Ενόσω η λειψυδρία ανάγεται σε κορυφαίο παγκόσμιο πρόβλημα, υπάρχουν πόλεις όπου η ύδρευση, από δημόσιο αγαθό, μετατρέπεται σε ιδιωτικό μονοπώλιο. Σε αυτές πλέον προστίθεται η Θεσσαλονίκη, μέσω της εταιρίας SUEZ. Όσοι διαμαρτύρονται αντιμετωπίζονται με καταστολή και διώξεις τονίζει στο tvxs, ο Πρόεδρος του Σωματείο Εργαζομένων Ε.Υ.Α.Θ Κώστας Μαργιόγλου.
Πριν από τρία χρόνια, ενόψει Γ. Σ. της εταιρείας ύδρευσης Θεσσαλονίκης, έγινε γνωστό ότι μια πολυεθνική επιχείρηση, κατείχε πια το 4,7% του μετοχικού κεφαλαίου. Απέκτησε πλέον, τυπικότατα, θέση στις συνελεύσεις μετόχων.
Σύντομα ήρθε κλιμάκιό της στη Θεσσαλονίκη και, κάπως... ανεξήγητα για "μικρομέτοχο", της παραδόθηκαν, πέραν από τα πλήρη οικονομοτεχνικά στοιχεία της ΕΥΑΘ, όλες οι δυνατότητες επιθεώρησης και καταγραφών κτιρίων, εγκαταστάσεων κι εργοταξίων. "Μας φάνηκαν προμελετημένα όλα αυτά" λένε εργαζόμενοι στην ύδρευση της Θεσσαλονίκης.
Σήμερα η SUEZ κατέχει επίσημα πάνω από το 5% των μετοχών και... ανεπίσημα άγνωστο επιπλέον ποσοστό, μέσω άλλων "επενδυτών" της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο ΕΥΑΘ.
Η Αρμόδια διϋπουργική επιτροπή, με συμφωνία της σημερινής Δημοτικής Αρχής της Πόλης, προωθεί απόλυτη ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. Και πρώτο βήμα είναι το άλμα της SUEZ στο 25%. Συγκυριακό; Η συγκεκριμένη πολυεθνική με έδρα το Παρίσι, για την οποία είναι γνωστό στους Θεσσαλονικείς ότι ο πρώην υπουργός κ. Αλογοσκούφης την επισκέπτονταν συχνά "για συσκέψεις", έχει μεγάλο ιστορικό, σκανδαλώδες κατά πολλούς, στη διαχείρηση και (πανάκριβη) πώληση υδάτινων πόρων.
Σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, για παράδειγμα, οι λογαριασμοί ύδρευσης έφθασαν όσο και ο μέσος μισθός ενός εργαζομένου. Όταν η Αργεντινή επιχείρησε να απεμπλακεί από τις μονοπωλιακές πρακτικές της εταιρείας, επενέβη με απειλή ρήτρας η Παγκόσμια Τράπεζα. Στη Βολιβία τα τιμολόγια προκάλεσαν λαϊκή εξέγερση. Βορειότερά μας, στη Σόφια, υπάρχουν δικαστικές διαμάχες και απειλές από πλευράς της πολυεθνικής. Και, ακόμη και στην ίδια την έδρα της, το Παρίσι, όπου μοιράζεται τους τομείς ύδρευσης με άλλη πολυεθνική, ο Δήμος στρέφεται στην επανοικειοποίηση του νερού.
Στη Θεσσαλονίκη, έχει λάβει σάρκα και οστά ένα άλλο κλίμα απειλής, από πλευράς όμως επίσημου κράτους και διοίκησης της ΕΥΑΘ. Κάθε κίνηση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στην ύδρευση βρίσκει μπροστά της ΜΑΤ, όπως προ ημερών στην προσπάθειά τους να παρέμβουν στο Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με άλλους πολίτες. Η απαγόρευση και η απώθηση που υπέστησαν οδήγησε σε αποχώρηση από το Δ.Σ. όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, πλην αυτής του ΛΑΟΣ.
"Σε όλες μας τις παρουσίες έχουμε μπροστά μας ΜΑΤ ή εταιρείες σεκιούριτι..." μας τόνισε τηλεφωνικά ο πρόεδρος του Σωματείου, Κώστας Μαργιόγλου, τη Δευτέρα. "Προσπαθούν να πετύχουν κλίμα τρομοκρατίας και αστυνομοκρατίας" συμπληρώνει, αναφερόμενος και σε συμβάντα στους ίδιους τους χώρους της δουλειάς! Εκεί, σεκιουριτάδες ζητούν στοιχεία των εργαζομένων, ενώ "όποιος μιλάει απειλείται, διώκεται από τη Διοίκηση, γίνονται επαχθέστερες οι εργασιακές του συνθήκες... Όλα όσα γίνονται, είναι για τη διάσπασή μας, ώστε όταν έρθει η ιδιωτικοποίηση να είναι μειωμένες οι αντιστάσεις".
Στο μεταξύ, τον τελευταίο χρόνο, η ΕΥΑΘ έχει ξοδέψει ένα εκατομμύριο ευρώ σε διαφήμιση -κάτι παράλογο για επιχείρηση μονοπώλιο. Για προσέλκυση ιδιωτών "επενδυτών" ίσως;
Το κράτος θα λάβει το ποσό των 50 εκ. ευρώ από το συγκεκριμένο "στρατηγικό επενδυτή", χρήματα που ούτως ή άλλως τα λαμβάνει κάθε τρία χρόνια από τα κέρδη της επιχείρησης ύδρευσης. "Αρκεί να δώσει 50 ευρώ κάθε καταναλωτής νερού στη Θεσσαλονίκη, για να καλυφθεί το ποσόν που... λείπει από το κράτος και η ΕΥΑΘ να καταστεί πραγματικά δημόσιο" τονίζουν σκωπτικά οι εργαζόμενοι.
"Το νερό της Θεσσαλονίκης πωλείται –πάρτε θέση τώρα", τονίζεται εμφατικά σε κοινό ψήφισμα του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ και του Συλλόγου Υπαλλήλων.
Ολόκληρο το κείμενο:
"Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Το νερό της Θεσσαλονίκης πωλείται.
Η Κυβέρνηση, δια του Προέδρου της ΕΥΑΘ, κατάφερε μετά από διαρκή μεθοδευμένο και επίμονο αγώνα να βγάλει σε πλειστηριασμό το ύψιστο κοινωνικό αγαθό που είναι το νερό.
Εδώ και τέσσερα χρόνια βομβαρδιζόμαστε κυριολεκτικά από «διαφημίσεις» της ΕΥΑΘ στα ΜΜΕ, γιατί να διαφημίζεται ένα μονοπώλιο, και μάλιστα του νερού;
Εδώ και τέσσερα χρόνια ακούμε για τις επενδύσεις τις ΕΥΑΘ που ΘΑ γίνουν, επενδύσεις όπως:
• Οπτικές ίνες
• Τηλεπικοινωνίες
• Ενέργεια από φωτοβολταικά πάνελ
• Εμφιάλωση νερού
• Συνεργασία με Δήμους
Τι από όλα αυτά έγινε; ΤΙΠΟΤΑ! Και όμως έχουν παρουσιαστεί και προβληθεί επανειλημμένως στον Τύπο!
Εδώ και τέσσερα χρόνια δε γίνονται προσλήψεις, με αποτέλεσμα την μη έγκαιρη εξυπηρέτηση των καταναλωτών ώστε να απαξιωθεί η ΕΥΑΘ από τους πολίτες, και να εύχονται για την ιδιωτικοποίηση της.
Εδώ και τέσσερα χρόνια κάθε φωνή εργαζόμενου που αντιδρά στην απαξίωση και υποβάθμιση της, διώκεται με πρωτοφανές μένος από τη Διοίκηση. Οι μηνύσεις και οι αγωγές είναι το έσχατο μέτρο, έχουν προηγηθεί οι πειθαρχικές διώξεις, οι συνεχείς μετακινήσεις, η ψυχολογική πίεση και η απαξίωση των εργαζομένων.
Σήμερα λοιπόν φαίνεται το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, η παροχή του πακέτου της ΕΥΑΘ στον επερχόμενο μνηστήρα- επενδυτή. Οι κινήσεις της Διοίκησης των προηγούμενων ετών μόνο τυχαίες δεν ήταν . Ξέρουμε και ποιος είναι ο ξένος επενδυτής και τι αποτέλεσμα είχαν οι επενδύσεις του στο εξωτερικό.
Η διεθνής πρακτική της ιδιωτικοποίησης του νερού έχει ως αποτέλεσμα:
• Αλματώδης αύξηση των τιμολογίων.
• Ελλιπή έως και μηδαμινή συντήρηση των υπάρχουσων υποδομών.
• Υποβάθμιση της ποιότητας του νερού.
• Δραματική μείωση των αποθεμάτων ύδατος, καθώς στις εταιρείες συμφέρει η υπερκατανάλωση- σπατάλη λόγω κέρδους.
• Καμία από τις υποσχόμενες επενδύσεις δε πραγματοποιήθηκε.
• Περιβαλλοντική υποβάθμιση των φυσικών πόρων.
• Μακροχρόνια συμβόλαια με τις Κυβερνήσεις τα οποία ουσιαστικά «δένουν» τα χέρια μελλοντικών Κυβερνήσεων αφήνοντας τις ανήμπορες να αντιδράσουν.
• Τα συμβόλαια αυτά, και η πλήρης εξάρτηση των υδάτων από τους ιδιώτες, αποτελούν ισχυρό χαρτί στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων των συμβολαίων, πάντα υπέρ του επενδυτή.
Μάθαμε ότι το κόστος του ξεπουλήματος του νερού θα είναι περίπου εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ! Αν αναλογιστούμε ότι η Θεσσαλονίκη και οι όμοροι Δήμοι που υδροδοτούνται από την ΕΥΑΘ κατοικούνται από περίπου 1.500.000 πολίτες, καταλαβαίνουμε αμέσως ότι αναλογούν λιγότερα από 50 ευρώ σε κάθε πολίτη! Τόσα θα κερδίσει το Κράτος! Με 50 ευρώ οι πολίτες μπορούν να αγοράσουν την ΕΥΑΘ.
Δυστυχώς όμως μετά την ιδιωτικοποίηση, θα πληρώσουν πολλαπλάσιο το τίμημα, και δε θα υπάρχει επιστροφή.
Καλούμε όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης να πάρουν άμεσα θέση. Το νερό είναι η Ζωή, μας αφορά όλους. Το νερό δεν είναι εμπορεύσιμο είδος, μας το παρέχει η Φύση και μάλιστα τα αποθέματα μειώνονται δραματικά.
Πάρτε θέση τώρα!
Θεσσαλονίκη 28/3/09"
http://www.tvxs.gr/v9062