• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 15, 2025, 20:54:23 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία
  
  Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY
  
  Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther
  
Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 15, 2025, 20:54:23 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[Today at 20:08:49]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[Today at 18:42:40]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by nmpampal
[Today at 16:25:56]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[Today at 06:43:15]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[Today at 00:50:23]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by el mariachi
[June 14, 2025, 11:56:45 am]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 10:00:55 am]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 10:00:18 am]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 09:58:14 am]

Αλέξης Τσίπρας, η επιστρο...
by Yamal
[June 14, 2025, 04:42:23 am]

Έναρξη Δηλώσεων Συμμετοχή...
by IEEE SB
[June 14, 2025, 00:10:19 am]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[June 13, 2025, 14:43:58 pm]

[Δυναμική Συμπεριφορά ΣΗΕ...
by soko_freta
[June 13, 2025, 01:05:36 am]

[Εφ.Θερμοδυναμική]Παλιά θ...
by Giannis Masterio
[June 12, 2025, 22:30:38 pm]

Paid Internships in a Eur...
by okan
[June 12, 2025, 22:30:02 pm]

[ΔΣΗΕ] Γενικές απορίες, α...
by tasos_ntv
[June 12, 2025, 21:38:52 pm]

[Ηλεκτρονική Ι] Απορίες σ...
by RogueSoftware
[June 12, 2025, 12:19:21 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by chris_krkls
[June 12, 2025, 11:20:29 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9957
Latest: valco08
Stats
Total Posts: 1426660
Total Topics: 31711
Online Today: 213
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 64
Guests: 106
Total: 170
Anita
Nikos_313
cheefler
Kyrisan
lasef
theofr
charalampos
idchatzi
marwt
pelopidt
mihanologos
mkostomanolaki
Petross
Pakapis5
iliaspapam
Mr Watson
Retroman07
Katarameno
itsikou
ioathemar
noys
stefanos hios
Tesla_1
chrisg
ariadnipm
tasos gourd
gourgaris
emilykazani
eleftheria
georsoti
AristeidisM
thenoface
gkougeor
Tsn
bsp
dimopoul
Βασιλης
Yamal
vaggelisx
k_tasio_
grepanis
mpaltzak
serafeim
kostas1507
konsntai
mgrivab
kimxnas
trelogauros7
George_RT
tmpadasn
stergiosb
Axilleas_Nt
Thanasis_pap
kstavroulis
mmikelo
thegreekbaron
JiMan5
melisste22
thanosk
dimant
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Για αλλαγή του public name σας, επικοινωνήστε με έναν από τους Admins.
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > ee-art > Θέατρο (Moderators: Mr Watson, Nikos_313) > Δίωξη καλλιτεχνών με θρησκευτικό πρόσχημα
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: [1] Go Down Print
Author Topic: Δίωξη καλλιτεχνών με θρησκευτικό πρόσχημα  (Read 2353 times)
nad
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr
*****
Gender: Female
Posts: 764



View Profile
Δίωξη καλλιτεχνών με θρησκευτικό πρόσχημα
« on: January 09, 2009, 14:03:20 pm »

Νέα δίωξη καλλιτεχνών με θρησκευτικό πρόσχημα

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ


Με μια... παράλογη δίκη μας προϋπαντεί ο νέος χρόνος. Δεν αφορά τα σκάνδαλα της Μονής Βατοπεδίου αλλά το... άστρο της Βηθλεέμ, τη φάτνη της, το Αγ. Πνεύμα και την ταυτότητα του θείου Βρέφους. Ο λόγος για το νέο παράλογο κρούσμα δίωξης της, κατοχυρωμένης από το Σύνταγμα, ελευθερίας της Τέχνης και της έκφρασης, με την αστεία και, στην πραγματικότητα, αστοιχείωτη κατηγορία της «βλασφημίας κατά των θείων». Θύματα, οι συντελεστές και οι ηθοποιοί του έργου του Γιάννη Καλαβριανού «Εγώ είμαι το Θείο Βρέφος», που παρουσιάστηκε το 2006 στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου», και μαζί τους ο ιδιοκτήτης του θεάτρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Δύο χρόνια μετά, και συγκεκριμένα την ερχόμενη Τετάρτη (14/1), ο Καλαβριανός, ο Θεοδωρόπουλος, ο Ευθύμιος Παπαδημητρίου, η Αναστασία Μποζοπούλου, η Μαρία Κοσκινά και ο Χρήστος Θεοδωρίδης θα δικαστούν για «προσβολή των Θείων της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας». «Σε μια εποχή που η χώρα ταλανίζεται από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, κάποιοι επιμένουν να κατασκευάζουν εχθρούς και να ψάχνουν παντού ενόχους, εκτός από τον εαυτό τους», τονίζουν οι μηνυόμενοι, που θεωρούν «τουλάχιστον προκλητικό το γεγονός να μηνύονται καλλιτέχνες για θεατρική παράσταση, ιδίως όταν δεν είχαν καμία διάθεση προσβολής».

Το χρονικό της μήνυσης μας φέρνει στη βραδιά της 21ης Φεβρουαρίου του 2006, όποτε, έπειτα από «σύρμα» που έπεσε σε κύκλους σκληροπυρηνικών θεοσεβούμενων, το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» κατακλύστηκε από εκατό περίπου «Ορθόδοξους Χριστιανούς». Προπηλακίζοντας και χτυπώντας θεατές, ουρλιάζοντας «είστε Αντίχριστοι» και «θα σας κάψουμε», οι μαυροφορεμένοι «διαμαρτυρόμενοι» απαιτούσαν να κατεβεί η παράσταση επειδή... προσέβαλε το θρησκευτικό τους αίσθημα.

«Το Αγιο Πνεύμα δεν κάνει λάθη»

Το παράδοξο είναι ότι κανείς τους δεν την είχε παρακολουθήσει, και, το κυριότερο, κανείς δεν δέχτηκε την πρόσκληση του Θεοδωρόπουλου να μπει και να τη δει δωρεάν, προκειμένου να διαπιστώσει ότι μόνο βλάσφημη δεν ήταν. Ηρωάς της δεν ήταν ο Θεάνθρωπος, όπως νόμιζαν, αλλά ένας «πειραγμένος» νεαρός που του τη «σβούρηξε» ότι είναι ο Χριστός και στο τέλος προέκυψε Βούδας. (Εν Ελλάδι βουδιστές, που ήσασταν;)

Λίγες μέρες μετά τα επεισόδια εστάλη στο θέατρο η μήνυση των Ειρήνης Γαβριλάκη και Ιωάννας Παπανδρέου. Σύμφωνα με αυτή, «ο σκηνοθέτης και οι ηθοποιοί έχουν διαπράξει βλασφημία τεραστίου μεγέθους χάριν ψυχαγωγίας, χάριν διασκεδάσεως και χάριν κέρδους!!! Φρίξον ήλιε και στέναξον γη.

Ο ηθοποιός, ένα αμαρτωλό ανθρωπάριο, παριστάνει ότι αυτός είναι το θείο βρέφος και παραποιεί τα ιερά κείμενα χάριν της τέχνης. Το έργο συνιστά μεγάλη βλασφημία κατά του Αγ. Πνεύματος εφόσον αναφέρει ότι το άστρο της Βηθλέεμ οδήγησε τους μάγους σε λάθος φάτνη. Το άστρο της Βηθλέεμ καθοδηγείται όμως από το Αγ. Πνεύμα και επομένως είναι αδιανόητο εξωφρενικό και παρανοϊκό να δεχτούμε ότι το Αγ. Πνεύμα έκανε λάθος -Θου κύριε τι αναγκάζομαι να γράψω».

«Είναι εξοργιστικό», κατέληγε η μήνυση, «στη χώρα μας να εμπαίζετε το ιερότατο πρόσωπο του Χριστού μας από τυχάρπαστους, ασήμαντους εμπαθείς "καλλιτέχνες". Και θα ήταν ακόμα πιο απαράδεκτο να μείνουν ατιμώρητοι. Για τον λόγο αυτό ζητούμε την ανώτατη ποινή για παραδειγματική τιμωρία, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά».

Ενοχλήθηκε και ο εισαγγελέας!

Τη Μεγάλη Βδομάδα του 2006, ο θίασος και ο Θεοδωρόπουλος εμφανίστηκαν ενώπιον της ανακρίτριας, η οποία τους προκατέλαβε ότι η υπόθεσή τους θα έμπαινε στο αρχείο. Ο εισαγγελέας, όμως, τη διέψευσε. Στην κλήση που απεστάλη στο συγγραφέα-σκηνοθέτη Καλαβριανό (11/11/2008) ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών, σύμφωνα με τα άρθρα 245, 320 και 321 της ποινικής δικονομίας, καλεί τον θίασο του «Θείου Βρέφους» σε δίκη «ως υπαίτιο του ότι καθύβρισε δημόσια και κακόβουλα την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού, εμφανίζοντας επί σκηνής ηθοποιό, ο οποίος παριστάνει ότι είναι το Θείο Βρέφος (...) σατιρίζοντας τα ιερά κείμενα του Ευαγγελίου και προσβάλλοντας το ιερό πρόσωπο του Χριστού».

«Ο κόσμος καίγεται και οι... παπαδιές χτενίζονται», αναφώνησε σε τηλεφωνική συνομιλία μας ο Β. Θεοδωρόπουλος, που αντιμετωπίζει την όλη ιστορία «ως κακόγουστο αστείο». «Οι μηνυτές και όσοι αντέδρασαν δεν έχουν δει την παράσταση», τονίζει και ο συγγραφέας του έργου. «Ολες οι κατηγορίες τους είναι λανθασμένες. Βασίστηκαν στην αφίσα που έδειχνε ένα αγγελάκι με κερατάκια. Δυστυχώς, στην Ελλάδα υπάρχει ακόμη ένα πολύ θολό τοπίο για τα όρια της Τέχνης και της σάτιρας. Το "Θείο Βρέφος" δεν ήταν μανιφέστο αθεΐας. Ο Χριστός παρουσιαζόταν όπως και στις Γραφές. Συγχρόνως, ήρωας δεν ήταν ο Ιησούς αλλά ο... Αντώνης».

«Είναι πολύ υποκριτικό», καταλήγει, «να μας κατηγορούν ότι ανεβάσαμε ένα βλάσφημο έργο χάριν του κέρδους, και να μη βλέπουν ότι η επίσημη εκκλησία εμπορεύεται τα πάντα, πουλά βουνά και λίμνες, και έχει καταντήσει πολυεθνική». *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/01/2009

http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,id=92942156
Logged

Γιατί να λέμε βίαια τα νερά ενός ποταμού και όχι τις όχθες που τα περιορίζουν;
Μπ. Μπρεχτ


Μπορεί και να 'χω τρελαθεί
ο ίσκιος σου μ' ακολουθεί
Κυλά στις στέγες το γέλιο σου
σαν πρωινή βροχή και λιώνει την ψυχή...

Τόσες χιλιάδες αστέρια εκεί πάνω
κι εγώ μοναχή μου στη γη
ούτε που ξέρω πού είμαι, τι κάνω
και τι με κρατάει στη ζωή.

Σ' έχασα και γύρω πια νυχτώνει
Σ' έχασα κι η πόλη είναι σκληρή
Αγάπη μου, χαρά μου μόνη κι αληθινή...
nad
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr
*****
Gender: Female
Posts: 764



View Profile
Re: Δίωξη καλλιτεχνών με θρησκευτικό πρόσχημα
« Reply #1 on: January 16, 2009, 10:50:34 am »

Αθώον το «Θείο Βρέφος»


Αθωώθηκε το «Θείο Βρέφος» του Γιάννη Καλαβριανού, με άλλα λόγια ο συγγραφέας του, οι ηθοποιοί Ευθύμιος Παπαδημητρίου, Αναστασία Μποζοπούλου, Μαρία Κοσκινά, Χρήστος Θεοδωρίδης και ο ιδιοκτήτης του Θεάτρου του Νέου Κόσμου Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, που δικάζονταν χθες στο Πρώτο Μονομελές Πλημμελειοδικίο Αθηνών για «προσβολή των Θείων της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας». Ηταν «θύματα» φανατικών παραχριστιανικών κύκλων, που ευτυχώς η Δικαιοσύνη αντιλήφθηκε ότι ταλαιπωρούνταν για, τουλάχιστον, γελοίο λόγο.



Τέτοιες σκηνές δεν επαναλήφθηκαν χθες στο Πρώτο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Απλώς η μηνύτρια είπε: «Βγάλτε την εικόνα του Χριστού γιατί θα πέσει στο κεφάλι σας»


Στο Πλημμελειοδικείο εμφανίστηκε μόνο η μία εκ των δύο μηνυτριών, η Ιωάννα Παπανδρέου, η οποία αρνήθηκε να ορκιστεί στο Ευαγγέλιο, αυτοπροσδιοριζόμενη ως «γνήσια ορθόδοξη που μετρά ο λόγος» της. Παραδέχτηκε ότι όχι μόνο δεν είδε την παράσταση που μήνυσε, αλλά ότι δεν μπήκε καν στον κόπο να διαβάσει το έργο. «Τόσα άτομα που κάναμε τέτοια φασαρία έξω από το θέατρο λέτε να είχαμε άδικο;» ρώτησε αφελέστατα, για να εισπράξει απ' την έδρα την κοφτή απάντηση: «Ναι, είχατε άδικο!».

«Κάθε ταινία και παράσταση που έχει τον Χριστό, ανεξαρτήτως περιεχομένου, ακόμη και ο δημοφιλής "Ιησούς της Ναζαρέτ" του Τζεφιρέλι, είναι βλάσφημος;» ρώτησε ο πρόεδρος. «Ναι», απάντησε κατηγορηματικά η μηνύτρια. «Ξέρετε πόσο κακό κάνετε στην Εκκλησία με αυτή τη στάση σας;» της αντιγύρισε αυθορμήτως.

Οση ώρα απολογούνταν ο θίασος, η μηνύτρια και 4-5 ομόθρησκοί της φώναζαν διαρκώς «βλάσφημοι». Ο Θεοδωρόπουλος ρωτήθηκε αν ελέγχει τα έργα που ανεβάζει στο θέατρό του. Υπερασπιζόμενος το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου, απάντησε: «Δεν κάνω ποτέ λογοκρισία. Με αφορούν τα άτομα που ανεβάζουν τις παραστάσεις και η δική τους σοβαρότητα. Το έργο του Καλαβριανού έχει ήρωα ένα σαλεμένο παιδί που θέλει να γίνει Χριστός στη θέση του Χριστού και καταλήγει Βούδας». «Ευτυχώς, δηλαδή, που δεν έγινε μουσουλμάνος για να μην έχετε τα μπλεξίματα του Δανού κομίστα με τα σκίτσα του Μωάμεθ», σχολίασε ο ενημερωμένος προέδρος.

Μόλις ανακοινώθηκε η αθωωτική απόφαση, η μηνύτρια και οι φίλοι της αποχώρησαν φωνάζοντας προς τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα «τα πήρατε» και «χρηματιστήκατε». Η... προτελευταία ατάκα της Ι. Παπανδρέου ήταν «βγάλτε την εικόνα του Χριστού γιατί θα πέσει στο κεφάλι σας».



ΙΩ.ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/01/2009


http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,id=19276460
Logged

Γιατί να λέμε βίαια τα νερά ενός ποταμού και όχι τις όχθες που τα περιορίζουν;
Μπ. Μπρεχτ


Μπορεί και να 'χω τρελαθεί
ο ίσκιος σου μ' ακολουθεί
Κυλά στις στέγες το γέλιο σου
σαν πρωινή βροχή και λιώνει την ψυχή...

Τόσες χιλιάδες αστέρια εκεί πάνω
κι εγώ μοναχή μου στη γη
ούτε που ξέρω πού είμαι, τι κάνω
και τι με κρατάει στη ζωή.

Σ' έχασα και γύρω πια νυχτώνει
Σ' έχασα κι η πόλη είναι σκληρή
Αγάπη μου, χαρά μου μόνη κι αληθινή...
apostolos1986
Veteran
Επιβεβαρυμένος
******
Posts: 13446



View Profile
Re: Δίωξη καλλιτεχνών με θρησκευτικό πρόσχημα
« Reply #2 on: January 16, 2009, 20:23:32 pm »

κοίτα που χαιρόμαστε για τα αυτονόητα...
Logged

www.twitter.com/apostolos1986
Pages: [1] Go Up Print
Jump to:  

Powered by SMF | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
Scribbles2 | TinyPortal © Bloc | XHTML | CSS
Loading...