ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ & ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ
1) Ανάπτυξη εφαρμογής σε περιβάλλον Labview που θα προσομοιώνει τη λειτουργία εργαστηρίου ηλεκτρονικής. Συγκεκριμένα ζητείται να αναπτυχθούν:
--Γεννήτρια παραγωγής σημάτων πλάτους και συχνότητας καθοριζόμενα από το χρήστη.
----Ημιτονικό
----Τετραγωνικό
----Συνεχές (DC)
----Πριονωτό
--Αντίσταση, πυκνωτής και πηνίο
--Δίοδος
--Δίοδος Zener
--Τρανζίστορ
--Ενισχυτής κοινού εκπομπού
Ο χρήστης θα πρέπει να είναι σε θέση να μεταβάλλει τις παραμέτρους των παραπάνω στοιχείων (π.χ. χωρητικότητα πυκνωτή, τάση διάσπασης διόδου) και να συνδέει τα παραπάνω στοιχεία στη γεννήτρια βλέποντας την απόκρισή τους (τάση, ρεύμα).
2) Ανάπτυξη εφαρμογής σε περιβάλλον Labview χειρισμού VNA για το εργαστήριο ηλεκτρονικής.Οι VNA (Vector Netwrok Analyzer) αποτελούν σύγχρονα όργανα μετρήσεων και χαρακτηρισμού ηλεκτρονικών διατάξεων σε επίπεδου μικρομέτρου και σε έυρος συχνοτήτων μέτρησης έως και μερικά GHz,
Στο τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται ο τομέας Ηλεκτρονικής σε συνεργασία με τον τομέα Τηλεπικοινωνιών να έχουν στην κατοχή τους ένα τέτοιο όργανο με εύρος συχνοτήτων έως και 100GHz, από τα μεγαλύτερα σε όλη την Ευρώπη.
Αυτό που ζητείται είναι η ανάπτυξη ενός Front Panel block απομακρυσμένου χειρισμού του VNA σε περιβάλλον Labview. Το τελευταίο περιλαμβάνει έτοιμες βιβλιοθήκες χειρισμού αντίστοιχων οργάνων καθιστώντας την όλη διαδικασία αρκετά απλή.
3) Ανάπτυξη εφαρμογής αυτοματοποίησης της διαδικασίας σχεδίασης layout στο ADS.Η διαδικασία σχεδίασης layout δομών στο εργαλείο Agilent ADS στηρίζεται αυτή τη στιγμή αποκλειστικά στο γραφικό τρόπο με χρήση του περιβάλλοντος του Layout Editor.
Ζητείται να αναπτυχθεί εφαρμογή που θα διαβάζει τα αρχεία layout, θα τα τροποποιεί κατάλληλα σύμφωνα με παραμέτρους που θα ορίζονται από το χρήστη και κατόπιν θα καλεί τον προσομοιωτή του προγράμματος, για την προσομοίωση της δομής που σχεδιάστηκε. Τα αρχεία αυτά είναι απλά αρχεία κειμένου που περιέχουν την πλήρη περιγραφή της δομής και των συσχετιζόμενων παραμέτρων.
Συγκεκριμένα η εφαρμογή θα πρέπει να είναι σε θέση να παράγει τα παρακάτω αρχεία:
--Αρχείο που περιγράφει την υπό προσομοίωση δομή (γραμμές-ορθογώνια, επαφές-τετράγωνα, πηνία)
--Αρχείο περιγραφής του υποστρώματος που χρησιμοποιείται.
--Αρχείο των ρυθμίσεων προσομοίωσης.
Όλες οι παράμετροι που απαιτούνται θα ορίζονται από το χρήστη.
Τέλος η εφαρμογή θα καλεί τον προσομοιωτή του προγράμματος για την εκτέλεση των προσομοιώσεων που καθόρισε ο χρήστης.
4) Ανάπτυξη σε MATLAB και C εργαλείου υπολογισμού ωμικού θορύβου στα ολοκληρωμένα κυκλώματα. Ο θόρυβος υποστρώματος και συγκεκριμένα η αλληλεπίδραση δομών μέσω του τελευταίου αποτελεί ένα από τα πιο φλέγοντα θέματα στον τομέα των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.
Αντικείμενο αυτής της διπλωματικής εργασίας αποτελεί η ανάπτυξη ενός εργαλείου που θα υπολογίζει την ωμική αλληλεπίδραση μεταξύ απλών γεωμετρικών δομών (τετράγωνα, ορθογώνια).
Το εργαλείο θα βασιστεί το πάνω σε υπάρχουσες εξισώσεις που έχουν αναπτυχθεί από την ομάδα RF του εργαστηρίου.
Το εργαλείο θα δέχεται ως είσοδο τις γεωμετρικές παραμέτρους της υπό μελέτη δομής (διαστάσεις, απόσταση) και την ειδική αντίσταση του υποστρώματος στο οποίο τοποθετείται και θα επιστρέφει το ωμικό δίκτυο που μοντελοποιεί την αλληλεπίδραση των υπό μελέτη δομών.
5) Το ίδιο για χωρητικότητες 6) Ανάπτυξη εφαρμογής οπτικής αναγνώρισης ηλεκτρονικών κυκλωμάτων. Σήμερα υπάρχουν αρκετές εφαρμογές οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων, τα γνωστά OCR. Εκμεταλλευόμενοι τη γνώση που έχει συσσωρευθεί από αυτές ζητείται να αναπτυχθεί μια εφαρμογή οπτικής αναγνώρισης προτύπων (Optical Pattern Recognition) η οποία θα δέχεται ως είσοδο μια εικόνα (image) π.χ. JPEG, PNG, ενός ηλεκτρονικού κυκλώματος και θα το αναγνωρίζει χρησιμοποιώντας μια βιβλιοθήκη έτοιμων προτύπων.
Τα κυκλωματικά στοιχεία που θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζει η εφαρμογή είναι:
--Αντίσταση
--Πυκνωτής
--Πηνίο
--Δίοδος
--Τρανζίστορ
--Πηγή Τάσης/Ρεύματος
Η μορφή εξόδου της εφαρμογής μπορεί να βασιστεί στη γνωστή και ευρέως χρησιμοποιούμενη SPICE netlist.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ -- ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
Τα τελικά αποτελέσματα και συμπεράσματα όλων των μελετών θα υποβληθούν προς δημοσίευση σε συνέδριο της IEEE
7) Μελέτη του ωμικού θορύβου υποστρώματος ολοκληρωμένων κυκλωμάτων μεταξύ απλών γεωμετρικών δομών.Ο θόρυβος υποστρώματος και συγκεκριμένα η αλληλεπίδραση δομών μέσω του τελευταίου αποτελεί ένα από τα πιο φλέγοντα θέματα στον τομέα των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.
Αντικείμενο αυτής της διπλωματικής εργασίας αποτελεί η μελέτη του τρόπου αλληλεπίδρασης μεταξύ απλών γεωμετρικών δομών (τετραγώνων, ορθογωνίων) και η εξαγωγή ωμικού μοντέλου που να περιγράφει την αντίστοιχη αλληλεπίδραση. Η χωρητική δεν λαμβάνεται υπόψη.
Η μελέτη θα γίνει προσομοιώνοντας αυτές τις δομές στα δημοφιλέστερα προγράμματα αυτού του αντικειμένου (ADS, HFSS, Silvaco).
Η εξαγωγή του τελικού μοντέλου θα γίνει με βάση υπάρχον μοντέλο που έχει αναπτυχθεί από την ομάδα RF του εργαστηρίου.
Η όλη μελέτη θα υποβληθεί προς δημοσίευση σε συνέδριο της IEEE.
8 ) Το ίδιο για χωρητικό θόρυβο9) Μελέτη επίδρασης θορύβου ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και τοποθέτηση για βέλτιστη απομόνωση.
Ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στη σχεδίαση ολοκληρωμένων κυκλωμάτων αποτελεί η μελέτη της βέλτιστης τοποθέτησης των δομών για την καλύτερη απομόνωση από πηγές θορύβου.
Αντικείμενο αυτής της διπλωματικής εργασίας αποτελεί η μελέτη της επίδρασης θορύβου πάνω σε απλές γεωμετρικές δομές και η τοποθέτηση των τελευταίων για βέλτιστη απομόνωση. Συγκεκριμένα μελετάται η επίδρασή μιας δεδομένης πηγής θορύβου πάνω σε μια γεωμετρική δομή αναλόγως με τη θέση της τελευταίας.
Οι γεωμετρικές δομές που ζητούνται να μελετηθούν είναι οι απλούστερες δυνατές (τετράγωνα, ορθογώνια), με και χωρίς δομές προστασίας (guard rings).
Η μελέτη θα γίνει προσομοιώνοντας αυτές τις δομές στα δημοφιλέστερα προγράμματα αυτού του αντικειμένου (ADS, HFSS, Silvaco).
Η όλη μελέτη θα υποβληθεί προς δημοσίευση σε συνέδριο της IEEE.
10) Μελέτη χωρητικής σύζευξης απλών γεωμετρικών δομών και ανάπτυξη απλού και γρήγορου μοντέλου που να την περιγράφειΤο φαινόμενο της χωρητικής σύζευξης (capacitive coupling) υπεισέρχεται μεταξύ όλων των διατάξεων στα ολοκληρωμένα ηλεκτρονικά κυκλώματα, προκαλώντας ανεπιθύμητες παρασιτικές αλληλεπιδράσεις, ενώ η ακριβής και με γρήγορο τρόπο πρόβλεψή της αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα σχεδίασης των ολοκληρωμενων κυκλωμάτων.
Αντικείμενο αυτής της διπλωματικής εργασίας αποτελεί η ανάπτυξη ενός γρήγορου μοντέλου που θα υπολογίζει με ικανοποιητική ακρίβεια τη χωρητική αλληλεπρίδραση μεταξύ απλών γεωμετρικών δομών (κύβοι, ορθογώνια παραλληλεπίδα) σε διάφορες σχετικές θέσεις και αποστάσεις μεταξύ τους. Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη του μοντέλου θα σας δοθεί.
Η όλη μελέτη θα υποβληθεί προς δημοσίευση σε συνέδριο της IEEE