Με το δεξί η Ιταλία
Το εμπόδιο της μαχητικής Γκάνας δεν ήταν τόσο εύκολο, όσο φαινόταν για την Ιταλία. Οι «ατζούρι», όμως, βρήκαν τον τρόπο να πάρουν τη νίκη με 2-0 και να ξεκινήσουν με το δεξί τις υποχρεώσεις τους στο Μουντιάλ, στην «AWD Αrena», του Ανόβερο. Μια Ιταλία, εξαιρετική στο πρώτο ημίχρονο, με καλό ρυθμό στο παιχνίδι της, «καθαρό» μυαλό, επιθετικό οίστρο, αλλά και την πάντα «σφιχτή» άμυνα της. Το γκολ του Πίρλο στο 40’ έβαλε τους Ιταλούς στη θέση του οδηγού και όσο και αν πάλεψαν οι Γκανέζοι στην επανάληψη, το μόνο που κατάφεραν ήταν να δεχθούν και το δεύτερο, από τραγικό λάθος του Κουφούρ, το οποίο εκμεταλλεύθηκε ο Ιακουίντα.
Η ομάδα του Λίπι άφησε υποσχέσεις για τη συνέχεια της διοργάνωσης, καθώς έπαιξε καλή μπάλα, ειδικά στο πρώτο 45λεπτο, παρότι είχε στη σύνθεση της τον ανέτοιμο Τότι. Πιο έμπειρη ομάδα, εκμεταλλεύθηκε τα λάθη των Γκανέζων, που έδειξαν εξαιρετικά στοιχεία, κοίταξαν στα μάτια τον αντίπαλο, αλλά δεν μπόρεσαν. Και πάλι, η ιταλική άμυνα έδειξε απροσπέλαστη, με τους Καναβάρο, Νέστα να κάνουν εξαιρετικό παιχνίδι.
Ανώτερη η Ιταλία, προβάδισμα με Πίρλο
Η Ιταλία θέλησε να επιβάλλει από το ξεκίνημα τον ρυθμό της, κάτι που κατάφερε, καθώς οι παίκτες της Γκάνας έδειχναν λίγο...ψαρωμένοι. Δίχως να χάσουν χρόνο, οι «ατζούρι» μετέφεραν το παιχνίδι στην αντίπαλη περιοχή, προκάλεσαν ρήγματα από τα άκρα και πίεσαν για το γρήγορο γκολ. Στο 10’ έφτασαν πολύ κοντά στο να ανοίξουν το σκορ, όμως, αρχικά ο Τόνι δεν μπόρεσε να κάνει την προβολή και στη συνέχεια, το πλασέ του Τζιλαρντίνο σταμάτησε το αριστερό κάθετο δοκάρι. Η Γκάνα πήρε τα πάνω της και κατάφερε να ισορροπήσει το ματς από το 20’ και μετά.
Μοιραία, το ματς άνοιξε και πήρε εξαιρετικό ρυθμό, με τη μπάλα να ανεβοκατεβαίνει μπροστά από τις δυο εστίες. Οι ενθουσιώδεις, αλλά άπειροι Γκανέζοι βγήκαν δυο – τρεις φορές μπροστά από τον Μπουφόν, όμως, τα σουτ τους δεν είχαν ευτυχή κατάληξη. Από την άλλη, η Ιταλία βρήκε περισσότερους κενούς χώρους και συνέχισε να απειλεί, με κύριο εκφραστή τον Λούκα Τόνι, ο οποίος έκανε σπουδαίες κινήσεις σέντερ φορ και ταλαιπώρησε την αντίπαλη άμυνα. Ατύχησε πάντως, στο 26’, όταν είδε τον «κεραυνό» του να σταματά στο οριζόντιο δοκάρι. Οι Ιταλοί επέμειναν, κέρδισαν συνολικά 10 κόρνερ, όμως, η λύση ήρθε στο 40’ από το δεξί πόδι του Πίρλο, ο οποίος με σουτ εκτός περιοχής, έγραψε το 1-0.
Καθάρισε ο...Κουφούρ
Στην επανάληψη, η Ιταλία ήταν πια στη θέση του οδηγού και ήξερε τι πρέπει να κάνει για να πάρει τη νίκη. Ο Τότι έδωσε νωρίς τη θέση του στον Καμορανέζι (55’), καθώς ο Λίπι θέλησε να «δέσει» το κέντρο του και να κυνηγήσει το δεύτερο γκολ στην κόντρα. Οι «ατζούρι» έδωσαν χώρο στη Γκάνα, που είχε δυνάμεις και θέλησε για να φτάσει στην ισοφάριση, αλλά όχι και τον τρόπο.
Ορισμένα καλά σουτ του εξαιρετικού Εσιέν δεν βρήκαν στόχο (το καλύτερο το εξουδετέρωσε ο Μπουφόν στο 54’), ενώ όσες φορές οι Γκανέζοι μπήκαν στην αντίπαλη περιοχή, τα βρήκαν σκούρα με τους Καναβάρο και Νέστα. Οσο κυλούσε ο χρόνος, οι Ιταλοί «πάγωναν» τον ρυθμό και αρκούνταν στο να κυκλοφορούν τη μπάλα. Μέχρι που φτάσαμε στο 83’, όταν ο Κουφούρ θέλησε να γυρίσει τη μπάλα στον Κίνγκστον, όμως, την...έστρωσε στον Ιακουίντα, ο οποίος τον απέφυγε και έγραψε το τελικό 2-0.
Ιταλία : Μπουφόν, Τζακάρντο, Γκρόσο, Καναβάρο, Νέστα, Ντε Ρόσι, Περότα, Πίρλο, Τόνι( 82' Ντελ Πιέρο), Τότι (56' Καμορανέζι), Τζιλαρντίνο (64' Ιακουίντα)
Γκάνα : Κίνγκστον, Κουφούρ, Μενσά, Παπόε (45' Σιλά), Παντσίλ, Εσιέν, Άπια,
Μουντάρι, Άντο, Γκάιαν (88' Τατσί-Μενσά), Αμόα (68' Πίμπονγκ)
Διαιτητής: Κάρλος Σιμόν
Κίτρινες κάρτες: Ντε Ρόσι,Καμορανέζι,Ιακουίντα-Μουντάρι,Γκάιαν.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το ντεμπούτο του φαβορί
Με δύο ματς του 7ου ομίλου και ένα του 6ου (αυτό που... όλοι περιμέναμε), συνεχίζεται την Τρίτη η αγωνιστική δράση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας.
Οι Βραζιλιάνοι «αποκαλύπτονται» και θα κληθούν εναντίον της Κροατίας να αποδείξουν ότι δεν απολαμβάνουν άδικα τον άτυπο τίτλο του αδιαφιλονίκητου φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.
Στη μάχη μπαίνουν και οι Νοτιοκορεάτες εναντίον του Τόγκο, όπως και οι Γάλλοι, που σε ένα... επικίνδυνο για προβλέψεις ματς, αντιμετωπίζουν τους φιλόδοξους Ελβετούς.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ-ΤΟΓΚΟ
(Τρίτη 4 μ.μ., Φρανκφούρτη)
Ματς... φυσικής κατάστασης αυτό, αφού τόσο οι Νοτιοκορεάτες, όσο και οι παίκτες του Τόγκο, χαρακτηρίζονται ως «μηχανάκια».
Οι Ασιάτες, μετά την παρουσία τους στην τετράδα του προηγούμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο συνδιοργάνωσαν με την Ιαπωνία, έχουν υψηλές βλέψεις και στη Γερμανία. Βέβαια, δεν θα έχουν την ίδια (σκανδαλωδώς) ευνοϊκή διαιτησία. Αυτή, πάντως, είναι έκτη συνεχόμενη παρουσία τους σε Παγκόσμιο Κύπελλο και η έβδομη συνολικά.
Ο Ντικ Άντβοκατ δεν αντιμετωπίζει σοβαρά αγωνιστικά προβλήματα και αναμένεται να παρατάξει την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα. Ο Ολλανδός τεχνικός επιστρέφει σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά το 1994, όταν με τους «οράνιε» είχε αποκλειστεί στα προημιτελικά από την Βραζιλία.
Στο... ταλαίπωρο Τόγκο, τώρα, μετά την φυγή του Ότο Πφίστερ την περασμένη Παρασκευή, οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας της χώρας έχουν τοποθετήσει στον πάγκο τον... πρώην βοηθό προπονητή, Κοντζόνι Μαβουένα, ενώ την ίδια στιγμή, διαπραγματεύονται με τον Βίνφρεντ Σέφερ. Μπάχαλο, δηλαδή, για την ομάδα που θα πάρει μέρος για πρώτη φορά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Το μεγάλο τους αστέρι, δεν είναι άλλος από τον Εμανουέλ Αντεμπαγιόρ της Άρσεναλ, αλλά είναι αρκετός; Μάλλον όχι... Μένει να δούμε αν το Τόγκο θα μας εκπλήξει ευχάριστα, ή θα αποτελέσει... διακοσμητικό στοιχείο για το Μουντιάλ.
Οι πιθανές ενδεκάδες:
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ (Άντβοκατ / 4-3-3): Λι Γουν Τζέι, Τσονγκ Γκουγκ Σονγκ, Γιν Τσέουλ Τσόι, Γιν Κου Κιμ, Γιουνγκ Πιο Λι, Γι Σουνγκ Παρκ, Ναμ Ιλ Κιμ, Έουλ Γιονγκ Λι, Τσουν Σου Λι, Αν Γιουνγκ Χβαν, Κι Χέον Σέολ.
ΤΟΓΚΟ (Μαβουένα / 4-4-2): Αγκάσα, Νιμπόμπ, Αμπάλο, Τσανγκάι, Αασεμοάσα, Αγκμπό, Ντοσεβί, Μαμάμ, Ρομαό, Αντεμπαγιόρ, Μοχάμεντ.
Διαιτητής: Γκρέιαμ Πολ (Αγγλία)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΓΑΛΛΙΑ-ΕΛΒΕΤΙΑ
(Τρίτη, 7 μ.μ., Στουτγκάρδη)
Η Γαλλία που λίγοι υπολογίζουν για το τρόπαιο, εναντίον της Ελβετίας, που έχει... γοητεύσει στα φιλικά με το «στρωτό» παιχνίδι της.
Οι «τρικολόρ», μετά το «κάζο» στο Μουντιάλ του 2002 και το «χαστούκι» στο Euro 2004, θέλουν να συνδυάσουν τα τελευταία ματς της καριέρας του σπουδαίου Ζινεντίν Ζιντάν με μία μεγάλη επιτυχία. Η πρωταθλήτρια κόσμου του 1998, έχει αντιμετωπίσει την Ελβετία 35 φορές, έχοντας 15 νίκες, 12 ήττες και 8 ισοπαλίες. Η ομάδα του Ντομενέκ απογοήτευσε στα φιλικά, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι ο «Ζιζού» δεν πρέπει να έχει θέση βασικού.
Αγωνιστικά, εκτός από την απώλεια του Τζιμπρίλ Σισέ, προβληματίζεται και για τον τραυματία Φλοράν Μαλουντά, ο οποίος ναι μεν είναι ανέτοιμος και αμφίβολος, αλλά από την περασμένη Κυριακή, ακολουθεί κανονικούς ρυθμούς προπόνησης. Ο Τρεζεγκέ, μία μέρα μετά τις δηλώσεις του ότι... δεν θα ανεχτεί να μείνει στον πάγκο, όλα δείχνουν... ότι θα το ανεχτεί.
Στο «στρατόπεδο» της Ελβετίας, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ οι παίκτες του Κόμπι Κουν, θεωρούν ότι κάτι... χρωστάνε στους «τρικολόρ» από την ήττα τους με 3-1 στο Euro της Πορτογαλίας. Οι Ελβετοί έχουν οκτώ συμμετοχές σε Παγκόσμιο Κύπε
λλο και έχουν φτάσει μέχρι τα προημιτελικά τρεις φορές (1934, 1938, 1954). Υπολογίσιμοι, στα σίγουρα...
Δύσκολα θα είναι έτοιμος για το ματς ο αμυντικός της Λυών, Πάτρικ Μίλερ, ο οποίος είναι τραυματίας. Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι Σεντερός, Μπεχραμί και Στρέλερ, αλλά οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι ανεξάρτητα αν θα ξεκινήσουν στην ενδεκάδα του Κουν, υπολογίζονται.
Οι πιθανές ενδεκάδες:
ΓΑΛΛΙΑ (Ντομενέκ / 4-5-1): Μπαρτέζ, Σανιόλ, Τουράμ, Γκαλάς, Αμπιντάλ, Βιεϊρά, Μακελελέ, Βιλτόρ, Ζιντάν, Ριμπερί, Ανρί.
ΕΛΒΕΤΙΑ (Κουν / 4-4-1-1): Τσουμπερμπούχλερ, Τζουρού, Σεντερός, Μανέν, Σπίχερ, Καμπάνας, Φόγκελ, Βικί, Μπεχραμί, Γκίγκαξ, Φρέι.
Διαιτητής: Βαλεντίν Ιβανόφ (Ρωσία)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΚΡΟΑΤΙΑ
(Τρίτη, 10 μ.μ., Βερολίνο)
Μπορούν οι Κροάτες να υποχρεώσουν τους (θεωρητικά ανίκητους) Βραζιλιάνους σε «γκέλα»; Δύσκολα, αλλά με τους Κροάτες, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος...
Το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου, η «σελεσάο», «αποκαλύπτεται» στο Βερολίνο, στο γήπεδο στο οποίο ευελπιστεί να δώσει το παρών και στον τελικό της 9ης Ιουλίου, διεκδικώντας το έκτο της τρόπαιο. Η Βραζιλία, η μοναδική ομάδα που έχει πάρει μέρος σε όλα τα Παγκόσμια Κύπελλα, δεν έδωσε σοβαρά φιλικά κατά την διάρκεια της προετοιμασίας της, με τον Παρέιρα να ρίχνει το βάρος στην τακτική και στο να ξεκουραστούν οι ταλαιπωρημένοι από τους συλλόγους τους παίκτες του.
Σοβαρά προβλήματα με τραυματισμούς δεν αντιμετωπίζουν οι Βραζιλιάνοι και ο Ρονάλντο, αναμένεται να είναι στην αρχική ενδεκάδα που θα επιλέξει ο Παρέιρα.
Από την πλευρά τους, οι Κροάτες θα παίξουν απέναντι στους παγκόσμιος πρωταθλητές δίχως... φόβο, αλλά με πάθος. Μην ξεχνάμε ότι στο ντεμπούτο τους σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, εν έτη 1998, κατετάγησαν... τρίτοι. Το 2002, βέβαια, δεν τα κατάφεραν να επιβιώσουν από την φάση των ομίλων, αλλά τώρα, επανέρχονται δριμύτεροι. Βέβαια, τα εσωτερικά προβλήματα δεν λείπουν, με τον προπονητή τους, Ζλάτκο Κράνιτσαρ, να τα... ακούει από τον Τύπο, κάθε μέρα και για διαφορετικό λόγο. Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί μόλις μία φορά, σε φιλικό στο Σπλιτ, τον Αύγουστο του 2005, το οποίο έληξε ισόπαλο με 1-1.
Απώλεια για τους Κροάτες ο επιθετικός Ίβιτσα Όλιτς, που δεν έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του. Αντίθετα, ο Ντάριο Σρνα επανέκαμψε και υπολογίζεται από τον προπονητή του.
Οι πιθανές ενδεκάδες:
ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Παρέιρα / 4-4-2): Ντίντα, Καφού, Ζουάν, Λούσιο, Ρομπέρτο Κάρλος, Έμερσον, Ζε Ρομπέρτο, Κακά, Ροναλντίνιο, Ρονάλντο, Αντριάνο.
ΚΡΟΑΤΙΑ (Κράνιτσαρ / 3-4-1-2): Πλετίκοσα, Σίμιτς, Ρ. Κόβατς, Σίμουνιτς, Σρνα, Τούντορ, Ν. Κόβατς, Μπάμπιτς, Κράνιτσαρ, Κλάσνιτς, Πρσο.
Διαιτητής: Μπενίτο Αρτσουντία (Μεξικό)