1. Τι θα συνέβαινε αν προσέκρουε ένας αστεροειδής στη Γη;
Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η εξαφάνιση των δεινοσαύρων οφείλεται στην πρόσκρουση αστεροειδούς στη Γη. Αυτή η θεωρία ενισχύθηκε με την ανακάλυψη ενός τεράστιου κρατήρα στον βυθό του Κόλπου του Μεξικού.
Τέτοιες συγκρούσεις έχουν καταγραφεί στην ιστορία όχι μόνο της Γης αλλά και των άλλων πλανητών. Συμβαίνουν όμως σπάνια όσον αφορά στην ανθρώπινη αντίληψη του χρόνου: κάθε κάποιες δεκάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρόνια. Οι αστεροειδείς έχουν σχετικά μεγάλο μέγεθος, οπότε, σε αντίθεση με τους μετεωρίτες, κάποιος από αυτούς θα μπορούσε να μην καεί στην ατμόσφαιρα και να φτάσει ουσιαστικά ακέραιος στην επιφάνεια της Γης. Μια σύγκρουση με ένα τέτοιο αντικείμενο θα προκαλούσε τεράστιες καταστροφές.
Σε περίπτωση πρόσκρουσης στην ξηρά, το ωστικό κύμα θα κατέστρεφε τα πάντα σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων, θα προκαλούσε πυρκαγιές και πρωτοφανείς σεισμούς. Η σκόνη και η στάχτη που θα παράγονταν κατά τη σύγκρουση θα σκορπίζονταν στην ατμόσφαιρα κρύβοντας το φως του ήλιου και δημιουργώντας ένα φαινόμενο τύπου πυρηνικού χειμώνα, που θα διαρκούσε για πολλά χρόνια. Κατά πάσα πιθανότητα, η ζωή στη Γη θα εξαφανιζόταν, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της.
Αν η πρόσκρουση γινόταν σε κάποιον ωκεανό, τα τσουνάμι που θα προκαλούνταν θα κατέστρεφαν τις πόλεις σε βάθος πολλών χιλιομέτρων απ' τις ακτές. Παράλληλα, η θερμότητα θα έβραζε το νερό, σκοτώνοντας κάθε μορφή ζωής και απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες ατμών στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να συντελεστούν δραματικές αλλαγές στο κλίμα.
2.Πόσο καλά σχεδιασμένο είναι το Ιντερνέτ;
Το Ιντερνέτ απέχει πολύ από την τελειότητα!
Οι σελίδες του Διαδικτύου σχεδιάστηκαν ως έγγραφα με λέξεις-κλειδιά, οι οποίες συνδέονταν με άλλες σελίδες μέσω υπογραμμισμένων λέξεων και φράσεων. Κατά την πρώιμη φάση του, η σχεδίαση αυτή επαρκούσε. Σήμερα κάθε σελίδα διαθέτει γραφικά, ήχο, ακόμα και βίντεο. Κάθε φορά που το πρόγραμμα πλοήγησης ανταλλάσσει δεδομένα με το δίκτυο, το κάνει σαν να ήταν η πρώτη φορά. Αυτό συμβαίνει δισεκατομμύρια φορές την ημέρα, καθιστώντας το παλιό σύστημα τόσο ανεπαρκές ώστε να μοιάζει με ψέμα. Έτσι η υποδομή του θεωρείται απαρχαιωμένη για τις σύγχρονες απαιτήσεις.
3.Πώς λειτουργεί το Σύστημα Αυτόματου Ελέγχου Ευστάθειας;
Το Σύστημα Αυτόματου Ελέγχου Ευστάθειας (ASC) είναι ένα εργαλείο που βοηθά τους οδηγούς να διατηρούν τον έλεγχο του αυτοκινήτου τους αφού προλαμβάνει τα δυστυχήματα.
Ουσιαστικά «συγκρίνει» την προσδοκώμενη κατεύθυνση του οδηγού και την κίνηση του οχήματος. Όταν εντοπιστεί κάποια αστάθεια, το Σύστημα Αυτόματου Ελέγχου Ευστάθειας ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα, επιλεκτικά σε κάθε τροχό. Ελαττώνει επίσης τη δύναμη του κινητήρα, ώστε το όχημα να παραμένει σταθερό στην πορεία του.
Αντίο ντελαπάρισμα!
Το ΑSC προστατεύει πιο αποτελεσματικά από το ABS, το σύστημα που αποτρέπει το μπλοκάρισμα των τροχών κατά το φρενάρισμα. Το Σύστημα Αυτόματου Ελέγχου Ευστάθειας μειώνει τον κίνδυνο ντεραπαρίσματος, αφού συνδυάζει όλα τα συστήματα ελέγχου της κίνησης.
Στραβοτιμονιές…
Αν οι πίσω τροχοί του οχήματος δεν «κρατηθούν» στη στροφή, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά. Αν ασκήσουμε υπερβολική δύναμη στους πίσω τροχούς σε μια κλειστή στροφή ή αν φρενάρουμε όταν στρίβουμε, το πίσω μέρος του αυτοκινήτου γλιστρά προς το εξωτερικό της στροφής. Το όχημα επιστρέφει πιο βίαια από όσο θα ήθελε ο οδηγός και σε ακραίες περιπτώσεις βγαίνει εκτός πορείας. Το ΑSC δίνει τη λύση σε αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις.
4.Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις λευκές και στις διαφανείς λάμπες;
Η βασικότερη διαφορά έγκειται στο ότι οι λευκές λάμπες φωτίζουν λιγότερο και προσφέρουν καλύτερη διάχυση, ενώ οι διαφανείς προσφέρουν καλύτερη απορρόφηση του φωτός. Οι λευκές λάμπες περνούν από μια επεξεργασία κατά την οποία το εσωτερικό του γυαλιού καλύπτεται με πυρίτιδα και με οξείδιο τιτανίου.
5.Υπάρχουν μοτοσυκλέτες με αερόσακο;
Xρειάστηκαν πάνω από 15 χρόνια έρευνας και δοκιμών για να παρουσιάσει η Honda την πρώτη μηχανή με αερόσακο.
Tο μοντέλο Gold Wing διαθέτει ένα σύστημα που αποτελείται από τον αερόσακο, ανιχνευτές που παρακολουθούν τις αλλαγές στην επιτάχυνση και εντοπίζουν ενδεχόμενη σύγκρουση, καθώς και την ηλεκτρονική μονάδα ECU που πραγματοποιεί στιγμιαία υπολογισμούς ώστε να διαπιστώσει αν συνέβη κάποιο τρακάρισμα. H εταιρεία σχεδιάζει μελλοντικά να αναπτύξει και άλλα ασφαλή μοντέλα, ξεκίνησε όμως με το Gold Wing επειδή υπάρχουν σχεδιαστικοί περιορισμοί. Για παράδειγμα, η μηχανή θα πρέπει να έχει αρκετό βάρος ώστε να μην εκτοξεύεται εύκολα ο οδηγός πάνω από τη μοτοσικλέτα και τον αερόσακο. Ωστόσο, και η Yamaha ανέπτυξε ένα σκούτερ με ανάλογο σύστημα, το ASV - 3, το οποίο παρουσιάστηκε στην Ιαπωνική Έκθεση Μηχανολογίας Οχημάτων στη Γιοκοχάμα.
6.Με ποιο κριτήριο είναι τοποθετημένα τα νούμερα στο παιχνίδι με τα βελάκια (νταρτ);
Ο στόχος στο παιχνίδι με τα βελάκια είναι χωρισμένος σε τέσσερις κύκλους, οι οποίοι διαιρούνται σε είκοσι τμήματα και δύο μικρούς κύκλους (25 και 50 πόντων), που αντιπροσωπεύουν το κέντρο του στόχου.
Το κριτήριο με βάση το οποίο τοποθετήθηκαν τα νούμερα είναι κατά τέτοιο τρόπο μελετημένο, ώστε να τιμωρεί τις τυχαίες βολές. Δίπλα στα μεγάλα νούμερα βρίσκονται οι πιο χαμηλοί βαθμοί (το 20 βρίσκεται ανάμεσα στο 4 και στο 1, το 17 μεταξύ του 3 και του 2 κ.ο.κ.), άρα η όποια ανακρίβεια τιμωρείται με χαμηλό βαθμό. Αξιοσημείωτο είναι το ότι υπάρχουν περισσότεροι από 121 τετράκις εκατομμύρια συνδυασμοί για να υποδιαιρεθούν τα είκοσι τμήματα του στόχου. Έκπληξη προκαλεί ότι το σύστημα παραμένει ακόμα λειτουργικό, παρόλο που επινοήθηκε το 1896 από τον ξυλουργό Μπράιαν Γκάμπλιν. Το παιχνίδι με τα βελάκια χρησίμευε στις παμπ ως αλκοτέστ. Οι παίκτες έπρεπε να στοχεύουν ξεκινώντας από το τμήμα με το μικρότερο νούμερο και να προχωρούν προς το μεγαλύτερο, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο για όσους τα είχαν... τσούξει.
7.Αληθεύει ότι το πρόγραμμα Photoshop διαθέτει σύστημα παραχάραξης χαρτονομισμάτων;
Η εταιρεία λογισμικού Adode έχει ενσωματώσει στα προγράμματά της ένα σύστημα με σκοπό να εμποδίζει την παραχάραξη των σημαντικότερων νομισμάτων.
Ακολουθώντας τις επιταγές των κυβερνήσεων και των διεθνών τραπεζών, εφήρμοσε στα προϊόντα της μια τεχνολογία που ενεργοποιείται όταν ένας χρήστης επιχειρεί να επεξεργαστεί εικόνες από τραπεζογραμμάτια. Η εταιρεία το παραδέχθηκε όταν κάποιος χρήστης, σε μήνυμα που έστειλε σε online forum, διαμαρτυρήθηκε για την παράξενη συμπεριφορά του Photoshop CS – όταν επιχείρησε να ανοίξει την εικόνα ενός εικοσοδόλαρου. Την τεχνολογία κατά της παραχάραξης της Adobe σχεδίασε η Κεντρική Αμερικανική Τράπεζα. Παρόλο που η ίδια τεχνολογία έχει ενσωματωθεί και σε προϊόντα της ανταγωνίστριας εταιρείας Ulead, η Microsoft ανακοίνωσε ότι δεν την έχει υιοθετήσει στα Windows.
8.Γιατί είναι πιο δυνατά από εμάς τα άλλα θηλαστικά;
Όλα τα πιθηκοειδή όπως οι γορίλες, οι ουραγκοτάγκοι και οι χιμπατζήδες διαθέτουν περισσότερους μυς από τους ανθρώπους.
Οι ίνες των μυών μας είναι όμοιες και ασκούν ίση δύναμη ανά μονάδα μυϊκής μάζας. Οι πίθηκοι όμως διαθέτουν 7% περισσότερους μυϊκούς ιστούς σε κάθε μισό κιλό του σωματικού τους βάρους, κυρίως στο άνω τμήμα του σώματός τους. Γι’ αυτό έχουν μακριά και πολύ δυνατά χέρια. Το βάρος των άνω άκρων τους αποτελεί το 18% του συνολικού σωματικού τους βάρους σε σύγκριση με το 8% ή 9% των δικών μας. Πάντως τα πόδια μας είναι πολύ πιο δυνατά από των πιθήκων.
9.Πώς αναγνωρίζει η Eκκλησία τους αγίους;
Η αγιοποίηση κάποιου πιστού στηριζόταν αρχικά στην αυθόρμητη και αβίαστη αναγνώρισή του από την τοπική Εκκλησία, η οποία επικυρωνόταν με επισκοπική πράξη.
Ως τελικό τους στόχο την επίσημη εκκλησιαστική αναγνώριση, οι επίσκοποι συνέλεγαν όλες τις πληροφορίες τόσο για το μαρτύριο όσο και για τον βίο του τιμώμενου προσώπου. Από τον 11ο αιώνα η αναγνώριση νέων αγίων γινόταν από τις Ιερές Συνόδους. Αυτές κρίνουν και αξιολογούν την αξιοπιστία όλων των στοιχείων. Αν πρόκειται για αναγνώριση της αγιότητας κάποιου μάρτυρα της πίστης, η Εκκλησία πρέπει να αποφανθεί για τον τόπο του μαρτυρίου του. Αν πρέπει να γίνει αναγνώριση της αγιότητας κάποιου οσίου ζητούνται αποδεικτικά στοιχεία για τον βίο, την εκκλησιαστική του δράση και την εκδήλωση χάρης του Θεού με θαύματα ή άλλα σημεία κατά τη διάρκεια ζωής του.
10.Πόσο σπέρμα παράγει ένας άντρας;
Περίπου 3,5 χιλιοστόλιτρα σε κάθε εκσπερμάτωση.
Από το πέος βγαίνουν διακόσια έως τετρακόσια εκατομμύρια σπερματοζωάρια μέσα σ' ένα αλκαλικό υγρό που περιέχει πρωτεΐνες, ένζυμα, λίπη και σάκχαρα. Κατά το σπασμό της εκσπερμάτωσης το σπέρμα εκτοξεύεται σε απόσταση δεκαοχτώ με είκοσι εκατοστών. Η μέγιστη απόσταση που έχει παρατηρηθεί είναι τα 91 εκατοστά.
11.Γιατί οι γυναίκες αηδιάζουν περισσότερο από τους άντρες;
Οι γυναίκες αηδιάζουν συχνότερα, συγκριτικά με τους άντρες, όταν βλέπουν πληγές, σκουπίδια ή έντομα.
Η αποστροφή που νιώθουν τις προστατεύει από τον κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών που επιφέρουν τον θάνατο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο αναπαραγωγικός ρόλος των γυναικών τις καθιστά πιο ευαίσθητες. Καθώς το ανθρώπινο είδος έχει ως στόχο του την επιβίωση, οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν ουσίες που ενδεχομένως θα μπορούσαν να τις βλάψουν. Και οι νέοι αηδιάζουν ευκολότερα από τους μεγαλύτερους. Τα άτομα σε ηλικία αναπαραγωγής προστατεύουν ενστικτωδώς την ικανότητά τους να κάνουν παιδιά.
Το γεγονός ότι το αίσθημα αηδίας μάς προστατεύει από τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών αποδείχθηκε μετά από έρευνα που διενήργησε το London School of Hygiene and Tropical Medicine στη Μεγάλη Βρετανία. Οι αντιδράσεις 40.000 ατόμων κατέδειξαν ότι ένα ύφασμα λεκιασμένο με μια ακαθόριστη ουσία προκαλούσε λιγότερη αηδία από την επαφή με σωματικά υγρά. Επίσης τα έντομα προκαλούσαν πιο έντονες αντιδράσεις συγκριτικά με τα σκουλήκια.
12.Γιατί οι καραμέλες με γεύση μέντας δημιουργούν αίσθηση ψύχους στη γλώσσα μας;
Οι καραμέλες με γεύση μέντας έχουν ως κύριο συστατικό τους τη μινθόλη.
Σε πειράματα που διεξήχθησαν στο Κέντρο Χημικών Αισθήσεων Μονέλ, στις ΗΠΑ, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν υδατικά διαλύματα μινθόλης για να ανακαλύψουν τι ακριβώς συμβαίνει. Παρατήρησαν ότι ένα παγωμένο διάλυμα μινθόλης προκαλούσε μεγαλύτερη αίσθηση του κρύου απ’ ό,τι ένα ποτήρι καθαρό νερό στην ίδια θερμοκρασία. Έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι κάτι αντίστοιχο γινόταν και όταν ζέσταιναν το διάλυμα μινθόλης, το οποίο φαινόταν πιο ζεστό από ένα ποτήρι νερό με την ίδια θερμοκρασία. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν συντονίζεται πολύ καλά με τη γεύση της μινθόλης γι’ αυτό δημιουργεί αυτή την αίσθηση κρύου ή ζεστού, ώστε να μας αποτρέψει να τη δοκιμάσουμε. Αν βέβαια λάβουμε υπόψη μας τις πωλήσεις που σημειώνουν οι καραμέλες με γεύση μέντα, μάλλον δεν υπακούει!
13.Γιατί δεν τους βλέπουμε όλους όμορφους;
Σε γενικές γραμμές, στο αντίθετο φύλο μάς γοητεύουν το καλοσχηματισμένο σώμα, η αψεγάδιαστη επιδερμίδα και το συμμετρικό πρόσωπο.
Έχουμε λοιπόν την τάση να επιλέγουμε συντρόφους που συγκεντρώνουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Με αυτή τη λογική, το ανθρώπινο γένος θα έπρεπε να ομορφαίνει όλο και περισσότερο από γενιά σε γενιά.
Τα χαρακτηριστικά που θεωρούμε ελκυστικά αποτελούν το «μέσο όρο», δηλαδή είναι αυτά που βρίσκουν τη χρυσή τομή ανάμεσα σε δύο άκρα. Για παράδειγμα, μια μικρή ποσότητα τεστοστερόνης στο αίμα της γυναίκας τής προσθέτει γοητεία, καθώς μακραίνει τις βλεφαρίδες της. Όταν όμως αυτή η ποσότητα υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια, η γυναίκα αποκτά... μουστάκι! Η εξέλιξη έχει την τάση να απορρίπτει τα γονίδια όσων παρουσιάζουν υπερβολικά υψηλά ή χαμηλά ορμονικά επίπεδα.
Παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να υπάρχει κάποια γενετική διαφοροποίηση. Πάντα κρίνουμε τη γοητεία κάποιου σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους της περιοχής όπου ζούμε. Καθώς λοιπόν μειώνεται η ποικιλία των εξωτερικών χαρακτηριστικών ενός πληθυσμού, τείνουμε να γινόμαστε όλο και πιο απαιτητικοί ως προς το τι είναι «τέλειο». Έτσι, για ένα χιμπαντζή, η... Μαρία η άσχημη δε θα είχε μεγάλη διαφορά από τη Μαρία Ναυπλιώτου. Για εμάς, όμως, ακόμη και οι παραμικρές διαφορές ανάμεσα στους «υποψήφιους» συντρόφους έχουν σημασία.
-----------------------------------
.......to be continued......