ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ που έφερε τις διώξεις στο σκάνδαλο της αλλοίωσης των βαθμολογιών
ΙΔΟΥ πώς στήθηκε το σβήσε - διόρθωνε
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Των ΚΩΣΤΑ ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑ. ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥΑποκαλυπτικά στοιχεία για το πώς οργανώθηκε η επιχείρηση «διόρθωσης» της βαθμολογίας στο κέντρο της Πυλαίας καταγράφονται στο πόρισμα του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Θεσσαλονίκης, Γ. Κωνσταντινίδη, με βάση το οποίο ασκήθηκαν οι διώξεις από τον εισαγγελέα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των δύο βαθμολογητριών που κατήγγειλαν την αλλοίωση των βαθμολογιών στο μάθημα των αγγλικών, το χρονικό του σκανδάλου έχει ως εξής:
«Στο βαθμολογικό κέντρο ειδικών μαθημάτων
του Μουσικού Σχολείου Πυλαίας βαθμολογήθηκαν 2.510 γραπτά δοκίμια Αγγλικών, εκ των οποίων αναβαθμολογήθηκαν τα 528.
Εκ των αναβαθμολογηθέντων γραπτών, τα 125 έφεραν διορθώσεις των βαθμολογητών. Τα 92 από αυτά δεν υπέστησαν καμία παρέμβαση - αλλοίωση. Τα 33 όμως από αυτά, όπως αποδείχθηκε από την ανακριτική διαδικασία, υπέστησαν αλλοίωση - νόθευση, με "διόρθωση" της βαθμολογίας», αναφέρει στο πόρισμά του ο Γιώργος Κωνσταντινίδης και συνεχίζει:
Τι έγινε στα γραπτά
«Συγκεκριμένα: α) τα επτά γραπτά της κ. Γ.Κ.
χωρίς αδιαφανή αυτοκόλλητα στα ονόματα των υποψηφίων και
ακάλυπτες τις βαθμολογίες των α, β βαθμολογητών και του αναβαθμολογητή,
β) τα δύο γραπτά της κ. Π.Φ., με
ακάλυπτα τα στοιχεία των υποψηφίων!!!!,
το σχολείο προέλευσης !!! και τη
βαθμολογία α, β βαθμολογητών και αναβαθμολογητή,
γ) τα δέκα γραπτά δοκίμια της κ. Α.Π., με
ανοιχτές τις βαθμολογίες και των τριών βαθμολογητών και τα λύκεια προέλευσης των υποψηφίων, με καλυμμένα όμως τα ονόματα των υποψηφίων,
δ) τα τρία γραπτά της κ. Κ.Ε., στα οποία ήταν
ακάλυπτες οι βαθμολογίες των α', β' βαθμολογητών και του αναβαθμολογητή και καλυμμένα τα προσωπικά δεδομένα των υποψηφίων,
ε) τα τρία γραπτά της κ. Α.Α., τα οποία
ήταν αναβαθμολογημένα με ακάλυπτη τη βαθμολογία και των τριών βαθμολογητών, με καλυμμένα όμως τα προσωπικά στοιχεία των υποψηφίων...».
Λέει, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, η κ. Γ.Μ., μία από τις δύο βαθμολογήτριες οι οποίες κατήγγειλαν την αλλοίωση των γραπτών: «Οι βαθμολογητές του βαθμολογικού κέντρου είχαν ζητήσει επανειλημμένα να έχουν ανατροφοδότηση του πώς βαθμολογούν, οπότε θεώρησαν ότι γι' αυτό τον λόγο ήταν η συνάντηση. Πηγαίνοντας εκεί καθυστερημένα,
μπήκε σε μια αίθουσα όπου βρισκόταν η κ. Τσοτσόλη και γύρω στους περίπου 20 βαθμολογητές, καθώς και ένα άτομο από το επικουρικό προσωπικό του β/κ, με τη σφραγίδα που χρησιμοποιείται όταν γίνονται αλλαγές στοιχείων.
Η κ. Τσοτσόλη της έδωσε γραπτά που είχε βαθμολογήσει η ίδια. Οταν τη ρώτησε (η κ. Γ.Μ.)
γιατί αλλάζουν τη βαθμολογία, είπε ότι
έχει προφορική εντολή από το υπουργείο και ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη. Η κ. Τσοτσόλη
της ζήτησε να αλλάξει τη βαθμολογία στα γραπτά προς τα πάνω, διατηρώντας όμως τη διαφορά 13 βαθμών με τον δεύτερο βαθμολογητή, ώστε να δικαιολογείται η ύπαρξη αναβαθμολόγησης.!!!!!!!
Τα γραπτά δεν είχαν αυτοκόλλητα, ούτε τα ονόματα των υποψηφίων, ούτε τα ονόματα των δύο βαθμολογητών και του αναβαθμολογητή.
Χρησιμοποιώντας σβήστρες, έσβηναν τους βαθμούς και πήγαιναν στην κυρία του επικουρικού προσωπικού, που τα σφράγιζε.!!!!! Κάποιοι συνάδελφοι, μεταξύ των οποίων και η κ. Γ.Μ., χρησιμοποίησαν
και κόφτη για να σβήνουν τους βαθμούς.
Τα γραπτά ήταν στη διάθεση οποιουδήποτε ήταν στην αίθουσα, οι περισσότεροι συνάδελφοι ήταν αγανακτισμένοι, λέγοντας "ας τα κάνουμε, να τελειώνουμε, να φεύγουμε"», αναφέρεται στο πόρισμα από την κατάθεση της κ. Γ.Μ.Σε σχέση με τη στάση της ίδιας, αναφέρει:
«Στην κ. Γ. δόθηκαν περίπου 8 γραπτά, στα 7 είχε πολύ μικρή απόκλιση από τον αναβαθμολογητή, στο 8ο όμως είχε βάλει 31 ως πρώτη βαθμολογήτρια, ο δεύτερος βαθμολογητής είχε βάλει γύρω στο 50 (δεν θυμάται ακριβώς) και ο αναβαθμολογητής είχε βάλει 70. Πήγε στην κ. Τσοτσόλη και εκνευρισμένη της έδειξε το συγκεκριμένο γραπτό και της είπε ότι αρνείται να το διορθώσει, γιατί δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Στα προηγούμενα δεν είχε κοιτάξει τα ονόματα των υποψηφίων (ούτε τα σχολεία τους), γιατί ήθελε να είναι αντικειμενική,
στο συγκεκριμένο όμως γραπτό είχε το όνομα του σχολείου (γνωστό ιδιωτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης) και
αποχώρησε από την αίθουσα, λέγοντας ότι η ενέργεια αυτή να τους καλέσει (η κ. Τσοτσόλη) είναι απαράδεκτη».Στις σχετικές ερωτήσεις που της έγιναν, η Γ.Μ., κατά το πόρισμα, απάντησε:
- Θεώρησε ότι έπρεπε να υπακούσει και δεν γνώριζε τον υπαλληλικό κώδικα, που λέει ότι όταν
μια εντολή είναι προδήλως παράνομη, δεν την εκτελούμε.
- Η αντίδρασή της στο 8ο γραπτό ήρθε γιατί «θεώρησε ότι γίνεται κατάφωρη αλλαγή της βαθμολογίας και πραγματικά δεν είχε σχέση με το εάν
προερχόταν από ιδιωτικό σχολείο ή όχι.
Η τεράστια διαφορά και μόνο την έκανε να κοιτάξει το όνομα του σχολείου, καθώς δεν κοίταξε το όνομα του υποψηφίου».
- «Δεν έχει ήσυχη τη συνείδησή της και γι' αυτό έκανε την καταγγελία», αλλά
«βρέθηκε εξαπίνης μπαίνοντας σε μία αίθουσα όπου όλοι διόρθωναν γραπτά».-
«Η κ. Τσοτσόλη τόνιζε ότι είχε εντολή από το ΥΠΕΠΘ», αλλά η ίδια δεν γνώριζε τι να πιστέψει.!!!!
«Αρνείται»
Σε σχέση με την Αικατερίνη Τσοτσόλη, ο Γιώργος Κωνσταντινίδης στο πόρισμά του λέει ότι η καταγγελλόμενη: «Αμφισβητεί τα υπό των άνω καθηγητριών-βαθμολογητών καταγγελλόμενα και αρνείται ως αναληθή και ψευδή τα επικαλούμενα πραγματικά περιστατικά». Οσον αφορά με τη συνάντηση ότι
«είχε καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα»

, ενώ τα γραπτά που υπήρχαν για «επανέλεγχο» παρουσίαζαν μεγάλη απόκλιση (άνω των 20 μονάδων), δεν είχαν προωθηθεί προς αναβαθμολόγηση.
Η κ. Μαρία Γκρίζου, μία εκ των δύο βαθμολογητριών που κατήγγειλαν την παράνομη αλλοίωση των βαθμολογιών, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την «Ε», δήλωσε:
«Ως δημόσιος υπάλληλος, δέχτηκα εντολή από την πρόεδρο του βαθμολογικού κέντρου και ήμουν υποχρεωμένη να την υλοποιήσω, παρ' όλο που σκέφτηκα ότι μπορεί να είναι παράνομη. Στη συνέχεια, όμως, απευθύνθηκα στο συνδικαλιστικό μου όργανο και ταυτόχρονα στην υπηρεσία μου, όπου κατέθεσα την καταγγελία μαζί με άλλη συνάδελφό μου.
Στην κατάθεση της καταγγελίας ήταν παρόντες οι τέσσερις απ' τους πέντε προέδρους των ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι μας στήριξαν απ' την αρχή και μας στηρίζουν μέχρι και σήμερα. Πιστεύω ότι έπραξα σωστά και ανεξάρτητα από την όποια -μικρή θεωρώ- ευθύνη μπορεί να μου καταλογιστεί, οι ευθύνες βρίσκονται αλλού και με το πέρας της ανακριτικής διαδικασίας θα αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια».ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΑΝ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ
Ποινική δίωξη για εννιά
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Του ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορούμενοι εννέα,
αθώο το υπουργείο.!!!!!!
«Δεν υπήρξε άνωθεν εντολή» στο σκάνδαλο των πανελλαδικών, εκτιμά ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης, που άσκησε χθες ποινική δίωξη για πλαστογραφία και νόθευση εγγράφου κατ' εξακολούθηση σε βάρος οκτώ βαθμολογητών και για ηθική αυτουργία στην υπεύθυνη του βαθμολογικού κέντρου.!!!!

Η δίωξη που άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Βασίλης Φλωρίδης, είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα (προβλέπονται ποινές φυλάκισης έως πέντε ετών) και ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε ήδη σε πταισματοδίκη για προανάκριση και λήψη απολογιών.
«Την πειθαρχική δίωξη όλων», προτείνει επιπλέον στο υπουργείο ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Γιώργος Κωνσταντινίδης, που διενήργησε την Ενορκη Διοικητική Εξέταση.
Τον φάκελο της ΕΔΕ, που περιλαμβάνει τα 33 γραπτά με τις αλλοιωμένες βαθμολογίες (έγχρωμες φωτοτυπίες, καθώς τα πρωτότυπα εστάλησαν στο υπουργείο), τις καταθέσεις 20 βαθμολογητών του συγκεκριμένου βαθμολογικού κέντρου και το πόρισμά του, παρέδωσε στον εισαγγελέα ιδιοχείρως ο κ. Κωνσταντινίδης χθες το μεσημέρι. Η συνάντησή τους δεν κράτησε πολλή ώρα, ήταν αρκετή ωστόσο για να συμφωνήσουν ότι
«δεν προκύπτει η ύπαρξη εντολής άνωθεν».
Βγαίνοντας από το γραφείο του εισαγγελέα,
ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης απέδωσε το σκάνδαλο που κλόνισε τον θεσμό των πανελλαδικών εξετάσεων σε... «αφέλεια» της προϊσταμένης τού βαθμολογικού κέντρου!

^ex_shocked^Απέκλεισε ακόμη την ύπαρξη κυκλώματος που μεθοδεύει τέτοιου είδους ενέργειες, επικαλούμενος ότι «πρόκειται για το μοναδικό κρούσμα που έχει προκύψει μέχρι σήμερα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βαθμολογητές που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της ΕΔΕ καταθέτουν πως, όταν ρώτησαν την προϊσταμένη του βαθμολογικού κέντρου ποιος τους νομιμοποιούσε να αλλάξουν τις αρχικές βαθμολογίες,
εκείνη τους απάντησε πως είχε προφορική εντολή από το υπουργείο. Η ίδια, ωστόσο, φέρεται να διαψεύδει τα πάντα, ισχυριζόμενη ότι απλώς έγιναν κάποιες συστάσεις στους βαθμολογητές πριν από τις αρχικές διορθώσεις, για να προσέξουν με τις βαθμολογίες ώστε να μην απείχαν πολύ μεταξύ τους.

Κατηγορούμενες, παραπέμπονται και οι δύο καθηγήτριες που κατήγγειλαν την υπόθεση. Οπως έγινε γνωστό,
οι ίδιες συμμετείχαν αρχικά στην παράνομη αναβαθμολόγηση, πεπεισμένες ότι υπήρξε εντολή από το υπουργείο. Στην πορεία, όμως, συνειδητοποίησαν ότι διέπρατταν παράνομη πράξη και αποχώρησαν. Είναι χαρακτηριστική η κατάθεση της μίας, που αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Σβήναμε τις αρχικές βαθμολογίες χρησιμοποιώντας σβήστρες και κόφτη. Σταμάτησα, όταν είδα σε γραπτό, ιδιωτικό σχολείο».Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε την περασμένη Πέμπτη. Οπως προκύπτει, την Παρασκευή 29 Ιουνίου κι ενώ είχε περατωθεί η βαθμολόγηση και αναβαθμολόγηση των γραπτών, η πρόεδρος του Βαθμολογικού Κέντρου Ειδικών Μαθημάτων στην Ανατολική Θεσσαλονίκη (Πυλαία - Μουσικό Σχολείο)
κάλεσε τους βαθμολογητές των Αγγλικών για τις πανελλαδικές εξετάσεις και τους ζήτησε ν' αλλάξουν τις αρχικές βαθμολογίες τους «προς τα πάνω». Κατά τις οδηγίες της, θα έπρεπε να δικαιολογείται ο βαθμός του αναβαθμολογητή (επομένως, να έχουν διαφορά με τον άλλον βαθμολογητή 13 μόρια) και η διαφορά ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο βαθμολογητή να μην ξεπερνά τα 13 μόρια.
Για την υπόθεση συνεδρίασαν οι πέντε ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, που τάχθηκαν υπέρ της περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης και ξεκαθάρισαν ότι
δεν θα δεχθούν την καταδίκη συναδέλφων τους εκπαιδευτικών, οι οποίοι εκτελούσαν εντολές προϊσταμένου τους.
ΠΑΣΟΚ: Πρόθεση για συγκάλυψη - προκλητική αδυναμία χειρισμού της υπόθεσης - ΣΥΝ: Ηθικός αυτουργός η κυβέρνηση
Παράθυρο για προσφυγές αποτυχόντων στη Δικαιοσύνη
Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ
Ανοιχτές πλέον κατηγορίες, αν όχι για «συγκάλυψη», σίγουρα για «προκλητική αδυναμία» χειρισμού της υπόθεσης παραβίασης του αδιαβλήτου των Πανελλαδικών στη Θεσσαλονίκη, δέχεται το υπουργείο Παιδείας, τόσο από τον εκπαιδευτικό κόσμο όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το θέμα του αδιαβλήτου των Πανελλαδικών και πολύ περισσότερο της βαθμολόγησης των γραπτών, έχει ήδη τεθεί εν αμφιβόλω. Ηδη η απόφαση του ΥΠΕΘ για επαναβαθμολόγηση των 33 ομολογημένα αλλοιωμένων και κατασχεθέντων από την Εισαγγελία γραπτών καταγγέλλεται ως παράνομη.
Νέο αδιέξοδο
Η κρίση όχι μόνο δεν οδηγείται σε εκτόνωση, αλλά αναμένεται να προκαλέσει νέο αδιέξοδο με τις νομικές επιπλοκές που προδιαγράφονται.
Αν όχι οι 2.500 μαθητές από Λύκεια της βόρειας Ελλάδας που διαγωνίστηκαν στο μάθημα των Αγγλικών, τουλάχιστον εκείνοι οι υποψήφιοι, των οποίων τα γραπτά περιλαμβάνονται στα περίπου 150 που εξαρχής κρίθηκαν ως ύποπτα, μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη καταγγέλλοντας τη διαδικασία που αποφασίστηκε. Αν μάλιστα η βαθμολογία τους είναι κάτω από τη βάση, τότε η προσφυγή θεωρείται βέβαιη. Τα 150 αυτά γραπτά φέρουν σημάδια διόρθωσης χωρίς ωστόσο να υπάρχει δυνατότητα διακρίβωσης αν αυτή έγινε στο στάδιο της προβλεπόμενης διαδικασίας βαθμολόγησης ή αργότερα. Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι φέτος κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό (21%) το ποσοστό αναβαθμολόγησης των γραπτών στο μάθημα των Αγγλικών.
«Ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει πως τα γραπτά στα οποία υπήρξε αλλοίωση βαθμολογίας είναι μόνο 33, όταν μόλις προχθές γινόταν λόγος για 150 γραπτά;» και επιπλέον «Ασχολήθηκε η συγκεκριμένη ΕΔΕ επαρκώς με τα υπόλοιπα ειδικά μαθήματα;», ρωτά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπεύθυνος Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας ταυτόχρονα θέμα συγκάλυψης αλλά και νομιμότητας σε ό,τι αφορά την επαναβαθμολόγηση των επίμαχων γραπτών, με την οποία το ΥΠΕΠΘ επιχειρεί ταυτόχρονα να αποφύγει τη νομοθετική ρύθμιση. Επικαλούμενο το Π.Δ. 60/2006 θα προχωρήσει στην «επανάληψη της διαδικασίας βαθμολόγησης για τα 33 γραπτά, όπου διαπιστώθηκε αλλοίωση, δηλαδή νόθευση με διόρθωση της βαθμολογίας» χωρίς να προχωρήσει σε νέα νομοθετική ρύθμιση.
«Σε ποιόν νόμο;»
Σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 2 του συγκεκριμένου Π.Δ., η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων είναι αυτή που έχει την αρμοδιότητα για την «επίλυση οποιουδήποτε θέματος προκύψει στα εξεταστικά ή βαθμολογικά κέντρα για το οποίο δεν προβλέπεται λύση από τις κείμενες διατάξεις».
«Πρέπει να γνωρίζουμε σε ποιον ακριβώς νόμο στηρίζεται αυτή η νέα επιχείρηση του υπουργείου Παιδείας», δηλώνει ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης επισημαίνοντας ότι «οι σχετικές προβλέψεις του Προεδρικού Διατάγματος 60/2006 περιγράφουν μια εντελώς διαφορετική διαδικασία στις ανάλογες περιπτώσεις». «Από πού αντλεί η κυβέρνηση το δικαίωμα να παραβλέπει και να παραβιάζει τους νόμους;», καταγγέλλει ο υπεύθυνος Παιδείας του ΠΑΣΟΚ θέτοντας παράλληλα όλες τις παραμέτρους της επικείμενης διαδικασίας: «Ποιος θα αναλάβει όλη αυτή τη διαδικασία, ποιος θα επιληφθεί αυτής; Τα 33 γραπτά, που είναι συγκεκριμένα πια και γνωστά, θα βαθμολογηθούν στο ίδιο κέντρο, έστω και από άλλους βαθμολογητές; Υπό την ίδια Επιτροπή ή με μόνη την αλλαγή Προέδρου;».
«Το υπουργείο Παιδείας ενήργησε ταχύτατα, με διαφάνεια και αυστηρώς σύννομες διαδικασίες, προκειμένου να προστατευθεί η αξιοκρατία και το αδιάβλητο των εξετάσεων» είναι η απάντηση που δίνει προς πάσα κατεύθυνση το υπουργείο μέσω μιας λεπτομερούς ανακοίνωσης του γ.γ. του ΥΠΕΠΘ Ανδρέα Καραμάνου, όπου εκτός από την απόφαση για την επαναβαθμολόγηση αναφέρεται βήμα-βήμα το χρονικό και όλα όσα έκανε το ΥΠΕΠΘ εξαρχής με σαφή την επισήμανση στην επικοινωνία της υπουργού Παιδείας με τον εισαγγελέα από τις πρώτες κιόλας ημέρες. Παράλληλα, δε, τονίζει με έμφαση ότι «από το πόρισμα της ΕΔΕ προέκυψε ότι ουδέποτε εδόθησαν εντολές από το ΥΠΕΠΘ», τις οποίες φέρεται να επικαλέστηκε η πρόεδρος του βαθμολογικού κέντρου και πέτρα σκανδάλου όταν ζήτησε αλλαγή στις βαθμολογίες.
Οι κατηγορίες, παρ' όλα αυτά, που δέχεται είναι πλέον ανοιχτές και από όλες τις πλευρές.
«Σοβαρές ευθύνες»
«Πίσω από τις πολύ προσεκτικές διατυπώσεις της κυβέρνησης διακρίνεται ξεκάθαρα η πρόθεση να συγκαλυφθεί η υπόθεση», δηλώνει ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ενώ ο ΣΥΝ κατηγορεί κυβέρνηση και ειδικά το ΥΠΕΠΘ για τις ευθύνες του που
«είναι σοβαρές, είτε ως ηθικού αυτουργού είτε εξαιτίας της προκλητικής αδυναμίας του να διαφυλάξει την αξιοπιστία του θεσμού των εξετάσεων». Από την άλλη,
η ΟΛΜΕ υψώνει κι άλλο τις φωνές καταγγελίας και διαμαρτυρίας.«Εγινε επιλεκτική πρόσκληση μαρτύρων», δηλώνει ο Γρηγόρης Καλομοίρης, γραμματέας της Ομοσπονδίας, «δεν έχει χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση», τονίζει, ενώ ε
πιμένει να διαμαρτύρεται για τη δίωξη και των δύο καθηγητριών-βαθμολογητριών που κατήγγειλαν το γεγονός.
* «Οι μικροκομματικές σκοπιμότητες δεν πρόκειται ούτε να ωφελήσουν το ΠΑΣΟΚ και τους εκπροσώπους του, αλλά ούτε και να υπονομεύσουν το κύρος των εξετάσεων», απάντησε το ΥΠΕΠΘ στις κατηγορίες Χρυσοχοΐδη για συγκάλυψη της υπόθεσης της Θεσσαλονίκης. «Η ύπαρξη παραβατικών συμπεριφορών και παρά τις κάθε φορά αυστηρές εντολές που απορρέουν από το νόμο, μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα. «Σημασία έχει η Πολιτεία να αντιμετωπίζει τα φαινόμενα αυτά με όρους διαφάνειας, αμεσότητας και αποτελεσματικότητας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/07/2007
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=54649684,70797524,84617172,50522196Όλοι έχουμε βρεθεί στη θέση ενός υποψηφίου Πανελλαδικων Εξετάσεων. Εδώ έγινε μια τεράστια απάτη και μπαγαποντιά, με κύριους Υπευθύνους το Υπουργείο Παιδείας, τη Γιαννάκου και τα τσιράκια της. Απέναντι στο δικαίωμα των σπουδών μας είμαστε όλοι ίσοι. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε μέχρι τώρα. Είναι αδιανόητο να αποκλείονται παιδιά που έχουν διαβάσει εξαντλητικά από σχολές επειδή κάποια πλουσιόπαιδα φοιτούν σε ιδιωτικό, έχουν "γνωριμίες", είναι τσιράκι του ΥΠΕΠΘ και της σπείρας του κόμματος που μας κυβερνάει ο ιδιοκτήτης του σχολείου ή οτιδήποτε άλλο. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να συγκρατήσω το θυμό μου για ό,τι έγινε. Ένα και μοναδικό αδιάβλητο σύστημα υπήρχε στην Ελλάδα, πλέον αλώθηκε κι αυτό άμεσα από το "μέσον" και την γιαλαντζή - μαγειρεμένη προς τα πάνω "αναβαθμολόγηση". Είχαμε που είχαμε κάποια παιδιά που αδικούνταν από το σύστημα επειδή δεν μπορούν να πάνε σε καλά φροντιστήρια, τώρα έχουμε κι αυτά. Τί να πούμε... τα λόγια είναι περιττά. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να συμβαίνουν αυτά στην Ελλάδα του 2007. Αλλά ξέχασα.... μάλλον έχουμε
χούντα, γιατί αλλιώς δεν θα έμεναν αθώα παιδιά 19 χρονών ένα μήνα μέσα στις φυλακές και δεν θα ξυλοκοπούνταν φοιτητές σε πορείες μέχρι να πέσουν κάτω και να τους ανοίξει το κεφάλι.
Η μόνη λύση τελικά είναι η μολότωφ στο ΥΠΕΠΘ και τους δήθεν "σοφούς" του. Δεν έχει κανείς άλλη λύση απέναντι σε ένα... "κράτος" (ή μήπως... "παρακράτος"??) που φτύνει τη νοημοσύνη του πολίτη μέσα στα μούτρα του. Ποιούς κοροιδεύουν επιτέλους? Για ποιά μεμονωμένα περιστατικά μιλάμε?? Για ποιά "δορθωτική και συμβουλευτική" αναβαθμολόγηση μιλάμε στα τσογλάνια με τους πλούσιους μπαμπάδες με τις γαλάζιες γνωριμίες? Για ποιές αξίες μιλάμε? Για ποιά μόρφωση μιλάμε όταν το ίδιο το κράτος διδάσκει στον αυριανό πολίτη πώς να αποκτά την γνωση όχι με κούραση αλλά με το "βίσμα" και την οικονομική ισχύ του??? Για πόσο χαζούς μας νομίζουν όταν δεν παραιτείται κανείς? Άντε, είπαμε η ευθιξία έχει πεθάνει γι'αυτή την κυβέρνηση αλλά ακόμη κι η δικαιοσύνη με τις διώξεις που κάνει μας κοροιδεύει.Η δικαιοσύνη έχει καταντήσει παραμάγαζο αυτού του παρακράτους.Δεν μπορεί ο πολίτης να εμπιστευτεί ΚΑΝΕΝΑΝ. Ο εμπαιγμός απέναντι στον πολίτη που θεωρείται πλέον βλάκας από το ΥΠΕΠΘ είναι κάτι παραπάνω από φανερός, όταν υπάρχουν "προφορικές εντολές", το υπουργείο βγαίνει λάδι, και διώκονται άμεσα δυό καθηγήτριες που από φόβο για τους ανωτέρους τους συμμετείχαν ακούσια σε μία κατάφορη και εξώφθαλμη ΑΠΑΤΗ.

Δεν υπάρχουν λόγια.... ντού στα υπουργεία και φωτιά στα ερευνητικά.
Μαριέττα θα σ'ανάψουμε φωτιά που δεν θα σβήνει.