• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 19, 2025, 02:13:45 am

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 19, 2025, 02:13:45 am

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
H Στοά των Off Topic
by Katarameno
[June 18, 2025, 20:28:39 pm]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[June 18, 2025, 19:40:47 pm]

[ΣΗΕ ΙΙ] Γενικές απορίες ...
by chatzikys
[June 18, 2025, 19:26:00 pm]

Σιδηροδρομικό Δυστύχημα σ...
by Katarameno
[June 18, 2025, 18:22:39 pm]

[Μεταφορά και Διανομή ΗΕ]...
by tzortzis
[June 18, 2025, 07:55:05 am]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by chris_p30
[June 18, 2025, 00:45:33 am]

[Ψηφιακά Ολοκληρωμένα Κυκ...
by tzortzis
[June 17, 2025, 21:25:42 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by PAPARI69
[June 17, 2025, 20:59:13 pm]

[Γραφική] Λυμένα θέματα
by okanpala
[June 17, 2025, 18:56:22 pm]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Katarameno
[June 17, 2025, 14:25:00 pm]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by george14
[June 17, 2025, 13:58:20 pm]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by tzortzis
[June 17, 2025, 13:19:53 pm]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by george14
[June 17, 2025, 12:08:25 pm]

[ΨEE] Γενικές απορίες και...
by Juror8
[June 17, 2025, 12:06:57 pm]

[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[June 16, 2025, 22:46:54 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 19:49:00 pm]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 16:56:56 pm]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[June 16, 2025, 13:28:21 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:13:45 pm]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[June 16, 2025, 01:56:37 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9965
Latest: Poli
Stats
Total Posts: 1426723
Total Topics: 31711
Online Today: 187
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 28
Guests: 110
Total: 138
mavropan
lina_zs
arswagdapro
Karkarias
vaggelisx
Tsomp
coyg
Theosarm
jimpapdop
sassi
kchristoua
manwlakhs
athena_apo
Konstantina Karamani
elias_farhood
geftihiakos
iropap
payniac
eirinistyl
ExecuteExe
kostas.de
Summand
kutsukellis
Dimos Bachlas
chryssana
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Για ανανέωση (ή προσθήκη νέου) avatar, πρέπει η μεγαλύτερη διάσταση της εικόνας να είναι 110 pixels.
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι > Θρησκεία (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot) > Πιστεύετε??
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Poll
Question: Πιστεύετε στο Χριστιανισμό?
Ναι - 216 (55.5%)
Όχι - 173 (44.5%)
Total Voters: 469

Pages: 1 ... 68 69 [70] 71 72 ... 127 Go Down Print
Author Topic: Πιστεύετε??  (Read 264542 times)
Niels
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
Re: Πιστεύετε??
« Reply #1035 on: January 24, 2010, 21:32:09 pm »

Eγώ είμαι βρε. Ο Niels είναι περσόνα μου
il capitano
Veteran
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

Verona Rulez - aua

View Profile
« Reply #1036 on: January 24, 2010, 21:37:27 pm »

Quote from: provataki on January 24, 2010, 21:30:48 pm
παιδια υπαρχει θεος και κυκλοφορει αναμεσα μας!  Tongue Lips Sealed

Quote from: il capitano on January 15, 2010, 23:28:56 pm
Pantokrator      22:27:22     Viewing the topic Πιστεύετε??.

Cheesy Cheesy

ιδου οι αποδειξεις

Η βραζιλιανικη μουσικη ειναι αντικαταστατικη γιατι χορευεται σε παραλιες
οι παραλιες εχουν αμμο
που αποτελειται απο πυριτιο
που προερχεται απο την λεξη πυρ
εκ'του οποιου αναγενναται ο φοινικας
γνωστο συμβολο της χουντας των Συνταγματαρχων
Αντ'αυτου το καταστατικο απαγορευει καθε φασιστικη οργανωση!!!!!

Quote from: γνωστός μελισσοκόμος on October 28, 2010, 03:09:57 am
ΑΣΑ, ΟΥΙΣΚΙ ΚΑΙ ΑΙΡΟΝ ΜΕΗΝΤΕΝ ΔΙΣΚΟΙ
Peace
provataki
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #1037 on: January 24, 2010, 21:53:26 pm »

Grin

bay bay timy.
ant
Guest
« Reply #1038 on: January 24, 2010, 21:56:56 pm »

Πλακωσαν οι νεοι τωρα και αναζωπυρωνονται τοπικ που καινε ακριβως πριν την εξεταστικη... Ηρεμααααααα...
8odwris the atsalinos 666
Guest
« Reply #1039 on: January 25, 2010, 17:52:32 pm »

Quote from: Panos-Echidna on January 24, 2010, 21:14:07 pm
Φαντάζομαι εσύ βάζεις τον εαυτό σου στους έξυπνους  Roll Eyes

κοιτα μη το παιρνεις τοσο της μετρητης.... δες το γενικοτερα σαν τροπο σκεψης, σαν ενα ειδος προσανατολισμου των νοητικων σου αναζητησεων. τεσπα δεν μπορω να το εξηγησω, παντως σιγουρα δεν εννοω οτι ολοι οσοι πιστευουν ειναι ηλιθιοi και τετοια Smiley

τωρα για μενα, τι να πω, μαλλον ειμαι λιγο stupid.... οσοι νομιζουν οτι ειναι  τελειοι ας θεσουν υποψιφιοτητα για το "the next top god"  Grin

παντως, την εικονα την εβαλα ετσι, αμα θελει κανεις να σκεφτει λιγο πανω σε αυτο, αμα δε θελει, ας μη σκεφτει και ας μη προσπαθει να καταταξει εμενα σε μια κατηγορια  Wink
Lampros

View Profile
« Reply #1040 on: February 03, 2010, 16:29:15 pm »

Εγώ προσωπικά είμαι της άποψης "υπάρχει Θεός γιατί πολύ απλά θέλω να υπάρχει".Οχι στο να είμαι αναγκασμένος να ακολουθήσω μια κατευθυντήρια,με την στενή έννοια του όρου,γραμμή.
Θέλω απλά να ξέρω οτι οι πράξεις μου έχουν σημασία.Οτι η ύπαρξή μου και η ζωή μου έχουν νόημα και ας μην το κατανοώ.
Διαφορετικά, όπως λέει και ένα τραγούδι:
Αν ο δρόμος τελικά δεν βγάζει πουθενά,
γιατί να περπατάς μπροστά;

potatoes gonna potate..
Social_waste

View Profile
« Reply #1041 on: February 03, 2010, 16:40:14 pm »

μα τι θα σημαινε εχει νοημα αλλα δεν το κατανοω?
αν δεν το κατανοεις τοτε πως ξερεις οτι σου υπαγορευει
οντως να περπατας?

Vive le son
D'l'explosion!
Lampros

View Profile
« Reply #1042 on: February 03, 2010, 16:58:27 pm »

Δεν κατάλαβα ακριβώς τι εννοείς;
Εγώ απλώς είπα πως το ότι κάνω θέλω να έχει κάποιο νόημα.
Δεν είπα οτι δεν κατανοώ γιατί κάνω αυτό που κάνω.
Άπλα οτι δεν ξέρω ποιος μπορεί να είναι ο σκοπός της ύπαρξης γενικά

potatoes gonna potate..
Social_waste

View Profile
« Reply #1043 on: February 03, 2010, 17:39:48 pm »

ρε παιδι μου, απο τη μια επικαλεισαι την αναγκη για ενα
κριτιριο αντικειμενικο για τις πραξεις σου. και απο την αλλη λες
οτι αυτη η αναγκη καλυπτεται και απο μια αφαιρεση απο αυτο το
κριτιριο(που εδω ειναι ο θεος με την υπερλογη στοχοθεσια του)
η οποια το αποστερει απο καθε περιεχομενο, τουλαχιστον προσιτο σε σενα.

εγω λεω οτι εδω υπαρχει αντιφαση. η θες ενα κριτιριο, και αρα το θες κατανοητο
η δε θες και παει να γαμηθει.

(το να θες τετοιο κριτιριο ειναι επισης προβληματικο αλλα
νυσταζω.)

Vive le son
D'l'explosion!
Themis
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #1044 on: February 03, 2010, 18:04:28 pm »

Mas kiverna mia gigantia savra tis opoias ehei halasei i laba kai koimate oli mera!
Lampros

View Profile
« Reply #1045 on: February 03, 2010, 19:12:33 pm »

Quote from: Social_waste on February 03, 2010, 17:39:48 pm

νυσταζω.)
WTF man?Τι είναι αυτό που δεν καταλαβαίνεις;Δεν αφαιρώ τίποτα απο το "αντικειμενικό κριτήριο",όπως το λές, που καθορίζει μια "κύρια κατεύθυνση",ας πούμε,των πράξεών μου.Είναι αυτό που είπα.Θέλω οι πράξεις να σημαίνουν κάτι.Δεν υπάρχει κάτι για να κατανοήσει κάποιος επί αυτού.
Τέλος απ'αυτό.
Τώρα για το άλλο κομμάτι, απλά δεν θέλω να ασχοληθώ με το,να στο πώ μπακάλικα, γιατί υπάρχουμε και τα σχετικά.Αυτό είναι όλο.Δεν μπορώ να στο κάνω πιο λιανά.No offense

potatoes gonna potate..
Sand
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

It Takes a Lot to Laugh, It Takes a Train to Cry

View Profile
« Reply #1046 on: February 04, 2010, 20:02:10 pm »

Quote from: Antίλογος on December 05, 2009, 05:25:09 am
Σχετικα με το κατα ποσο κλινει προς τα αριστερα ο χριστιανισμος...

Παραθετω αποσπασμα απο το "Μανιφεστο του Κομμουνιστικου Κομματος" εκδοσεις Ερατω, σελ 78

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ-->ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ-->Α.ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΚΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ

"Τιποτα πιο ευκολο απο το να λαβει ο χριστιανικος ασκητισμος ενα επιχρισμα σοσιαλισμου. Κι ο χριστιανισμος αλλωστε δεν εναντιωθηκε στην ατομικη ιδιοκτησια, στο γαμο, στο κρατος; Δεν κηρυξε, στη θεση τους, την αγαθοεργια και την επαιτεια, την αγαμια και τη θανατωση της σαρκας, το μοναστικο βιο και τη μητερα εκκλησια; Ο χριστιανικος σοσιαλισμος δεν ειναι παρα ο αγιασμος με τον οποιο ευλογει ο παπας την οργη του αριστοκρατη."

Το παραπανω αποτελει αυτουσια γνωμη των σημαντικοτερων θεμελιωτων του κομμουνισμου ( Μαρξ - Ενγκελς )
Δεν ειναι ενα οποιοδηποτε αποσπασμα. Προσπαθωντας λοιπον να ερμηνευσω το παραπανω υποστηριζω οτι ο χριστιανισμος φερνει πολυ σε σοσιαλισμο αλλα δεν ειναι το real thing Προσπαθει απλως να μιμηθει το σοσιαλισμο ( παρατηρηστε την ειρωνια )

Ας παρουν ομως θεση απεναντι στο θεμα και ο Αλυτος Γριφος, Niels, κουνελαρχης... Ειμαι πολυ περιεργος για τις προσεγγισεις τους ( αλλωστε θα ξερουν και τα του κομμουνισμου καλυτερα απο μενα )

Έχουν, οι φράσεις σε bold, καμιά σχέση με τον μαρξισμό; Πρόκειται απλώς για ειρωνία.
Αμφιβάλω αν διάβασες ολόκληρο το απόσπασμα που αναφερόταν στον φεουδαρχικό σοσιαλισμό, του οποίου τελευταία παράγραφος είναι το κείμενο που παραθέτεις.
Παραθέτω λοιπόν όλο το απόσπασμα προς δική σου διευκόλυνση. Αν συμπεράνεις από αυτό ότι "ο χριστιανισμος φερνει πολυ σε σοσιαλισμο αλλα δεν ειναι το real thing", τότε...

Ο φεουδαρχικός σοσιαλισμός

Η γαλλική και η αγγλική αριστοκρατία απ' την ίδια την ιστορική της θέση ήταν προορισμένη να γράφει λίβελους ενάντια στη σύγχρονη αστική κοινωνία. Στη γαλλική επανάσταση του Ιούλη του 1830, στο αγγλικό κίνημα για τη μεταρρύθμιση, η αριστοκρατία υπέκυψε για μια ακόμα φορά στο μισητό νεόπλουτο. Δεν μπορούσε πια να γίνεται λόγος για ένα σοβαρό πολιτικό αγώνα. Μονάχα η φιλολογική πάλη της απέμεινε. Αλλά και στον τομέα της φιλολογίας είχε γίνει αδύνατη η παλιά φρασεολογία της εποχής της παλινόρθωσης.

Η αριστοκρατία για να προκαλέσει συμπάθειες έπρεπε να παραβλέψει φαινομενικά τα δικά της συμφέροντα και να διατυπώσει το κατηγορητήριο της ενάντια στην αστική τάξη μονάχα προς το συμφέρον της εργατικής τάξης που ήταν θύμα της εκμετάλλευσης. Έτσι απολάμβανε την ικανοποίηση ότι μπορούσε ν' απευθύνει λίβελους ενάντια στο νέο αφεντικό της και να του ψιθυρίζει στ' αυτί λίγο-πολύ μαύρες προφητείες.

Μ' αυτόν τον τρόπο γεννήθηκε ο φεουδαρχικός σοσιαλισμός, μισός ιερεμιάδα, μισός λίβελος, μισός αντίλαλος απ' το παρελθόν, μισός απειλή για το μέλλον, κάποτε χτυπώντας κατάστηθα την αστική τάξη με πικρόχολη, πνευματική, σαρκαστική κριτική, αλλά που φαινόταν πάντα κωμικός με την ολοκληρωτική ανικανότητά του να κατανοήσει την πορεία της σύγχρονης ιστορίας. Για να πάρουν μαζί τους το λαό, ανέμιζαν για σημαία τον προλεταριακό σάκο της επαιτείας. Κάθε φορά όμως που o λαός τους ακολουθούσε, έβλεπε από πίσω τους τα παλιά φεουδαρχικά οικόσημα και σκόρπιζε ξεσπάζοντας σε βροντερά ασεβή γέλια.

Ένα μέρος από τους γάλλους νομιμόφρονες και η "Νέα Αγγλία" πρόσφεραν στον κόσμο αυτό το θέαμα. Όταν οι φεουδάρχες αποδείχνουν ότι ο δικός τους τρόπος εκμετάλλευσης ήταν αλλιώς διαμορφωμένος από τον αστικό, τότε ξεχνούν μονάχα ένα πράγμα, ότι αυτοί ασκούσαν την εκμετάλλευση μέσα σε ολότελα διαφορετικές καταστάσεις και συνθήκες που έχουν ξεπεραστεί σήμερα. Όταν αποδείχνουν ότι κάτω από τη δική τους κυριαρχία δεν υπήρχε το σύγχρονο προλεταριάτο, ξεχνούν μόνο ότι η σύγχρονη αστική τάξη ήταν ίσα-ίσα ένας αναγκαίος γόνος του δικού τους κοινωνικού καθεστώτος. Κατά τα άλλα αποσιωπούν τόσο λίγο τον αντιδραστικό χαρακτήρα της κριτικής τους, που η κύριά τους κατηγορία ενάντια στην αστική τάξη είναι ακριβώς ότι στο καθεστώς της αναπτύσσεται μια τάξη που θα τινάξει στον αέρα όλο το παλιό κοινωνικό καθεστώς. Κατηγορούν την αστική τάξη ακόμα περισσότερο ότι δημιουργεί ένα επαναστατικό προλεταριάτο και όχι ένα προλεταριάτο γενικά.

Γι' αυτό, στην πολιτική πρακτική συμμετέχουν σ' όλα τα μέτρα βίας ενάντια στην εργατική τάξη. Και στην καθημερινή ζωή, παρ' όλη τη φουσκωμένη φρασεολογία τους, καταδέχονται να μαζεύουν τα χρυσά μήλα και να εμπορεύονται και ν' ανταλλάσσουν την πίστη, τον έρωτα και την τιμή, με μαλλί, κοκκινογούλια και ρακή.

Κι όπως ο παπάς κι ο φεουδάρχης βάδιζαν πάντα χέρι με χέρι, έτσι και ο παπαδίστικος σοσιαλισμός βαδίζει χέρι με χέρι με το φεουδαρχικό σοσιαλισμό. Δεν υπάρχει πιο εύκολο πράγμα από το να δώσεις ένα σοσιαλιστικό επίχρισμα στο χριστιανικό ασκητισμό. Μήπως o χριστιανισμός δεν καταφέρθηκε κι ενάντια στην ατομική ιδιοκτησία, ενάντια στο γάμο, ενάντια στο κράτος; Μήπως στη θέση τους δεν κήρυχνε την αγαθοεργία και τη ζητιανιά, την αγαμία και τη θανάτωση της σάρκας, το μοναχικό βίο και την εκκλησία; Ο χριστιανικός σοσιαλισμός δεν είναι παρά ο αγιασμός που μ' αυτόν ο παπάς ευλογεί το θυμό του αριστοκράτη.

It's called the American dream because you have to be asleep to believe it.
ant
Guest
« Reply #1047 on: February 04, 2010, 20:20:42 pm »

Quote from: Sand on February 04, 2010, 20:02:10 pm
Quote from: Antίλογος on December 05, 2009, 05:25:09 am
Σχετικα με το κατα ποσο κλινει προς τα αριστερα ο χριστιανισμος...

Παραθετω αποσπασμα απο το "Μανιφεστο του Κομμουνιστικου Κομματος" εκδοσεις Ερατω, σελ 78

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ-->ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ-->Α.ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΚΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ

"Τιποτα πιο ευκολο απο το να λαβει ο χριστιανικος ασκητισμος ενα επιχρισμα σοσιαλισμου. Κι ο χριστιανισμος αλλωστε δεν εναντιωθηκε στην ατομικη ιδιοκτησια, στο γαμο, στο κρατος; Δεν κηρυξε, στη θεση τους, την αγαθοεργια και την επαιτεια, την αγαμια και τη θανατωση της σαρκας, το μοναστικο βιο και τη μητερα εκκλησια; Ο χριστιανικος σοσιαλισμος δεν ειναι παρα ο αγιασμος με τον οποιο ευλογει ο παπας την οργη του αριστοκρατη."

Το παραπανω αποτελει αυτουσια γνωμη των σημαντικοτερων θεμελιωτων του κομμουνισμου ( Μαρξ - Ενγκελς )
Δεν ειναι ενα οποιοδηποτε αποσπασμα. Προσπαθωντας λοιπον να ερμηνευσω το παραπανω υποστηριζω οτι ο χριστιανισμος φερνει πολυ σε σοσιαλισμο αλλα δεν ειναι το real thing Προσπαθει απλως να μιμηθει το σοσιαλισμο ( παρατηρηστε την ειρωνια )

Ας παρουν ομως θεση απεναντι στο θεμα και ο Αλυτος Γριφος, Niels, κουνελαρχης... Ειμαι πολυ περιεργος για τις προσεγγισεις τους ( αλλωστε θα ξερουν και τα του κομμουνισμου καλυτερα απο μενα )

Έχουν, οι φράσεις σε bold, καμιά σχέση με τον μαρξισμό; Πρόκειται απλώς για ειρωνία.
Αμφιβάλω αν διάβασες ολόκληρο το απόσπασμα που αναφερόταν στον φεουδαρχικό σοσιαλισμό, του οποίου τελευταία παράγραφος είναι το κείμενο που παραθέτεις.
Παραθέτω λοιπόν όλο το απόσπασμα προς δική σου διευκόλυνση. Αν συμπεράνεις από αυτό ότι "ο χριστιανισμος φερνει πολυ σε σοσιαλισμο αλλα δεν ειναι το real thing", τότε...

Ο φεουδαρχικός σοσιαλισμός

Η γαλλική και η αγγλική αριστοκρατία απ' την ίδια την ιστορική της θέση ήταν προορισμένη να γράφει λίβελους ενάντια στη σύγχρονη αστική κοινωνία. Στη γαλλική επανάσταση του Ιούλη του 1830, στο αγγλικό κίνημα για τη μεταρρύθμιση, η αριστοκρατία υπέκυψε για μια ακόμα φορά στο μισητό νεόπλουτο. Δεν μπορούσε πια να γίνεται λόγος για ένα σοβαρό πολιτικό αγώνα. Μονάχα η φιλολογική πάλη της απέμεινε. Αλλά και στον τομέα της φιλολογίας είχε γίνει αδύνατη η παλιά φρασεολογία της εποχής της παλινόρθωσης.

Η αριστοκρατία για να προκαλέσει συμπάθειες έπρεπε να παραβλέψει φαινομενικά τα δικά της συμφέροντα και να διατυπώσει το κατηγορητήριο της ενάντια στην αστική τάξη μονάχα προς το συμφέρον της εργατικής τάξης που ήταν θύμα της εκμετάλλευσης. Έτσι απολάμβανε την ικανοποίηση ότι μπορούσε ν' απευθύνει λίβελους ενάντια στο νέο αφεντικό της και να του ψιθυρίζει στ' αυτί λίγο-πολύ μαύρες προφητείες.

Μ' αυτόν τον τρόπο γεννήθηκε ο φεουδαρχικός σοσιαλισμός, μισός ιερεμιάδα, μισός λίβελος, μισός αντίλαλος απ' το παρελθόν, μισός απειλή για το μέλλον, κάποτε χτυπώντας κατάστηθα την αστική τάξη με πικρόχολη, πνευματική, σαρκαστική κριτική, αλλά που φαινόταν πάντα κωμικός με την ολοκληρωτική ανικανότητά του να κατανοήσει την πορεία της σύγχρονης ιστορίας. Για να πάρουν μαζί τους το λαό, ανέμιζαν για σημαία τον προλεταριακό σάκο της επαιτείας. Κάθε φορά όμως που o λαός τους ακολουθούσε, έβλεπε από πίσω τους τα παλιά φεουδαρχικά οικόσημα και σκόρπιζε ξεσπάζοντας σε βροντερά ασεβή γέλια.

Ένα μέρος από τους γάλλους νομιμόφρονες και η "Νέα Αγγλία" πρόσφεραν στον κόσμο αυτό το θέαμα. Όταν οι φεουδάρχες αποδείχνουν ότι ο δικός τους τρόπος εκμετάλλευσης ήταν αλλιώς διαμορφωμένος από τον αστικό, τότε ξεχνούν μονάχα ένα πράγμα, ότι αυτοί ασκούσαν την εκμετάλλευση μέσα σε ολότελα διαφορετικές καταστάσεις και συνθήκες που έχουν ξεπεραστεί σήμερα. Όταν αποδείχνουν ότι κάτω από τη δική τους κυριαρχία δεν υπήρχε το σύγχρονο προλεταριάτο, ξεχνούν μόνο ότι η σύγχρονη αστική τάξη ήταν ίσα-ίσα ένας αναγκαίος γόνος του δικού τους κοινωνικού καθεστώτος. Κατά τα άλλα αποσιωπούν τόσο λίγο τον αντιδραστικό χαρακτήρα της κριτικής τους, που η κύριά τους κατηγορία ενάντια στην αστική τάξη είναι ακριβώς ότι στο καθεστώς της αναπτύσσεται μια τάξη που θα τινάξει στον αέρα όλο το παλιό κοινωνικό καθεστώς. Κατηγορούν την αστική τάξη ακόμα περισσότερο ότι δημιουργεί ένα επαναστατικό προλεταριάτο και όχι ένα προλεταριάτο γενικά.

Γι' αυτό, στην πολιτική πρακτική συμμετέχουν σ' όλα τα μέτρα βίας ενάντια στην εργατική τάξη. Και στην καθημερινή ζωή, παρ' όλη τη φουσκωμένη φρασεολογία τους, καταδέχονται να μαζεύουν τα χρυσά μήλα και να εμπορεύονται και ν' ανταλλάσσουν την πίστη, τον έρωτα και την τιμή, με μαλλί, κοκκινογούλια και ρακή.

Κι όπως ο παπάς κι ο φεουδάρχης βάδιζαν πάντα χέρι με χέρι, έτσι και ο παπαδίστικος σοσιαλισμός βαδίζει χέρι με χέρι με το φεουδαρχικό σοσιαλισμό. Δεν υπάρχει πιο εύκολο πράγμα από το να δώσεις ένα σοσιαλιστικό επίχρισμα στο χριστιανικό ασκητισμό. Μήπως o χριστιανισμός δεν καταφέρθηκε κι ενάντια στην ατομική ιδιοκτησία, ενάντια στο γάμο, ενάντια στο κράτος; Μήπως στη θέση τους δεν κήρυχνε την αγαθοεργία και τη ζητιανιά, την αγαμία και τη θανάτωση της σάρκας, το μοναχικό βίο και την εκκλησία; Ο χριστιανικός σοσιαλισμός δεν είναι παρά ο αγιασμός που μ' αυτόν ο παπάς ευλογεί το θυμό του αριστοκράτη.

Σου αναφερα την πηγη μου, ηταν το πρωτο πραμα που εκανα! Τωρα με το να ξαναποσταρεις το υποκεφαλαιο "Φεουδαρχικος Σοσιαλισμος" δεν κανεις και τιποτε...

Εχω διαβασει ολοκληρο το "Μανιφεστο του Κομμουνιστικου κομματος" και μαλιστα 2-3 φορες... Οποτε το να ξαναποσταρεις το υποκεφαλαιο το βρισκω ανουσιο, ενα αυτο.

Δευτερον, η προταση σε bold τι; Δεν καταλαβαινω την "ειρωνια" Αυτα οντως δεν εχει κηρυξει η Εκκλησια; Και αυτα τα λογια βρισκονται παρομοια και στο δικο σου το αποσπασμα...

Και τριτο και τελευταιο δεν λες τιποτα εσυ... Παραθετεις δυο αποσπασματα και τελειωσες; Αυτο ηταν;
Εγω ποσταρα το συγκεκριμενο τοπικ για να αποδειξω τις θεσεις των θεωρητικων ιδρυτων του κομμουνισμου οπως τον ξερουμε σημερα!

Αλλα και στην πραξη τα ιδια, γινονται... εχεις δει εσυ κανεναν κομμουνιστη και χριστιανο; Ολοι αθεοι ειναι και απο το ελληνικο ΚΚ νομιζω μονο η Καννελη ορκιζεται...

Παντως μπραβο σου που μ απαντησες, 2 μηνες μετα. Με τιμαει ( τωρα σοβαρα το λεω το τελευταιο δεν κανω πλακα )
Nessa NetMonster
Καταστραμμένος

Ιούνιος 1999 - 19/7/2009

View Profile
« Reply #1048 on: February 05, 2010, 17:48:33 pm »

Quote from: Lampros on February 03, 2010, 19:12:33 pm
Quote from: Social_waste on February 03, 2010, 17:39:48 pm

νυσταζω.)
WTF man?Τι είναι αυτό που δεν καταλαβαίνεις;Δεν αφαιρώ τίποτα απο το "αντικειμενικό κριτήριο",όπως το λές, που καθορίζει μια "κύρια κατεύθυνση",ας πούμε,των πράξεών μου.Είναι αυτό που είπα.Θέλω οι πράξεις να σημαίνουν κάτι.Δεν υπάρχει κάτι για να κατανοήσει κάποιος επί αυτού.
Τέλος απ'αυτό.
Τώρα για το άλλο κομμάτι, απλά δεν θέλω να ασχοληθώ με το,να στο πώ μπακάλικα, γιατί υπάρχουμε και τα σχετικά.Αυτό είναι όλο.Δεν μπορώ να στο κάνω πιο λιανά.No offense

Αυτό που λέει ο Social_waste (με μπερδεμένα, δύσκολα λόγια βέβαια) είναι το εξής: Πρακτικά, για σένα, ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο "η ζωή μου δεν έχει νόημα" και στο "η ζωή μου έχει κάποιο νόημα αλλά εγώ δεν ξέρω ποιο είναι"; Για να έχει πραγματικό νόημα δεν θα έπρεπε να το ξέρεις κιόλας;

Διεθνιστική Εργατική Αριστερά
Διεθνιστική Αριστερά
Εργατική Αριστερά
RedNet Θεσσαλονίκης
provataki
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #1049 on: February 05, 2010, 18:43:26 pm »

Σημασια δεν εχει αν υπαρχει ή οχι θεος. Σημασια εχει αν εσυ επιλεγεις (λεξη κλειδι) ή οχι να πιστευεις σ'αυτον, οπως επιλεγεις να κανεις, να πιστεψεις, να να να να... οτιδηποτε(γιαυτο και οι μπατσοι εχουν ευθυνη ακομα και αν εγιναν μπατσοι λογω κακων οικονομικων, ευθυνη για το αν χτυπησαν μια πορεια επειδη ειχαν εντολες κτλ Cheesy). Στη βαση αυτη επομενως, ο τιτλος του τοπικ μπαινει ορθά...

Και για να αρχισουμε με αξιωματα "η υπαρξη προηγειται της ουσιας" , πραγμα που πολυ απλα σημαινει οτι η ζωη  ΔΕΝ εχει αξιωματικα και a priori νοημα περα απ'αυτο που θα της δωσεις εσυ υπάρχοντας και πραττοντας. Βεβαια, αυτο σημαινει οτι διαφορετικες ζωες εχουν διαφορετικο νοημα. Για αλλους το νοημα ειναι να κανουν παιδια, για αλλους ειναι να κανουν πολλα λεφτα, να κερδισουν υστεροφημια, να γλεντανε, να κανουν συλλογη απο πιπες οτιδηποτε.....

ηθελα να γραψω κιαλλα πραγματα αλλα πρεπει να φυγω...

bay bay timy.
Pages: 1 ... 68 69 [70] 71 72 ... 127 Go Up Print
Jump to: