• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
August 02, 2025, 20:25:37 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
August 02, 2025, 20:25:37 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Katarameno
[Today at 19:59:00]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by Ma8hths Indou
[Today at 17:30:47]

[Τηλεπικοινωνιακά Συστήμα...
by Thanasis_pap
[Today at 17:06:37]

Άδεια ασκήσεως επαγγέλματ...
by The Web
[Today at 13:25:49]

[Τομέας Ηλεκτρονικής] Μαθ...
by Nikos_313
[Today at 09:51:26]

[Τομέας Ενέργειας] Μαθήμα...
by Nikos_313
[Today at 01:40:22]

Οι μπράβοι του πρύτανη
by Διάλεξις
[Today at 01:30:18]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[Today at 01:04:15]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by Διάλεξις
[Today at 00:59:05]

Ηλεκτρομηχανολογικές Μελέ...
by inverter
[August 01, 2025, 20:35:12 pm]

Νέα Δημοκρατία (and Co. I...
by Katarameno
[August 01, 2025, 15:13:09 pm]

Πρόγραμμα Σπουδών Ακαδημα...
by PolarBear
[August 01, 2025, 15:03:05 pm]

Aναζωπύρωση των εχθροπραξ...
by Katarameno
[July 31, 2025, 21:15:48 pm]

Καμμένα...!!
by Godat
[July 31, 2025, 21:07:58 pm]

[ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ] Ανακοίνωση γι...
by Katarameno
[July 31, 2025, 20:31:30 pm]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[July 31, 2025, 15:33:28 pm]

ΤΗΜΜΥ-Σκάκι
by L
[July 31, 2025, 13:24:56 pm]

Τα παράσιτα ανάμεσά μας
by Katarameno
[July 30, 2025, 13:47:28 pm]

Ρώτα κάτι τον επόμενο
by Giopan
[July 29, 2025, 16:04:23 pm]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by chatzikys
[July 29, 2025, 13:52:51 pm]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9988
Latest: kyrlef
Stats
Total Posts: 1427645
Total Topics: 31739
Online Today: 142
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 20
Guests: 87
Total: 107
Thanasis_pap
George_RT
Billyskotsikas
chrisdardas
thanaf_231
johnnypap
ansia
jimalexoud
Pcsc
thomasdt
christina02
pipitsenko
Mr Watson
Katarameno
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
  Όταν ανεβάζουμε φωτογραφίες στις Ανακοινώσεις και Έκτακτα νέα, βάζουμε τη μεγαλύτερη πλευρά 400 (width=400 ή height=400 ). π.χ. [img height=400 (κλείνει η αγκύλη) 
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι > Θρησκεία (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot) > Πιστεύετε??
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Poll
Question: Πιστεύετε στο Χριστιανισμό?
Ναι - 216 (55.5%)
Όχι - 173 (44.5%)
Total Voters: 469

Pages: 1 ... 107 108 [109] 110 111 ... 127 Go Down Print
Author Topic: Πιστεύετε??  (Read 272038 times)
Grecs
Καταστραμμένος

Lived in the air died on asphalt

View Profile
Re: Πιστεύετε??
« Reply #1620 on: June 24, 2013, 21:51:41 pm »

Quote from: g on June 24, 2013, 21:12:26 pm
Μετά τις 5 Ιουλίου κανονίζουμε  Smiley
7 Ιουλιου εχει και Θεια Λειτουργια.

John pos για χριστιανος μου φαινεσαι ενταξει ατομο. Ποια ειναι η γνωμη σου για τους υπολοιπους χριστιανους? Καμια αυτοκριτικη κανετε ή περιμενετε απο τον Θεο?
« Last Edit: June 24, 2013, 21:53:47 pm by Grecs » Logged

"I wish punk, pizza, coke, and skateboarding could be combined into one thing that I could taste, look at or play with."
Silvo the Beautiful
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #1621 on: June 24, 2013, 21:53:29 pm »

Άνθρωπος που δεν πιστεύει στον εαυτό του και στις αξίες της ζωής όπου και να πιστεύει είναι ψυχικά νεκρός και κοινωνικά άχρηστος!
Grecs
Καταστραμμένος

View Profile
« Reply #1622 on: June 24, 2013, 22:00:39 pm »

Quote from: silvo on June 24, 2013, 21:53:29 pm
Άνθρωπος που δεν πιστεύει στον εαυτό του και στις αξίες της ζωής όπου και να πιστεύει είναι ψυχικά νεκρός και κοινωνικά άχρηστος!
Το ιδιο και ο ανθρωπος που δεν μπορει να κατανοησει τις διαφορετικες επιλογες των αλλων. Το προβλημα με την χριστιανοσυνη δεν ειναι η χριστιανοσυνη αλλα η πολιτικη επιρροη του παπαδαριου.

"I wish punk, pizza, coke, and skateboarding could be combined into one thing that I could taste, look at or play with."
Social_waste
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #1623 on: June 24, 2013, 22:51:22 pm »

grecs μπορεις να το εξηγησεις αυτο?
θελω να πω στο σημερα ο χριστιανισμος ειναι μια αρκετα συντηριτικη θεση να εχει κανεις.
απο αυτη την αποψη εχει νοημα να πω οτι θελω να χασουν την πολιτικη επιρροη που εχουν
οι εκφραστες της αλλα ειμαι οκ με την ιδια τη θεση? θα ελεγες πχ το ιδιο για τη νεα δημοκρατια?
« Last Edit: June 24, 2013, 22:53:59 pm by Social_waste » Logged

Vive le son
D'l'explosion!
john_pos
Ανερχόμενος/Ανερχόμενη
**

View Profile
« Reply #1624 on: June 24, 2013, 23:18:27 pm »

Quote from: Grecs on June 24, 2013, 21:51:41 pm
Quote from: g on June 24, 2013, 21:12:26 pm
Μετά τις 5 Ιουλίου κανονίζουμε  Smiley
7 Ιουλιου εχει και Θεια Λειτουργια.
John pos για χριστιανος μου φαινεσαι ενταξει ατομο. Ποια ειναι η γνωμη σου για τους υπολοιπους χριστιανους? Καμια αυτοκριτικη κανετε ή περιμενετε απο τον Θεο?

Xαχα true story ρε Grecs! Nτάξει που και που κάνω και καμιά παρασπονδία και βγαίνω Παρασκευή ή Σάββατο, ποτέ και τις δυο μέρες.

Αυτοκριτική αν θες να κάνω για τον εαυτό μου, εξάλλου αυτό είναι και το νόημα της λέξης, όχι για τους αδελφούς μου.

Ωστόσο επειδή καταλαβαίνω τι εννοείς περίπου… Ρε συ έχεις δίκιο κάθε μέρα αλλά λέμε κι άλλα κάνουμε όπως είπα και πριν υπάρχει κραυγαλέα ασυνέπεια λόγων και πράξεων κι επόμενο είναι να μην βρίσκεις τίποτα το γνήσιο αφού οι εκφραστές και δυστυχώς και κάποιοι εκπρόσωποι της πίστης πόλλω απέχουν από το βίωμα της Χριστιανικής πνευματικότητας. Αλλά αν έχεις καλή διάθεση θα βρεις και γνήσιους εκφραστές που λάμπουν σαν ετερόφωτα άστρα από το απρόσιτο Φως της Αναστάσεως!

Συγγνώμη αλλά αισθάνομαι λίγο αμήχανα διότι τώρα «κράζω» τους αδελφούς μου ενώ υπαίτιος αυτής της παρακμής είμαι κι εγώ επομένως με τι βλέμμα να τους ατενίσω αφού κι εγώ είμαι λάθος; Γι αυτό και δεν θέλω να συνεχίσω να γράφω…

Grecs
Καταστραμμένος

View Profile
« Reply #1625 on: June 24, 2013, 23:26:59 pm »

Quote from: Social_waste on June 24, 2013, 22:51:22 pm
θελω να πω στο σημερα ο χριστιανισμος ειναι μια αρκετα συντηριτικη θεση να εχει κανεις.
απο αυτη την αποψη εχει νοημα να πω οτι θελω να χασουν την πολιτικη επιρροη που εχουν
οι εκφραστες της αλλα ειμαι οκ με την ιδια τη θεση? θα ελεγες πχ το ιδιο για τη νεα δημοκρατια?
Εννοω οτι βλεπω εναν σαφη διαχωρισμο μεταξυ μηνυματος χριστιανισμου και πως το μεταφραζει το παπαδαριο για να παραξει πολιτικη και να διατηρησει την εξουσια του. Καταλαβαινω την αναγκη του ανθρωπου να πιστεψει σε κατι μετα θανατον γιατι ειναι βαρια η σκεψη της μη υπαρξης μετα θανατον. Δεν συμφωνω αλλα αναγνωριζω την αναγκη των ανθρωπων να πιστευουν σε κατι τετοιο.  Φυσικα μετα μπαινουν ζητηματα κατηχισμου απο μικρη ηλικια κλπ.. αλλα δεν μπορεις να μπεις στο σπιτι του καθενος παρολα αυτα πρεπει να απαιτησουμε να μην γινεται απο το κρατος. Βεβαια το παπαδαριο και δε θελει και εχει απο πισω ενα μεγαλο κοινο το οποιο μας κραταει ομηρους εκλογικα. Εν ολιγοις ειμαι αντιθετος με οποιαδηποτε συνδεση θρησκειας-πολιτικης.

Η νεα δημοκρατια ειναι πολιτικο κομμα δεν ειναι το ιδιο. Την νεα δημοκρατια μπορεις να την αποδομησεις με λογικα επιχειρηματα την θρησκεια , οχι σαν μηχανισμο προπαγανδας αλλα σαν θρησκεια, οχι.
« Last Edit: June 24, 2013, 23:32:06 pm by Grecs » Logged

T--hmmy
Θαμώνας

View Profile
« Reply #1626 on: June 25, 2013, 00:04:01 am »

Quote from: john_pos on June 24, 2013, 20:28:49 pm
Για τον αυνανισμό δεν είπα ότι δεν είναι αμαρτία. Όπως επίσης δεν είπα ότι ο βελζεβούλης οδηγεί το χέρι σου, ούτε καν. Κάτι τέτοιο θα ήταν τουλάχιστον γελοίο. Εσύ έχεις το αυτεξούσιο και την κυριότητα του εαυτού σου και αποφασίζεις ρε παιδάκι μου να τον παίξεις. Αλλά όσες φορές κι αν πέσεις στο ίδιο σφάλμα ο Κύριος πάντα περιμένει την επιστροφή σου προς το πρόσωπο Του χωρίς να κρατά ίχνος κακίας αλλά αγκαλιάζοντας σε πάντα με στοργή και αγάπη.
Grin
δεν αντέχω να μην εκχυδαίσω το θέμα.Δηλαδή πας 20 φεύγα άνθρωπος μορφωμένος στον παπά και του λες τράβηξα 2 χοντρές χθες και σου δίνει άφεση αμαρτιών? Και τι σου λέει?
« Last Edit: June 25, 2013, 00:16:14 am by T--hmmy » Logged
Karaμazoβ
Veteran
Επιβεβαρυμένος

ad astra, per aspera

View Profile
« Reply #1627 on: June 25, 2013, 02:52:40 am »

Μύρης· Aλεξάνδρεια του 340 μ.X.

Την συμφορά όταν έμαθα, που ο Μύρης πέθανε,
πήγα στο σπίτι του, μ' όλο που το αποφεύγω
να εισέρχομαι στων Χριστιανών τα σπίτια,
προ πάντων όταν έχουν θλίψεις ή γιορτές.

Στάθηκα σε διάδρομο. Δεν θέλησα
να προχωρήσω πιο εντός, γιατί αντελήφθην
που οι συγγενείς του πεθαμένου μ’ έβλεπαν
με προφανή απορίαν και με δυσαρέσκεια.

Τον είχανε σε μια μεγάλη κάμαρη
που από την άκρην όπου στάθηκα
είδα κομμάτι· όλο τάπητες πολύτιμοι,
και σκεύη εξ αργύρου και χρυσού.

Στέκομουν κ’ έκλαια σε μια άκρη του διαδρόμου.
Και σκέπτομουν που η συγκεντρώσεις μας κ’ η εκδρομές
χωρίς τον Μύρη δεν θ' αξίζουν πια·
και σκέπτομουν που πια δεν θα τον δω
στα ωραία κι άσεμνα ξενύχτια μας
να χαίρεται, και να γελά, και ν’ απαγγέλλει στίχους
με την τελεία του αίσθησι του ελληνικού ρυθμού·
και σκέπτομουν που έχασα για πάντα
την εμορφιά του, που έχασα για πάντα
τον νέον που λάτρευα παράφορα.

Κάτι γρηές, κοντά μου, χαμηλά μιλούσαν για
την τελευταία μέρα που έζησε—
στα χείλη του διαρκώς τ’ όνομα του Χριστού,
στα χέρια του βαστούσ’ έναν σταυρό.—
Μπήκαν κατόπι μες στην κάμαρη
τέσσαρες Χριστιανοί ιερείς, κ’ έλεγαν προσευχές
ενθέρμως και δεήσεις στον Ιησούν,
ή στην Μαρίαν (δεν ξέρω την θρησκεία τους καλά).

Γνωρίζαμε, βεβαίως, που ο Μύρης ήταν Χριστιανός.
Aπό την πρώτην ώρα το γνωρίζαμε, όταν
πρόπερσι στην παρέα μας είχε μπει.
Μα ζούσεν απολύτως σαν κ’ εμάς.
Aπ’ όλους μας πιο έκδοτος στες ηδονές·
σκορπώντας αφειδώς το χρήμα του στες διασκεδάσεις.
Για την υπόληψι του κόσμου ξένοιαστος,
ρίχνονταν πρόθυμα σε νύχτιες ρήξεις στες οδούς
όταν ετύχαινε η παρέα μας
να συναντήσει αντίθετη παρέα.
Ποτέ για την θρησκεία του δεν μιλούσε.
Μάλιστα μια φορά τον είπαμε
πως θα τον πάρουμε μαζύ μας στο Σεράπιον.
Όμως σαν να δυσαρεστήθηκε
μ’ αυτόν μας τον αστεϊσμό: θυμούμαι τώρα.
A κι άλλες δυο φορές τώρα στον νου μου έρχονται.
Όταν στον Ποσειδώνα κάμναμε σπονδές,
τραβήχθηκε απ’ τον κύκλο μας, κ’ έστρεψε αλλού το βλέμμα.
Όταν ενθουσιασμένος ένας μας
είπεν, Η συντροφιά μας νάναι υπό
την εύνοιαν και την προστασίαν του μεγάλου,
του πανωραίου Aπόλλωνος — ψιθύρισεν ο Μύρης
(οι άλλοι δεν άκουσαν) «τη εξαιρέσει εμού».

Οι Χριστιανοί ιερείς μεγαλοφώνως
για την ψυχή του νέου δέονταν.—
Παρατηρούσα με πόση επιμέλεια,
και με τι προσοχήν εντατική
στους τύπους της θρησκείας τους, ετοιμάζονταν
όλα για την χριστιανική κηδεία.
Κ’ εξαίφνης με κυρίευσε μια αλλόκοτη
εντύπωσις. Aόριστα, αισθάνομουν
σαν νάφευγεν από κοντά μου ο Μύρης·
αισθάνομουν που ενώθη, Χριστιανός,
με τους δικούς του, και που γένομουν
ξ έ ν ο ς εγώ,  ξ έ ν ο ς  π ο λ ύ· ένοιωθα κιόλα
μια αμφιβολία να με σιμώνει: μήπως κι είχα γελασθεί
από το πάθος μου, και  π ά ν τ α τού ήμουν ξένος.—
Πετάχθηκα έξω απ’ το φρικτό τους σπίτι,
έφυγα γρήγορα πριν αρπαχθεί, πριν αλλοιωθεί
απ’ την χριστιανοσύνη τους η θύμηση του Μύρη.

Κ. Π. Καβάφης

proud_metalhead
Guest
« Reply #1628 on: June 25, 2013, 11:22:38 am »

Quote from: Social_waste on June 24, 2013, 22:51:22 pm

Απο πότε η αγάπη για τον συνάνθρωπο είναι συντηριτική θέση? Από ποτε το νοιάζεσαι για το γενικο καλό κ όχι μονο για τον εαυτό σου είναι συντηριτικη θέση?
Οπως έχει πει ήδη ο γιαννης κ εσεις το "παπαδαριο" αλλά κ γενικά οι ορθόδοξοι σκανδαλίζουν τον κόσμο με τις πράξεις τους. Σε αυτό συμφωνω απόλυτα. Απλά αν το ψαξεις με ανοιχτη καρδια κ μυαλό θα δεις οτι η ορθοδοξη πιστη ανάγεται σε ενα κ μόνο πράγμα, που εφόσον το καταφέρεις θα καταφέρεις κ όλα τα υπόλοιπα. όχι γιατι θα θες, αλλα γιατι δεν θα σου πάει η καρδια να πληγώσεις καποιον αλλο. Ολη η ορθοδοξη πίστη ανάγεται στην αγαπη:

Αν ξέρω να μιλώ όλες τις γλώσσες των ανθρώπων και των αγγέλων, αλλά δεν έχω αγάπη, τότε έγινα σαν ένας άψυχος χαλκός που βουίζει ή σαν κύμβαλο που ξεκουφαίνει με τους κρότους του. Και αν έχω το χάρισμα να προφητεύω και γνωρίζω όλα τα μυστήρια και όλη τη γνώση, και αν έχω όλη την πίστη, ώστε να μετακινώ με τη δύναμη της ακόμη και τα βουνά, αλλά δεν έχω αγάπη, τότε δεν είμαι τίποτε απολύτως.

Και αν πουλήσω όλη την περιουσία μου για να χορτάσω με ψωμί όλους τους φτωχούς, και αv παραδώσω το σώμα μου για να καεί, αλλά αγάπη δεν έχω, τότε σε τίποτε δεν ωφελούμαι.

Η αγάπη είναι μακρόθυμη, είναι ευεργετική και ωφέλιμη, η αγάπη δε ζηλεύει, η αγάπη δεν ξιπάζεται (= δεν καυχιέται), δεν είναι περήφανη, δεν κάνει ασχήμιες, δε ζητεί το συμφέρον της, δεν ερεθίζεται, δε σκέφτεται το κακό για τους άλλους, δε χαίρει, όταν βλέπει την αδικία, αλλά συγχαίρει, όταν επικρατεί η αλήθεια. Όλα τα ανέχεται, όλα τα πιστεύει, όλα τα ελπίζει, όλα τα υπομένει.Η αγάπη ποτέ δεν ξεπέφτει

Αυτο το γράφει ο Απ. Παυλος κ ολη η ορθοδοξη πιστη στηριζεται εδω.

εδιτ: προς θεου δεν εννοω οτι το εχω καταφερει αυτο το πραγμα. Ειναι πολυ δυσκολο πραγματικα. Η πιστη ειναι ενα προσωπικο θεμα ομως κ δεν πρεπει να κοιταμε τι κανουν οι αλλοι. Ακομα κ αν σε σκανδαλιζει η συμπεριφορα καποιου δεν μπορεις να αρνηθεις οτι η βαση αυτη ειναι διαχρονικη κ οχι συντηριτικη. Εκτος φυσικα αν θες να ζεις σε ενα κοσμο που θα βασιλευει το μισος....(μιλαω σε δευτερο ενικο αλλα δεν σ κανω προσωπικη επιθεση. Μιλω γενικα Smiley )
« Last Edit: June 25, 2013, 11:29:34 am by Aratar » Logged
Wade
Veteran
Καταστραμμένος

View Profile WWW
« Reply #1629 on: June 25, 2013, 11:34:11 am »

Όλες οι θρησκευτικές συζητήσεις στο ίντερνετ έχουν ένα κοινό: δεν καταλήγουν πουθενά Tongue

Karaμazoβ
Veteran
Επιβεβαρυμένος

ad astra, per aspera

View Profile
« Reply #1630 on: June 25, 2013, 12:18:15 pm »

Quote from: Wade on June 25, 2013, 11:34:11 am
Όλες οι θρησκευτικές συζητήσεις στο ίντερνετ έχουν ένα κοινό: δεν καταλήγουν πουθενά Tongue

εαν τα ποστς μας ειναι αποτύπωση των λογων και των σκεψεων μας, τότε με αυτή την λογική οι θρησκευτικές συζητησεις δεν καταλήγουν οπουδήποτε και ποτέ πουθενα.

Wade
Veteran
Καταστραμμένος

View Profile WWW
« Reply #1631 on: June 25, 2013, 12:44:20 pm »

Quote from: Karaμazoβ on June 25, 2013, 12:18:15 pm

εαν τα ποστς μας ειναι αποτύπωση των λογων και των σκεψεων μας, τότε με αυτή την λογική οι θρησκευτικές συζητησεις δεν καταλήγουν οπουδήποτε και ποτέ πουθενα.

Ομολογώ ότι η έκφρασή μου δεν ήταν και πολύ σωστή.  Εννοώ ότι σε θρησκευτικές συζητήσεις στο ίντερνετ από όσο έχω δει, σχεδόν πάντα ανακυκλώνονται τα ίδια επιχειρήματα που έχουμε ακούσει άπειρες φορές και απ' τις δύο πλευρές και εν τέλει δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο οι συμμετέχοντες αποκομίζουν κάτι απ' την όλη υπόθεση.

Γενικά όμως νομίζω ότι αν η συζήτηση τεθεί σε διαφορετικές βάσεις - με ανοιχτή διάθεση και απ' τις δύο πλευρές - μπορούν να γίνουν πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις.  Ακόμα καλύτερα και αν οι δύο πλευρές δεν βλέπουν η μία την άλλη σαν αντίπαλη και εχθρική (όπως γίνεται πάντα δηλαδή), αλλά απλώς σαν μια διαφορετική αντίληψη του κόσμου.  Αυτό που δε μ' αρέσει είναι ότι συνήθως φαίνεται να υπάρχει και απ' τις δύο πλευρές απόλυτη βεβαιότητα για πράγματα για τα οποία, όπως και να το κάνουμε, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι κατέχει πλήρως.

That being said, νομίζω ότι από αυτή την άποψη η συζήτηση του τημμυ είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα απ' το 95% των ιντερνετικών θρησκευτικών συζητήσεων Tongue
« Last Edit: June 25, 2013, 12:46:28 pm by Wade » Logged

Karaμazoβ
Veteran
Επιβεβαρυμένος

ad astra, per aspera

View Profile
« Reply #1632 on: June 25, 2013, 13:33:54 pm »

Quote from: Wade on June 25, 2013, 12:44:20 pm
Quote from: Karaμazoβ on June 25, 2013, 12:18:15 pm

Ομολογώ ότι η έκφρασή μου δεν ήταν και πολύ σωστή.  Εννοώ ότι σε θρησκευτικές συζητήσεις στο ίντερνετ από όσο έχω δει, σχεδόν πάντα ανακυκλώνονται τα ίδια επιχειρήματα που έχουμε ακούσει άπειρες φορές και απ' τις δύο πλευρές και εν τέλει δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο οι συμμετέχοντες αποκομίζουν κάτι απ' την όλη υπόθεση.

Γενικά όμως νομίζω ότι αν η συζήτηση τεθεί σε διαφορετικές βάσεις - με ανοιχτή διάθεση και απ' τις δύο πλευρές - μπορούν να γίνουν πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις.  Ακόμα καλύτερα και αν οι δύο πλευρές δεν βλέπουν η μία την άλλη σαν αντίπαλη και εχθρική (όπως γίνεται πάντα δηλαδή), αλλά απλώς σαν μια διαφορετική αντίληψη του κόσμου.  Αυτό που δε μ' αρέσει είναι ότι συνήθως φαίνεται να υπάρχει και απ' τις δύο πλευρές απόλυτη βεβαιότητα για πράγματα για τα οποία, όπως και να το κάνουμε, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι κατέχει πλήρως.

That being said, νομίζω ότι από αυτή την άποψη η συζήτηση του τημμυ είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα απ' το 95% των ιντερνετικών θρησκευτικών συζητήσεων Tongue

Όπως είπες ειναι δυο διαφορετικές αντιλήψεις του κόσμου και να συμπληρώσω οτι είναι και αμοιβαια αποκλειόμενες: το χριστιανικό δόγμα και η επιστημονική αντίληψη αναποφευκτα θα έρθουν σε συγκρουση οταν θα προσπαθησουν να ερμηνεύσουν αυτόν τον κόσμο.

Αυτό που λες με την απολυτη βεβαιοτητα που διακυρήσσουν οτι κατεχουν οι δυο πλευρες, είναι κυρίως προβλημα της θρησκείας.

Δεν μπορει καποιος να είναι χριστιανός και να μην δεχεται απολύτως το δόγμα των Συνόδων. Δε μπορείς να πεις "ειμαι χριστιανος ορθοδοξος αλλα το ψάχνω να δω και τι είπε ο Βουδας, λεει σωστα πραγματα". Ε, τι χριστιανός εισαι εσυ, μυστικιστης γενικώς και αορίστως είσαι. Ή παλι δεν μπορείς να πεις "πιστεύω οτι υπαρχει Θεός, αλλα κραταω και μια πισινή μηπως δεν υπαρχει" και ταυτόχρονα να είσαι θρησκευόμενος!

Η υλιστική επιστημονική σκέψη εδω και αιώνες μετα απο έντονη διαπάλη με τον σκεπτικισμό, έχει "νερώσει" τη δογματική της φύση που είχε στα αρχαία χρόνια και στην Αναγέννηση. Δέχεται ως δεδομένα τις αισθησεις, τις εμπειρίες και τη λογική επεξεργασία που προκύπτει απο αυτες*. Και μονη της αυτή η διαδικασία εισαγει αβεβαιότητα. Μπορείς να πεις οτι "παρατηρήσαμε μετα απο n παρατηρήσεις οτι ισχύει η βαρυτητα. Δε μας εξασφαλίζει κανεις οτι στην n+1 θα εμφανιστεί και παλι η ιδια δυναμη" ή "μαζι με την φωτιά παρατηρησα καμμενο ξύλο, αρα η φωτια μετασχηματιζει το ξυλο σε σταχτη, ως σχεση αιτιου-αποτελεσματος. Κανεις δε μου εγγυαται οτι η φωτια παντα καιει ξυλα, μολονότι εγω αυτό παρατηρώ ως τωρα". Μπορεις να τα αμφισβητήσεις ολα αυτα, αλλα δε το κανεις γιατι είναι ... τρελό. Επίσης, μπορείς να πεις "υπάρχει μια νεράιδα που ειναι η αιτία που πεφτουν τα δόντια των μικρών παιδιών το βραδυ αλλα κανένας δε μπορεί να την δει", αλλα δε θα εχει κανενα νοημα αυτή η δήλωση γιατι κανεις δε θα μπορει να επαληθευση καπως την ύπαρξη της. Η Τσαγιερα του Ρασελ ειναι ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

http://en.wikipedia.org/wiki/Russel%27s_teapot

* και η ίδια η επιστημονική μεθοδολογία ειναι υπο αμφισβήτηση απο όλες τις μπάντες. Είναι κατι που εξελισσεται εδω και αιώνες απο τις επιθέσεις που δεχεται. Στο επίπεδο της φιλοσοφίας ο εμπειρισμός τις τελευταίες δεκατίες δεν πρεπει να τα πηγαίνει και τοσο καλα (δεν ειναι trendy).

Παντως, εκ πείρας, απο αυτές τις συζητήσεις πάντα κατι μενει, αμα προσπαθησεις να δεις πως σκεφτεται ο άλλος, φυσικα.  Tongue
« Last Edit: June 25, 2013, 14:11:44 pm by Karaμazoβ » Logged

Christina8
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #1633 on: June 25, 2013, 16:03:10 pm »

Quote from: Karaμazoβ on June 25, 2013, 13:33:54 pm
Δεν μπορει καποιος να είναι χριστιανός και να μην δεχεται απολύτως το δόγμα των Συνόδων. Δε μπορείς να πεις "ειμαι χριστιανος ορθοδοξος αλλα το ψάχνω να δω και τι είπε ο Βουδας, λεει σωστα πραγματα". Ε, τι χριστιανός εισαι εσυ, μυστικιστης γενικώς και αορίστως είσαι. Ή παλι δεν μπορείς να πεις "πιστεύω οτι υπαρχει Θεός, αλλα κραταω και μια πισινή μηπως δεν υπαρχει" και ταυτόχρονα να είσαι θρησκευόμενος!

Αυτό ακριβώς είναι που δεν καταλαβαίνουν πολλοί όταν η συζήτηση πάει σε τέτοια μονοπάτια. Ότι ο χριστιανισμός δεν είναι μια φιλοσοφική θεώρηση της ζωής, είναι ΘΡΗΣΚΕΙΑ. Έχει τελετουργικό, έχει μυστήρια, έχει δόγματα. Γι αυτό έλεγα και πριν ή πιστεύεις ή δεν πιστεύεις. Πρώτα και κύρια ο χριστιανισμός λέει αγάπα κύριον τον θεόν σου, και μετά αγάπα τον πλησίον σου. Και εδώ έρχεται η στιγμή που οι δρόμοι μας χωρίζουν. 

the devil may care
http://www.youtube.com/watch?v=YvalZdNx11M
Karaμazoβ
Veteran
Επιβεβαρυμένος

ad astra, per aspera

View Profile
Απ: Πιστεύετε??
« Reply #1634 on: June 25, 2013, 16:34:52 pm »

Quote from: Christina8 on June 25, 2013, 16:03:10 pm
Quote from: Karaμazoβ on June 25, 2013, 13:33:54 pm

Αυτό ακριβώς είναι που δεν καταλαβαίνουν πολλοί όταν η συζήτηση πάει σε τέτοια μονοπάτια. Ότι ο χριστιανισμός δεν είναι μια φιλοσοφική θεώρηση της ζωής, είναι ΘΡΗΣΚΕΙΑ. Έχει τελετουργικό, έχει μυστήρια, έχει δόγματα. Γι αυτό έλεγα και πριν ή πιστεύεις ή δεν πιστεύεις. Πρώτα και κύρια ο χριστιανισμός λέει αγάπα κύριον τον θεόν σου, και μετά αγάπα τον πλησίον σου. Και εδώ έρχεται η στιγμή που οι δρόμοι μας χωρίζουν. 

Φιλοσοφία της θρησκείας υπάρχει. Με τη φιλοσοφία της επιστήμης ομως έρχεται σε σύγκρουση.
Έχουν διαφορετικές αφετηρίες.
« Last Edit: June 25, 2013, 16:50:09 pm by Karaμazoβ » Logged

Pages: 1 ... 107 108 [109] 110 111 ... 127 Go Up Print
Jump to: