• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 06:04:57 am

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 06:04:57 am

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by okan
[Today at 02:33:21]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Katarameno
[Today at 02:29:21]

[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[June 16, 2025, 22:46:54 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 19:49:00 pm]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 16:56:56 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by Λαμπτήρας
[June 16, 2025, 15:55:08 pm]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[June 16, 2025, 13:28:21 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:13:45 pm]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:01:53 pm]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by George_RT
[June 16, 2025, 10:22:18 am]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[June 16, 2025, 01:56:37 am]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by nmpampal
[June 15, 2025, 16:25:56 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by el mariachi
[June 14, 2025, 11:56:45 am]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 10:00:55 am]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 09:58:14 am]

Αλέξης Τσίπρας, η επιστρο...
by Yamal
[June 14, 2025, 04:42:23 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9960
Latest: valco08
Stats
Total Posts: 1426680
Total Topics: 31710
Online Today: 169
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 10
Guests: 109
Total: 119
Yamal
cremidhs
akoil
stefpapa21
mixkats
iasonasl
vajim
Theislander
pipitsenko
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
  Όταν ανεβάζουμε φωτογραφίες στις Ανακοινώσεις και Έκτακτα νέα, βάζουμε τη μεγαλύτερη πλευρά 400 (width=400 ή height=400 ). π.χ. [img height=400 (κλείνει η αγκύλη) 
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι > Ιστορία (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot) >  “Την γενοκτονία ημών των [Ρ]επιούσιων…”
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 [2] 3 4 ... 11 Go Down Print
Author Topic: “Την γενοκτονία ημών των [Ρ]επιούσιων…”  (Read 26188 times)
arianos
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
Re: “Την γενοκτονία ημών των [Ρ]επιούσιων…”
« Reply #15 on: May 20, 2007, 01:09:26 am »

πάντως όσον αφορά το επίμαχο βιβλίο δεν αναφέρεται ούτε λέξη για τη γενοκτονία..
http://www.antibaro.gr/society/istoria_math_94_113.pdf

Quote from: Nessa NetMonster on May 19, 2007, 23:19:01 pm
Για να σταματήσει επιτέλους αυτό το παραμυθάκι περί "συνωστισμού": Το σχολικό βιβλίο της Ρεπούση περιέχει γλαφυρότατες μαρτυρίες από τη σφαγή. Αν εσύ εθελοτυφλείς και ψάχνεις να βρεις συνωμοσίες εκεί που δεν υπάρχουν, δε σου φταίω εγώ.

κάπου τα χεις μπερδέψει..άλλο Μικρασιατική καταστροφή κ άλλο η γενοκτονία των Ποντίων.Η δεύτερη είχε αρχίσει αρκετά χρόνια πριν το '22
marauber
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

Ι will forgive but I won't forget...

View Profile
« Reply #16 on: May 20, 2007, 01:40:04 am »

Να τα αναφέρουμε όλα, και τα δικά μας τα στραβά και τα στραβά των άλλων! Μόνο έτσι θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Το πρόβλημα είναι ότι μερικοί τα αποσιωπούν όλα (όπως το επίμαχο βιβλίο από ό,τι κατάλαβα) ή ακόμη χειρότερα επιμένουν να προβάλλουν μόνο τα δικά μας

It never rains but it pours
-------------------------------------------------------
The Spartans do not ask how many but where they are
Johnny English
Veteran
Καταστραμμένος

i know nothing

View Profile
« Reply #17 on: May 20, 2007, 01:42:56 am »

Πάντως παραμένει ερωτηματικό, το κατά πόσο πρέπει να τα γράφει αυτά τα πράγματα ένα βιβλίο που απευθύνεται σε μαθητές 6ης δημοτικού. Είναι κάπως απίθανο στα 11 με 12 σου, να διαβάσεις αυτά τα γεγονότα και να τα κρίνεις πολιτικά και με ωριμότητα. Το πιο πιθανό είναι να σου καλλιεργήσουν το μίσος.

Οπότε συντάσσομαι υπέρ του να μη γράφονται στο συγκεκριμένο βιβλίο, εφόσον διδάσκονται φυσικά αργότερα, όταν ο μαθητής είναι πιο ώριμος. Πάντα προς την κατεύθυνση που ανέφερα πριν.
Nessa NetMonster
Καταστραμμένος

Ιούνιος 1999 - 19/7/2009

View Profile
« Reply #18 on: May 20, 2007, 10:35:15 am »

Quote from: arianos on May 20, 2007, 01:09:26 am
πάντως όσον αφορά το επίμαχο βιβλίο δεν αναφέρεται ούτε λέξη για τη γενοκτονία..
http://www.antibaro.gr/society/istoria_math_94_113.pdf

Quote from: Nessa NetMonster on May 19, 2007, 23:19:01 pm
Για να σταματήσει επιτέλους αυτό το παραμυθάκι περί "συνωστισμού": Το σχολικό βιβλίο της Ρεπούση περιέχει γλαφυρότατες μαρτυρίες από τη σφαγή. Αν εσύ εθελοτυφλείς και ψάχνεις να βρεις συνωμοσίες εκεί που δεν υπάρχουν, δε σου φταίω εγώ.

κάπου τα χεις μπερδέψει..άλλο Μικρασιατική καταστροφή κ άλλο η γενοκτονία των Ποντίων.Η δεύτερη είχε αρχίσει αρκετά χρόνια πριν το '22
Αναφερόμουνα στην πρώτη παράγραφο του gepeltek.

Διεθνιστική Εργατική Αριστερά
Διεθνιστική Αριστερά
Εργατική Αριστερά
RedNet Θεσσαλονίκης
bakeneko
Veteran
Καταστραμμένος

?

View Profile WWW
« Reply #19 on: May 20, 2007, 12:37:12 pm »

Δε διάβασα σε κάποιο σημείο να είπε ο gepeltek ότι οι Έλληνες δεν έκαναν τίποτα. Ανέφερε/έκανε αυτό το μικρό αφιέρωμα στη γενοκτονία λόγω της ημέρας. Δεν έκανε καμιά ανάλυση.

pandora
Καταστραμμένος

madness

View Profile
« Reply #20 on: May 20, 2007, 15:54:15 pm »

Εγώ που διάβασα το κείμενο που πόσταρε ο gepeltek (όχι, δεν είμαι εθνικίστρια) μπορώ να πώ ότι με άγγιξε γιατί έχω ακούσματα τέτοια , γλαφυρά ή όπως θέλετε πέστε τα για την Μικρασιατική Καταστροφή και από τις δύο γιαγιάδες μου (η μία από Σμύρνη και η άλλη από την Κωνσταντινούπολη).

Θέλω να σημειώσω απλά το εξής. Δεν ξέρω για το βιβλίο της ιστορίας, δεν έχω ασχοληθεί με το  θέμα, νομίζω όμως ένα σχολικό εγχειρίδιο πρέπει να προβάλλει πάνω απ'όλα στους μαθητές την αξία της ειρήνης. Τότε, στο παιχνίδι των πετρελαίων των μεγάλων δυνάμεων και της  Αντάντ, καλλιεργήθηκε ο εθνικισμός και από τις δύο πλευρές (οι Γερμανοί έταζαν στους Τούρκους και οι Αγγλογάλλοι σε  εμάς ), ενός εθνικισμού που καλλιεργούνταν χρόνια απο τότε που συμβίωσε το μουσουλμανικό με το χριστιανικό στοιχείο στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής και της Μικρασίας, πρίν ακόμα από την άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Στο λιμάνι της Σμύρνης την 28η Αυγούστου 1922 κατασφαγιάστηκε ένα τεράστιο πλήθος ανθρώπων που περίμεναν κάποια ελπίδα  σωτηρίας από τη θάλασσα και ήταν κατά πλειοψηφία, άμαχοι, γυναικόπαιδα, έγκυες γυναίκες που τις έσφαζαν για να δούν πχ αν αντί μέσα στην κοιλιά τους έχουν μωρό,μήπως έχουν χρυσαφικά (ναι, η γιαγιά μου μου τα χει πεί τόσο γλαφυρά αυτά) και από την άλλη οι  Έλληνες τα 3 χρόνια  που πολεμούσαν στη Μικρά Ασία είχαν βιάσει τουρκάλες, είχαν κάψει χωρία, είχαν σφαγιάσει αμάχους. Απόδειξη της αχρηστίας του πολέμου (οχι μόνο αυτού του πολέμου αλλά του πολέμου γενικότερα) είναι ότι για  πάρα πολλά χρόνια (αιώνες) όταν δεν υπήρχαν διαταγές για "εθνοκαθάρσεις" και θρησκευτικούς προσυλητισμούς από την κεντρικη εξουσία, σε τοπικό επίπεδο οι Έλληνες  και οι Τούρκοι ζούσαν αρμονικά. Ο λαός δεν είχε να χωρίσει τίποτα, εγώ προσωπικά το έχω σκεφτεί ότι αν δεν γινόταν αυτός ο πόλεμος, τώρα θα ήμουν ενδεχομένως στο μπαλκόνι του σπιτιού της γιαγιάς μου στη Σμύρνη και θα μιλούσα στην τουρκάλα γειτόνισσά μου. Δεν θα υπήρχε ο ξεριζωμός και η προσφυγιά αν δεν υπήρχε ο πόλεμος και αν δεν υπήρχαν συμφέροντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο τότε για να γίνει αυτός ο πόλεμος.
Aurelius
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

Τρια πουλακια καθονταν, στον κηπο και λαλούσαν...

View Profile
« Reply #21 on: May 20, 2007, 15:59:12 pm »

Απο τους Ποντιους που εφυγαν, πολλοι κατευθυνθηκαν προς Ρωσια, Γεωργια κ Αρμενια. Φυσικα και περασαν τα πανδεινα, οπως περναει ο οποιοσδηποτε που του επιτιθεντε τοσο ανανδρα. Αυτο που με παραξενευει, ειναι η συνεχης γκρινια για τους ανθρωπους αυτους, οι οποιοι επεστρεψαν. Σαν να μην ειναι αποδεκτοι. Τελικα, ποιους θελουμε; Μονο αυτους που ηρθαν κατευθειαν Ελλαδα ή και τους αλλους, οι οποιοι δεν μπορεσαν;
« Last Edit: May 20, 2007, 18:45:30 pm by Aurelius » Logged

My website: http://staff.science.uva.nl/~gavves/
My blog: http://stratisgavves.blogspot.com/

Και τελος, το νεο site που φτιαχνω, www.antoniagavve.com. Αν υπαρχουν τιποτα ιδεες, ή προτασεις ειναι ιδιαιτερως ευπροσδεκτες. Αν καποιος ξερει και νορβηγικα, ακομα καλυτερα Tongue
zlatalex
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

Tot ziens

View Profile
« Reply #22 on: May 20, 2007, 16:29:13 pm »

Εγώ (κατά το ήμισυ Πόντιος) απλώς καταθέτω την (ταξικών κριτηρίων φυσικά  Smiley ) άποψη της θείας μου (εξ ολοκλήρου Ποντίας και μέλους του Κόμματος) σχετικά με την γενοκτονία:

"Η αστική τάξη των Ποντίων για να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα παρακίνησε την εξαθλιωμένη ποντιακή εργατιά σε αντίσταση κατά του Τούρκου δυνάστη. Όταν τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή, πρώτη και καλύτερη εγκατέλειψε τα πατρογονικά εδάφη, αφήνοντας τον απλό λαό να σφαγιαστεί"

Αυτά μόνον...

Α και παρακαλώ να μην σχολιαστεί το άβατάρ μου. Το επέλεξα πολύ πρόχειρα και σίγουρα όχι εμφορούμενος από φιλοτουρκικά συναισθήματα  Cheesy

Neuken in de keuken
kORTAS
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

Jijikas

View Profile
« Reply #23 on: May 20, 2007, 18:33:20 pm »

Quote from: Aurelius on May 20, 2007, 15:59:12 pm
Απο τους Ποντιους που εφυγαν, πολλοι κατευθυνθηκαν προς Ρωσια, Γεωργια κ Αρμενια. Φυσικα και περασαν τα πανδεινα, οπως περναει ο οποιοσδηποτε που του επιτιθενται τοσο ανανδρα. Αυτο που με παραξενευει, ειναι η συνεχης γκρινια για τους ανθρωπους αυτους, οι οποιοι επεστρεψαν. Σαν να μην ειναι αποδεκτοι. Τελικα, ποιους θελουμε; Μονο αυτους που ηρθαν κατευθειαν Ελλαδα ή και τους αλλους, οι οποιοι δεν μπορεσαν;
Mα και αυτούς που ήρθαν κατευθείαν ελλάδα οι τότε Έλληνες τους συμπεριφέρθηκαν άθλια.
Τους φώναζαν "τουρκόσπορους", τους έδιναν τις χειρότερες δουλειές ,τους στοίβαζαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και μόνο ως βασανισμένους ομοεθνείς δεν τους υποδέχτηκαν. Λίγο πολύ οι πόντιοι και μικρασιάτες πρόσφυγες του τότε, τράβηξαν από τους ντόπιους όσα τραβάν σήμερα οι Αλβανοί, Πακιστανοί(για να μην ξεχνιόμαστε), Αιγύπτιοι κτλ μετανάστες του σήμερα. Τα ποντιακά ανέκδοτα από πού νομίζεις βγήκαν;

Και μία μικρή παρατήρηση (όχι ότι έχει και πολλή σημασία,ούτε θέλω να κάνω τον έξυπνο):
Όταν λέμε Πόντιος αναφερόμαστε σε άτομα που κατάγονται από τις ακτές του εύξεινου πόντου, πχ  Τραπεζούντα, Σαμψούντα κτλ.
Οι Έλληνες που κατάγονται από Σμύρνη, Προύσα κτλ αναφέρονται ως μικρασιάτες.

« Last Edit: May 21, 2007, 01:41:57 am by kORTAS » Logged
corina
Veteran
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

summertime

View Profile
« Reply #24 on: May 20, 2007, 20:46:12 pm »

Ε, εντάξει, οι Σμυρνιοί αναφέρθηκαν λόγω της αναφοράς στο βιβλίο της 6ης Δημοτικού...
Όσο για αυτό που λες για τη συμπεριφορά των υπόλοιπον Ελλήνων προς αυτούς που ήρθαν στην Ελλάδα, θα συμφωνήσω, και θα προσθέσω ότι το ίδιο γινόταν και σε άλλες περιπτώσεις, όπως και στη μικρασιατική καταστροφή, αλλά και αργότερα, με τους Κωνσταντινουπολίτες οι οποίοι αναγκάστηκαν να φύγουν από την Κωνσταντινούπολη. Και αυτούς οι ντόπιοι τους αποκαλούσαν Τούρκους, μπερδεύοντας δηλαδή ακόμη και την εθνική τους ταυτότητα...

Η συμμετοχή δεν φέρνει ντε και καλά τη νίκη. Αλλά η νίκη δεν μπορεί να έρθει αλλιώς. Ασε που, συμμετέχοντας μπορεί να βγεις απ' τη συντήρηση.
Verminoz
Veteran
Καταστραμμένος

I smoke my friends down to the filter

View Profile WWW
« Reply #25 on: May 21, 2007, 00:55:56 am »

Δύο πράγματα μόνο θέλω να πω:
πρώτον, γιατί όταν τα βιβλία της Ιστορίας "μεροληπτούν κατά των Ελλήνων" τότε γίνεται απίστευτος ντόρος και έχει άποψη στο θέμα ακόμα κι η κουτσή Μαρία και όταν τα βιβλία της Ιστορίας παρουσιάζουν τα γεγονότα απίστευτα διογκωμένα και μεροληπτικά υπέρ των Ελλήνων τότε δεν τρέχει τίποτα?

δεύτερον, η Ιστορία είναι ο καλύτερος οδηγός για να μαθαίνεις και να αποφεύγεις τα ίδια λάθη, να σχηματίζεις άποψη και με βάση τις ανθρωπιστικές αξίες να κρίνεις τι ήταν σωστό, τι λάθος, να βελτιώνεσαι να αναπτύσσεσαι προς το καλό όλων των ανθρώπων. Εννοείται φυσικά πως δεν πρέπει να ξεχνάς την γενοκτονία, πρέπει να τιμάς και να σέβεσαι τους νεκρούς της, αυτής όπως και κάθε άλλης γενοκτονίας ή παρόμοιου ιστορικού γεγονότος. Σε κάθε τέτοια επέτειο βλέπουμε μία προσωρινή ευαισθητοποίηση και την κάθε κουτσή Μαρία πάλι να καταδικάζει απερίφραστα τους "κακούς" Τούρκους να λυπάται δήθεν για τους νεκρούς κτλ κτλ. Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες γίνονται εκδηλώσεις μνήμης, ιστορικές και καλλιτεχνικές, εκεί όμως ποιος πηγαίνει? Οι Πόντιοι σίγουρα ναι. Η κάθε κουτσή Μαρία ΟΧΙ.
Πότε θα σταματήσουμε να καυλώνουμε με την Ιστορία και θα αρχίσουμε να την μαθαίνουμε και να μαθαίνουμε από αυτήν?

Englab - Open source scientific/engineering platform
Rebetologion - Contemporary/Experimental

Κακούργα ύπαρξις!
pandora
Καταστραμμένος

madness

View Profile
« Reply #26 on: May 21, 2007, 03:34:52 am »

Quote from: Kenny on May 21, 2007, 00:55:56 am

δεύτερον, η Ιστορία είναι ο καλύτερος οδηγός για να μαθαίνεις και να αποφεύγεις τα ίδια λάθη, να σχηματίζεις άποψη και με βάση τις ανθρωπιστικές αξίες να κρίνεις τι ήταν σωστό, τι λάθος, να βελτιώνεσαι να αναπτύσσεσαι προς το καλό όλων των ανθρώπων.

+1

Αυτό υποτίθεται ότι πάντα θα πρεπε να συμβαίνει, αλλά επειδή πάντα και αυτοί που κυβερνούν και αυτοί που ψηφίζουν αυτούς που κυβερνούν έχουν είτε άγνοια είτε δεν έχουν καταλάβει την Ιστορία - ή μάλλον τα συμπεράσματα που βγαινουν από αυτήν - γι'αυτό συμβαίνουν πολλές φορές τα ίδια λάθη σ'όλες τις εποχές και "η ιστορία επαναλαμβάνεται..."

penguin
Ανερχόμενος/Ανερχόμενη
**

gfloros is back

View Profile
« Reply #27 on: May 21, 2007, 09:52:16 am »

Επειδή έψαξα το βιβλίο της Στ Δημοτικού και δεν βρήκα καμιά περιγραφή της καταστροφής της Σμύρνης.
Αντιθέτως είδα αυτό το περιβόητο περι συνωστισμού. Μπορείς να μου πεις που είναι οι γλαφυρότατες περιγραφές;
Μήπως δεν τις βρήκα κάπου; Δώσε μου λίγο σελίδα....

penguin

Free Software Foundation
Free as Freedom

Personal blog: http://proswpo.blogspot.com
arianos
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #28 on: May 21, 2007, 13:55:40 pm »

ό'τι αναφέρει το βιβλίο για τη "μικρασιατική κταστροφή":

Το κύριο κείμενο:
"Με το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου το μέλλον της Οθωμανικής Αυτοκρατορί-
ας είναι αβέβαιο. Οι δυνάμεις της Αντάντ προσανατολίζονται στη δημιουργία μιας μι-
κρής εδαφικά Τουρκίας. Τα μικρασιατικά παράλια τα διεκδικούν η Γαλλία και η Ιταλία
αλλά και η Ελλάδα, με το μεγάλο αριθμό Ελλήνων που ζουν κυρίως στην περιοχή της
Σμύρνης. Τελικά, η Ελλάδα παίρνει εντολή να στείλει στρατό στη Σμύρνη. Στη Συνθήκη
των Σεβρών (1920) κερδίζει τη διοίκηση της περιοχής μέχρις ότου οι κάτοικοί της απο-
φασίσουν αν θα ενωθούν με την Ελλάδα.
Η συμφωνία των Συμμάχων για την κατάληψη και τη διοίκηση της Σμύρνης από τους
Έλληνες αποδεικνύεται προσωρινή. Οι σύμμαχοι διχάζονται ανάμεσα στην Ελλάδα και
την Τουρκία. Η Γαλλία και η Ιταλία προσανατολίζονται σταδιακά στην υποστήριξη της
Τουρκίας, ενώ η θέση της Ελλάδας αποδυναμώνεται.
Η ελληνική πλευρά αποφασίζει, παρά τις παραπάνω εξελίξεις, να προχωρήσει τις πο-
λεμικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας. Το καλοκαίρι του 1921 ο ελληνι-
κός στρατός επιτίθεται με στόχο την κατάληψη της Άγκυρας. Η πορεία του όμως ανακό-
πτεται στο Σαγγάριο ποταμό, χωρίς να πετύχει το στόχο του.
Ένα χρόνο μετά, οι τουρκικές δυνάμεις, με ηγέτη τον Κεμάλ, επιτίθενται και αναγκά-
ζουν τα ελληνικά στρατεύματα να υποχωρήσουν προς τα παράλια. Στις 27 Αυγούστου
1922 ο τουρκικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη. Χιλιάδες Έλληνες συνωστίζονται στο λι-
μάνι προσπαθώντας να μπουν στα πλοία και να φύγουν για την Ελλάδα.
"

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
έχει κ άλλα δυο κείμενα-μαρτυρίες...:
""Μαρτυρία της Δέσποινας Συμεωνίδου από τα Κενάταλα της Καππαδοκίας:

«Στο ταξίδι έκανε φουρτούνα και οι γυναίκες λιγοθυμούσαν από το φόβο
τους. Άκουγες φωνές. Κλάματα. Εγώ είχα μαζί μου τον άντρα μου, τη μά-
να μου και τα τρία παιδιά μου. […] Ευτυχώς δεν έπαθα τίποτε άφησα τα
παιδιά σε μια γωνιά του βαποριού κοντά στη μάνα μου και κουβαλού-
σα νερό στις λιπόθυμες γυναίκες. Μερικοί άνθρωποι δε βάσταζαν από
τα βάσανα που τράβηξαν και πέθαναν στο βαπόρι […] Επιτέλους φτά-
σαμε στον Πειραιά. Άλλοι κατέβηκαν εκεί εμείς συνεχίσαμε το ταξίδι για
την Καβάλα. Μας πήγαν στο Τσινάρ Ντερέ, κοντά στη σημερινή Νέα
Καρβάλη. Δυο χρόνια μείναμε εκεί κάτω από τα τσαντίρια. Ο κόσμος
αρρώσταινε και πέθαινε κάθε μέρα.»

Μαρτυρία του Α. Μυκονιάτη από τον Ατζανό, κοντά στην Πέργαμο:

«Εμείς οι άλλοι περιμέναμε τρεις μέρες, ώσπου μπήκαμε σε καΐκια
και μπαρκάραμε για τη Μυτιλήνη. Ώσπου να πατήσει το ποδάρι του ο
τούρκικος στρατός στο χωριό, άραζαν καΐκια και μας παίρναν. […]
Βασανιστήκαμε, κακοκοιμηθήκαμε, κακοφάγαμε, μεγάλη συμφορά πά-
θαμε. Και ποιος δεν έκλαψε νεκρούς; Και ποιος δεν κακοπάθησε
και ποιος δεν κλαίει ακόμα; Μονάχα τα παιδιά που γεννήθηκαν εδώ, τ'
ακούνε σαν ψεύτικα παραμύθια.»

αυτά κ κανά δυο φωτό...το κατά πόσο γλαφυρά περιγράφεται η Μικρασσιατική καταστροφή ας το κρίνει ο καθένας

κ ξαναλέω:ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ-ΑΡΜΕΝΙΩΝ.ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΗ ΛΕΞΗ ΠΟΝΤΟΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΚΕΙΜΕΝΟ (αν εξαιρέσουμε μια φωτό)..Δε λέω ένα βιβλίο που απευθύνεται σε 12 χρονα να επιμένει σε σφαγές,νεκρούς  κ αίματα αλλά το να παραλήπεις να αναφερθείς σε τέτοια μεγάλης σημασίας γεγονότα,ιδίως όταν σχετίζονται με το ίδιο σου το έθνος,είναι το λιγότερο απαράδεκτο.Τι σόι βιβλίο ιστορίας μπορεί να ναι αυτό???αν είναι να την καταργήσουν την ιστορία σαν μάθημα
penguin
Ανερχόμενος/Ανερχόμενη
**

gfloros is back

View Profile
« Reply #29 on: May 21, 2007, 14:07:38 pm »

Φίλε arianos και εγώ τα ίδια βρήκα μέσα στο βιβλίο, μόνο που το κύριο κείμενο είναι αυτό που διδάσκονται οι μαθητές κατά βάση και τα άλλα πρέπει να ψάξεις και τις υποσημειώσεις (που λέει ο λόγος) για να τα βρεις και δεν είναι στο κεφάλαιο του βασικού εγχειριδίου για τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Απλά σημειώνω για άλλη μία φορά ότι η δημιουργία εντυπώσεων έγινε πλέον συνήθεια από κάποιους, οι οποίοι αναφέρουν ψευδή στοιχεία με σκοπό να αποπροσανατολίζεται όποιος διαβάζει το forum και να δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις.

Για αυτό και το ξαναλέω, αν κάτι δεν το δείτε με τα ματάκια σας, μην πιστευέτε οτιδήποτε γράφεται εδώ μέσα, διότι μπορεί να εξυπηρετεί συμφέροντα διάφορα προς την ορθή ενημέρωση.

penguin

Free Software Foundation
Free as Freedom

Personal blog: http://proswpo.blogspot.com
Pages: 1 [2] 3 4 ... 11 Go Up Print
Jump to: