• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 08:58:01 am

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 08:58:01 am

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by okan
[Today at 02:33:21]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Katarameno
[Today at 02:29:21]

[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[June 16, 2025, 22:46:54 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 19:49:00 pm]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 16:56:56 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by Λαμπτήρας
[June 16, 2025, 15:55:08 pm]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[June 16, 2025, 13:28:21 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:13:45 pm]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:01:53 pm]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by George_RT
[June 16, 2025, 10:22:18 am]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[June 16, 2025, 01:56:37 am]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by nmpampal
[June 15, 2025, 16:25:56 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by el mariachi
[June 14, 2025, 11:56:45 am]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 10:00:55 am]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 09:58:14 am]

Αλέξης Τσίπρας, η επιστρο...
by Yamal
[June 14, 2025, 04:42:23 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9960
Latest: valco08
Stats
Total Posts: 1426680
Total Topics: 31710
Online Today: 169
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 15
Guests: 97
Total: 112
astakos1
dmoral
Geoth
ALeXLe
Theislander
ekyriakos
stefpapa21
Alex Kosmas
georkala
PeriklisL
Gray139
antrikos
Saint_GR
chris_p30
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads
με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι > Θρησκεία (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot) > Ο Χριστιανικός φασισμός στην Ελλάδα
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 22 Go Down Print
Author Topic: Ο Χριστιανικός φασισμός στην Ελλάδα  (Read 46777 times)
Verminoz
Veteran
Καταστραμμένος

I smoke my friends down to the filter

View Profile WWW
Re: Ο Χριστιανικός φασισμός στην Ελλάδα
« Reply #195 on: January 31, 2007, 15:04:22 pm »

Quote from: Wanderer on January 31, 2007, 14:48:46 pm
Για την ταινία "Ο τελευταίος πειρασμός" τώρα το θέμα σηκώνει συζήτηση...
Εγώ το έχω διαβάσει το βιβλίο (και γενικά μου αρέσει πολύ ο Καζαντζάκης) αλλά εδώ υπάρχει ένα λεπτό σημείο. Το βιβλίο δεν στηρίζεται σε κάποια επιχειρήματα, είναι απλώς ένα μυθιστόρημα στο οποίο ο συγγραφέας θέλει να δώσει τη δική του άποψη.
Αλλά ας το δούμε κάπως αλλιώς: Αν έκαναν για κάποιον μια ταινία, στην οποία έδειχναν τον πατέρα του μαστροπό, μέθυσο, δολοφόνο, απατεώνα και ένα σωρό άλλα, θα έπρεπε εκείνος να πει "δεν πειράζει, δεν είναι αλήθεια, άρα να μην το πάρω στα σοβαρά και να αφήσω την ταινία να προβληθεί";.
Αν σκεφτούμε το ότι για την Εκκλησία πατέρας της είναι ο Χριστός και μια ταινία όπως ο "Τελευταίος Πειρασμός" που προσβάλει τη διάσταση που δίνει η Εκκλησία στο πρόσωπο του Χριστού, ξανατονίζω χωρίς επιχειρήματα αλλά απλώς σαν ένα μυθιστόρημα, τότε ως ένα σημείο λογικό δεν είναι να υπάρχουν αντιδράσεις ως προς την προβολή αυτής της ταινίας;
Πάντως ο Καζαντζάκης πράγματι από πολλούς είχε παρεξηγηθεί, ενώ στην πραγματικότητα ο ίδιος προβληματισμούς δικούς του έθετε και όχι σίγουρες απόψεις.
Αλλά δεν αφορίστηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Αντιθέτως, θάφτηκε με τιμές στον τόπο του, όταν πέθανε.

Πλάκα πρέπει να μου κάνεις!!!  Ποιος σου είπε καταρχήν ότι αυτό παρουσιάζει η ταινία ως πατέρα του Ιησού είναι ψέμα? Ή μήπως τελικά η Εκκλησία απορρίπτει τους μέθυσους ως αμαρτωλούς?
Δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την νοοτροπία που θέλει τον Χριστό να απέχει από κάθε τι ανθρώπινο. Σύμφωνα με την πίστη σας ο Χριστός είναι θεάνθρωπος, δηλαδή κατά βάση άνθρωπος. Κάνω λάθος? Αυτό που με εκνευρίζει περισσότερο από κάθε τι είναι ότι δεν έχετε καμία ιστορική πηγή να στηρίξετε αυτά που λες.
Τέλος η ταινία του Scorsese είναι μια ταινία! Δεν είναι ούτε πιστή αναπαράσταση των Γραφών, ούτε πιστή αναπαράσταση του βιβλίου του Καζαντζάκη. Είναι βασισμένη πάνω στο βιβλίο αλλά εμφανώς δοσμένη από την άποψη, την αντίληψη και την αισθητική του σκηνοθέτη. Όταν μιλάς για τέχνη είναι επιεικώς απαράδεκτο να λες αυτά που λες.
Η συκοφαντία και η βεβήλωση σε αυτό το επίπεδο βρίσκεται στο κλειστό μυαλό αυτού που θέλει να βρίσκει εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν ή αυτού που θεωρεί εχθρό του οποιονδήποτε διαφωνεί μαζί του....(και όποιος κατάλαβε κατάλαβε)

Τώρα επειδή ένα 17άχρονο προβληματίστηκε ή είπε κάτι που του είπαν να πει αυτό δεν θα σημαίνει ότι θα γυρνάμε να κόβουμε ταινίες και να καίμε βιβλία για να μην επηρρεαστούν οι αναποφάσιστοι....ή ίσως τελικά να επηρρεαστούν μόνο από την Εκκλησία και να κάνουν αυτό που θέλει η Εκκλησία.

Englab - Open source scientific/engineering platform
Rebetologion - Contemporary/Experimental

Κακούργα ύπαρξις!
4Dcube
Veteran
Καταστραμμένος

just.do.it.cut.carrots.

View Profile
« Reply #196 on: January 31, 2007, 15:10:21 pm »

Η εκκλησία προφανώς και δεν ενδιαφέρεται για τις απόψεις του καθενός που τις γράφει μάλιστα σε βιβλίο.
Μάλιστα, αποθαρρύνει κάθε είδος δημιουργικότητας.
Άμα ρωτήσεις ιερέα "να μελετήσω τις γραφές;" θα σου πει "πάρε αυτό το βιβλίο του πατέρα τάδε για να καταλάβεις τι λένε".
Μελετάτε τας γραφάς! Ακολούθα την άσπρη γραμμή στο πάτωμα!
Διόλου περίεργο, εφόσον αν θέλεις να κρατήσεις ιδεολογικά έναν άνθρωπο, πρέπει να του αποκόψεις τα ερεθίσματα!
Το στοίχημα σε μια προπαγάνδα είναι να κατορθώσει ώστε η άποψη θέασης του κόσμου να γίνεται μέσα από το φίλτρο της. Δεν πρέπει ο άνθρωπος να κρίνει από μόνος του, γιατί δεν ξέρει, ξέρουνε οι άλλοι.

https://www.youtube.com/watch?v=6CAzdawCzhg
Turambar
Veteran
Διεστραμμένος

μη νοιάζεσαι

View Profile
« Reply #197 on: January 31, 2007, 16:49:24 pm »

Quote from: Wanderer on January 31, 2007, 14:48:46 pm
Και εγώ δεν συμφωνώ με την λογοκρισία...

με την δράση της εκκλησίας στην απαγόρευση της ταινίας ο τελευταίος πειρασμός, συμφωνείς ή όχι.

byeeee
Wanderer
Καταστραμμένος

Othoum Endron Saous

View Profile
« Reply #198 on: January 31, 2007, 18:03:11 pm »

Quote from: Kenny on January 31, 2007, 15:04:22 pm
Πλάκα πρέπει να μου κάνεις!!!  Ποιος σου είπε καταρχήν ότι αυτό παρουσιάζει η ταινία ως πατέρα του Ιησού είναι ψέμα? Ή μήπως τελικά η Εκκλησία απορρίπτει τους μέθυσους ως αμαρτωλούς?
Kenny, συγγνώμη αλλά καταλαβαίνεις τί είπα; Σε παρακαλώ ξαναδιάβασε το μήνυμά μου διότι αυτά που λες δεν έχουν νόημα και στο λέω χωρίς θυμό, αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πώς σχετίζεις τα παραπάνω με το ποστ μου. Μήπως εκείνο που είπα περι πατέρα μέθυσο ήταν ένα παράδειγμα; Ξαναδιάβασε πιο προσεχτικά τί έγραψα.

Δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την νοοτροπία που θέλει τον Χριστό να απέχει από κάθε τι ανθρώπινο. Σύμφωνα με την πίστη σας ο Χριστός είναι θεάνθρωπος, δηλαδή κατά βάση άνθρωπος. Κάνω λάθος? Αυτό που με εκνευρίζει περισσότερο από κάθε τι είναι ότι δεν έχετε καμία ιστορική πηγή να στηρίξετε αυτά που λες.
Ο εκνευρισμός σου υπερισχύει τις λογικής και δεν σε αφήνει να καταλάβεις τί γράφω ρε συ Kenny!

Τέλος η ταινία του Scorsese είναι μια ταινία! Δεν είναι ούτε πιστή αναπαράσταση των Γραφών, ούτε πιστή αναπαράσταση του βιβλίου του Καζαντζάκη. Είναι βασισμένη πάνω στο βιβλίο αλλά εμφανώς δοσμένη από την άποψη, την αντίληψη και την αισθητική του σκηνοθέτη. Όταν μιλάς για τέχνη είναι επιεικώς απαράδεκτο να λες αυτά που λες.
Ό,τι και να λες δεν δικαιολογείται ο θυμός σου! Και ίσως αν καταλάβεις το παράδειγμα του προηγούμενου ποστ μου να αναθεωρήσεις αυτό που λες για την τέχνη. Και σου ξαναλέω: Αν κάποιος βγει και κάνει ταινία στην οποία προσδίδει στον πατέρα σου ενέργειες που δεν έκανε και λόγια που δεν είπε, θα το αντιμετωπίσεις τόσο ψύχραιμα και θα πεις "ε εντάξει μωρέ ταινία είναι, τέχνη" ή θα πεις "αυτό είναι προσβολή και πρέπει να σταματήσετε αυτή τη συκοφαντία!".

Η συκοφαντία και η βεβήλωση σε αυτό το επίπεδο βρίσκεται στο κλειστό μυαλό αυτού που θέλει να βρίσκει εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν ή αυτού που θεωρεί εχθρό του οποιονδήποτε διαφωνεί μαζί του....(και όποιος κατάλαβε κατάλαβε)
Δίκιο έχεις σε αυτό που λες, η Εκκλησία με αυτό τί σχέση έχει; Να σου απαντήσω εγώ: καμία απολύτως. Διότι δεν τίθεται θέμα εχθρών σε αυτήν την περίπτωση, ούτε ότι κάποιοι την επιβουλεύονται. Αυτό που λες είναι άστοχο με αυτό που συζητάμε.

Τώρα επειδή ένα 17άχρονο προβληματίστηκε ή είπε κάτι που του είπαν να πει αυτό δεν θα σημαίνει ότι θα γυρνάμε να κόβουμε ταινίες και να καίμε βιβλία για να μην επηρρεαστούν οι αναποφάσιστοι....ή ίσως τελικά να επηρρεαστούν μόνο από την Εκκλησία και να κάνουν αυτό που θέλει η Εκκλησία.
Ε ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΕΓΩ;;;!!! Μιλήσα πουθενά θετικά για αυτό που είπε το 17χρονο;!

Quote from: 4Dcube
Η εκκλησία προφανώς και δεν ενδιαφέρεται για τις απόψεις του καθενός που τις γράφει μάλιστα σε βιβλίο.
Μάλιστα, αποθαρρύνει κάθε είδος δημιουργικότητας.
Άμα ρωτήσεις ιερέα "να μελετήσω τις γραφές;" θα σου πει "πάρε αυτό το βιβλίο του πατέρα τάδε για να καταλάβεις τι λένε".
Μελετάτε τας γραφάς! Ακολούθα την άσπρη γραμμή στο πάτωμα!
Διόλου περίεργο, εφόσον αν θέλεις να κρατήσεις ιδεολογικά έναν άνθρωπο, πρέπει να του αποκόψεις τα ερεθίσματα!
Δεν είναι αλήθεια αυτό. Τις Γραφές αν θες να τις μελετήσεις θα τις μελετήσεις μόνος σου. Αυτό που θα σου πει ο ιερέας είναι να πάρεις το βιβλίο του τάδε πατέρα για να διαπιστώσεις ποια είναι η ερμηνεία της Εκκλησίας για τις Γραφές. Από εκεί και πέρα, κανείς δε σου λέει να μην διαβάσεις και από αλλού για αυτές να δεις πώς άλλοι άνθρωποι (π.χ. άθεοι) τις αντιλαμβάνονται.

Quote from: Turambar
με την δράση της εκκλησίας στην απαγόρευση της ταινίας ο τελευταίος πειρασμός, συμφωνείς ή όχι;
Όχι, αλλά αυτό δεν έχει καμιά σημασία.

Preserve and keep us safe this night     *and our innocence made fun of justice*

Once we dreamt of everything
united by our love
There's a place for everyone
so we scream "Liberta"
Verminoz
Veteran
Καταστραμμένος

View Profile WWW
« Reply #199 on: January 31, 2007, 18:28:23 pm »

Quote from: Wanderer on January 31, 2007, 18:03:11 pm
Kenny, συγγνώμη αλλά καταλαβαίνεις τί είπα; Σε παρακαλώ ξαναδιάβασε το μήνυμά μου διότι αυτά που λες δεν έχουν νόημα και στο λέω χωρίς θυμό, αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πώς σχετίζεις τα παραπάνω με το ποστ μου. Μήπως εκείνο που είπα περι πατέρα μέθυσο ήταν ένα παράδειγμα; Ξαναδιάβασε πιο προσεχτικά τί έγραψα.

Μια χαρά κατάλαβα τι έγραψες. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι αυτό:
Όπως και στο "Ευαγγέλιο του Ιούδα", το οποίο παρόλο που φυσικά η Εκκλησία ισχυρίστηκε ότι όλα όσα λέει είναι ψέματα, δεν εμπόδισε στο να εκδοθεί και μάλιστα να κυκλοφορήσει και σε εφημερίδα. Ούτε έγιναν από μέρους της φασιστικές αντιδράσεις.
Το πως φτάσαμε στο σημείο να θεωρούμε ότι μας έκανε και χάρη η Εκκλησία που δεν εμπόδισε την έκδοσή του!

Ό,τι και να λες δεν δικαιολογείται ο θυμός σου! Και ίσως αν καταλάβεις το παράδειγμα του προηγούμενου ποστ μου να αναθεωρήσεις αυτό που λες για την τέχνη. Και σου ξαναλέω: Αν κάποιος βγει και κάνει ταινία στην οποία προσδίδει στον πατέρα σου ενέργειες που δεν έκανε και λόγια που δεν είπε, θα το αντιμετωπίσεις τόσο ψύχραιμα και θα πεις "ε εντάξει μωρέ ταινία είναι, τέχνη" ή θα πεις "αυτό είναι προσβολή και πρέπει να σταματήσετε αυτή τη συκοφαντία!".

Ο πατέρας μου δεν είναι ιστορικό πρόσωπο ούτε κεντρικό πρόσωπο κάποιας θρησκείας ώστε να αποτελέσει αντικείμενο έμπνευσης για κάποιον σκηνοθέτη/συγγραφέα/καλλιτέχνη ο οποίος θέλει μέσω του έργου του να παρουσιάσει την άποψή του και την αντίληψη του όχι μόνο σε ιστορικό επίπεδο αλλά και σε καλλιτεχνικό, δηλαδή αισθητική άποψη. Εντελώς άτοπη σύγκριση.

Δίκιο έχεις σε αυτό που λες, η Εκκλησία με αυτό τί σχέση έχει; Να σου απαντήσω εγώ: καμία απολύτως. Διότι δεν τίθεται θέμα εχθρών σε αυτήν την περίπτωση, ούτε ότι κάποιοι την επιβουλεύονται. Αυτό που λες είναι άστοχο με αυτό που συζητάμε.

Μιλάμε για την ίδια Εκκλησία? Αυτήν που έκαιγε τα βιβλία του Ανδρουλάκη, αποκάλεσε τους ομοφυλόφιλους "προβληματικούς" (δια στόματος του αρχηγού της), συγκεντρώθηκε και έκανε φασαρίες έξω από κινηματογράφους και βιβλιοπωλεία και ποτέ δεν αποστασιοποιήθηκε από τις παραπάνω ενέργειες, ούτε τις καταδίκασε. Αντιθέτως στέλνει τους αντιπροσώπους της στα παράθυρα και τα πάνελ της TV για να συνεχίσουν την προπαγάνδα............
Για την ίδια δεν μιλάμε? Wink Wink

Ε ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΕΓΩ;;;!!! Μιλήσα πουθενά θετικά για αυτό που είπε το 17χρονο;!

Είπες ότι απλώς προβληματίστηκες. Τϊποτα παραπάνω, τίποτα θετικό, τίποτα αρνητικό και εγώ απλώς το σχολίασα.

Δεν είμαι θυμωμένος ούτε έχω τίποτα μαζί σου. Μην το παίρνεις στραβά. Smiley

Κακούργα ύπαρξις!
Wanderer
Καταστραμμένος

Othoum Endron Saous

View Profile
« Reply #200 on: January 31, 2007, 19:02:16 pm »

Quote from: Kenny
Δεν είμαι θυμωμένος ούτε έχω τίποτα μαζί σου. Μην το παίρνεις στραβά. Smiley
Είναι δυνατόξον να μην το παίρνω στραβά;; Τώρα θα σε...

(το παραπάνω ήταν ένα αστειάκι... Cheesy )
Καλά βρε Kenny, εννοείται ότι δεν παίρνω τίποτα στραβά Smiley Και νομίζω το ίδιο ισχύει και για εσένα Wink

Μια χαρά κατάλαβα τι έγραψες. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι αυτό:
Το πως φτάσαμε στο σημείο να θεωρούμε ότι μας έκανε και χάρη η Εκκλησία που δεν εμπόδισε την έκδοσή του!
Δεν είπα αυτό. Εγώ απλώς ήθελα να επισημάνω ότι οι αντιδράσεις της εκκλησίας δεν ήταν "στην πυρά το βιβλίο, όποιος το διαβάσει θα πάει στην κόλαση κ.λ.π."

Ο πατέρας μου δεν είναι ιστορικό πρόσωπο ούτε κεντρικό πρόσωπο κάποιας θρησκείας ώστε να αποτελέσει αντικείμενο έμπνευσης για κάποιον σκηνοθέτη/συγγραφέα/καλλιτέχνη ο οποίος θέλει μέσω του έργου του να παρουσιάσει την άποψή του και την αντίληψη του όχι μόνο σε ιστορικό επίπεδο αλλά και σε καλλιτεχνικό, δηλαδή αισθητική άποψη. Εντελώς άτοπη σύγκριση.
Δεν τη βρίσκω τόσο άτοπη. Ας πούμε ότι κάποιος επιλέγει για Χ Υ λόγους στην ταινία του να βάλει τον ηθοποιόπο που κάνει τον πατέρα σουι να πράττει τα χειρότερα πράγματα που μπορούσε ποτέ να κάνει κάποιος. Πώς θα αντιδρούσες; Θα έλεγες "ε τέχνη είναι μωρέ, ελευθερία, μια άλλη οπτική γωνία, δεν πειράζει";

Μιλάμε για την ίδια Εκκλησία? Αυτήν που έκαιγε τα βιβλία του Ανδρουλάκη, αποκάλεσε τους ομοφυλόφιλους "προβληματικούς" (δια στόματος του αρχηγού της), συγκεντρώθηκε και έκανε φασαρίες έξω από κινηματογράφους και βιβλιοπωλεία και ποτέ δεν αποστασιοποιήθηκε από τις παραπάνω ενέργειες, ούτε τις καταδίκασε. Αντιθέτως στέλνει τους αντιπροσώπους της στα παράθυρα και τα πάνελ της TV για να συνεχίσουν την προπαγάνδα............
Για την ίδια δεν μιλάμε?
Αυτό το ότι "στέλνει του αντιπροσώπους της στα παράθυρα και στα πάνελ κ.λ.π." είναι κομμάτι εσφαλμένο, καθ'ότι οι περισσότεροι πηγαίνουν από μόνοι τους, με δική τους πρωτοβουλία.
Κατα τα άλλα, για την ίδια Εκκλησία μιλάμε, μόνο που εγώ αναφερούμουν ον-τόπικ, δηλαδή στο ζήτημα της ταινίας "Ο τελευταίος Πειρασμός".
Έγιναν λάθη. Και λοιπόν; Αυτό σημαίνει πως όλη η "ζωή" της εκκλησίας είναι ένα λάθος; Ή ότι επειδή βρέθηκαν κάποιοι στο παρελθόν και έπραξαν με τέτοιο τρόπο, πως σώνει και καλά και οι συνεχιστές της εκκλησίας είναι ίδιοι ή χειρότεροι με τους προκατόχους τους;
Και όσον αφορά το "δια στόματος αρχηγού τους", να ξαναπώ ότι Εκκλησία δεν είναι η εκλησιαστική εξουσία. Το ότι ο αρχηγός έκανε τα Α και Β κακά πράγματα, δεν σημαίνει πως η Εκκλησία σαν σύνολο τα επιδοκίμαζε. Ή πιστεύεις πως όλοι οι ιερείς συμφωνούσαν με το κάψιμο των βιβλίων;

Είπες ότι απλώς προβληματίστηκες. Τϊποτα παραπάνω, τίποτα θετικό, τίποτα αρνητικό και εγώ απλώς το σχολίασα.
Ίσως έτσι όπως το διατύπωσα να μην φάνηκε ότι διαφωνούσα καθέτως με τον ισχυρισμό της προαναφερθείσας 17χρονης. Διότι εννοείται πως διαφωνώ με αυτήν τη λογική.

Preserve and keep us safe this night     *and our innocence made fun of justice*

united by our love
so we scream "Liberta"
Karaμazoβ
Veteran
Επιβεβαρυμένος

ad astra, per aspera

View Profile
« Reply #201 on: January 31, 2007, 19:20:18 pm »

Quote from: Turambar
με την δράση της εκκλησίας στην απαγόρευση της ταινίας ο τελευταίος πειρασμός, συμφωνείς ή όχι;
Όχι, αλλά αυτό δεν έχει καμιά σημασία.

Εγώ αυτό ηθελα να ακούσω και χαίρομαι που το άκουσα...

Ο "Τελευταιος Πειρασμος" ήταν πολυ φυσικό να σηκωσει αντιδράσεις (οπως το Apocalypto πχ) όπως και είναι λογικότατο η Εκκλησία να εκφράσει τις αντιρρησεις της. Όμως άλλο εκφράζω αντιρρήσεις, άλλο απαγορεύω/λογοκρινω...

Τωρα, αν και η Εκκλησία ως οργάνωση συνηθως ηταν σφοδρος πολέμιος αντίθετων αποψεων με αυτη, εχει πλέον ηρεμησει...Καποιοι μέσα στην αρχιεπισκοπη και σε διάφορες επισκοπές εχουν ακόμα ακραίες απόψεις για την προφυλαξη/καθοδηγηση των πιστων. Η λογοκρισία δεν είναι απαραιτητο να γίνει πάντα δια νομου. Μπορεί να γίνει με παραίνεση στο κανάλι ή με δημοσιεύσεις παραπλανητικων άρθρων...

απο τον ΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ:

[...]
Τα γνωστότερα επεισόδια αυτής της νεότερης μορφής λογοκρισίας σημειώνονται τα τελευταία δυο χρόνια. Θυμίζουμε το ιστορικό αυτών των υποθέσεων:

[...]

3. Ροκ συγκρότημα Slipknot

Ισως η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση απόπειρας να απαγορευτεί κάποια καλλιτεχνική δραστηριότητα ήταν αυτή που σημειώθηκε πριν από λίγες μέρες με αφορμή την αναγγελία μιας ροκ συναυλίας στον Λυκαβηττό. Προηγήθηκε δισέλιδο αφιέρωμα της Espresso με τον τίτλο «Το συγκρότημα του σατανά έρχεται στην Ελλάδα» (22/5/05) και υπέρτιτλο: «Ο ερχομός των Slipknot έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και προβληματισμό σε γονείς και εκπροσώπους της Εκκλησίας».

Βλέπουμε εδώ την ίδια «προφητική» διατύπωση για τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, που είχαμε συναντήσει και στην περίπτωση του Χάντερερ. Πράγματι, στις 27 Μαϊου, η Ιερά Σύνοδος με επιστολή προς τον διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών κ. Μιχαήλ Στρατηγάκη ζητάει να απαγορευτεί η συναυλία του συγκροτήματος. Η επιστολή που έχει συνταχθεί από τη Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων υπογράφεται («εντολή και εξουσιοδοτήσει της Ιεράς Συνόδου») από τον Αρχιγραμματέα της Σεραφείμ Χριστιανουπόλεως και κοινοποιείται και στον πολιτικό προϊστάμενο του Φεστιβάλ υπουργό Τουρισμού Δημήτρη Αβραμόπουλο. Παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο της επιστολής γιατί η επίσημη Εκλησία ομολογεί ότι αρκείται στο κριτήριο της Espresso για να ζητήσει την απαγόρευση:

«Από δημοσίευμα του Τύπου (εφημερίς Espresso, 22.5.2005) επληροφορήθημεν ότι, την 30ήν λήγοντος Μαΐου, εις το θέατρον Λυκαβηττού διοργανούται συναυλία του συγκροτήματος Slipknot. Κατά το δημοσίευμα, εις την ως άνω συναυλίαν: 'η μουσική, δεν θα ανεβάσει μόνο τους σφυγμούς του κεφαλιού σου μέχρι θανάτου, αλλά θα ελευθερώσει τις πιο σκοτεινές σου επιθυμίες, που προέρχονται από τα βάθη της ψυχής σου. Το Devilwork είναι δουλειά του διαβόλου, όπως και να 'χει. Ακολούθησε τη γραμμή για τη μουσική του σατανά'.

Κατά το αυτό δημοσίευμα, 'τα μέλη του γκρουπ, με κάθε ευκαιρία προβάλλουν σατανιστικά και παγανιστικά σύμβολα.... Εξίσου σοκαριστική είναι και η εμφάνιση των εννέα μελών του συγκροτήματος, οι οποίοι στις συναυλίες τους φορούν μαύρες στολές και φρικιαστικές μάσκες που θυμίζουν νεκροκεφαλές'.

Αν αληθεύει το ως άνω δημοσίευμα φρονούμεν ότι δέον όπως αποφευχθεί η πραγματοποίησις της ως άνω εκδηλώσεως, λαμβανομένου υπ' όψιν ότι είναι καθήκον παντός Δημοσίου Φορέως να προστατεύη τον Ελληνα πολίτην και ιδιαιτέρως τους νέους από κάθε εκδήλωσιν, η οποία προωθεί τον σατανισμόν και τις καταστροφικές λατρείες και αντιβαίνει εις το ισχύον Σύνταγμα».

Η υπόθεση έφτασε και στα κανάλια. Το βάρος της Συνοδικής επιστολής ήταν τέτοιο ώστε παρασύρθηκε ακόμα και ο χαμηλών τόνων π. Στυλιανός Καρπαθίου, ο οποίος φιλοξενείται συχνά στα τηλεοπτικά παράθυρα με τη διπλή ιδιότητα του ιερέα και του ψυχιάτρου. Ψάχνοντας να βρει επιχειρήματα που θα δικαιολογούσαν την απαγόρευση της συναυλίας ο π. Στυλιανός επέμεινε στο γεγονός ότι το συγκρότημα αυτό φορά μάσκες, πράγμα που κατά τη γνώμη του συνιστά απόδειξη ότι τα μέλη του είναι ψυχοπαθολογικές και επικίνδυνες προσωπικότητες (Alter, 30/5/05). Και έτσι διέγραψε -στο όνομα μάλιστα της επιστήμης- όλο το αρχαίο δράμα, το οποίο βέβαια στηριζόταν -όπως και το θέατρο πολλών αρχαίων πολιτισμών- στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Και έμεναν να τον ακούνε εκστατικοί ο κακομοίρης ο Παυλόπουλος και οι άλλοι καλεσμένοι του δελτίου του.

Υπάρχουν όμως και λιγότερο γνωστές απόπειρες να λογοκριθούν βιβλία ή έργα τέχνης, όπου και πάλι συναντάμε μια αξιοσημείωτη σύμπλευση της Εκκλησίας με την ίδια εφημερίδα.

http://www.iospress.gr/ios2005/ios20050612.htm
« Last Edit: January 31, 2007, 19:24:24 pm by Karaμazoβ » Logged

Wanderer
Καταστραμμένος

Othoum Endron Saous

View Profile
« Reply #202 on: January 31, 2007, 19:59:00 pm »

Quote from: Karaμazoβ
άλλο εκφράζω αντιρρήσεις, άλλο απαγορεύω/λογοκρινω...
Το ξέρω.
Επειδή όμως το παράδειγμα που είπα και στον Kenny νομίζω πως είναι άξιο να συζητηθεί, εσύ τί γνώμη έχεις για αυτό;
Quote from: Wanderer
Ας πούμε ότι κάποιος επιλέγει για Χ Υ λόγους στην ταινία του να βάλει τον ηθοποιόπο που κάνει τον πατέρα σου να πράττει τα χειρότερα πράγματα που μπορούσε ποτέ να κάνει κάποιος. Πώς θα αντιδρούσες; Θα έλεγες "ε τέχνη είναι μωρέ, ελευθερία, μια άλλη οπτική γωνία, δεν πειράζει";
Όπως είπα και πριν, δεν συμφωνώ με όλη αυτήν την αναστάτωση που προκλήθηκε λόγω της ταινίας "Ο Τελευταίος Πειρασμός", αλλά έχω την εντύπωση πως κρίνουμε με πολύ, πώς να το πω, σκληρό και υπερβολικό τρόπο την όποια έντονη απαίτηση των ιερέων για αυτήν την ταινία.

united by our love
so we scream "Liberta"
Νessa
Guest
« Reply #203 on: January 31, 2007, 20:27:37 pm »

Ας φέρει η Εκκλησία πρώτα ιστορικές αποδείξεις ότι η ιστοριούλα του Ιησού έγινε έτσι όπως τη λέει, και όχι έτσι όπως τη συνέλαβε ο Καζαντζάκης, και μετά το συζητάμε Roll Eyes
Wanderer
Καταστραμμένος

Othoum Endron Saous

View Profile
« Reply #204 on: January 31, 2007, 20:34:43 pm »

Quote from: Νessa on January 31, 2007, 20:27:37 pm
Ας φέρει η Εκκλησία πρώτα ιστορικές αποδείξεις ότι η ιστοριούλα του Ιησού έγινε έτσι όπως τη λέει, και όχι έτσι όπως τη συνέλαβε ο Καζαντζάκης, και μετά το συζητάμε Roll Eyes
Η Εκκλησία κρίνει ότι τα στοιχεία που έχει στα χέρια της αρκούν για να υπερασπιστεί την "ιστοριούλα" που λες.

united by our love
so we scream "Liberta"
Νessa
Guest
« Reply #205 on: January 31, 2007, 20:49:53 pm »

Απόδειξέ το.
Kat
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #206 on: January 31, 2007, 21:08:30 pm »

Quote from: Wanderer on January 31, 2007, 19:59:00 pm
Επειδή όμως το παράδειγμα που είπα και στον Kenny νομίζω πως είναι άξιο να συζητηθεί, εσύ τί γνώμη έχεις για αυτό;
Quote from: Wanderer
Ας πούμε ότι κάποιος επιλέγει για Χ Υ λόγους στην ταινία του να βάλει τον ηθοποιόπο που κάνει τον πατέρα σου να πράττει τα χειρότερα πράγματα που μπορούσε ποτέ να κάνει κάποιος. Πώς θα αντιδρούσες; Θα έλεγες "ε τέχνη είναι μωρέ, ελευθερία, μια άλλη οπτική γωνία, δεν πειράζει";
Όπως είπα και πριν, δεν συμφωνώ με όλη αυτήν την αναστάτωση που προκλήθηκε λόγω της ταινίας "Ο Τελευταίος Πειρασμός", αλλά έχω την εντύπωση πως κρίνουμε με πολύ, πώς να το πω, σκληρό και υπερβολικό τρόπο την όποια έντονη απαίτηση των ιερέων για αυτήν την ταινία.

Χμ, ο Kenny σωστά προσπάθησε να σου εξηγήσει ότι το παράδειγμα που φέρνεις δεν έχει σχέση με αυτό που συζητάτε.

Να το εξηγήσω πιο αναλυτικά:

Κατ'αρχάς: πώς εννοείς το ότι κάποιος "κάνει τον πατέρα σου;" Προφανώς δεν αρκεί το όνομα ή η φυσιογνωμία. Κατ'αρχάς, θα έπρεπε ο πατέρας σου να είναι κάποιο αρκετά γνωστό πρόσωπο στο κοινό, και η ταινία να χρησιμοποιεί αρκετά από τα χαρακτηριστικά του πατέρα σου και κάποια κατάσταση στην οποία έχει εμπλακεί, ώστε το κοινό να πιστεύει ότι είναι αυτός. Αρκεί αυτό; Μάλλον όχι...Το disclaimer στην αρχή πολλών ταινιών, "Τα γεγονότα που παρουσιάζονται σε αυτήν την ταινία είναι φανταστικά-οποιαδήποτε ομοιότητα με υπάρχοντα πρόσωπα και καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική", το έχεις διαβάσει; Αυτό σημαίνει ότι η ταινία δεν παρουσιάζει τον εαυτό της ως ντοκιμαντέρ ή ρεπορτάζ (δηλαδή ισχυρίζεται ότι παρουσιάζει τα γεγονότα όπως είναι), αλλά ως έργο τέχνης. Είναι διαφορετικά αυτά τα δύο. Αν κάποιος λέει πράγματα για μένα ισχυριζόμενος ότι είναι αλήθεια, και εγώ θεωρώ ότι θίγομαι, μπορώ να του κάνω μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση, και να λύσουμε το θέμα στα δικαστήρια. Αν μιλάμε για ένα έργο τέχνης, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς τα έργα τέχνης δεν λογοκρίνονται. Εκτός αν εγώ μπορώ να αποδείξω ότι στην πραγματικότητα δεν μιλάμε για ένα έργο τέχνης, με την έννοια δηλαδή ότι πλασάρεται σαν ντοκιμαντέρ, φερ'ειπείν, και ότι παραπλανά το κοινό. Και σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, θα μπορούσα ίσως να πετύχω το να μπει αυτό το disclaimer, να κάνω ασφαλιστικά μέτρα για την αναφορά του ονόματός μου σε σχέση με την ταινία από τους συντελεστές της, άντε βαριά-βαριά και δύσκολα να αφαιρούνταν κάποιες σκηνές, αλλά δεν θα μπορούσα να απαγορεύσω την κυκλοφορία όλης της ταινίας.

Το άλλο πρόβλημα με το παράδειγμά σου είναι ότι στην περίπτωση του χριστού δεν υπάρχει συκοφαντική δυσφήμηση. Η συκοφαντική δυσφήμηση αφορά υπαρκτούς, σοβαρούς ανθρώπους, δηλαδή ότι ο άλλος λέει κακά πράγματα για μένα σε σημείο που μου χαλάει την υπόληψη, την ομαλή ζωή στην κοινωνία, τη δουλειά και άρα το εισόδημα, κτλ. Στους πεθαμένους υπάρχει προσβολή μνήμης νεκρού, νομίζω. Χώρια το προφανές, ότι δηλαδή το αν κάποιος ήταν χαφιές στον πόλεμο μπορεί να αποδειχθεί με αντικειμενικά-ιστορικά-επιστημονικά στοιχεία, σε μένα δεν είναι καθόλου σαφές ότι αυτό μπορεί να γίνει με τη ζωή του Ιησού.

Πέρα από όλα αυτά, το θέμα της εκκλησίας δεν είναι αυτό, δεν κόπτεται δηλαδή για να μη χαλάσει το όνομα του Ιησού, το πρόβλημά της είναι η προσβολή του θρησκευτικού συναισθήματος-εκεί όμως κι αν υπάρχει πρόβλημα με τη λογοκρισία! Το ζήτημα με τη συμπεριφορά της εκκλησίας είναι ότι, επειδή ξέρει ότι αν πήγαινε στα δικαστήρια δε θα κέρδιζε με το επιχείρημα της προσβολής θρησκευτικού συναισθήματος από έργο τέχνης, αφ'ενός προσβάλλει το ίδιο το έργο.(Παράδειγμα; Η αντίδραση στην έκθεση Outlook και η αναφορά σε "δήθεν" έργο τέχνης. Φυσικά και η Εκκλησία δεν έχει ξαφνικά καμιά σκορδοκαίλα να γίνει κριτικός τέχνης, απλά προσπαθεί να χτυπήσει το ότι δεν μπορεί να γίνει λογοκρισία σε έργο τέχνης.) Και φυσικά έχει τέτοιο κόσμο από πίσω, και αρκετούς φανατικούς, που επαρκεί για να τρομοκρατήσει το οποιοδήποτε μουσείο, το οποιοδήποτε σινεμά και κανάλι, ώστε να περάσει το δικό της. Η οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα που θίγεται από κάτι, όμως, κάνει αυτή τη δουλειά;

Τέλος, εγώ πιστεύω ότι τα πιστεύω ενός ανθρώπου δεν επηρεάζονται από ταινίες. Αν η εκκλησία το φοβάται αυτό για τους πιστούς της, τότε μάλλον κάτι πάει στραβά...

Verminoz
Veteran
Καταστραμμένος

View Profile WWW
« Reply #207 on: January 31, 2007, 22:07:28 pm »

Quote from: Wanderer on January 31, 2007, 19:02:16 pm
Είναι δυνατόξον να μην το παίρνω στραβά;; Τώρα θα σε...

Για μια στιγμή ψάρωσα Tongue

Δεν είπα αυτό. Εγώ απλώς ήθελα να επισημάνω ότι οι αντιδράσεις της εκκλησίας δεν ήταν "στην πυρά το βιβλίο, όποιος το διαβάσει θα πάει στην κόλαση κ.λ.π."

Είναι τόσο αυτονόητο που δεν πρέπει καν να το συζητάμε. Όταν όμως κάποιοι καίνε στο όνομα του Χριστιανισμού βιβλία νομίζω πως η Εκκλησία πρέπει ρητά να αποστασιοποιηθεί από αυτήν την πράξη. Αλλιώς, αυτόματα φέρεται ως υποστηρικτής των πράξεων αυτών αφού αποτελεί το Σώμα του Χριστιανισμού αποτελούμενο από κληρικούς και λαϊκούς. Αν πιστεύει πως η λογοκρισία είναι κάτι το λάθος και κατακριτέο ΟΦΕΙΛΕΙ να καταδικάσει τις όποιες κακές πράξεις συμβούν. Άλλωστε νομίζω πως όταν κάποιος κάνει κάτι στο όνομα σου, η στο όνομα της "ψυχής" και της "ουσίας" σου τότε αυτό είναι κάτι που σε προσβάλλει και η αντίδραση δεν γίνεται μόνο για τους τύπους αλλά από φυσικού της....έτσι δεν είναι? Roll Eyes

Δεν τη βρίσκω τόσο άτοπη. Ας πούμε ότι κάποιος επιλέγει για Χ Υ λόγους στην ταινία του να βάλει τον ηθοποιόπο που κάνει τον πατέρα σουι να πράττει τα χειρότερα πράγματα που μπορούσε ποτέ να κάνει κάποιος. Πώς θα αντιδρούσες; Θα έλεγες "ε τέχνη είναι μωρέ, ελευθερία, μια άλλη οπτική γωνία, δεν πειράζει";

Η Kat το έθεσε από μία άλλη άποψη, γι αυτό θέλω να προσθέσω κι εγώ κάτι. Ο Χριστός είναι ένα πρόσωπο ιστορικό ή μη υπαρκτό κατά πολλούς (και αυτό δεν έχει σημασία σε αυτό που θέλω να πω, είναι άλλη ιστορία) και αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο μιας θρησκείας παίζοντας έτσι ρόλο σε ένα γιγάντιο κομμάτι της Ιστορίας των τελευταίων 2.000 χρόνων. Συνολικά, η ύπαρξη του ή μη, τα λεγόμενα του, οι πράξεις και τα λεγόμενα των μετέπειτα υποστηρικτών του και αντιπάλων του, η μυθοπλασία γύρω από το πρόσωπό του, η ταύτιση του με έννοιες και το ιδεολογικό έργο που βασίστηκε στο πρόσωπό του αποτελούν ένα κολοσσιαίο σύνολο που μπορεί να γεννήσει άπειρη τροφή για τις τέχνες τόσο σε ιστορικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο καλλιτεχνικής άποψης. Θέλω να σου πω πως μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική άποψη γύρω από το πρόσωπο του Χριστού μπορεί να είναι αποδεκτή και να έχει καλλιτεχνική αξία.
Καταλαβαίνεις τι θέλω να σου πω; Είναι διαφορετικά μεγέθη.

Λες ότι σε προσβάλλει γιατί παρουσιάζει πράξεις και λέξεις που ο Χριστός δεν έκανε και δεν είπε. Πρώτον δεν έχεις αποδείξεις γι αυτό και δεύτερον ο Σκορτσέζε ουδέποτε δήλωσε ότι η ταινία του ήταν πιστή αναπαράσταση (ντοκυμαντερ) της ζωής του Χριστού, ούτε καν πιστή μεταφορά του βιβλίου του Καζαντζάκη. End of story...

Αυτό το ότι "στέλνει του αντιπροσώπους της στα παράθυρα και στα πάνελ κ.λ.π." είναι κομμάτι εσφαλμένο, καθ'ότι οι περισσότεροι πηγαίνουν από μόνοι τους, με δική τους πρωτοβουλία.
Κατα τα άλλα, για την ίδια Εκκλησία μιλάμε, μόνο που εγώ αναφερούμουν ον-τόπικ, δηλαδή στο ζήτημα της ταινίας "Ο τελευταίος Πειρασμός".
Έγιναν λάθη. Και λοιπόν; Αυτό σημαίνει πως όλη η "ζωή" της εκκλησίας είναι ένα λάθος; Ή ότι επειδή βρέθηκαν κάποιοι στο παρελθόν και έπραξαν με τέτοιο τρόπο, πως σώνει και καλά και οι συνεχιστές της εκκλησίας είναι ίδιοι ή χειρότεροι με τους προκατόχους τους;
Και όσον αφορά το "δια στόματος αρχηγού τους", να ξαναπώ ότι Εκκλησία δεν είναι η εκλησιαστική εξουσία. Το ότι ο αρχηγός έκανε τα Α και Β κακά πράγματα, δεν σημαίνει πως η Εκκλησία σαν σύνολο τα επιδοκίμαζε. Ή πιστεύεις πως όλοι οι ιερείς συμφωνούσαν με το κάψιμο των βιβλίων;

Και δεν μου λες, αν έβγαινε κάποιος με δική του πρωτοβουλία προφανώς και έλεγε ότι "εγώ και ο Wanderer πιστεύουμε ότι οι εβραίοι πρέπει να πεθάνουν" εσύ ως Wanderer τι θα έκανες? Προφανώς και ο κάθε ιερέας δεν μπορεί να τρέχει στην TV για να πει ότι εγώ διαφωνώ με αυτό αλλά εδώ δεν υπήρξε καμία αντίδραση, επίσημη ή μη. Και για τον Χριστόδουλο ισχύουν αυτά που είχα γράψει παραπάνω. Εφόσον είσαι άτομο μιας κοινότητας με περίοπτη θέση και αρμοδιότητες στην δράση της δεν μπορεί να λες ότι θες και οι άλλοι να μην κάνουν τίποτα. Εκτός αν δεν διαφωνούν κιόλας...λέω έγω τώρα με το πονηρό μου μυαλό... Wink

Κακούργα ύπαρξις!
Turambar
Veteran
Διεστραμμένος

μη νοιάζεσαι

View Profile
« Reply #208 on: January 31, 2007, 22:47:17 pm »

Εγώ και ο Wanderer πιστεύουμε στη μεταθάνατο ζωή!  ivres

(αλλά καλού κακού έχω σκοπό να ζήσω και χίλια χρόνια)

byeeee
Wanderer
Καταστραμμένος

Othoum Endron Saous

View Profile
« Reply #209 on: February 01, 2007, 00:40:22 am »

Quote from: Νessa on January 31, 2007, 20:49:53 pm
Απόδειξέ το.
Ντόιγκ! Ξαναδιάβασε τί έγραψα.

Kat & Kenny, το θέσατε πολύ ωραία το ζήτημα. Αλλά και εγώ ξέρω ότι στο θέμα της θρησκείας τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο στο παράδειγμα που ανέφερα. Εγώ το είπα κάνοντας τον εξής συλλογισμό: Οι ιερείς έχουν τον Χριστό σαν πατέρα τους και κάτι παραπάνω. Και το θεωρώ ως ένα σημείο λογικό να προσβάλλονται, όταν βλέπουν ότι ο πατέρας τους παρουσιάζεται με λάθος τρόπο. Σίγουρα η τέχνη δεν πρέπει να λογοκρίνονται, μιλώντας πάντα όμως σε λογικά πλαίσια. Όπως θα παρατηρήσατε, δεν είμαι υπέρ της αντίδρασης που έγινε τότε, όταν γνωστοποιήθηκε ότι θα προβληθεί στην Ελλάδα ο "Τελευταίος Πειρασμός". Αλλά, έχοντας υπόψην το Χριστιανισμό και κάποιους χαρισματικούς πνευματικούς ανθρώπους εκείνης της εποχής (ιερείς, μοναχούς, γέροντες κ.λ.π.), πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να μιλάμε με σκληρό και ψυχρό τρόπο για αυτούς (τουλάχιστον όχι για όλους αυτούς), χαρακτηρίζοντάς τους φασίστες, ρατσιστές, και κομπλεξικούς.

Quote from: Kat
Πέρα από όλα αυτά, το θέμα της εκκλησίας δεν είναι αυτό, δεν κόπτεται δηλαδή για να μη χαλάσει το όνομα του Ιησού, το πρόβλημά της είναι η προσβολή του θρησκευτικού συναισθήματος-εκεί όμως κι αν υπάρχει πρόβλημα με τη λογοκρισία!
Τί ακριβώς εννοείς λέγοντας θρησκευτικό συναίσθημα;

Quote from: Kat
Τέλος, εγώ πιστεύω ότι τα πιστεύω ενός ανθρώπου δεν επηρεάζονται από ταινίες. Αν η εκκλησία το φοβάται αυτό για τους πιστούς της, τότε μάλλον κάτι πάει στραβά...
Δεν νομίζω να φοβήθηκε κάτι τέτοιο, άσε που η συγκεκριμένη ταινία στο θέμα της πίστης έχω τη γνώμη πως δεν κάνει και καμιά σοβαρή ζημιά. Όποιοι το φοβήθηκαν αυτό σίγουρα δεν είχαν αληθινή πίστη.

Είναι τόσο αυτονόητο που δεν πρέπει καν να το συζητάμε. Όταν όμως κάποιοι καίνε στο όνομα του Χριστιανισμού βιβλία νομίζω πως η Εκκλησία πρέπει ρητά να αποστασιοποιηθεί από αυτήν την πράξη. Αλλιώς, αυτόματα φέρεται ως υποστηρικτής των πράξεων αυτών αφού αποτελεί το Σώμα του Χριστιανισμού αποτελούμενο από κληρικούς και λαϊκούς. Αν πιστεύει πως η λογοκρισία είναι κάτι το λάθος και κατακριτέο ΟΦΕΙΛΕΙ να καταδικάσει τις όποιες κακές πράξεις συμβούν. Άλλωστε νομίζω πως όταν κάποιος κάνει κάτι στο όνομα σου, η στο όνομα της "ψυχής" και της "ουσίας" σου τότε αυτό είναι κάτι που σε προσβάλλει και η αντίδραση δεν γίνεται μόνο για τους τύπους αλλά από φυσικού της....έτσι δεν είναι?
Είσαι σίγουρος ότι δεν έχει ξακαθαρίσει τη στάση της; Σου ξαναείπα, στην ταινία "Κώδικας Ντα Βίντσι" και στο "ευαγγέλιο του Ιούδα" καθόλου δεν λογοκρίνει, απλά παραθέτει τις απόψεις της.
Και το κάψιμο το βιβλίων προφανώς και δεν το αποδέχεται.

Λες ότι σε προσβάλλει
Kenny για μισό λεπτό, πού είπα ότι με προσβάλει;;;

Και δεν μου λες, αν έβγαινε κάποιος με δική του πρωτοβουλία προφανώς και έλεγε ότι "εγώ και ο Wanderer πιστεύουμε ότι οι εβραίοι πρέπει να πεθάνουν" εσύ ως Wanderer τι θα έκανες? Προφανώς και ο κάθε ιερέας δεν μπορεί να τρέχει στην TV για να πει ότι εγώ διαφωνώ με αυτό αλλά εδώ δεν υπήρξε καμία αντίδραση, επίσημη ή μη. Και για τον Χριστόδουλο ισχύουν αυτά που είχα γράψει παραπάνω. Εφόσον είσαι άτομο μιας κοινότητας με περίοπτη θέση και αρμοδιότητες στην δράση της δεν μπορεί να λες ότι θες και οι άλλοι να μην κάνουν τίποτα. Εκτός αν δεν διαφωνούν κιόλας...λέω έγω τώρα με το πονηρό μου μυαλό..
Η επίσημη Εκκλησία έχει τις θέσεις της. Τώρα, ο κάθε ιερέας έχει το δικαίωμα να βγει και να πει κάποια πράγματα κατα τη δική του κρίση. Ή τώρα δεν ισχύει η ελευθερία του λόγου;;; Από τη στιγμή που η επίσημη Εκκλησία έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της, πρέπει συνέχεια να βγαίνει στα κανάλια και να λέει "αυτό δεν ισχύει", "αυτό είναι λάθος", "εδώ να συμβαίνει αυτό";
Με την εκκλησιαστική εξουσία δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα, αλλά από τα λίγα που ξέρω έχουν πολλάκις βγει ιερείς και εκφράζουν τις διαφωνίες τους για τις πράξεις της εξουσίας. Δεν παίρνω θέση υπέρ ή κατά αυτής, απλά θέλω να σου πω ότι δεν έχεις δίκιο σε αυτό. Υπάρχουν ιερείς που αντιδρούν σε πράγματα που δεν συμβαδίζουν με τη Χριστιανική πίστη.

Quote from: Turambar on January 31, 2007, 22:47:17 pm
Εγώ και ο Wanderer πιστεύουμε στη μεταθάνατο ζωή!  ivres

(αλλά καλού κακού έχω σκοπό να ζήσω και χίλια χρόνια)
Χμ, μια μακάβρια λεπτομέρεια: Εκτός απροόπτου, και λαμβάνοντας υπόψη ότι με ρίχνεις 9 χρόνια, το πιθανότερο είναι να πας εσύ πρώτος Undecided Embarrassed Shocked

Αλλά αν φοβάσαι να φύγεις μόνος, αν θες μπορούμε να πάμε μαζί χεράκι-χεράκι στον άλλο κόσμο Grin

united by our love
so we scream "Liberta"
Pages: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 22 Go Up Print
Jump to: