• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 00:38:20 am

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία
  
  Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY
  
  Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther
  
Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 00:38:20 am

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Yamal
[June 16, 2025, 23:46:31 pm]

[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[June 16, 2025, 22:46:54 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 19:49:00 pm]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 16:56:56 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by Λαμπτήρας
[June 16, 2025, 15:55:08 pm]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[June 16, 2025, 13:28:21 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:13:45 pm]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:01:53 pm]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by George_RT
[June 16, 2025, 10:22:18 am]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[June 16, 2025, 01:56:37 am]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by nmpampal
[June 15, 2025, 16:25:56 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by el mariachi
[June 14, 2025, 11:56:45 am]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 10:00:55 am]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 09:58:14 am]

Αλέξης Τσίπρας, η επιστρο...
by Yamal
[June 14, 2025, 04:42:23 am]

Έναρξη Δηλώσεων Συμμετοχή...
by IEEE SB
[June 14, 2025, 00:10:19 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9960
Latest: valco08
Stats
Total Posts: 1426678
Total Topics: 31711
Online Today: 164
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 55
Guests: 102
Total: 157
Kwst@ss_
Northern Eagle
Deviate
andyy
el mariachi
miltan8
acolak
Mikekmp
Giorgos2222
DemetriosL
Giannis Masterio
Saint_GR
tasos gourd
superkolios
m.renia
dkonst
alex_samaras_
EiriniGeo
vagk
aalmpanb
babis.o.sougias
Maximos7
sigklitiki
arisap
Spyridon01101
mpizos
antontsiorvas
Ulmo
Βασιλης
Yamal
Christina_R
Zaxarenia
maria.r
apol
anon
akoil
satsok
VaiosG
vastridam
leolam
Carot1456
soph553
kouf
Born_Confused
ELEF
sassi
gkyrodi
jimalexoud
HlektrikhPatata
iliaskou
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
  Όταν ανεβάζουμε φωτογραφίες στις Ανακοινώσεις και Έκτακτα νέα, βάζουμε τη μεγαλύτερη πλευρά 400 (width=400 ή height=400 ). π.χ. [img height=400 (κλείνει η αγκύλη) 
THMMY.gr > Forum > Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία > Κινητοποιήσεις - Πρωτοβουλίες Φοιτητών (Moderators: Starki, MomostheGreen) > BLOCO Ηλ-Μηχ - Θα ντρεπόμαστε να πούμε ότι είμαστε μηχανικοί;
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: [1] Go Down Print
Author Topic: BLOCO Ηλ-Μηχ - Θα ντρεπόμαστε να πούμε ότι είμαστε μηχανικοί;  (Read 1359 times)
pthan
Νεούλης/Νεούλα
*
Posts: 16


View Profile
BLOCO Ηλ-Μηχ - Θα ντρεπόμαστε να πούμε ότι είμαστε μηχανικοί;
« on: December 24, 2020, 11:46:32 am »

BLOCO Ηλ-Μηχ - Θα ντρεπόμαστε να πούμε ότι είμαστε μηχανικοί;

Για να πείσεις κάποιον πως ο φούρνος της γειτονιάς είναι ξεπερασμένος, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να του επιβάλεις να διαθέτει χθεσινό ψωμί. Σε αυτή τη λογική κινείται η κυβέρνηση στο θέμα της Δημόσιας Παιδείας, εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο, στήνοντας τη σκηνή του εγκλήματος κομμάτι το κομμάτι, νομοσχέδιο το νομοσχέδιο. Η πιο πρόσφατη, αλλά ταυτόχρονα και πιο κραυγαλέα μέχρι σήμερα πράξη του εγκλήματος, αφορά τη ντροπιαστική βραδινή και εκπρόθεσμη τροπολογία που αντίκρισαν το πρωί της περασμένης Παρασκευής, χιλιάδες μηχανικοί και οικονομολόγοι της χώρας. Με βάση αυτή λοιπόν, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΟΠΕ) αναγκάζονται να εγγράφουν ως μέλη τους αποφοίτους ιδιωτικών κολλεγίων, αναγνωρίζοντάς τους ίσα επαγγελματικά δικαιώματα με τους απόφοιτους των Πολυτεχνικών και Οικονομικών Σχολών αντίστοιχα. Έτσι λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί εν έτη 2020, να φέρει από το παράθυρο, ότι δεν κατάφερε να φέρει εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, με καμία συνταγματική αναθεώρηση, την εμπορευματοποίηση δηλαδή των σπουδών μας.

Σαν να μην έφτανε ο εξαναγκασμός προς τα επιμελητήρια για εγγραφή αποφοίτων ιδιωτικών κολλεγίων, η κυβέρνηση ταυτόχρονα αφαίρεσε από τις επαγγελματικές ενώσεις την αρμοδιότητα για αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και ισοδυναμίας μεταξύ των πτυχίων των κολλεγίων και των πενταετών πτυχίων των Δημοσίων Ιδρυμάτων. Η αρμοδιότητα αυτή μεταφέρθηκε στο ΑΤΕΕΝ (Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας), δηλαδή σε ένα εσωτερικό τμήμα του υπουργείου. Το ερώτημα είναι ξεκάθαρο. Φοβάται η κυβέρνηση τους επαγγελματίες μηχανικούς; Θεωρεί μήπως, πως κανένας σώφρον μηχανικός δε θα συναινέσει στην αντιστοίχιση τριετών τίτλων σπουδών από αμφιβόλου ποιότητας κολλέγια, με πενταετείς τίτλους πολυτεχνικών σχολών; Απ’ ότι φαίνεται, το τελευταίο είναι βέβαιο, καθώς η εγκληματική αυτή τροπολογία, είχε ως αποτέλεσμα να συμβεί πριν λίγες ημέρες στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας κάτι το πρωτοφανές, το οποίο σε μία εξαιρετικά σπάνια στιγμή, έλαβε ομόφωνη απόφαση και εξέδωσε ψήφισμα, εναντίων του κυβερνητικού εκτρώματος.

Στην προσπάθειά της βέβαια, να αλλάξει τις ισορροπίες και να δημιουργήσει συνθήκες ευνοϊκές προς τους ιδιώτες της εκπαίδευσης, που τόσο τη στηρίζουν διαχρονικά, η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί την τακτική της διαρκούς απαξίωσης του αγαθού της Δημόσιας Παιδείας. Έτσι, εν μέσω πανδημίας, σκόπιμα δεν έδωσε ούτε ευρώ παραπάνω για τη λειτουργία των πανεπιστημίων, μη καλύπτοντας ούτε τα κενά σε προσωπικό που δημιουργήθηκαν λόγω των τακτικών ετήσιων αποχωρήσεων. Άφησε τα ιδρύματα δίχως εκπαιδευτικό προσωπικό, δίχως προσωπικό καθαριότητας, δίχως υγειονομικά μέτρα, δίχως εργαστηριακό εξοπλισμό, με τη φοιτητική μέριμνα να καταρρέει. Φοιτητές που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή σε δικό τους υπολογιστή αφήνονται αυτή τη στιγμή στην τύχη τους. Και όχι, μηχανικός δε βγαίνεις από μια οθόνη smartphone…

Μηχανικός από την άλλη, δε βγαίνεις και χωρίς βιβλία. Αυτή τη στιγμή όμως, παρόλο που βρισκόμαστε λιγότερο από ένα μήνα πριν την εξεταστική, το μεγαλύτερο μέρος των βιβλίων δεν έχει διατεθεί στους φοιτητές. Σε πολλές περιπτώσεις δηλαδή, πρώτα θα κληθούμε να δώσουμε εξετάσεις και στη συνέχεια θα παραλάβουμε τα βιβλία. Την ευθύνη και εδώ, φέρει ακέραια η κυβέρνηση. Σκόπιμα επέλεξε έπειτα από σειρά αναβολών να ανοίξει από τη μία τον Εύδοξο αργά μέσα στο Νοέμβριο και από την άλλη να μη λάβει κανένα μέτρο για τις εταιρείες ταχυμεταφορών, ενώ όλοι αντιλαμβανόμασταν τι θα συμβεί εν μέσω Χριστουγέννων, έχοντας και τη γνώση από το πρώτο lockdown.

Μηχανικός επίσης, δε γίνεσαι δίχως το απαραίτητο εργαστηριακό λογισμικό. Αντί λοιπόν για χρηματοδότηση για νόμιμες άδειες χρήσης για το σύνολο των φοιτητών που τις χρειάζονται, έφτασαν ημίμετρα όπως η απομακρυσμένη εκτέλεση σε υπερφορτωμένους servers ή η παράτυπη χρήση λογισμικού, να αποτελούν τις επίσημες προτάσεις προς το σύνολο των φοιτητών.

Αν όλα τα παραπάνω δεν είναι αρκετά για να παρουσιάσουν τη μεθοδευμένη απαξίωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, το υπουργείο παιδείας φροντίζει να το κάνει ακόμη πιο ξεκάθαρο, με την ανακοίνωση του μειωμένου κατά 4 εκ. € ή σχεδόν κατά 25% (από τα 16,5 εκ. στα 12,5 εκ.) προϋπολογισμού για τις λειτουργικές δαπάνες του Α.Π.Θ, τη χρονιά με τις πλέον αυξημένες ανάγκες λόγω πανδημίας. Για τους δύσπιστούς βέβαια, το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με την ανακοίνωση των σχεδίων για ίδρυση σώματος Πανεπιστημιακή Αστυνομίας. Μπορεί δηλαδή η κυβέρνηση από τη μία να αναγκάζει το Α.Π.Θ. να κόψει από προσωπικό, εργαστηριακό εξοπλισμό, ακόμη και νερό και ρεύμα, αλλά από την άλλη μας ανακοινώνει τη δαπάνη 30 επιπλέον εκ. ευρώ για την πρόσληψη 1000 αστυνομικών. Φαίνεται καθαρά λοιπόν, πως ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας ήταν πάντοτε η διάλυση της Δημόσιας Παιδείας. Όταν σε αυτό το υποχρηματοδοτούμενο πανεπιστήμιο, η διοίκηση δε θα αποφασίζει ξεπούλημα της έρευνας προς ιδιωτικά συμφέροντα, ο αστυνομικός θα ανοίγει την πόρτα. Όταν οι φοιτητές θα αντιδρούν και θα ζητούν το πανεπιστήμιο τους να λειτουργεί υπέρ της σφαιρικής τους μόρφωσης, τα κλομπ θα βγαίνουν. Όταν οι πολίτες θα ζητούν να έρχονται σε επαφή με το ζωντανό κοινωνικό χώρο του πανεπιστημίου, ένα άρβυλο στο λαιμό θα κόβει το οξυγόνο αυτής της ζωντάνιας. Γιατί η σκέψη, έξω από καλούπια και όρια, ποτέ δεν ήταν αρεστή σε αυταρχικές κυβερνήσεις και σε κοράκια που ήθελαν να κερδοσκοπούν πάνω στους κόπους των πολλών.

Το καθεστώς διάλυσης, σιγά σιγά αρχίζει και φαίνεται σε όλες τις πτυχές της λειτουργίας των τμημάτων μας, με νέα προβλήματα να συσσωρεύονται στα ήδη υπάρχοντα. Ένα μήνα πριν τις εξετάσεις, με τους περισσότερους από εμάς να μη γνωρίζουμε αν και πως θα μπορέσουμε να φύγουμε ή να επιστρέψουμε στα φοιτητικά μας σπίτια, δεν υπάρχει πλήρως οριστικοποιημένο πρόγραμμα εξεταστικής για το σύνολο των μαθημάτων, με τη δήλωση της πτυχιακής εξεταστικής να έχει ανοίξει μονάχα πριν λίγες ημέρες. Ακόμη, όλο αυτό το διάστημα, κανένας δεν ήταν σε θέση να πει με σαφήνεια αν θα διεξαχθούν πτυχιακές εξετάσεις σε μη αντιστοιχιζόμενα μαθήματα του ΠΠΣ, όπως το μάθημα των Ευφυών Συστημάτων Ρομπότ.
 
Το ερώτημα που γεννάται είναι ξεκάθαρο:
Θα αντιδράσουμε λοιπόν μαζικά ή θα φτάσουμε να ντρεπόμαστε να λέμε ότι είμαστε μηχανικοί;
Logged
feoudarxhs
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη
***
Posts: 144


View Profile
Re: BLOCO Ηλ-Μηχ - Θα ντρεπόμαστε να πούμε ότι είμαστε μηχανικοί;
« Reply #1 on: December 30, 2020, 15:47:12 pm »

Πως θα περάσεις τέτοιες ντροπολογίες αν δεν έχεις από έναν αστυνομικό σε κάθε γωνία του πανεπιστημίου; Πως θα παίζεις με τη νοημοσύνη κάθε λογικού ανθρώπου και θα βαφτίζεις εκσυγχρονισμό τη διάλυση της Δημόσιας Παιδείας, αν δεν τον απειλείς καθημερινά με κλομπς και με την πιθανότητα να του φορτώσεις ξαφνικά το μισό ποινικό κώδικα επειδή δε συνεμορφώθην;  

Ένα ακόμη ψήφισμα μη συμμόρφωσης, αυτή τη φορά της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ, στη διάλυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου:



Η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. συνεδρίασε εκτάκτως (Αριθμός Συνεδρίασης 06/28.12.2020) και αποφάσισε ομοφώνως να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της για το περιεχόμενο της τροπολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στον Νόμο 4673/2020, που προβλέπει  την υποχρεωτική εγγραφή των αποφοίτων κολλεγίων στο Τεχνικό Επιμελητήριο, αλλά και για την αιφνιδιαστική ψήφισή της χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε ενημέρωση ή διαβούλευση.

Αφού παρακάμφθηκε με παλαιότερες ρυθμίσεις η απαίτηση της ισοτιμίας των τίτλων σπουδών, δια της επαγγελματικής ισοδυναμίας, παρακάμπτονται πλέον και οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί θεσμοί, μέσω του Α.Τ.Ε.Ε.Ν, μιας επιτροπής του Υ.ΠΑΙ.Θ., η οποία μόνη της αποφασίζει επαγγελματικές ισοδυναμίες και επιβάλλει σε επαγγελματικούς φορείς τις αποφάσεις της.

Η διαδικασία αυτή καταστρατηγεί κάθε έννοια αξιοκρατίας, αφού στην ουσία οδηγεί σε εξίσωση επαγγελματικών  δικαιωμάτων   αποφοίτων των πενταετών προγραμμάτων σπουδών των Πολυτεχνείων και των Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας, με αποφοίτους τριετών προγραμμάτων σπουδών. Επιπλέον, το ΥΠΑΙΘ δείχνει ότι αγνοεί τη σημασία της επαρκούς κατάρτισης των μηχανικών, όχι μόνο για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και για την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία  του περιβάλλοντος.

Η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ ζητά την άμεση ανάκληση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης και θα ζητήσει από τη Σύγκλητο να υποβάλει σχετικό αίτημα στο ΥΠΑΙΘ. Επιπλέον δηλώνει ότι θα στηρίξει, σε συνεργασία με τα Πολυτεχνεία και τις άλλες Πολυτεχνικές Σχολές, τις ενέργειες που θα αναλάβει το ΤΕΕ προκειμένου να μην προχωρήσει η συγκεκριμένη διαδικασία.

Ο Κοσμήτωρ

Κωνσταντίνος Λ. Κατσιφαράκης
Καθηγητής

Logged
Pages: [1] Go Up Print
Jump to:  

Powered by SMF | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
Scribbles2 | TinyPortal © Bloc | XHTML | CSS
Loading...