Μεγάλη συγκέντρωση-μήνυμα
Παρέλυσε η χώρα από τη μεγάλη πανεργατική απεργία για το ΑσφαλιστικόΗχηρό μήνυμα για το μέγεθος των κοινωνικών αντιδράσεων για το Ασφαλιστικό αποτέλεσε η πανεργατική απεργία της Τετάρτης, η οποία κορυφώθηκε με μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών.
Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κάνουν λόγο για καθολική επιτυχία τη απεργίας, με συμμετοχή των εργαζομένων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, τις ΔΕΚΟ, αλλά και των γιατρών, των δικηγόρων, των μηχανικών και των δημοσιογράφων.
Η συμμετοχή στα συλλαλητήρια της Αθήνας και των άλλων πόλεων ήταν μαζική. Στην πορεία της πρωτεύουσας, από το Πεδίο του Αρεως στη Βουλή, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 100.000 διαδηλωτές.
Δυναμικό «παρών» έδωσαν οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής.
Μεμονωμένα επεισόδια σημειώθηκαν στο τέλος της πορείας, από ομάδες από ομάδες νεαρών που παρεισέφρησαν στην πορεία.
Από τα χαρακτηριστικότερα σημεία ήταν η κίνηση δύο εναεριτών, συνδικαλιστών της ΔΕΗ, οι οποίοι προχώρησαν σε συμβολική «τύφλωση» τριών καμερών της Τροχαίας, σκεπάζοντάς τες με σακούλες απορριμμάτων.
Οι δύο εργαζόμενοι συνελήφθησαν -προκαλώντας την αντίδραση συνδικάτων και κομμάτων- και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες.
Η συγκέντρωσηΣτην απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίο του Αρεως, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος τόνισε ότι στην απεργία συμμετείχε όλη η Ελλάδα και πως οι οι απεργοί στέλνουν «ισχυρό μήνυμα αντίστασης και πάλης στην κυβερνητική πολιτική».
Παράλληλα, ο κ. Παναγόπουλος υπογράμμισε «την αποφασιστικότητα και τη διάθεσή μας να συνεχίσουμε και να εντατικοποιήσουμε τον αγώνα για τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων».
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η ομιλία του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπύρου Παπασπύρου, ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, τονίζοντας ότι «δεν θα επιτραπεί στην κυβέρνηση να εφαρμόσει την αντιλαϊκή της πολιτική».
Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Κώστας Πουπάκης (ΔΑΚΕ) είπε ότι οι εργαζόμενοι απαιτούν βιώσιμη λύση για το ζήτημα της Ολυμπιακής και την επίλυση του ασφαλιστικού για να έχουμε, όπως τόνισε, ένα σύστημα δημόσιο, κοινωνικά δίκαιο, βιώσιμο και μακράς διαρκείας, για τους σημερινούς εργαζόμενους αλλά και για τη νέα γενιά που έρχεται.
Στη συγκέντρωση μίλησαν επίσης ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, ο οποίος τόνισε ότι «δεν πρέπει να περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για τα Ταμεία», καθώς επίσης ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος και εκπρόσωπος των εργαζομένων στην Ολυμπιακή.
Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν κλιμάκια των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η πορείαΣτην πορεία που ακολούθησε οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν μέσω της οδού Σταδίου στη Βουλή, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα με τα αιτήματα των απεργών στο πρόεδρο του Κοινοβουλίου Δ.Σιούφα.
Δυναμικό παρόν έδωσαν οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή Αεροπορία, φορώντας τις στολές τους, και κρατώντας μπαλόνια και τη σημαία με τους πέντε κύκλους.
Μεμονωμένα επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και ομάδας νεαρών που παρεισέφρησε στην πορεία. Προκλήθηκαν ζημιές σε έξι καταστήματα, δύο υποκαταστήματα τραπεζών και σε ένα υποκατάστημα Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς και σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων. Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν για φθορές και επειδή έριχναν πέτρες σε αστυνομικούς.
Ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ από την πλατεία Κοτζιά προς τη Βουλή, διεκδικώντας μεταξύ άλλων υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση για όλους, σύνταξη στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες, συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια, 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό και 1.120 ευρώ κατώτερη σύνταξη.
«Τύφλωσαν» τις κάμερεςΣε συνέχεια των αντιδράσεων για τη λειτουργία των καμερών ασφαλείας, δύο συνδικαλιστές εναερίτες της ΔΕΗ προχώρησαν στη συμβολική κίνηση να ανέβουν στους στύλους και να σκεπάσουν με σακούλες απορριμμάτων κάμερες στο Πεδίο του Αρεως και στην πλατεία Συντάγματος.
Οι δύο εργαζόμενοι συνελήφθησαν μετά το τέλος της πορείας και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες.
Το γεγονός της σύλληψής τους προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των συνδικαλιστών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ ακυρώνει στην πράξη τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα των πολιτών. Συνελήφθησαν σήμερα και κρατήθηκαν παράνομα δύο εργαζόμενοι της ΔΕΗ, χωρίς να έχουν διαπράξει αδίκημα. Εκτός αν θεωρείται αδίκημα το σκέπασμα μιας κάμερας με σακούλα! Δεν αρκέστηκαν δηλαδή στην παράνομη λειτουργία των καμερών, αλλά προχώρησαν και σε παράνομες συλλήψεις, εκτός μάλιστα του χώρου της πορείας και αρκετή ώρα μετά, αφού οι συλληφθέντες είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση» τόνισε το ΠΑΣΟΚ.
Επίσης το KKE κατήγγειλε «τη σύλληψη εργαζομένων, που κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης, κάλυψαν 'καμεροχαφιέδες'. Ήταν μια πράξη τρομοκρατίας που στρέφεται κατά του εργατικού κινήματος, και η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση. Η παρακολούθηση των διαδηλωτών από τις κάμερες, καθώς και ο τρόπος σύλληψης των εργαζομένων που τις κάλυψαν μαρτυρά ότι αυτές τοποθετήθηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζουν να λειτουργούν από την κυβέρνηση της ΝΔ, με κύριο στόχο το φακέλωμα της δράσης του λαϊκού κινήματος.»
«Οι συλλήψεις των δύο συνδικαλιστών της ΔΕΗ σχετικά με τις κάμερες είναι απαράδεκτες, παράνομες και αντισυνταγματικές, αφού με τις ενέργειές τους προάσπιζαν θεμελιώδη ατομικά, δημοκρατικά και συνταγματικά τους δικαιώματα. Η κυβέρνηση φέρνει πελώριες ευθύνες για το νέο καθεστώς παρακολούθησης των διαδηλώσεων και των διαδηλωτών που θέλει να επιβάλει με τις κάμερες και το οποίο επιχειρεί να θωρακίσει νομικά με διάτρητες διατάξεις» ανέφερε ο ΣΥΝ.
Newsroom ΔΟΛ
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=856813&lngDtrID=244