• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 18, 2025, 14:06:12 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία
  
  Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY
  
  Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther
  
Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 18, 2025, 14:06:12 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
H Στοά των Off Topic
by Nikos_313
[Today at 08:53:31]

[Μεταφορά και Διανομή ΗΕ]...
by tzortzis
[Today at 07:55:05]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by chris_p30
[Today at 00:45:33]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[June 17, 2025, 21:32:50 pm]

[Ψηφιακά Ολοκληρωμένα Κυκ...
by tzortzis
[June 17, 2025, 21:25:42 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by PAPARI69
[June 17, 2025, 20:59:13 pm]

[Γραφική] Λυμένα θέματα
by okanpala
[June 17, 2025, 18:56:22 pm]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Katarameno
[June 17, 2025, 14:25:00 pm]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by george14
[June 17, 2025, 13:58:20 pm]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by tzortzis
[June 17, 2025, 13:19:53 pm]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by george14
[June 17, 2025, 12:08:25 pm]

[ΨEE] Γενικές απορίες και...
by Juror8
[June 17, 2025, 12:06:57 pm]

[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[June 16, 2025, 22:46:54 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 19:49:00 pm]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 16:56:56 pm]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[June 16, 2025, 13:28:21 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:13:45 pm]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[June 16, 2025, 01:56:37 am]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9961
Latest: Poli
Stats
Total Posts: 1426709
Total Topics: 31711
Online Today: 215
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 75
Guests: 95
Total: 170
gourgaris
dionmant
Alex Kosmas
palladas
Kazi
kostas1507
gp6
Pumpakos
thanoswyd
Nikos_313
nikpapoutsi
Xris
theodoradr
faidonchatz
alexiosmara
Lykaonia
george14
Tasaras
HamesJetfield
Konstantinoy
gkg
Fotis Roukoutakis
tasakis
alexlad
Kpavlaras
ELEF
nikd
s4327063
Aris★
distillery
kostaspap
apos34
tasos gourd
Domnious
immo
andreas2000
asantor
BossiTsif
pxanthob
nikosmonov
eplysia
gpapmtb
babistso
PanosPapaspirou
kalantzopoulos
PAPARI69
gpr000
lina_zs
abiki
gtapalis
salonis
mpizos
mgrivab
melisste22
mariaxalk
stefpapa21
antontsiorvas
mikrosdia
Spyrtos14
rafa98p
George_RT
grepanis
stathiskek
Anita
glavdakis
et7gr
tasos_ntv
tsaliki
johnnypap
gcheristanidhs
Apostolos adam
jimalexoud
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads
με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!
THMMY.gr > Forum > Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Τεχνικά Θέματα > Περί Υπολογιστών... > Γενική συζήτηση, Απορίες, Τεχνολογικά Νεα, Εκθέσεις ... (Moderators: chatzikys, PolarBear) > Κινητήρια δύναμη η αγορά τηλεπικοινωνιών
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: [1] Go Down Print
Author Topic: Κινητήρια δύναμη η αγορά τηλεπικοινωνιών  (Read 593 times)
Karaμazoβ
Veteran
Επιβεβαρυμένος
******
Gender: Male
Posts: 13335


ad astra, per aspera


View Profile
Κινητήρια δύναμη η αγορά τηλεπικοινωνιών
« on: August 21, 2007, 02:15:11 am »

Κινητήρια δύναμη η αγορά τηλεπικοινωνιών

Η φωνή συνεχίζει να αποτελεί την κινητήρια δύναμη των αγορών τηλεπικοινωνιών του ΟΟΣΑ το 2007, των οποίων τα έσοδα έχουν φτάσει πλέον το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ

Της Ελένης Στεργίου
hstergiou@kathimerini.gr


Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ «Προοπτικές του τοµέα επικοινωνιών 2007», το εμπόριο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών συνεχίζει να αυξάνεται στις χώρες του ΟΟΣΑ και σήμερα αντιπροσωπεύει το 2,2% όλου του εμπορίου.


Η αύξηση είναι ιδιαίτερα σημαντική, μεταξύ των χωρών µελών και των χωρών µη µελών και οι εισαγωγές από χώρες όπως η Κίνα, ασκούν σημαντική επίδραση στα εμπορικά ισοζύγια. Έτσι, οι εξαγωγές σε χώρες µη µέλη αυξήθηκαν κατά 66% από το 1999, ενώ οι εισαγωγές κατά 112%. Η Κίνα είναι µία από τις πέντε αναδυόμενες χώρες της λεγόμενης ομάδας «BRICS» -όπως αποκαλούνται από το ακρωνύμιό τους η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική.

Οι χώρες αυτές συγκαταλέγονται μεταξύ των ταχέως αναπτυσσόμενων αγορών ΤΠΕ (Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας) παγκοσμίως και οι εξελίξεις σε αυτές επενεργούν στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Μεταξύ του 2000 και του 2005 οι δαπάνες σε ΤΠΕ στις πέντε αυτές οικονομίες αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 19% ετησίως ανερχόμενες από 114 δισ. δολάρια ΗΠΑ σε 277 δισ. δολάρια, ενώ οι δαπάνες σε ΤΠΕ παγκοσµίως αυξήθηκαν κατά µόλις 5,6% ετησίως και οι δαπάνες στις χώρες του ΟΟΣΑ κατά 4,2% ετησίως.

Μεγέθυνση µέσω μετασχηµατισµού


Μετά την έξοδο από την κρίση του 2000 ο τοµέας τηλεπικοινωνιών µετασχηµατίζεται. Οι τεχνολογικές αλλαγές και η ανάπτυξη νέων υπηρεσιών επηρεάζουν τις κύριες επιχειρηματικές δραστηριότητες των φορέων εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών. Η φωνή συνεχίζει να αποτελεί την κινητήρια δύναμη των αγορών τηλεπικοινωνιών του ΟΟΣΑ των οποίων τα έσοδα έχουν φτάσει πλέον το ένα τρισεκατοµµύριο δολάρια ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι φωνητικές υπηρεσίες και η διάρθρωση των τηλεπικοινωνιακών εσόδων εξελίσσονται. Οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας αντιπροσωπεύουν σήμερα το 40% του συνόλου των τηλεπικοινωνιακών εσόδων στις χώρες του ΟΟΣΑ και οι συνδρομητές κινητών υπηρεσιών υπερέχουν αριθμητικά των συνδρομητών σταθερών υπηρεσιών µε αναλογία 3 προς 1.

Παράλληλα, τεχνολογίες όπως η τεχνολογία μεταφοράς φωνής µέσω διαδικτύου (VoIP) ασκούν ισχυρή καθοδική πίεση στις τιμές των φωνητικών υπηρεσιών.

Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας VoIP είναι εμφανής στις τιμές των διεθνών κλήσεων σταθερής τηλεφωνίας, που πολλοί φορείς παροχής υπηρεσιών VoIP στριμώχνουν σε προγράµµατα συνδρομής µε ενιαίο τέλος χρέωσης (flat-rate). Κατά συνέπεια, οι προοπτικές των εσόδων από τις φωνητικές υπηρεσίες είναι ασαφείς.

Ο αριθμός των ευρυζωνικών συνδέσεων στο διαδίκτυο είναι ένας από τους κύριους λόγους γιατί οι τεχνολογίες όπως η VoIP έχουν τέτοιο αντίκτυπο στην αγορά. Η ευρυζωνικότητα μετατρέπεται ταχέως σε κυριαρχούσα τεχνολογία για την πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ.

Συγκεκριμένα, το 60% των 256 εκατοµµυρίων συνδρομητών, στις χώρες αυτές, διαθέτουν ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο. Οι πάροχοι συνηθίζουν να διαθέτουν στην αγορά συνδυαστικά πακέτα υπηρεσιών εικόνας, φωνής και δεδομένων για να κρατήσουν τους συνδρομητές τους, καθώς και για να προωθήσουν νέες προσοδοφόρες υπηρεσίες.

Οι χρήστες μπορούν πλέον να εγγράφονται συνδρομητές σε συνδυαστικά πακέτα υπηρεσιών μέσα από διάφορες πλατφόρμες ως αποτέλεσμα του ανταγωνισμού μεταξύ των φορέων που δραστηριοποιούνται σε αγορές που ήταν προηγουμένως διακριτές.

Έτσι, οι πάροχοι καλωδιακών υπηρεσιών συνήθως προσφέρουν υπηρεσίες δεδοµένων και φωνής, ενώ οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας συμπληρώνουν τις προσφορές τους µε πακέτα υπηρεσιών δεδομένων και εικόνας και οι παραδοσιακοί πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών προσφέρουν µέσω των δικτύων τους παρόμοια συνδυαστικά πακέτα πολλαπλών υπηρεσιών.

Ο µετασχηµατισµός ωθείται από τον ανταγωνισμό


Ο τρέχων µετασχηµατισµός των τηλεπικοινωνιακών αγορών είναι απόρροια του εντεινόμενου ανταγωνισµού. Οι αγορές που χαρακτηρίζονται από υγιή επίπεδα ανταγωνισµού προώθησαν την εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών και ελκυστικών πακέτων τιµολόγησης. Ο ανταγωνισµός µεταξύ των παρόχων παραδοσιακής ενσύρµατης και ασύρµατης πρόσβασης εντείνεται στις τηλεπικοινωνιακές αγορές.

Οι δυο τεχνολογίες πιθανόν να µην είναι τέλεια υποκατάστατα, αλλά οι προσφορές ενιαίας χρέωσης δεδοµένων στα κινητά δίκτυα ανταγωνίζονται πλέον µε τις ευρυζωνικές συνδέσεις στα σπίτια.

Σε πολλές χώρες µέλη του ΟΟΣΑ η αποδέσµευση του τοπικού βρόχου µετέβαλε το τοπίο του ανταγωνισµού επιτρέποντας σε πολλαπλούς παρόχους να πουλήσουν υπηρεσίες επικοινωνιών επί της ίδιας γραµµής.

Ο ανταγωνισµός µε βάση τις υποδοµές, συνήθως µεταξύ καλωδιακών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων, επίσης ώθησε τους φορείς να εισέλθουν στους παραδοσιακούς τοµείς δραστηριότητας των αντιπάλων τους και µείωσε τις τιµές για τους καταναλωτές.

Τιµολόγηση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών

Η αύξηση της ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο σηµατοδότησε την αλλαγή στον τρόπο παροχής και τιµολόγησης των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Οι τάσεις δείχνουν µια ξεκάθαρη στροφή από τη χρέωση της φωνής στη χρέωση των δεδοµένων που δύνανται επίσης να µεταφέρουν τη φωνή.

Ορισµένοι φορείς εκµετάλλευσης προσφέρουν σήµερα πακέτα ενιαίας χρέωσης για τις εγχώριες και τις διεθνείς κλήσεις σε σταθερές γραµµές Άλλοι εισήγαγαν την ενιαία χρέωση απεριόριστων κλήσεων για τους συνδροµητές κινητής τηλεφωνίας προς µια οµάδα προεπιλεγµένων αριθµών.

Η χρήση της ενιαίας χρέωσης κυριαρχεί στην ευρυζωνική πρόσβαση σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. Η ενιαία χρέωση εφαρµόζεται συνήθως σε συγκεκριµένη υπηρεσία. Επίσης, κατά τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρήθηκε η σύγκλιση µεταξύ σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

Οι πάροχοι προσφέρουν πλέον τηλέφωνα που εκτός σπιτιού χρησιµοποιούν το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και στο σπίτι χρησιµοποιούν το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας µέσω Bluetooth ή Wi-Fi. Αν και οι προσφορές αυτές βρίσκονται ακόµα σε πρώιµο στάδιο, δείχνουν ότι η διάκριση µεταξύ σταθερής και κινητής τηλεφωνίας εξαλείφεται.

Οι συγκεκλιµένες υπηρεσίες προωθούνται στην αγορά έτσι ώστε να µη χρειάζονται δύο τηλεφωνικές συνδροµές (κινητό και σταθερό τηλέφωνο) και να µειωθεί το κόστος της τηλεφωνίας για τους καταναλωτές.

Κατά τα δυο περασµένα έτη, πράγµατι, οι τιµές όλων των µορφών τηλεπικοινωνίας γενικά µειώθηκαν και οι υπηρεσίες βελτιώθηκαν. Για παράδειγµα, σήµερα οι καταναλωτές πληρώνουν συνήθως λιγότερο για την ευρυζωνικότητα απ'ό,τι πριν από δυο χρόνια, ενώ οι ταχύτητες σύνδεσης έχουν γενικά αυξηθεί.

www.kathimerini.gr 19/8/2007
Logged

Pages: [1] Go Up Print
Jump to:  

Powered by SMF | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
Scribbles2 | TinyPortal © Bloc | XHTML | CSS
Loading...