Θρήνος και οργή στο Πέραμα
«Φεύγουν κάθε πρωί για το μεροκάματο και φοβόμαστε ότι δεν θα τα ξαναδούμε», λέει γονιός που έχασε πριν από 3 χρόνια τον 30χρονο γιο του. Ανασύρθηκαν και οι 8 νεκροί«Εχασα τον γιο μου 30 χρόνων σε δυστύχημα στη Ζώνη πριν από 3 χρόνια. Ακόμα περιμένω να γίνει το δικαστήριο. Τα παιδιά μας φεύγουν το πρωί από το σπίτι για το μεροκάματο και ποτέ δεν ξέρουμε αν θα ξαναγυρίσουν για να τους ξαναδούμε».
Με βουρκωμένα τα μάτια μιλάει στο «Εθνος» ένας λεβέντης ηλικιωμένος Περαματιώτης, που ήρθε χθες για να διαδηλώσει έξω από το υπουργείο φορώντας ακόμα εδώ και τρία χρόνια μαύρο πουκάμισο και μαύρο παντελόνι και πενθώντας το παλικάρι του με μια άσπρη γενειάδα μέχρι τα πόδια του.
Η συγκλονιστική αυτή φυσιογνωμία του πατέρα που πενθεί ακόμα το παιδί του, οι σφιγμένες γροθιές και τα δακρυσμένα μάτια εκατοντάδων εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος ζητούν την τιμωρία των ενόχων και την αφύπνιση κράτους και κυβέρνησης για την
άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων στα επισκευαζόμενα καράβια, όπου παίζουν κάθε μέρα κορώνα-γράμματα τη ζωή τους οι μεταλλεργάτες.Χθες τα ξημερώματα, στη δεύτερη προβλήτα του Περάματος, εκατοντάδες εργάτες αλλά και χαροκαμένες μάνες και χήρες περίμεναν με αγωνία να ανασυρθούν από τη δεξαμενή του γκαζάδικου «Friendship Gas» τα οκτώ αδικοχαμένα θύματα ενός επαναλαμβανόμενου επί δεκαετίες τραγικού εγκλήματος. Μέχρι τις 8 το πρωί είχαν ανασυρθεί οι πέντε από τους οκτώ νεκρούς (επτά εργάτες και ο Φιλιππινέζος υποπλοίαρχος του πλοίου).
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ο ένας από τους νεκρούς εργάτες, ηλικίας 51 χρόνων, είχε χάσει πριν από έναν μήνα από ανίατη ασθένεια τη σύζυγό του και άφησε πίσω του πέντε ορφανά παιδιά.
Από την ταυτοποίηση των θυμάτων προέκυψε ότι πρόκειται για έναν Αλβανό 25 χρόνων, έναν εργάτη αρμένικης καταγωγής 32 χρόνων ενώ οι υπόλοιποι ήταν ηλικίας 56, 54, 44 και 30 χρόνων. Ο άτυχος υποπλοίαρχος ήταν 48.
Το Πέραμα θρηνεί. Το Πέραμα οδύρεται. Το Πέραμα οργίζεται. Λίγο πριν ξεκινήσει η μεγαλειώδης
πορεία των εργαζομένων από τον σταθμό του ηλεκτρικού στον Πειραιά προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, έφτασε το μαντάτο πως ανασύρθηκαν διαμελισμένοι και οι τρεις τελευταίοι εργάτες από το αμπάρι του γκαζάδικου, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε οκτώ.Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, στη νούμερο 3 δεξαμενή, όπου έκαναν εργασίες κοπής με χρήση φλόγας 10-15 εργάτες, προκλήθηκε έκρηξη και αμέσως εκδηλώθηκε φωτιά.
Οι τρεις νεκροί που βρέθηκαν διαμελισμένοι εντοπίστηκαν στο ίδιο σημείο, ενώ οι υπόλοιποι πέντε σε διαφορετικά σημεία της δεξαμενής.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο ένας νεκρός εντοπίστηκε στα σκαλιά της ανθρωποθυρίδας, από όπου μπαινοβγαίνουν οι εργάτες στις δεξαμενές, δηλαδή ο άτυχος εργάτης προσπάθησε να βγει αλλά δεν τα κατάφερε και πέθανε πάνω στη σκάλα από ασφυξία.
Τέσσερις άλλοι εργάτες, αυτοί που έπαθαν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ο ένας έσπασε το πόδι του, είναι οι τυχεροί, καθώς κατάφεραν και βγήκαν μισολιπόθυμοι τρέχοντας από τη δεξαμενή. Οι υπόλοιποι εγκλωβίστηκαν μέσα στη φωτιά και στις αναθυμιάσεις από τους καπνούς, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε κολαστήριο γι αυτούς η νούμερο 3 δεξαμενή.
Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για την προχθεσινή τραγωδία είναι τα εξής:
Παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο
διέθετε πιστοποιητικό γκαζ φρι (ότι ήταν δηλαδή οι δεξαμενές του ελεύθερες αερίων και ότι είχαν καθαριστεί), οι συνδικαλιστές μεταλλεργάτες πιστεύουν ότι πρόκειται
για ένα ακόμα πιστοποιητικό-μαϊμού, από τα πολλά που εκδίδουν όλα αυτά τα χρόνια οι ιδιώτες, και πολύ συχνά άσχετοι με το αντικείμενο, χημικοί ναυτιλίας, που δεν ανταποκρίνονται φυσικά στην πραγματική κατάσταση των δεξαμενών.
Το γεγονός ότι σημειώθηκε έκρηξη οδηγεί στο λογικό συμπέρασμα ότι υπήρχαν στη δεξαμενή αέρια.Η δεξαμενή, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, είχε επένδυση από μονωτικό υλικό και συγκεκριμένα από
πολυουρεθάνη, η οποία θεωρείται
ιδιαίτερα εύφλεκτη.Εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο πλοίο καταγγέλλουν πως
μέσα στη δεξαμενή υπήρχαν αρκετά γυμνά καλώδια και πως τα περισσότερα εργαλεία ήταν κακοσυντηρημένα. Δεν αποκλείουν το πιθανό ενδεχόμενο να ανατινάχθηκε κάποιο από τα εργαλεία, ίσως και κάποια μπουκάλα προπανίου.
ΜαρτυρίαΕγκυρες πηγές ανέφεραν πως υπάρχει μαρτυρία εργάτη που άκουσε συνάδελφό του να φωνάζει από τη δεξαμενή «διπλώστε το καλώδιο».
Εξετάζεται δηλαδή η πιθανότητα να αντιλήφθηκε κάποιος πρόβλημα στα εργαλεία οξυγονοκοπής των λαμαρινών και να φώναξε να διπλώσουν το καλώδιο για να κλείσει η παροχή αερίου, ώστε να αποσοβηθεί πιθανός κίνδυνος για έκρηξη.
Ολα τα παραπάνω ερωτηματικά θα διερευνηθούν από τους πραγματογνώμονες, προκειμένου να διασαφηνιστούν πλήρως τα αίτια της έκρηξης και της πυρκαγιάς στη νούμερο 3 δεξαμενή.
Ηδη στο Λιμεναρχείο Περάματος
κρατούνταν χθες ο τεχνικός ασφαλείας, ο χημικός ναυτιλίας και ο πλοίαρχος. Αναμενόταν, δε, να ασκηθούν διώξεις εναντίον τους από τον εισαγγελέα, ο οποίος προϊστατο των ανακρίσεων.
Διαφεύγουν τη σύλληψη και αναζητούνται ο υπεύθυνος εργολάβος του συνεργείου επισκευών και ο εργοδηγός.Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, κ. Σωτήρης Πουλικόγιαννης, κατήγγειλε πως δεν υπήρχε έξοδος διαφυγής πλην της στενής ανθρωποθυρίδας και πως
είναι απαράδεκτο να ανατίθεται σε ιδιώτες η έκδοση των πιστοποιητικών γκαζ φρι, να
μην υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό και πυροσβεστικός σταθμός στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και απαίτησε να ιδρυθεί ένας δημόσιος φορέας για τον έλεγχο των δεξαμενών στα επισκευαζόμενα πλοία, ο οποίος να βρίσκεται πάντα
κάτω από τον κρατικό έλεγχο.Με εντολή του νομάρχη Πειραιά, Γιάννη Μίχα, αφαιρέθηκε χθες η άδεια λειτουργίας του εργολάβου επισκευών που εργαζόταν στη νούμερο 3 δεξαμενή του γκαζάδικου «Friendship Gaz».
ΚΚΕ: ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣΟ υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκης και όλοι οι προκάτοχοί του είναι οι ηθικοί αυτουργοί για το έγκλημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος και αυτοί είναι που πρέπει να καθίσουν στο σκαμνί, είπε χθες από τη Θεσσαλονίκη η Αλέκα Παπαρήγα. Η ίδια κάλεσε σε γενική απεργία τους εργάτες της Ζώνης, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να προσφέρουν «ούτε μία ώρα δουλειάς στα καράβια και στους εφοπλιστές, αν δεν ληφθούν άμεσα όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής».
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟ ΥΠ. ΝΑΥΤΙΛΙΑΣΣυμπλοκή με τα ΜΑΤ και αλόγιστη χρήση χημικώνΜε σύνθημα «όχι άλλο αίμα εργατών στον βωμό του κέρδους των εργοδοτών» πραγματοποίησαν χθες στις 10 το πρωί συγκέντρωση στον ΗΣΑΠ Πειραιά και πορεία προς το υπ. Ναυτιλίας περισσότεροι από
1.000 εργάτες της Ζώνης.Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, κ. Σωτήρης Πουλικόγιαννης, τόνισε στην ομιλία του πως η κυβέρνηση κάνει πλάτες στους εφοπλιστές, οι οποίοι βιάζονται και πιέζουν να επισκευαστεί γρήγορα το καράβι τους, γιατί το ναύλο για μόνο μία μέρα ξεπερνά τα 150.000 δολάρια.
Ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις για ανυπαρξία μέτρων ασφαλείας, ότι δεν υπήρχε έξοδος διαφυγής μέσα από τη δεξαμενή, ενώ προσέθεσε πως τα πιστοποιητικά γκαζ φρι βγαίνουν κατά παραγγελία και επί πληρωμή.
Ολοι οι εργάτες με βουρκωμένα μάτια και οργισμένοι κινήθηκαν προς το υπ. Ναυτιλίας, όπου τους υποδέχτηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες περισσότερες από 15 διμοιρίες των Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας και του Λιμενικού.Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων απαίτησαν
να φύγουν από το προαύλιο του υπουργείου οι Ειδικές Δυνάμεις, προκειμένου μια αντιπροσωπεία τους να συναντήσει τον γενικό γραμματέα κ. Γιώργο Βλάχο.
Ο υπουργός κ. Γ. Βουλγαράκης εκείνη την ώρα βρισκόταν στο Μαξίμου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις του περιορίστηκε να εκφράσει τη βαθιά του οδύνη για τον χαμό των οκτώ εργατών, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη συλληφθεί οι φερόμενοι ως υπαίτιοι.
Ο υπουργός αγνοούσε ότι δύο από τους τέσσερις διαφεύγουν τη σύλληψη.Παρά της περί του αντιθέτου ανακοινώσεις του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για τραυματισμό αστυνομικών και λιμενικών και για περιορισμένη χρήση χημικών έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας,
από τις 11.05 το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι έγινε κυριολεκτικά πόλεμος. Οι εξαγριωμένοι εργάτες έσπασαν για δεύτερη φορά μέσα στους τελευταίους μήνες τα σιδερένια κάγκελα στον προαύλιο χώρο του υπουργείου και οι λιμενικοί και οι αστυνομικοί εξαπέλυσαν εναντίον τους σφοδρή επίθεση με δεκάδες χημικά διαφόρων τύπων.ΠΟΠΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ«Τα μέτρα ασφαλείας έρχονται σε δεύτερη μοίρα»Τον... σταυρό τους κάνουν κάθε πρωί οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος πριν πάνε για δουλειά. Το μεροκάματο είναι αβέβαιο, αβέβαιο όμως είναι και αν το απόγευμα θα επιστρέψουν σπίτι, στις οικογένειές τους, όπως λένε οι ίδιοι χαρακτηριστικά.
Οι συνθήκες εργασίας και τα μέτρα ασφαλείας παραπέμπουν στον... Μεσαίωνα και τα στατιστικά στοιχεία με τους νεκρούς συναδέλφους δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό.
«Οταν υπάρχει πολλή δουλειά, και αυτό συμβαίνει και αυτή την περίοδο, τα μέτρα ασφαλείας μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Ολες οι δουλειές πρέπει να τελειώσουν... χθες, γιατί κάθε μέρα καθυστέρησης κοστίζει στην εταιρεία 300.000-400.000 ευρώ».Με αυτά τα λόγια μάς δίνει μια εικόνα της κατάστασης ο κ. Κωνσταντίνος Βλαστάρης, που εργάζεται στη Ζώνη. Μάλιστα, ο αδερφός του αυτό τον καιρό απασχολείται στο δεξαμενόπλοιο όπου σημειώθηκε προχθές η έκρηξη, αλλά απουσίαζε με αναρρωτική άδεια και έτσι δεν βρέθηκε στο επίκεντρο της... κόλασης.
«Το λάθος στο βαπόρι δεν έχει γυρισμό, σημαίνει χαμένες ζωές.
Εχω χάσει τους καλύτερους φίλους μου από δυστυχήματα σε τάνκερ και αεράδικα και γι αυτό συνειδητά πλέον επιλέγω να εργάζομαι σε εμπορικά και καινούργιες κατασκευές», λέει στο «Εθνος» ο κ. Παναγιώτης Χατζηγεωργίου.
Για τη... μάχη που δίνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στη Ζώνη του Περάματος, προκειμένου να εξασφαλίσουν το μεροκάματο, μας μίλησε και ο 22χρονος Ηλίας Χατζόπουλος, που για έξι μήνες κάνει την πρακτική του στη Ζώνη ως απόφοιτος τεχνολόγος ηλεκτρολόγος μηχανικός των ΤΕΙ. «
Οι εργολάβοι βιάζονται να παραδώσουν το καράβι και ενώ το ωράριο είναι 7 π.μ. - 2 μ.μ., σε αναγκάζουν να δουλεύεις μέχρι τις 5. Αν αντιδράσεις, την επόμενη μέρα δεν θα έχεις δουλειά. Και τι να πεις όταν βρίσκεις μεροκάματο μόνο 4-6 μήνες τον χρόνο. Δουλεύεις στο μηχανοστάσιο 10 ώρες ανάμεσα σε πρόκες, λαμαρίνες με 60 βαθμούς Κελσίου και με ανεπαρκέστατα μέτρα ασφαλείας, για να μπορέσεις να επιβιώσεις τους μήνες της ανεργίας», τονίζει.
Ρούλα Γιακοπούλου
ΕΘΝΟΣ