THMMY.gr

Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία => Σύλλογος φοιτητών => Topic started by: Nessa on September 01, 2006, 22:15:04 pm



Title: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Nessa on September 01, 2006, 22:15:04 pm
Σημείωση εκ του Συντονισμού.
Το τόπικ προήλθε από οφφ τοπικ ποστς στο θέμα: Και τον Οκτώβρη  τι; (http://www.thmmy.gr/smf/index.php?topic=7438.0)



Πώς ακριβώς πιστεύσεις ότι θα γίνει η σύνδεση; Κι εμένα σαν λύση μου ακούγεται φυσικά η καλύτερη. Αλλά δεν νομίζω ότι οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν μαζικές κινητοποιήσεις για να αλλάξουν τα δρώμενα στην παιδεία. Έχουν πολύ πιο σημαντικά προβλήματα να αντιμετωπίσουν. Και για να σε προλάβω, πρωτού πεις ότι θα "αλληλοβοηθηθούμε" για να λυθούν όλα μας τα προβλήματα, να σου θυμίσω μια λαϊκή ρήση: "πολλά καρπούζια σε μια μασχάλη..." Άσε που αν γινόταν κάτι τέτοιο, το μόνο που θα καταφέρναμε ήταν να ρίξουμε την κυβέρνηση, και μετά θα έβγαινε μια άλλη, και φτου και απ'την αρχή. Γι' αυτό όταν λέμε κάτι, να το λέμε συγκεκριμένα: Με ποιους τρόπους θα γίνει η σύνδεση;
Πολύ καλή ερώτηση!

Φυσικά οι εργαζόμενοι δε θα κάνουν απεργία από την καλή τους την καρδιά, ούτε για την ανιψιά τους που σπουδάζει. Πρέπει να τους δείξουμε έμπρακτα ότι είμαστε μαζί τους, ότι στηρίζουμε τους αγώνες τους. Να πάμε μέσα στους εργατικούς χώρους και να κάνουμε προπαγάνδα, να πάμε στις συνελεύσεις τους και να ζητήσουμε ψηφίσματα συμπαράστασης, να κατεβαίνουμε στις πορείες τους, να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας με όποιον τρόπο μπορούμε. Εξορμήσεις σε εργατικούς χώρους και μοίρασμα προκήρυξης, εξήγηση ότι ο αγώνας μας είναι κοινός και ότι στηρίζοντάς μας έχουν να κερδίσουν και οι ίδιοι. Γιατί τι συνέπεια θα έχει η υποβάθμιση και η διάσπαση των σπουδών μας, αν όχι τη μελλοντική υποβάθμιση και διάσπαση των εργασιακών δικαιωμάτων; Ήδη δέχονται επίθεση οι συλλογικές συμβάσεις - να που όλα συνδέονται! Αυτό πρέπει να καταδείξουμε, ότι θύματα σε αυτήν την υπόθεση είναι τελικά όλοι οι εργαζόμενοι. Και ότι πρόκειται για τα δικά τους συμφέροντα.

Όσο για το "ρίχνουμε μια κυβέρνηση, βγαίνει μια άλλη", υπάρχουν τρεις απαντήσεις. Βραχυπρόθεσμα, επιβάλλεται να ρίξουμε τη ΝΔ, γιατί είναι το μόνο πλήρως αστικό κόμμα. Θα μου πεις, το ΠΑΣΟΚ είναι καλύτερο; Όχι, και το ΠΑΣΟΚ είναι νεοφιλελεύθερο και άρα πανάθλιο, αλλά το ΠΑΣΟΚ προς το παρόν δέχεται ακόμα πιέσεις από τους συνδικαλιστές του. Μεσοπρόθεσμα, όποια κυβέρνηση και να έχουμε, ο δρόμος είναι πάντα ο ίδιος: Αγώνας στους δρόμους. Τα προβλήματά μας δε θα λυθούν εκλέγοντας την ιδανική κυβέρνηση. Και ιδανική να είναι όταν θα την ψηφίσεις, στο τέλος νομοτελειακά θα καταλήξει να υπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Μακροπρόθεσμα... επανάσταση!

Κάνεις λάθος, φίλτατε aliakmwn όταν λές ότι το κυριότερο για τη διατήρηση του κινήματος είναι η διεύρυνση των οριζόντων μας.- και δε λέω ότι δεν είναι και αυτό σημαντικό - Το σημαντικότερο είναι η συγκεκριμενοποίηση αυτών που ζητάμε. Μιλάω σα φοιτήτρια που δε συμμετείχε στην κατάληψη μέσα από κάποιοα παράταξη, ούτε είχε στην αρχή ολοκληρωμένη άποψη. Μιλάω σαν κάποια που αισθάνθηκα έναν πρωτόγνωρο παλμό μέσα στα πανεπιστήμια, και είδα ότι για πρώτη φορά υπήρχε ένας κοινός στόχος, κάτι που μας ένωνε. Όταν άρχισα να συμμετέχω στις συνελεύσεις, σιχάθηκα τη ζωή μου. ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η ροπή αυτή του κόσμου ήταν στενόμυαλος. Αναλωθήκαμε σε κομματικές και ιδεολογικές διαφωνίες και χάσαμε το ατού που είχαμε απέναντι στον "εχθρό", όπως θέλεις να τον αποκαλείς Nessa. ΟΚ, η κυβέρνηση είναι εχθρός. Εγώ είδα ότι ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι η ασυνεννοησία.

Και αν νομίζεις aliakmwn ότι ο ρόλος σας ήταν να καταφέρετε να μας ενώσετε και να μας καθοδηγήσετε ως κίνημα, τότε πραγματικά αποτύχατε. Εγώ πιστεύω ότι αυτή σας η "προσπάθεια" ήταν αυτή που μας απώθησε από το να στηρίξουμε πιο ενεργά την κατάληψη.
Οι "τσακωμοί" δεν είναι κάτι κακό, ίσα ίσα που η αντιπαράθεση είναι γόνιμη, αρκεί να γίνεται μέσα στα πλαίσια του κινήματος. Δηλαδή, μπαίνω μέσα στο κίνημα, το στηρίζω, αγωνίζομαι μαζί με τον κόσμο, και από εκεί και πέρα παλεύω για να πείσω με την άποψή μου, συγκρουόμενος με τις άλλες απόψεις εντός του κινήματος. Αυτό ήταν που δεν είχε καταλάβει (?) η ΠΚΣ στην αρχή, τη σημασία της ενότητας στη δράση. Πως ό,τι κάνουμε, το κάνουμε μαζί, δεν καθόμαστε απ'έξω κουνώντας δασκαλίστικα το δάχτυλο.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Nessa on September 01, 2006, 22:16:26 pm
Νομίζω οι διαφωνίες σ'αυτά τα τόπικ συνοψίζονται στα εξής:

Οι μισοί λέμε "Ακούστε τί θέλουν οι φοιτητές - το κίνημα"

κι οι άλλοι μισοί: "Το κίνημα πρέπει να μας ακούσει."

Τα συμπεράσματα δικά σας.
Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος. Δεν είναι αντιπαραθετικά αυτά τα δύο, ίσα ίσα που είναι αλληλένδετα! Τα κόμματα επηρεάζουν και επηρεάζονται από το κίνημα.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: corina on September 01, 2006, 22:31:52 pm
Δεν έχει εντελώς άδικο ο juan. Αυτό είναι που έχει κουράσει τον κόσμο που είναι έξω από τα κινήματα. Και δε μιλάμε για παραγωγική αντιπαράθεση, αυτή φυσικά είναι θεμιτή. Μόνο που εμείς δεν είδαμε κάτι τέτοιο. Αν θυμάσαι τις τελευταίες συνελεύσεις, ο πιο πολύς κόσμος είχε χειροκροτήσει κάποιον (δυστυχώς δε θυμάμαι ποιος ήταν) που είχε πει: στις τελευταίες μέρες βλέπουμε μόνο ο ένας να κατηγορεί το άλλο κόμμα, και επί της ουσίας δεν ακούμε τίποτα...

Αν περιμένουμε μακροπρόθεσμα την επανάσταση, αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι βραχυπρόθεσμα δεν θα γίνει τίποτα. Καλά όλα αυτά που προτείνεις, αλλά δεν είναι αυτή η διάθεση του κόσμου - κακά τα ψέμματα - που συμμετείχε σε αυτό το κίνημα. Ούτε και μπορεί κανείς να τον αναγκάσει να προσπαθήσει να μπει στους κόλπους των εργατών και να τους πείσει για όσα είπες. Και μην ξεχνάμε ότι ζούμε στην Ελλάδα. Δεν θα πειστούν τόσο εύκολα οι εργάτες. Παιδί "λαϊκής" οικογένειας είμαι και εγώ, όπως ακούγαμε και στις συνελεύσεις. Ο εργάτης θα κοιτάξει πρώτα πως θα λύσει τα προβλήματα του δικού του παιδιού και του εαυτού του και μετά θα δει και θα αντιληφθεί τις εξελίξεις στην παιδεία.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Nessa on September 01, 2006, 22:46:24 pm
Καταρχάς δεν είσαι παιδί "λαϊκής" οικογένειας, είσαι παιδί εργατικής οιογένειας. Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. ;)
Αν περιμένουμε μακροπρόθεσμα την επανάσταση, αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι βραχυπρόθεσμα δεν θα γίνει τίποτα.
Γιατί; Ακόμα και το μακρύτερο ταξίδι ξεκινά με ένα βήμα.

Καλά όλα αυτά που προτείνεις, αλλά δεν είναι αυτή η διάθεση του κόσμου - κακά τα ψέμματα - που συμμετείχε σε αυτό το κίνημα. Ούτε και μπορεί κανείς να τον αναγκάσει να προσπαθήσει να μπει στους κόλπους των εργατών και να τους πείσει για όσα είπες. Και μην ξεχνάμε ότι ζούμε στην Ελλάδα. Δεν θα πειστούν τόσο εύκολα οι εργάτες.
Αυτός είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος όμως. Εμείς ως ΔΕΑ τα λέμε, προσπαθούμε όσο μπορούμε να σπρώξουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, αν είχαμε περισσότερες δυνάμεις θα μπορούσαμε να ακουστούμε περισσότερο, αλλά βάλαμε ένα έστω μικρό λιθαράκι ώστε να παλέψει το φοιτητικό κίνημα με τη σωστή μέθοδο. Από εκεί και πέρα, όσα γίνουν στα πλαίσια του κινήματος καλά είναι...


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Johnny English on September 01, 2006, 22:54:01 pm
Εμένα να με συγχωρείτε που πιστεύω ότι:

Όλα τα ριζοσπαστικά αριστερά σχήματα (δλδ αυτά που μιλούν για πολέμους, επαναστάσεις κτλ κτλ..) στην πραγματικότητα δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα, δεν θέλουν να βελτιωθεί τίποτα. Θέλουν απλά να χειροτερεύει ο καπιταλισμός μέχρι να καταρρεύσει (όπως προέβλεψε ο Μάρξ) και μετά να γίνει επανάσταση. Ξαναλέω: Δεν θέλουν να βελτιωθεί τίποτα όσο υπάρχει αυτό το σύστημα. Γι'αυτό και χέστηκαν αν πεθάνει αυτό το κίνημα. Αφού ο κόσμος δεν είναι ακόμα έτοιμος για σοσιαλισμό.

Να με συγχωρείτε και πάλι. Λυπούμαι ιδιαίτερα που τα λέω αυτά  :(. Αλλά με τις πράξεις τους αυτό μου δίνουν να πιστέψω. :-\


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Nessa on September 01, 2006, 23:02:57 pm
Αυτό είναι πολύ λογικό να το ισχυριστείς για όσους πιστεύουν πως για να γίνει η επανάσταση πρέπει ο κόσμος να βρίσκεται σε κατάσταση εξαθλίωσης. Πολλοί από εμάς όμως δεν έχουμε τέτοια άποψη. Εμείς πιστεύουμε πως ο κόσμος θα κάνει την επανάσταση όταν βρίσκεται γενικά σε καλή κατάσταση, ώστε να έχει τις δυνάμεις και τα εφόδια να παλέψει. Ο σπινθήρας της επανάστασης μπορεί να είναι και κάτι ουσιαστικά ασήμαντο. Δεν είναι ανάγκη να πεινάς για να επαναστατήσεις.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Καμένος on September 01, 2006, 23:37:14 pm
Καθαρή ηττοπάθεια.

Φοβερό επιχείρημα... 

Quote
Με τους αγώνες μας και προπαντός με τη σύνδεση του φοιτητικού με το εργατικό κίνημα θα πετύχουμε πολύ περισσότερα από ότι με ένα διάλογο που ο ίδιος παραδέχεσαι ότι είναι ψευδεπίγραφος. Και οι νίκες μας θα τραβούν όλο και περισσότερο κόσμο με το μέρος μας. Ενώ αν λήξουμε το κίνημα με ένα διάλογο-κοροϊδία θα ήταν σαν να αυτοκτονούμε, καταρρακώνοντας την αυτοπεποίθηση των φοιτητών και όχι μόνο. Είναι ηττοπαθές να πιστεύεις ότι δε μπορούμε να πετύχουμε τίποτα καλύτερο συνεχίζοντας τον αγώνα.

Κορίτσι μου τι λές?? Από αυτά που είπα κατάλαβες ότι ο διάλογος που θέλω είναι κοροϊδία?
Αιντε ξεκκόλα με αυτή την πιπίλα του "αγώνα" και της "σύνδεσης με το εργατικό κίνημα"...
Και πρόβλημα με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς να προκύψει θα επιχειρήσετε σύνδεση με το εργατικό κίνημα.
Τσουρέκια πια με αυτές τις κοινοτοπίες. Τόσες φορές που τις επαναλαμβάνετε όπου πατάτε κι όπου βρεθείτε έχουν καταντήσει αηδία αν και κατά βάση είναι σωστές.

Quote
Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος. Δεν είναι αντιπαραθετικά αυτά τα δύο, ίσα ίσα που είναι αλληλένδετα! Τα κόμματα επηρεάζουν και επηρεάζονται από το κίνημα.

Εσύ κάνεις μεγάλο λάθος. Ενώ το πρόβλημα βρίσκεται στην παιδέια εσείς το ανάγετε στην αντιπαράθεση των μικρομματικών σας διαφορών, και το χειρότερο είμαστε αναγκασμένοι να ακούμε αυτές τις μαλακίες και στις γενικές συνελεύσεις, αντι να ακούμε προτάσεις επί του θέματος.
Αν πάρω έναν άσχετο από τον δρόμο και των ρωτήσω επί του θέματος, πιό χρήσιμες και υλοποιήσιμες απόψεις θα πάρω.

Ελεος πια!! Σας έχω βαρεθεί!! Συγκεκριμένα σας έχω σιχαθεί!!


Παρ' όλα αυτά σε αυτά που είπα απάντησες λέγοντας: "Καθαρή ηττοπάθεια"...
Πιστεύω ότι θα η απάντηση που ταίριάζει στα δικά σου πόστς (και στην συμπεριφορά σου) θα ήταν "Καθαρές μαλακίες".


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Nessa on September 01, 2006, 23:47:09 pm
Φοβερό επιχείρημα...
Γιατί, εσύ νομίζεις ότι είχες επιχειρήματα; Ό,τι είπες είναι καθαρά ηττοπαθές. Να μη στριμώξουμε το "θηρίο" μπας και μας δαγκώσει... να μη βγούμε ξανά στους δρόμους μήπως φανούμε "κακοί" και μας κάνουν ντα...

Κορίτσι μου τι λές?? Από αυτά που είπα κατάλαβες ότι ο διάλογος που θέλω είναι κοροϊδία?
Άλλο ο διάλογος που θα ήθελες εσύ (ιδεατά) και άλλο ο πλανήτης Γη στον οποίο υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα που συγκρούονται.

Αιντε ξεκκόλα με αυτή την πιπίλα του "αγώνα" και της "σύνδεσης με το εργατικό κίνημα"...
Και πρόβλημα με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς να προκύψει θα επιχειρήσετε σύνδεση με το εργατικό κίνημα.
Τσουρέκια πια με αυτές τις κοινοτοπίες. Τόσες φορές που τις επαναλαμβάνετε όπου πατάτε κι όπου βρεθείτε έχουν καταντήσει αηδία αν και κατά βάση είναι σωστές.
"Σωστά είναι αυτά που λες, αλλά μην τα λες συνέχεια γιατί βαριέμαι". Άλλο ένα φοβερό επιχείρημα.

Εσύ κάνεις μεγάλο λάθος. Ενώ το πρόβλημα βρίσκεται στην παιδέια εσείς το ανάγετε στην αντιπαράθεση των μικρομματικών σας διαφορών
Αντιπαράθεση μικροκομματικών διαφορών;;; Νομίζεις ότι όλα αυτά τα κάνουμε για να μεγαλώσει ο καθένας το "μαγαζάκι του"; Είσαι βαθιά νυχτωμένος φίλε.

και το χειρότερο είμαστε αναγκασμένοι να ακούμε αυτές τις μαλακίες και στις γενικές συνελεύσεις, αντι να ακούμε προτάσεις επί του θέματος.
Όταν εμείς κάναμε προτάσεις εσύ πού ήσουνα; Ουπς, ξέχασα, η σύνδεση με το εργατικό κίνημα δεν είναι πρόταση, είναι "πιπίλα". ::)

Πιστεύω ότι θα η απάντηση που ταίριάζει στα δικά σου πόστς (και στην συμπεριφορά σου) θα ήταν "Καθαρές μαλακίες".
Πιστεύω ότι η απάντηση που ταίριάζει στα δικά σου πόστς (και στην συμπεριφορά σου) θα ήταν "Καθαρές μαλακίες".

Συνέχισε να κοιμάσαι.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: BOBoMASTORAS on September 01, 2006, 23:55:11 pm
Τάσο το ξέρω ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει (ή έστω δε συμφωνεί με) την ταξική φύση του ζητήματος. Δεν έχω τέτοιες αυταπάτες, αν ήταν έτσι θα ξεκινούσαμε την επανάσταση... Το όλο θέμα συνοψίζεται στο εξής: Πώς συνεχίζουμε έτσι ώστε να νικήσουμε; Εμείς θέλουμε το κίνημα να πετύχει το στόχο του. Μια νίκη αφενός βελτιώνει τη θέση μας απέναντι στον εχθρό και αφετέρου μας δίνει κουράγιο για να συνεχίσουμε.

Μα το όλο θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν σαφείς στόχοι του να έχουν τεθεί. Οι περισσότεροι ΔΕΝ αντιλαμβάνονται το ζήτημα ως ταξική πάλη. Ούτε μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι οι στόχοι περιορίζονται στο να μην περάσουν 3-5 νόμοι. Αυτό είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Αν δε τεθούν αυτοί οι στόχοι σαφώς τότε δε πάμε πουθενά.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Nessa on September 02, 2006, 00:04:44 am
Ηρεμία... η συνειδητοποίηση έρχεται σιγά σιγά μέσα από την πάλη... η εμπειρία είναι χίλιες φορές καλύτερος δάσκαλος από το κήρυγμα.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Καμένος on September 02, 2006, 00:13:32 am
Αιντε ξεκκόλα με αυτή την πιπίλα του "αγώνα" και της "σύνδεσης με το εργατικό κίνημα"...
Και πρόβλημα με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς να προκύψει θα επιχειρήσετε σύνδεση με το εργατικό κίνημα.
Τσουρέκια πια με αυτές τις κοινοτοπίες. Τόσες φορές που τις επαναλαμβάνετε όπου πατάτε κι όπου βρεθείτε έχουν καταντήσει αηδία αν και κατά βάση είναι σωστές.
"Σωστά είναι αυτά που λες, αλλά μην τα λες συνέχεια γιατί βαριέμαι". Άλλο ένα φοβερό επιχείρημα.

Καλά, καταλαβαίνεις ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των φοιτητών έχουν σιχαθεί τα κόμματα επειδή ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΠΡΗΧΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ??
Αν όχι, συνέχισε να κοιμάσαι..

Έγραψα "αν και κατα βάση είναι σωστές". Προφανώς δεν το διάβασες, αλλά προτίμησες να πετάξεις πάλι το κύρηγμα.


Και θα σου πώ κάτι που θα σου προξενήσει έκπληξη: Τις καταλήψεις δεν τις έκαναν τα κόμματα. ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΑΝΑΝ. ΞΕΚΚΟΛΑ!

Εσύ κάνεις μεγάλο λάθος. Ενώ το πρόβλημα βρίσκεται στην παιδέια εσείς το ανάγετε στην αντιπαράθεση των μικρομματικών σας διαφορών
Αντιπαράθεση μικροκομματικών διαφορών;;; Νομίζεις ότι όλα αυτά τα κάνουμε για να μεγαλώσει ο καθένας το "μαγαζάκι του"; Είσαι βαθιά νυχτωμένος φίλε.
Ναι , πραγματικά αυτό πιστεύω. Ξεκκόλα λίγο από το περιβάλλον σου και ρώτα καμιά άλλη άποψη. Ή μήπως μαζεύεστε και λέτε "Βρε τι ωραία και σωστά που τα λέμε!!"
Μου φαίνεται ότι εσύ είσαι βαθιά νυχτωμένη.


και το χειρότερο είμαστε αναγκασμένοι να ακούμε αυτές τις μαλακίες κ^
5;ι στις γενικές συνελεύσεις, αντι να ακούμε προτάσεις επί του θέματος.
Όταν εμείς κάναμε προτάσεις εσύ πού ήσουνα; Ουπς, ξέχασα, η σύνδεση με το εργατικό κίνημα δεν είναι πρόταση, είναι "πιπίλα". ::)
Ποιες προτάσεις έκανες κοπέλα μου?? Εγώ αυτό που άκουσα και που κατάλαβα και που μου έμεινε από όλα αυτά που έλεγες είναι "η σύνδεση με το εργατικό κίνημα".
ΕΛΕΟΣ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ ΜΟΥ!! Είπες καμια προταση για το πώς θα
-Βελτιώσουμε το σύστημα παιδείας
-Καλυτερέψουμε τις συνθήκες μόρφωσης στη σχολή μας
-Φτιάξουμε καλύτερα εργαστήρια
-Καλυτερέψουμε τις αίθουσες??????

Όχι φυσικά... Μόνο πιπίλιζες την πιπίλα σου.

Που ήσασταν όταν έτρεχαν (τρέχαμε) τα παιδιά
-για το κυλικείο
-για την κατασκευή καινούριας νησίδας
και για πολλά άλλα πράγματα??

Πού ήταν η υποστήριξη των κομμάτων? Γιατί σκατά τους ψηφίζουμε??

Πιστεύω ότι θα η απάντηση που ταίριάζει στα δικά σου πόστς (και στην συμπεριφορά σου) θα ήταν "Καθαρές μαλακίες".
Πιστεύω ότι η απάντηση που ταίριάζει στα δικά σου πόστς (και στην συμπεριφορά σου) θα ήταν "Καθαρές μαλακίες".

Συνέχισε να κοιμάσαι.

Συνέχισε να νομίζεις ότι είσαι ξύπνια.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Nessa on September 02, 2006, 09:58:12 am
Καλά, καταλαβαίνεις ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των φοιτητών έχουν σιχαθεί τα κόμματα επειδή ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΠΡΗΧΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ??
Οι διαφωνίες επί του πώς παλεύουμε είναι κάθε άλλο παρά ανούσιες.

Και θα σου πώ κάτι που θα σου προξενήσει έκπληξη: Τις καταλήψεις δεν τις έκαναν τα κόμματα. ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΑΝΑΝ. ΞΕΚΚΟΛΑ!
Είπα εγώ το αντίθετο άνθρωπέ μου;

Ναι , πραγματικά αυτό πιστεύω. Ξεκκόλα λίγο από το περιβάλλον σου και ρώτα καμιά άλλη άποψη.
Την ξέρω αυτήν την άποψη. Είναι ηλίθια. "Βαθιά νυχτωμένη", θα επαναλάβω.
Ή μήπως μαζεύεστε και λέτε "Βρε τι ωραία και σωστά που τα λέμε!!"
Δεν τα λέμε για να τα ακούμε εμείς, τα λέμε για να τα ακούτε εσείς. Ευτυχώς δεν είναι όλοι αλλεργικοί στις παρατάξεις σαν εσένα.

Ποιες προτάσεις έκανες κοπέλα μου?? Εγώ αυτό που άκουσα και που κατάλαβα και που μου έμεινε από όλα αυτά που έλεγες είναι "η σύνδεση με το εργατικό κίνημα".
ΕΛΕΟΣ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ ΜΟΥ!! Είπες καμια προταση για το πώς θα
-Βελτιώσουμε το σύστημα παιδείας
-Καλυτερέψουμε τις συνθήκες μόρφωσης στη σχολή μας
-Φτιάξουμε καλύτερα εργαστήρια
-Καλυτερέψουμε τις αίθουσες??????
Για όλα αυτά χρειάζονται λεφτά. Και πώς θα εξασφαλίσουμε λεφτά; Με αγώνες. Και πώς θα πετύχουν οι αγώνες; Όταν συνδεθούν με το εργατικό κίνημα. Αυτή είναι η γενική πολιτική κατεύθυνση.

Που ήσασταν όταν έτρεχαν (τρέχαμε) τα παιδιά
-για το κυλικείο
-για την κατασκευή καινούριας νησίδας
και για πολλά άλλα πράγματα??
Αυτά είναι μικροσυνδικαλιστικά ζητήματα. Όχι ότι τα σνομπάρουμε, σε καμία περίπτωση δε λέω αυτό, αλλά επειδή δεν έχουμε δυνάμεις προς το παρόν δε μπορούμε να τα παρακολουθούμε όλα, οπότε επικεντρωνόμαστε στα πρωτεύοντα πολιτικά ζητήματα. Προσωπικά συμμετείχα σε κάποιες από αυτές τις κινητοποιήσεις, οι οποίες δυστυχώς δεν είχαν έτσι κι αλλιώς πολύ κόσμο...

Πού ήταν η υποστήριξη των κομμάτων? Γιατί σκατά τους ψηφίζουμε??
Ηθικά η υποστήριξη είναι δεδομένη. Πρακτικά το προσπαθούμε. Δύο άτομα είμαστε στο κάτω κάτω.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: BOBoMASTORAS on September 02, 2006, 12:25:01 pm
Ηρεμία... η συνειδητοποίηση έρχεται σιγά σιγά μέσα από την πάλη... η εμπειρία είναι χίλιες φορές καλύτερος δάσκαλος από το κήρυγμα.

Συμφωνώ ότι η συνειδητοποίηση δεν έρχεται από τη μία μέρα στην άλλη. ΑΥτό που δε μπορώ να καταλάβω είναι το πως κάποιοι έχουνε λήξει το θέμα της συνείδησης και θεωρούν ότι οι δικές τους απόψεις είναι οι σωστές που τελικά "θα πρέπει" να έχει το κίνημα όταν συνειδητοποιηθεί. Για αυτούς που αναφέρονται σε κινήματα να ξέρουν ότι αυτά δημιουργούν νέες συνειδήσεις και δεν έχουν ποδηγέτες οι οποίοι γνωρίζουν την "αλήθεια" και την μεταλαμπαδεύουν


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Καμένος on September 02, 2006, 12:37:22 pm
Καλά, καταλαβαίνεις ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των φοιτητών έχουν σιχαθεί τα κόμματα επειδή ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΠΡΗΧΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ??
Οι διαφωνίες επί του πώς παλεύουμε είναι κάθε άλλο παρά ανούσιες.

Φαίνεται στα αποτελέσματα και τα "καλά" που έχετε κάνει για την σχολή.

Ναι , πραγματικά αυτό πιστεύω. Ξεκκόλα λίγο από το περιβάλλον σου και ρώτα καμιά άλλη άποψη.
Την ξέρω αυτήν την άποψη. Είναι ηλίθια. "Βαθιά νυχτωμένη", θα επαναλάβω.

Τι εννοείς ότι η άποψη ότι τα κόμματα μαλώνουν για μαλακίες και δεν βελτιώνουν την σχολή είναι "βαθιά νυχτωμένη"??
Τελικά όντως μαζεύεστε και λέτε "Βρε τι ωραίες και σωστές που είναι οι απόψεις μας".

Ή μήπως μαζεύεστε και λέτε "Βρε τι ωραία και σωστά που τα λέμε!!"
Δεν τα λέμε για να τα ακούμε εμείς, τα λέμε για να τα ακούτε εσείς. Ευτυχώς δεν είναι όλοι αλλεργικοί στις παρατάξεις σαν εσένα.

Μη φοβάσαι, είναι αρκετοί αλλεργικοί... Τέτοια "γρίπη" που έχετε καταντήσει...



Ποιες προτάσεις έκανες κοπέλα μου?? Εγώ αυτό που άκουσα και που κατάλαβα και που μου έμεινε από όλα αυτά που έλεγες είναι "η σύνδεση με το εργατικό κίνημα".
ΕΛΕΟΣ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ ΜΟΥ!! Είπες καμια προταση για το πώς θα
-Βελτιώσουμε το σύστημα παιδείας
-Καλυτερέψουμε τις συνθήκες μόρφωσης στη σχολή μας
-Φτιάξουμε καλύτερα εργαστήρια
-Καλυτερέψουμε τις αίθουσες??????
Για όλα αυτά χρειάζονται λεφτά. Και πώς θα εξασφαλίσουμε λεφτά; Με αγώνες. Και πώς θα πετύχουν οι α
;γώνες; Όταν συνδεθούν με το εργατικό κίνημα. Αυτή είναι η γενική πολιτική κατεύθυνση.

Αυτό που σου λέω κορίτσι μου είναι ότι είστε κολλημένοι με "πολιτικές καταευθύσεις". Δεν βλέπετε την πραγματικότητα.
Και μιας και εσύ κάνεις πολυχρόνιους αγώνες, πόσα λεφτά έχεις κατορθώσει να μαζέψεις? Και που τα επενδύσατε στη σχολή?


Που ήσασταν όταν έτρεχαν (τρέχαμε) τα παιδιά
-για το κυλικείο
-για την κατασκευή καινούριας νησίδας
και για πολλά άλλα πράγματα??
Αυτά είναι μικροσυνδικαλιστικά ζητήματα. Όχι ότι τα σνομπάρουμε, σε καμία περίπτωση δε λέω αυτό, αλλά επειδή δεν έχουμε δυνάμεις προς το παρόν δε μπορούμε να τα παρακολουθούμε όλα, οπότε επικεντρωνόμαστε στα πρωτεύοντα πολιτικά ζητήματα. Προσωπικά συμμετείχα σε κάποιες από αυτές τις κινητοποιήσεις, οι οποίες δυστυχώς δεν είχαν έτσι κι αλλιώς πολύ κόσμο...

Καλά επικοινωνείς?? Ποια μικροσυνδικαλιστικά ζητήματα και μαλακίες?? Η καινούρια νησίδα είναι ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ζήτημα?? Το μυαλό σας έχει γίνει πουρές!!

Τέλως πάντων, εγώ δεν γουστάρω να περιμένω την πτώση του καπιταλισμού για να φτιάξω την σχολή μου.
Εσείς άμα θέλετε κάντε το (που μάλλον το κάνετε) και συνεχίστε τις "πιπίλες" σας.

Πού ήταν η υποστήριξη των κομμάτων? Γιατί σκατά τους ψηφίζουμε??
Ηθικά η υποστήριξη είναι δεδομένη. Πρακτικά το προσπαθούμε. Δύο άτομα είμαστε στο κάτω κάτω.

Ευχαριστούμε για τον "ηθικό" ιδρώτα που έχυσες (χύσατε)... πάρα πολλοί βοήθησαν ηθικά. Αλλά άλλοι έφαγαν την πούτσα.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Nessa on September 02, 2006, 12:39:17 pm
Συμφωνώ ότι η συνειδητοποίηση δεν έρχεται από τη μία μέρα στην άλλη. ΑΥτό που δε μπορώ να καταλάβω είναι το πως κάποιοι έχουνε λήξει το θέμα της συνείδησης και θεωρούν ότι οι δικές τους απόψεις είναι οι σωστές που τελικά "θα πρέπει" να έχει το κίνημα όταν συνειδητοποιηθεί. Για αυτούς που αναφέρονται σε κινήματα να ξέρουν ότι αυτά δημιουργούν νέες συνειδήσεις και δεν έχουν ποδηγέτες οι οποίοι γνωρίζουν την "αλήθεια" και την μεταλαμπαδεύουν
Φυσικά και πιστεύουμε ότι η άποψή μας είναι η σωστή. Ξέρεις κανέναν που να πιστεύει ότι η άποψή του είναι λάθος; ;D Αυτό δε σημαίνει ότι δε μαθαίνουμε κι εμείς από την εμπειρία του κινήματος.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Nessa on September 02, 2006, 12:48:20 pm
Φαίνεται στα αποτελέσματα και τα "καλά" που έχετε κάνει για την σχολή.
Δηλαδή πιστεύεις ότι οι παρατάξεις δεν προσέφεραν τίποτα στο φοιτητικό κίνημα; Χωρίς οργάνωση το κίνημα διαχέεται.

Τι εννοείς ότι η άποψη ότι τα κόμματα μαλώνουν για μαλακίες και δεν βελτιώνουν την σχολή είναι "βαθιά νυχτωμένη"??
Εννοώ ότι δεν καταλαβαίνεις ότι δε μαλώνουμε για μαλακίες, αλλά για το πώς θα νικήσουν οι αγώνες μας (όπου στο "μας" είσαι μέσα κι εσύ) για μια καλύτερη παιδεία και κοινωνία κατ'επέκταση.
Τελικά όντως μαζεύεστε και λέτε "Βρε τι ωραίες και σωστές που είναι οι απόψεις μας".
Τις απόψεις μας τις λέμε μπας και ξυπνήσουμε κανένα ταξικό κοθώνι σαν εσένα.

Αυτό που σου λέω κορίτσι μου είναι ότι είστε κολλημένοι με "πολιτικές καταευθύσεις". Δεν βλέπετε την πραγματικότητα.
Φυσικά και έχουμε συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση, αυτό που κολλάει με το αν βλέπουμε την πραγματικότητα; Μάλλον εσύ δε βλέπεις την πραγματικότητα, ότι όλα σχετίζονται με την πολιτική.
Και μιας και εσύ κάνεις πολυχρόνιους αγώνες, πόσα λεφτά έχεις κατορθώσει να μαζέψεις? Και που τα επενδύσατε στη σχολή?
Αν δεν ήταν οι αγώνες της αριστεράς, αφελές πλάσμα, η παιδεία θα έπαιρνε όχι το 3% αλλά τα 3. Αν δεν ήταν οι αγώνες της αριστεράς θα είχε ήδη διαλυθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Καλά επικοινωνείς?? Ποια μικροσυνδικαλιστικά ζητήματα και μαλακίες?? Η καινούρια νησίδα είναι ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ζήτημα??
ΠΡΟΦΑΝΩΣ!!!!

Τέλως πάντων, εγώ δεν γουστάρω να περιμένω την πτώση του καπιταλισμού για να φτιάξω την σχολή μου.
Ούτε εγώ. ::)

Ευχαριστούμε για τον "ηθικό" ιδρώτα που έχυσες (χύσατε)... πάρα πολλοί βοήθησαν ηθικά. Αλλά άλλοι έφαγαν την πούτσα.
Σου λέω, τόσα μπορούμε τόσα κάνουμε. Δύο άτομα είμαστε και με την πολιτική έχουμε κι άλλα πράγματα στο μυαλό μας.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: BOBoMASTORAS on September 02, 2006, 12:51:22 pm
Φυσικά και πιστεύουμε ότι η άποψή μας είναι η σωστή. Ξέρεις κανέναν που να πιστεύει ότι η άποψή του είναι λάθος; ;D Αυτό δε σημαίνει ότι δε μαθαίνουμε κι εμείς από την εμπειρία του κινήματος.

Φυσικά και ο καθένας υποστηρίζει αυτό που θεωρεί σωστό. Προφανώς! Απλά υπάρχουν πολοί οι οποίοι εμφανίζουν ελάχιστη ή μηδαμινή ελαστικότητα όσο αναφορά τις απόψεις τους.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: cecs on September 02, 2006, 13:01:57 pm
Εμένα να με συγχωρείτε που πιστεύω ότι:

Όλα τα ριζοσπαστικά αριστερά σχήματα (δλδ αυτά που μιλούν για πολέμους, επαναστάσεις κτλ κτλ..) στην πραγματικότητα δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα, δεν θέλουν να βελτιωθεί τίποτα. Θέλουν απλά να χειροτερεύει ο καπιταλισμός μέχρι να καταρρεύσει (όπως προέβλεψε ο Μάρξ) και μετά να γίνει επανάσταση. Ξαναλέω: Δεν θέλουν να βελτιωθεί τίποτα όσο υπάρχει αυτό το σύστημα. Γι'αυτό και χέστηκαν αν πεθάνει αυτό το κίνημα. Αφού ο κόσμος δεν είναι ακόμα έτοιμος για σοσιαλισμό.

Να με συγχωρείτε και πάλι. Λυπούμαι ιδιαίτερα που τα λέω αυτά  :(. Αλλά με τις πράξεις τους αυτό μου δίνουν να πιστέψω. :-\

+1

Juan,λυπάμαι πολύ,αλλά κι εγώ το ίδιο τείνω να πιστέψω...


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Καμένος on September 02, 2006, 13:05:13 pm
Φαίνεται στα αποτελέσματα και τα "καλά" που έχετε κάνει για την σχολή.
Δηλαδή πιστεύεις ότι οι παρατάξεις δεν προσέφεραν τίποτα στο φοιτητικό κίνημα; Χωρίς οργάνωση το κίνημα διαχέεται.

Αυτό που κάνετε λέγεται ΑΠΟΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ. Όχι οργάνωση.

Τι εννοείς ότι η άποψη ότι τα κόμματα μαλώνουν για μαλακίες και δεν βελτιώνουν την σχολή είναι "βαθιά νυχτωμένη"??
Εννοώ ότι δεν καταλαβαίνεις ότι δε μαλώνουμε για μαλακίες, αλλά για το πώς θα νικήσουν οι αγώνες μας (όπου στο "μας" είσαι μέσα κι εσύ) για μια καλύτερη παιδεία και κοινωνία κατ'επέκταση.
Τελικά όντως μαζεύεστε και λέτε "Βρε τι ωραίες και σωστές που είναι οι απόψεις μας".
Τις απόψεις μας τις λέμε μπας και ξυπνήσουμε κανένα ταξικό κοθώνι σαν εσένα.

Σιγά ρε φωστήρες!! Το να επικαλείσαι ως αυθεντία τον εαυτό σου είναι πέρα ως περα μαλακία. Συνέχιστε να λέτε "Βρε τι ωραίες και σωστές που είναι οι απόψεις μας" χωρίς να ακούτε και καμιά άλλη.

Αυτό που σου λέω κορίτσι μου είναι ότι είστε κολλημένοι με "πολιτικές καταευθύσεις". Δεν βλέπετε την πραγματικότητα.
Φυσικά και έχουμε συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση, αυτό που κολλάει με το αν βλέπουμε την πραγματικότητα; Μάλλον εσύ δε βλέπεις την πραγματικότητα, ότι όλα σχετίζονται με την πολιτική.

Τέτοις πουρές που έχει γίνει το μυαλό σας έτσι νομίζετε.

Και μιας και εσύ κάνεις πολυχρόνιους αγώνες, πόσα λεφτά έχεις κατορθώσει να μαζέψεις? Και που τα επενδύσατε στη σχολή?
Αν δεν ήταν οι αγώνες της αριστεράς, αφελές πλάσμα, η παιδεία θα έπαιρνε όχι το 3% αλλά τα 3. Αν δεν ήταν οι αγώνες της αριστεράς θα είχε ήδη διαλυθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Ναι, επίσης θα είχαν έρθει οι ΕΛ και θα είχαν κατακτήσει τον πλανήτη γή. Αριστερέ μου φωστήρα άσε τις προπαγάνδες... Μην επιμένεις ότι είσαστε μόνο εσείς που τα ξέρετε όλα και ενδιαφέρεστε για την παιδεία. Επαναλαμβάνω: Τους αγώνες τους κάνω οι φοιτητές, όχι τα κόμματα. Πρίν είπες ότι το ξέρεις αλλά δεν το βλέπω.

Καλά επικοινωνείς?? Ποια μικροσυνδικαλιστικά ζητήματα και μαλακίες?? Η καινούρια νησίδα είναι ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ζήτημα??
ΠΡΟΦΑΝΩΣ!!!!

Καλά, τραγούδα... Συνέχισε να ζείς στο κομματικοποιημένο σου matrix.

Τέλως πάντων, εγώ δεν γουστάρω να περιμένω την πτώση του καπιταλισμού για να φτιάξω την σχολή μου.
Ούτε εγώ. ::)

Γιατί περιμένεις τότε?

Ευχαριστούμε για τον "ηθικό" ιδρώτα που έχυσες (χύσατε)... πάρα πολλοί βοήθησαν ηθικά. Αλλά άλλοι έφαγαν την πούτσα.
Σου λέω, τόσα μπορούμε τόσα κάνουμε. Δύο άτομα είμαστε και με την πολιτική έχουμε κι άλλα πράγματα στο μυαλό μας.

Πολύ βολικό. Κι όλοιαυτοί που ασχολήθηκαν είχαν πολλά να κάνουν αλλά ασχολήθηκαν. Ή μηπως αν άφηνες για λίγο τις μικροκομματικές σου μαλακίες για να βοηθήσεις στην καλυτέρευση της σχολής θα αφανίζονταν η Ελλάδα από τους κακούς καπιταλιστές??


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: cecs on September 02, 2006, 13:12:51 pm

Quote
Εσύ κάνεις μεγάλο λάθος. Ενώ το πρόβλημα βρίσκεται στην παιδέια εσείς το ανάγετε στην αντιπαράθεση των μικρομματικών σας διαφορών
Quote
Αντιπαράθεση μικροκομματικών διαφορών;;; Νομίζεις ότι όλα αυτά τα κάνουμε για να μεγαλώσει ο καθένας το "μαγαζάκι του"; Είσαι βαθιά νυχτωμένος φίλε.
Quote
Ναι , πραγματικά αυτό πιστεύω. Ξεκκόλα λίγο από το περιβάλλον σου και ρώτα καμιά άλλη άποψη. Ή μήπως μαζεύεστε και λέτε "Βρε τι ωραία και σωστά που τα λέμε!!"
Μου φαίνεται ότι εσύ είσαι βαθιά νυχτωμένη.

Δεν είναι καθόλου νυχτωμένος Nessa μου!
Είναι ότι πιο σωστό έχει ακουστεί ως τώρα!


ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΙΚΡΟΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΑ ΣΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ!
ΜΗ ΜΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΑΛΛΟ ΩΣ ΜΠΑΛΑΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!
ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΑΣ!
ΞΕΚΟΛΛΑΤΕ ΠΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΠΙΛΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΕΝΟΜΥΑΛΙΑ ΣΑΣ!
ΔΕΙΤΕ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΤΗ ΣΑΣ!
ΑΦΟΥΓΚΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ,ΟΧΙ ΤΑ ΜΗΧΑΝΑΚΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ!
ΑΛΛΑΞΤΕ ΡΟΤΑ,ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ!


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: cecs on September 02, 2006, 13:20:51 pm
Quote
Δεν τα λέμε για να τα ακούμε εμείς, τα λέμε για να τα ακούτε εσείς. Ευτυχώς δεν είναι όλοι αλλεργικοί στις παρατάξεις σαν εσένα.

Και γιατί χρειαζόμαστε εμείς κάποιον να μας λέει κι εμείς να ακούμε;
Εμείς κρίση δεν έχουμε,θέλουμε κάποιον να μας καθοδηγεί;
Αλλά σας βολεύει αυτή η στάση...


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: cecs on September 02, 2006, 13:27:39 pm
Quote
Δηλαδή πιστεύεις ότι οι παρατάξεις δεν προσέφεραν τίποτα στο φοιτητικό κίνημα; Χωρίς οργάνωση το κίνημα διαχέεται.

Τι σχέση έχει αυτό ρε γαμώτο;
Σε ρωτάει ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ τι κάνανε για τη σχολή μας,όταν κάποιοι άλλοι τρέχανε!
Τι το γυρνάς πάλι στο φοιτητικό κίνημα;
ΑΜΑΝ ΠΙΑ!


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: xristoforos_ on September 02, 2006, 13:50:09 pm
cecs, nessa και καμένε....

λοιποί παραταξιακόβλοι (τι χες γιάννη μ ..τι είχα πάντα) και αντι-παραταξιόκαβλοι (μεταμοντέρνο κουλτουρέ φυστίκι με μια essence επίκλησης στοσυναισθήμα)....

έχετε...με ακριβώς το ίδιο μερίδιο...έχετε ξεφτυλλίσει τη συζήτηση...

δεν ξέρω αν το έχετε συνειδιτοποιήσει...αλλά έχετε  "συνελευσιοποιήσει" το ύφος και το κλίμα της συζήτησης....και εν πάση περιπτώσει...δεν είναι το αν οι παρατάξεις θα μας σώσουν το θέμα μας...αλλά άλλο...

ας επιστρέψουμε σε αυτό...

ιχιψ_/που μπούχτησε

υ.γ: den anaferomai genika se esoun ipostiriksan i den ipostiriksan tis paratakseis...alla se kapoious pou mas zalisan...


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: jimi on September 02, 2006, 14:59:30 pm
Χριστόφορε όσο υπάρχει δράση θα υπάρχει και αντίδραση...

Καλά με τον Καμένο και τη Cecs συμφωνώ απόλυτα...Με κάλυψαν πλήρως...

Νέσσα μπορείς να πάψεις να μας θεωρείς ηλίθιους???Αλλά ναι ...Μάλλον είμαστε ηλίθιοι που δε σας πετάμε όλους από το παράθυρο.Αλλά εμείς που είμαστε ηλίθιοι δεν καθόμαστε να μαλώνουμε για μια κωλοαφίσα κάθε πρωί ,ούτε στην πορεία του Συλλόγου σηκώνουμε πλακάτ με συνθήματα για την παράταξη που ανήκουμε.Όταν το βλέπω αυτό το σκηνικό συχνά πυκνά να μην υποθέσω ότι διακυβεύονται ισχυρά συμφέροντα???

Α ρε ΑΚ που σας χρειάζεται μερικούς...  ;D ;D ;D





Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: aliakmwn on September 02, 2006, 15:28:48 pm
Σιγά ρε φωστήρες!! Το να επικαλείσαι ως αυθεντία τον εαυτό σου είναι πέρα ως περα μαλακία. Συνέχιστε να λέτε "Βρε τι ωραίες και σωστές που είναι οι απόψεις μας" χωρίς να ακούτε και καμιά άλλη.

Σιγα ρε φωστηρα!! Το να επικαλεισαι ως αυθεντια τον εαυτο σου ειναι περα ως περα μαλακια. Συνεχισε να λες "Βρε τι ωραιες και σωστες που ειναι οι αποψεις μου" χωρις να ακους και καμια αλλη.
;D
(Προφανως το εγραψα χιουμοριστικα, για να καταλαβεις πως κανεις ακριβως το ιδιο για το οποιο μας κατηγορεις ;) )

Παραταξεις, οργανωσεις, κομματα, σχηματα, γκρουπες.............. Με μια λεξη "συλλογικοτητες". Καποια απο αυτα εχουν και μια ιστορια 9 δεκαετιων αγωνων...
Ζυμωσεις, διαφωνιες, διασπασεις, συσπειρωσεις, ενωσεις, συνεργασιες...........
Τομοι Μαρξ, Ενγκελς, Λενιν.
Καποιοι εισαγουν κι αλλους τομους Τροτσκυ.
Καποιοι χωνουν και κατι απο Μαο.
Και διπλα, η πραξη. Ιστορια, πολεμοι, συστηματα, επαναστασεις και ανατροπες.
Χιλιαδες χιλιαδων ανθρωποι χρονια ολοκληρα, αφιερωσαν τη ζωη τους σε αγωνες, προσπαθησαν να εξηγησουν, να καταλαβουν, να προτεινουν κατι για τον κοσμο.....

Αλλα προφανως ολοι αυτοι ηταν μαλακες.

Τέτοις πουρές που έχει γίνει το μυαλό σας έτσι νομίζετε.

Ευχαριστω για τα καλα σου λογια :)

Εμένα να με συγχωρείτε που πιστεύω ότι:

Όλα τα ριζοσπαστικά αριστερά σχήματα (δλδ αυτά που μιλούν για πολέμους, επαναστάσεις κτλ κτλ..) στην πραγματικότητα δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα, δεν θέλουν να βελτιωθεί τίποτα. Θέλουν απλά να χειροτερεύει ο καπιταλισμός μέχρι να καταρρεύσει (όπως προέβλεψε ο Μάρξ) και μετά να γίνει επανάσταση. Ξαναλέω: Δεν θέλουν να βελτιωθεί τίποτα όσο υπάρχει αυτό το σύστημα. Γι'αυτό και χέστηκαν αν πεθάνει αυτό το κίνημα. Αφού ο κόσμος δεν είναι ακόμα έτοιμος για σοσιαλισμό.

Να με συγχωρείτε και πάλι. Λυπούμαι ιδιαίτερα που τα λέω αυτά  :(. Αλλά με τις πράξεις τους αυτό μου δίνουν να πιστέψω. :-\

Οι αριστερες οργανωσεις, εντοπιζουν την αιτια των προβληματων του κοσμου στον καπιταλισμο. Οι προσεγγισεις των διαφορων αριστερων διαφερουν στα σημεια... Διαφερουν οι προτασεις τους, παρεκκλινουν οι αναλυσεις τους, διαφωνουν στους τροπους δρασης. Συμφωνουν ομως απολυτα στο οτι ο καπιταλισμος δεν επιδεχεται βελτιωση. Οχι επειδη δεν θελουν να τον βελτιωσουν, αλλα διοτι δεν γινεται! Η βαση του καπιταλισμου, τα θεμελια του, ειναι η ανισοτητα, η ανισοκατανομη του πλουτου, η εκμεταλλευση ανθρωπου απο ανθρωπο! Το να αγωνιζονται να βελτιωσουν τον κοσμο μεσα στο καπιταλιστικο συστημα, ειναι σαν να προσπαθουν να αλλαξουν τη ροη ενος ποταμου...... με τους κουβαδες!

Υπαρχουν ωστοσο αριστερα και κομμουνιστικα κομματα τα οποια συμμετεχουν στις εκλογες, μπαινουν στο κοινοβουλιο και προσπαθουν, με τις λιγες δυναμεις τους, να σαμποταρουν με οποιο τροπο μπορουν τις αντιλαϊκες αλλαγες που προωθουνται. Ο στοχος τους ομως ειναι η καταπολεμιση των αιτιων.

ΕΛΕΟΣ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ ΜΟΥ!! Είπες καμια προταση για το πώς θα
-Βελτιώσουμε το σύστημα παιδείας
-Καλυτερέψουμε τις συνθήκες μόρφωσης στη σχολή μας
-Φτιάξουμε καλύτερα εργαστήρια
-Καλυτερέψουμε τις αίθουσες??????

- Προτασεις υπαρχουν. Qui habet aures audiendi, audiat!
- Δεν μας ενδιαφερει να βελτιωσουμε το "συστημα μορφωσης" (sic) στη σχολη μας. Μας ενδιαφερει να βελτιωσουμε το εκπαιδευτικο συστημα ΣΥΝΟΛΙΚΑ. Η σχολη μας δεν ειναι αποκομμενη απο τις υπολοιπες σχολες, τα υπολοιπα Πανεπιστημια. Τα χαλια βιβλια, οι μικρες και ανεπαρκεις αιθουσες, τα ανυπαρκτα εργαστηρια, δεν ειναι μονο δικο μας προβλημα, και δεν μπορουμε να το λυσουμε μονοι μας.
- Τα καλυτερα εργαστηρια χρειαζονται καλυτερη χρηματοδοτηση. Εχουμε προταση και γι' αυτο.
- Φανταζομαι πως δεν εννοεις........ να βαψουμε τους τοιχους για να εχουν καλυτερο χρωμα!
Τι περιμενεις δηλαδη, να πιασουμε απο ενα μιστρι και να αρχισουμε να χτιζουμε καινουργια κτηρια?

Αλλά εμείς που είμαστε ηλίθιοι δεν καθόμαστε να μαλώνουμε για μια κωλοαφίσα κάθε πρωί ,ούτε στην πορεία του Συλλόγου σηκώνουμε πλακάτ με συνθήματα για την παράταξη που ανήκουμε.

Δηλαδη μου στερεις το δικαιωμα να μαλωσω για την "κωλο"αφισα μου?
Τι ειναι το "ΑΚ", σε ποιους χρειαζεται, γιατι τους χρειαζεται και πώς ακριβως θα τους βοηθησει?


Και μια γενικη απαντηση περι παραταξεων, κομματων κλπ:

Η Ελλαδα εχει δημοκρατικο καθεστως, και συγκεκριμενα κοινοβουλευτικη δημοκρατια. Στη δημοκρατια, οι πολιτες συμμετεχουν στην πολιτικη ζωη (δηλαδη και στη διακυβερνηση της χωρας) μεσα απο οργανωμενους σχηματισμους που αποκαλουνται "κομματα". Το προγραμμα του καθε κομματος, οι προτασεις του και οι τροποι υλοποιησης τους, καθοριζονται απο τα μελη του. Το καθενα εχει εσωτερικες διαδικασιες και οργανα, που καθοριζουν τη συνολικη του υπαρξη και λειτουργια.

Ο φοιτητικος συνδικαλισμος ειναι κατι σαν μικρογραφια της κοινωνιας. Οι σχηματισμοι εδω αποκαλουνται "παραταξεις".

Το να στρεφεται καποιος εναντια στις παραταξεις συνολικα γενικα κι αοριστα, ειναι σαν να παροτρυνει τον κοσμο να απεχει απο τις εκλογες, να απομακρυνθει απο τα κομματα.
Η αποψη αυτη ειναι βαθυτατα ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, στρεφεται εναντια στις ιδιες τις δημοκρατικες διαδικασιες.

Ο τροπος με τον οποιο λειτουργει μια παραταξη, εξαρταται απο τα ατομα που την στελεχωνουν. Ετσι λοιπον, ο μεγαλυτερος υπευθυνος για την "λαθος τακτικη" μιας παραταξης ειναι αυτος ο οποιος, την αναγνωριζει ως λαθος, αλλα δεν κανει κατι για να την αλλαξει.



Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Johnny English on September 02, 2006, 15:38:54 pm
Εμένα να με συγχωρείτε που πιστεύω ότι:

Όλα τα ριζοσπαστικά αριστερά σχήματα (δλδ αυτά που μιλούν για πολέμους, επαναστάσεις κτλ κτλ..) στην πραγματικότητα δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα, δεν θέλουν να βελτιωθεί τίποτα. Θέλουν απλά να χειροτερεύει ο καπιταλισμός μέχρι να καταρρεύσει (όπως προέβλεψε ο Μάρξ) και μετά να γίνει επανάσταση. Ξαναλέω: Δεν θέλουν να βελτιωθεί τίποτα όσο υπάρχει αυτό το σύστημα. Γι'αυτό και χέστηκαν αν πεθάνει αυτό το κίνημα. Αφού ο κόσμος δεν είναι ακόμα έτοιμος για σοσιαλισμό.

Να με συγχωρείτε και πάλι. Λυπούμαι ιδιαίτερα που τα λέω αυτά  :(. Αλλά με τις πράξεις τους αυτό μου δίνουν να πιστέψω. :-\

Οι αριστερες οργανωσεις, εντοπιζουν την αιτια των προβληματων του κοσμου στον καπιταλισμο. Οι προσεγγισεις των διαφορων αριστερων διαφερουν στα σημεια... Διαφερουν οι προτασεις τους, παρεκκλινουν οι αναλυσεις τους, διαφωνουν στους τροπους δρασης. Συμφωνουν ομως απολυτα στο οτι ο καπιταλισμος δεν επιδεχεται βελτιωση. Οχι επειδη δεν θελουν να τον βελτιωσουν, αλλα διοτι δεν γινεται! Η βαση του καπιταλισμου, τα θεμελια του, ειναι η ανισοτητα, η ανισοκατανομη του πλουτου, η εκμεταλλευση ανθρωπου απο ανθρωπο! Το να αγωνιζονται να βελτιωσουν τον κοσμο μεσα στο καπιταλιστικο συστημα, ειναι σαν να προσπαθουν να αλλαξουν τη ροη ενος ποταμου...... με τους κουβαδες!

Υπαρχουν ωστοσο αριστερα και κομμουνιστικα κομματα τα οποια συμμετεχουν στις εκλογες, μπαινουν στο κοινοβουλιο και προσπαθουν, με τις λιγες δυναμεις τους, να σαμποταρουν με οποιο τροπο μπορουν τις αντιλαϊκες αλλαγες που προωθουνται. Ο στοχος τους ομως ειναι η καταπολεμιση των αιτιων.

Σ'ευχαριστώ που επιβεβαιώνεις τα λόγια μου. Δυστυχώς...


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Nessa on September 02, 2006, 15:39:21 pm
Αυτό που κάνετε λέγεται ΑΠΟΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ. Όχι οργάνωση.
Αν δεν ήταν τα ΕΑΑΚ (αλλά και η υπόλοιπη αριστερά, απλά τα ΕΑΑΚ είχαν περισσότερες δυνάμεις στην κατάληψη) καλέ μου άνθρωπε, ούτε τα μισά δε θα είχαν οργανωθεί από όσα έγιναν. Ο μέσος φοιτητής δεν έχει την εμπειρία της πάλης, πώς φτιάχνουμε πανό, στράτσο, αφίσα, πικέτα, προκήρυξη, πώς κάνουμε παρέμβαση. Χρειάζεται τις οργανώσεις να το ξεκινήσουν.

Σιγά ρε φωστήρες!! Το να επικαλείσαι ως αυθεντία τον εαυτό σου είναι πέρα ως περα μαλακία.
Ποτέ δεν επικαλέστηκα σαν αυθεντία ούτε τον εαυτό μου ούτε τη ΔΕΑ ούτε καν το Μαρξ που πάνω του βασίζεται όλη η ιδεολογία μας. Σου λέω το πολύ απλό, ότι ξελαρυγγιαζόμαστε για να μας ακούσετε εσείς οι ανένταχτοι και να σκεφτείτε αυτά που λέμε, και όχι για να τη λέμε ο ένας στον άλλον οι παρατάξεις.

Συνέχιστε να λέτε "Βρε τι ωραίες και σωστές που είναι οι απόψεις μας" χωρίς να ακούτε και καμιά άλλη.
Οι απόψεις μας βγαίνουνε από σύνθεση εμπειριών, και το κίνημα είναι μία από αυτές.

Τέτοις πουρές που έχει γίνει το μυαλό σας έτσι νομίζετε.
Είσαι ΠΟΛΥ βαθιά νυχτωμένος. Οι νησίδες, η βιβλιοθήκη, το κυλικείο, είναι ζητήματα που ανάγονται όλα στην πολιτική.

Μην επιμένεις ότι είσαστε μόνο εσείς που τα ξέρετε όλα και ενδιαφέρεστε για την παιδεία. Επαναλαμβάνω: Τους αγώνες τους κάνω οι φοιτητές, όχι τα κόμματα. Πρίν είπες ότι το ξέρεις αλλά δεν το βλέπω.
Τους αγώνες τους κάνουν οι φοιτητές, αλλά χωρίς τις οργανώσεις το φοιτητικό κίνημα δε θα είχε ελπίδες να νικήσει. Και αυτό για τρεις λόγους:

1) Όπως προανέφερα, η οργάνωση έχει την εμπειρία της πάλης, η οποία είναι πολύτιμη στο κίνημα.

2) Η οργάνωση έχει τη μνήμη παλιότερων αγώνων, την οποία δεν έχει ο μέσος φοιτητής. Η οργάνωση είναι το νήμα που συνδέει τις διάφορες "εκλάμψεις" του κινήματος. Η οργάνωση ήταν εδώ και στις καταλήψεις του 2001, ήταν εδώ και στις καταλήψεις του 2006, δε σταμάτησε να δρα ενδιάμεσα, κρατούσε αναμμένη τη φωτιά, κρατούσε τη μνήμη, και μεταφέρει τη γνώση και την εμπειρία αυτή στο κίνημα.

3) Η οργάνωση είναι η μόνη που μπορεί να συνδέσει τα διαφορετικά κινήματα μεταξύ τους. Κι αυτό γιατί η οργάνωση είναι παντού. Ο φοιτητής είναι μόνο φοιτητής, ενώ η οργάνωση είναι συγχρόνως φοιτητής, μαθητής, μετανάστης, εργαζόμενος, άνεργος, γυναίκα... Η οργάνωση είναι το άθροισμα όλων αυτών, έχει τη γνώση όλων αυτών, αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα όλων αυτών, έχει παρέμβαση παντού και δρα σαν συνδετικός κρίκος.

Καλά, τραγούδα... Συνέχισε να ζείς στο κομματικοποιημένο σου matrix.
Τι σχέση έχει η κομματικοποίηση με το γεγονός ότι οι νησίδες είναι συνδικαλιστικό ζήτημα;

Γιατί περιμένεις τότε?
Δεν περιμένω! Έχω ξεπατωθεί στην πολιτική δουλειά!

Πολύ βολικό. Κι όλοιαυτοί που ασχολήθηκαν είχαν πολλά να κάνουν αλλά ασχολήθηκαν.
Κι εγώ ασχολήθηκα. Ίσως όχι τόσο όσο κάποιοι άλλοι. Απλά επειδή έχουμε μικρές δυνάμεις προτιμούμε να τις ξοδεύουμε σε μεγαλύτερα πράγματα, έξω από το μικρόκοσμο της σχολής.

Ή μηπως αν άφηνες για λίγο τις μικροκομματικές σου μαλακίες για να βοηθήσεις στην καλυτέρευση της σχολής θα αφανίζονταν η Ελλάδα από τους κακούς καπιταλιστές??
Ποιες είναι οι "μικροκομματικές μαλακίες"; Πες μία!


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Nessa on September 02, 2006, 15:44:06 pm
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΙΚΡΟΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΑ ΣΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ!
ΜΗ ΜΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΑΛΛΟ ΩΣ ΜΠΑΛΑΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!
Ποια είναι τα "μικροπαραταξιακά συμφέροντα"; Εμείς αγωνιζόμαστε να μεγαλώσει το κίνημα και να πετύχει το στόχο του. Δε σας χρησιμοποιούμε καθόλου ως μπαλάκια, και λυπάμαι που το βλέπεις έτσι. Προσπαθούμε να προωθήσουμε την πολιτική μας γιατί πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα νικήσει το κίνημα. Γι'αυτό και θέλουμε τη διακριτότητα, γι'αυτό και θέλουμε ο κόσμος να γνωρίζει τη ΔΕΑ και τις απόψεις της. Όχι για να κυβερνήσουμε.

ΑΦΟΥΓΚΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ,ΟΧΙ ΤΑ ΜΗΧΑΝΑΚΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ!
ΑΛΛΑΞΤΕ ΡΟΤΑ,ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ!
Μη μας ψηφίζεις... εμείς δεν έχουμε εκλογική λογική. Θέλουμε ο κόσμος να συνειδητοποιείται και να ενεργοποιείται πολιτικά, όχι να ψηφίζει εμάς να το κάνουμε για λογαριασμό του.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Nessa on September 02, 2006, 15:46:54 pm
Και γιατί χρειαζόμαστε εμείς κάποιον να μας λέει κι εμείς να ακούμε;
Εμείς κρίση δεν έχουμε,θέλουμε κάποιον να μας καθοδηγεί;
Προφανώς και έχεις κρίση, κι εγώ έχω κρίση και όλοι μας. Αλλά αν δεν γνωρίζεις όλες τις απόψεις, αν δεν έχεις ακούσει τα επιχειρήματά τους, πώς θα κρίνεις ποια είναι η σωστή; Μέσα από τη σύγκρουση διαφορετικών απόψεων θα βγει το σωστό. Η κάθε παράταξη εκφράζει ένα συγκεκριμένο σύνολο πολιτικών θέσεων που εφαρμόζει.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Nessa on September 02, 2006, 15:59:25 pm
Α ρε ΑΚ που σας χρειάζεται μερικούς...  ;D ;D ;D
Η Αντιεξουσιαστική Κίνηση που τόσο θαυμάζεις αγόρι μου είναι κι αυτή μια συλλογικότητα. Σε ενοχλεί που παλεύουμε να ακουστούν οι απόψεις μας; Σε ενοχλεί που κάνουμε προπαγάνδα; Σε ενοχλεί που κοντραριζόμαστε με τις άλλες παρατάξεις; Μα αυτά ακριβώς κάνει και η ΑΚ! Απλά η ΑΚ δεν επιδιώκει τη διακριτότητα... η οποία βοηθά στο να αναγνωρίσει ο κόσμος τη θεωρία πίσω από την πράξη.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: jimi on September 02, 2006, 17:30:02 pm
Α ρε ΑΚ που σας χρειάζεται μερικούς...  ;D ;D ;D
Η Αντιεξουσιαστική Κίνηση που τόσο θαυμάζεις αγόρι μου είναι κι αυτή μια συλλογικότητα. Σε ενοχλεί που παλεύουμε να ακουστούν οι απόψεις μας; Σε ενοχλεί που κάνουμε προπαγάνδα; Σε ενοχλεί που κοντραριζόμαστε με τις άλλες παρατάξεις; Μα αυτά ακριβώς κάνει και η ΑΚ! Απλά η ΑΚ δεν επιδιώκει τη διακριτότητα... η οποία βοηθά στο να αναγνωρίσει ο κόσμος τη θεωρία πίσω από την πράξη.

Δε με ενοχλεί να ακουστούν οι απόψεις σας φυσικά.Δε με ενοχλεί η προπαγάνδα...Με ενοχλεί που βάζετε τους εαυτούς σας πάνω απ'όλα...ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΠΟΥ ΔΕ ΦΕΡΝΕΤΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ!!!!!!!!!!ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΠΟΥ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΗΣΑΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ,ΑΛΛΑ ΜΑΛΑΚΙΖΟΜΑΣΤΕ!!!!!!!Τα γεγονότα αυτά δείχνουν.Έτσι και αλλιώς ακόμα δεν καταλάβατε ότι με την προπαγάνδα σας δεν κερδίζετε τπτ..Ίσως τους αναποφάσιστους να τραβήξετε...Κανέναν άλλο...Και η αντιεξουαστική είναι όντως μια συλλογικότητα.Αλλά τουλάχιστον δεν κάνει τα αίσχη των υπολοίπων...(άσχετα αν διαφωνώ με μερικές πράξεις της ή θέσεις της).

Αυτό που κάνετε λέγεται ΑΠΟΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ. Όχι οργάνωση.

Αν δεν ήταν τα ΕΑΑΚ (αλλά και η υπόλοιπη αριστερά, απλά τα ΕΑΑΚ είχαν περισσότερες δυνάμεις στην κατάληψη) καλέ μου άνθρωπε, ούτε τα μισά δε θα είχαν οργανωθεί από όσα έγιναν. Ο μέσος φοιτητής δεν έχει την εμπειρία της πάλης, πώς φτιάχνουμε πανό, στράτσο, αφίσα, πικέτα, προκήρυξη, πώς κάνουμε παρέμβαση. Χρειάζεται τις οργανώσεις να το ξεκινήσουν.

Τώρα να γελάσω ή να κλάψω....Μεγάλο μερίδιο ευθύνης είχαν τα ΕΑΑΚ για την αποδιοργάνωση στις κινητοποιήσεις...Και ειδικά τα χάλια τους τα είδαμε κάτω στην Αθήνα.Αν δεν ήταν αυτοί θα περνούσαμε πολύ καλύτερα τα μηνύματα που θέλαμε στην κεντρική εξουσία..Και όσο για τα πρακτικά ζητήματα που ανέφερες ήταν θέμα ατόμων...Όχι κομμάτων.Αλλά γενικά κανείς μας δεν ήξερε από κατάληψη και αυτό φάνηκε στον πόσο χρόνο χρειαστήκαμε για να οργανωθούμε στα πολύ βασικά...

Σιγά ρε φωστήρες!! Το να επικαλείσαι ως αυθεντία τον εαυτό σου είναι πέρα ως περα μαλακία.

Ποτέ δεν επικαλέστηκα σαν αυθεντία ούτε τον εαυτό μου ούτε τη ΔΕΑ ούτε καν το Μαρξ που πάνω του βασίζεται όλη η ιδεολογία μας. Σου λέω το πολύ απλό, ότι ξελαρυγγιαζόμαστε για να μας ακούσετε εσείς οι ανένταχτοι και να σκεφτείτε αυτά που λέμε, και όχι για να τη λέμε ο ένας στον άλλον οι παρατάξεις.

Τον Μαρξ να τον αφήσετε ήσυχο...Πολύ φθηνά τον πουλάτε...Δες μόνο την υπογραφή μου ..Τπτ άλλο δε σου λέω.Και επίσης δε χρειαζόμαστε εσάς για να διαβάσουμε Μαρξ ή ο,τιδήποτε άλλο και να αποκτήσουμε άποψη.Μπορούμε να επεξεργαστούμε και εμείς τα ερεθίσματα γύρω μας.

Τέτοιος πουρές που έχει γίνει το μυαλό σας έτσι νομίζετε.

Είσαι ΠΟΛΥ βαθιά νυχτωμένος. Οι νησίδες, η βιβλιοθήκη, το κυλικείο, είναι ζητήματα που ανάγονται όλα στην πολιτική.

Συγκεντρώσου..Για τον συνδικαλισμό των κομμάτων μιλάμε...Άλλο να πας σα φοιτητής ,άλλο να πας σαν ενταγμένος πολιτικάντης.Όπως και να έχει άλλο πολιτική και άλλο μικροπολιτική.

Πολύ βολικό. Κι όλοιαυτοί που ασχολήθηκαν είχαν πολλά να κάνουν αλλά ασχολήθηκαν.

Κι εγώ ασχολήθηκα. Ίσως όχι τόσο όσο κάποιοι άλλοι. Απλά επειδή έχουμε μικρές δυνάμεις προτιμούμε να τις ξοδεύουμε σε μεγαλύτερα πράγματα, έξω από το μικρόκοσμο της σχολής.

Αφού έχετε να κάνετε μεγάλα πράγματα ,γιατί μας πρήζετε τα αρχίδια μέσα στις συνελεύσεις???Για να έρθουμε μαζί σας και να κάνουμε και εμείς "μεγάλα" πράγματα...???

Ή μηπως αν άφηνες για λίγο τις μικροκομματικές σου μαλακίες για να βοηθήσεις στην καλυτέρευση της σχολής θα αφανίζονταν η Ελλάδα από τους κακούς καπιταλιστές??

Ποιες είναι οι "μικροκομματικές μαλακίες"; Πες μία!

Τώρα πλάκα μας κάνεις???Σου ξεφεύγουν ή θες και τα λες???Το ό,τι συγκρούεστε μέσα στις συνελεύσεις χωρί; να έχετε να προτείνετε τπτ για τα προβλήματα της σχολής και διαχωρίζεστε μόνιμα από τους υπόλοιπους φοιτητές.Αυτό σου κάνει???Μόνο στείρα αντιπολίτευση κάνετε μεταξύ σας..Τπτ παραπάνω...

Μην επιμένεις ότι είσαστε μόνο εσείς που τα ξέρετε όλα και ενδιαφέρεστε για την παιδεία. Επαναλαμβάνω: Τους αγώνες τους κάνω οι φοιτητές, όχι τα κόμματα. Πρίν είπες ότι το ξέρεις αλλά δεν το βλέπω.

Τους αγώνες τους κάνουν οι φοιτητές, αλλά χωρίς τις οργανώσεις το φοιτητικό κίνημα δε θα είχε ελπίδες να νικήσει. Και αυτό για τρεις λόγους:

1) Όπως προανέφερα, η οργάνωση έχει την εμπειρία της πάλης, η οποία είναι πολύτιμη στο κίνημα.

2) Η οργάνωση έχει τη μνήμη παλιότερων αγώνων, την οποία δεν έχει ο μέσος φοιτητής. Η οργάνωση είναι το νήμα που συνδέει τις διάφορες "εκλάμψεις" του κινήματος. Η οργάνωση ήταν εδώ και στις καταλήψεις του 2001, ήταν εδώ και στις καταλήψεις του 2006, δε σταμάτησε να δρα ενδιάμεσα, κρατούσε αναμμένη τη φωτιά, κρατούσε τη μνήμη, και μεταφέρει τη γνώση και την εμπειρία αυτή στο κίνημα.

3) Η οργάνωση είναι η μόνη που μπορεί να συνδέσει τα διαφορετικά κινήματα μεταξύ τους. Κι αυτό γιατί η οργάνωση είναι παντού. Ο φοιτητής είναι μόνο φοιτητής, ενώ η οργάνωση είναι συγχρόνως φοιτητής, μαθητής, μετανάστης, εργαζόμενος, άνεργος, γυναίκα... Η οργάνωση είναι το άθροισμα όλων αυτών, έχει τη γνώση όλων αυτών, αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα όλων αυτών, έχει παρέμβαση παντού και δρα σαν συνδετικός κρίκος.

To φοιτητικό κίνημα δεν έχει ελπίδες γιατί πολλοί κοιτάνε τον εαυτούλη τους και είτε θα ενταχθούν σε κάποια παράταξη για να "βολευτούν"(έτσι νομίζουν δλδ) ,είτε δε θα ασχολούνται με τπτ..Οι άλλοι που προσπαθούν να αλλάξουν κάτι ,είτε κουράζονται να ασχολούνται με τις μαλακίες των ατόμων που προανέφερα, είτε συνεχίζουν και με χίλια ζόρια πετυχαίνουν το στόχο τους.

Πέντε γαμημένα πρακτικά ζητήματα έχουμε εδώ μέσα...Εδώ βλέπουμε κόμματα της "αριστεράς" να σκοτώνονται μεταξύ τους ...Και δε με πείθετε ότι είναι η ιδεολογική διαφορά.Και τέλος δεν είναι και καμιά σπουδαία δουλειά να βρεις στο δρόμο για να φωνάξεις...Για ποια εμπειρία της πάλης μας μιλάς???


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Nessa on September 02, 2006, 18:13:07 pm
Δε με ενοχλεί να ακουστούν οι απόψεις σας φυσικά.Δε με ενοχλεί η προπαγάνδα...Με ενοχλεί που βάζετε τους εαυτούς σας πάνω απ'όλα...ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΠΟΥ ΔΕ ΦΕΡΝΕΤΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ!!!!!!!!!!ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΠΟΥ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΗΣΑΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ,ΑΛΛΑ ΜΑΛΑΚΙΖΟΜΑΣΤΕ!!!!!!!Τα γεγονότα αυτά δείχνουν.Έτσι και αλλιώς ακόμα δεν καταλάβατε ότι με την προπαγάνδα σας δεν κερδίζετε τπτ..Ίσως τους αναποφάσιστους να τραβήξετε...Κανέναν άλλο...Και η αντιεξουαστική είναι όντως μια συλλογικότητα.Αλλά τουλάχιστον δεν κάνει τα αίσχη των υπολοίπων...(άσχετα αν διαφωνώ με μερικές πράξεις της ή θέσεις της).
Τα ζητήματα που θεωρείς εσύ ουσιαστικά, θέσε τα στη συνέλευση. Τα ζητήματα που θεωρούμε εμείς ουσιαστικά, τα θέτουμε εμείς.

Τώρα να γελάσω ή να κλάψω....Μεγάλο μερίδιο ευθύνης είχαν τα ΕΑΑΚ για την αποδιοργάνωση στις κινητοποιήσεις...Και ειδικά τα χάλια τους τα είδαμε κάτω στην Αθήνα.Αν δεν ήταν αυτοί θα περνούσαμε πολύ καλύτερα τα μηνύματα που θέλαμε στην κεντρική εξουσία..
Σωστό αυτό. Εγώ δεν είπα ότι είναι τέλεια τα ΕΑΑΚ.

Και όσο για τα πρακτικά ζητήματα που ανέφερες ήταν θέμα ατόμων...Όχι κομμάτων.Αλλά γενικά κανείς μας δεν ήξερε από κατάληψη και αυτό φάνηκε στον πόσο χρόνο χρειαστήκαμε για να οργανωθούμε στα πολύ βασικά...
Κι όμως, εδώ φαίνεται η εμπειρία, η πειθαρχία και η οργανωτικότητα μιας πολιτικής οργάνωσης.

Τον Μαρξ να τον αφήσετε ήσυχο...Πολύ φθηνά τον πουλάτε...Δες μόνο την υπογραφή μου ..Τπτ άλλο δε σου λέω.Και επίσης δε χρειαζόμαστε εσάς για να διαβάσουμε Μαρξ ή ο,τιδήποτε άλλο και να αποκτήσουμε άποψη.Μπορούμε να επεξεργαστούμε και εμείς τα ερεθίσματα γύρω μας.
Μέσα σε αυτά τα ερεθίσματα δε συμπεριλαμβάνεται και η πολιτική θεωρία της κάθε οργάνωσης;

Συγκεντρώσου..Για τον συνδικαλισμό των κομμάτων μιλάμε...Άλλο να πας σα φοιτητής ,άλλο να πας σαν ενταγμένος πολιτικάντης.Όπως και να έχει άλλο πολιτική και άλλο μικροπολιτική.
Επειδή κάποιος είναι "ενταγμένος" δε σημαίνει ότι είναι και "πολιτικάντης", ούτε ότι κάνει "μικροπολιτική".

Αφού έχετε να κάνετε μεγάλα πράγματα ,γιατί μας πρήζετε τα αρχίδια μέσα στις συνελεύσεις???Για να έρθουμε μαζί σας και να κάνουμε και εμείς "μεγάλα" πράγματα...???
Αφενός γιατί προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη σχολή μας και την παιδεία γενικότερα, αφετέρου ναι, για να έρθετε και εσείς και να παλέψετε μαζί μας για μια καλύτερη κοινωνία.

Τώρα πλάκα μας κάνεις???Σου ξεφεύγουν ή θες και τα λες???Το ό,τι συγκρούεστε μέσα στις συνελεύσεις χωρί; να έχετε να προτείνετε τπτ για τα προβλήματα της σχολής και διαχωρίζεστε μόνιμα από τους υπόλοιπους φοιτητές.Αυτό σου κάνει???Μόνο στείρα αντιπολίτευση κάνετε μεταξύ σας..Τπτ παραπάνω...
Καταρχάς δε διαχωριζόμαστε από τους υπόλοιπους φοιτητές. Είμαστε μαζί σας, αλλά προβάλλοντας τη δική μας άποψη. Μαζί, αλλά διακριτά. Θέλουμε να καταγραφεί ότι η ΔΕΑ συμμετέχει στην τάδε και τάδε κινητοποίηση με τα τάδε και τάδε συνθήματα γιατί έχει την τάδε και τάδε θεωρία. Ύστερα κάνεις λάθος όταν λες ότι δεν έχουμε τίποτα να προτείνουμε. Συνεχώς προτείνουμε τρόπους πάλης.

Και τέλος δεν είναι και καμιά σπουδαία δουλειά να βρεις στο δρόμο για να φωνάξεις...Για ποια εμπειρία της πάλης μας μιλάς???
Το να έχεις πάει σε πλατείες, σε εργατικούς χώρους, σε σχολές, σε εκδηλώσεις, διαδηλώσεις κλπ να πουλήσεις εφημερίδα, να μοιράσεις προκήρυξη και να κάνεις προπαγάνδα στον κόσμο, το να έχεις οργανώσει παρεμβάσεις, πάρτι, συζητήσεις, κινητοποιήσεις, το να έχεις αναλάβει υπευθυνότητες για διάφορα ζητήματα... Πώς θα βγουν οι αφίσες; Πώς θα βγουν οι προκηρύξεις; Πώς θα οργανωθούν οι εξορμήσεις; Μόνες τους;


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Καμένος on September 02, 2006, 18:43:12 pm

Αφού έχετε να κάνετε μεγάλα πράγματα ,γιατί μας πρήζετε τα αρχίδια μέσα στις συνελεύσεις???Για να έρθουμε μαζί σας και να κάνουμε και εμείς "μεγάλα" πράγματα...???
Αφενός γιατί προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη σχολή μας και την παιδεία γενικότερα, αφετέρου ναι, για να έρθετε και εσείς και να παλέψετε μαζί μας για μια καλύτερη κοινωνία.

Τώρα πλάκα μας κάνεις???Σου ξεφεύγουν ή θες και τα λες???Το ό,τι συγκρούεστε μέσα στις συνελεύσεις χωρί; να έχετε να προτείνετε τπτ για τα προβλήματα της σχολής και διαχωρίζεστε μόνιμα από τους υπόλοιπους φοιτητές.Αυτό σου κάνει???Μόνο στείρα αντιπολίτευση κάνετε μεταξύ σας..Τπτ παραπάνω...
Καταρχάς δε διαχωριζόμαστε από τους υπόλοιπους φοιτητές.

Κατάλαβες τι σου λέω όταν λέω εδώ και κάτι πόστς ότι νομίζετε ότι είστε αυθεντίες??

Γιατί ρε κοπελιά μας λές "για να έρθετε και εσείς και να παλέψετε μαζί μας"???

Αυτή ακριβώς η νοοτροπία μου την έχει βαρέσει εντελώς.

Εσείς είσαστε ΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ, ΟΙ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ σαν μοσχάρια, για να μας οδηγήσετε στο φώς.

Δεν σας έχω ακούσει ποτέ να λέτε "ερχόμαστε μαζί σας". Ποιοι νομίζετε πως είστε τέλως πάντων??

Στα υπόλοιπα που αναφέρθηκαν η Nessa & Aliakmwn με κάλυψαν η cecs και ο jimi. Δεν τα ξαναλέω γιατί θα γίνω κουραστικός...


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Nessa on September 02, 2006, 19:22:45 pm
Κατάλαβες τι σου λέω όταν λέω εδώ και κάτι πόστς ότι νομίζετε ότι είστε αυθεντίες??

Γιατί ρε κοπελιά μας λές "για να έρθετε και εσείς και να παλέψετε μαζί μας"???
Λέγοντας "εσείς" εννοώ προφανώς τους ανένταχτους. Εσείς οι ενένταχτοι, εμείς οι οργανωμένοι, και ΕΜΕΙΣ όλοι μαζί οι φοιτητές που παλεύουμε δίπλα δίπλα.

Αυτή ακριβώς η νοοτροπία μου την έχει βαρέσει εντελώς.

Εσείς είσαστε ΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ, ΟΙ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ σαν μοσχάρια, για να μας οδηγήσετε στο φώς.
Εμείς (=η ΔΕΑ) δε θέλουμε μοσχάρια που ακολουθούν άβουλα. Θέλουμε σκεπτόμενους ανθρώπους που διατυπώνουν τις δικές τους προτάσεις και συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων για το κίνημα. Εμείς μαθαίνουμε από το κίνημα και το κίνημα μαθαίνει από εμάς.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: cecs on September 02, 2006, 20:06:32 pm
"Αν δεν ήταν τα ΕΑΑΚ (αλλά και η υπόλοιπη αριστερά, απλά τα ΕΑΑΚ είχαν περισσότερες δυνάμεις στην κατάληψη) καλέ μου άνθρωπε, ούτε τα μισά δε θα είχαν οργανωθεί από όσα έγιναν. Ο μέσος φοιτητής δεν έχει την εμπειρία της πάλης, πώς φτιάχνουμε πανό, στράτσο, αφίσα, πικέτα, προκήρυξη, πώς κάνουμε παρέμβαση. Χρειάζεται τις οργανώσεις να το ξεκινήσουν."

Να μην ξανακούσω καμιά παρόμοια αηδία ποτέ εύχομαι...


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Nessa on September 02, 2006, 20:09:23 pm
Γιατί "αηδία", Στέλα; Δε βοήθησαν σημαντικά οι οργανώσεις στην οργάνωση της κατάληψης;

Αλλά ακόμα και αν διαφωνείς εδώ, εγώ είπα και άλλα δύο πράγματα... οι οργανώσεις είναι η μνήμη του κινήματος και ο συνδετικός κρίκος των κινημάτων. Και αυτά είναι το ίδιο και ακόμα πιο σημαντικά.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Johnny English on September 02, 2006, 20:14:23 pm
Η οργανωτική συμβολή των παρατάξεων στις κινητοποιήσεις είναι αδιαμφισβήτητη και χειροκροτούμενη...

H ιδεολογική συμβολή τους και η συμμαχία πίσω από "κατώτατες" γραμμές απαιτήσεων δεν ξέρω αν ήταν σωστή....


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: cecs on September 02, 2006, 20:16:03 pm
"Μη μας ψηφίζεις... εμείς δεν έχουμε εκλογική λογική. Θέλουμε ο κόσμος να συνειδητοποιείται και να ενεργοποιείται πολιτικά, όχι να ψηφίζει εμάς να το κάνουμε για λογαριασμό του."

Το τι θα ψηφίσω δυστυχώς είναι το πιο ασήμαντο και το πιο μικρό ζήτημα.
Χριστόφορε,λυπάμαι που βλέπεις το όλο θέμα από αυτή τη σκοπιά.
Προσπαθώ να καταδείξω το πόσο κουράστηκαν οι φίλοι μου,οι φίλες μου,πολλοί συμφοιτητές μου,να έρχονται σε τέτοιες συνελεύσεις-γι'αυτό και πάλι δε θα πατάνε το πόδι τους-και να ακούνε διάφορους που το παίζουν "φωστήρες" να προσπαθούν να τους μεταλαμπαδεύσουν την αλήθεια-γιατί νομίζουν ότι μόνο αυτοί την κατέχουν!
Δεν είμαι ενάντια στις παρατάξεις,και ξέρεις γιατί;Γιατί υπάρχουν μερικά άτομα μέσα σ'αυτές-σε όλες-που ενδιαφέρονται πραγματικά για το καλό,και είναι κρίμα να χαντακωθούν.Λυπάμαι...


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Nessa on September 02, 2006, 20:22:00 pm
Η οργανωτική συμβολή των παρατάξεων στις κινητοποιήσεις είναι αδιαμφισβήτητη και χειροκροτούμενη...

Οι ιδεολογική συμβολή τους και η συμμαχία πίσω από "κατώτατες" γραμμές απαιτήσεων δεν ξέρω αν ήταν σωστή....
Θέλαμε καταρχήν μαζικότητα. Αυτό ήταν το μαζικό κριτήριο. Αργότερα θα πρόσεξες ότι οι απαιτήσεις έγιναν πιο συγκεκριμένες και προωθημένες.

Cecs, έχω πλήρη επίγνωση της πιθανότητας να κάνω κάπου λάθος σε αυτά που λέω. Εσύ έχεις σκεφτεί την πιθανότητα αυτά που λέω να είναι σωστά; Μου δίνεις την εντύπωση πως απαξιείς να σκεφτείς πάνω στις θέσεις μας. :(


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: cecs on September 02, 2006, 20:28:40 pm
Δεν απαξιώ να σκεφτώ πάνω στις ίδιες τις θέσεις σας.Και σίγουρα δεν είναι οι θέσεις του καθενός αυτές που με ενοχλούν.Προφανώς!
Απαξιώ στον τρόπο με τον οποίο πάει κάποιος να μου περάσει τις θέσεις του και να μου δείξει το σωστό.Γιατί όλοι αυτό προσπαθούν να κάνουν.
Ευτυχώς,ξανατονίζω,δεν είναι όλοι έτσι.Έχω μιλήσει με παιδιά,σχεδόν απ'όλες τις παρατάξεις και τα σχήματα,και από την Α.Κ. με τα οποία έχω κάνει φοβερή κουβέντα.Τέτοιες συζητήσεις σου μένουν και σε φέρνουν σε ένα επίπεδο πιο πάνω.Σαν άτομο.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: corina on September 02, 2006, 20:48:22 pm
Ώρες ώρες αυτό το "ανένταχτοι" ακούγεται από κάποιους θαρρείς και είναι...βρισιά να το πω; έχετε την αίσθηση ότι οι ανένταχτοι δεν έχουν πολιτική άποψη. Απλά δεν τους εκφράζει καμιά παράταξη. Και πολλά παιδιά που δεν είναι ενταγμένα σε παρατάξεις έχουν πιο ολοκληρωμένη και σταθερή άποψη από κάποιους άλλους που ανηκουν σε κόμματα, γιατί, κακά τα ψέμματα, όταν μπαίνεις σε ένα κόμμα - όχι πάντα, αλλά πολλές φορές - κάνεις υποχωρήσεις.

Να πω εδώ ότι μία από τις πιο οργανωμένες καταλήψεις ήταν αυτή της σχολής της μουσικολογίας του αριστοτελείου. στη συγκεκριμένη σχολή, μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης, δεν υπάρχουν παρατάξεις. Ίσως αυτό θα έπρεπε να λέει κάτι για το αν τελικά οι παρατάξεις οργανώνουν ή αποδιοργανώνουν το κίνημα.

Χριστόφορε, έχεις δίκιο ότι θυμίζει κάπως "συνέλευση" η κατάσταση, με τη μόνη διαφορά ότι πλέον ακούγονται και οι αντιπαραταξιακοί.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Nessa on September 02, 2006, 20:56:58 pm
Ώρες ώρες αυτό το "ανένταχτοι" ακούγεται από κάποιους θαρρείς και είναι...βρισιά να το πω; έχετε την αίσθηση ότι οι ανένταχτοι δεν έχουν πολιτική άποψη. Απλά δεν τους εκφράζει καμιά παράταξη. Και πολλά παιδιά που δεν είναι ενταγμένα σε παρατάξεις έχουν πιο ολοκληρωμένη και σταθερή άποψη από κάποιους άλλους που ανηκουν σε κόμματα, γιατί, κακά τα ψέμματα, όταν μπαίνεις σε ένα κόμμα - όχι πάντα, αλλά πολλές φορές - κάνεις υποχωρήσεις.
Για αυτούς που έχουν "σταθερή" άποψη - προσοχή δε λέω για όλους τους ανένταχτους, ακομμάτιστος δε σημαίνει και απολιτικός! - μήπως είναι σταθερή επειδή αυτά τα άτομα ουσιαστικά δεν έχουν άποψη; Μήπως είναι σταθερή γιατί πρόκειται για στενόμυαλους, ξεροκέφαλους ημιμαθείς;

Να πω εδώ ότι μία από τις πιο οργανωμένες καταλήψεις ήταν αυτή της σχολής της μουσικολογίας του αριστοτελείου. στη συγκεκριμένη σχολή, μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης, δεν υπάρχουν παρατάξεις. Ίσως αυτό θα έπρεπε να λέει κάτι για το αν τελικά οι παρατάξεις οργανώνουν ή αποδιοργανώνουν το κίνημα.
Αυτό ομολογώ ότι δεν το ήξερα. Αν έγινε, είναι φασιστικό. Καθαρά φασιστικό.

Χριστόφορε, έχεις δίκιο ότι θυμίζει κάπως "συνέλευση" η κατάσταση, με τη μόνη διαφορά ότι πλέον ακούγονται και οι αντιπαραταξιακοί.
Και στη συνέλευση ακούγονται. Όποιος έχει κάτι να πει, σηκώνεται και το λέει, δεν τον εμποδίζει κανένας.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: corina on September 02, 2006, 21:06:23 pm
Για αυτούς που έχουν "σταθερή" άποψη - προσοχή δε λέω για όλους τους ανένταχτους, ακομμάτιστος δε σημαίνει και απολιτικός! - μήπως είναι σταθερή επειδή αυτά τα άτομα ουσιαστικά δεν έχουν άποψη; Μήπως είναι σταθερή γιατί πρόκειται για στενόμυαλους, ξεροκέφαλους ημιμαθείς;


Άσε με να διαφωνήσω μαζί σου για τους περισσότερους. Και όταν λέω ανένταχτους, δεν εννοώ αυτούς που δεν πάτησαν στις συνελεύσεις και στην κατάληψη (με εξαίρεση αυτούς που διαφωνούσαν, φυσικά). Εννοώ αυτούς που ενδιαφέρονται για τα πολιτικά δρώμενα.


Να πω εδώ ότι μία από τις πιο οργανωμένες καταλήψεις ήταν αυτή της σχολής της μουσικολογίας του αριστοτελείου. στη συγκεκριμένη σχολή, μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης, δεν υπάρχουν παρατάξεις. Ίσως αυτό θα έπρεπε να λέει κάτι για το αν τελικά οι παρατάξεις οργανώνουν ή αποδιοργανώνουν το κίνημα.
Αυτό ομολογώ ότι δεν το ήξερα. Αν έγινε, είναι φασιστικό. Καθαρά φασιστικό.


Χμμ, αντιφάσκεις τώρα. Αποφασίστηκε από το συλλογικότερο όργανο της σχολής τους! Δεν μπορείς να λες ότι μια απόφαση συλλόγου είναι φασιστική, αφού εκ των πρα;γμάτων είναι πλειοψηφική. Και φυσικά το ότι δεν υπάρχουν παρατάξεις, δεν φιμώνει κανέναν. Και αυτό μπορώ να στο επιβεβαιώσω γιατί έχω αρκετούς γνωστούς εκεί, που εκτός σχολής ανήκουν και σε κομματικές παρατάξεις. Απλά συμφώνησαν μεταξύ τους ότι είναι καλύτερα για τη σχολή και για τα θέματά της να μηυν υπάρχουν παρατάξεις μέσα στη σχολή. Δεν μπορώ να ξέρω πώς λειτουργεί αυτή η απόφαση γενικά, αλλά μπορώ να ξέρω ότι λειτούργησε πολύ θετικά όσον αφορά το νομοσχέδιο και τις κατάλήψεις.

Άσε που δεν υπήρχαν φαινόμενα στις πορείες του τύπου "αυτή η παράταξη από δω, η άλλη απο κει". ήταν όλοι τους ενωμένοι σε ένα μπλοκ, και μάλιστα από τα πιο ζωντανά της πορείας.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Johnny English on September 02, 2006, 21:12:36 pm
Να πω εδώ ότι μία από τις πιο οργανωμένες καταλήψεις ήταν αυτή της σχολής της μουσικολογίας του αριστοτελείου. στη συγκεκριμένη σχολή, μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης, δεν υπάρχουν παρατάξεις. Ίσως αυτό θα έπρεπε να λέει κάτι για το αν τελικά οι παρατάξεις οργανώνουν ή αποδιοργανώνουν το κίνημα.
Αυτό ομολογώ ότι δεν το ήξερα. Αν έγινε, είναι φασιστικό. Καθαρά φασιστικό.

 ;D ;D ;D

Είναι φασιστικό να μην επιτρέπεται να υπάρχουν παρατάξεις; Γιατί η δημοκρατία λειτουργεί μόνο με παρατάξεις; Δεν μπορούν τα παιδιά που εκλέγονται στο σύλλογο να λένε την άποψή τους; Πολλά από αυτά είναι και σε νεολαίες κομμάτων. Δεν είναι κακό αυτό.

Πάντως στην πράξη, η αντιπαράθεση μεταξύ παρατάξεων σπρώχνει τις εξελίξεις... Αντίθετα όταν δεν υπάρχουν, υπάρχει μία απολιτικοποίηση και γενικότερη αποχή από τα συνδικαλιστικά δρώμενα...


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Nessa on September 02, 2006, 21:14:11 pm
Χμμ, αντιφάσκεις τώρα. Αποφασίστηκε από το συλλογικότερο όργανο της σχολής τους! Δεν μπορείς να λες ότι μια απόφαση συλλόγου είναι φασιστική, αφού εκ των πρα;γμάτων είναι πλειοψηφική.
Μέχρι να μάθω τι έγινε εκεί και πώς, επιφυλάσσομαι. Σε μια κανονική συνέλευση δε θα ψηφιζόταν τέτοιο πράγμα, γιατί οι παρατάξεις θα ξεσήκωναν τον κόσμο. Μια φορά πριν από χρόνια πήγε να γίνει κάτι παρόμοιο και έγινε το έλα να δεις - και δεν είχε τεθεί ζήτημα απαγόρευσης εξ ολοκλήρου των παρατάξεων.

Και φυσικά το ότι δεν υπάρχουν παρατάξεις, δεν φιμώνει κανέναν.
Δε μπορούν όμως να λειτουργήσουν μέσα σε συλλογικότητες! Ατομικός συνδικαλισμός δε γίνεται!

Edit - Juan ελπίζω να σε κάλυψα.

Και αυτό μπορώ να στο επιβεβαιώσω γιατί έχω αρκετούς γνωστούς εκεί, που εκτός σχολής ανήκουν και σε κομματικές παρατάξεις. Απλά συμφώνησαν μεταξύ τους ότι είναι καλύτερα για τη σχολή και για τα θέματά της να μηυν υπάρχουν παρατάξεις μέσα στη σχολή.
Μάλλον κάτι παρανόησες, γιατί τα παιδιά αποκλείεται να συμφώνησαν σε τέτοιο πράγμα!

Δεν μπορώ να ξέρω πώς λειτουργεί αυτή η απόφαση γενικά, αλλά μπορώ να ξέρω ότι λειτούργησε πολύ θετικά όσον αφορά το νομοσχέδιο και τις κατάλήψεις.

Άσε που δεν υπήρχαν φαινόμενα στις πορείες του τύπου "αυτή η παράταξη από δω, η άλλη απο κει". ήταν όλοι τους ενωμένοι σε ένα μπλοκ, και μάλιστα από τα πιο ζωντανά της πορείας.
Μπορούμε να είμαστε όλοι ενωμένοι σε ένα μπλοκ και συγχρόνως η κάθε παράταξη να έχει τα διακριτικά της (πικέτες, σημαίες, αυτοκόλλητα, κονκάρδες, μπλουζάκια, εφημερίδες, περιοδικά κλπ κλπ). Η πολυχρωμία δε σημαίνει και σεκταρισμό.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Johnny English on September 02, 2006, 21:22:20 pm
Νεσσα αυτό συμβαίνει σε τμήματα που έχουν 50 άτομα ανά έτος και προφανώς ότι παράταξη και να φτιάξεις θα είχε 2 το πολύ 3 άτομα. Υπάρχει κανένας λόγος να βάλουν μία ταμπέλα πάνω τους τα 2 αυτά άτομα; Ανήκουν στις νεολαίες τους και αυτό τους φτάνει.

Γι'αυτό και συμφωνούν να μην υπάρχουν παρατάξεις.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: corina on September 02, 2006, 21:26:44 pm
Νεσσα αυτό συμβαίνει σε τμήματα που έχουν 50 άτομα ανά έτος και προφανώς ότι παράταξη και να φτιάξεις θα είχε 2 το πολύ 3 άτομα. Υπάρχει κανένας λόγος να βάλουν μία ταμπέλα πάνω τους τα 2 αυτά άτομα; Ανήκουν στις νεολαίες τους και αυτό τους φτάνει.

Γι'αυτό και συμφωνούν να μην υπάρχουν παρατάξεις.

Με κάλυψες...

Πάντως δεσμεύομαι να μάθω πώς ακριβώς αποφασίστηκε και θα σας πω...

Σημ: Οι συγκεκριμένοι φοιτητές θεωρούν ότι η παράταξη, αν υπάρχει, πρέπει να προστατεύει αρχικά τα συμφέροντα της σχολής κατά πρώτο λόγο.( ακόμη και αν αυτό σημαίνει διάφορα καθημερινά προβλήματα) Για όλα τα άλλα υπάρχουν και οι νεολαίες των κομμάτων.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Nessa on September 02, 2006, 21:30:56 pm
Σε ποια παράταξη βρίσκονται;


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: jimi on September 02, 2006, 22:16:14 pm
Nessa για να τελειώνουμε καμιά φορά..Τρία χρόνια βαρέθηκα να βλέπω τις ίδιες βλακείες..Αν εσείς θεωρείτε φυσιολογικό να σκοτώνεστε μέσα στις γενικές συνελεύσεις του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ-ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ για τον Κωστάκη ,τον Γιωργάκη και την Αλέκα ,εγώ δεν το θεωρώ.Αυτά θέλουν οι εξουσίες.Να μαζεύουν και άλλα θύματα στην κρατική μηχανή για να συνεχίσουν το ωραίο τους παιχνίδι.Και αυτά τα βρίσκουν μέσα στις νεολαίες τους.Δεν εξαιρείται κανένας από αυτό.Πάρα πολλοί ακόμα και αν δεν το παραδέχονται μπαίνουν σε μια παράταξη για να "βολευτούνε".Σε αυτούς βασίζεται όλο το σαθρό σύστημα που έχουμε σήμερα.Και δυστυχώς όποιος και να έρθει στην εξουσία ,την ίδια πολιτική θα ακολουθήσει.Γιατί τις πολιτικές τις διαμορφώνουν άλλοι.Όχι τα κόμματα που ψηφίζουμε εμείς.Περισσότερα έχουμε να μας ενώνουν παρά να μας χωρίζουν.Μόνο που μας βάζετε με τη στάση σας(για τους παραταξιακούς μιλάω) να σας αντιμετωπίζουμε ως ξένο σώμα και αυτό φτάνει.Πέτυχαν το στόχο τους.Και αν εμείς είμαστε οι νέοι και κάνουμε τα ίδια λάθη με τους παλιούς  ,φοβάμαι για το μέλλον αυτού του κόσμου.(δε λέω πια τόπου για ευνόητους λόγους.)

Αυτή ακριβώς η νοοτροπία μου την έχει βαρέσει εντελώς.

Εσείς είσαστε ΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ, ΟΙ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ σαν μοσχάρια, για να μας οδηγήσετε στο φώς.

Εμείς (=η ΔΕΑ) δε θέλουμε μοσχάρια που ακολουθούν άβουλα. Θέλουμε σκεπτόμενους ανθρώπους που διατυπώνουν τις δικές τους προτάσεις και συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων για το κίνημα. Εμείς μαθαίνουμε από το κίνημα και το κίνημα μαθαίνει από εμάς.

Ωραία!!!!!Πάλι τα ίδια...Αλλά σου ξαναείπα..Μην πουλάτε τόσο φθηνά το Μαρξ..Αξίζει περισσότερο από μια εφημερίδα...Και εσείς η ΔΕΑ δε μπορείτε να κάνετε τις χυδαιότητες των μεγάλων παρατάξεων γιατί δεν έχετε μεγάλη δύναμη.Αλλά παρόλα αυτά με τον τρόπο σας μπαίνετε στο παιχνίδι τους και το διαιωνίζετε.Είστε και εσείς υπεύθυνοι.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: BOBoMASTORAS on September 02, 2006, 23:59:26 pm
Και φυσικά το ότι δεν υπάρχουν παρατάξεις, δεν φιμώνει κανέναν.
Δε μπορούν όμως να λειτουργήσουν μέσα σε συλλογικότητες! Ατομικός συνδικαλισμός δε γίνεται!

Και γω επιφυλάσσομαι να δω πως εφαρμόστηκε - λειτουργεί ένα τέτοιο μοντέλο. Παρόλα αυτά από ότι κατάλαβα δε απαγόρεψε κανένας τη συλλογικότητα. Απλά δεν υφίσταται το μοντέλο της εκποσώπευσης μέσω παρατάξεων. Τα άτομα έχουν ακόμη το δικαίωμα να συνδικαλίζονται και να λειτουργούν σε όποιο πλαίσιο θέλουν. Απλά η εκροσώπευση γίνεται μέσω ατόμων τα οποία ψηφίζονται άμεσα από τη βάση. Και σε μας η εκπροσωπευση από άτομα γίνεται αλλά αυτά δεν επιλέγονται από τη βάση, αλλά από έμμεσες διαδικασίες.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Nessa on September 03, 2006, 08:45:16 am
Nessa για να τελειώνουμε καμιά φορά..Τρία χρόνια βαρέθηκα να βλέπω τις ίδιες βλακείες..Αν εσείς θεωρείτε φυσιολογικό να σκοτώνεστε μέσα στις γενικές συνελεύσεις του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ-ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ για τον Κωστάκη ,τον Γιωργάκη και την Αλέκα ,εγώ δεν το θεωρώ.Αυτά θέλουν οι εξουσίες.Να μαζεύουν και άλλα θύματα στην κρατική μηχανή για να συνεχίσουν το ωραίο τους παιχνίδι.Και αυτά τα βρίσκουν μέσα στις νεολαίες τους.Δεν εξαιρείται κανένας από αυτό.Πάρα πολλοί ακόμα και αν δεν το παραδέχονται μπαίνουν σε μια παράταξη για να "βολευτούνε".Σε αυτούς βασίζεται όλο το σαθρό σύστημα που έχουμε σήμερα.Και δυστυχώς όποιος και να έρθει στην εξουσία ,την ίδια πολιτική θα ακολουθήσει.Γιατί τις πολιτικές τις διαμορφώνουν άλλοι.Όχι τα κόμματα που ψηφίζουμε εμείς.Περισσότερα έχουμε να μας ενώνουν παρά να μας χωρίζουν.Μόνο που μας βάζετε με τη στάση σας(για τους παραταξιακούς μιλάω) να σας αντιμετωπίζουμε ως ξένο σώμα και αυτό φτάνει.Πέτυχαν το στόχο τους.Και αν εμείς είμαστε οι νέοι και κάνουμε τα ίδια λάθη με τους παλιούς  ,φοβάμαι για το μέλλον αυτού του κόσμου.(δε λέω πια τόπου για ευνόητους λόγους.)

Αυτή ακριβώς η νοοτροπία μου την έχει βαρέσει εντελώς.

Εσείς είσαστε ΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ, ΟΙ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ σαν μοσχάρια, για να μας οδηγήσετε στο φώς.

Εμείς (=η ΔΕΑ) δε θέλουμε μοσχάρια που ακολουθούν άβουλα. Θέλουμε σκεπτόμενους ανθρώπους που διατυπώνουν τις δικές τους προτάσεις και συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων για το κίνημα. Εμείς μαθαίνουμε από το κίνημα και το κίνημα μαθαίνει από εμάς.

Ωραία!!!!!Πάλι τα ίδια...Αλλά σου ξαναείπα..Μην πουλάτε τόσο φθηνά το Μαρξ..Αξίζει περισσότερο από μια εφημερίδα...Και εσείς η ΔΕΑ δε μπορείτε να κάνετε τις χυδαιότητες των μεγάλων παρατάξεων γιατί δεν έχετε μεγάλη δύναμη.Αλλά παρόλα αυτά με τον τρόπο σας μπαίνετε στο παιχνίδι τους και το διαιωνίζετε.Είστε και εσείς υπεύθυνοι.
Συγκεκριμένα, τι έχεις να μας προσάψεις;


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: jimi on September 03, 2006, 14:08:02 pm
Συγκεκριμένα, τι έχεις να μας προσάψεις;

Το ό,τι μπαίνετε στο παιχνίδι της αντιπολίτευσης με τα μεγαλύτερα κόμματα .Δεν προτείνετε κάτι για να βελτιώσετε το χώρο στον οποίο βρίσκεστε.Με πείραξε και σου το είχα πει τότε που στις πορείες του συλλόγου σηκώσατε πανώ της παράταξής σας.Και τότε που το συζήτησα μαζί σου δεν έδειχνες να καταλαβαίνεις.Σας ενδιαφέρει μόνο να πουλήσετε μία εφημερίδα και να κάνετε μία προπαγάνδα την οποία κανένας δε θα δώσει σημασία.Τουλάχιστον σε εμένα αυτό το μήνυμα περνάτε (σαν παράταξη όχι σαν άτομα),αν και όπως προανέφερα δε μπορείτε εκ των πραγμάτων να λειτουργήσετε τόσο ανασταλτικά όσο οι μεγάλες παρατάξεις...Εάν είχατε δύναμη δε ξέρω πως θα λειτουργούσατε..

Αλλά όπως και να έχει δεν είναι θέμα προσώπων ή ομάδων.Είναι θέμα συστήματος.Άλλοι δέχονται να μπουν σε αυτό και να παίξουν τους κανόνες των μεγάλων και άλλοι απλά δημιουργούν ένα νέο παιχνίδι με τους δικούς τους όρους(ή προσπαθούν τουλάχιστον).Και την ευθύνη για την κατάσταση μέσα στις συνελεύσεις δυστυχώς την έχουν οι υπόλοιποι φοιτητές.Που δεν παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους.Όλοι διαμαρτυρόμαστε για αυτήν την κατάσταση ,αλλά ελάχιστοι προσπαθούν να την αλλάξουν(εκτός από τις καταλήψεις βέβαια). Αλλά και δεν αδικώ κανέναν ,γιατί με τη λειτουργία των ΓΣ όπως έχει διαμορφωθεί,αναλωνόμαστε πάρα πολύ στις διαμάχες μεταξύ των παρατάξεων και να πείσουμε κάποιους για τα αυτονόητα.Καταντάει κουραστικό πια.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: corina on September 03, 2006, 14:49:03 pm
Σε ποια παράταξη βρίσκονται;
Αυτό σου έμεινε;; :o
Σε όλες!!! Δεν κατεβαίνουν ως πολιτικά σχήματα. Απλά κατεβάζουν ιδέες που ξεκινούν ως ατομικές και γίνονται συλλογικές ανάλογα με τα άτομα που συμφωνούν.

Και για να μην παρεξηγούμαστε, δεν απαγορεύεται να σχηματίζουν ομάδες, σχήματα κ.τ.λ., αλλά δεν αντιπροσωπεύονται με αυτόν τον τρόπο μέσα στο σύλλογο. Και για να καταλάβεις, σε μια συνέλευση επί κατάληψης, κάποια άτομα επέμεναν να κατεβάσουν πλαίσιο, ως προτεινόμενο από παράταξη. Η κατάληξη ήταν να το κατεβάσουν όντως έτσι, και να πάρουν μόνο τις δικές τους ψήφους και κανενός άλλου...
Αλλά και δεν αδικώ κανέναν ,γιατί με τη λειτουργία των ΓΣ όπως έχει διαμορφωθεί,αναλωνόμαστε πάρα πολύ στις διαμάχες μεταξύ των παρατάξεων και να πείσουμε κάποιους για τα αυτονόητα.Καταντάει κουραστικό πια.

Αυτό είναι το ζουμί....

Μόνο που μας βάζετε με τη στάση σας(για τους παραταξιακούς μιλάω) να σας αντιμετωπίζουμε ως ξένο σώμα και αυτό φτάνει.Πέτυχαν το στόχο τους.Και αν εμείς είμαστε οι νέοι και κάνουμε τα ίδια λάθη με τους παλιούς  ,φοβάμαι για το μέλλον αυτού του κόσμου.(δε λέω πια τόπου για ευνόητους λόγους.)


+1


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Nessa on September 03, 2006, 16:16:12 pm
Άρα Κορίνα μου λες ότι δεν υπάρχει κανείς στη Μουσικολογία που να ανήκει σε κάποια πολιτική οργάνωση;
Το ό,τι μπαίνετε στο παιχνίδι της αντιπολίτευσης με τα μεγαλύτερα κόμματα .Δεν προτείνετε κάτι για να βελτιώσετε το χώρο στον οποίο βρίσκεστε.
Δεν έχουμε στόχο για να την πούμε στα μεγαλύτερα κόμματα. Προτάσεις για τα μικροσυνδικαλιστικά ομολογουμένως δεν είχαμε μέχρι τώρα, αυτή είναι μία έλλειψη που εν μέρει οφείλεται στην έλλειψη δυνάμεων.

Με πείραξε και σου το είχα πει τότε που στις πορείες του συλλόγου σηκώσατε πανώ της παράταξής σας.Και τότε που το συζήτησα μαζί σου δεν έδειχνες να καταλαβαίνεις.Σας ενδιαφέρει μόνο να πουλήσετε μία εφημερίδα και να κάνετε μία προπαγάνδα την οποία κανένας δε θα δώσει σημασία.Τουλάχιστον σε εμένα αυτό το μήνυμα περνάτε (σαν παράταξη όχι σαν άτομα),αν και όπως προανέφερα δε μπορείτε εκ των πραγμάτων να λειτουργήσετε τόσο ανασταλτικά όσο οι μεγάλες παρατάξεις...Εάν είχατε δύναμη δε ξέρω πως θα λειτουργούσατε..
Τα ίδια θα κάναμε... απλά θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε και πιο ενεργά.

Προφανώς και μας ενδιαφέρει να κάνουμε προπαγάνδα (κυρίως μέσω της εφημερίδας)! Θέλουμε να νικήσει το κίνημα, και πιστεύουμε ότι για να γίνει αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πρέπει να ακουστεί η δική μας άποψη. Και η δική μας άποψη θα φανεί καθαρότερα εάν είμαστε αναγνωρίσιμοι μέσα στο σύλλογο.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: BOBoMASTORAS on September 03, 2006, 16:30:56 pm
Προφανώς και μας ενδιαφέρει να κάνουμε προπαγάνδα (κυρίως μέσω της εφημερίδας)! Θέλουμε να νικήσει το κίνημα, και πιστεύουμε ότι για να γίνει αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πρέπει να ακουστεί η δική μας άποψη. Και η δική μας άποψη θα φανεί καθαρότερα εάν είμαστε αναγνωρίσιμοι μέσα στο σύλλογο.

Αυτό είναι το πρόβλημα. Πολλές φορές η παραπάνω άποψη καταλήγει απλά και μόνο στο: "να είμαστε αναγνωρίσιμοι μέσα στο σύλλογο" και για να γίνει αυτό πολλές φορές οι πολιτικές θέσεις αποκρύπτονται αντί να τονίζονται όπως θα έπρεπε.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Nessa on September 03, 2006, 16:33:35 pm
Ε, αν το κάνουμε εμείς έχετε το ελεύθερο να μας δείρετε ;D


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: cecs on September 03, 2006, 17:26:50 pm
"Άρα Κορίνα μου λες ότι δεν υπάρχει κανείς στη Μουσικολογία που να ανήκει σε κάποια πολιτική οργάνωση;"

Όχι,βασικά δε νομίζω ότι εννοούσε ακριβώς αυτό απ'όλα όσα προανέφερε η Κορίνα...


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: xristoforos_ on September 03, 2006, 17:43:17 pm
στην καλών τεχνών δεν υπάρχουν παρατάξεις...ασχετο απλά το θυμήθηκα....βέβαια σ αυτό συντέλεσαν διάφορες πολιτικες ζυμώσεις που έγιναν και γίνονται εκεί...

εσύ κορίνα παιδί...μουσικολόγος...κι άρα έχοντας επαφή με μια κάποια αισθητική....πως εμπλεξες μ αυτό το φόρουμ...

αντε γειααα.α...

ιχιψ_


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: cecs on September 04, 2006, 13:07:23 pm
Η Κορίνα δεν είναι μουσικολόγος!Δικιά μας είναι...
Κι όμως Χριστόφορε,υπάρχουν και σ'αυτό το φόρουμ άτομα με κάποια αισθητική...Κι όμως...


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: jimi on September 04, 2006, 13:16:57 pm
Δεν έχουμε στόχο για να την πούμε στα μεγαλύτερα κόμματα. Προτάσεις για τα μικροσυνδικαλιστικά ομολογουμένως δεν είχαμε μέχρι τώρα, αυτή είναι μία έλλειψη που εν μέρει οφείλεται στην έλλειψη δυνάμεων.

Ναι τα της σχολής είναι μικροσυνδικαλιστικά...Ε τότε δεν έχετε λόγο ύπαρξης μέσα στη σχολή .Πηγαίντε στους δρόμους και κάντε ό,τι θέλετε.Και μη μου λες για έλλειψη δυνάμεων γιατί ξέρω και μια άλλη παράταξη που έχει περίπου τον ίδιο αριθμό ατόμων με εσάς ,αλλά δεν προβάλλει πουθενά το όνομα της και ούτε νοιάζεται για αυτό.Τα άτομα που την απαρτίζουν είναι πάνω από όλα ΦΟΙΤΗΤΕΣ!!!!!!!!


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: !!DUO!!(Αγγίζοντας την τελειότητα..) on September 04, 2006, 13:50:09 pm
Nessa τί εννοείς μικροσυνδικαλιστικά?Εσύ για τί νομίζεις θα σε ψηφίσουν οι φοιτητές?
Θα σε ψηφίσουν για το όχι που λές στον πόλεμο του Λιβάνου ή θα επικροτήσουν τις σκέψεις σου για τη λύση του Παλαιστινιακού? Θα σε ψηφίσουν για τα "μικροσυνδικαλιστικά" που τους αφορούν σε μεγάλο βαθμό..

Και αναφορικά με την εφημερίδα πάντα ήθελα να ρωτήσω εκείνη η γυναίκα που την μοιράζει ποιά είναι?Είναι φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο?Γιατί είναι μεγάλη...


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Nessa on September 04, 2006, 16:31:18 pm
Ναι τα της σχολής είναι μικροσυνδικαλιστικά...
Εξ ορισμού...

Ε τότε δεν έχετε λόγο ύπαρξης μέσα στη σχολή .Πηγαίντε στους δρόμους και κάντε ό,τι θέλετε.Και μη μου λες για έλλειψη δυνάμεων γιατί ξέρω και μια άλλη παράταξη που έχει περίπου τον ίδιο αριθμό ατόμων με εσάς
Δύο;

Κοίτα, παραδέχομαι ότι η μικρή ενασχόλησή μας με τα μικροσυνδικαλιστικά είναι έλλειψη που πρέπει να διορθωθεί. Εν μέρει οφείλεται στο μικρό μας μέγεθος, εν μέρει ίσως και σε ανικανότητα δική μας. Δέχομαι ότι δε μπορείς να κάνεις μόνο γενική πολιτική. Από την άλλη όμως, δε μπορείς και να μην κάνεις γενική πολιτική!

,αλλά δεν προβάλλει πουθενά το όνομα της και ούτε νοιάζεται για αυτό.
Κακώς.

Τα άτομα που την απαρτίζουν είναι πάνω από όλα ΦΟΙΤΗΤΕΣ!!!!!!!!
Εμείς δε βάζουμε την ιδιότητα του φοιτητή πάνω από όλα. Όχι ότι την υποτιμούμε, αλλά δεν είναι αυτή που μας χαρακτηρίζει.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Nessa on September 04, 2006, 16:34:45 pm
Και αναφορικά με την εφημερίδα πάντα ήθελα να ρωτήσω εκείνη η γυναίκα που την μοιράζει ποιά είναι?Είναι φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο?Γιατί είναι μεγάλη...
Πολλές συντρόφισσες κάνουν πούλημα στο Πολυτεχνείο, αλλά κυρίως εγώ, η Μαρία που ήταν στο ΗΜΜΥ και τώρα πήγε αρχιτεκτονική, η Εύα στην αρχιτεκτονική, και η Δήμητρα και η Αρετή που είναι μεγαλύτερες. Μάλλον κάποια από τις δύο τελευταίες θα είδες εσύ.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: corina on September 04, 2006, 20:03:53 pm
Πάλι καλά που είναι και η cecs στο topic όταν λείπω εγώ!!

1ον)
"Άρα Κορίνα μου λες ότι δεν υπάρχει κανείς στη Μουσικολογία που να ανήκει σε κάποια πολιτική οργάνωση;"

Όχι,βασικά δε νομίζω ότι εννοούσε ακριβώς αυτό απ'όλα όσα προανέφερε η Κορίνα...

Σε ποια παράταξη βρίσκονται;
Σε όλες!!! Δεν κατεβαίνουν ως πολιτικά σχήματα.

Δηλαδή όχι σε καμία, αλλά σε όλες!!!!! Πόσο πιο απλά μπορώ να το πώ?? ^banghead^ Ανήκουν σε όποια παράταξη γουστάρουν εκτός σχολής, αλλά όταν κατεβάζουν προτάσεις, υπογράφουν με το όνομά τους και όχι με την ιδιότητα του μέλους μιας παράταξης. Clear??

2ον)
Η Κορίνα δεν είναι μουσικολόγος!Δικιά μας είναι...
Κι όμως Χριστόφορε,υπάρχουν και σ'αυτό το φόρουμ άτομα με κάποια αισθητική...Κι όμως...
Και ναι... Δεν είμαι μουσικολόγος, είμαι μια καμμένη ηλεκτρολόγος!!Απλά τυχαίνει να ξέρω πολλούς από μουσικολογία

3ον)
Τα άτομα που την απαρτίζουν είναι πάνω από όλα ΦΟΙΤΗΤΕΣ!!!!!!!!
Εμείς δε βάζουμε την ιδιότητα του φοιτητή πάνω από όλα. Όχι ότι την υποτιμούμε, αλλά δεν είναι αυτή που μας χαρακτηρίζει.

Μήπως όμως επειδή εμφανίζεστε ως φοιτητική παράταξη, πρέπει να βάλετε πάνω - πάνω αυτόν τον ρόλο σας; Για τα υπόλοιπα μπορείτε να δράσετε ούτως ή άλλως σαν πολιτική νεολαία κ.τ.λ. Πρωταρχικός ρόλος άλλωστε των φοιτητικών παρατάξεων είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων των φοιτητών και η προάσπιση των δικαιωμάτων τους, κυρίαρχα για τα θέματα εντός πανεπιστημίου...


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: cecs on September 04, 2006, 20:21:59 pm
Μη φοβάσαι corina μου,εγώ είμαι εδώ,.ο,τι χρειαστείς!Χα,χα!
Έτσι κι αλλιώς εναλλάξ μπαίνουμε!Πώς τα καταφέρνουμε;
End_of_off_topic

"Μήπως όμως επειδή εμφανίζεστε ως φοιτητική παράταξη, πρέπει να βάλετε πάνω - πάνω αυτόν τον ρόλο σας; Για τα υπόλοιπα μπορείτε να δράσετε ούτως ή άλλως σαν πολιτική νεολαία κ.τ.λ. Πρωταρχικός ρόλος άλλωστε των φοιτητικών παρατάξεων είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων των φοιτητών και η προάσπιση των δικαιωμάτων τους, κυρίαρχα για τα θέματα εντός πανεπιστημίου..."

Μα γιατί το λες αυτό βρε κορίτσι μου;
Σοβαρά τώρα,αν το είχαμε συνειδητοποιήσει αυτό όλοι μας λίγο νωρίτερα πιστεύω ακράδαντα ότι τα πράγματα στη σχολή θα πήγαιναν πολύ καλύτερα.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: NetBuster on September 04, 2006, 21:04:42 pm
       Το προβλημα με τις παραταξεις ξεκινα απο την αδυναμια των μελων τους να εκφρασουν τη διαφορετικοτητα των σκεψεων και των συνειδησεων τους μεσα απο τον συλλογικο λογο της παραταξης.
       Γι'αυτο εχουν ευθυνη οι ιδιοι οι φοιτητες που δειχνουν συστολη στο να πουν τη γνωμη τους φοβουμενοι την μη αποδοχη τους απο το συνολο ή τον αρχηγο της παραταξης, αλλα και η ιδια η παραταξη που δημιουργει την προσδοκια πως μονον η "γραμμη" μπορει να οδηγησει το απλο μελος στην αναληψη ουσιαστικου (θεσμικου ή οχι, δεν εχει τοση σημασια) ρολου και συνεπως αρμοδιοτητων μεσα σε αυτην.
      Γι'αυτο το λογο φαινεται πως οι ανενταχτοι (παραταξιακα-κομματικα και οχι πολιτικα) φοιτητες μπορουν να δωσουν πιο πολλα στο συνολο. Δεν ειναι χαζα τα παιδια των παραταξεων και στη μεγαλη πλειοψηφια τους θα εκπλαγειτε εαν μαθετε ποσο συνειδητοποιημενοι και περαν κομματικων γραμμων ειναι, καθως και ποσες ιδεες εχουν.
      Συνεπως, η μη υπαρξη παραταξεων σε καποια σχολη δεν πρεπει να προκαλει θαυμασμο για το γεγονος αυτο καθ'εαυτο ως δηθεν ανατροπη κατεστημενων δεκαετιων, οσο για τη δυνατοτητα απελευθερωσης δυναμικης και νεωτερισμου. Σε αυτο αποτυγχανουν τα σημερινα κομματα και γιάυτο πρεπει να τα κριτικαρουμε ' περισσοτερο και απο τις θεσεις τους.
      Διοτι 5 αποψεις για ενα ζητημα ειναι καλα, αλλα 15 ειναι πολυ καλυτερα.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: !!DUO!!(Αγγίζοντας την τελειότητα..) on September 04, 2006, 21:37:10 pm
Συμφωνώ με τον NetBuster στο ότι στις παρατάξεις -ακόμα και στις πλέον ποοδευτικές- υπάρχουν άτομα που φοβούνται να πουν τη γνώμη τους λόγω της γραμμής..Στη σχολή μας πάντως έχω διακρίνει 2-3 άτομα που δεν φοβούνται να μιλήσουν πέραν "γραμμής"..

Παρ'όλα αυτά όμως δεν πιστεύω ότι η απουσία παρατάξεων είναι ωφέλιμη..Αντιθέτως βλάπτει και πολύ μάλιστα.
Κάθε άνθρωπος για να πει ελεύθερα τη γνώμη του θέλει να έχει υποστήριξη από ομοϊδεάτες του εκτός κι αν είναι ηγέτης από μόνος του ώστε να καλεί ο ίδιος τα πλήθη..Με τη συμμετοχή του λοιπόν σε ομάδες-παρατάξεις συσπειρώνεται και τα "θέλω" του δυναμώνουν..

Αυτό που βλάπτει δεν είναι οι παρατάξεις αλλά το σύμπλεγμα νεολαίας κόμματος και παράταξης..
  Δεν είναι δυνατό η Nessa να θεωρεί "μικροσυνδικαλιστικά" τα θέματα που αφοούν τους φοιτητές και να αγωνίζεται πχ για τον πόλεμο στον Λίβανο..Είναι εκπρόσωπος των φοιτητών και γι'αυτούς πρέπει να αγωνίζεται πρωτίστως
  Δεν είναι δυνατό να φέρνει φυλλάδες του ΚΚΕ η ΠΚΣ στο Παν/μίο ή να μας καλεί σε πορεία του ΠΑΜΕ όταν πχ την ίδια ώρα γίνεται πορεία των φοιτητών (τα ζήσαμε αυτά τον καιρό των καταλήψεων..)


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Nessa on September 04, 2006, 21:59:05 pm
Ανήκουν σε όποια παράταξη γουστάρουν εκτός σχολής,
Δηλαδή, σε ποιες παρατάξεις; Αυτό ρωτάω τόσην ώρα.

Μήπως όμως επειδή εμφανίζεστε ως φοιτητική παράταξη, πρέπει να βάλετε πάνω - πάνω αυτόν τον ρόλο σας; Για τα υπόλοιπα μπορείτε να δράσετε ούτως ή άλλως σαν πολιτική νεολαία κ.τ.λ. Πρωταρχικός ρόλος άλλωστε των φοιτητικών παρατάξεων είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων των φοιτητών και η προάσπιση των δικαιωμάτων τους, κυρίαρχα για τα θέματα εντός πανεπιστημίου...
Φυσικά και προασπιζόμαστε τα δικαιώματα των φοιτητών, αλλά αυτό δε γίνεται αποτελεσματικά βάζοντας μπροστά την ιδιότητα του φοιτητή. Το φοιτητικό κίνημα από μόνο του είναι αδύναμο. Μόνο μέσω του εργατικού κινήματος μπορούμε να πετύχουμε πράγματα. Για να προασπίσουμε λοιπόν καλύτερα τα συμφέροντά μας ως φοιτητές, λειτουργούμε βάζοντας πρώτα τα εργατικά ζητήματα. Αυτό προφανώς δε σημαίνει ότι αγνοούμε τα φοιτητικά (και η ολιγωρία μας στα μικροσυνδικαλιστικά ζητήματα σίγουρα επιδέχεται διόρθωση... απλά έχουμε το ελαφρυντικό ότι είμαστε μόνο δύο, και εξήγησα με ποιο σκεπτικό βάζουμε προτεραιότητες).


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Nessa on September 04, 2006, 22:02:15 pm
Γι'αυτο εχουν ευθυνη οι ιδιοι οι φοιτητες που δειχνουν συστολη στο να πουν τη γνωμη τους φοβουμενοι την μη αποδοχη τους απο το συνολο ή τον αρχηγο της παραταξης, αλλα και η ιδια η παραταξη που δημιουργει την προσδοκια πως μονον η "γραμμη" μπορει να οδηγησει το απλο μελος στην αναληψη ουσιαστικου (θεσμικου ή οχι, δεν εχει τοση σημασια) ρολου και συνεπως αρμοδιοτητων μεσα σε αυτην.
Αυτό σε διαβεβαιώ πως δε γίνεται στη ΔΕΑ.

Και ναι, 15 απόψεις είναι καλύτερες από 5, αλλά να έχουν και κόσμο που να τις κάνει πράξη... ο καθένας μόνος του δε μπορεί να αναλάβει δράση. Γι'αυτό έχουμε τις ορανώσεις, και αυτήν την έννοια έχει ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: !!DUO!!(Αγγίζοντας την τελειότητα..) on September 04, 2006, 22:05:07 pm
Πάντως είστε παλικάρια που κρατάτε αυτή την παράταξη..Νομίζω 2 ψήφους είχατε και στις εκλογές ε?

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι τί διαφορές έχετε από τα ΕΑΑΚ,το Grupo Rosso και τόσες άλλες παρατάξεις (δεν βάζω και την ΠΚΣ σε αυτές γιατί ..άστο δεν βγάζεις άκρη) ώστε να είστε διασπασμένοι..

Εσείς τις ξέρετε τις διαφορές??


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Nessa on September 04, 2006, 22:08:10 pm
Δεν είναι δυνατό η Nessa να θεωρεί "μικροσυνδικαλιστικά" τα θέματα που αφοούν τους φοιτητές και να αγωνίζεται πχ για τον πόλεμο στον Λίβανο..Είναι εκπρόσωπος των φοιτητών και γι'αυτούς πρέπει να αγωνίζεται πρωτίστως
Δεν είναι όλα τα φοιτητικά ζητήματα μικροσυνδικαλιστικά, αλλά οι νησίδες και η βιβλιοθήκη πχ είναι. Αυτό προφανώς δε σημαίνει ότι δε θα ασχοληθώ! Και θα αγωνιστώ περισσότερο ή λιγότερο για κάτι ανάλογα με διάφορα κριτήρια, όπως το τι δυνατότητες έχω να πετύχω αυτό που θέλω και πόσο θα με επηρεάσει (βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα).

Δεν είναι δυνατό να φέρνει φυλλάδες του ΚΚΕ η ΠΚΣ στο Παν/μίο ή να μας καλεί σε πορεία του ΠΑΜΕ όταν πχ την ίδια ώρα γίνεται πορεία των φοιτητών (τα ζήσαμε αυτά τον καιρό των καταλήψεων..)
Αυτό όντως είναι διασπαστικό.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Nessa on September 04, 2006, 22:11:35 pm
Πάντως είστε παλικάρια που κρατάτε αυτή την παράταξη..Νομίζω 2 ψήφους είχατε και στις εκλογές ε?
Για σε παρακαλώ! Τις... διπλάσιες είχαμε! :P

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι τί διαφορές έχετε από τα ΕΑΑΚ,το Grupo Rosso και τόσες άλλες παρατάξεις (δεν βάζω και την ΠΚΣ σε αυτές γιατί ..άστο δεν βγάζεις άκρη) ώστε να είστε διασπασμένοι..
Εμείς έχουμε διαφορετική τακτική. Παρ'όλ'αυτά είμαστε ενωτικοί, και επιδιώκουμε τα κοινά πλαίσια όποτε συγκλίνουμε σε κάτι. Εκλογικά επίσης θα θέλαμε μια συμμαχία.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Καμένος on September 04, 2006, 23:22:17 pm
Φυσικά και προασπιζόμαστε τα δικαιώματα των φοιτητών, αλλά αυτό δε γίνεται αποτελεσματικά βάζοντας μπροστά την ιδιότητα του φοιτητή. Το φοιτητικό κίνημα από μόνο του είναι αδύναμο.
Καθαρή ηττοπάθεια.




Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Nessa on September 05, 2006, 16:57:47 pm
Όχι, καθαρός μαρξισμός.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: cecs on September 05, 2006, 19:56:37 pm
Καθαρά το κάψατε!


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: cecs on September 05, 2006, 19:58:40 pm
"Δηλαδή, σε ποιες παρατάξεις; Αυτό ρωτάω τόσην ώρα."

Φαντάζομαι σε όλες,αλλά γιατί έχει τόση σημασία αυτό και το ρωτάς συνέχεια;



Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Nessa on September 05, 2006, 22:39:42 pm
Ίσως και να μην έχει σημασία. Απλά ήθελα να ξέρω.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: jimi on September 05, 2006, 23:18:03 pm
Ε τότε δεν έχετε λόγο ύπαρξης μέσα στη σχολή .Πηγαίντε στους δρόμους και κάντε ό,τι θέλετε.Και αδέχομαι ότι η μικρή ενασχόλησή μας με τα μικροσυνδικαλιστικά είναι έλλειψη που πρέπει να μη μου λες για έλλειψη δυνάμεων γιατί ξέρω και μια άλλη παράταξη που έχει περίπου τον ίδιο αριθμό ατόμων με εσάς

Δύο;

Το ό,τι ήταν μόνο δύο άτομα σας ψήφισαν δεν το γνώριζα και όφειλα να το γνωρίζω(λάθος μου).Δεν έχετε λοιπόν λόγους να συμπεριφέρεστε με τον τρόπο που συμπεριφέρονται και οι υπόλοιποι.Και τι νόημα έχει να κράτατε μια παράταξη που δεν την ψηφίζει κανένας?(ρητορική ερώτηση..Την απάντηση μου την έχεις δώσει... :))

,αλλά δεν προβάλλει πουθενά το όνομα της και ούτε νοιάζεται για αυτό.

Κακώς.

Μάλλον καλώς...Διότι τελικά έχει λόγο ύπαρξης ...

Τα άτομα που την απαρτίζουν είναι πάνω από όλα ΦΟΙΤΗΤΕΣ!!!!!!!!

Εμείς δε βάζουμε την ιδιότητα του φοιτητή πάνω από όλα. Όχι ότι την υποτιμούμε, αλλά δεν είναι αυτή που μας χαρακτηρίζει.

Αυτό είναι λάθος κατά τη γνώμη μου και το λόγο τον έχω αναφέρει ήδη. :)

  Δεν είναι δυνατό η Nessa να θεωρεί "μικροσυνδικαλιστικά" τα θέματα που αφοούν τους φοιτητές και να αγωνίζεται πχ για τον πόλεμο στον Λίβανο..Είναι εκπρόσωπος των φοιτητών και γι'αυτούς πρέπει να αγωνίζεται πρωτίστως
  Δεν είναι δυνατό να φέρνει φυλλάδες του ΚΚΕ η ΠΚΣ στο Παν/μίο ή να μας καλεί σε πορεία του ΠΑΜΕ όταν πχ την ίδια ώρα γίνεται πορεία των φοιτητών (τα ζήσαμε αυτά τον καιρό των καταλήψεων..)

Επίσης δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μια παράταξη που το μόνο που προσφέρει είναι να διατηρεί τραπεζάκι και να ψηφίζει υπέρ των καταλήψεων χωρίς να συμμετέχει ουσιαστικά.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Nessa on September 06, 2006, 00:41:32 am
Ανακυκλώνουμε τα ίδια... εγώ ό,τι είχα να πω το είπα. Αυτό που νομίζω δεν έχω τονίσει αρκετά είναι ότι εμείς δεν έχουμε εκλογική λογική. Δηλαδή και κανένας να μη μας ψηφίζει, αν ακουστούν οι απόψεις μας και καταφέρουμε να φέρουμε κάποια άτομα στις διαδηλώσεις και γενικά να συμβάλλουμε στη συνειδητοποίηση και κινητοποίηση του κόσμου, έχουμε πετύχει το σκοπό μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επιδίωξή μας να είμαστε αναγνωρίσιμοι.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: pmousoul on September 06, 2006, 06:36:12 am
Περί παρατάξεων ο λόγος λοιπόν...

Η παράταξη για 'μένα είναι ένας συλλογικός τρόπος έκφρασης ατόμων, οι οποίοι για να απαρτίζουν μια παράταξη θα πρέπει οι απόψεις τους να συγκλίνουν σε μεγάλο βαθμό, πράγμα πολύ δύσκολο στην πραγματικότητα, αφού για μερικά θέματα χρειάζεται πολύς χρόνος για να σχηματιστεί μια ξεκάθαρη άποψη αλλά και πολλές ώρες μελέτης, αναλόγως του βαθμού δυσκολίας του θέματος.

Αποτέλεσμα των πιο πάνω, και το έχουμε δει και στην πράξη, είναι τις περισσότερες φορές να πνίγονται οι ατομικές σκέψεις μέσα στις συλλογικές(των παρατάξεων δηλαδή), χωρίς κατ΄ανάγκη οι συλλογικές να είναι ορθότερες των ατομικών! Στην χειρότερη περίπτωση διακρίνεται το φαινόμενο της χειραγώγησης των ατόμων από την ίδια την παράταξη λόγω της επιβολής κάποιας άποψης, με την συνήθη δικαιολογία ότι αυτή είναι η πλέον σωστή και δεν επιδέχεται ούτε περαιτέρω σκέψη, ούτε μελέτη αλλά ούτε και ανάλυση.

Στην πράξη... Τελικά μέσα από τις παρατάξεις να μην εκφράζονται φοιτητές, αλλά διακριτοί πολιτικοί χώροι των οποίων οι "γραμμές" και οι απόψεις περί οργάνωσης του φοιτητικού κινήματος να φαντάζουν στους ανυποψίαστους φοιτητές τρόπος ξεκάθαρης εκμετάλευσης του τύπου "γιατί να χρησιμοποιηθεί ο δικός μου αγώνας για να κάνεις εσύ(η παράταξη) τον αγώνα σου ενάντια στην κυβέρνηση ή ακόμα χειρότερα την επανάστασή σου, αφού το μόνο που θέλω να επιτύχω εγώ είναι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας περί παιδείας και όχι να ρίξω την κυβέρνηση". Η συνήθης απάντηση της παράταξης είναι πως θα πρέπει ο αγώνας μας να είναι ευρύτερος και να ενοποιήται και με άλλα κινήματα, π.χ. το κίνημα των εργαζομένων γιατί προφανώς έχεις κοινά αιτήματα ως φοιτητής με το κίνημα αυτό και γιατί προφανώς η μαζικότητα θα επιφέρει την αλλαγή.

Δυστυχώς πιο πάνω το πρόβλημα τελικά έγινε πιο συγκεκριμένο! Τελικά ανάγεται η οργάνωση ενός φοιτητικού κινήματος μόνο στην μαζικότητα, η οποία μπορεί να είναι απαραίτητη συνθήκη αλλά όχι και μοναδική. Δηλαδή μας διαφεύγει μια ακόμη απαραίτητη, κατά την ταπεινή μου γνώμη συνθήκη, αυτή της ποιότητας!

Και επεξηγώ... Καταλήγουμε τελικά στην Αθήνα, σε μια από τις πορείες να φωνάζουμε συνθήματα, σε μερικές περιπτώσεις παρατάξεων(οι περισσότεροι βέβαια ανένταχτοι δεν φωνάζαν, όχι γιατί δεν έβραζε το αίμα τους αλλά γιατί δεν τους εξέφραζαν, πολύ απλά, αυτά τα συνθήματα), η οργάνωση της πορείας να είναι γενικότερα χάλια(παρόλο που ήταν μαζική) γι' αυτό έγιναν τελικά και συλλήψεις. Υπήρχαν βέβαια και φοιτητές που πήγαν στην πορεία της παράταξής τους και δεν διαδήλωσαν με τους υπόλοιπους φοιτητές για λόγους βέβαια που σχετίζονται με τις πολιτικές θέσεις της παράταξής τους και όχι γιατί είχαν μαλώσει με τους λοιπούς φοιτητές - αφού διαδήλωναν ουσιαστικά για τον ίδιο λόγο!

Γίνομαι πιο συγκεκριμένος - συγχωρέστε με αν κουράζω... Πριν από αυτήν την πορεία γίνεται συντονιστικό Θεσσαλονίκης(των συντονιστικών όλων των σχολών) για να παρθεί απόφαση για την θέση που πρέπει να λάβει η Θεσσαλονίκη απέναντι στην απόφαση-κάλεσμα που είχε πάρει η Αθήνα(ακούστηκε πως είχαν αποφασίσει μέχρι τότε να συμμετέχουν σ' αυτήν και άλλες πόλεις - για τις οποίες μέχρι εκείνη την στιγμή του συντονιστικού υπήρχαν αμφιβολίες αν όντως είχε αποφασιστεί κάτι τέτοιο!). Ήταν προαποφασισμένο από κάποιες παρατάξεις να παρεβρεθούμε σε αυτήν την πορεία, επειδή ακριβώς θα έπρεπε να είναι μαζική! Υπήρχε μεγάλο τμήμα φοιτητών που διαφωνούσε όσον αφορά την μαζικότητα και ανέφερε και την ποιότητα, κάτι που μέλη παρατάξεων μοιάζανε σαν πρώτη φορά να ακούνε! Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, υπήρχαν και μέλη από παρατάξεις οι οποίοι υποστήριζαν το θέμα της ποιότητας.

Το θέμα της ποιότητας... Στόχος μιας διαδήλωσης - πορείας δεν θα πρέπει να είναι μόνο να ταράξει την κοινή γνώμη με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά μέσα από αυτόν να προβάλει το κίνημα και τα αιτήματά του, ώστε να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα και όχι απλά αποτέλεσμα μικρής-προσωρινής διάρκειας(όπως λέμε μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα).

Από το γενικό, στο ειδικό... Αφού λοιπόν αποφασίσαμε να παλέψουμε και να θυσιάσουμε πολλά, και αφού την μαζικότητα την κερδίσαμε ως κίνημα, θα πρέπει να διαφυλάξουμε το κίνημα και όχι να το θυσιάσουμε για πραγματικά πολύ λίγα! Σε εκείνο το 18ωρο συντονιστικό λοιπόν που κράτησε τόσο γιατί υπήρχε πολύ μεγάλη μερίδα φοιτητών που ήθελε να τα δώσει όλα σ' αυτόν τον αγώνα και φυσικά να κερδίσει, προτάθηκε να συμμετέχουμε στην πορεία της Αθήνας, της οποίας η ώρα ήταν προκαθορισμένη, που εκτός από την ώρα, άλλη οργάνωση δεν υπήρχε - ούτε καν αναφορά σε περιφρούρηση κ.λπ. Σύμφωνα με την πρόταση-απόφαση-κάλεσμα της Αθήνας μετά την πορεία θα ακολουθούσε Πανελλαδικό Συντονιστικό...

Η άλλη πρόταση... Ένας φοιτητής τότε στο 18ωρο συντονιστικό της Θεσσαλονίκης, αν σας ενδιαφέρει είναι ανένταχτος, πρότεινε το εξής: "Αφού την μαζικότητα την έχουμε κερδίσει, δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να κατεβούμε στην Αθήνα ανοργάνωτοι - με κίνδυνο να τραυματιστούν πολλοί από τους συμφοιτητές μας και χωρίς να γνωρίζουμε τις συνθήκες που επικρατούν στους δρόμους της Αθήνας. Γιατί να βιαζόμαστε και να πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό! Μπορούμε αφού ενδιαφερόμαστε πραγματικά γι' αυτό που πάμε να κάνουμε, να κάνουμε ένα διήμερο Πανελλαδικό Συντονιστικό στην Αθήνα, τόσο για να ανταλλάξουμε απόψεις όσον αφορά τα προβλήματα Παιδείας όσο και για θέματα οργάνωσης γενικότερα αλλά και της πορείας, η οποία θα μπορούσε να διεξαχθεί δύο μέρες μετά." Με αυτόν τον τρόπο θα μειωνόταν ο αριθμός των τραυματισμών  και συλλήψεων και θα δημιουργούνταν τα πρώτα Πανελλαδικά πλέον κείμενα που αφορούν θέματα παιδείας, θα μπορούσαν να καταγραφούν όλα τα προβλήματα αλλά και προτάσεις - ανάλογα με τις αποφάσεις του κάθε συλλόγου και αυτή η Πανελλαδική πλέον συνάντηση να γίνει ταυτόχρονα όπλο και θεσμός του φιοτητικού κινήματος!

Τι έγινε τελικά στην Αθήνα... Έγινε μαζικότατη πορεία με πολλούς τραυματισμούς και αρκετές συλλήψεις - δεν τίθεται θέμα ούτε οργάνωσης, αλλά ούτε και ποιότητας. Συγκεκριμένα είδα μία κοπέλα να τρέχει πανικόβλητη όταν αρχίσαν να πέφτουν τα χημικά, γιατί δεν ανέπνεε - λόγω άσματος. Επίσης είδα να καρφώνονται θραύσματα από έκρηξη δακρυγόνου στο χέρι μιας άλλης κοπέλας και αρκετά άλλα που προβλήθηκαν από τα ΜΜΕ... Μετά τις συλλήψεις και το τέλος της προγραμματισμένης πορείας, και αφού μείναμε κλεισμένοι στο παλιό Μετσόβιο Πολυτεχνίο λόγω της σχεδόν καθιερωμένης για εκείνες τις μέρες μάχη των μπαχαλάκηδων με τα ματ ακριβώς έξω από την είσοδο, έγινε πορεία στη ΓΑΔΑ(Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής) για να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες που δεν εκρεμούσαν εναντίον τους σοβαρές κατηγορίες. Πολλά από τα συνθήματα που ακούγονταν κατά την διάρκεια εκείνης της πορείας αφορούσαν της φυλακής τα σίδερα(δεν το λέω ειρωνικά) και τα άκουγα πρώτη φορά στη ζωή μου - αυτά τα συνθήματα δεν με εξέφραζαν και τα φώναζαν άτομα από συγκεκριμένη παράταξη. Η πορεία αυτή κατέληξε έξω από την ΓΑΔΑ όπου και έγινε καθιστική διαμαρτυρία, μέχρι να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες... Κατά τα μεσάνυχτα εκείνης της μέρας  ξεκινήσαμε από την Ιατρική της Αθήνας για Θεσσαλονίκη. Να σημειωθεί ότι στην Αθήνα είχε μείνει μέχρι εκείνη την ώρα μόνο το μπλοκ της Θεσσαλονίκης αφού νωρίτερα τα υπόλοιπα μπλοκ είχαν αναχωρήσει... Από ποιους θα γινόταν άραγε την επόμενη μέρα το Πανελλαδικό Συντονιστικό; Ποιος είχε τα ψυχικά πλέον αποθέματα να παραμείνει στην Αθήνα μετά από όλα τα χημικά που είχε φάει, από όλα αυτά που είχε αντικρύσει(τραυματισμούς, ξύλο κ.λπ.); Και να έμενε στην Αθήνα τι θα έκανε αφού οι υπόλοιπες πόλεις επαναλαμβάνω είχαν αναχωρίσει...

Δεν είμαι off-topic... Στο απολογισμό για την πορεία που έγινε στο συντονιστικό της Θεσσαλονίκης, θεωρήθηκε από μερικές παρατάξεις ότι η διεξαγωγή της πορείας δεν ήταν αρκετή και ότι συνέβαλαν σε αυτή την νίκη και οι τραυματισμοί, αλλά οι συλλήψεις που έγιναν... Με λίγα λόγια αντί να το διαφυλάξουμε το κίνημα, το θυσιάζουμε στο βωμό των πιστεύω κάποιας παράταξης, με αποτελέσματα που δεν θα κρατήσουν
για πολύ, και έτσι θα χρειαστεί να το ξαναθυσιάσουμε ξανά και ξανά... Στο τέλος ο αγώνας τον οποίο άρχισε ένας φοιτητής χάνει το νόημά του αφού από το κεφάλι του έχουν σβηστεί οι ιδέες για μια καλύτερη παιδεία, οι ενδεχόμενες προτάσεις και την θέση τους έχουν πάρει τα ματ, οι μπαχαλάκηδες, τα χημικά και οι τρόποι προστασίας από αυτά και η μεγάλη ιδέα ότι θα πρέπει τελικά να ανέχεται αυτές τις παρατάξεις για να βγούν έστω και το 1% των αρχικών ιδεών και ανησυχιών για την παιδεία προς τα έξω...

Για ποια οργάνωση μιλάμε λοιπόν, για ποια φώτα, για ποιον "σωστό" δρόμο... Αν έχω εγώ το κουράγιο να αγωνίζομαι μετά από όλα αυτά, σίγουρα δεν έχω την απαίτηση να το έχουν και όλοι οι άλλοι!

Τελειώνοντας... Δεν είναι κατ' ανάγκη κακό πράγμα οι παρατάξεις, η ύπαρξή τους είναι αναγκαία για να εκφράζονται οι πολιτικοί χώροι και όσοι φοιτητές πιστεύουν και ανήκουν σ' αυτούς. Δεν έχουν το δικαίωμα όμως να εκμεταλεύονται τον αγώνα του φοιτητικού κινήματος, αλλά μόνο το δικαίωμα να συμπορεύονται μαζί του και να το ενισχύουν, αν και εφόσον πάρουν τέτοια απόφαση. Οι φοιτητές είναι σε τέτοια ηλικία και έχουν σχηματίσει πλέον τέτοια κρίση που δεν τους αξίζει(και δεν τους χρειάζεται) να χρησιμοποιηθούν από κάποιο πολιτικό σχήμα, αλλά αντίθετα τους αξίζει να χρησιμοποιήσουν την πολιτική γιατί αυτοί θα αποτελέσουν την αυριανή κοινωνία, η οποία θα έχει μια μορφή ανάλογη της δυναμικότητάς τους και όχι μια προκαθορισμένη από μια παράταξη μορφή. Σε καμία παράταξη δεν ανήκει αυτό το προνόμιο, πολύ απλά γιατί δεν υπάρχει παράταξη που να καλύπτει τον κάθε φοιτητή, όχι μόνο πολιτικά αλλά και γενικότερα όσον αφορά τα πιστεύω του.

Αυτή είναι και η ομορφιά ενός αγώνα κάποιου συνόλου... η ανάδειξη των αξιών του και η εφαρμογή τους,  και όχι μια προκαθορισμένη πορεία-"γραμμή" ορισμένη από κάποια παράταξη, η οποία στην τελική για να ακολουθεί και να επιβάλλει αυτήν την πορεία πάει να πει πως δεν πίστεψε ούτε στιγμή σε αυτό το κίνημα και δεν κατάφερε να κατανοήσει ποτέ τον αγώνα του!


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Nessa on September 06, 2006, 10:56:40 am
Γιατί λες ότι οι παρατάξεις "εκμεταλλεύονται" το κίνημα; Οι περισσότερες παρατάξεις προσπαθούν με όποιον τρόπο νομίζει η καθεμία σωστό να βοηθήσει το κίνημα να νικήσει. Εμείς πιστεύουμε στο κίνημα, γι'αυτό και μπήκαμε από την αρχή μέσα, ακόμα και αν δεν ακολουθούσε τη γραμμή μας.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: jimi on September 06, 2006, 11:04:52 am
Γιατί λες ότι οι παρατάξεις "εκμεταλλεύονται" το κίνημα; Οι περισσότερες παρατάξεις προσπαθούν με όποιον τρόπο νομίζει η καθεμία σωστό να βοηθήσει το κίνημα να νικήσει. Εμείς πιστεύουμε στο κίνημα, γι'αυτό και μπήκαμε από την αρχή μέσα, ακόμα και αν δεν ακολουθούσε τη γραμμή μας.

Διότι προσπαθούν να διαδώσουν μέσω του κινήματος τις δικές τους απόψεις και θέσεις.Εκμεταλλεύονται λοιπόν το κίνημα ,γιατί αφού το χρησιμοποιούν για να προβληθούν ως παρατάξεις-συλλογικότητες-ομάδες συμφερόντων.Πάλι τα ίδια θα λέμε???


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Nessa on September 06, 2006, 11:06:48 am
Δεν το χρησιμοποιούμε "απλά" για να προβληθούμε ως παρατάξεις. Μπορείς να πεις ότι εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία (είτε μέσα από το κίνημα είτε γενικά) για να προβάλλουμε τις απόψεις μας, αλλά πάντα με τελικό στόχο οι απόψεις μας αυτές να βοηθήσουν το κίνημα να προχωρήσει.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: pmousoul on September 06, 2006, 11:28:11 am
Η νίκη που έχεις στο μυαλό σου σαν παράταξη μπορεί να μην συμβαδίζει απαραίτητα με αυτό που φαντάζεται ως νίκη μεγάλο τμήμα του κινήματος. Έτσι τελικά βοηθώντας το κίνημα να νικήσει υλοποιείς ακριβώς αυτό που θεωρείς σαν παράταξη νίκη! Δηλαδή υλοποιείς μια απόφαση της παράταξής σου χρησιμοποιώντας το κίνημα, αλλά κατά την γνώμη της παράταξής σου καλοπροαίρετα(για το καλό του)! Αλλά και πάλι δυστυχώς αυτό εκφράζει την παράταξή σου και όχι την πλειοψηφία των φοιτητών που απαρτίζουν το κίνημα. Μόνο όταν συνηγορεί η πλειοψηφία του κινήματος είναι αποδεκτή και νόμιμη αυτή η βοήθεια(δηλαδή εκφράζει το κίνημα στο σύνολό του).

Για φαντάσου εαν η κάθε παράταξη βοηθά το κίνημα να νικήσει(με τον δικό της τρόπο φυσικά) ποιο θα είναι το αποτέλεσμα;

Σχεδόν χάος, δυστυχώς!


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: !!DUO!!(Αγγίζοντας την τελειότητα..) on September 06, 2006, 11:49:00 am
  Δεν είναι δυνατό η Nessa να θεωρεί "μικροσυνδικαλιστικά" τα θέματα που αφοούν τους φοιτητές και να αγωνίζεται πχ για τον πόλεμο στον Λίβανο..Είναι εκπρόσωπος των φοιτητών και γι'αυτούς πρέπει να αγωνίζεται πρωτίστως
  Δεν είναι δυνατό να φέρνει φυλλάδες του ΚΚΕ η ΠΚΣ στο Παν/μίο ή να μας καλεί σε πορεία του ΠΑΜΕ όταν πχ την ίδια ώρα γίνεται πορεία των φοιτητών (τα ζήσαμε αυτά τον καιρό των καταλήψεων..)

Επίσης δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μια παράταξη που το μόνο που προσφέρει είναι να διατηρεί τραπεζάκι και να ψηφίζει υπέρ των καταλήψεων χωρίς να συμμετέχει ουσιαστικά.

Επείδή jimmy μάλλον εννοείς την ΠΑΣΠ θα ήθελα να μου πείς πού είδες αποχή της από τις εκδηλώσεις..Και σε πορείες έδινε το παρόν και σε συνελεύσεις και καθημερινά στη σχολή ήταν και ήταν από τις πρώτες που στήριξαν τις καταλήψεις και το κοινό πλαίσιο σε αντίθεση με άλλες παρατάξεις που τώρα εμφανίζονται ως προστάτες και αρχικοί υποκινητές αυτού του κινήματος..Εντάξει δεν γινόταν να είμαστε ολημερίς στη σχολή αλλά το καθήκον μας απέναντι στους φοιτητές το κάναμε..



Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: jimi on September 06, 2006, 15:06:40 pm
  Δεν είναι δυνατό η Nessa να θεωρεί "μικροσυνδικαλιστικά" τα θέματα που αφοούν τους φοιτητές και να αγωνίζεται πχ για τον πόλεμο στον Λίβανο..Είναι εκπρόσωπος των φοιτητών και γι'αυτούς πρέπει να αγωνίζεται πρωτίστως
  Δεν είναι δυνατό να φέρνει φυλλάδες του ΚΚΕ η ΠΚΣ στο Παν/μίο ή να μας καλεί σε πορεία του ΠΑΜΕ όταν πχ την ίδια ώρα γίνεται πορεία των φοιτητών (τα ζήσαμε αυτά τον καιρό των καταλήψεων..)

Επίσης δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μια παράταξη που το μόνο που προσφέρει είναι να διατηρεί τραπεζάκι και να ψηφίζει υπέρ των καταλήψεων χωρίς να συμμετέχει ουσιαστικά.

Επείδή jimmy μάλλον εννοείς την ΠΑΣΠ θα ήθελα να μου πείς πού είδες αποχή της από τις εκδηλώσεις..Και σε πορείες έδινε το παρόν και σε συνελεύσεις και καθημερινά στη σχολή ήταν και ήταν από τις πρώτες που στήριξαν τις καταλήψεις και το κοινό πλαίσιο σε αντίθεση με άλλες παρατάξεις που τώρα εμφανίζονται ως προστάτες και αρχικοί υποκινητές αυτού του κινήματος..Εντάξει δεν γινόταν να είμαστε ολημερίς στη σχολή αλλά το καθήκον μας απέναντι στους φοιτητές το κάναμε..

Αν και δε θέλω να κάνω αντιπολίτευση...Μόνο στις συνελεύσεις είσασταν...Και καμιά φορά περνούσατε για βόλτα από τις καταλήψεις.Για τους άλλους πως γινόταν να είναι ολημερίς στη σχολή???Και η τελευταία σου φράση είναι το μεγάλο πρόβλημα.Για πιο καθήκον μου μιλάς???Το καθήκον απέναντι στον εαυτό σας δεν κάνατε.Μόνο που το βλέπεις σαν καθήκον απέναντι στους άλλους εμένα μου φτάνει.Και έπειτα εσείς δεν είστε φοιτητές???Μόνο οι άλλοι είναι.Αυτά σου τα αναφέρω για να μη μας λες ότι εσείς είστε οι καλοί και οι υπόλοιποι είναι οι σκάρτοι.Όλοι τα ίδια χάλια έχετε (για τις μεγάλες παρατάξεις μιλάω και όσες από τις μικρές συμμετέχουν στα παιχνίδια τους).Και να μην πω για τη γενικότερη προσφορά των περισσότερων παρατάξεων στο τμήμα.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: !!DUO!!(Αγγίζοντας την τελειότητα..) on September 06, 2006, 16:00:23 pm
Κάτσε κάτσε ηρέμησε..Ας ξεκίνησω από το καθήκον..Δεν είπα ότι το κινητοποιούμασταν με το ζόρι και για τα μάτια του κόσμου..Αν δεν το πιστεύαμε και εμείς οι ίδιοι πώς θα το υποστηρίζαμε νομίζεις?Και η ψευτιά φαίνεται...δεν κρύβεται..
Αυτό που λέω είναι ότι οι φοιτητές που εκπροσωπούνται μέσω της ΠΑΣΠ δεν ένοιωσαν ουδεμία στιγμή ντροπή για την παράταξή τους, εν αντιθέσει πχ με την ΠΚΣ και την ΔΑΠ,των οποίων υποστηρικτές ψήφιζαν το κοινό πλαίσιο..
Όσο για την παρουσία μας στις κινητοποιήσεις δεν έχεις δίκιο..Σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες ήμασταν..

Δεν λέω..Κάποιοι ήταν πολύ περισσότερο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μηδενίζεις τις προσπάθειες και τα πιστεύω του άλλου τόσο εύκολα..
Και δεν βλέπω κανένα λόγο να απολογηθώ σε κανένα αφού όποιος ήταν στις καταλήψεις έβλεπε και έκρινε..


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Nessa on September 06, 2006, 17:40:13 pm
Η νίκη που έχεις στο μυαλό σου σαν παράταξη μπορεί να μην συμβαδίζει απαραίτητα με αυτό που φαντάζεται ως νίκη μεγάλο τμήμα του κινήματος. Έτσι τελικά βοηθώντας το κίνημα να νικήσει υλοποιείς ακριβώς αυτό που θεωρείς σαν παράταξη νίκη! Δηλαδή υλοποιείς μια απόφαση της παράταξής σου χρησιμοποιώντας το κίνημα, αλλά κατά την γνώμη της παράταξής σου καλοπροαίρετα(για το καλό του)! Αλλά και πάλι δυστυχώς αυτό εκφράζει την παράταξή σου και όχι την πλειοψηφία των φοιτητών που απαρτίζουν το κίνημα. Μόνο όταν συνηγορεί η πλειοψηφία του κινήματος είναι αποδεκτή και νόμιμη αυτή η βοήθεια(δηλαδή εκφράζει το κίνημα στο σύνολό του).

Για φαντάσου εαν η κάθε παράταξη βοηθά το κίνημα να νικήσει(με τον δικό της τρόπο φυσικά) ποιο θα είναι το αποτέλεσμα;

Σχεδόν χάος, δυστυχώς!
Βασικά δεν καταλαβαίνω... υπάρχει περίπτωση να θεωρούμε σα νίκη διαφορετικά πράγματα; Δηλαδή αν αποσυρθεί οριστικά ο νόμος-πλαίσιο δε θα είναι νίκη; Αν δοθούν κονδύλια για την παιδεία δε θα είναι νίκη; Δε διαφωνούμε κάπου. Ως ΡΑΠ τουλάχιστον δε διεκδικήσαμε κάτι με το οποίο να διαφωνούν οι περισσότεροι φοιτητές.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: cecs on September 06, 2006, 21:18:27 pm
Περί παρατάξεων ο λόγος λοιπόν...

Η παράταξη για 'μένα είναι ένας συλλογικός τρόπος έκφρασης ατόμων, οι οποίοι για να απαρτίζουν μια παράταξη θα πρέπει οι απόψεις τους να συγκλίνουν σε μεγάλο βαθμό, πράγμα πολύ δύσκολο στην πραγματικότητα, αφού για μερικά θέματα χρειάζεται πολύς χρόνος για να σχηματιστεί μια ξεκάθαρη άποψη αλλά και πολλές ώρες μελέτης, αναλόγως του βαθμού δυσκολίας του θέματος.

Αποτέλεσμα των πιο πάνω, και το έχουμε δει και στην πράξη, είναι τις περισσότερες φορές να πνίγονται οι ατομικές σκέψεις μέσα στις συλλογικές(των παρατάξεων δηλαδή), χωρίς κατ΄ανάγκη οι συλλογικές να είναι ορθότερες των ατομικών! Στην χειρότερη περίπτωση διακρίνεται το φαινόμενο της χειραγώγησης των ατόμων από την ίδια την παράταξη λόγω της επιβολής κάποιας άποψης, με την συνήθη δικαιολογία ότι αυτή είναι η πλέον σωστή και δεν επιδέχεται ούτε περαιτέρω σκέψη, ούτε μελέτη αλλά ούτε και ανάλυση.

Στην πράξη... Τελικά μέσα από τις παρατάξεις να μην εκφράζονται φοιτητές, αλλά διακριτοί πολιτικοί χώροι των οποίων οι "γραμμές" και οι απόψεις περί οργάνωσης του φοιτητικού κινήματος να φαντάζουν στους ανυποψίαστους φοιτητές τρόπος ξεκάθαρης εκμετάλευσης του τύπου "γιατί να χρησιμοποιηθεί ο δικός μου αγώνας για να κάνεις εσύ(η παράταξη) τον αγώνα σου ενάντια στην κυβέρνηση ή ακόμα χειρότερα την επανάστασή σου, αφού το μόνο που θέλω να επιτύχω εγώ είναι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας περί παιδείας και όχι να ρίξω την κυβέρνηση". Η συνήθης απάντηση της παράταξης είναι πως θα πρέπει ο αγώνας μας να είναι ευρύτερος και να ενοποιήται και με άλλα κινήματα, π.χ. το κίνημα των εργαζομένων γιατί προφανώς έχεις κοινά αιτήματα ως φοιτητής με το κίνημα αυτό και γιατί προφανώς η μαζικότητα θα επιφέρει την αλλαγή.

Δυστυχώς πιο πάνω το πρόβλημα τελικά έγινε πιο συγκεκριμένο! Τελικά ανάγεται η οργάνωση ενός φοιτητικού κινήματος μόνο στην μαζικότητα, η οποία μπορεί να είναι απαραίτητη συνθήκη αλλά όχι και μοναδική. Δηλαδή μας διαφεύγει μια ακόμη απαραίτητη, κατά την ταπεινή μου γνώμη συνθήκη, αυτή της ποιότητας!

Και επεξηγώ... Καταλήγουμε τελικά στην Αθήνα, σε μια από τις πορείες να φωνάζουμε συνθήματα, σε μερικές περιπτώσεις παρατάξεων(οι περισσότεροι βέβαια ανένταχτοι δεν φωνάζαν, όχι γιατί δεν έβραζε το αίμα τους αλλά γιατί δεν τους εξέφραζαν, πολύ απλά, αυτά τα συνθήματα), η οργάνωση της πορείας να είναι γενικότερα χάλια(παρόλο που ήταν μαζική) γι' αυτό έγιναν τελικά και συλλήψεις. Υπήρχαν βέβαια και φοιτητές που πήγαν στην πορεία της παράταξής τους και δεν διαδήλωσαν με τους υπόλοιπους φοιτητές για λόγους βέβαια που σχετίζονται με τις πολιτικές θέσεις της παράταξής τους και όχι γιατί είχαν μαλώσει με τους λοιπούς φοιτητές - αφού διαδήλωναν ουσιαστικά για τον ίδιο λόγο!

Γίνομαι πιο συγκεκριμένος - συγχωρέστε με αν κουράζω... Πριν από αυτήν την πορεία γίνεται συντονιστικό Θεσσαλονίκης(των συντονιστικών όλων των σχολών) για να παρθεί απόφαση για την θέση που πρέπει να λάβει η Θεσσαλονίκη απέναντι στην απόφαση-κάλεσμα που είχε πάρει η Αθήνα(ακούστηκε πως είχαν αποφασίσει μέχρι τότε να συμμετέχουν σ' αυτήν και άλλες πόλεις - για τις οποίες μέχρι εκείνη την στιγμή του συντονιστικού υπήρχαν αμφιβολίες αν όντως είχε αποφασιστεί κάτι τέτοιο!). Ήταν προαποφασισμένο από κάποιες παρατάξεις να παρεβρεθούμε σε αυτήν την πορεία, επειδή ακριβώς θα έπρεπε να είναι μαζική! Υπήρχε μεγάλο τμήμα φοιτητών που διαφωνούσε όσον αφορά την μαζικότητα και ανέφερε και την ποιότητα, κάτι που μέλη παρατάξεων μοιάζανε σαν πρώτη φορά να ακούνε! Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, υπήρχαν και μέλη από παρατάξεις οι οποίοι υποστήριζαν το θέμα της ποιότητας.

Το θέμα της ποιότητας... Στόχος μιας διαδήλωσης - πορείας δεν θα πρέπει να είναι μόνο να ταράξει την κοινή γνώμη με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά μέσα από αυτόν να προβάλει το κίνημα και τα αιτήματά του, ώστε να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα και όχι απλά αποτέλεσμα μικρής-προσωρινής διάρκειας(όπως λέμε μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα).

Από το γενικό, στο ειδικό... Αφού λοιπόν αποφασίσαμε να παλέψουμε και να θυσιάσουμε πολλά, και αφού την μαζικότητα την κερδίσαμε ως κίνημα, θα πρέπει να διαφυλάξουμε το κίνημα και όχι να το θυσιάσουμε για πραγματικά πολύ λίγα! Σε εκείνο το 18ωρο συντονιστικό λοιπόν που κράτησε τόσο γιατί υπήρχε πολύ μεγάλη μερίδα φοιτητών που ήθελε να τα δώσει όλα σ' αυτόν τον αγώνα και φυσικά να κερδίσει, προτάθηκε να συμμετέχουμε στην πορεία της Αθήνας, της οποίας η ώρα ήταν προκαθορισμένη, που εκτός από την ώρα, άλλη οργάνωση δεν υπήρχε - ούτε καν αναφορά σε περιφρούρηση κ.λπ. Σύμφωνα με την πρόταση-απόφαση-κάλεσμα της Αθήνας μετά την πορεία θα ακολουθούσε Πανελλαδικό Συντονιστικό...

Η άλλη πρόταση... Ένας φοιτητής τότε στο 18ωρο συντονιστικό της Θεσσαλονίκης, αν σας ενδιαφέρει είναι ανένταχτος, πρότεινε το εξής: "Αφού την μαζικότητα την έχουμε κερδίσει, δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να κατεβούμε στην Αθήνα ανοργάνωτοι - με κίνδυνο να τραυματιστούν πολλοί από τους συμφοιτητές μας και χωρίς να γνωρίζουμε τις συνθήκες που επικρατούν στους δρόμους της Αθήνας. Γιατί να βιαζόμαστε και να πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό! Μπορούμε αφού ενδιαφερόμαστε πραγματικά γι' αυτό που πάμε να κάνουμε, να κάνουμε ένα διήμερο Πανελλαδικό Συντονιστικό στην Αθήνα, τόσο για να ανταλλάξουμε απόψεις όσον αφορά τα προβλήματα Παιδείας όσο και για θέματα οργάνωσης γενικότερα αλλά και της πορείας, η οποία θα μπορούσε να διεξαχθεί δύο μέρες μετά." Με αυτόν τον τρόπο θα μειωνόταν ο αριθμός των τραυματισμών  και συλλήψεων και θα δημιουργούνταν τα πρώτα Πανελλαδικά πλέον κείμενα που αφορούν θέματα παιδείας, θα μπορούσαν να καταγραφούν όλα τα προβλήματα αλλά και προτάσεις - ανάλογα με τις αποφάσεις του κάθε συλλόγου και αυτή η Πανελλαδική πλέον συνάντηση να γίνει ταυτόχρονα όπλο και θεσμός του φιοτητικού κινήματος!

Τι έγινε τελικά στην Αθήνα... Έγινε μαζικότατη πορεία με πολλούς τραυματισμούς και αρκετές συλλήψεις - δεν τίθεται θέμα ούτε οργάνωσης, αλλά ούτε και ποιότητας. Συγκεκριμένα είδα μία κοπέλα να τρέχει πανικόβλητη όταν αρχίσαν να πέφτουν τα χημικά, γιατί δεν ανέπνεε - λόγω άσματος. Επίσης είδα να καρφώνονται θραύσματα από έκρηξη δακρυγόνου στο χέρι μιας άλλης κοπέλας και αρκετά άλλα που προβλήθηκαν από τα ΜΜΕ... Μετά τις συλλήψεις και το τέλος της προγραμματισμένης πορείας, και αφού μείναμε κλεισμένοι στο παλιό Μετσόβιο Πολυτεχνίο λόγω της σχεδόν καθιερωμένης για εκείνες τις μέρες μάχη των μπαχαλάκηδων με τα ματ ακριβώς έξω από την είσοδο, έγινε πορεία στη ΓΑΔΑ(Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής) για να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες που δεν εκρεμούσαν εναντίον τους σοβαρές κατηγορίες. Πολλά από τα συνθήματα που ακούγονταν κατά την διάρκεια εκείνης της πορείας αφορούσαν της φυλακής τα σίδερα(δεν το λέω ειρωνικά) και τα άκουγα πρώτη φορά στη ζωή μου - αυτά τα συνθήματα δεν με εξέφραζαν και τα φώναζαν άτομα από συγκεκριμένη παράταξη. Η πορεία αυτή κατέληξε έξω από την ΓΑΔΑ όπου και έγινε καθιστική διαμαρτυρία, μέχρι να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες... Κατά τα μεσάνυχτα εκείνης της μέρας  ξεκινήσαμε από την Ιατρική της Αθήνας για Θεσσαλονίκη. Να σημειωθεί ότι στην Αθήνα είχε μείνει μέχρι εκείνη την ώρα μόνο το μπλοκ της Θεσσαλονίκης αφού νωρίτερα τα υπόλοιπα μπλοκ είχαν αναχωρήσει... Από ποιους θα γινόταν άραγε την επόμενη μέρα το Πανελλαδικό Συντονιστικό; Ποιος είχε τα ψυχικά πλέον αποθέματα να παραμείνει στην Αθήνα μετά από όλα τα χημικά που είχε φάει, από όλα αυτά που είχε αντικρύσει(τραυματισμούς, ξύλο κ.λπ.); Και να έμενε στην Αθήνα τι θα έκανε αφού οι υπόλοιπες πόλεις επαναλαμβάνω είχαν αναχωρίσει...

Δεν είμαι off-topic... Στο απολογισμό για την πορεία που έγινε στο συντονιστικό της Θεσσαλονίκης, θεωρήθηκε από μερικές παρατάξεις ότι η διεξαγωγή της πορείας δεν ήταν αρκετή και ότι συνέβαλαν σε αυτή την νίκη και οι τραυματισμοί, αλλά οι συλλήψεις που έγιναν... Με λίγα λόγια αντί να το διαφυλάξουμε το κίνημα, το θυσιάζουμε στο βωμό των πιστε
ύω κάποιας παράταξης, με αποτελέσματα που δεν θα κρατήσουν για πολύ, και έτσι θα χρειαστεί να το ξαναθυσιάσουμε ξανά και ξανά... Στο τέλος ο αγώνας τον οποίο άρχισε ένας φοιτητής χάνει το νόημά του αφού από το κεφάλι του έχουν σβηστεί οι ιδέες για μια καλύτερη παιδεία, οι ενδεχόμενες προτάσεις και την θέση τους έχουν πάρει τα ματ, οι μπαχαλάκηδες, τα χημικά και οι τρόποι προστασίας από αυτά και η μεγάλη ιδέα ότι θα πρέπει τελικά να ανέχεται αυτές τις παρατάξεις για να βγούν έστω και το 1% των αρχικών ιδεών και ανησυχιών για την παιδεία προς τα έξω...

Για ποια οργάνωση μιλάμε λοιπόν, για ποια φώτα, για ποιον "σωστό" δρόμο... Αν έχω εγώ το κουράγιο να αγωνίζομαι μετά από όλα αυτά, σίγουρα δεν έχω την απαίτηση να το έχουν και όλοι οι άλλοι!

Τελειώνοντας... Δεν είναι κατ' ανάγκη κακό πράγμα οι παρατάξεις, η ύπαρξή τους είναι αναγκαία για να εκφράζονται οι πολιτικοί χώροι και όσοι φοιτητές πιστεύουν και ανήκουν σ' αυτούς. Δεν έχουν το δικαίωμα όμως να εκμεταλεύονται τον αγώνα του φοιτητικού κινήματος, αλλά μόνο το δικαίωμα να συμπορεύονται μαζί του και να το ενισχύουν, αν και εφόσον πάρουν τέτοια απόφαση. Οι φοιτητές είναι σε τέτοια ηλικία και έχουν σχηματίσει πλέον τέτοια κρίση που δεν τους αξίζει(και δεν τους χρειάζεται) να χρησιμοποιηθούν από κάποιο πολιτικό σχήμα, αλλά αντίθετα τους αξίζει να χρησιμοποιήσουν την πολιτική γιατί αυτοί θα αποτελέσουν την αυριανή κοινωνία, η οποία θα έχει μια μορφή ανάλογη της δυναμικότητάς τους και όχι μια προκαθορισμένη από μια παράταξη μορφή. Σε καμία παράταξη δεν ανήκει αυτό το προνόμιο, πολύ απλά γιατί δεν υπάρχει παράταξη που να καλύπτει τον κάθε φοιτητή, όχι μόνο πολιτικά αλλά και γενικότερα όσον αφορά τα πιστεύω του.

Αυτή είναι και η ομορφιά ενός αγώνα κάποιου συνόλου... η ανάδειξη των αξιών του και η εφαρμογή τους,  και όχι μια προκαθορισμένη πορεία-"γραμμή" ορισμένη από κάποια παράταξη, η οποία στην τελική για να ακολουθεί και να επιβάλλει αυτήν την πορεία πάει να πει πως δεν πίστεψε ούτε στιγμή σε αυτό το κίνημα και δεν κατάφερε να κατανοήσει ποτέ τον αγώνα του!

Όσα έγραψες τα βρίσκω πραγματικά εμπνευσμένα.
Δεν ξέρω ή δε μπορώ να φανταστώ ποιος ή ποια είσαι,αλλά με το κείμενό σου συμφωνώ 100%.
Πιστεύω ότι αυτά που γράφεις εκφράζουν μεγάλη μερίδα ανθρώπων.Κρίμα που κάποιοι δεν μπορούν να το κατανοήσουν στην ουσία του,αληθινά κρίμα.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: corina on September 08, 2006, 12:50:30 pm
+1
Ακριβώς ότι προσπαθούσα να πω μεχρι τώρα...


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Zarathoustra on October 08, 2006, 12:08:54 pm
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100023_08/10/2006_200695

"Από φορέας πολιτικής ιδεολογίας και πράξης, οι φοιτητικές παρατάξεις έχουν μετατραπεί σε μηχανισμούς εξουσίας εντός των ιδρυμάτων. Τριάντα τρία χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, τα ελληνικά πανεπιστήμια βιώνουν μια κρίση βαθιά, λόγω της άκρατης κομματικοποίησης και της στρεβλής δύναμης των φοιτητικών παρατάξεων."
....
....
Ο στόχος τους; Από το να αποκτήσουν κομματικές «περγαμηνές» εντός της παράταξης, οι οποίες θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για την κομματική κλίμακα του «μητρικού» κόμματος, έως να εξασφαλίσουν εύκολη πρόσβαση σε μεταπτυχιακά προγράμματα ή ακόμη και να βγάλουν λεφτά, όπως παρουσιάζει σήμερα η «Κ».
.....   
.....
 "Διαπραγματεύονται ακόμη και με λεφτά». Αυτό ανέφερε στην «Κ» πανεπιστημιακός για τις συναλλαγές που υπάρχουν μεταξύ των εκπροσώπων των φοιτητικών παρατάξεων και των υποψηφίων για τις πρυτανικές εκλογές. Ακόμη κι αν ο χρηματισμός αποτελεί σπάνια εξαίρεση, στην πλειονότητα των περιπτώσεων θεωρείται δεδομένη η συναλλαγή μεταξύ των φοιτητικών εκλεκτόρων και των υποψήφιων πρυτάνεων."
....
....
"«Τι είπες, ρε; Αν δεν ήμουν εγώ δεν θα ήσουν εδώ σήμερα!» Ετσι απάντησε φοιτητοπατέρας της ΔΑΠ σε πρύτανη, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει το ρουσφέτι (μετεγγραφή φοιτητή από πανεπιστήμιο της περιφέρειας), που του ζητούσε. Ευνόητο είναι ότι ο πρύτανης είχε εκλεγεί με τη στήριξη της ΔΑΠ."
....
....
"Τα τελευταία χρόνια το βασικό αντάλλαγμα προς τους φοιτητοπατέρες είναι η εξασφάλιση μιας θέσης σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Και αυτό διότι πλέον οι θέσεις είναι περιζήτητες, ενώ οι όροι για τους υποψηφίους ιδιαίτερα δύσκολοι (ξεκινώντας από τη βαθμολογία). Μάλιστα, η «Κ» διαθέτει καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες τμήμα κεντρικού πανεπιστημίου αύξησε τον αριθμό των εισακτέων σε μεταπτυχιακό πρόγραμμμα από 20 (που προέβλεπε η προκήρυξη) σε 40, ώστε να φοιτήσει και πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΠΑΣΠ, το οποίο είχε βρεθεί λίγο πριν από τη 40ή θέση στην αξιολόγηση.
Επίσης, οι επικεφαλής των φοιτητικών παρατάξεων βρίσκουν... εύκολη δουλειά σε μεταπτυχιακά προγράμματα των διδασκόντων που χρηματοδοτούνται από την Ευρώπη. Και αυτό διότι ο κάθε επιστημονικός υπεύθυνος ενός προγράμματος μπορεί να απασχολήσει επ' αμοιβή στο πρόγραμμά του πτυχιούχους ή ακόμη και εν ενεργεία φοιτητές. Και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων αποτελούν βασική δεξαμενή για όσους διδάσκοντες έχουν... φιλοδοξίες εντός του ιδρύματος ή, έστω, θέλουν να έχουν «ήσυχο το κεφάλι τους» από τις παρατάξεις. Αλλωστε, οι φοιτητικές παρατάξεις -ιδίως εκείνη που πλειοψηφεί στη σχολή- έχουν μετατραπεί στον γενικό «κουμανταδόρο» της εσωτερικής λειτουργίας των ιδρυμάτων."


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Aurelius on October 08, 2006, 14:17:00 pm
Το αρθρο αυτο λεει αληθειες. Το θεμσ ειναι οτι δεν εστιαζει σωστα. Οταν λεει για μητρικα κομματα δεν αποδιδει ευθυνες. Απλα δεχεται τη κατασταση. Ακομη δε περισσοτερο, δεν συνδεει την κατασταση με την σαπιλα που εχει κυριαρχησει στη πολιτικη ζωη του τοπου, πραγμα το οποιο αποδεικνυεται και απο την φοιτητικη της εκφανση και τα ρουσφετια.


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Νessa on October 08, 2006, 22:32:31 pm
 ^puke^ ^puke^ ^puke^

Αν είναι δυνατόν να γενικεύεις από τέτοια φαινόμενα... :(

Βέβαια μιλάμε για την Καθημερινή, μια κυβερνητική εφημερίδα με συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση... αυτό το μένος εναντίον των παρατάξεων έχει σα στόχο να αποδυναμώσει το κίνημα, διαχέοντας τη δυναμική του (τώρα το τι προσφέρουν οι παρατάξεις στο κίνημα, τα έχω ξαναπεί, ας μην επαναλαμβάνομαι).


Title: deleted
Post by: BOBoMASTORAS on October 09, 2006, 03:00:53 am
deleted


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: (Stalin)^2 on October 09, 2006, 03:01:47 am
+1/0


Title: Re: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Johnny English on October 09, 2006, 03:02:44 am
Τα φαινόμενα αυτά δε νομίζω ότι αντικατοπτρίζονται στη σχολή μας. Σίγουρα σε άλλες σχολές και ιδιαίτερα στο ΠΑΜΑΚ υπάρχουν έντονα τέτοια φαινόμενα. Όπως και να χει δε περιμένω από μία εφημερίδα να μου εξηγήσει τη κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια. Μάτια έχω και βλέπω

Τα φαινόμενα αυτά δεν αφορούν σχολές συγκεκριμένες...

Επίσης όλοι έχουν μάτια... αλλά κάποιοι βλέπουν και μαθαίνουν περισσότερα...


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: (Stalin)^2 on October 09, 2006, 03:09:22 am
Τώρα βέβαια εξαρτάται και από το πόσο καλή είναι η κατάσταση των ματιών σου...


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: emmanuel on October 09, 2006, 11:26:12 am
Αφιέρωμα: Παραεξουσία φοιτητικών παρατάξεων


Ομηροι φοιτητές και καθηγητές

«Τι είπες ρε; Αν δεν ήμουν εγώ, δεν θα ήσουν εδώ σήμερα!». Ετσι απάντησε «φοιτητοπατέρας» σε πρύτανη, ο οποίος αρνήθηκε να του κάνει ένα ρουσφέτι (μετεγγραφή φοιτητή). Ο εν λόγω πρύτανης είχε εκλεγεί με τη στήριξη της παράταξης του φοιτητή και το αντάλλαγμα δεν εδόθη.

Τα τελευταία χρόνια οι φοιτητικές παρατάξεις από φορείς πολιτικής ιδεολογίας και πράξης, έχουν μετατραπεί σε μηχανισμούς εξουσίας μέσα στα AEI. Ουδείς πλέον μπορεί να τις ελέγξει, καθώς αποτελούν τον κινητήριο μοχλό για τη λειτουργία του πανεπιστημίου. Παρεμβαίνουν σε όλα: από την εκλογή του πρύτανη, που συχνά γίνεται υποχείριό τους, έως και τη διανομή σημειώσεων, θεμάτων, εκδουλεύσεων στους φοιτητές. Συμπεριφέρονται με υπεροψία, εκβιάζουν, απαιτούν, ενίοτε κερδοσκοπούν σε βάρος του Δημοσίου, βυθίζοντας διδάσκοντες και διδασκόμενους στη σήψη.

 


Η ανώτατη παιδεία σήμερα, η σημασία της μεταρρύθμισης
Του Αντωνη Μακρυδημητρη*

Είναι κάπως δύσκολο να ισορροπήσει κανείς μιλώντας για τα θέματα της ανώτατης παιδείας στην Ελλάδα σήμερα ανάμεσα σε δύο αντιφατικά συναισθήματα: αυτό της καταγγελίας και αυτό της προσδοκίας για ένα καλύτερο μέλλον. Ο δυϊσμός αυτός οφείλεται κυρίως στη συνειδητοποίηση ότι βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο, σε μια μεταβατική ιστορική στιγμή: ανάμεσα σε εκείνα που αφήνουμε πίσω και σε εκείνα που δεν έχουν προσλάβει ακόμη την οριστική τους μορφή – και επιχειρούμε να τα κάνουμε πράξη. Πολλώ δε μάλλον που οι συνέπειες των επιλογών μας εκτείνονται στο μέλλον, αφορούν τη ζωή και τις προοπτικές των νέων ανθρώπων που ξανοίγονται με άλλες προοπτικές και όνειρα στη ζωή.

Επιχειρείται, λοιπόν, μια μεταρρύθμιση σήμερα σε ορισμένα από τα προφανέστερα προβλήματα που μαστίζουν την ανώτατη παιδεία στη χώρα μας. Μια μεταρρύθμιση που έχει ήδη προξενήσει αντιδράσεις και της έχει ασκηθεί έντονη κριτική από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Μια κριτική που έχει τη βάση της. Οχι μόνο γιατί η προτεινόμενη από την κυβερνητική πλευρά μεταρρύθμιση έχει ατελή και επίμαχα σημεία, αλλά και γιατί εκείνοι που ασκούν την κριτική στη μεταρρύθμιση, και μάλιστα με τρόπο έντονο πολλές φορές, εκφράζουν έτσι τη δική τους φιλοσοφία και τη δική τους άποψη για τη ζωή και τα δημόσια πράγματα του τόπου.

Το γεγονός είναι ότι κάτι ή μάλλλον πολλά δεν πάνε καλά στο σύστημα της παιδείας στη χώρα μας. Και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, θα πρέπει να το παραδεχθούμε δίχως μισόλογα και ψευδαισθήσεις.

Ενας θεσμός που προσποιείται ότι προσφέρει και απαιτεί από τους άλλους πράγματα που δεν μπορεί στην πράξη ούτε να προσφέρει ούτε να απαιτήσει, είναι, όπως έλεγε ο Ισπανός φιλόσοφος Ortega y Gassett, θεσμός νόθος και διεφθαρμένος. Εχει αντικατασταθεί η αρχή της αυθεντικότητας από αυτήν της ψευδούς απεικόνισης που συσκοτίζει και παραπλανά. Προσποιείται ότι είναι και κάνει διαφορετικά πράγματα από αυτά που είναι όντως σε θέση να είναι και να κάνει.

Η παιδεία και μάλιστα η ανώτατη παιδεία στη χώρα μας υποτίθεται πως είναι ανοιχτή σε όλους τους πολίτες, ότι παρέχεται δωρεάν και ότι εγγυάται σε αυτούς υψηλής ποιότητας εκπαίδευση. Είναι όμως έτσι τα πράγματα στην πράξη;

Ακόμη και αν η ανώτατη παιδεία μαζικοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια με την πληθωρική ίδρυση τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας, το ερώτημα εξακολουθεί να είναι βασανιστικό: πόσο κοστίζουν όλα αυτά, ποιος τελικά πληρώνει και κυρίως ποια η αληθινή ποιότητα και αξία της παιδείας που παρέχεται και αποκτάται σε αυτά; Ποιο το αντίκρισμα στο διανοητικό, ηθικό και αισθητικό κεφάλαιο των νέων ανθρώπων που προσέρχονται κάθε Σεπτέμβρη με αισιοδοξία και προσδοκίες σε βιβλιοθήκες και αίθουσες διδασκαλίας;

Κυρίως προβληματίζει τους πιο αντικειμενικούς παρατηρητές μήπως –λέγω, μήπως– η ποσότητα αντικατέστησε και υπονόμευσε την ποιότητα; Μήπως η αξιοκρατία στην έρευνα και τη διδασκαλία περιθωριοποιήθηκε από τη μετριότητα και το χαμήλωμα του μέσου όρου; Δεν λησμονώ ούτε μια στιγμή ότι το ζήτημα της παιδείας συναρτάται άμεσα και ουσιαστικά με άλλα συναφή προβλήματα, όπως αυτό της μεταρρύθμισης του κράτους και της οικονομίας. Μια μεταρρύθμιση που δεν μπορεί να είναι επιφανειακή και συντηρητική, να περιορίζεται στα συμπτώματα και να μην αντιμετωπίζει τα αίτια των προβλημάτων. Πάνω από όλα χρειάζεται, νομίζω, αλλαγή οπτικής γωνίας για μια πιο ελεύθερη, πιο ανοιχτή, πιο δημιουργική και κυρίως ποιοτική παιδεία.

Η παιδεία δεν αλλάζει μονομιάς με νόμους και διατάγματα. Αλλά με αλλαγή συνείδησης και νοοτροπίας. Αυτή δεν την αναμένει κανείς από τους μεγαλύτερους σε ηλικία, τους βολεμένους με το σύστημα και τα εγκατεστημένα συμφέροντα. Αυτούς που ανήκουν σε άλλο κόσμο, τον κόσμο του χθες, τον κόσμο που φεύγει.

Την αλλαγή αντίληψης και νοοτροπίας την αναμένει κανείς από τους νέους πολίτες, τα νέα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Αυτοί ανήκουν ολοκληρωτικά στο αύριο και δικαιούνται να ζητήσουν και να διεκδικήσουν μια πιο ανοιχτή, πιο ελεύθερη, πιο δημοκρατική, πιο ανταγωνιστική και πιο ποιοτική παιδεία. Για την οποία καταβάλλουν ήδη τόσο κόπο, χρήμα και προσπάθεια. Με πνεύμα ρεαλισμού και ευθύνης, με δημιουργική φαντασία και συνέπεια θα μπορέσουν να ζήσουν μια αυθεντική πνευματική ζωή.

* Ο Αντ. Μακρυδημήτρης είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

 

Οι παρατάξεις στα πανεπιστήμια

Οι φοιτητικές παρατάξεις γεννήθηκαν και ανδρώθηκαν σε δύσκολες εποχές. Στο παρελθόν υπήρξαν φορείς ιδεών. Σήμερα είναι φορείς συμφερόντων.

Με τον καιρό οι κάποτε ρωμαλέες σε ιδέες και μαζικότητα παρατάξεις εκφυλίστηκαν σε μηχανισμούς νομής εξουσίας εντός των πανεπιστημίων. Για την ακρίβεια σήμερα δεν υπάρχουν φοιτητικές παρατάξεις. Υπάρχει το άδειο κέλυφος του φοιτητικού κινήματος, κομματικές σφραγίδες που χρησιμοποιούν κάποιοι μηχανισμοί για ιδιοτελή και πολλές φορές παράνομα οφέλη.

Ολοι οι παροικούντες την Ανώτατη Παιδεία έχουν κάποια αήθεια να διηγηθούν. «Φοιτητοπατέρες» διαπραγματεύονται την εκλογή ή προαγωγή καθηγητών με ποικίλα ανταλλάγματα, από ευνοϊκή βαθμολόγηση μέχρι και χρηματισμό! Οι φοιτητικές παρατάξεις σήμερα δεν εκπροσωπούν τους φοιτητές και δεν βοηθούν στην αναβάθμιση της Παιδείας. Αντιθέτως την υποβαθμίζουν.

Σε όλες τις χώρες του κόσμου που έχουν αναπτύξει ζηλευτή Ανώτατη Παιδεία οι φοιτητές συμμετέχουν ελάχιστα έως καθόλου στη διοίκηση των εκπαιδευτικών τους ιδρυμάτων. Στην Ελλάδα δυστυχώς με το νόμο πλαίσιο που έκανε το ΠΑΣΟΚ το 1982 έδωσε στις φοιτητικές παρατάξεις καθοριστικό ρόλο στην εκλογή των πρυτάνεων, καθηγητών κ.λ.π. και ως εκ τούτου ρυθμίζουν τη λειτουργία των πανεπιστημίων. Αποτέλεσμα: τα εκφυλιστικά φαινόμενα που ζούμε σήμερα.

Η πρόταση της Επιτροπής για καθολική συμμετοχή των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές θα μειώσει αυτού του τύπου τις αήθεις πρακτικές. Σημαντικότερο όμως και πιο τολμηρό είναι να ακολουθήσουμε την πεπατημένη του εξωτερικού, εκεί όπου βλέπουμε ότι η Παιδεία είναι αληθινά ουσιαστική και πραγματικά Ανώτατη. Δεν χρειάζεται να αποτελούμε την ευρωπαϊκή ιδιαιτερότητα στα πάντα. Οταν κάτι έχει αποδεδειγμένα επιτύχει οφείλουμε να το εφαρμόσουμε κι εμείς.

 

 

Οι φοιτητικές παρατάξεις «διοικούν» τα ΑΕΙ και ΤΕΙ (I)
 Επί της ουσίας ανεξέλεγκτες, κρατούν σε ομηρία καθηγητές και φοιτητές
Του Αποστολου Λακασα

Από φορέας πολιτικής ιδεολογίας και πράξης, οι φοιτητικές παρατάξεις έχουν μετατραπεί σε μηχανισμούς εξουσίας εντός των ιδρυμάτων. Τριάντα τρία χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, τα ελληνικά πανεπιστήμια βιώνουν μια κρίση βαθιά, λόγω της άκρατης κομματικοποίησης και της στρεβλής δύναμης των φοιτητικών παρατάξεων. Ουδείς πλέον μπορεί να τις ελέγξει καθώς αποτελούν τον κινητήριο μοχλό για τη λειτουργία του ιδρύματος. Και βεβαίως τον πρώτο λόγο έχουν οι παρατάξεις που έχουν την πλειοψηφία μέσα στη σχολή. Παρεμβαίνουν σε όλα: από τη μείζονα διαδικασία της
 εκλογής πρυτανικών αρχών έως και τη διανομή σημειώσεων στους φοιτητές. Χρησιμοποιώντας τη δύναμη που τους δίνει ο νόμος να εκπροσωπούν τους συναδέλφους τους στις εσωτερικές διαδικασίες, οι εκλεγμένοι επικεφαλής των παρατάξεων -οι λεγόμενοι «φοιτητοπατέρες»- λύνουν και δένουν εντός των ιδρυμάτων. Προσφέρουν στήριξη σε καθηγητές και περιμένουν από αυτούς αντίστοιχα ανταλλάγματα.

Συμπεριφέρονται με υπεροψία, εκβιάζουν, απαιτούν, είναι απόλυτοι γνώστες της δύναμής τους, αφού μπορούν να εκλέξουν τις πρυτανικές αρχές. Οι περισσότεροι συναλλασσόμενοι καθηγητές γίνονται υποχείριά τους.

Ο στόχος τους; Από το να αποκτήσουν κομματικές «περγαμηνές» εντός της παράταξης, οι οποίες θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για την κομματική κλίμακα του «μητρικού» κόμματος, έως να εξασφαλίσουν εύκολη πρόσβαση σε μεταπτυχιακά προγράμματα ή ακόμη και να βγάλουν λεφτά, όπως παρουσιάζει σήμερα η «Κ». Εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ είχε στήσει «δίκτυο» ώστε να εκμεταλλεύεται τις θέσεις των φοιτητών που δικαιούνται στέγαση. Με δάκτυλο της τοπικής νομαρχιακής επιτροπής κόμματος εκλέχτηκε πρόεδρος τμήματος. ΔΑΠ και ΠΑΣΠ μοίρασαν θέματα εξετάσεων προηγούμενων ετών, που -οποία σύμπτωση!- επελέγησαν πανομοιότυπα και εκείνη τη φορά. Ολα αυτά δεν είναι δείγματα εκτεταμένης σήψης, στην οποία βυθίζονται μαζί διδάσκοντες και φοιτητοπατέρες;

Η πρόταση για την καθολική ψηφοφορία των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές -και όχι δι' εκλεκτόρων όπως ισχύει- θεωρείται ότι θα σπάσει το απόστημα των κομματικών νεολαιών σε συνδυασμό με την κατάργηση της «αιώνιας» φοίτησης. Θα γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις πράξη;

Στήριξη πρυτάνεων με ποικίλα. ..οφέλη

«Διαπραγματεύονται ακόμη και με λεφτά». Αυτό ανέφερε στην «Κ» πανεπιστημιακός για τις συναλλαγές που υπάρχουν μεταξύ των εκπροσώπων των φοιτητικών παρατάξεων και των υποψηφίων για τις πρυτανικές εκλογές. Ακόμη κι αν ο χρηματισμός αποτελεί σπάνια εξαίρεση, στην πλειονότητα των περιπτώσεων θεωρείται δεδομένη η συναλλαγή μεταξύ των φοιτητικών εκλεκτόρων και των υποψήφιων πρυτάνεων.

Πιο συγκεκριμένα, στις πρυτανικές εκλογές οι φοιτητές δεν ψηφίζουν καθολικά αλλά δι' εκλεκτόρων που τους ορίζουν οι φοιτητικές παρατάξεις και ο αριθμός τους προκύπτει με βάση τα ποσοστά των παρατάξεων στις φοιτητικές εκλογές. Ετσι, λοιπόν, το κάθε υποψήφιο πρυτανικό σχήμα, για να εξασφαλίσει την εκλογή του, επιδιώκει όχι μόνο να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πανεπιστημιακών, αλλά και τη στήριξη των φοιτητικών παρατάξεων. Και στην πλειονότητα των περιπτώσεων η... στήριξη δίνεται δι' ανταλλαγμάτων. «Τι είπες, ρε; Αν δεν ήμουν εγώ δεν θα ήσουν εδώ σήμερα!» Ετσι απάντησε φοιτητοπατέρας της ΔΑΠ σε πρύτανη, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει το ρουσφέτι (μετεγγραφή φοιτητή από πανεπιστήμιο της περιφέρειας), που του ζητούσε. Ευνόητο είναι ότι ο πρύτανης είχε εκλεγεί με τη στήριξη της ΔΑΠ.

Στα μεταπτυχιακά

Τα τελευταία χρόνια το βασικό αντάλλαγμα προς τους φοιτητοπατέρες είναι η εξασφάλιση μιας θέσης σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Και αυτό διότι πλέον οι θέσεις είναι περιζήτητες, ενώ οι όροι για τους υποψηφίους ιδιαίτερα δύσκολοι (ξεκινώντας από τη βαθμολογία). Μάλιστα, η «Κ» διαθέτει καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες τμήμα κεντρικού πανεπιστημίου αύξησε τον αριθμό των εισακτέων σε μεταπτυχιακό πρόγραμμμα από 20 (που προέβλεπε η προκήρυξη) σε 40, ώστε να φοιτήσει και πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΠΑΣΠ, το οποίο είχε βρεθεί λίγο πριν από τη 40ή θέση στην αξιολόγηση.

Επίσης, οι επικεφαλής των φοιτητικών παρατάξεων βρίσκουν... εύκολη δουλειά σε μεταπτυχιακά προγράμματα των διδασκόντων που χρηματοδοτούνται από την Ευρώπη. Και αυτό διότι ο κάθε επιστημονικός υπεύθυνος ενός προγράμματος μπορεί να απασχολήσει επ' αμοιβή στο πρόγραμμά του πτυχιούχους ή ακόμη και εν ενεργεία φοιτητές. Και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων αποτελούν βασική δεξαμενή για όσους διδάσκοντες έχουν... φιλοδοξίες εντός του ιδρύματος ή, έστω, θέλουν να έχουν «ήσυχο το κεφάλι τους» από τις παρατάξεις. Αλλωστε, οι φοιτητικές παρατάξεις -ιδίως εκείνη που πλειοψηφεί στη σχολή- έχουν μετατραπεί στον γενικό «κουμανταδόρο» της εσωτερικής λειτουργίας των ιδρυμάτων.

Για παράδειγμα, βγάζουν το πρόγραμμα των εξετάσεων, μοιράζουν στους φοιτητές τις σημειώσεις που δίνει ο κάθε καθηγητής, ανακοινώνουν ακόμη και τις αποφάσεις του συλλόγου των καθηγητών.

Ενα αστείο συμβάν είναι ότι τον περασμένο Ιούνιο η ΔΑΠ σε σχολή κεντρικού πανεπιστημίου ενημέρωνε τους φοιτητές ότι η απόφαση της Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) ήταν για απεργία. Ομως, επρόκειτο για πρόταση της ΠΟΣΔΕΠ, την οποία δεν υιοθέτησε ο σύλλογος της σχολής. Αλλά τα μαθήματα δεν έγιναν, αφού οι φοιτητές είχαν δει τις αφίσες με την ενημέρωση της «έγκυρης» παράταξης. Εύγλωττος είναι ο ρόλος των φοιτητικών παρατάξεων στις εξετάσεις των μαθημάτων (όπου παρίστανται εκπρόσωποί τους). Τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης οι εκπρόσωποι μπορούσαν να είναι παρόντες για να αποφεύγονται λαθροχειρίες και για τον έλεγχο της δημοκρατίας της διαδικασίας. Τώρα όμως έχουν μετατραπεί ακόμη και σε επιτηρητές των συμφοιτητών τους!

«Οχι» στην καθολική ψηφοφορία για πρυτάνεις

Οι απόψεις τους συγκλίνουν, αν και από διαφορετικές αφετηρίες! Οι φοιτητικές παρατάξεις δεν συμφωνούν με την ιδέα όλοι οι φοιτητές -και όχι δι' εκλεκτόρων- να ψηφίζουν στις πρυτανικές εκλογές και κατόπιν οι ψήφοι τους να προσμετρώνονται κατά 80% στο τελικό αποτέλεσμα (οι ψήφοι των πανεπιστημιακών προσμετρώνται κατά 100%). Οι λόγοι; Θέτουν πρόβλημα υποδομών («πώς θα ψηφίσουν 40.000 φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών;») ή εκτιμούν ότι τα φαινόμενα συναλλαγής θα πολλαπλασιαστούν. Παρ' όλα αυτά, στα πανεπιστήμια του εξωτερικού οι φοιτητές συμμετέχουν ελάχιστα ή και καθόλου στις αντίστοιχες εκλογές. Στη Βρετανία, στη σχετική διαδικασία δεν συμμετέχουν καθόλου οι φοιτητές. Στις ΗΠΑ, δεκαμελής επιτροπή πανεπιστημιακών με τη συμμετοχή μόνο του προέδρου της φοιτητικής ένωσης εκλέγει τον προέδρο και αντιπρόεδρο του ιδρύματος. Αντίστοιχο (10%) είναι το ποσοστό συμμετοχής των φοιτητών στην εκλογή των προέδρων των γαλλικών ιδρυμάτων. Οι εκπρόσωποι των νεολαιών διατυπώνουν τις εξής απόψεις στην «Κ»:

Δημήτρης Βολουδάκης, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ: «Δεν προσεγγίζουμε το ζήτημα με συντεχνιακή λογική. Η συμμετοχή των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές είναι επιβεβλημένη. Ο προβληματισμός μας στην πρόταση για καθολική ψηφοφορία έγκειται στο κατά πόσο θα μειωθούν τα φαινόμενα συναλλαγής με το νέο σύστημα».

Αρης Γκορόγιας, ΠΑΣΠ στο ΕΜΠ: «Πάγια πρότασή μας είναι όλοι οι φοιτητές να ψηφίζουν και οι ψήφοι τους να μετρούν ισοδύναμα με των καθηγητών».

Θανάσης Πάνος, ΠΚΣ: «Η καθολική ψηφοφορία είναι κατ' επίφαση δημοκρατικό μέτρο. Ενισχύει τις πελατειακές σχέσεις αφού πλέον οι φοιτητές θα έρχονται σε άμεση επαφή με τους υποψηφίους. Από την άλλη, αδυνατίζει τον έλεγχο των οργάνων διοίκησης από το φοιτητικό κίνημα».

Δημήτρης Τζανακόπουλος, γ.γ. νεολαίας ΣΥΝ: «Δεν λύνει το πρόβλημα η καθολική ψηφοφορία. Πελατειακές σχέσεις υπάρχουν και στις βουλευτικές εκλογές όπου το σύστημα είναι το ίδιο. Η διαφθορά είναι συνολικό φαινόμενο και από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε».

Δημήτρης Φατάλης, ΕΑΑΚ (Αριστερά Σχήματα): «Εμείς δεν ψηφίζουμε στις πρυτανικές εκλογές. Ομως, η καθολική ψηφοφορία δεν λύνει κανένα πρόβλημα διαπλοκής. Αυτοί που διαπλέκονται είναι οι μεγάλες παρατάξεις, οι οποίες θα συνεχίσουν να «δίνουν γραμμή» στους ψηφοφόρους τους».

 

Οι φοιτητικές παρατάξεις «διοικούν» τα ΑΕΙ και ΤΕΙ (II)
 Επί της ουσίας ανεξέλεγκτες, κρατούν σε ομηρία καθηγητές και φοιτητές
Αποστολος Λακασας

Μεγάλη κομπίνα με τη στέγαση των φοιτητών

Τα στελέχη των κομμματικών νεολαιών χρησιμοποιούν την ισχύ της θέση τους, όχι μόνο για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες εντός του ιδρύματος ή –μετέπειτα– στην πολιτική, αλλά και για να προσποριστούν οικονομικό όφελος. Φυσικά, με πλάγιους τρόπους. Ορίστε μία περίπτωση: στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς είχε στηθεί ολόκληρη επιχείρηση ώστε ορισμένοι να εκμεταλλεύονται τα κονδύλια στέγασης. Μάλιστα για το θέμα έχει –κατόπιν ελέγχου στην επιχείρηση– εκδοθεί σχ
ετική αναφορά της τοπικής ΔΟΥ.

Δικαστική έρευνα

Πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΠΑΣΠ κανόνιζε –προς ίδιον όφελος– τα της στέγασης των φοιτητών σε μισθωμένο ξενοδοχείο, έχοντας τη στήριξη-κάλυψη, όχι μόνο των «αντιπάλων» φοιτητοπατέρων, αλλά και μεγαλοκαθηγητή (τα στοιχεία είναι στη διάθεση της «Κ»). Για το θέμα υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική έρευνα, ενώ στο γραφείο της υπουργού Παιδείας κ. Μαριέττας Γιαννάκου υπάρχει σχετική καταγγελία από τον προηγούμενο Μάρτιο.

Ειδικότερα, το πανεπιστήμιο είχε σύμβαση με ξενοδοχείο του Φαλήρου για να στεγάζει συγκεκριμένο αριθμό φοιτητών. Στέλεχος φοιτητικής παράταξης είχε έλθει σε συμφωνία με την ιδιοκτησία του ξενοδοχείου, και υπεδείκνυε τους φοιτητές που θα έμεναν στο ξενοδοχείο. Οι φοιτητές όμως δεν έμεναν, αλλά είχαν τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο η ιδιοκτησία του ξενοδοχείου κατέθετε ένα είδος «προμήθειας». Είναι ενδεικτικό, ότι στους λογαριασμούς όλων των φοιτητών που «πήγαιναν συστημένοι» από το στέλεχος της ΠΑΣΠ προς τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, συνδικαιούχος ήταν το ίδιο το στέλεχος. «Δεν πρόκειται να έλθουν να μείνουν γιατί έχουν σπίτι», αναφέρει ο «φοιτητοπατέρας» προς τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου σε σημείωμά του, στο οποίο προσθέτει ότι πρέπει να ενταχθούν στη λίστα των στεγαζόμενων δύο νέες φοιτήτριες. «Και να ξέρετε, ό,τι χρειαστείτε, είμαστε στη διάθεσή σας. Χρειαζόμαστε βοήθεια τώρα», τονίζει ο φοιτητής, εννοώντας ότι αυτοί που θα στηρίξουν τον ιδιοκτήτη είναι η ΠΑΣΠ, ενώ παραθέτει και το όνομα καθηγητή με υψηλή θέση στο ίδρυμα...

Ψήφος – ματ από τη... Νομαρχιακή Επιτροπή

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος έχει λόγο και στην ανάδειξη προέδρου τμήματος ελληνικού πανεπιστημίου! Ολα έδειχναν ότι δύο υποψήφιοι θα έδιναν τη μάχη για τον θώκο: ο απερχόμενος και ένας άλλος που για πρώτη φορά διεκδικούσε τη θέση. Τα αρχικά προγνωστικά ήταν υπέρ του απερχόμενου προέδρου, ο οποίος είχε καταφέρει να κερδίσει τη μερίδα των πανεπιστημιακών συναδέλφων του αλλά και των φοιτητικών εκλεκτόρων, οι ψήφοι των οποίων του έδιναν ένα μικρό –έστω– προβάδισμα. Ομως, η κατάσταση ανετράπη, αφού ο «νέος» υποψήφιος έκανε μία κίνηση – ματ, όπως απεδείχθη. Κατάφερε να αξιοποιήσει την πρόσβαση που είχε στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στην πόλη όπου το πανεπιστήμιο είχε την έδρα του. Οι επικεφαλής της εκεί κομματικής οργάνωσης ζήτησαν άμεσα από τους εκλέκτορες της ΠΑΣΠ να ψηφίσουν τον δεύτερο υποψήφιο, τονίζοντας τις... επιπτώσεις που μπορεί να είχε στους εκλέκτορες – φοιτητές ένα «αντάρτικο». Τελικά, η πλάστιγγα έγειρε υπέρ του νέου υποψηφίου. Η τελική κρίση της κάλπης ήταν αποτέλεσμα συναλλαγής, με τον έξωθεν δάκτυλο να έχει κάνει το θαύμα του. Ο απερχόμενος πρόεδρος έμεινε με τις διαμαρτυρίες, αφού και κατά τη διάρκεια της συγκρότησης του εκλογικού σώματος έγιναν διάφορες λαθροχειρίες. Τι έκαναν οι πρυτανικές αρχές, που εισέπραξαν τις διαμαρτυρίες; Τήρησαν διακριτικώς αποστασιοποιημένη στάση. Αλλωστε, μέλη του πρυτανικού συμβουλίου είναι μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής και είχαν στηρίξει τον ευνοούμενό της...

Οι παρατάξεις «εκδικήθηκαν» σκληρά την Αννα

«Η νεολαία μας προσφέρει... σήμερα τα θέματα των εξετάσεων». Θα μπορούσε να είναι προεκλογικό σύνθημα. Και όμως είναι μία ακόμη έκφανση της εξουσίας που έχουν οι παρατάξεις μέσα στα ιδρύματα. Καθώς προσφέρουν σημειώσεις με θέματα παλαιότερων εξετάσεων, επί της ουσίας ευνοούν τα μέλη τους αφού ο διδάσκων θέτει θέματα παρόμοια, ή ακόμη και ίδια, με των προηγούμενων ετών. Η αληθινή περιπέτεια της 20χρονης φοιτήτριας, όπως μας τη διηγήθηκε, τα λέει όλα...

Η Αννα όταν εισήχθη σε τμήμα ΤΕΙ της περιφέρειας βρέθηκε μόνη σε μια πόλη της επαρχίας. Την πλησίασαν, λοιπόν, οι εκπρόσωποι από τις νεολαίες και εκείνη, «έτσι για να βρω κάποιες παρέες» όπως είπε στην «Κ», αποφάσισε να ενταχθεί στη ΔΑΠ. Επέλεξε εκείνη που της ταίριαζε, και συνέπιπτε με τις οικογενειακές της πολιτικές καταβολές. «Αλλά, χαλαρά. Δεν είχα πολλά πάρε – δώσε, ούτε ήθελα να τρέχω σε εκδηλώσεις». Οταν, όμως, διαπίστωσε ότι η παράταξη έμπαινε στη ζωή της και οι κομματικοί φίλοι έγιναν πιεστικοί για πιο ενεργητική συμμετοχή της Αννας στην παράταξη, άρχισε να απομακρύνεται σιγά σιγά. Αποτέλεσμα, η τελική αποχώρησή της. Ομως, το πλήρωσε!

Στις εξετάσεις ενός δύσκολου μαθήματος, που την ενδιέφερε ως αντικείμενο και για μεταπτυχιακό, η Αννα πήγε πολύ καλά προετοιμασμένη. Διαπίστωσε, όμως, ότι η πλειονότητα των συμφοιτητών της ήταν ακόμη... καλύτερα προετοιμασμένοι. Και χωρίς κόπο. Ολοι είχαν πάρει τα θέματα από εξετάσεις προηγούμενων ετών από τις παρατάξεις στις οποίες ανήκαν. Η Αννα έμεινε εκτός παιχνιδιού, αφού οι πρώην κομματικοί φίλοι (οι ΔΑΠίτες) την «εκδικήθηκαν» για την αποχώρησή της, ενώ οι αντίπαλοί τους (οι ΠΑΣΠίτες) την «εκδικήθηκαν» για την πρώτη της επιλογή. Τα θέματα που μπήκαν εκείνη την ημέρα ήταν τα περισσότερα όμοια με αυτά που διακινούσαν οι παρατάξεις. Τελικά, η Αννα πήρε τον πολύ καλό και άξιο βαθμό του 8 στο μάθημα. Δυστυχώς, όμως πολύ μακριά από τα 10άρια που «χτύπησαν» κάποιοι άλλοι.

Αθανάσιος Ε. Γκότοβος*

Κλειστές ομάδες προώθησης ιδιοτελών συμφερόντων

Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης η φοιτητική συμμετοχή σε ζητήματα διοίκησης είναι αρκετά περιορισμένη και ορίζεται εντελώς διαφορετικά. Μέσα στα 25 χρόνια εφαρμογής του νόμου 1268/82 ο ουσιαστικός ρόλος των φοιτητικών νεολαιών έχει αλλάξει ριζικά. Από παράγοντας προώθησης ενός δημοκρατικότερου πανεπιστημίου μέσω της άσκησης ισχυρής πίεσης σε προσωποπαγείς και συντηρητικές δομές και νοοτροπίες, οι κομματικές νεολαίες έχουν μετεξελιχθεί σε πολιτικό άλλοθι για τη δημιουργία κλειστών ομάδων προώθησης ιδιοτελών συμφερόντων, οι οποίες δεν εκπροσωπούν ούτε προοδευτικές ούτε συντηρητικές συλλογικότητες. Κατά κάποιον τρόπο, οι συνασπισμένοι σε δίκτυα επαγγελματίες φοιτητικοί εκπρόσωποι, έχοντας συνείδηση της πολιτικής τους ισχύος, λειτουργούν ως διαχρονικοί επίτροποι. Οι καθηγητές που έχουν διοικητικές και άλλες φιλοδοξίες εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένοι στην καλύτερη περίπτωση να τους προσεταιριστούν και κατά κανόνα να διαπλεκούν μαζί τους. Παλαιότερα οι εκπρόσωποι των φοιτητών λογοδοτούσαν σε μια «βάση» που αγωνιζόταν –ή έτσι πίστευε– για την αναβάθμιση του δημόσιου αγαθού «ανώτατη εκπαίδευση». Σήμερα οι εκπρόσωποι κατά κανόνα δεν έχουν ούτε σχέση ούτε επαφή με τη βάση. Ο αγώνας τους αφορά τον έλεγχο των μηχανισμών διανομής των δημοσίων πόρων και έχει συγκεκριμένα ανταλλάγματα. Οσο η βάση των φοιτητών ανέχεται αυτό το είδος εκπροσώπων, όσο λειτουργοί της ανώτατης εκπαίδευσης δεν έχουν πολιτικό ή ηθικό δίλημμα να συμπράττουν και να διαπλέκονται «δημοκρατικώ τω τρόπω» με κομματικούς κομισάριους, το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν πρόκειται να συνέλθει από την κρίση. Ο πραγματικός εχθρός του δημόσιου πανεπιστημίου ως ιδέας είναι ο ίδιος ο εαυτός του ως τρέχουσα πραγμάτωση. Την πραγμάτωση πρέπει να ανατρέψουμε, όχι την ιδέα.

* Ο κ. Αθανάσιος Ε. Γκότοβος είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ευγενία Μπουρνόβα *

Η συνδιοίκηση ΑΕΙ, χώρος εκκολαπτόμενων πολιτευτών

«Δεν είμαι απ' τους ανθρώπους που αναπολούν το παρελθόν και ισχυρίζονται πως όλοι εμείς στα νιάτα μας ενδιαφερόμασταν περισσότερο για το πανεπιστήμιο και την εκπαιδευτική πολιτική. Σήμερα, όμως, οι φοιτητικές παρατάξεις σε πολλά πανεπιστήμια δεν ασκούν έλεγχο στο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά αντιθέτως ασκούν εξουσία! Πρόκειται για διαστρέβλωση στην άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος της συμμετοχής στα όργανα διοίκησης. Με τα χρόνια, οι εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων, επειδή αυτοί και μόνο από τους φοιτητές ψηφίζουν για τις πρυτανικές αρχές, θεώρησαν ότι πρέπει να έχουν κι αυτοί προσωπικά μερίδιο στην άσκηση εξουσίας και έτσι το παρουσίασαν και στους υπόλοιπους φοιτητές: όποιος έχει πρόβλημα μπορεί να αποταθεί σε εκπρόσωπο μιας συνδικαλιστικής παράταξης, αφού θεωρείται κοντά στην εξουσία και θα βρεθεί λύση! Οι φοιτητικές παρατάξεις φτάνουν στο σημείο, λοιπόν, να "προσφέρουν" μια σειρά από υπηρεσίες: Σημειώσεις από τα μαθήματα για όσους δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις διαλέξεις των διδασκόντων, ανακοινώσεις για την ύλη του μαθήματος και τα
 πιθανά θέματα με βάση τα προηγούμενα έτη και γενικότερα μια ιδιότυπη προστασία των φοιτητών, οι οποίοι αντί να απευθύνονται π.χ. στη γραμματεία ή στον διδάσκοντα τις ώρες των φοιτητικών ακροάσεων, απευθύνονται στις φοιτητικές παρατάξεις. Στη συνέχεια, οι φοιτητικές παρατάξεις ως ενδιάμεσοι πιέζουν τη γραμματεία, την προεδρία των τμημάτων και την πρυτανεία για την ικανοποίηση των αιτημάτων των ψηφοφόρων τους ή της πελατείας τους; Μας θυμίζει κάτι αυτή η πρακτική; Δυστυχώς, η συνδιοίκηση αυτή σήμερα λειτουργεί ως χώρος εκκολαπτόμενων πολιτευτών! Η αναπαραγωγή αυτής της νοοτροπίας επείγει να σταματήσει. Οι φοιτητικές παρατάξεις πρέπει να ξαναγίνουν χώρος παραγωγής νέων ιδεών και νέων πολιτικών.

Πολλές φορές σήμερα, όχι μόνο δεν έχουν μεταρρυθμιστικές προτάσεις, αλλά στηρίζουν και υπερασπίζονται τη σημερινή κατάσταση, τα λεγόμενα κεκτημένα: Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί η θέση τους για διατήρηση του ενός και μοναδικού δωρεάν συγγράμματος που σκοτώνει την κριτική σκέψη, αυτήν που καλούνται να αναπτύξουν στο πανεπιστήμιο, ενώ ποτέ δεν ακούστηκε αίτημα για βιβλιοθήκες;»

* Η κ. Ευγενία Μπουρνόβα είναι αν. καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
 
 
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: aliakmwn on October 09, 2006, 13:17:43 pm
Λυπαμαι διοτι τα αρθρα αυτα δεν ειναι τιποτε αλλο απο πυροτεχνηματα, ανθρωπων που δεν εχουν καμια απολυτως σχεση με το χωρο, δεν ερευνουν τι συμβαινει, παρα μονο γραφει ο καθενας την πιπα του (πολλες φορες για να περασει την αποψη που θελει) αδιαφορωντας για τα παντα...
edit: Ισως καποιοι να εχουν... καει καποια στιγμη, και να βγαζουν τωρα τα προσωπικα τους στη φορα!

Πολυ γρηγορα απομονωσα μερικα κομματια απο τα παραπανω αρθρα, δειγματοληπτικα:

Οι παρατάξεις στα πανεπιστήμια

.....

Σε όλες τις χώρες του κόσμου που έχουν αναπτύξει ζηλευτή Ανώτατη Παιδεία οι φοιτητές συμμετέχουν ελάχιστα έως καθόλου στη διοίκηση των εκπαιδευτικών τους ιδρυμάτων. Στην Ελλάδα δυστυχώς με το νόμο πλαίσιο που έκανε το ΠΑΣΟΚ το 1982 έδωσε στις φοιτητικές παρατάξεις καθοριστικό ρόλο στην εκλογή των πρυτάνεων, καθηγητών κ.λ.π. και ως εκ τούτου ρυθμίζουν τη λειτουργία των πανεπιστημίων. Αποτέλεσμα: τα εκφυλιστικά φαινόμενα που ζούμε σήμερα.

Το bold κομματι δειχνει ξεκαθαρα ποιες ειναι οι ιδεολογικες καταβολες του εν λογω κυριου, καθως και το ποιος ειναι ο στοχος του αρθρου του...

Για ολα τα προβληματα που υπαρχουν, δεν ευθυνεται κανενας αλλος εκτος απο τις παραταξεις... Μονο αυτες...

Το μηνυμα της υποτελειας, κολλητα με το συντηρητικο αντιδημοκρατικο τσιτατο: Οι ευρωπαιοι εχουν ζηλευτη παιδεια, κι αυτο διοτι οι φοιτητες μονο διαβαζουν, δεν ασχολουνται με συνδικαλισμους...

Ποιος ειναι πιο βλακας τωρα, αυτος που το γραφει ή αυτοι που το πιστευουν?

Οι φοιτητικές παρατάξεις «διοικούν» τα ΑΕΙ και ΤΕΙ (I)
 Επί της ουσίας ανεξέλεγκτες, κρατούν σε ομηρία καθηγητές και φοιτητές
Του Αποστολου Λακασα

Από φορέας πολιτικής ιδεολογίας και πράξης, οι φοιτητικές παρατάξεις έχουν μετατραπεί σε μηχανισμούς εξουσίας εντός των ιδρυμάτων. Τριάντα τρία χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, τα ελληνικά πανεπιστήμια βιώνουν μια κρίση βαθιά, λόγω της άκρατης κομματικοποίησης και της στρεβλής δύναμης των φοιτητικών παρατάξεων. Ουδείς πλέον μπορεί να τις ελέγξει καθώς αποτελούν τον κινητήριο μοχλό για τη λειτουργία του ιδρύματος. Και βεβαίως τον πρώτο λόγο έχουν οι παρατάξεις που έχουν την πλειοψηφία μέσα στη σχολή. Παρεμβαίνουν σε όλα: από τη μείζονα διαδικασία της εκλογής πρυτανικών αρχών έως και τη διανομή σημειώσεων στους φοιτητές. Χρησιμοποιώντας τη δύναμη που τους δίνει ο νόμος να εκπροσωπούν τους συναδέλφους τους στις εσωτερικές διαδικασίες, οι εκλεγμένοι επικεφαλής των παρατάξεων -οι λεγόμενοι «φοιτητοπατέρες»- λύνουν και δένουν εντός των ιδρυμάτων. Προσφέρουν στήριξη σε καθηγητές και περιμένουν από αυτούς αντίστοιχα ανταλλάγματα.

.....

Για παράδειγμα, βγάζουν το πρόγραμμα των εξετάσεων, μοιράζουν στους φοιτητές τις σημειώσεις που δίνει ο κάθε καθηγητής, ανακοινώνουν ακόμη και τις αποφάσεις του συλλόγου των καθηγητών.

Ενα αστείο συμβάν είναι ότι τον περασμένο Ιούνιο η ΔΑΠ σε σχολή κεντρικού πανεπιστημίου ενημέρωνε τους φοιτητές ότι η απόφαση της Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) ήταν για απεργία. Ομως, επρόκειτο για πρόταση της ΠΟΣΔΕΠ, την οποία δεν υιοθέτησε ο σύλλογος της σχολής. Αλλά τα μαθήματα δεν έγιναν, αφού οι φοιτητές είχαν δει τις αφίσες με την ενημέρωση της «έγκυρης» παράταξης.

.....

Δημήτρης Φατάλης, ΕΑΑΚ (Αριστερά Σχήματα)

3 κομματια:

1) Κι εδω στην πρωτη boldαρισμενη παραγραφο, η ιδια διαπιστωση: Για ολα φταινε οι παραταξεις.
Εαν φυσικα το αρθρο του εν λογω κυριου αναφερονταν στα ερευνητικα, θα υπηρχε παλι διανθισμενη η διαπιστωση του πως για ολα φταινε τα ερευνητικα... Για το ασυλο? Ομοιως, το ασυλο φταιει... Για την διοικητικη αυτοτελεια, ομοιως...
(Ακυρο σχολιο, τωρα ειδα πως ειναι καθηγητης, αρα αποκλειεται να εγραφε πως φταινε τα ερευνητικα  ;D )
Παντα φταιει το ζητημα για το οποιο γραφουμε το αρθρο μας, και η ανικανοτητα μας να παρουσιασουμε μια σωστη ερευνα, μια αναλυση πραγματικη, μας οδηγει σε γελοιες μισο-διαπιστωσεις, μεγαλοστομιες και... αγανακτηση........ Να το διαβασει ο αναγνωστης, και να μας ξαναπροτιμησει... Κατι σαν τους μεγαλοστομους τιτλους με την επιβλητικη μουσικη στις ειδησεις του ALTER!

2) Ω της γελοιοτητας! Μοιραζουν το προγραμμα των εξετασεων λεει, και ενημερωνουν για τις αποφασεις των οργανων των καθηγητων!
Ε ρε καταντια, μα καλα δεν ντρεπονται? Να μοιραζουν προγραμματα? Τς τς τς... Αισχος! (Βεβαια, εδω σηκωνει αρκετο σχολιασμο η πελατειακη λογικη της παρα-γραματειακης υποστηριξης, αλλα φυσικα σε εντελως διαφορετικη βαση απο αυτην που το θετει ο... δημοσιογραφος)
Οσο για τις σημειωσεις, εαν ο καθηγητης ειναι σωστος, οφειλει να απευθυνθει στο Συλλογο Φοιτητων. Εαν παλι πηγαινει σε συγκεκριμενη παραταξη, ειναι καθηκον των φοιτητων να αντιδρασουν. (Στην περιπτωση δε που σε ενα ΣΦ μια παραταξη εχει αυτοδυναμια, αρα και κανει κουμαντο, ευθυνεται το εκλογικο σωμα, δηλαδη οι φοιτητες)

3) Και τελος η ασχετοσυνη του κυριου, η ελλειψη καθε επαφης με την πραγματικοτητα του χωρου, φαινεται και απο το γεγονος οτι δεν εχει ιδεα σε ποιους αναφερεται... Βλεπουμε λοιπον να ταυτιζει τα ΕΑΑΚ και τα Αριστερα Σχηματα, παρουσιαζοντας μαλιστα το δευτερο ως κομματικο πατερα του πρωτου... Βεβαια τα ΕΑΑΚ ειναι η παραταξη του ΝΑΡ, και τα Αριστερα Σχηματα της ΚΟΕ, αλλα τι μας νοιαζει, εμεις ενα πραγμα θελουμε μονο: Να αποδειξουμε παση θυσια οτι "οι αποψεις των παραταξεων ταυτιζονται" και προκειμενου να το κανουμε αυτο, πρεπει να παρουσιασουμε δειγμα απο ολες τις παραταξεις. Κι οσες δεν υπαρχουν, τις κατασκευαζουμε...
 
Οι φοιτητικές παρατάξεις «διοικούν» τα ΑΕΙ και ΤΕΙ (II)
 Επί της ουσίας ανεξέλεγκτες, κρατούν σε ομηρία καθηγητές και φοιτητές
Αποστολος Λακασας

.....

Οι παρατάξεις «εκδικήθηκαν» σκληρά την Αννα
.....
Στις εξετάσεις ενός δύσκολου μαθήματος, που την ενδιέφερε ως αντικείμενο και για μεταπτυχιακό, η Αννα πήγε πολύ καλά προετοιμασμένη. Διαπίστωσε, όμως, ότι η πλειονότητα των συμφοιτητών της ήταν ακόμη... καλύτερα προετοιμασμένοι. Και χωρίς κόπο. Ολοι είχαν πάρει τα θέματα από εξετάσεις προηγούμενων ετών από τις παρατάξεις στις οποίες ανήκαν. Η Αννα έμεινε εκτός παιχνιδιού, αφού οι πρώην κομματικοί φίλοι (οι ΔΑΠίτες) την «εκδικήθηκαν» για την αποχώρησή της, ενώ οι αντίπαλοί τους (οι ΠΑΣΠίτες) την «εκδικήθηκαν» για την πρώτη της επιλογή. Τα θέματα που μπήκαν εκείνη την ημέρα ήταν τα περισσότερα όμοια με αυτά που διακινούσαν οι παρατάξεις. Τελικά, η Αννα πήρε τον πολύ καλό και άξιο βαθμό του 8 στο μάθημα. Δυστυχώς, όμως πολύ μακριά από τα 10άρια που «χτύπησαν» κάποιοι άλλοι.

Αχ μωρε την καημενη την Αννουλα, πολυ την λυπηθηκα... Μοιραζαν παλια θεματα οι αλλοι λεει, και δεν της εδωσαν...
Αλλη μια συγκλονιστικη, δακρυβρεχτη ιστορια, που θα κανει τον γονεα να αγανακτησει για το καμαρι του, τον κανακαρη ή την κορουλα του, που ειναι ερμαιο στα χερια των αρπακτικων, και που παραλιγο να χασει το μεταπτυχιακο του (ουγκ???) εξ' αιτιας τον παραταξεων............ Κλαψ, συγκινηθηκα κι εγω τωρα :(

Α, και το thmmy.gr ειναι κι αυτο κομματι της διαπλοκης, διοτι κι αυτο μοιραζει παλια θεματα ;D



Το μονο σωστο, εν τελει, σε ολα αυτα τα αρθρα, ειναι η διαρκης επαναληψη των ονοματων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Ειναι οι παραταξεις που ευθυνονται αποκλειστικα για τον εκφυλισμο και την απαξιωση του φοιτητικου κινηματος, και ευτυχως σε καθε αρθρο φροντιζει να γινεται ξεκαθαρο (αν και συνοδευεται παντα απο το μηδενιστικο "ολοι ιδιοι ειναι")


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: !!DUO!!(Αγγίζοντας την τελειότητα..) on October 09, 2006, 13:49:31 pm
Λυπαμαι διοτι τα αρθρα αυτα δεν ειναι τιποτε αλλο απο πυροτεχνηματα, ανθρωπων που δεν εχουν καμια απολυτως σχεση με το χωρο, δεν ερευνουν τι συμβαινει, παρα μονο γραφει ο καθενας την πιπα του (πολλες φορες για να περασει την αποψη που θελει) αδιαφορωντας για τα παντα...

Σχεδόν όλοι καθηγητές Παν/μίων είναι ρε..Όχι δεν έχουν και σχέση με το χώρο..


Το μονο σωστο, εν τελει, σε ολα αυτα τα αρθρα, ειναι η διαρκης επαναληψη των ονοματων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Ειναι οι παραταξεις που ευθυνονται αποκλειστικα για τον εκφυλισμο και την απαξιωση του φοιτητικου κινηματος, και ευτυχως σε καθε αρθρο φροντιζει να γινεται ξεκαθαρο (αν και συνοδευεται παντα απο το μηδενιστικο "ολοι ιδιοι ειναι")

Την καφρίλα δεν μπορούσες να μην την πετάξεις..

Λοιπόν για να σοβαρευτούμε
Το 1982 οι φοιτητές επί ΠΑΣΟΚ (και δεν θα μείνω στην κομματική χροιά του θέματος) απέκτησαν -επιτέλους- δικαιώματα..Μπορούσαν να έχουν γνώμη για θέματα που αφορούν την ακαδημαϊκή και μετέπειτα την ενταγμένη πλέον στην κοινωνία ζωή τους..

Και όχι μόνο είχαν γνώμη..
Γνώμη είχαν πάντοτε αλλά ποτέ δεν είχαν τη δύναμη
Απέκτησαν και την εξουσία να την προωθήσουν και να την υλοποιήσουν..

Όλα αυτά μέσα από τη δύναμη που τους δόθηκε να μπορούν να σχηματίζουν παρατάξεις με θεσμικούς ρόλους που διατυπώνονται πλήρως στα καταστατικά τους
Τη δύναμη να έχουν συυλόγους και να παίρνουν αποφάσεις χωρίς τον φόβο που υπήρχε εκείνη την εποχή..
Τη δύναμη να ανεβάζουν και να κατεβάζουν μέχρις ενός σημείου καθηγητές, κοσμήτορες και πρυτάνεις..

Και εδώ είναι το μελανό σημείο..
Το ότι άτι πρέπει να αλλάξει είναι δεδομένο..Οι καιροί αλλάζουν και κάθετί πρέπει να ανανεώνεται...όπως ακριβώς και τα δικαιώματα των φοιτητών..

Κανείς δεν λέει ότι όλα είναι ρόδινα

Αλλά να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας..Το να λές η ΠΑΣΠ και ΔΑΠ φταίνε ενώ εμείς όχι χωρίς επιχειρήματα και με έναν τρόπο 10χρονου παιδιού είναι τουλάχιστο γελοίο


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: aliakmwn on October 09, 2006, 13:53:22 pm
Λυπαμαι διοτι τα αρθρα αυτα δεν ειναι τιποτε αλλο απο πυροτεχνηματα, ανθρωπων που δεν εχουν καμια απολυτως σχεση με το χωρο, δεν ερευνουν τι συμβαινει, παρα μονο γραφει ο καθενας την πιπα του (πολλες φορες για να περασει την αποψη που θελει) αδιαφορωντας για τα παντα...

Σχεδόν όλοι καθηγητές Παν/μίων είναι ρε..Όχι δεν έχουν και σχέση με το χώρο..

Ε και? Το οτι ειανι καθηγητες πανεπιστημιων σημαινει πως εχουν και σχεση μαζι του? Εσυ αυτο βλεπεις απο τα αρθρα τους?



Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: !!DUO!!(Αγγίζοντας την τελειότητα..) on October 09, 2006, 13:56:27 pm
Δηλαδή ο καθηγητής Παν/μίου δεν έχει καμία σχέση με το Παν/μίο??

Δεν βλέπει τί γίνεται??

Δεν λέω..υπάχει η -μεγάαααλη- πιθανότητα να δεξιοφέρνουν αλλάαυτό δεν τους στερεί το δικαίωμα να λεν την γνώμη τους ως καθηγητές..κοτσάροντας από κάτω και τον τίτλο τους..


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: aliakmwn on October 09, 2006, 14:00:40 pm
Δηλαδή ο καθηγητής Παν/μίου δεν έχει καμία σχέση με το Παν/μίο??

Δεν βλέπει τί γίνεται??

Δεν λέω..υπάχει η -μεγάαααλη- πιθανότητα να δεξιοφέρνουν αλλάαυτό δεν τους στερεί το δικαίωμα να λεν την γνώμη τους ως καθηγητές..κοτσάροντας από κάτω και τον τίτλο τους..

Κι εμας δε μας στερει το δικαιωμα να λεμε τη γνωμη μας για τα αρθρα τους, χαρακτηριζοντας τα απαραδεκτα, μεχρι και γελοια... Πού κολλας λοιπον?

Οσο για το κατα ποσον εχουν ολοι σχεση με το χωρο ή οχι, εαν ξεκινησεις να ασχολεισαι λιγο πιο σοβαρα με το ρολο σου ως εκπροσωπος φοιτητων, θα ανακαλυψεις πολλα θαυμαστα.................


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: jimi on October 09, 2006, 15:50:29 pm
Το μονο σωστο, εν τελει, σε ολα αυτα τα αρθρα, ειναι η διαρκης επαναληψη των ονοματων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Ειναι οι παραταξεις που ευθυνονται αποκλειστικα για τον εκφυλισμο και την απαξιωση του φοιτητικου κινηματος, και ευτυχως σε καθε αρθρο φροντιζει να γινεται ξεκαθαρο (αν και συνοδευεται παντα απο το μηδενιστικο "ολοι ιδιοι ειναι")

Τώρα το παράχεσες ...Έλεος...Επίσης είναι εξίσου μηδενιστικό να βάζεις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ στην ίδια μοίρα αλλά το κάνεις.Για αυτό μην κατηγορείς τους άλλους για μηδενισμό.Και ναι...Η συμπεριφορά της πλειοψηφίας των παρατάξεων είναι ίδια.Τα κάνουν όλα για να τους ψηφίσεις στις φοιτητικές εκλογές ,γιατί δε ξέρω και εγώ τι θα πετύχουν.Πολιτεύονται και δεν ντρέπονται με λίγα λόγια...Και σίγουρα υπάρχουν πολλά  άτομα που όντως θέλουν να αγωνιστούν και ανήκουν στις παρατάξεις...Αλλά υπάρχουν και πολλοί πουλημένοι "ιδεολόγοι" και βρίσκονται σε όλα τα κόμματα.Και επίσης το έχουμε ξαναπεί ότι αν πραγματικά θέλεις να αλλάξεις κάτι τουλάχιστον μέσα στα πανεπιστήμια,αφού είσαι φοιτητής αυτόματα ανήκεις σε μια συλλογικότητα(φοιτητικοί σύλλογοι κτλ).Δε χρειάζεσαι και άλλη.

Κρατήστε το κρατήστε το θυμό σας όμως...Έρχεται ΓΣ... ;D ;D ;D


Title: deleted
Post by: BOBoMASTORAS on October 09, 2006, 18:10:57 pm
deleted


Title: Re: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: mafalda on October 10, 2006, 02:52:21 am
Βεβαια τα ΕΑΑΚ ειναι η παραταξη του ΝΑΡ
  Εδω τεινω να διαφωνησω...Ισως καποτε να ηταν,καθως το κομματι του ΝΑΡ
στα ΕΑΑΚ ηταν η πλειοψηφια...Κατι τετοιο ομως δεν ισχυει σημερα σε καμια περιπτωση
(κατι που μαλλον θα ξερεις...).Το ΝΑΡ ειναι μια απο τις συνιστωσες των ΕΑΑΚ,αλλα
δεν ειναι η μονη ή η κυριαρχη!Η πλειοψηφια του κοσμου που μπαινει στα ΕΑΑΚ δεν
ειναι σε καμια οργανωση,ειναι δηλαδη ανενταχτος κοσμος,οπως συνηθιζουμε να λεμε... ;)

Συγνωμη αν ειμαι οφ τοπικ,αλλα ηθελα να απαντησω..δεν γινοταν αλλιως! :-[


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Νessa on October 10, 2006, 13:17:15 pm
Και επίσης το έχουμε ξαναπεί ότι αν πραγματικά θέλεις να αλλάξεις κάτι τουλάχιστον μέσα στα πανεπιστήμια,αφού είσαι φοιτητής αυτόματα ανήκεις σε μια συλλογικότητα(φοιτητικοί σύλλογοι κτλ).Δε χρειάζεσαι και άλλη.
Χρειάζεσαι μια συλλογικότητα που να εκφράζει μια ιδεολογία ;)
Το μονο σωστο, εν τελει, σε ολα αυτα τα αρθρα, ειναι η διαρκης επαναληψη των ονοματων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Ειναι οι παραταξεις που ευθυνονται αποκλειστικα για τον εκφυλισμο και την απαξιωση του φοιτητικου κινηματος, και ευτυχως σε καθε αρθρο φροντιζει να γινεται ξεκαθαρο (αν και συνοδευεται παντα απο το μηδενιστικο "ολοι ιδιοι ειναι")
Ε, κι εσείς δε σκίζεστε εδώ που τα λέμε... δε θυμάμαι να έχω δει κανένα Ριζοσπάστη να κυκλοφορεί στη σχολή... μόνο προεκλογικά κυκλοφορείτε έντυπα, κι αυτά μικρά. Έτσι διαδίδιονται οι ιδέες;


Title: Re: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: pontiki on October 10, 2006, 13:48:05 pm
Το μονο σωστο, εν τελει, σε ολα αυτα τα αρθρα, ειναι η διαρκης επαναληψη των ονοματων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Ειναι οι παραταξεις που ευθυνονται αποκλειστικα για τον εκφυλισμο και την απαξιωση του φοιτητικου κινηματος, και ευτυχως σε καθε αρθρο φροντιζει να γινεται ξεκαθαρο (αν και συνοδευεται παντα απο το μηδενιστικο "ολοι ιδιοι ειναι")
Ε, κι εσείς δε σκίζεστε εδώ που τα λέμε... δε θυμάμαι να έχω δει κανένα Ριζοσπάστη να κυκλοφορεί στη σχολή... μόνο προεκλογικά κυκλοφορείτε έντυπα, κι αυτά μικρά. Έτσι διαδίδιονται οι ιδέες;

 :???: :???: :o :o :-\ :-\
αααααααααααα :) :) :)
πλάκα κάνεις τελικά...  :) :)
καλό ήταν.... ;D ;D ;D ;D ;D :D :D :D


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Νessa on October 10, 2006, 13:59:04 pm
Δεν κάνω πλάκα pontiki... η αριστερά πρέπει να έχει τα έντυπά της. Κάποτε η ΠΚΣ κυκλοφορούσε το Ριζοσπάστη, τώρα γιατί δεν το κάνει;

Δεν κατηγορώ την ΠΚΣ για την αποπολιτικοποίηση των παρατάξεων, αλλά παρατηρώ ότι έχει περιθώρια να δράσει για να ανακόψει αυτήν την πορεία και δε σκίζεται κιόλας (ενώ έχει δυνάμεις). Εκτός αν θεωρείς ότι εμείς που παιδευόμαστε με το πούλημα και το τραπεζάκι είμαστε μαλάκες (το οποίο είναι μία άλλη συζήτηση βεβαίως βεβαίως).


Title: Re: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: pontiki on October 10, 2006, 14:21:20 pm
Τελικά το εννοείς όντως...

Απλά έχω βαρεθεί να μας κατηγορούνε άλλοι για το γεγονός ότι κάνουμε συνέχεια ανακοινώσεις στα αμφιθέατρα, ότι είμαστε πολλές ώρες στο τραπεζάκι μας και ότι πολύ συχνά τους πιάνουμε κουβεντούλα ("πρήζουμε") ή ότι είμαστε πολύ κομματικοποιημένοι (βλ. Ριζοσπάστης -> Όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ). Και τώρα μου λές εσύ τί θα έπρεπε να κάνουμε γαι να αφυπνίσουμε τον κόσμο...

Και ελπίζω να είπες πραγματικά για αστείο το ότι μοιράζουμε λίγα φυλλάδια (και αυτά πρίν τις εκλογές)...  :-\


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Νessa on October 10, 2006, 15:21:04 pm
Άσε τα φυλλάδια, εγώ λέω για την εφημερίδα...

Σας κατηγορούνε γιατί το μόνο που κάνετε είναι να πάτε και τους πιάνετε κουβέντα την ώρα που μπήκαν για μάθημα, ή όταν θέλουν να γραφτούν ως πρωτοετείς. Οι ανακοινώσεις όχι ότι είναι κακές, κάθε άλλο, αλλά δεν αποδίδει αυτό από μόνο του (ειδικά δε αν κρατάει 5 λεπτά ο άλλος το μόνο που καταλαβαίνει είναι ότι αργεί να αρχίσει το μάθημά του).

Δεν είναι λάθος όλα αυτά, αλλά πιο σωστή είναι η διακίνηση κομματικού υλικού και από εκεί και πέρα κουβέντα σε όποιον ενδιαφέρεται. Επίσης, κατά την ταπεινή μου γνώμη, οι φοιτητές δυσαρεστούνται γιατί παρατηρούν ότι το... κουβεντολόι συνήθως το θυμάστε σε προεκλογική περίοδο και όχι για να προπαγανδίσετε μια κινητοποίηση (πχ μια πορεία). Τι εντύπωση πιστεύεις ότι δημιουργεί αυτό;


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: emmanuel on October 18, 2006, 19:38:54 pm
Bερέμης: H εξουσία κομμάτων το μεγάλο πρόβλημα στα AEI

Η κομματοκρατία αποτελεί το μείζον πρόβλημα της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας, τονίζει σε συνέντευξη-παρέμβασή του στην ηλεκτρονική σελίδα της «Κ» ο καθηγητής και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας κ. Θάνος Βερέμης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Είναι απλό. Ξεκίνησε όταν καταργήθηκε η έδρα, η οποία καλώς καταργήθηκε γιατί ήταν ένας απαρχαιωμένος θεσμός. Ολο το πανεπιστήμιο είχε ως μονάδα τον καθηγητή, όχι το τμήμα, ούτε τη γενική συνέλευση. Ο καθηγητής αποφάσιζε για όλα, ήταν η βασική μονάδα του πανεπιστημίου. Κέντρο αποφάσεων, κέντρο των πάντων. Δεν υπάρχει πλέον αυτού του είδους η καθηγεσία στις πολιτισμένες χώρες. Δυστυχώς για το πανεπιστήμιο, η εξουσία που αντικατέστησε αυτή των καθηγητών, ήταν τα κόμματα. Μπήκαν στο πανεπιστήμιο σαν το οξυγόνο σε ένα καιγόμενο κτίριο. Ενώ ξεκίνησαν με καλές προθέσεις, σιγά σιγά εκφυλίστηκε το φαινόμενο της κομματοκρατίας σε μία απίστευτη δοσοληψία, μεταξύ: πρυτανικών αρχών και φοιτητών, φοιτητικών οργανώσεων, μεταξύ όποιων παραγόντων διαχειρίζονται την εξουσία. Το αποτέλεσμα είναι να παρακωλύουν τη σπουδή, να μην την ενισχύουν και ουσιαστικά να δημιουργούν προβλήματα στη μετάδοση της γνώσης, αντί να ζητάνε περισσότερες ώρες διδασκαλίας, εντατικότερες σπουδές, περισσότερα από ένα βιβλία, καλύτερες και περισσότερες αίθουσες, ό,τι δηλαδή βελτιώνει τη μόρφωση», υπογραμμίζει ο κ. Βερέμης.

Επισημαίνει ακόμη ότι την εποχή που η ανεπτυγμένη Ευρώπη αναζητεί την ταυτότητα της νέας ανώτατης εκπαίδευσης του 21ου αιώνα, η ελληνική παιδεία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον εαυτό της: εγκλωβισμένη στους θεσμούς, χωρίς καθαρή κατεύθυνση, έχοντας στο κέντρο του προβλήματος τους ίδιους τους πολιτικούς φορείς που αναλαμβάνουν να το επιλύσουν.

- Η συνέντευξη είναι διαθέσιμη και σε video στην ηλεκτρονική διεύθυνση www. kathimerini. gr.



Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Νessa on October 18, 2006, 20:44:33 pm
Ο Βερέμης προφανώς και θα λασπολογεί... έχει ξαναανέβει αυτό ή κάνω λάθος;


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: emmanuel on October 18, 2006, 21:24:23 pm
ειναι σημερινο....απλα τα εχει ξαναπει.


Title: deleted
Post by: BOBoMASTORAS on October 19, 2006, 00:43:05 am
deleted


Title: Απ: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: Zarathoustra on October 19, 2006, 08:15:49 am
Αύξηση της χρηματοδότησης δεν συνεπάγεται απαραίτητα βελτίωση του επιπέδου σπουδών.Δες για παράδειγμα τι έγινε με την μηχανοργάνωση του τμήματός μας.Λεφτά υπήρχαν,αλλά δεν έγινε σωστή διαχείρισή τους.Και φυσικά υπάρχουν χιλιάδες άλλα παραδείγματα.(Να θυμίσω τις απάτες εκατομμυρίων στην Πάντειο??).Εγώ πάντως συμφωνώ με τον Βερέμη.


Title: Re: Συζήτηση περι παρατάξεων
Post by: chggr005 on October 20, 2006, 01:42:15 am
Αυτό πες το καλύτερα στους πρωτοετείς που κρέμονται από τα περβάζια των παραθύρων για να παρακολουθήσουν το μάθημα...
Ή στους 50 συναδέλφους που στριμώχνονται για να παρακολουθήσουν κατά την διάρκεια ενός πειράματος το ένα και μοναδικό όργανο του εργαστηρίου...

Ρητορικό ερώτημα: Μείωση της χρηματοδότησης συνεπάγεται χειροτέρευση του επιπέδου σπουδών?

Σημείωση: Συμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία, η χρηματοδότηση της παιδείας από το κράτος για το 2006 μειώθηκε σε σχέση με το 2005!!!

Ευτυχώς που η παιδεία "αποτελεί την πρώτη μας πρωτεραιότητα"!

Μετά την αναπροσαρμογή του ΑΕΠ και αύξησή του κατά +25% (τρομάρα μας), οι δαπάνες για την παιδεία υπολογίζονται πλέον στο δραματικό 2.5%. Είμαστε η χώρα με την μικρότερη δαπάνη στην ΕΕ, και με διαφορά. Εύγε!

Πάρτε το χαμπάρι: τζάπα παιδεία δεν γίνεται...


Title: deleted
Post by: BOBoMASTORAS on October 22, 2006, 16:19:51 pm
deleted


Title: deleted
Post by: BOBoMASTORAS on October 22, 2006, 16:28:04 pm
deleted