THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => ee - Διατροφή => Topic started by: Αλντεμπαράν on October 27, 2015, 15:32:27 pm



Title: Το μεγάλο δίλημμα - Θεσσαλονικιώτικος γύρος ή Αθηναϊκό σουβλάκι ;
Post by: Αλντεμπαράν on October 27, 2015, 15:32:27 pm
Επειδή για άλλη μια φορά το γεύμα μας σε ταχυφαγείο στο μεγάλο χωριό επανέφερε το ζήτημα της πολιτισμικής διαφοράς μεταξύ των δύο πόλεων αναφορικά με τα γυράδικα απευθύνομαι σε εσάς και ρωτάω τα εξής: Προτιμάτε σε μέγεθος το Αθηναϊκό σουβλάκι που είναι τόσο δα και κάνει 2 ευρώ ή το Σαλονικιώτικο που είναι χωρταστικό και κάνει 3+ ? Επίσης βάζετε κέτσαπ/μουστάρδα στις πατάτες γιατί τα παιδιά κάτω δεν καταλάβαιναν τι τους ζητούσα  :P

Και ένα σχόλιο: Για να καταλάβετε πόσο πίσω είναι οι τύποι λεν απ' όλα με σως έτσι σκέτο, χωρίς να πουν τι σως, θεωρείται δεδομένο ότι σως=μουσταρδομαγιονέζα  :???:


Title: Re: Το μεγάλοι δίλημμα - Θεσσαλονικιώτικος γύρος ή Αθηναϊκό σουβλάκι ;
Post by: Groucho on October 27, 2015, 15:45:08 pm
Στο βραστό ψήνεται είναι το σάντουιτς ευμεγέθες και κάνει και 2 ευρώ.
Problem solved  :)


Title: Re: Το μεγάλοι δίλημμα - Θεσσαλονικιώτικος γύρος ή Αθηναϊκό σουβλάκι ;
Post by: Karaμazoβ on October 27, 2015, 15:50:40 pm
Στην Πελοποννησο το "απ'ολα" ειναι [γυρος+πατατα+ντοματα+κρεμμύδι+τζατζίκι]. Στην Αθήνα δεν βαζουν πατάτες αν δε τους το ζητήσεις.


Παρότι ειμαι 10+ χρόνια στην θεσσαλονίκη, η "southern version" του πιτόγυρου συνεχίζω να πιστεύω οτι είναι καλύτερη. Μαλλον γιατι δε μου αρέσει ο συνδιασμός μουστάρδα/κετσαπ, και επειδή προτιμώ το τζατζίκι χωρίς να ειμαι αναγκασμένος να το πληρώσω έξτρα. Οσον αφορά το μεγεθος, στα νότια αλλα φανταζομαι και στην Αθήνα αν ψάξεις αρκετα, υπαρχει η λογική "μικρή - μεγάλη" πιτα, δηλαδη μπορείς να ζητήσεις πίτα μεγαλύτερης ακτίνας που θα ειναι σε τιμή μεταξύ 2 και 3€ (το 3 ειναι πολυ ακομα για τη θεσσαλονικη). Η διαφορά ειναι οτι οι νότιοι δεν τιγκάρουν την πίτα στο κρέας σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη, αλλα διατηρουν μια αναλογία σε σχεση με τα αλλα υλικα.

Ειναι θεμα προτιμησης βασικα.


Title: Re: Το μεγάλοι δίλημμα - Θεσσαλονικιώτικος γύρος ή Αθηναϊκό σουβλάκι ;
Post by: nohponex on October 27, 2015, 16:06:53 pm
Στη Καλαμάτα και στα Γιάννενα που έχω φάει νοτια έκδοση έχει και παπρικα αν θυμάμαι καλα.

+1 για αυτο με το τζατζικι.

Αλλα σιγουρα προτιμώ την εκδοση της Θεσσαλονίκης, το αλλο μου φαίνεται κοροιδια :P


Title: Re: Το μεγάλοι δίλημμα - Θεσσαλονικιώτικος γύρος ή Αθηναϊκό σουβλάκι ;
Post by: pansakk on October 27, 2015, 16:09:26 pm
Στην Πελοποννησο το "απ'ολα" ειναι [γυρος+πατατα+ντοματα+κρεμμύδι+τζατζίκι]. Στην Αθήνα δεν βαζουν πατάτες αν δε τους το ζητήσεις.
Αυτό με τις πατάτες δεν ισχύει.το απ' όλα και στην Αθήνα είναι πατατα+ντοματα+κρεμμυδι+τζατζικι για χοιρινο κρεας ή σως( συνηθως κετσαπμαγιονεζα) για κοτόπουλο.

Η βασική διαφορά της Αθήνας είναι στην ονομασία όταν λες σουβλάκι αναφέρεσαι σε ολοκληρο το τυλιχτό(πιτα+κρεας+υλικα).Για να ζητήσεις ένα "Θεσσαλονικιώτικο" σουβλάκι λες καλαμάκι.


Title: Re: Το μεγάλο δίλημμα - Θεσσαλονικιώτικος γύρος ή Αθ
Post by: Exomag on October 27, 2015, 18:57:54 pm
Από άποψη ποσότητας/μεγέθους, η Θεσσαλονίκη είναι ξεκάρα καλύτερη. More is better, άλλωστε :P

Από άποψη τιμών, δεν νομίζω πως υπάρχει "καλύτερος" μια και στις δύο πόλεις υπάρχουν φθηνά μαγαζιά και ακριβά μαγαζιά.

Από άποψη σως και της έννοιας του "απ' όλα", πρέπει να παραδεχτώ πως στη Θεσσαλονίκη είμαστε πίσω. Ο συνδυασμός μουστάρδα+ketchup που είναι το "απ' όλα" της Θεσσαλονίκης δηλαδή μου φαίνεται κλάσης κατώτεροw του τζατζικιού ή της μουσταρδομαγιονέζας. Άλλωστε, αν το τζατζίκι/μουσταρδομαγιονέζα, συμπεριλαμβάνεται στο "απ' όλα" τότε δεν στο χρεώνουν extra σαν σως, που το κάνουν στην Θεσσαλονίκη (προσωπικά, δηλαδή, το να σε χρεώσουν 0.3€ extra για τζατζίκι/μουσταρδομαγιονέζα μου φαίνεται κλέψιμο).


Title: Re: Το μεγάλο δίλημμα - Θεσσαλονικιώτικος γύρος ή Αθηναϊκό σουβλάκι ;
Post by: Vlassis on October 27, 2015, 22:00:44 pm
οταν ημουν Αθηνα παραγγελναμε απο καπου στο Αιγαλεω (οχι εγω, καποιος που εμενε μονιμα Αθηνα γιατι δεν μπορουσα να παραγγειλω με τα καλαμακια τους  >:( ), και μας εφερναν κατι μικρες πιτες με 1.90 περιπου και τις σως που λετε τα γνωστα. ετρωγα 3  :D
εδω Θεσσαλονικη τρώω 1 με 3 ευρω περιπου (συνηθως Γιώτης  :D)  και ειμαι κομπλε.
οντως ομως θα επρεπε το τζατζικι, η τυροκαυτερη κλπ να'ναι τσαμπε, ειναι λιγο κλεψιμο τα 20-30 λεπτα
Αρα.. Θεσσαλονικιώτικος γυρος ftw  ^slurp^


Title: Re: Το μεγάλο δίλημμα - Θεσσαλονικιώτικος γύρος ή Αθ
Post by: 4Dcube on October 27, 2015, 22:27:46 pm
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι είναι πιθανότατα καρκινογόνο το επεξεργασμένο και κόκκινο κρέας.
http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=748971
Από τα σύννεφα δεν έπεσε κανείς.
Οπότε, σόρι μάγκες, μόνο σουβλάκι κοτόπουλο, όχι γύρος κοτόπουλο γιατί είναι φτιαγμένος με χοιρινό λίπος.


Title: Re: Το μεγάλο δίλημμα - Θεσσαλονικιώτικος γύρος ή Αθηναϊκό σουβλάκι ;
Post by: K on October 27, 2015, 22:31:32 pm
τρώω 1 με 3 ευρω περιπου (συνηθως Γιώτης  :D)  και ειμαι κομπλε.
οντως ομως θα επρεπε το τζατζικι, η τυροκαυτερη κλπ να'ναι τσαμπε, ειναι λιγο κλεψιμο τα 20-30 λεπτα
Αρα.. Θεσσαλονικιώτικος γυρος ftw  ^slurp^

Αυτός είσαι ρε φίλε. Επιτέλους.


Title: Re: Το μεγάλο δίλημμα - Θεσσαλονικιώτικος γύρος ή Αθ
Post by: megali mpougatsa on October 27, 2015, 22:53:37 pm
όχι γύρος κοτόπουλο γιατί είναι φτιαγμένος με χοιρινό λίπος.

εε...;  :o


Title: Re: Το μεγάλο δίλημμα - Θεσσαλονικιώτικος γύρος ή Αθ
Post by: Αλντεμπαράν on October 27, 2015, 23:17:51 pm
Οπότε, σόρι μάγκες, μόνο σουβλάκι κοτόπουλο, όχι γύρος κοτόπουλο γιατί είναι φτιαγμένος με χοιρινό λίπος.

Αν είναι να τρώμε κοτόπουλο στα γυράδικα καλύτερα να το ρίξουμε στις σαλάτες...Άκου εκεί σουβλάκι κοτόπουλο, άρρωστοι είμαστε?  :P

On topic: Αναφορικά με το τζατζίκι ισχύει ότι μας κοροϊδεύουν εδώ πάνω, όταν το πληρώνουμε +0,30.


Title: Re: Το μεγάλο δίλημμα - Θεσσαλονικιώτικος γύρος ή Αθ
Post by: princess_of_the_dawn on October 27, 2015, 23:35:11 pm
Οπότε, σόρι μάγκες, μόνο σουβλάκι κοτόπουλο, όχι γύρος κοτόπουλο γιατί είναι φτιαγμένος με χοιρινό λίπος.

Αν είναι να τρώμε κοτόπουλο στα γυράδικα καλύτερα να το ρίξουμε στις σαλάτες...Άκου εκεί σουβλάκι κοτόπουλο, άρρωστοι είμαστε?  :P

 
Γιατί ρε;
Εγώ πάντα σουβλάκι τρώω και μια χαρά είναι
Με τυροκαυτερή και ντοματούλα και πατατούλες και έξτρα μπούκοβο γίνεται όνειρο.
Μόνο και μόνο για τα πιτοσούβλακα του Λαϊκόν θα προτιμήσω την έκδοση της σελανίκ.


Title: Re: Το μεγάλο δίλημμα - Θεσσαλονικιώτικος γύρος ή Αθ
Post by: pikachu93 on October 27, 2015, 23:43:03 pm
Με τυροκαυτερή και ντοματούλα και πατατούλες και έξτρα μπούκοβο γίνεται όνειρο.
+++


Title: Re: Το μεγάλο δίλημμα - Θεσσαλονικιώτικος γύρος ή Αθ
Post by: Apostolof on October 28, 2015, 00:55:41 am
Με τυροκαυτερή και ντοματούλα και πατατούλες και έξτρα μπούκοβο γίνεται όνειρο.
+++

+++
Αλλά ποτέ δε θα φτάσει την ευχαρίστηση που σου δίνει ένας καλός γύρος!
Στη Πτολεμαΐδα εκτός από χοιρινό έχει και μοσχαρίσιο γύρο και έχει και λαγάνα όλο το χρόνο!! :D


Title: Re: Το μεγάλο δίλημμα - Θεσσαλονικιώτικος γύρος ή Αθηναϊκό σουβλάκι ;
Post by: Kodi on October 28, 2015, 03:04:42 am
Το πρόβλημα (για μένα) στις πίτες της Θεσσαλονίκης είναι η λάθος αναλογία των υλικών... Βάζουν ελάχιστη ντομάτα-πατάτες σε σχέση με το γύρο, αυτός είναι ένας από τους λόγους που προτιμώ σουβλάκι χοιρινό ή κοτόπουλο στην πίτα ή του λέω να μου βάλει λιγότερο γύρο..

Αυτό με το +0,20/0,30 εμένα μου φαινόταν οκ, από την άποψη ότι εδώ δεν το λυπούνται όταν βάζουν, ενώ σε εμάς, λίγο πιο νότια, το τζατζίκι είναι ένα κουταλάκι του γλυκού και ούτε :P (βέβαια αυτό εξαρτάται και από το μαγαζί)

Επίσης, αυτό που έχω προσέξει στα γυράδικα στη Θεσσαλονίκη είναι ότι η τιμή παραμένει ίδια ~2.5-3 ευρώ και συνήθως θα είναι μια πίτα με πάρα πολλά υλικά πολύ μεγάλη και με άθλια ποιότητα (τα περισσότερα γυράδικα) ή  μια σχετικά μικρή πίτα αλλά νόστιμη και καλής ποιότητας (πχ λαικόν). Σε εμάς στην Ήπειρο, υπάρχουν τα γυράδικα με μεγαλύτερη πίτα που είναι πιο ακριβά και αυτά με μικρότερη που είναι φτηνότερα.


Title: Re: Το μεγάλο δίλημμα - Θεσσαλονικιώτικος γύρος ή Αθηναϊκό σουβλάκι ;
Post by: Grecs on October 28, 2015, 04:40:10 am
 Παντα παμε για ποσοτητα στην χαμηλοτερη τιμη. Αν θελαμε να φαμε κατι καλο και ακριβο θα πηγαιναμε σε εστιατοριο ή θα μαγειρευαμε. Ημαρτον.


Title: Re: Το μεγάλο δίλημμα - Θεσσαλονικιώτικος γύρος ή Αθηναϊκό σουβλάκι ;
Post by: Maylo on October 28, 2015, 12:44:05 pm
Γιάννενα "Πίτα του βλάχου" . Ποιά θεσ/νικη ποιά Αθήνα... Μη σου πω Τρίπολη κοντοσούβλι και τιναχτούνε όλα στον άερα !  :D :D :D


Title: Re: Το μεγάλο δίλημμα - Θεσσαλονικιώτικος γύρος ή Αθηναϊκό σουβλάκι ;
Post by: rspappas on October 28, 2015, 15:13:31 pm
γενικα, παντως, στο value for money, η θεσσαλονικη ξεκαθαρα υπερτερει.
και στα τυπικα πιτογυρα των 2.5-3 ευρω με αβασανιστα πολλα υλικα, αλλα και στις μικροτερες επιλογες (πχ 1 ευρω αθηναικο απο το best ή απο την καντινα)


Title: Re: Το μεγάλο δίλημμα - Θεσσαλονικιώτικος γύρος ή Αθηναϊκό σουβλάκι ;
Post by: Sand on October 28, 2015, 15:37:54 pm

Αν θες να αποφύγεις τους καρκινογόνους παράγοντες θα πρέπει να ζεις σε γυάλα.

Η Θεσσαλονίκη έχει τεράστια ποικιλία στο βρώμικο, που δε τη βρίσκεις στην Αθήνα. Γι'αυτό άλλωστε οι Αθηναίοι λένε σουβλάκι την πίτα, γιατί έχουν μόνο σουβλάκι και γύρο. Και όχι: μπιφτέκι, μπιφτέκι γεμιστό, σουτζουκάκι, κοτόπουλο φιλέτο, κοτόπουλο πανέ, κοτόπουλο φιλέτο γεμιστό, γκόρντον μπλου (κοτόπουλο πανέ γεμιστό), παντσέτα, μπριζολάκι κτλ, κρέατα δηλαδή που το ψήσιμό τους ουδεμία σχέση έχει με σούβλα.

Εγώ πάντως προτιμώ το ντονέρ, αρνάκι μόνο με σαλάτες και σως γιαούρτι.


Title: Re: Το μεγάλο δίλημμα - Θεσσαλονικιώτικος γύρος ή Αθηναϊκό σουβλάκι ;
Post by: pikachu93 on October 28, 2015, 15:53:16 pm
Ισχύει. Είναι κρίμα που δεν κυκλοφοράει αρνίσιο κρέας στην Ελλάδα γιατί είναι πολύ νόστιμο.