THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Ιστορία => Topic started by: chabos4 on July 07, 2006, 01:47:28 am



Title: Περσικοί Πόλεμοι
Post by: chabos4 on July 07, 2006, 01:47:28 am
Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος...


edited: Μετατροπή τίτλου σε πεζά γράμματα.


Title: Re: ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Post by: sakaflias7 on July 07, 2006, 01:55:02 am
κ γιατι να μην θεωρειται πρωτος παγκοσμιος ο πελλοπινησιακος εξαλλου τοτε ηταν πολεις κρατη οποτε αθηνα κ σπαρτη ηταν οι μεγαλυτερες δυναμεις του τοτε κοσμου.


Title: Re: ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Post by: Nightwish on July 07, 2006, 02:14:04 am
Δεν ξέρω αν είμαι οφ τόπικ, αλλά το βιβλίο ''Πύλες της Φωτιας'' ειναι όλα τα λεφτά  :)
Έχει θέμα τη μάχη των θερμοπυλών και μιλαέι γενικά για όλη τη ζωή των Σπαρτιατών, μέσα από την αφήγηση ενός υποτηθέμενου επιζώντα της μάχης (των Θερμοπυλών) στον Ξέρξη...απίστευτη πλοκή...


Title: Re: ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Post by: sakaflias7 on July 07, 2006, 02:23:45 am
συγγραφεα κ εκδοσεις μηπως θυμασαι?


Title: Re: ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Post by: Nightwish on July 07, 2006, 02:29:43 am
συγγραφεα κ εκδοσεις μηπως θυμασαι?

Στίβεν Πρέσφιλντ νομίζω ο συγγραφέας....εκδόσεις  ^dontknow^


Title: Re: ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Post by: sakaflias7 on July 07, 2006, 02:48:46 am
οκ.θα προσπαθησω να το βρω.


Title: Re: ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Post by: chabos4 on July 07, 2006, 03:53:15 am
Έχω την εντύπωση πως Πελλοπονησιακός ακολούθησε των περσικών πολέμων.

Μαραθώνας, Θερμοπύλες, Σαλαμίνα, Πλαταιές, Μυκάλη...

Πάντως είναι αλήθεια πως στον Πελλοπονησιακό Πόλεμο ενεπλάκη όλος ο τότε γνωστός κόσμος. Έλληνες, Περσική Αυτοκρατορία, Αίγυπτος, Καρχηδόνα, Ελληνικές Αποικίες (Ιταλίας, Γαλλίας, Λιβύης, Ισπανίας, Κύπρου, Μ. Ασίας, Εύξεινου Πόντου κτλ).

Η πρώτη μάχη, στον Μαραθώνα, ήταν στις 13/14 Αυγούστου 490 π.Χ.
Οι Πέρσες διέσχισαν το Αιγαίο με πλοία μέσω Κυκλάδων και αποβιβάσθηκαν στον Μαραθώνα.
Για του Έλληνες πολέμησαν 10000 Αθηναίοι και 1000 Πλαταιείς. Οι Πέρσες παρέταξαν σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς σύγχρονων ιστορικών 50000 άντρες.

Ο Μιλτιάδης γνώριζε τον Περσικό στρατό ο οποίος αποτελούνταν από συνοθύλευμα λαών της Ασίας και πόνταρε στο μειωμένο φρόνημα τους.
Οι Πέρσες παρατάχθηκαν σε πλάτος 1600 μέτρων, οι Έλληνες παρατάχθηκαν κι αυτοί με ίδιο πλάτος για να μην περικυκλωθούν, έχοντας βάθος 6 ανδρών.
Ο Μιλτιάδης είχε κι άλλα προβλήματα. Έπρεπε να βρεί τρόπο να καλύψει τα 1500 μέτρα που χώριζαν τους δύο στρατούς χωρίς να σκοτωθούν οι οπλίτες του από τους τοξότες των Περσών και να αντιμετωπίσει με κάποιο τρόπο το περσικό ιππικό που θα είχε μεγάλο πλεονέκτημα στον ανοικτό χώρο του πεδίου της μάχης.

Οι Πέρσες βλέποντας τον αριθμό των Ελλήνων άρχισαν να κομπάζουν, πράγμα που δημιούργησε γενικά μια χαλάρωση στο στράτευμα τους. Την αυγή ο Μιλτιάδης έμαθε ότι το περσικό ιππικό βρίσκεται μακριά από το πεδίο της μάχης και διέταξε επίθεση. Οι Πέρσες ξαφνιάστηκαν με την έφοδο των Ελλήνων. Οι Έλληνες κάλυψαν την απόσταση των 1500 μέτρων μέσα σε 5 λεπτά ( φέροντας πανοπλία, ασπίδα και δόρυ συνολικού βάρους 30 κιλών) χρόνος μη αρκετός για την ανασύνταξη των τοξοτών οι οποίοι προκάλεσαν ελάχιστες απώλειες. Η ταχύτητα αυτή των οπλιτών οφείλεται στην άρτια φυσική κατάσταση που είχαν, άλλωστε ο δρόμος με πλήρη οπλισμό αποτελούσε και Ολυμπιακό αγώνισμα.

Με ενισχυμένα άκρα οι Έλληνες απώθησαν τους Πέρσες οι οποίοι υποχωρούσαν άτακτα προς τα πλοία τους. Κάποιοι από αυτούς μη γνωρίζοντας την μορφολογία της περιοχής έπφταν στους βάλτους και πνίγονταν. Στην Μάχη του Μαραθώνα έλαβε μέρος και ο Αισχύλος με τον αδερφό του τον Κυνέγειρο ο οποίος έμεινε στην ιστορία για τον τρόπο με τον οποίο ακρωτηριάστηκε και αποκεφαλίστηκε στην προσπάθεια του να αποτρέψει τον απόπλου ενός περσικού πλοίου.

Η μάχη του Μαραθώνα τέλειωσε νωρίς το πρωί με 6400 Πέρσες, 192 Αθηναίους και 11 Πλαταιείς νεκρούς. Πόσοι πνίγηκαν στους βάλτους παραμένει άγνωστο. Επίσης κατελήφθησαν 7 περσικά πλοία.
Σύντομα έφτασε η είδηση στο πεδίο της μάχης ότι ο περσικός στόλος κατευθύνεται στην ανυπεράσπιστη Αθήνα. Οι περισσότεροι σήμερα θυμούνται τον Μαραθώνιο του Φειδιππίδη ξεχνούν όμως τον Μαραθώνιο άλλων 10000 οπλιτών τους οποίους τα περσικά πλοία αντίκρυσαν παραταγμένους στην παραλία των Αθηνών οι οποίοι έτρεξαν τα 32 km ύστερα από μάχη μέσα στην υψηλή θερμοκρασία του Αυγούστου.
Οι Πέρσες απόρησαν στην θέα των ανθρώπων που λίγο πρίν βρίσκονταν στον Μαραθώνα και τώρα τους περίμεναν στην Αθήνα και έστρεψαν τα πλοία τους για την Ανατολή.

Μετά από λίγο έφτασαν και οι Σπαρτιάτες οι οποίοι κάλυψαν τα 220 km σε τρεις μέρες αλλά η μάχη είχε τελείωσει. Ζήτησαν από τους Αθηναίους να τους μεταφέρουν στο πεδίο της μάχης όπου διαπίστωσαν την μεγάλη νίκη τους.

Οι Πύλες της Φωτιάς είναι φοβερό και συγκινητικό βιβλίο. Είναι υποχρεωτικό ανάγνωσμα για τους αμερικανούς πεζοναύτες.


Title: Re: ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Post by: chabos4 on July 07, 2006, 16:10:21 pm
Έτσι τελείωσε άδοξα και η δεύτερη απόπειρα των Περσών να υποτάξουν την Ελλάδα. Στην πρώτη είχε ηγηθεί ο Μαρδόνιος το 492 π.Χ. αλλά ο στόλος του καταστράφηκε από θαλασσοταραχή στην χερσόνησο του Άθω ενώ στην δεύτερη ο Δάτις και ο Αρταφέρνης αποβιβάσθηκαν απ' ευθείας στην κεντρική Ελλάδα όπου και ηττήθηκαν στον Μαραθώνα το 490 π.Χ.

Τα ψέμματα όμως τελείωσαν και το 480 π.Χ. ο γιος του Δαρείου, ο Ξέρξης θα συγκροτούσε το μεγαλύτερο στρατό που είχε δει μέχρι τότε ο πλανήτης και αυτή τη φορά η ίδια η αυτού Μεγαλειότης θα ηγούνταν της εκστρατείας...


Title: Απ: ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Post by: Junior on July 07, 2006, 17:40:25 pm
συγγραφεα κ εκδοσεις μηπως θυμασαι?

Στίβεν Πρέσφιλντ νομίζω ο συγγραφέας....εκδόσεις  ^dontknow^

Εκδόσεις Πατάκη ;)


Title: Re: ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Post by: chabos4 on July 09, 2006, 04:45:10 am
Η πρώτη μάχη δόθηκε στις Θερμοπύλες.
Δεν ξέρω τι να πρωτοπώ για αυτή την μάχη... Γι αυτό ας διαβάσουμε τι είπαν για αυτή την μάχη ο Διόδωρος Σικελιώτης και ο Ηρόδοτος.
http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/maxes/thermopyles2.htm (http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/maxes/thermopyles2.htm)
Οι Πύλες της Φωτιάς είναι ένα βιβλίο που θα σας κάνει να νιώσετε αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων με όλη την σημασία της φράσης.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί ονειρευόμαστε τέτοιο θάνατο και το κενό που νιώθουμε στην ψυχή μας είναι μεγάλο όχι γιατί ίσως να μην μας δωθεί ποτέ η ευκαιρία, αλλά γιατί δεν είμαστε σίγουροι αν υπάρχει ακόμα η πατρίδα για την οποία πρέπει να αγωνιστούμε.
Πάντως είναι συγκλονιστικό το πώς πράξεις και ονόματα μένουν αθάνατα και αλλάζουν το κόσμο για πάντα κάποιο πρωινό,
δίπλα σε κάτι βράχια....


Title: Re: ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Post by: Turambar on July 11, 2006, 13:32:41 pm
κ γιατι να μην θεωρειται πρωτος παγκοσμιος ο πελλοπινησιακος εξαλλου τοτε ηταν πολεις κρατη οποτε αθηνα κ σπαρτη ηταν οι μεγαλυτερες δυναμεις του τοτε κοσμου.

λολ

η πιο άκυρη απάντηση στην πιο άκυρη δήλωση....


αρχικά η επιμονή μας να θεωρούμε κόσμο στα αρχαία χρόνια, τον τότε γνωστό κόσμο των ελλήνων ή έστω των δυτικών λαών, είναι τραγικό. Εγώ πιστεύω ότι οι κινέζοι τους είχαν μια χαρά τους Σπαρτιάτες και τους Αθηναίους... οπότε δεν ήταν οι πιο δυνατοί



Α και κάτι άλλο.. να καλωσορίσω τον χάμπο ξανά στην παρέα μας... μου έλλειψε ο καψερός ;)


Title: Απ: ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Post by: Karaμazoβ on July 11, 2006, 19:23:01 pm
Εγώ πιστεύω ότι οι Kινέζοι τους είχαν μια χαρά τους Σπαρτιάτες και τους Αθηναίους... οπότε δεν ήταν οι πιο δυνατοί

Aφου ο ένας αγνοουσε την υπαρξη του άλλου δεν έχει σημασια... :P

Να μια αχρηστη πληροφορία: Ο πρωτος Δυτικος που αναφέρεται στα κινεζικα αρχεια ειναι ο Ρωμαιος αυτοκρατορας Αντωνινος Πιος.






Η σημασία των Περσικών Πολέμων στην παγκοσμια ιστορια γίνεται κατανοητη αν αναλογιστούμε ποσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος αν οι Περσες ειχαν κατακτησει την Ελλαδα. Ο Χρυσος Αιωνας δεν θα επακολουθουσε επομένως το θεατρο,η φιλοσοφια κ η ιστοριογραφια θα αργούσαν να εμφανιστουν για μερικούς αιωνες ακομα.Ισως να φανει παρατραβηγμενο αλλα πιστευω οτι η Δυση δεν θα γινόταν ποτε μεγαλη δυναμη (οικονομικα,στρατιωτικα,πολιτιστικα) αν ειχαν επικρατήσει οι Περσες.

Κατι που πολλοι ισως να μην γνωριζουν είναι οτι παραλληλα με την εισβολη των Περσων στην Ελλαδα πραγματοποιήθηκε εισβολη των Καρχηδωνιων στην ελληνικη Σικελια. Αυτή η επιθεση αποκρούστηκε (Μαχη της Ιμερας) και έτσι "σωθηκαν" τα μαθηματικα, θα ελεγα, που αναπτύχθηκαν αργότερα στην περιοχη.


Title: Re: ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Post by: Turambar on July 11, 2006, 19:26:57 pm
Καλά αυτό με τους Καρχηδόνιους γίνεται ακόμα πιο παράλογο να το σκεφτείς αφού η ιστορία θα  επηρεαζόταν φυσικά πολύ περισσότερο αφού πιθανότατα δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί η ρωμαϊκή αυτοκρατωρία με τόσο ισχυρούς γείτονες.

Και γενικότερα έχουμε δει πολλούς πολιτισμούς, λιγότερο δημιουργικούς σε επιστήμες και τέχνες να επηρεάζονται από τους κατακτόμενους και να οδηγούν την εξέλιξη πολύ πιο γρήγορα. Οι άραβες μαθηματικοί έχουν δώσει πολύ καλά δείγματα γραφής θαρρώ.


Βασικά όλα άκυρα... με τα αν και τα μήπως η ιστορία δε μπορεί να υπολογιστεί με κανέναν τρόπο!


Title: Απ: ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Post by: Karaμazoβ on July 11, 2006, 19:41:54 pm
Βασικα με την κοινωνικη δομη που ειχαν οι Περσες εκεινη την εποχη θα αργουσαν αρκετα να ακμασουν πολιτιστικα.

Ναι δικιο εχεις δεν μπορει κανεις να φανταστει "τι θα γινοταν αν..." αλλα σου λέω οτι ειμαι πεποισμένος:
Στους Περσικους Πολεμους δεν νικησε η Ελλαδα την Περσια, αλλα οι Δυση την Ανατολη.Χωρις αυτη τη νικη ο δυτικος πολιτισμος δεν θα ταν τοσο ισχυρος.


Title: Re: ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Post by: Turambar on July 11, 2006, 19:51:02 pm
Τυπικά το κατόρθωμα των ελλήνων είναι μεγάλο, αλλά στρατιωτικά δεν είναι έκπληξη... το μόνο που είχαν οι Πέρσες ήταν αριθμός, η ελληνική πολεμική μηχανή ήταν πανίσχυρη και για αυτό με την επίθεση του Ξέρξη ουσιαστικά κυβερνούσαν μέχρις όπου μπορούσαν να φτάσουν. Αλλά για τον ίδιο λόγο που είχαν τρομερή στρατιωτική ισχύ παρά τον μικρό τους αριθμό, και πέσαν.

Γιατί δε μπορούσαν να σταματήσουν να πολεμούν ο ένας τον άλλο.



Title: Απ: ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Post by: Karaμazoβ on July 11, 2006, 20:00:56 pm
Να προσθέσω οτι στα μειονεκτήματα των Περσων το οτι παλευαν σε ξενο εδαφος που δεν ηξεραν (Η μαχη των Θερμοπυλων και η ναυμαχια της Σαλαμινας το δειχνει αυτο) και το οτι οι περισσοτεροι στρατιώτες τους σερνονταν με τη βια στη μαχη σε ενα πολεμο που δεν τους ενδιέφερε.

Αν οι Περσες ειχαν παρει χαμπαρι τι διχονια διεπει τους Ελληνες ισως και να χαν νικησει.Το καταλαβαν στο τελος Πελλοπονησιακου αλλα τοτε δεν ειχαν τη δτναμη να εισαβαλλουν ξανα.


Title: Re: ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Post by: Prof. Tournesol on July 11, 2006, 20:11:57 pm
Μάλλον είμαι off-topic, αλλά δε βαριέσαι;...

Βασικά όλα άκυρα... με τα αν και τα μήπως η ιστορία δε μπορεί να υπολογιστεί με κανέναν τρόπο!

Μπράβο ρε Turam... Μέσα στον αντι-ζιντανικό παροξυσμό σου, διατηρείς κάποια ψήγματα νηφαλιότητας....

Ναι δικιο εχεις δεν μπορει κανεις να φανταστει "τι θα γινοταν αν..." αλλα σου λέω οτι ειμαι πεποισμένος:
Στους Περσικους Πολεμους δεν νικησε η Ελλαδα την Περσια, αλλα οι Δυση την Ανατολη.Χωρις αυτη τη νικη ο δυτικος πολιτισμος δεν θα ταν τοσο ισχυρος.

Τί εννοείς ισχυρός; Σε σχέση με ποιόν; Είναι ανίσχυρος ο "ανατολικός" πολιτισμός; Πώς μετριέται η ισχύς ενός πολιτισμού; Με το ποιά γλώσσα μιλάει ο πολύς ο κόσμος ή με το μέχρι πού μπορεί να οδηγηθεί κανείς ακολουθώντας "τα του πολιτισμού του";
Πώς μπορείς να είσαι "πεποισμένος" για ένα υποθετικό ενδεχόμενο;

Η Ιστορία είναι μια επιστήμη (μήπως είναι η μοναδική; ) όπου οι υποθέσεις δεν έχουν κανένα νόημα, γιατί είναι απόλυτα συνυφασμένη με την έννοια του χρόνου, και άρα είναι χάσιμο χρόνου και μόνο να αναλωνόμαστε σε αυτές.
Τώρα, αν θέλουμε να κάνουμε συζήτηση για τη συζήτηση, έχει καλώς... Μπορεί κανείς μάλιστα να καλλιεργήσει και τη φαντασία του έτσι...

Για παράδειγμα, όταν ήμουν μικρότερος, προσπαθούσα να φανταστώ τί θα είχε γίνει αν είχε βρεθεί ένας περαστικός να κλείσει την Κερκόπορτα, όταν οι Οθομανοί πολιορκούσαν την πόλη. (γελάστε όσο θέλετε... κι εγώ γελάω πλέον).
Μεγαλεία για τον Βυζαντινό πολιτισμό (τον οποίο διδαχθήκαμε ως συνέχεια του ελληνικού, έτσι δεν είναι; ). Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη θα ομιλούσαμε την ελληνική και ότι όλοι οι λαοί θα ζούσαν ειρηνικά κάτω από τη σκέπη του Χριστιανισμού και του επί Γης εκπροσώπου της. Άρα με τη μια γλιτώνουμε και τους ισλαμιστές τρομοκράτες, οι οποίοι θα περιορίζονταν σε ένα μικρό κομμάτι γης, κάπου στις παρυφές της υπερδύναμης...

 ^off-topic^


Title: Re: ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Post by: Turambar on July 11, 2006, 20:24:53 pm
Βασικά η όλη καταγεγραμμένη ιστορία είναι στηριγμένη στην υπόθεση ότι αυτοί που γράψαν κάτι το γράψαν γνωρίζοντας πραγματικά τι έχει γίνει.

Βλέπουμε γεγονότα που έγιναν πριν 3-4 χρόνια και πιστεύαμε ότι ξέραμε ότι έγιναν με κάποιο τρόπο και η καμία σχέση.

Στην τελική, την ιστορία την γράφουν πάντα οι νικητές, και όσον αφορά το μακρύτερο παρελθόν, αυτοί που είχαν αρχίσει να γράφουνε.


Η ενασχόληση σου με τα εάν, μπορεί να σε οδηγήσει σε μια αλήθεια που δεν φαίνεται στην πρώτη ματιά.



Στην τελική δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε οτι οι Σπαρτιάτες ήταν όντως 300, ότι οι τελευταίοι 200 ζωντανοί δεν την κάνανε, ή ότι ο Εφιάλτης δεν ήταν ο ίδιος Λεωνίδας.




έτσι για να το παίξω αλιάκμων λίγο ;)


Title: Απ: ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Post by: Karaμazoβ on July 11, 2006, 20:31:42 pm
Ναι δικιο εχεις δεν μπορει κανεις να φανταστει "τι θα γινοταν αν..." αλλα σου λέω οτι ειμαι πεποισμένος:
Στους Περσικους Πολεμους δεν νικησε η Ελλαδα την Περσια, αλλα οι Δυση την Ανατολη.Χωρις αυτη τη νικη ο δυτικος πολιτισμος δεν θα ταν τοσο ισχυρος.

Τί εννοείς ισχυρός; Σε σχέση με ποιόν; Είναι ανίσχυρος ο "ανατολικός" πολιτισμός; Πώς μετριέται η ισχύς ενός πολιτισμού; Με το ποιά γλώσσα μιλάει ο πολύς ο κόσμος ή με το μέχρι πού μπορεί να οδηγηθεί κανείς ακολουθώντας "τα του πολιτισμού του";
Πώς μπορείς να είσαι "πεποισμένος" για ένα υποθετικό ενδεχόμενο;

Η ισχύς ενος πολιτισμού φαίνεται απο την επιρροή που ασκεί στους ανθρώπους. Δεν είναι κατι μετρήσιμο όπως οι δυναμεις, τα φορτια και δεν ξερω και γω τι. Η επιρροη του δυτικου πολιτισμού ειναι εμφανης νομιζω.
Δεν θεωρησα τους "ανατολικους" πολιτισμους ανίσχυρους. Για να είναι ένας πολιτισμος ισχυρος δεν χρειαζεται οι αλλοι να ναι ανισχυροι.

Τωρα γιατι ειμαι "πεποισμένος".Δεν θεωρω οτι το θεατρο, η φιλοσοφία και η επιστημες δεν θα εμφανίζονταν. Θα εμφανίζονταν καπου στον κοσμο αλλα θα αργουσαν. Αυτο γιατι η δομή της κοινωνιας των Περσων με την αποκλειστικη στρατευση των τεχνων και των επιστημων στο προσωπο του Μεγαλου Βασιλεα δεν ευννουσε τετοια προοδο.Τα ίδια και για τους Καρχηδόνιους. Ηταν ένα ολιγαρχικο καθεστώς εμπόρων με κύρια επιδιωξη το εμπορικο κερδος.Χωρια και την επιρροη του ιερατειου του Βααλ.

Αφου λοιπον οι Ελληνες μετα την υποδουλωση τους απο τους Περσες θα είχαν φύγει για αρκετα χρόνια απο το προσκήνιο δεν θα είχαν την αναλογη πολιτιστικη ανατυξη ωστε να παραδωσουν στους Ρωμαιους. Χωρια που δεν θα υπήρχε ουτε βιβλιοθηκη της Αλεξανδρειας ουτε ανθιση των επιστημων στην Αιγυπτο αφου δεν θα χε γινει η εκστρατεια του Αλεξανδρου.








ΥΓ  Τι ειναι 603 @ρχιδι@ ;;;  :)



Title: Re: ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Post by: Prof. Tournesol on July 11, 2006, 20:50:30 pm
Η ισχύς ενος πολιτισμού φαίνεται απο την επιρροή που ασκεί στους ανθρώπους. Δεν είναι κατι μετρήσιμο όπως οι δυναμεις, τα φορτια και δεν ξερω και γω τι. Η επιρροη του δυτικου πολιτισμού ειναι εμφανης νομιζω.
Δεν θεωρησα τους "ανατολικους" πολιτισμους ανίσχυρους. Για να είναι ένας πολιτισμος ισχυρος δεν χρειαζεται οι αλλοι να ναι ανισχυροι.

Πολύ σωστά τα λες. Απλώς εγώ βλέπω πιο ισχυρό έναν πολιτισμό που ασκεί επιρροή στους ανθρώπους σε τέτοιο βαθυμό που να μπορεί να τους οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο για χάρη του (βλέπε τον πολιτισμό του ισλαμικού κόσμου, όπως αυτός μας παρουσιάζεται σήμερα), παρά έναν άλλο που επηρεάζει σε μεγάλη κλίμακα, αλλά μόνο εφήμερα και επιφανειακά, δημιουργώντας trends, μόδες, ανάγκες, και διαδίδιντάς τα χρησιμοποιώντας τα trendy, μοδάτα και απολύτως αναγκαία μέσα που διαθέτει εν αφθονία (βλέπε τον δυτικό "μας" πολιτισμό).


ΥΓ  Τι ειναι 603 @ρχιδι@ ;;;  :)

Από τα πολύ καλά....

Ο Λεωνίδας, οι τριακόσιοι του και το ... @ρχίδι ο Εφιάλτης....
Η ιστορική εγκυρότητα του αστείου, βέβαια, ελέγχεται...


Title: Απ: ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Post by: aliakmwn on July 11, 2006, 20:52:36 pm
Η ισχύς ενος πολιτισμού φαίνεται απο την επιρροή που ασκεί στους ανθρώπους. Δεν είναι κατι μετρήσιμο όπως οι δυναμεις, τα φορτια και δεν ξερω και γω τι. Η επιρροη του δυτικου πολιτισμού ειναι εμφανης νομιζω.
Δεν θεωρησα τους "ανατολικους" πολιτισμους ανίσχυρους. Για να είναι ένας πολιτισμος ισχυρος δεν χρειαζεται οι αλλοι να ναι ανισχυροι.

Αρα ποιος ο λογος να αποκαλεσεις ενα πολιτισμο "ισχυρο", οταν a priori θεωρεις πως ολοι οι πολιτισμοι ειναι κι αυτοι "ισχυροι"?

Περι ισχυος και επιρροης, αρα ο συγχρονος αμερικανικος πολιτισμος ειναι ο ισχυροτερος που περασε ποτε απο την ιστορια?

Τωρα γιατι ειμαι "πεποισμένος".Δεν θεωρω οτι το θεατρο, η φιλοσοφία και η επιστημες δεν θα εμφανίζονταν. Θα εμφανίζονταν καπου στον κοσμο αλλα θα αργουσαν. Αυτο γιατι η δομή της κοινωνιας των Περσων με την αποκλειστικη στρατευση των τεχνων και των επιστημων στο προσωπο του Μεγαλου Βασιλεα δεν ευννουσε τετοια προοδο.Τα ίδια και για τους Καρχηδόνιους. Ηταν ένα ολιγαρχικο καθεστώς εμπόρων με κύρια επιδιωξη το εμπορικο κερδος.Χωρια και την επιρροη του ιερατειου του Βααλ.

Στρατευμενη ειναι καθε τεχνη, στις αξιες και τα ιδανικα που κυριαρχουν. Εαν η υπερτατη αξια ειναι η ελευθερια (των λιγων φυσικα, στις πλατες των πολλων) τοτε η τεχνη ειναι στρατευμενη εκει. Υμνει τις ομορφιες της ζωης.

Ποσους σκλαβους ειχε ο Πυθαγορας υπο την κατοχη του (του ανηκαν δηλαδη, ηταν αντικειμενα του) ωστε να του εξασφαλιζουν τη δυνατοτητα να ανακαλυψει και να αποδειξει το γνωστο θεωρημα? (Μην κολλατε στο ονομα του Πυθαγορα, ενα τυχαιο παραδειγμα ειναι)

Αφου λοιπον οι Ελληνες μετα την υποδουλωση τους απο τους Περσες θα είχαν φύγει για αρκετα χρόνια απο το προσκήνιο δεν θα είχαν την αναλογη πολιτιστικη ανατυξη ωστε να παραδωσουν στους Ρωμαιους. Χωρια που δεν θα υπήρχε ουτε βιβλιοθηκη της Αλεξανδρειας ουτε ανθιση των επιστημων στην Αιγυπτο αφου δεν θα χε γινει η εκστρατεια του Αλεξανδρου.

Ενα απο τα μεγαλυτερα παραμυθακια που μας μαθαιναν στο σχολειο, ειναι πως "οι ρωμαιοι κατεκτησαν τους ελληνες με τα οπλα, και μετα οι ελληνες τους κατεκτησαν με τον πολιτισμο".

Κι αν ειχε γινει το ιδιο και με τους περσες?
Ποσο μαλλον, που οι περσες ειχαν εναν εντελως διαφορετικο πολιτισμο... Γιατι να μην υποθεσουμε πως η συνθεση δυο τοσο διαφορετικων τροπων σκεψης θα γεννουσε κατι ακομα σπουδαιοτερο, "καλυτερο", αλλα κυριως "ισχυροτερο"? (με βαση την προσεγγιση που εκανες εσυ στην ισχυ πιο πανω)

;)




Title: Απ: ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Post by: Karaμazoβ on July 11, 2006, 21:00:40 pm
Λετε πολυ ενδιαφέροντα πραματα αλλα πρεπει να φυγω επειγοντως για τα νοτια.Γραφτε και θα απαντησω αυριο....


...αλλα δεν κρατιεμαι να πω αυτο:

Ενα απο τα μεγαλυτερα παραμυθακια που μας μαθαιναν στο σχολειο, ειναι πως "οι ρωμαιοι κατεκτησαν τους ελληνες με τα οπλα, και μετα οι ελληνες τους κατεκτησαν με τον πολιτισμο".

Aυτη τη δήλωση δεν την ειχε κανει καποιος Ελληνας αλλα ο Ρωμαιος ποιητης Ορατιος.

Κι αν ειχε γινει το ιδιο και με τους περσες?
Ποσο μαλλον, που οι περσες ειχαν εναν εντελως διαφορετικο πολιτισμο... Γιατι να μην υποθεσουμε πως η συνθεση δυο τοσο διαφορετικων τροπων σκεψης θα γεννουσε κατι ακομα σπουδαιοτερο, "καλυτερο", αλλα κυριως "ισχυροτερο"? (με βαση την προσεγγιση που εκανες εσυ στην ισχυ πιο πανω)


Βασικα μετα την κατακτηση της Περσιας απο τον Αλεξανδρο επιχειρηθηκε κτ τετοιο αλλα περιεργως δεν εκατσε η δουλεια.... :-\




Γεια χαρα και τα λεμε περισσοτερο αυριο-μεθαυριο! :)


Title: Απ: ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Post by: aliakmwn on July 11, 2006, 21:05:27 pm
Ενα απο τα μεγαλυτερα παραμυθακια που μας μαθαιναν στο σχολειο, ειναι πως "οι ρωμαιοι κατεκτησαν τους ελληνες με τα οπλα, και μετα οι ελληνες τους κατεκτησαν με τον πολιτισμο".

Aυτη τη δήλωση δεν την ειχε κανει καποιος Ελληνας αλλα ο Ρωμαιος ποιητης Ορατιος.

Κοιτα, αν ψαξεις ολη την αρχαια ρωμαϊκη γραμματεια, ειμαι σιγουρος οτι θα βρεις πολυ περισσοτερους να κραζουν τους ελληνες... Δεν εχω κατι συγκεκριμενο να σου παρουσιασω, αλλα δεν θεωρω λογικο να θαμπωθηκαν ολοι οι ρωμαοι διανοουμενοι της εποχης απο τον "δικο μας" πολιτισμο :P

Και προφανως, στα ελληνικα σχολεια, θα απομονωσουν το καλο τσιτατο για να διδαξουν ;)  Τι περιμενες να διαβασεις, οτι ημασταν ενα τσουρμο βρωμιαρηδες που μαλωναμε μεταξυ μας για το ποιος θα πατησει στην πλατη του αλλου, οτι ξεπουλουσαμε τα παντα για το τομαρι μας (Αλκιβιαδης) και δε δισταζαμε να σφαξουμε τους "ημετερους" εαν αμφισβητουσαν την κυριαρχια μας? :D

Βασικα μετα την κατακτηση της Περσιας απο τον Αλεξανδρο επιχειρηθηκε κτ τετοιο αλλα περιεργως δεν εκατσε η δουλεια.... :-\

Ελα τωρααααααααααααααααααα ελεοςςςςςςςςςςς

Νομιζω πως εχουμε ξεπερασει το σταδιο που θεωρουσαμε οτι η εκστρατεια του Αλεξανδρου ηταν "εκπολιτιστικη" ;D ;D ;D


Title: Re: ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Post by: chabos4 on July 11, 2006, 21:36:47 pm
aliakmwn διάβασέ τα. (αν δεν έχεις χρόνο, τουλάχιστον το πρώτο) Σε ικετεύω.
http://en.wikipedia.org/wiki/Indo-Greek_Kingdom (http://en.wikipedia.org/wiki/Indo-Greek_Kingdom)
http://en.wikipedia.org/wiki/Greco-Buddhism (http://en.wikipedia.org/wiki/Greco-Buddhism)
http://en.wikipedia.org/wiki/Greco-Bactrian (http://en.wikipedia.org/wiki/Greco-Bactrian)

Σχετικά με την πρώτη επαφή της δύσης με την επαρχία Xinjiang της Κίνας...
http://en.wikipedia.org/wiki/Alexandria_Eschate (http://en.wikipedia.org/wiki/Alexandria_Eschate)


Title: Re: ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Post by: chabos4 on July 11, 2006, 22:51:16 pm
Turambar
Quote
αρχικά η επιμονή μας να θεωρούμε κόσμο στα αρχαία χρόνια, τον τότε γνωστό κόσμο των ελλήνων ή έστω των δυτικών λαών, είναι τραγικό. Εγώ πιστεύω ότι οι κινέζοι τους είχαν μια χαρά τους Σπαρτιάτες και τους Αθηναίους... οπότε δεν ήταν οι πιο δυνατοί

Καταρχήν δεν μπορείς να μιλάς για Κινέζους εννοώντας συνολικά όλους τους λαούς που ζούσαν στην περιοχή της σημερινής Κίνας. Πρόκειται για μιας αχανή έκταση με χιλιάδες διαφορετικές φυλές που δεν είχαν καμία σχέση και επαφή μεταξύ τους (αυτό ισχύει ακόμα και σήμερα). Εδώ στα βαλκάνια γινόταν της ρουσλάνας από διάφορους πληθυσμούς, φαντάσου στην Κίνα. Επίσης στα αρχαία χρόνια οι μετακινήσεις στην ξηρά ήταν πολύ δύσκολες γιατί δεν υπήρχε συγκοινωνιακή υποδομή και κάποιο είδους οδικού δικτύου. Στην Κίνα ειδικά ήταν πολύ δύσκολο γιατί και η μορφολογία είναι ό,τι νάναι. Γρήγορες μακρινές μετακινήσεις μπορούσαν να γίνουν μόνο με τα πλοία. (εννοείται πως αν έβαζες τους Έλληνες στην μέση της Κίνας δεν θα είχαν την ίδια πολιτισμική εξέλιξη, όπως επίσης πιστεύω πως αν δεν υπήρχαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η περιοχή της νοτιοανατολικής Κίνας και της Ινδονησίας θα γνώριζε αντίστοιχη εξελιξη με αυτή της Μεσογείου). Επίσης το 500π.Χ. η τότε δυναστεία δεν ήλεγχε όλη την σημερινή Κίνα.
Πιστεύεις ότι οι Κινέζοι τούς είχαν μια χαρά τους Σπαρτιάτες και τους Αθηναίους. Αυτό από που το συμπεραίνεις? Γνωρίζεις για καμμία φυλή της Κίνας που είχε αναπτύξει υψηλή στρατιωτική τακτική? Ή καμμιά φυλή που είχε αμιγώς στρατιωτική εκπαίδευση υψηλών αντοχών όπως οι Σπαρτιάτες? Την εποχή των Περσικών πολέμων η ελληνική φάλαγγα με τις ολόσωμες ασπίδες και τα μεγάλα δόρατα ήταν η πιο αποτελεσματική τακτική παγκοσμίως και αυτό διδάσκεται σε όλες τις στρατιωτικές σχολές ανά τον κόσμο.Το 500π.Χ ποια ήταν η ναυτική τεχνολογία των φυλών της Κίνας και ποιο το επίπεδο των ναυτικών τους? Θα μπορούσε κάποια από αυτές να νικήσει τον ελληνικό στόλο?

Δεν είναι σωστό να αναφέρουμε την αρχαία Κίνα ως ενιαίο κράτος. Δεν υπήρχε ούτε καν η χαλαρή ομοσπονδία της πόλης-κράτους.


Title: Re: ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Post by: Prof. Tournesol on July 11, 2006, 23:26:44 pm
Πάντως, ο Superman τον κερδίζει χαλαρά τον Batman...


Title: Re: ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Post by: Turambar on July 12, 2006, 00:30:16 am
όχι αν ο batman έχει μαζί του κρυπτονίτη....


ωραίος προφέσορα!


Title: Re: ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Post by: chabos4 on July 12, 2006, 03:12:33 am
turambar
Quote
Στην τελική δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε οτι οι Σπαρτιάτες ήταν όντως 300, ότι οι τελευταίοι 200 ζωντανοί δεν την κάνανε, ή ότι ο Εφιάλτης δεν ήταν ο ίδιος Λεωνίδας.
Αυτό γιατί το λες?

aliakmwn
Quote
Ενα απο τα μεγαλυτερα παραμυθακια που μας μαθαιναν στο σχολειο, ειναι πως "οι ρωμαιοι κατεκτησαν τους ελληνες με τα οπλα, και μετα οι ελληνες τους κατεκτησαν με τον πολιτισμο".
Αυτό διδάσκεται στα σχολεία και τα πανεπιστήμια όλου του κόσμου, όχι μόνο στα δικά μας.

Quote
Κοιτα, αν ψαξεις ολη την αρχαια ρωμαϊκη γραμματεια, ειμαι σιγουρος οτι θα βρεις πολυ περισσοτερους να κραζουν τους ελληνες... Δεν εχω κατι συγκεκριμενο να σου παρουσιασω, αλλα δεν θεωρω λογικο να θαμπωθηκαν ολοι οι ρωμαοι διανοουμενοι της εποχης απο τον "δικο μας" πολιτισμο
Μπορείς να μου ονομάσεις 5 Ρωμαίους διανοούμενους οι οποίοι ήταν ανωτέρου επιπέδου από τους καλύτερους μεταξύ των Ελλήνων? ώστε να μην θαμπωθούν

Quote
Και προφανως, στα ελληνικα σχολεια, θα απομονωσουν το καλο τσιτατο για να διδαξουν Wink  Τι περιμενες να διαβασεις, οτι ημασταν ενα τσουρμο βρωμιαρηδες που μαλωναμε μεταξυ μας για το ποιος θα πατησει στην πλατη του αλλου, οτι ξεπουλουσαμε τα παντα για το τομαρι μας (Αλκιβιαδης) και δε δισταζαμε να σφαξουμε τους "ημετερους" εαν αμφισβητουσαν την κυριαρχια μας? Cheesy
Το βρωμιάρηδες γιατί το λες?
Τα υπόλοιπα πιστεύω πως είναι ελαττώματα του 95% των ανθρώπων παντού. Όταν μελετάς την ιστορία μελετάς τα επιτέυγματα και τις αποτυχίες όχι το πόσο καλός ή κακός είναι κάποιος.


Title: Re: ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Post by: Turambar on July 12, 2006, 11:10:46 am
turambar
Quote
Στην τελική δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε οτι οι Σπαρτιάτες ήταν όντως 300, ότι οι τελευταίοι 200 ζωντανοί δεν την κάνανε, ή ότι ο Εφιάλτης δεν ήταν ο ίδιος Λεωνίδας.
Αυτό γιατί το λες?


Εσύ γιατί λες ότι ήταν 300?
Δεν το αμφισβητώ στην τελική, λέω απλώς ότι για τίποτα στην ιστορία δε μπορείς να είσαι σίγουρος, ένα υπερβολικό παράδειγμα έδωσα. Όμως από την άλλη πώς ξέρουμε ότι έτσι έγινε το πράγμα και δεν είναι ένα μύθος που έπλασαν οι σπαρτιάτες για αυτήν την περίσταση, να ξεπλύνουν την ντροπή που έστειλαν μόλις 300 στρατιώτες πάνω από το αυλάκι.




Title: Re: ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Post by: chabos4 on July 12, 2006, 17:29:29 pm
Γενικότερα υπάρχουν πράγματα για τα οποία δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι καθώς έχει διασωθεί μόνο το 5% της αρχαίας γραμματείας. Μέσα στην ακρότητα του παραδείγματος σου χάνεται αυτό που θες να πεις (νομίζω).
Για παράδειγμα μου φαίνεται παράξενο που ο Αρχιμήδης (τυχαίο όνομα) δεν παρατήρησε ότι δύο αντικείμενα διαφορετικού βάρους πέφτουν ταυτόχρονα στο έδαφος...
Σχετικά με τους 300 τώρα, την τελευταία μέρα ο Λεωνίδας αποδέσμευσε 2000 περίπου συμμάχους οι οποίοι μετέφεραν τα όσα έζησαν. Οι ιστορικοί που μας μετέφεραν τα γεγονότα θα είχαν υποστεί δριμύα κριτική στην εποχή τους αν έγραφαν ψέματα και πρώτοι από όλους θα το έκαναν οι Αθηναίοι.
Επίσης δεν ήταν ντροπή που έστειλαν 300 (800 μαζί με τους βοηθητικούς) γιατί ήταν επιχείρηση αυτοκτονίας, άλλωστε οι αθηναίοι δεν έστειλαν κανένα. Στις Πλαταιές οι Σπαρτιάτες έστειλαν όλους τους άνδρες τους, εκεί ξεπλύθηκε η ντροπή (αν υπήρχε), ποιος ο λόγος να διατηρηθεί και το ψέμα?
Θα είχε ενδιαφέρον το τι λέγεται στις περσικές πηγές. Γνωρίζει κανείς αν υπάρχουν και τι λένε για το θέμα?


Title: Απ: ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Post by: Karaμazoβ on July 14, 2006, 14:02:41 pm
Ενα απο τα μεγαλυτερα παραμυθακια που μας μαθαιναν στο σχολειο, ειναι πως "οι ρωμαιοι κατεκτησαν τους ελληνες με τα οπλα, και μετα οι ελληνες τους κατεκτησαν με τον πολιτισμο".

Aυτη τη δήλωση δεν την ειχε κανει καποιος Ελληνας αλλα ο Ρωμαιος ποιητης Ορατιος.

Κοιτα, αν ψαξεις ολη την αρχαια ρωμαϊκη γραμματεια, ειμαι σιγουρος οτι θα βρεις πολυ περισσοτερους να κραζουν τους ελληνες... Δεν εχω κατι συγκεκριμενο να σου παρουσιασω, αλλα δεν θεωρω λογικο να θαμπωθηκαν ολοι οι ρωμαοι διανοουμενοι της εποχης απο τον "δικο μας" πολιτισμο :P

Και προφανως, στα ελληνικα σχολεια, θα απομονωσουν το καλο τσιτατο για να διδαξουν ;)  Τι περιμενες να διαβασεις, οτι ημασταν ενα τσουρμο βρωμιαρηδες που μαλωναμε μεταξυ μας για το ποιος θα πατησει στην πλατη του αλλου, οτι ξεπουλουσαμε τα παντα για το τομαρι μας (Αλκιβιαδης) και δε δισταζαμε να σφαξουμε τους "ημετερους" εαν αμφισβητουσαν την κυριαρχια μας? :D

Εχω στο νού μου ένα Ρωμαίο που να κράζει τους Έλληνες: τον Κατωνα τον Τιμητη. Ο Κατων προβληματιζόταν ιδιαιτερα για διεισδηση των ελληνικων συνηθειων στη Ρωμαικη κοινωνια και απέδιδε σε αυτην την αλλιωση των ρωμαικων ηθων. Ως τιμητης προσπαθησε με νομους να περιορισει την πολυτέλεια και να ελεγξει την συμπαριφορα των πολιτων. Σε μια επιστολή του συμβουλευε να αποφεύγουν μεχρι και του Ελληνες γιατρους. Αλλα φυσικά απέτυχε.

Τωρα μου έρχεται και η ρηση του Βιργιλιου : "Τimeo Danaos et dona ferentis (= Να φοβάσαι τους Ελληνες ακομα κι οταν σου φερνουν δωρα.)"  ;)

Παρολα αυτα οι Ρωμαιοι θα έλεγα "επεσαν με τα μουτρα" στον ελληνικο πολιτισμο.Εγιναν "μαθητές" των Ελληνων. Πριν την κατακτηση της Ελλαδας λογοτεχνια δεν είχαν.Ουτε ρητορικη.Ουτε φιλοσοφια.Ουτε ιστοριογραφία.Και να πω και για τα πιο οφθαλμοφανη: πως αλλαξε η αρχιτεκτονική των κτηρίων τους και ποιους θεους υιοθετησαν για τους επομενους αιωνες.Ειναι παράλογο να μην παραδέχεσαι οτι οι Ρωμαιοι δεν δέχθηκαν τον ελληνικο πολιτισμο (και δημιουργησαν ένα ελληνορωμαικο πολιτισμο εν συνεχεια φυσικα).


Βασικα μετα την κατακτηση της Περσιας απο τον Αλεξανδρο επιχειρηθηκε κτ τετοιο αλλα περιεργως δεν εκατσε η δουλεια.... :-\

Ελα τωρααααααααααααααααααα ελεοςςςςςςςςςςς

Νομιζω πως εχουμε ξεπερασει το σταδιο που θεωρουσαμε οτι η εκστρατεια του Αλεξανδρου ηταν "εκπολιτιστικη" ;D ;D ;D


Δεν ειπα πως η εκστρατεια του Αλέξανδρου ηταν εκπολιτιστική. Καθαρά κατακτητική ήταν. Όμως μετά την κατάκτηση της Περσιας (για διοικητικους λογους προφανως) επιχειρήθηκε ανάμιξη στοιχείων του κατακτητη και του κατεκτημενου. Ενδεικτικά αναφέρω την εντολή του Αλεξανδρου να μάθουν οι Περσες ελληνικα και το ότι ο ιδιος ζούσε με το προτόκολλο της περσικής αυλής. Ε αυτό στην Αίγυπτο, ας πουμε, αυτη η μιξη πέτυχε.Στην Περσία δεν έκατσε...



Quiz : Ποιος ονόμασε τον Αλέξανδρο, "Μέγα" ;;;





Title: Re: ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Post by: chabos4 on July 18, 2006, 20:35:26 pm
Ο περσικός στρατός και στόλος κινήθηκαν παραλιακά αλληλουποστηριζόμενοι.
Αποφασίστηκε στο συνέδριο του Ισθμού οι 31 πόλεις που αποτελούσαν την ελληνική συμμαχία να αμυνθούν σε στεριά και θάλασσα.
Στην στεριά αποφασίστηκε να σταλούν 10.000 στα Τέμπη για την πρώτη ζώνη άμυνας, όμως οι στρατιώτες αντιλήφθηκαν ότι μπορούσαν να παρακαμθούν από τους Πέρσες από δυτικά και έτσι υποχώρησαν.
Η δεύτερη αμυντική γραμμή στην ξηρά σχηματίστηκε στις Θερμοπύλες ενώ ο ελληνικός στόλος θα ναυμαχούσε με τον περσικό όπου τον συναντούσε (Αρτεμίσιο).

Η μάχη των Θερμοπυλών και η ναυμαχία του Αρτεμισίου έλαβαν χώρα ταυτόχρονα.
Μετά την ήττα στις Θερμοπύλες δώθηκε εντολή να υποχωρήσει ο στόλος από το Αρτεμίσιο αν και νικούσε, με την σύμφωνη γνώμη του Ευριβιάδη και του Θεμιστοκλή.

Οι Πέρσες ανενόχλητοι πλέον κινήθηκαν Νότια λεηλατώντας την Ευβοια και την Βοιωτία πλησιάζοντας επικίνδυνα προς την ανυπεράσπιστη Αθήνα...


Title: Re: ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Post by: Vulcan on July 18, 2006, 21:48:35 pm
Οι Πέρσες ανενόχλητοι πλέον κινήθηκαν Νότια λεηλατώντας την Ευβοια και την Βοιωτία πλησιάζοντας επικίνδυνα προς την ανυπεράσπιστη Αθήνα...

Προσφορά στον Χάμπου από τον Βούλκαν:

Απόψε στη ΝΕΤ στις 23.00 "Ο Μέγας Αλέξανδρος"
Ρομπέρ Ροσέν 1956,
Ρίτσαρντ Μπάρτον, Φρεντερικ Μαρς, Κλερ Μπλούμ (τι μας λες τώρα ρε παππού!)
http://www.imdb.com/title/tt0048937/
Δεν λέει ότι ήταν ομοφυλόφυλος, δεν παίζει η Κολέτσα, γυρίστηκε πριν την παγκοσμιοποίηση, δείτε το!
Είναι βέβαια Δυτικό....


Title: Απ: ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Post by: miss_elec on July 18, 2006, 22:51:36 pm
Xεχεχ, ο Καραμαζόφ ποτέ δε λέει κάτι τυχαία: η ελληνική επίδραση στους Ρωμαίους περιλάμβανει ακόμη και αυτούσια μετάφραση γνωστών ρήσεων  8)

Συγκεκριμένα για την φράση "να φοβάσαι τους Ελληνες ακομα κι οταν σου φερνουν δωρα"

"...Λέμε : Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας (και όχι φέροντες).
Η φράση αυτή αποδίδεται στον Λαοκόοντα, που ήταν ιερέας των Τρώων. Ο ιερέας αυτός μάταια προσπάθησε να πείσει τους συμπατριώτες του Τρώες να μη μεταφέρουν τον Δούρειο Ίππο μέσα στην πόλη τής Τροίας, λέγοντάς τους "Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας", που σήμαινε "Να φοβάστε τους Έλληνες, ακόμη και αν έρχονται με δώρα".
  Στο ποίημα Αινειάδα τού Βιργιλίου συναντούμε τη φράση αυτή γραμμένη στα Λατινικά, που έχει ως εξής: Timeo Danaos et dona ferentes. Οι Τρώες δεν έδωσαν σημασία στα λόγια τού ιερέα τους και, τελικά, η πόλη τους καταστράφηκε.


Title: Re: ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Post by: chabos4 on August 01, 2006, 18:13:11 pm
http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Marathon (http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Marathon)

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Thermopylae (http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Thermopylae)

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Artemisium (http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Artemisium)

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Salamis (http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Salamis)

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Platea (http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Platea)

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Mycale (http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Mycale)