THMMY.gr

Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία => Η πολιτική για το Πανεπιστήμιο => Topic started by: τσαι-borg on August 23, 2010, 00:09:59 am



Title: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: τσαι-borg on August 23, 2010, 00:09:59 am
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=22/08/2010&id=195250 (http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=22/08/2010&id=195250)


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Godhatesusall on August 23, 2010, 00:54:27 am
προτείνω ως τμήμα να στείλουμε τον αθάνατο(EAJ) για εκπρόσωπο μας στον διάλογο

Θα είναι που θα είναι μπουρδέλο ο νέος-νέος νόμος πλαίσιο,τουλάχιστον να έχουμε σοβαρές τρολοσυζητήσεις στο φόρουμ.


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: EAJ on September 16, 2010, 21:06:26 pm
προτείνω ως τμήμα να στείλουμε τον αθάνατο(EAJ) για εκπρόσωπο μας στον διάλογο

Θα είναι που θα είναι μπουρδέλο ο νέος-νέος νόμος πλαίσιο,τουλάχιστον να έχουμε σοβαρές τρολοσυζητήσεις στο φόρουμ.

δέχομαι  :D ;D


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Johnny English on September 16, 2010, 22:00:00 pm
Εγώ λέω να κάνουμε κατάληψη από τώρα μέχρι το 2012 just in case.  :D


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on September 16, 2010, 22:36:44 pm
Εγώ λέω να κάνουμε κατάληψη από τώρα μέχρι το 2012 just in case.  :D

το 2012 θα καταστραφεί ο κόσμος όμως


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Johnny English on September 16, 2010, 22:39:19 pm
ακριβώς  :P


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: provataki on September 16, 2010, 22:52:35 pm
H Γιαννακου εμεινε με ενα ποδι.
αυτή θα μεινει με ενα βυζί;  :???:


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: ΚΗΜΜΥ on September 16, 2010, 23:57:46 pm
Εγώ λέω να κάνουμε κατάληψη από τώρα μέχρι το 2012 just in case.  :D

το 2012 θα καταστραφεί ο κόσμος όμως


ε για αυτο! :P


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Karaμazoβ on September 27, 2010, 13:28:00 pm
Μάνατζερ για στρατηγικό σχεδιασμό, προϋπολογισμό και διοίκηση

Πανεπιστήμια Α.Ε.

Το «παρωχημένο και εσωστρεφές» Πανεπιστήμιο της Μεταπολίτευσης φεύγει, το σύγχρονο ανώτατο Ιδρυμα της αριστείας, της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης έρχεται. Το δρόμο θα στρώσουν οι ριζικές αλλαγές σε διοίκηση-φοίτηση-χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων αλλά και στη «γεωγραφία» της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Το στίγμα έδωσε, χθες, από τους Δελφούς ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου:

- Οι φοιτητές θα εισάγονται απ' ευθείας σε σχολές ή και στα ίδια τα ΑΕΙ, θα αλλάζουν -αν θέλουν- αντικείμενο σπουδών, αλλά θα πρέπει να περνούν τα προαπαιτούμενα για να φθάσουν στο πτυχίο.

- Η χρηματοδότηση θα ακολουθεί τον φοιτητή και όχι το Ιδρυμα.

- Το Ιδρυμα θα έχει οικονομική αυτοτέλεια, ευθύνη για τη μισθοδοσία αλλά και δυνατότητα πρόσληψης καθηγητών «υψηλού κύρους».

- Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα συνδέονται με επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα, θα ανοιχτούν στην ελεύθερη αγορά.

«Είμαστε στις τρεις πρώτες χώρες ως προς το ποσοστό των νέων που μπαίνουν στα τριτοβάθμια Ιδρύματα, αλλά είμαστε στην 118η θέση ως προς την αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού μας συστήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, χθες, στην εναρκτήρια συνάντηση της δημόσιας διαβούλευσης που θα διαρκέσει τρεις μήνες (θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου). «Η παιδεία είναι πυρήνας των αλλαγών, όχι μόνο για το αύριο αλλά και για το σήμερα. Είναι βασικό ζητούμενο για την επιβίωση της χώρας», τόνισε, για να σκιαγραφήσει το σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα που θα συντελέσει στην έξοδο από την κρίση. Τα βασικά σημεία του νέου προφίλ των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ προσδιορίζουν:

- Τη σύνδεση με τη Διά Βίου Μάθηση για να «πέσουν τα τείχη» μεταξύ των βαθμίδων εκπαίδευσης και των τομέων επιστήμης. «Γιατί να μην εισάγεται κανείς κατ' ευθείαν στο Ιδρυμα, ώστε ο πρώτος να έχει ευρύτητα επιλογών και το δεύτερο δυνατότητα διαμόρφωσης πτυχίων;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

- Τη σύνδεση με την περιφερειακή ανάπτυξη και την αγορά εργασίας που θα επέλθει και μέσα από τη χωροταξική αναδιάρθρωση με τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο Ιδρυμάτων και τμημάτων.

- Την εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων και τη διεθνοποίησή τους, ώστε να μπορούν να δέχονται και καθηγητές και φοιτητές από το εξωτερικό. «Είμαστε από τις 30 πλουσιότερες χώρες αλλά έχουμε κακή διαχείριση πλούτου. Πρέπει να αναδείξουμε όλες τις δυνάμεις μας» τόνισε.

Ως εκ τούτου, κρίνεται επιβεβλημένο από την κυβέρνηση να μείνει πίσω το σημερινό Πανεπιστήμιο και μαζί όλη η παθογένεια που ξεκινά από «το σκοταδισμό, την αδιαφάνεια και την αναχρονιστικότητα» και φθάνει στις «πελατειακές σχέσεις, τις συναλλαγές φοιτητικών παρατάξεων με καθηγητές για θέματα εξετάσεων και βαθμούς, καθώς και την εξάντληση της περιφερειακής ανάπτυξης στους φοιτητές-πελάτες των τοπικών μπαρ, στους ενοικιαστές δωματίων, άντε και σε κανένα καλό γαμπρό ή νύφη».

Η υπουργός Παιδείας το είπε αλλιώς: «Η περίοδος του Πανεπιστημίου της Μεταπολίτευσης έχει κλείσει τον ιστορικό της κύκλο». Ωρα για το «νέο Πανεπιστήμιο». Και για όσους θέλουν να καταλάβουν τη νέα εποχή, εξήγησε: «Αν κάποτε το ζητούμενο ήταν να μπει η πολιτική στο Πανεπιστήμιο, τώρα είναι η πολιτική για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ».

Πυλώνες της φιλόδοξης μεταρρύθμισης (που πρώτη αποκάλυψε η «Ε» τον περασμένο Μάιο), που φυσικά θα συνδυαστεί και με το νέο υπό κατάρτιση εξεταστικό σύστημα (από το 2013), είναι:

- Ουσιαστική αυτοτέλεια των Ανώτατων Ιδρυμάτων.

- Θεσμική εισαγωγή της αξιολόγησης και κοινωνικής λογοδοσίας.

- Διεθνοποίηση της λειτουργίας των Ιδρυμάτων και τόνωση της εξωστρέφειας.

- Σύνδεσή τους με την κοινωνία και την οικονομία, με μετρήσιμα στοιχεία ως προς την πρόοδό τους σε στοχοθετημένα πεδία (έρευνα, τεχνολογία, κοινωνία της γνώσης).

Ολα αυτά θα γίνουν με τη δημιουργία νέας ταυτότητας για τα Ιδρύματα (θα οριοθετηθούν εκ νέου οι όροι Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ), νέας ταυτότητας για τον φοιτητή (που θα σπουδάζει σε νέο, σύγχρονο, ευέλικτο περιβάλλον με διεθνή προπτυχιακά, μεταπτυχιακά κ.ά.), νέας ταυτότητας για τους καθηγητές (εκλογή από ξένους εμπειρογνώμονες, ανταγωνιστικότητα κ.ά.) και τέλος με τη χωροταξική και θεματική αναδιάρθρωση.*

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ

Διαφορετικό σύστημα ανάλογα με τα μέγεθος και το προφίλ του κάθε ιδρύματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι ένα λιτό θεσμικό πλαίσιο που θα δίνει τις βασικές κατευθύνσεις-προδιαγραφές και ένας ισχυρός εσωτερικός κανονισμός που θα ορίζει όλα τα πεδία λειτουργίας του ιδρύματος.

Προτείνονται:

- Βασική ακαδημαϊκή μονάδα είναι η σχολή στην οποία θα γίνεται πλέον η εισαγωγή των φοιτητών και από την οποία θα παίρνουν πτυχία. Καταργούνται τα τμήματα. Μετά το πρώτο έτος θα γίνεται η κατανομή των προγραμμάτων σπουδών ενώ θα ευνοείται και η αλλαγή προγραμμάτων σπουδών κατά τη διάρκεια φοίτησης.

- Κατάργηση του συστήματος διδασκαλίας με διαλέξεις σε αμφιθέατρα. Σχεδιάζεται το προφίλ του εκπαιδευτηρίου με καταγραφή της παρουσίας και της απόδοσης των φοιτητών.

- Σπουδές κατ' έτος, κατ' εξάμηνο, θέσπιση προαπαιτούμενων για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση των σπουδών. Μέτρο που εντάσσεται στην καταπολέμηση των «αιώνιων» φοιτητών.

- Κατάργηση των εξεταστικών περιόδων.

- Σύστημα πιστοποίησης σπουδών.

- Εφαρμογή του ευρωπαϊκού συστήματος (ECTS) με βάση τις διδακτικές μονάδες, οι οποίες θα αποτελούν και σημαντικό κριτήριο για τη διάρκεια των σπουδών.

- Υιοθέτηση ψηφιακού συγγράμματος. Η ηλεκτρονική παραγγελία τους συμβάλλει στην καταγραφή των ενεργών φοιτητών αλλά... και των «αιωνίων».

- Οργάνωση Κέντρων Αριστείας.

- Αναδιάρθρωση του θεσμού της πρακτικής άσκησης.

- Νέος σχεδιασμός για τον συντονισμό μεταπτυχιακών με τρόπο που θα ορίζει το κάθε ίδρυμα.

- Σύνδεση των προγραμμάτων της Διά Βίου Μάθησης με τα Ανώτατα Ιδρύματα, καθώς όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης θα ενταχθούν στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων. Στο ίδιο πλαίσιο και με εισιτήριο την πιστοποίηση ή τη συλλογή πιστοποιήσεων επαγγελματικών δικαιωμάτων (από διάφορους τίτλους) θα πραγματοποιούνται και οι μετακινήσεις (ή μεταπηδήσεις) από βαθμίδα σε βαθμίδα.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ

1 Συμβούλια διοίκησης για στρατηγικό σχεδιασμό και οικονομικά. Πρυτάνεις, μόνο για ακαδημαϊκά

2 Οικονομική αυτοτέλεια στα ιδρύματα. Υπεύθυνα και για μισθοδοσία.

3 Σύνδεση αξιολόγησης - χρηματοδότησης.

4 Σύνδεση χρηματοδότησης με ελεύθερη αγορά. Δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Χρηματοδότησης των ΑΕΙ.

5 Εισαγωγή σε σχολές ή και σε ΑΕΙ. Δυνατότητα αλλαγής σπουδών μετά το α' έτος.

6 Κάρτα - κουπόνι φοιτητή, που του εξασφαλίζει την προσωπική του χρηματοδότηση.

7 Κατάργηση διδασκαλίας με διαλέξεις σε αμφιθέατρα, καταγραφή παρουσιών και απουσιών.

8 Θέσπιση προαπαιτούμενων για τη συνέχιση των σπουδών.

9 Ψηφιακά συγγράμματα.

10 Περιφερειακά συμβούλια, αρμόδια για πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ερευνητικά κέντρα. «Καλλικράτης» σε όλα τα Ιδρύματα

Αξιολόγηση και σύνδεση με έρευνα, χρηματοδότηση

Οι ριζικές αλλαγές στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που παρουσίασε στους Δελφούς ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, είναι αναλυτικά:

ΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

1. Ανώτατο όργανο το Συμβούλιο Διοίκησης, αρμόδιο για στρατηγικό σχεδιασμό, προϋπολογισμό και άλλα καθήκοντα διοίκησης και λειτουργίας που υπάγονταν στο υπουργείο Παιδείας. Θα συμμετέχουν προσωπικότητες εκτός Πανεπιστημίου. Η εξεύρευση πόρων, βασικό μέλημα.

- Οι πρυτάνεις υπεύθυνοι αποκλειστικά για ακαδημαϊκά ζητήματα. Διορίζονται με νέο τρόπο (στα μεγάλα ιδρύματα και με διαγωνισμό).

- Σύγκλητοι και άλλα νέα συλλογικά όργανα μετέχουν (σύμφωνα με πληροφορίες) στα ακαδημαϊκά, αναλαμβάνουν εποπτικούς και άλλους ρόλους και συγκροτούνται από διακεκριμένες προσωπικότητες εντός κι εκτός ιδρύματος.

2. Σύνδεση αξιολόγησης με χρηματοδότηση. Θα είναι εξωτερική από διεθνείς εμπειρογνώμονες και θα αφορά όλα τα στάδια λειτουργίας του ιδρύματος. Πιστοποιούνται σπουδές και ιδρύματα.

3. Οικονομική αυτοτέλεια. Πλήρης διαχείριση από τα ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας, στο πλαίσιο της οποίας θα προσλαμβάνονται και «υψηλού κύρους εκπαιδευτικοί».

4. Προγραμματικές συμφωνίες με ειδικά κριτήρια βάσει των οποίων θα μετρώνται η απόδοση και αποδοτικότητα των ιδρυμάτων. Καθοριστικός ο δείκτης σχέσης χρηματοδότησης και απόδοσης επενδύσεων. Λαμβάνονται υπ' όψιν ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία, όπως αριθμός εισακτέων, πτυχιούχων, απορρόφηση αποφοίτων από την αγορά, ερευνητικές επιδόσεις κ.ά.

5. Ανάληψη ευθύνης για όλες τις παροχές (σίτιση, στέγαση) από τα ιδρύματα, που θα πρέπει να «ανοιχτούν» και στον ιδιωτικό τομέα.

- Δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.

- Κάρτα ή κουπόνι φοιτητή για πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες.

- Νέο σύστημα φοιτητικών υποτροφιών και δανείων σε συνεργασία με τράπεζες.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

- Εκλογή καθηγητών από διεθνούς σύνθεσης εκλεκτορικά σώματα.

- Δυνατότητα ταυτόχρονης κατοχής θέσης ΔΕΠ σε ελληνικά και ξένα ιδρύματα.

- Διεύρυνση θεσμού επισκεπτών καθηγητών.

- Ιδρυση ακαδημαϊκών εδρών με χορηγία.

- Ενθάρρυνση ίδρυσης παραρτημάτων σε άλλες χώρες και εντατικοποίηση συμμετοχής στα ευρωπαϊκά προγράμματα.

ΕΡΕΥΝΑ

- Χρηματοδότηση βάσει α) εθνικών στρατηγικών β) αριστείας.

- Αξιολόγηση των ερευνητικών προγραμμάτων από ξένους αξιολογητές βάσει των διεθνών προδιαγραφών.

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

- Συγχωνεύσεις, καταργήσεις, συνενώσεις ιδρυμάτων βάσει «πρωτίστως ακαδημαϊκών και δευτερευόντως οικονομικών και κοινωνικών κρσιτηρίων».

- Συντονισμός ανά περιφέρεια από τα Περιφερειακά Συμβούλια, όπου θα μετέχουν και πανεπιστημιακοί και κοινωνικοί φορείς (και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση). Θα εποπτεύουν πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ερευνητικά κέντρα



http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=207111


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: tesla on September 27, 2010, 13:52:38 pm
Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα συνδέονται με επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα, θα ανοιχτούν στην ελεύθερη αγορά. ^mountza^

Σοσιαλιστη μου εσυ.


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on September 27, 2010, 15:13:38 pm
καταργηση των εξεταστικων, τι ειναι?????? :D :o :D


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: arashi on September 27, 2010, 15:16:56 pm
καταργηση των εξεταστικων, τι ειναι?????? :D :o :D

Πελατειακη σχεση απο το σπιτι  :D


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: cyb3rb0ss on September 27, 2010, 15:38:20 pm
καταργηση των εξεταστικων, τι ειναι?????? :D :o :D

Πελατειακη σχεση απο το σπιτι  :D

Θα βγάλουν απίστευτο χρήμα φροντιστήρια του τύπου : "Αναλαμβάνουμε ΚΑΘΕ είδους εργασία..."

Πίστεψε με θα πλουτίσουν... και μετά... αντε πήγαινε στη συνέλευση να το καταπολεμήσεις αυτό...


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: arashi on September 27, 2010, 15:52:53 pm
καταργηση των εξεταστικων, τι ειναι?????? :D :o :D

Πελατειακη σχεση απο το σπιτι  :D

Θα βγάλουν απίστευτο χρήμα φροντιστήρια του τύπου : "Αναλαμβάνουμε ΚΑΘΕ είδους εργασία..."

Πίστεψε με θα πλουτίσουν... και μετά... αντε πήγαινε στη συνέλευση να το καταπολεμήσεις αυτό...

Λοιπον τελειωνε με το στρατο εχουμε φροντιστηριο να ανοιξουμε  :D :D :D :D :D


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: cyb3rb0ss on September 27, 2010, 16:00:09 pm
καταργηση των εξεταστικων, τι ειναι?????? :D :o :D

Πελατειακη σχεση απο το σπιτι  :D

Θα βγάλουν απίστευτο χρήμα φροντιστήρια του τύπου : "Αναλαμβάνουμε ΚΑΘΕ είδους εργασία..."

Πίστεψε με θα πλουτίσουν... και μετά... αντε πήγαινε στη συνέλευση να το καταπολεμήσεις αυτό...

Λοιπον τελειωνε με το στρατο εχουμε φροντιστηριο να ανοιξουμε  :D :D :D :D :D

Χμμμ... Δεν είναι κακή ιδέα... Λες?  8))


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Anyparktos on September 27, 2010, 16:12:51 pm
Quote
Σχεδιάζεται το προφίλ του εκπαιδευτηρίου με καταγραφή της παρουσίας και της απόδοσης των φοιτητών
Βρε δε γαμιουνται λεω εγω?Ενηλικες ανθρωποι με το λουρι να παρακολουθουμε τον καθενα?4 Χρονια τωρα,40 μαθηματα περασμενα κι εχω να πατησω σε παραδοση απο το 2007.Τους πειραξε η απουσια μας βλεπετε.Οχι το οτι δεν αποκομιζεις τιποτα απο τις παραδοσεις,ουτε το οτι αν παρακολουθουσαμε τα παντα θα ειχαμε 2 ωρες για καφε καθε βδομαδα.Αμα θελουν να το κανουν λυκειο καλως θα πρεπει να τα κανουμε πουτανα.Οχι για καναν αλλον αλλα για το μελλοντικο συμφοιτητη και συναδερφο που δε θα μπορεσει να ζησει ποτε τη ζωη του.


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Grecs on September 27, 2010, 16:50:07 pm
 Κλασσικοι ασχετοι φερνουν πραμματα απο τα πανεπιστημια του εξωτερικου χωρις να τα προσαρμοζουν στην ελληνικη πραγματικοτητα. Καθυστερια.


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Niels on September 27, 2010, 16:54:13 pm
Δεν είναι καθόλου άσχετοι. Ξέρουν πολύ καλά τι κάνουνε. Θα μπεις μπροστά, να τους εμποδίσεις, ή θα γκρινιάζουμε στο φόρουμ όλοι μαζί? Εκεί είναι το ζήτημα


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Grecs on September 27, 2010, 17:00:14 pm
 Εγω μιλουσα για τις λεπτομερειες οπως πχ τις παρουσιες στα μαθηματα, τα περι αιωνιων κλπ. Ναι για τις επιχειρησεις  κλπ ξερουν τι κανουνε  για τα υπολοιπα δεν εχουν ιδεα.


 Για πες μου τι να κανω για να τους εμποδισω? 


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Niels on September 27, 2010, 17:05:06 pm
Προκειμένου να οργανώσουν οι φοιτητές τον αγώνα τους στήσαμε τις Επιτροπές Αγώνα εδώ και 2 χρόνια. Έλα στην επόμενη, άκου και πες ό,τι ό,τι ό,τι θέλεις και πιστεύεις πως θα βοηθήσει. Και να φέρεις κι άλλους. Το ίδιο γίνεται σε όλες τις σχολές. Είναι το μόνο που μπορείς να κάνεις


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Karaμazoβ on September 27, 2010, 17:08:51 pm
Αυτό που προσπαθούν απεγνωσμένα είναι να αποδεσμεύσουν κρατικά κεφάλαια για την Ανωτατη Εκπαιδευση, και το ρόλο χρηματοδότη να αναλάβουν οι εταιρίες.
Ταυτόχρονα, το πανεπιστήμιο γίνεται πιο πολυ ερευνητικό κεντρο, παρα εκπαιδευτικο.


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Grecs on September 27, 2010, 17:10:10 pm
Αν και ηταν τρολοερωτηση τεσπα.

1ον εχω αλλεργια στους κνιτες
2ον δραστηριοποιουμαι εκτος σχολης γιατι η μικρη βουλη που χετε στησει εκει δε με εκφραζει (ΓΣ)
3ον κυριλε


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Niels on October 01, 2010, 00:16:55 am
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ

Για το «μνημόνιο της παιδείας» που εξήγγειλε η κυβέρνηση


       Να σημάνει συναγερμός του λαού και της νεολαίας! Απέναντι στο ωμό, ξεδιάντροπο ξεπούλημα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις επιχειρήσεις που εξήγγειλαν ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Παιδείας στους Δελφούς.
       Τα στελέχη του υπουργείου παιδείας, με ομοβροντίες δηλώσεων στα ΜΜΕ που έσπευσαν να διαφημίσουν τα νέα μέτρα του ΠΑΣΟΚ, ήταν ξεκάθαροι! Η παιδεία πρέπει να αντιστοιχηθεί πλήρως στις ανάγκες των μονοπωλίων και της αγοράς. Φέρνουν σαρωτικές αλλαγές!
       Ξεθεμελιώνουν ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Ιδιωτικοποιούν τα δημόσια ιδρύματα στήνοντας Πανεπιστήμια-επιχειρήσεις. Στρώνουν το δρόμο για να μπουν δίδακτρα. Οι μαθητές θα μπαίνουν πλέον στην ιδιωτικοποιημένη Ανώτατη Εκπαίδευση, για να τους «δασκαλεύουν» βιομήχανοι και εφοπλιστές πώς θα γίνουν φτηνή σάρκα στις στοχεύσεις του κεφαλαίου.
       Γι' αυτό καταργούν τη φοιτητική μέριμνα, αφήνουν τις εστίες να ρημάξουν, πετάνε τους σπουδαστές στο δρόμο, κλείνουν λέσχες και εστιατόρια, δε δίνουν στους φοιτητές τα πάσο, κόβουν βιβλία και σημειώσεις για να τα ψηφιοποιούν οι μεγαλοκαρχαρίες των εκδοτικών οίκων.
       Εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς. Η λαϊκή οικογένεια ήδη με το ζόρι στέλνει τα παιδιά της μέχρι το λύκειο. Τα παιδιά του λαού, που μέχρι σήμερα με δυσκολία τέλειωναν τις σπουδές, πλέον δε θα μπορούν να σπουδάσουν.
       Η κυβέρνηση εξήγγειλε μεγάλες μπίζνες μέσα στα ιδρύματα. Διευρύνονται τα πεδία κερδοφορίας στην Παιδεία για το μεγάλο κεφάλαιο. Στήνονται μαγαζιά και παραμάγαζα με όχημα τη «διοικητική και οικονομική αναδιάρθρωση», την αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής, τη διάλυση των προγραμμάτων σπουδών, το ξεπούημα της έρευνας και την ανταποδοτική αξιολόγηση.
       Το «μνημόνιο της παιδείας» είναι σάρκα από τη σάρκα του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, έχει προετοιμαστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, είναι η πολιτική της ΕΕ.
       ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ! Κάθε λαϊκό σπίτι που έχει μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές, όλος ο λαός να απαντήσει με πόλεμο στον πόλεμο που μας κύρηξαν. Όλοι στον αγώνα. Πολιτικοποιημένο οργανωμένο κίνημα για την παιδεία των λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων.


Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ
27/09/2010


PS: Η Επιτροπή Αγώνα Ηλ-Μηχ θα συνεδριάσει αύριο στις 12 η ώρα


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on October 04, 2010, 15:41:38 pm
(http://www.spoudastes.gr/wp-content/uploads/anakoinwsi_athinas.jpg)
(http://www.spoudastes.gr/wp-content/uploads/anakoinwsi_athinas2.jpg)
edit-διορθωση : *Αυριο παρασταση διαμαρτυριας της Επιτροπης Αγωνα στον προεδρο του Τμηματος μας στις 13:00
*Πεμπτη 7 Οκτωβρη, 10:30 στην Πλατεια Χημειου συλλαλητηριο ΜΑΣ


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on October 06, 2010, 01:34:41 am
Τις 33 έφθασαν σήμερα οι καταλήψεις σχολείων στη Θεσσαλονίκη, από 17 που ήταν χθες.


Μεταξύ των αιτημάτων των μαθητών περιλαμβάνονται το θέμα των απουσιών και των βιβλίων έως τη χρήση κινητών τηλεφώνων από τους καθηγητές και το κάπνισμα στην αυλή.

Οι μαθητικές κινητοποιήσεις αφορούν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και επεκτείνονται σχεδόν σε κάθε περιοχή του νομού.

Υπό κατάληψη βρίσκονταν χθες σχολεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, την Καλαμαριά, τις Συκιές, τον Εύοσμο, τη Σταυρούπολη, τους Αμπελόκηπους, τη Χαλάστρα και τη Χαλκηδόνα.

Εν τω μεταξύ, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης καλεί τους μαθητές να συμμετέχουν σε συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, στις 10 το πρωί της Πέμπτης, με σημείο συγκέντρωσης το άγαλμα του Βενιζέλου.


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Issle on October 06, 2010, 03:20:23 am
Quote
το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης
Τί είναι αυτό ?  :???:


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Ex_Mechanus on October 06, 2010, 05:44:33 am
mia kaki arxi


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on October 13, 2010, 18:54:04 pm
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=32600948

 :-X


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on October 13, 2010, 18:56:08 pm
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=207111


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on October 15, 2010, 01:26:30 am
Σκέφτηκα να γράψω κάποιο πρώτο σχολιασμό στα όσα επαρκώς χονδροειδή για να μείνουν ασχολίαστα υπάρχουν στα παραπάνω άρθρα...μήπως έτσι ξεκινήσει κάποια συζήτηση...

"Η χρηματοδότηση θα ακολουθεί τον φοιτητή και όχι το Ιδρυμα. "

αυτή η φράση δεν μπορεί να γίνει κατανοητό το τι σημαίνει...
προσωπικά μπορώ να την ερμηνεύσω με μερικούς τρόπους αλλά και πάλι δεν ξέρω αν "πιάνω το νόημα"
α) ο φοιτητής θα φέρει στους ώμους του την ευθύνη της χρηματοδότησης του ιδρύματος στο οποίο σπουδάζει... αλλά με ποιό τρόπο? με τις "προσωπικές επιδόσεις" του και τους "τίτλους αριστείας" του?
(η αριστεία είναι λιγο αστεία λέξη γενικά  ;D)
η πίεση πάνω σε αποπροσανατολισμένα 18χρονα παιδάκια θα γίνει ακόμη πιο αφόρητη? τι προβλέπεται στο μέλλον?
2)το ίδρυμα θα χρηματοδοτείται με βάση την προτίμηση της σχολής στα μηχανογραφικά από τους φοιτητές και τις οικογένειές τους? (κατα το θατσερικό "δεν υπάρχει κοινωνία, μόνο τα άτομα και οι οικογένειές τους?")?


"Το Ιδρυμα θα έχει οικονομική αυτοτέλεια, ευθύνη για τη μισθοδοσία αλλά και δυνατότητα πρόσληψης καθηγητών «υψηλού κύρους». "


Το παραπάνω υποννοεί σαφώς φαντάζομαι μια εταιρεία Α.Ε. όπου οι επιχειρηματίες - ΔΕΠ θα προσπαθούν απεγνωσμένα να... πουλήσουν το προϊόν (το ποιό??)... και φαντάζομαι ξεχνάμε την οποιαδήποτε σύνδεση της μόρφωσης γενικά με την πνευματική ολοκλήρωση και την διαμόρφωση συνείδησης ενός πολίτη, πράγμα που υποτίθεται ότι επιθυμεί το κράτος ως τώρα (βάσει του Συντάγματος).
Αλλά μάλλον αυτά θα είναι... φαντάσματα της παρωχημενης μεταπολίτευσης.

Επίσης.... ποιοί είναι "υψηλού κύρους" και ποιοί "χαμηλού?"
πώς προσμετράται η ποσότητα?


"καταγραφή απουσιών και παρουσιών / κατάργηση διαλέξεων σε αμφιθέατρα"

ίσως κατάργηση της κριτικής ικανότητας του φοιτητή για την προσωπική επιλογή της μελέτης που θα κάνει και επιστροφή του στο αποτυχημένο φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης...

"1 Συμβούλια διοίκησης για στρατηγικό σχεδιασμό και οικονομικά. Πρυτάνεις, μόνο για ακαδημαϊκά"

Δηλαδή με απλά λόγια... δείξε μου το μάνατζερ που έχεις να σου πώ τι έρευνα κάνεις. Αν δεν τον πείσεις, έχασες, λυπάμαι. Οι ιδέες σου για την έρευνα είναι για τον κάλαθο των αχρήστων,ή δε συμφέρουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Κατακαημένη "ακαδημαϊκή ελευθερία" θα αποτελέσεις παρελθόν.

"Ανώτατο όργανο το Συμβούλιο Διοίκησης, αρμόδιο για στρατηγικό σχεδιασμό, προϋπολογισμό και άλλα καθήκοντα διοίκησης και λειτουργίας που υπάγονταν στο υπουργείο Παιδείας. Θα συμμετέχουν προσωπικότητες εκτός Πανεπιστημίου. Η εξεύρευση πόρων, βασικό μέλημα. "

το bold πώς ακριβώς εξασφαλίζει την ... "αυτοτέλεια" των ιδρυμάτων?

"Προγραμματικές συμφωνίες με ειδικά κριτήρια βάσει των οποίων θα μετρώνται η απόδοση και αποδοτικότητα των ιδρυμάτων. Καθοριστικός ο δείκτης σχέσης χρηματοδότησης και απόδοσης επενδύσεων. Λαμβάνονται υπ' όψιν ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία, όπως αριθμός εισακτέων, πτυχιούχων, απορρόφηση αποφοίτων από την αγορά, ερευνητικές επιδόσεις κ.ά. "

τρομακτικό ολόκληρο, δεν κάνω κάν στον κόπο να τα βάλω σε μπόλντ


"Ανάληψη ευθύνης για όλες τις παροχές (σίτιση, στέγαση) από τα ιδρύματα, που θα πρέπει να «ανοιχτούν» και στον ιδιωτικό τομέα. "


Η εστία δεν είναι ενοικιαστής και η λέσχη δεν είναι εστιατόριο. Αν είναι να γίνουν, μπορουμε και μόνοι μας να τα κλείσουμε. Δε χρειάζεται να υπάρχουν κατ' αυτό τον τρόπο και να ξεφτυλιζόμαστε τσάμπα.

"Νέο σύστημα φοιτητικών υποτροφιών και δανείων σε συνεργασία με τράπεζες."

η λέξη τράπεζες από μόνη της τρομακτική, αλλά μαζί με τα υπόλοιπα ισοπεδώνει...
όποιος ανακατεύεται με τις τράπεζες των τρώνε οι κότες... όπως φαντάζομαι θα γίνει και με τα αρμόδια "συμβούλια" που θα το παίζουν πρυτανικές αρχές.


Ιδρυση ακαδημαϊκών εδρών με χορηγία.


 :o

(που είσαι Τσόμσκι να ρίξεις φάσκελο)

"Συγχωνεύσεις, καταργήσεις, συνενώσεις ιδρυμάτων βάσει «πρωτίστως ακαδημαϊκών και δευτερευόντως οικονομικών και κοινωνικών κρσιτηρίων»."


α ωραία θα γίνουμε στις αίθουσες οι εξακόσιοι αντί για τους τριακόσιους (γενναίους) που είμαστε τώρα κρεμασμένοι από τα παράθυρα
και το καλύτερο... θα παίρνουν και απουσίες για όσους κάθονται στο διάδρομο  ;D

"Συντονισμός ανά περιφέρεια από τα Περιφερειακά Συμβούλια, όπου θα μετέχουν και πανεπιστημιακοί και κοινωνικοί φορείς (και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση). Θα εποπτεύουν πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ερευνητικά κέντρα."

ωραία θα έχει λόγο και ο τοπικός κομματικός Βεληγκέκας
(εμείς οι ΑΠΘίτες θα έχουμε τον Ψωμιάδη να μας εποπτεύει  ;D ;D)


"Με διεθνή διαγωνισμό θα καλύπτεται η θέση των πρυτάνεων στα μεγάλα και δημοφιλή ιδρύματα, ενώ σε άλλα θα υπάρχουν διορισμένοι  :o από το υπουργείο πρυτάνεις ή πρόεδροι των διοικουσών επιτροπών (η Αρχή του πανεπιστημίου θα προκηρύσσει διαγωνισμό κύρους, για να βρίσκει τον καλύτερο πρύτανη που υπάρχει στον κόσμο ;D ;D ;D ;D). Το πρυτανικό συμβούλιο καταργείται, μαζί του φυσικά και η συμμετοχή των φοιτητών στη διοίκηση και αντικαθίσταται από διοικητικό συμβούλιο (ΔΣ), στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν και προσωπικότητες κύρους εκ των ΑΕΙ."


1)Α ρε δόξες ... διεθνείς διαγωνισμοί για "αλεξιπτωτιστές" που λόγω εμπειρίας "εκτός" του ιδρύματος... θα έρθουν να κάνουν κουμάντο τα "του οίκου" του ιδρύματος...
μπάχαλο!

2)"Διορισμένοι" πρυτάνεις από το υπουργείο? τί εννοούμε τελικά με την "αυτοτέλεια" των πανεπιστημίων
?
πλάκα μας κάνουν????

3) Bye Bye συνδιοίκηση. Αυτά τα ωραία και παρωχυμένα της μεταπολίτευσης ούτως ή άλλως ποτέ δεν μπορέσαμε να τα αγαπήσουμε όπως τους πρέπει. Καιρός να τα αποχαιρετίσουμε.


ΥΓ Μπορεί να ήμουν αρκετά δηκτική για αρχή. Είναι λόγω έκπληξης γι'αυτά που διάβασα.











Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on October 15, 2010, 02:02:24 am

"Το Ιδρυμα θα έχει οικονομική αυτοτέλεια, ευθύνη για τη μισθοδοσία [...] "


Το παραπάνω υποννοεί σαφώς φαντάζομαι μια εταιρεία Α.Ε. [...]
ο Μυλοπουλος αυτο φαινεται να το εφαρμοζει πριν καν περασει απο τη βουλη! :D
μαζεψε  τις καθαριστριες και τους ειπε οτι θα διωξει τον εργολαβο και θα τις προσλαβει σε εταιρια του πανεπιστημιου.
μαλιστα καποιες απο αυτες που ειχανε ξεκινησει απο εναν Α μισθο και ειχανε φτασει με τον καιρο σε εναν Α+x, θα παιρνουν λιγοτερα απ'οτι τωρα ( που και τωρα ξερουμε πολυ καλα οτι δε παιρνουν ουτε ~700! )


"Νέο σύστημα φοιτητικών υποτροφιών και δανείων σε συνεργασία με τράπεζες."

η λέξη τράπεζες από μόνη της τρομακτική, αλλά μαζί με τα υπόλοιπα ισοπεδώνει...
όποιος ανακατεύεται με τις τράπεζες των τρώνε οι κότες... όπως φαντάζομαι θα γίνει και με τα αρμόδια "συμβούλια" που θα το παίζουν πρυτανικές αρχές.
στηριξη της οικονομιας!!!!!!! ^peace^


Ιδρυση ακαδημαϊκών εδρών με χορηγία.


 :o
θελεις σαν τμημα καθηγητες πανω στο ταδε αντικειμενο?
στα τετοια μας!!
εμεις θα σου κανουμε εδρες με χορηγια στο αλλο που θελουμε εμεις! :D
και θα σου αλλαξουμε και το προγραμμα σπουδων για να κολλησει περισσοτερο με τα δικα μας ζητουμενα!

"Συντονισμός ανά περιφέρεια από τα Περιφερειακά Συμβούλια, όπου θα μετέχουν και πανεπιστημιακοί και κοινωνικοί φορείς (και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση). Θα εποπτεύουν πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ερευνητικά κέντρα."

ωραία θα έχει λόγο και ο τοπικός κομματικός Βεληγκέκας
(εμείς οι ΑΠΘίτες θα έχουμε τον Ψωμιάδη να μας εποπτεύει  ;D ;D)
...Ψωμιαδης! ^notworthy^ ;D ;D ;D

στην ουσια αυτο ερχεται να κολλησει μαζι με Καλλικρατη, Εθνικο Πλαισιο Προσοντων και νομοσχεδιο για Δια Βιου Μαθηση.
μη ακαδημαικοι φορεις συνδεονται με το πτυχιο μας, οι περιφερειες συνδεονται με τη δια βιου μαθηση (γιαυτο ψηφισε "Λαικη Συσπειρωση" !!!!!!!!!  8)) )
και οριστε και ενα πολυ ενδιαφερον κομματακι ( απο εδω --> http://www.gsae.edu.gr/index.php/purpose )

"γ) Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι
Η Περιφέρεια καταρτίζει, στο πλαίσιο του περιφερειακού αναπτυξιακού προγράμματός της, το περιφερειακό πρόγραμμα δια βίου μάθησης, με βάση το αντίστοιχο εθνικό. Το περιφερειακό πρόγραμμα δια βίου μάθησης περιλαμβάνει ιδίως επενδύσεις, προγράμματα ή επιμέρους δραστηριότητες επαγγελματικής κατάρτισης.
Οι δραστηριότητες του περιφερειακού προγράμματος διά βίου μάθησης μπορεί να χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, από επιχορηγήσεις και από ίδιους πόρους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Ο Δήμος καταρτίζει, στο πλαίσιο του τοπικού αναπτυξιακού προγράμματός του, το τοπικό πρόγραμμα δια βίου μάθησης, με βάση το αντίστοιχο εθνικό και περιφερειακό πρόγραμμα διά βίου μάθησης. Το τοπικό πρόγραμμα διά βίου μάθησης περιλαμβάνει ιδίως επενδύσεις, προγράμματα ή επιμέρους δραστηριότητες εκπαίδευσης ενηλίκων.
Οι δραστηριότητες του τοπικού προγράμματος διά βίου μάθησης μπορεί να χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων δια της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης ή μέσω της αντίστοιχης Περιφέρειας, από επιχορηγήσεις και από ίδιους πόρους του Δήμου.

5. Επιτελικοί φορείς
α) Το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης, που έχει την αρμοδιότητα της πιστοποίησης / αδειοδότησης των δομών, των προγραμμάτων και των εκπαιδευτών της μη τυπικής εκπαίδευσης.
β) Ο Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων, που έχει την αρμοδιότητα της συγκρότησης και εφαρμογής του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων σε αντιστοίχηση με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων και της αναγνώρισης / πιστοποίησης των προσόντων που αποκτώνται από τη μη τυπική εκπαίδευση και την άτυπη μάθηση.
γ) Το Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού, κατά το τμήμα του που έχει την αρμοδιότητα της συμβουλευτικής και του επαγγελματικού προσανατολισμού στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης.

6. Φορείς παροχής υπηρεσιών διά βίου μάθησης
α) Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.)
Την εποπτεία και διαχείριση του συστήματος αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης (άρθρο 7, Ν. 3191/2003) ασκεί το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων δια της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης.
β) Τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.)
Την εποπτεία και διαχείριση του συστήματος συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (άρθρο 8, Ν. 3191/2003) ασκεί το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων δια της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης.
γ) Τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης και τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών
δ) Οι λοιπές δημόσιες και ιδιωτικές σχολές επαγγελματικής κατάρτισης
ε) Το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ενηλίκων (Ι.Δ.Ε.Κ.Ε) και άλλοι φορείς παροχής υπηρεσιών γενικής τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης ενηλίκων
στ) Τα Κέντρα Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕ.ΣΥ.Υ) και άλλοι φορείς συμβουλευτικών υπηρεσιών ή και επαγγελματικού προσανατολισμού
ζ) Τα Κέντρα Προώθησης στην Απασχόληση του ΟΑΕΔ και οι λοιποί φορείς συμβουλευτικών υπηρεσιών ή και επαγγελματικού προσανατολισμού
η) Οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που παρέχουν μη τυπική εκπαίδευση στο ανθρώπινο δυναμικό του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως είναι το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.)
θ) Οι φορείς παροχής υπηρεσιών διά βίου μάθησης που συστήνουν οι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών που συνυπογράφουν την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας και η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων και
ι) Τα νομικά πρόσωπα κάθε μορφής που λειτουργούν σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο, και παρέχουν υπηρεσίες δια βίου μάθησης, όπως μουσεία, βιβλιοθήκες, κοινωνικοί, επιμορφωτικοί και πολιτιστικοί φορείς. Τα παραπάνω αναγνωρίζονται ως φορείς άτυπης μάθησης των πολιτών και εγγράφονται στο σχετικό Μητρώο που τηρεί η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης."


αααααχ γελασαμε παλι μπα σε καλο να μας βγει :-X

1)Α ρε δόξες ... διεθνείς διαγωνισμοί για "αλεξιπτωτιστές" που λόγω εμπειρίας "εκτός" του ιδρύματος... θα έρθουν να κάνουν κουμάντο τα "του οίκου" του ιδρύματος...
μπάχαλο!
επομενη πρυτανης του ΑΠΘ......... ^rollover^
τατααααααααααααααααν : η κυρια Λιντα Κατεχη !!!!!!!!!! ^wav^
(ολοι μας, πιστευω, ακουσαμε για τις αμοιβες της οσο ηταν πρυτανης στο πανεπιστημιο της Καλιφορνια  ::) )



που να τελειωσουνε με το σουλουπωμα λυκειου και συστηματος εισαγωγης και να βγουνε περισσοτερα στοιχεια για τα ΑΕΙ στη φορα, ανακοπη θα παθουμε ;D


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Godhatesusall on October 15, 2010, 20:58:00 pm
Και τώρα που θυμήθηκα

Παλιό χιτ σε νέα εκτέλεση


Αννούλα άκουσε και πρόσεξε καλά
φύλαγε τα πόδια σου να έχεις τα μισά


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on October 19, 2010, 16:01:37 pm
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_19/10/2010_419239


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on October 21, 2010, 23:53:55 pm
Πρόταση της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών στη ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ για το νέο θεσμικό πλαίσιο (9/10/2010)



Είναι προσβλητικό για την Ανώτατη Εκπαίδευση και τους πανεπιστημιακούς το γεγονός ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε, επιτιθέμενη ταυτόχρονα με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς στους πανεπιστημιακούς, μια σειρά θέσεων χωρίς μια στοιχειώδη αυτοκριτική για το ρόλο των διαδοχικών κυβερνήσεων που με:

    * την ακατάλληλη και ανεπαρκή χρηματοδότηση,
    * τη διαρκή ασυνέπεια στις δεσμεύσεις (θέσεις, προσωπικό, χρηματοδότηση, διαχείριση προγραμμάτων, κλπ.),
    * τη δημιουργία νέων Πανεπιστημίων και Τμημάτων διαεξαναγκασμού, κλπ., στραγγαλίζουν εδώ και δεκαετίες την ομαλή και δημιουργική λειτουργία των Πανεπιστημίων.

Η Δ.Ε. της ΠΟΣΔΕΠ συζήτησε τις σαρωτικές αλλαγές που ανακοινώθηκαν από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στους Δελφούς και κατέληξε, καταρχήν, στις παρακάτω θέσεις (κόκκινες γραμμές):

 

1. Ως προς τη διοίκηση των ΑΕΙ, θεωρεί ότι με τον προτεινόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, την υποβάθμιση των λειτουργιών των πρυτανικών αρχών και της Συγκλήτου και τον αποκλεισμό των φοιτητών καταργείται το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Η Δ.Ε. θεωρεί ότι η απάντηση στις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στα ΑΕΙ δεν είναι η συρρίκνωση των δημοκρατικών διαδικασιών και της διαφάνειας αλλά η βελτίωση και διεύρυνσή τους. Η Δ.Ε. διαφωνεί με κάθε ιδέα διορισμού άνωθεν διοικητικών αρχών των ΑΕΙ.

2. Η Δ.Ε. της ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί ότι η χρηματοδότηση των Ανώτατης Παιδείας αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωση της πολιτείας και απορρίπτει την ιδέα της χρηματοδότησης υπό όρους (με βάση π.χ. τη μη-ακαδημαϊκή αξιολόγηση, την αναλογία εισερχόμενων καιεξερχόμενων φοιτητών ή τη χρηματοδότηση μέσω «κουπονιών» που θα οδηγήσει σε δίδακτρα).

3. Η Δ.Ε. της ΠΟΣΔΕΠ απορρίπτει επίσης τη μεταβίβαση της μισθοδοσίας από το Υπουργείο στα Πανεπιστήμια, τα οποία υποχρηματοδοτούνται και επομένως θα εξαναγκαστούν να αναζητήσουν πρόσθετους ιδιωτικούς πόρους, να απολύσουν προσωπικό ή να διαφοροποιήσουν τις αμοιβές (όλων των κατηγοριών) των εργαζομένων.

4. Η Δ.Ε. της ΠΟΣΔΕΠ απορρίπτει τη γενίκευση του συστήματος των «πιστωτικών μονάδων» που οδηγεί στο σπάσιμο των ενιαίων, ακαδημαϊκών πτυχίων και τη διδακτική ισοτιμία των υπηρεσιών κατάρτισης που προσφέρουν ιδιωτικές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις με τα πανεπιστημιακά μαθήματα.

Η Δ.Ε. καλεί τα πανεπιστημιακά όργανα και τους συλλόγους ΔΕΠ να ανοίξουν άμεσα έναν ουσιαστικό διάλογο (και με την κοινωνία), να διαμορφώσουν θέσεις και να προγραμματίσουν δράσεις προς την κατεύθυνση τόσο της υπεράσπισης του δημόσιου αγαθού της Παιδείας και της δημόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης όσο και της βελτίωσης και περαιτέρω ανάπτυξης των Πανεπιστημίων.

Με γνώμονα τα παραπάνω, η Δ.Ε. της ΠΟΣΔΕΠ ψηφίζει το παρακάτω πρόγραμμα δράσης της Ομοσπονδίας.

Α) Καλεί τους συλλόγους μελών ΔΕΠ και τα πανεπιστημιακά όργανα (Σύγκλητοι, Τμήματα, Πρυτανείες) να συνεδριάσουν άμεσα και να λάβουν θέση απέναντι στις διακηρυγμένες προθέσεις του Υπουργείου

Β) Προγραμματίζει άμεσα κοινή συνεδρίαση όλων των συνδικαλιστικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση (εκπαιδευτικές-ερευνητικές ομοσπονδίες, φοιτητές)

Γ) Προτείνει την συνδιοργάνωση  πανεκπαιδευτικού 2ήμερου ενημέρωσης και διαλόγου σε εθνική κλίμακα για την παιδεία και τα προβλήματά της, με ταυτόχρονη απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου (πρώτο 10ήμερο Νοεμβρίου), την οποία και εισηγείται στους συλλόγους ΔΕΠ.

Δ) Νέα συνεδρίαση της ΔΕ το δεύτερο 10ήμερο του Νοεμβρίου για επανεκτίμηση της  κατάστασης και κλιμάκωση του αγώνα υπέρ ενός δημόσιου-δωρεάν πανεπιστημίου.


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Godhatesusall on October 23, 2010, 19:00:27 pm
Ολόκληρο το κείμενο διαβούλευσης για την έναρξη "διαλόγου" στην παιδεία,όπως το παρουσίασε η αννούλα σήμερα.

http://tvxs.gr/node/68987


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on October 26, 2010, 02:06:01 am
Ψήφισμα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τον Νόμο Διαμαντοπούλου (συννημένο)


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on October 26, 2010, 02:16:14 am
Ψήφισμα Συλλόγου ΔΕΠ του της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π. Θράκης.

 


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: abdel razek mahmut favala on October 27, 2010, 15:45:40 pm
''Φτάνει πια με την υποκρισία! Φτάνει πια η διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου!

Στις 26/9/2010 η υπουργός Παιδείας είχε παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης για την Ανώτατη Παιδεία. Από εκείνο το λόγο, καθώς και το λόγο του Πρωθυπουργού και του υφυπουργού κ. Πανάρετου που μιλούσε για την προστασία του καταναλωτή, φαινόταν ποια είναι η κατεύθυνση των αλλαγών που επεξεργάζονται για το Πανεπιστήμιο. Χθές (23/10/2010), στη σύνοδο πρυτάνεων στο Ρέθυμνο, η Υπουργός παρουσίασε το κείμενο «διαβούλευσης» για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς το συναίσθημα ενός πανεπιστημιακού που διάβασε το κείμενο. Το μόνο που μπορώ να πω είναι: Φτάνει πια! Φτάνει πια με την κοροϊδία, τον εξευτελισμό της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, την υποτίμηση της νοημοσύνης μας! Φτάνει πια!
Το σχέδιο νόμου που προτείνεται, αν περάσει, θα φέρει μη αναστρέψιμες αλλαγές στο Πανεπιστήμιο. Αποτελεί ένα υβρίδιο πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί, συχνά με αποτυχία, σε άλλες χώρες χωρίς να αποτιμάται η ακαδημαϊκή τους επιτυχία, η σχέση τους με την Ελληνική κοινωνία και τις συνθήκες ζωής. Μιλούν για στρατηγική για την Εθνική Παιδεία αντιγράφοντας μοντέλα, υποτιμώντας ανάγκες και επιπτώσεις. Τυχαίο; Δεν νομίζω. Ήρθε ή ώρα να μιλήσουμε έξω από τα δόντια για το τι σημαίνει αυτό.
Είχα αρχίσει να γράφω ένα κείμενο ανάλυσης του νομοσχεδίου όπως φαινόταν από τις εξαγγελίες των Δελφών αλλά μετά την κατάθεσή του δεν θα επιδοθώ σε αναλύσεις. Θα υπάρξουν και τέτοιες. Θα μιλήσω σαν μαχόμενος πανεπιστημιακός, σαν ένας άνθρωπος που βρίσκεται μέσα στα αμφιθέατρα και προσπαθεί να δώσει το καλύτερο στους φοιτητές, σαν ένας άνθρωπος που δεν έχει υποστείλει τη σημαία της έρευνας, που βάζει από το μισθό του για να τρέχει σε συνέδρια, που αφιερώνει τις διακοπές του σε θερινά σχολεία, που θέλει να στήσει πέντε πράγματα που να προωθούν την έρευνα και την παραγωγή νέας γνώσης στην Ελλάδα. Είμαστε πολλοί τέτοιοι στην Ελλάδα και βαρεθήκαμε την υποκρισία, την κοροϊδία, την υποτίμηση της δουλειάς και της ζωής μας. Φτάνει πια!
Σπούδασα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε μια περίοδο όπου οι μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές δεν ήταν δυνατές στο χώρο της ψυχολογίας στην Ελλάδα. Αφού ολοκλήρωσα τη διατριβή μου και δούλεψα στη Γαλλία έζησα στην Αγγλία για 7 χρόνια διδάσκοντας ως μέλος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού σε βρετανικό πανεπιστήμιο πριν επιστρέψω στην Ελλάδα το 2004, στο Πάντειο, όπου διδάσκω κοινωνική ψυχολογία. Τα τελευταία χρόνια έχω ζήσει όλες τις προσπάθειες «μεταρρύθμισης» του Ελληνικού πανεπιστημίου έχοντας την εμπειρία δύο άλλων συστημάτων και έχω αρθρογραφήσει συχνά. Επειδή είμαι παιδί του δημόσιου πανεπιστημίου, επειδή προσπαθώ να ανταποδώσω με τη δουλειά μου συγχωρείστε την οργή που ελπίζω να διαφαίνεται μέσα από αυτό το κείμενο.
Φτάνει πια! Είναι γεγονός ότι το πανεπιστήμιο έχει προβλήματα και ότι η καθημερινότητα τόσο των φοιτητών όσο και των καθηγητών και εργαζομένων είναι πολύ δύσκολη. Η κτηριακή υποδομή είναι ανεπαρκής, δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό για να είναι οι υπηρεσίες αποτελεσματικές, υπάρχουν αγκυλώσεις στον τρόπο εργασίας, υπηρεσίες έχουν δοθεί σε ιδιώτες και κοινοπραξίες όπου δουλεύουν άνθρωποι με πολύ κακές εργασιακές σχέσεις, συνάδελφοι χρησιμοποιούν το πανεπιστήμιο για δραστηριότητες επιχειρηματικού τύπου, φοιτητές προσπαθούν να αποκτήσουν πτυχίο και όχι να σπουδάσουν. Το πανεπιστήμιο δεν είναι διαφορετικό από την κοινωνία στην οποία βρίσκεται. Αν η κοινωνία διαπλέκεται στον ίδιο βαθμό θα συμβαίνει αυτό και στο πανεπιστήμιο. Αυτή είναι η καθημερινότητά μας και αυτήν δεν την αλλάζουν τα νέα μέτρα που έρχονται να μειώσουν την δημόσια χρηματοδότηση, να δημιουργήσουν νέες εστίες διαπλοκής, να χειραγωγήσουν την έρευνα, να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε κολέγια που θα αναζητούν πόρους επιβίωσης αντί να παράγουν νέα γνώση.
Φτάνει πια η υποκρισία! Δεν δικαιούνται να λένε ότι θα πατάξουν τη διαπλοκή μεταξύ πρυτάνεων και φοιτητικών παρατάξεων μειώνοντας τη δημοκρατική συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας, διορίζοντας τους πρυτάνεις, συγκεντρώνοντας εξουσίες σε συμβούλια, αυτοί που για χρόνια χρησιμοποιούν τις φοιτητικές νεολαίες για να ελέγχουν τις εκλογές πρυτανικών αρχών. Είναι τραγικό να καταργείται ένας δημοκρατικός θεσμός προς όφελος της συγκέντρωσης εξουσίας σε λίγους μη εκλεγμένους και νομιμοποιημένους. Είναι επίσης τραγικό να καταργείται ένας δημοκρατικός θεσμός γιατί κάποιοι τον καταστρατηγούν. Η κατάληξη αυτού του επιχειρήματος θα ήταν να καταργήσουμε τη δημοκρατική εκλογή βουλευτών γιατί κάποιοι επίορκοι εμπλέκονται σε ρουσφέτια… Το υπουργείο ενδιαφέρεται να έχει τον άμεσο έλεγχο των πανεπιστημίων μέσω μιας ελιτ που θα διαπλέκεται με την πολιτική εξουσία. Ένα πανεπιστήμιο που πειθαρχείται δεν προάγει την ελεύθερη σκέψη και την κριτική ικανότητα. Οι πανεπιστημιακοί είμαστε δημόσιοι λειτουργοί και από αυτή μας την ιδιότητα πηγάζει η ακαδημαϊκή ελευθερία. Αν δουλεύουμε σε καθεστώς επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας αυτή η ελευθερία παύει να υπάρχει.
Φτάνει πια η κοροϊδία! Σε πολλά σημεία διαφαίνεται η θέληση του Υπουργείου να αποποιηθεί της συνταγματικής του ευθύνης να χρηματοδοτεί την ανώτατη εκπαίδευση. Η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων θα γίνεται με βάση δείκτες που κυρίως αφορούν τον αριθμό των φοιτητών. Τα πανεπιστήμια θα χρηματοδοτούνται «με το κεφάλι». Χωρίς υποδομές πόσους θα πάρουν, πώς θα τους διδάσκουν; Αυτό θα οδηγήσει σε μια «άρπα κόλλα» για τους πολλούς για να γίνεται μια δαρβινικού τύπου επιλογή σε αυτούς που θα συνεχίσουν για μεταπτυχιακά (όπου εκεί το άρθρο 16 δεν θα προστατεύει τους φοιτητές από τα δίδακτρα και άρα θα μπούν για να επιβιώσει το πανεπιστήμιο). ΄Αλλωστε άνεργοι θα βγαίνουν. Έχουν καταφέρει να πείσουν την κοινωνία ότι για την ανεργία των νέων επιστημόνων φταίνε τα πτυχία και όχι η οικονομία της αγοράς. Το επιχείρημα δεν στέκει. Τώρα οι απόφοιτοί μας διαπρέπουν τόσο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όταν τους δοθεί χώρος να εξασκήσουν αυτά που έμαθαν. Άλλωστε η οικονομία της αγοράς φαλίρισε τη χώρα γιατί εφαρμόστηκε καλά, και όχι γιατί δεν εφαρμόστηκε. Ποιον κοροϊδεύουν όταν λένε ότι θέλουν το πανεπιστήμιο να συνδεθεί με την αγορά για να γίνει καλύτερο;
Φτάνει πια με τον εξευτελισμό της ζωής και της δουλειάς μας! Γιατί αφήνεται να εννοηθεί ότι οι διδάσκοντες είναι άσχετοι και δεν έχουν σχέση με τη διεθνή πραγματικότητα; Γιατί πρέπει να κρίνονται από ξένους, να έρχονται ξένοι να διδάξουν ενώ οι Έλληνες δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν το ίδιο; Δηλαδή αν έμενα στην Αγγλία θα ήμουν ικανότερη να έρθω να διδάξω εδώ απ’ό,τι είμαι τώρα; Έχει σκεφτεί κανείς σε ποιες συνθήκες ζουν και δουλεύουν οι συνάδελφοι στο εξωτερικό και σε ποιες εμείς; Δεν δικαιούνται να ομιλούν για διεθνοποίηση αυτοί τους οποίους παρακαλάμε μήνες να λήξουν το οικονομικό θέμα με τους εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού για να έχουμε πρόσβαση στα επιστημονικά περιοδικά που αποτελούν το πρωτογενές υλικό για τη δουλειά μας. Σήμερα οι δύο μεγαλύτεροι οίκοι ο Wiley και ο Elsevier δεν δίνουν πια περιοδικά στην κοινοπραξία των Ελληνικών πανεπιστημίων και κάποιοι έχουν το θράσος να μας μιλούν για ερευνητική παραγωγή. Έχουν το θράσος να μιλούν για έρευνα αυτοί που από το Φλεβάρη που έληξε ο διαγωνισμός για ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα χρηματοδότησης έρευνας με προδιαγραφές διεπιστημονικότητας (Θαλής) ακόμα «μαγειρεύουν» τα αποτελέσματα και αλλάζουν στο δρόμο τα κριτήρια και μεταθέτουν τις προθεσμίες. Έχουν το θράσος να μιλούν για ανταγωνισμό με το εξωτερικό όταν συνάδελφος στην Ολλανδία έλαβε 2,5 εκατ. ευρώ από το κράτος για να κάνει έρευνα και συνάδελφος στην Ελβετία 2 εκατ. ελβετικά φράγκα το χρόνο για 8 χρόνια για τον ίδιο σκοπό. Ούτε ο Αϊνστάιν να ήμουνα δεν θα μπορούσα να συναγωνιστώ. Προς το παρόν τους εκλιπαρώ να μου στέλνουν άρθρα από περιοδικά. Έχουν το θράσος να μιλούν για υποτροφίες στους φοιτητές όταν το ερευνητικό πρόγραμμα διδακτορικής έρευνας (Ηράκλειτος) δύο χρόνια μετά την προθεσμία υποβολής αιτήσεων τώρα ίσως να αρχίσει. Οι φοιτητές φεύγουν στο εξωτερικό όπου έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Εκτός και αν εννοούν τη διεθνοποίηση με το να στέλνουμε τα καλύτερα παιδιά μας να κάνουν πρωτογενή έρευνα έξω. Έχουν το θράσος να μιλούν για προγραμματισμό όταν 800 και πλέον εκλεγμένοι συνάδελφοι με βάση τους κοινούς προγραμματισμούς ιδρυμάτων και υπουργείου περιμένουν τον διορισμό τους δύο και πλέον χρόνια και εν τω μεταξύ δουλεύουν δωρεάν για το πανεπιστήμιο.
Φτάνει πια με την απαξίωση του λειτουργήματός μας και της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Με βάση το νέο νομοσχέδιο οι μισθοί όσων εργάζονται στο πανεπιστήμιο θα χρηματοδοτούνται σε ένα ελάχιστο όριο από το κράτος και μετά με βάση κριτήρια θα εξαρτώνται από πόσα χρήματα θα βρίσκει το πανεπιστήμιο. Ποιος ακριβώς θα χρηματοδοτήσει τις κοινωνικές επιστήμες; Δεν θα χειραγωγείται η όποια έρευνα από τις ανάγκες των χορηγών; Δεν θα εξευτελίζονται οι πανεπιστημιακοί στην προσωπική τους διαπραγμάτευση με τους πρυτάνεις και τα συμβούλια για το μισθό τους; Δεν θα υπάρχει διαπλοκή; Είναι δοκιμασμένο το σύστημα στην Αγγλία με καταστροφικά για την έρευνα αποτελέσματα. Λίγα κέντρα (τα λεγόμενα αριστείας) θα μπορούν στοιχειωδώς να δουλέψουν και οι υπόλοιποι θα είναι στο επίπεδο μεταλυκειακής εκπαίδευσης.
Φτάνει πια με τον εμπαιγμό των νέων! Οι φοιτητές των μεταλυκειακών αυτών ιδρυμάτων μετά από μια εξουθενωτική κούρσα εντατικοποιημένων σπουδών από το γυμνάσιο, θα εκλιπαρούν για δια βίου επιμορφώσεις στις επιχειρήσεις για να βρουν δουλειά, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από την επιστημονική πειθαρχία που σπούδασαν. Θα συνθέτουν μόνοι τους το πτυχίο τους σε σχολές και όχι σε τμήματα που αντιστοιχούν σε γνωστικά αντικείμενα. Με εξατομικευμένα πτυχία και δεξιότητες, καταχρεωμένοι από τα φοιτητικά δάνεια, που το νομοσχέδιο προτείνει να υπάρξουν σε συνεννόηση με το τραπεζικό σύστημα, θα βγαίνουν μόνοι στην αγορά εργασίας. Οι απόφοιτοι θα είναι χρεωμένοι μέχρι το λαιμό, δεν θα μπορούν να βρουν δουλειά και θα αναγκάζονται να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί για να ξεχρεώσουν. Τότε δεν θα τους λένε ότι τα πτυχία δεν ανταποκρίνονται στην αγορά εργασίας αλλά ότι οι ίδιοι και το ατομικό τους πτυχίο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς. Δεν είναι εικόνα της φαντασίας μου αλλά πραγματικότητα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με καταστροφικά κοινωνικά αποτελέσματα.
Φτάνει πια με τον εμπαιγμό της Ελληνικής κοινωνίας! Δεν είναι ανεκτό να ακούμε για συνενώσεις τμημάτων και πανεπιστημίων από κείνους που τα ίδρυσαν σε κάθε πόλη για να καλύψουν τις ανάγκες της περιφερειακής ανάπτυξης και να ικανοποιήσουν την εκλογική τους πελατεία. Σε αυτές τις συνθήκες που ζούμε χρειάζεται άραγε να ιδρυθεί τώρα αρχιτεκτονική σχολή στην εκλογική περιφέρεια της υπουργού Παιδείας; Επιτέλους πόσο ηλίθιοι νομίζετε ότι είμαστε;
Το δημόσιο πανεπιστήμιο προσέφερε και προσφέρει στην Ελληνική κοινωνία και η κοινωνία το ξέρει. Πως είναι δυνατόν όταν κάποιος πάει στο γιατρό με την ελπίδα να γιατρευτεί, να μην τον απασχολεί (αντίθετα να το θεωρεί θετικό) ότι αυτός σπούδασε στο Ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Και οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι πολιτικοί μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες οι δάσκαλοι και οι καθηγητές (και αυτοί που δουλεύουν ως φροντιστές) και η πλειοψηφία όσων δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα σε θέσεις ευθύνης έχουν περάσει από το δημόσιο πανεπιστήμιο. Όταν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ερώτημα, μια αγωνία (πχ. σεισμός, γρίπη, οικονομία, κλιματικές αλλαγές) απευθυνόμαστε σε αυτούς που σπούδασαν, έκαναν έρευνα μπορούν να εξηγήσουν, να περιγράψουν να προβλέψουν τα φαινόμενα. Απευθυνόμαστε σε επιστήμονες. Αυτούς προσπαθεί να δημιουργήσει το πανεπιστήμιο.
Πέρα από αυτή την προσφορά στελέχωσης της κοινωνίας, το ελληνικό πανεπιστήμιο έφερε και μια βελτίωση της ζωής σε πολλούς αφού συντέλεσε στην κοινωνική κινητικότητα και επέτρεψε την καλυτέρευση της κοινωνικής κατάστασης για πολλά παιδιά λαϊκών στρωμάτων. Το πανεπιστήμιο ανακάτεψε την τράπουλα της κοινωνικής διαστρωμάτωσης και έδωσε τη δυνατότητα μόρφωσης και επαγγελματικής αποκατάστασης σε πολλούς. Αυτή είναι μια άλλη προσφορά του δημόσιου πανεπιστημίου στην Ελληνική κοινωνία.
Αυτό, το πανεπιστήμιο της μεταπολίτευσης η υπουργός θεωρεί ότι τελείωσε τον κύκλο του. Γιατί άραγε; Δεν θέλουμε πια ένα πανεπιστήμιο που να βγάζει επιστήμονες; Δεν θέλουμε πια ένα πανεπιστήμιο που να έχουν τη δυνατότητα να μπουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, απ’όλες τις κοινωνικές τάξεις; Αν εξετάσουμε προσεκτικά τις πρωθυπουργικές και υπουργικές εξαγγελίες καθώς και το «κείμενο διαβούλευσης» σε συνδυασμό με το νόμο Γιαννάκου και την προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 16 του συντάγματος φαίνεται καθαρά ότι οι κυβερνώντες δεν επιθυμούν ένα τέτοιο πανεπιστήμιο. Δεν επιθυμούν ένα πανεπιστήμιο ανοικτό στους πολλούς που να βγάζει επιστήμονες, ανθρώπους με μεθοδολογία, και κριτική σκέψη. Τα νέα μέτρα πρόκειται να δημιουργήσουν με αυταρχικούς όρους ένα μεταλυκειακό εκπαιδευτήριο το οποίο για να επιζήσει θα βασίζεται στους νόμους της αγοράς και άρα στην οικονομική συμμετοχή των φοιτητών που θα μετατραπούν σε πελάτες.
Εμείς στην πανεπιστημιακή κοινότητα, φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι λέμε φτάνει πια! Θα παλέψουμε για άλλη μια φορά για το δημόσιο πανεπιστήμιο, όχι αυτό που υπάρχει αλλά αυτό που θέλουμε και αυτό που αξίζει στην ελληνική κοινωνία. Θα δώσουμε τη μάχη απέναντι στην προπαγάνδα κατασυκοφάντησης του πανεπιστημίου και της νεολαίας. Θα δώσουμε τη μάχη κόντρα στο συνδικάτο μας που σήμερα σε μια εποχή ανέχειας, με εκλεγμένους συναδέλφους των οποίων εκκρεμεί ο διορισμός, ετοιμάζεται να δεχτεί 5 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση για να μας καλεί σε σύνεση απέναντι στα μέτρα. Θα δώσουμε τη μάχη ενάντια σε ένα προσχηματικό διάλογο που δεν αφήνει περιθώρια συζήτησης επί της ουσίας αλλά μας καλεί να συζητήσουμε τις επιμέρους διατάξεις εφαρμογής των νέων μέτρων.

Σε αυτή τη μάχη σας θέλουμε, αγαπητοί συμπολίτες, δίπλα μας. Αν οι αλλαγές αυτές περάσουν θα αλλάξει τελείως ο χαρακτήρας της ανώτατης εκπαίδευσης, το DNA των πανεπιστημίων όπως είπε η υπουργός. Αν η μάχη δεν δοθεί απ’όλη την Ελληνική κοινωνία μην παραξενευτείτε όταν θα διαπιστώσετε την αλλαγή του δικού της DNA.
Ξένια Χρυσοχόου
Καθηγήτρια Κοινωνικής και Πολιτικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο''




Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: abdel razek mahmut favala on October 27, 2010, 15:49:24 pm
"....
4.1. ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
....."


http://www.pasok.gr/portal/


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on October 27, 2010, 17:17:20 pm
έγραψε η καθηγήτρια στο παραπάνω πόστ...
το ερώτημα είναι, με όλους εναντίον τους, ακόμα και τους μισούς πασόκους, θα πάνε πάλι να το ψηφίσουν? όταν εξαγγέλουν εθνικές εκλογές σε κανα δίμηνο?


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: abdel razek mahmut favala on October 27, 2010, 17:32:22 pm
το ερώτημα είναι, με όλους εναντίον τους, ακόμα και τους μισούς πασόκους, θα πάνε πάλι να το ψηφίσουν? όταν εξαγγέλουν εθνικές εκλογές σε κανα δίμηνο?

δεν είναι όλοι εναντίον τους.
Ας πούμε η κ. Αποχή και η κ. Απάθεια δε φαίνεται να είναι.



Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on October 27, 2010, 18:33:10 pm
το ερώτημα είναι, με όλους εναντίον τους, ακόμα και τους μισούς πασόκους, θα πάνε πάλι να το ψηφίσουν? όταν εξαγγέλουν εθνικές εκλογές σε κανα δίμηνο?

δεν είναι όλοι εναντίον τους.
Ας πούμε η κ. Αποχή και η κ. Απάθεια δε φαίνεται να είναι.



αυτές οι κυρίες υπήρχαν ανέκαθεν βέβαια αν δεν κάνω λάθος


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: arashi on October 27, 2010, 18:41:31 pm
γιναν και κυριες μη χ#σω...


Title: Μπαλαμούτι και μπαρμπούτι
Post by: fourier on November 01, 2010, 21:36:47 pm
Μελετώντας το κείμενο διαβούλευσης, στάθηκα στο εξής σημείο:

«Οι προτάσεις μας αρθρώνονται σε τρεις κύριους άξονες: ...

3) Ενίσχυση του διεθνούς χαρακτήρα και της διεθνούς παρουσίας των Ιδρυμάτων, με άμεση σύνδεσ: ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για τη διεθνοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ασυνάρτητα λόγια του αέρα, κοινώς μπαλαμούτι.

Στη  συνέχεια, διατρέχοντας το κείμενο, στάθηκα πολλές φορές στο επιχείρημα ότι τα θέματα Παιδείας που πρόκειται  συζητηθούν αποτελούν διακυβεύματα. Δηλαδή, σύμφωνα με τα λεξικά, κάτι το οποίο ρισκάρουμε παίζοντάς το στα ζάρια!.

Με άλλα λόγια, τα θέματα παιδείας έχουν πλέον αναχθεί, σύμφωνα με τους  συντάκτες του συγκεκριμένου κειμένου, σε μπαρμπούτι.

Εν κατακλείδι, βρισκόμαστε ενώπιον μιας καταστάσεως που θα μπορούσε να  χαρακτηριστεί ως μπαλαμούτι και μπαρμπούτι. Άντε, λοιπόν, να καταφέρουμε να τα βγάλουμε εμείς πέρα!

Με τιμή,
Νίκος Ι.  Μάργαρης
Κοσμήτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής
  


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Godhatesusall on November 01, 2010, 21:38:42 pm
Μάργαρη ετοιμάσου

και κρύψε τους βραστήρες σου


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: arashi on November 01, 2010, 21:41:33 pm
Margarh ase tous playerhaterz na lene

Eisai kai o prwtos magkas.-

Nuff said


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Karaμazoβ on November 01, 2010, 21:45:42 pm
Μάργαρη ετοιμάσου

και κρύψε τους βραστήρες σου


αλλουνου του χαν κλέψει το βραστηρα

(εκτος αν επειδη κλεψαν απο αυτόν παμε σε αλλους  :P)


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on November 01, 2010, 21:48:28 pm
οι βραστηρες της κοσμητειας θα ναι καλυτεροι!!!!!


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: arashi on November 01, 2010, 21:56:30 pm
οι βραστηρες της κοσμητειας θα ναι καλυτεροι!!!!!

Ase tous vrasthres kainpiase thn java re aluth!  :D ;D
  ::)


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: corina on November 01, 2010, 23:40:21 pm
Μάργαρη ετοιμάσου

και κρύψε τους βραστήρες σου


αλλουνου του χαν κλέψει το βραστηρα

(εκτος αν επειδη κλεψαν απο αυτόν παμε σε αλλους  :P)

+
και επίσης ο καθένας ό,τι θυμάται χαίρεται


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on November 02, 2010, 16:15:59 pm

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ Α.Π.Θ.–ΠΑ.ΜΑΚ.
_________________________________________________ _______________________________

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ως Συσπείρωση Πανεπιστημιακών ΑΠΘ–ΠΑΜΑΚ επισημαίνουμε εξ αρχής ότι το
κείμενο που κατέθεσε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας κατά γενική
παραδοχή δεν μπορεί κατά κανένα τρόπο να αποτελέσει βάση για τη
διαβούλευση.
Το κείμενο είναι απαράδεκτο για πολλούς λόγους, όπως είναι:
Η έμμεση απόσυρση της υποχρέωσης του κράτους να χρηματοδοτεί το
πανεπιστήμιο, και επομένως ο προσανατολισμός του και η πρόσδεσή του
στην οικονομία της αγοράς

• Η κατάργηση των τμημάτων ως βασικών πανεπιστημιακών (εκπαιδευτικών
και ερευνητικών) δομών που θεραπεύουν μία επιστήμη
• Η μεταφορά της μισθοδοσίας των μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ και η ουσιαστική
υπονόμευση και εντέλει κατάργηση της συνταγματικής διάταξης που
προβλέπει ότι «οι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι
δημόσιοι λειτουργοί»

Η ένταξη «δεξιοτήτων», που χορηγούν μη πανεπιστημιακές δομές
(κολέγια), στο πτυχίο που απονέμει το δημόσιο πανεπιστήμιο

• Η καθιέρωση της «δικαιόχρησης» και για τα ελληνικά πανεπιστήμια, με
κίνητρο την ανάπτυξη τους εκτός Ελλάδας
Στο «κείμενο διαβούλευσης» με γενικολογίες και ασάφειες, δεν γίνεται
ανάληψη των ευθυνών που αντιστοιχούν σε όσους ευθύνονται για την
σημερινή κατάσταση στην ανώτατη εκπαίδευση, μεταξύ αυτών και στελέχη
της σημερινής κυβέρνησης. Αντίθετα, επαναλαμβάνεται, εν μέρει, η άδικη
και με αναληθή στοιχεία επίθεση κατασυκοφάντησης των ελληνικών
πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών που έγινε και στη «συνάντηση των
Δελφών».

Και ενώ με υποκριτικό τρόπο αναφέρει ότι στόχος είναι η ενίσχυση της
αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, στην πραγματικότητα, με τις προτεινόμενες
ρυθμίσεις για το νέο διοικητικό σχήμα των πανεπιστημίων, υποβιβάζει το
αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και μάλιστα παραβιάζοντας κατάφωρα το
σύνταγμα της χώρας που αναφέρει ρητά ότι «η ανώτατη εκπαίδευση
παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα
δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση».

Οι προτάσεις του ΥπΠΔΒΜΘ, αν υλοποιηθούν, θα οδηγήσουν σε χρεωκοπία
και θα κατεδαφίσουν το πανεπιστήμιο που σήμερα έχουμε, αντικαθιστώντας
το με ένα πανεπιστήμιο της αγοράς.
Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί βάσιμα ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο
δεν χρειάζεται επειγόντως αλλαγές, μικρές και μεγάλες, διορθωτικές και
ριζοσπαστικά ανατρεπτικές.
το Πανεπιστήμιο πρέπει, αύριο κιόλας
 να γίνει περισσότερο ακαδημαϊκό, περισσότερο αυτοδιοικούμενο,
λιγότερο γραφειοκρατικό
 να καταστεί πραγματικά δημόσιο και λιγότερο κρατικό
 να δημιουργήσει όρους πλουσιότερων δυνατοτήτων συνεργασίας μεταξύ
των ακαδημαϊκών μονάδων και με τα ερευνητικά κέντρα
 να ανοίξει πεδία ελευθερίας περιορίζοντας ταυτόχρονα την αυθαιρεσία
και την εσωστρέφεια
 να τολμήσει τη διαφάνεια, το άνοιγμα και τη λογοδοσία προς την
κοινωνία, εφαρμόζοντας αυστηρά τους ακαδημαϊκούς κανόνες
 να εξασφαλίσει και να κατοχυρώσει τις δημοκρατικές λειτουργίες σε
όλες τις πανεπιστημιακές δομές (πρυτανικό συμβούλιο, σύγκλητος, σχολή,
τμήμα, τομέας, εργαστήριο, κλινική)
 να κλείσει θεσμικά τους δρόμους στην εξουσία των ατόμων και των
κλειστών ομάδων μέσα στα πανεπιστήμια, στα πελατειακά συστήματα, στη
διαπλοκή με την πολιτική εξουσία και στη διαφθορά.

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ θα συνεχίσει να δίνει το παρών στο
δημόσιο διάλογο για το τι πανεπιστήμιο θέλουμε, καταθέτοντας τις
θέσεις της και συζητώντας τες ενώπιον του κόσμου του πανεπιστημίου και
της κοινωνίας.


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on November 02, 2010, 16:22:38 pm
Επιστολή μέλους του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ

Σχετικά με τα "όργανα διακυβέρνησης (Συμβούλιο) και διαχείρησης (Σύγκλητος)" και τον πανεπιστημιακό «Καλλικράτη»

Η εισαγωγή του θεσμού του Συμβουλίου του Ιδρύματος με την ανάλογη σύνθεση (με τη συμμετοχή των επιχειρήσεων και άλλων «προσωπικοτήτων»), και που θα έχει ρόλο manager, αποτελεί το βασικό όχημα για την επιβολή των επιχειρηματικών επιταγών.

Τον ίδιο ρόλο έχουν και οι υπουργικές «ειδικές υπηρεσίες» για τον έλεγχο των 4-ετών «συμβολαίων», η θεσμοθέτηση «νέων ανεξάρτητων αρχών» για τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, η σύσταση των «Περιφερειακών Συμβουλίων» για τον "συντονισμό" ΑΕΙ ΤΕΙ και ερευνητικά κέντρα στο πλαίσιο της «εθνικής στρατηγικής» που ακυρώνουν στο σύνολό τους τη συνταγματική λειτουργία των ΑΕΙ (αυτοδιοίκητο και ανεξαρτησία της έρευνας, κλπ).

Με τον πανεπιστημιακό «Καλλικράτη», φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Ενώ ο δικομματισμός, όλο το προηγούμενο διάστημα, έσπειρε πανεπιστημιακά τμήματα ανά την επικράτεια για μικροπολιτικούς και επιχειρηματικούς λόγους τώρα που αυτά απαξιώθηκαν (αναδεικνύοντας το πώς λειτουργεί η αγορά) προτίθεται να τα καταργήσει. Επιπλέον, προτίθεται να καταργήσει πανεπιστημιακά τμήματα και ολόκληρα πανεπιστήμια που αντιστοιχούν σε βασικούς επιστημονικούς κλάδους για λόγους περικοπών.

Σχετικά με τις επιπτώσεις στην εκπαίδευση: πτυχίο και επαγγελματικά δικαιώματα

Η εισαγωγή στις Σχολές ή και τα ίδια τα πανεπιστήμια και όχι στα Τμήματα,  και η απονομή πτυχίων από τις Σχολές, καθώς και η δυνατότητα «δημιουργίας του κάθε φοιτητή του δικού του προγράμματος», οδηγεί στην κατάργηση του προγράμματος σπουδών και της συνοχής των επιστημονικών αντικειμένων, των ίδιων των τμημάτων. Το μόνο που θα υπάρχει θα είναι Τα "ευλύγιστα" προγράμματα εξυπηρετούν τις ευλύγιστες σχέσεις εργασίας και εξατομικεύουν τα εργασιακά δικαιώματα με αοι βραχύβιες και μεταλλασσόμενες απαιτήσεις της αγοράς, που θα είναι αυτές που θα καθορίζουν και την «ατομική επιλογή» του κάθε φοιτητή. ποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των πτυχιούχων να μην μπορεί να διεκδικήσει συλλογικά αξιοπρεπή αμοιβή και απασχόληση και να σύρεται στην ατομική επαιτεία. Ταυτόχρονα αυτά τα ευλύγιστα προγράμματα σπουδών οδηγούν και στην επιστημονική υποβάθμιση και στη γνωστική απαξίωση.

Η μετάλλαξη των χειραγωγούμενων (από τα «τοπικά» συμφέροντα) προγραμμάτων σπουδών χωρίς συγκεκριμένο επιστημονικό – επαγγελματικό αντικείμενο, η σύνδεση της χρηματοδότησης με τους απόφοιτους φοιτητές, η αποτίμηση των γνώσεων με τις πιστωτικές μονάδες (που θα μεταφέρονται από "ίδρυμα" σε ίδρυμα), η γενίκευση της «Δια Βίου Μάθησης» δεξιοτήτων με πανεπιστημιακά κέντρα κατάρτισης, η γενίκευση των ερευνητικών «προϊόντων» διαμέσου των προσανατολισμένων – εφαρμοσμένων ερευνητικών προγραμμάτων, η οικονομική και θεσμική απαξίωση του ΔΕΠ, οδηγούν στην πλήρη υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Σχετικά με τη λεγόμενη "διεθνοποίηση"

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση δείχνει την βαθιά της περιφρόνηση στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας και τον ραγιαδισμό της σε διεθνή «εκπαιδευτικά» επιχειρηματικά συμφέροντα. Ουσιαστικά, με τα διεθνή εκλεκτορικά και τις ξένες «επιτροπείες» σε όλη την ακαδημαϊκή ζωή των ΑΕΙ, τις συνεχείς «αξιολογήσεις» – «πιστοποιήσεις» με βάση κριτήρια ξένα προς τα ακαδημαϊκά, την «κινητικότητα» της πανεπιστημιακής ελίτ της λεγόμενης «αριστείας» και τη ψευδεπίγραφη «διεπιστημονικότητα» των δεξιοτήτων και όχι της επιστημονικής γνώσης, θέλει να κάνει τα ελληνικά πανεπιστήμια παραρτήματα –με «διεθνή χαρακτήρα»– ξένων πανεπιστημιακών «σουπερμάρκετς». Αποκορύφωμα αποτελεί η επιλογή ξένων πρυτάνεων (που μάλιστα αυτόματα (!) θα αναγορεύονται σε καθηγητές) και η θεσμοθέτηση «πανεπιστημιακών-τουριστών» με διπλές θέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό που θα έρχονται για μικρά χρονικά διαστήματα στα ελληνικά ΑΕΙ.

Σχετικά με τη μισθολογική και θεσμική θέση του ΔΕΠ

Ανατρέπεται όλη η θεσμική και μισθολογική θέση του ΔΕΠ: α) η εισαγωγή του μη εξελίξιμου και μη μόνιμου Λέκτορα (πρώην ΠΔ407) που πρακτικά σε βάθος χρόνου θα αντικαταστήσει όλες τις βαθμίδες ΔΕΠ που θα κοστίζουν, β) ο καθορισμός «ελάχιστου ορίου» των μισθών του ΔΕΠ που θα αποτελεί μέρος του "εν δυνάμει" μηνιαίου εισοδήματος του, γ) η αμιγής μισθοδοσία του ΔΕΠ (υπό προυποθέσεις) από τα ΑΕΙ και όχι από το κράτος, δ) η ψευδεπίγραφη εισαγωγή «κινήτρων» - οικονομικών εκβιασμών για «συμπληρωματική πολιτική» στη μισθοδοσία από τα ΑΕΙ, ε) τα φίλτρα της «αριστείας» και «κινητικότητας», ζ) οι πολλαπλές διακρίσεις του προσωπικού (επισκέπτες καθηγητές, επιστημονικοί υπεύθυνοι προγραμμάτων, «διπλοθεσίτες» καθηγητές, «άριστοι» κλπ), η) η διάκριση της διδασκαλίας και της έρευνας, και ο αποχαρακτηρισμός του ΔΕΠ από την Ερευνητική ιδιότητα, θα οδηγήσουν σε ένα μεσαιωνικό εργασιακό καθεστώς, με ΔΕΠ πολλών ταχυτήτων και με «ιδιαίτερα» συμφέροντα.



Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on November 02, 2010, 16:36:57 pm

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ Α.Π.Θ.–ΠΑ.ΜΑΚ.
_________________________________________________ _______________________________

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

αααα, αυτοι που κατεβαινουνε μαζι με τον Μπουταρη στις εκλογες????
πες ετσι να καταλαβω


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on November 02, 2010, 16:39:21 pm

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ Α.Π.Θ.–ΠΑ.ΜΑΚ.
_________________________________________________ _______________________________

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

αααα, αυτοι που κατεβαινουνε μαζι με τον Μπουταρη στις εκλογες????
πες ετσι να καταλαβω

για την ακρίβεια διάβασα απλά τι έγραψαν χωρίς να το ελέγξω


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on November 02, 2010, 16:40:19 pm
σε πειραζω, δεν εχω προβλημα που γραφεις τι λενε, με το τι λενε εχω προβλημα ;D


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on November 02, 2010, 16:45:52 pm
ναι αλλά για το συγκεκριμένο κείμενο, δεν μπαίνεις και στον κόπο να το αιτιολογήσεις
γενικά κι εγώ θεωρώ τον πασόκο συνώνυμο του κακού, αλλά δε μπορώ να προβάλλω σε κάθε συζήτηση αυτό ως στάνταρ επιχείρημα



Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on November 02, 2010, 16:54:38 pm
σαμπως λενε και τιποτα συγκεκριμενο?!
πραγματικα, αυτες οι "ριζοσπαστικα ανατρεπτικες" αλλαγες που λεει, δεν λενε και τιποτα συγκεκριμενο!!
εγω δεν καταλαβα καν, αν οσοι ειναι στη Συσπειρωση, θελουνε οι φορεις τους να συμμετασχουν στη δημοσια διαβουλευση.


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: fourier on November 02, 2010, 17:46:35 pm
όλα γενικόλογα είναι
και τα δικά τους και αλλωνών... και τα δικά σας μερικές φορές


Μπα.


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Godhatesusall on November 03, 2010, 11:44:44 am
Ναι,ναι, όλα τα κείμενα σας είναι πολύ ειδικά και στοχευμένα.Γι αυτό εξάλου δεν σας κοροιδεύουν με το παρακάτω λινκ

http://kkeisageek.freehostia.com/



Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on November 05, 2010, 10:23:52 am
Ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πάτρας, με απόφαση της γενικής του Συνέλευσης, προχώρησε σε 24ωρη απεργία προχτές και θα ακολουθήσει 48ωρη απεργία στις 10 και 11 Νοέμβρη, ζητώντας να αποσυρθεί το σχέδιο του νόμου - πλαίσιο. Στην απόφαση, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «δύναμή μας είναι η οργανωμένη αντίσταση μαζί με τους φοιτητές, εκπαιδευτικούς, επιστήμονες και εργαζόμενους σε κοινή δράση πανεπιστημιακού και λαϊκού κινήματος».

Επίσης, το ΚΣ του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ζητώντας να αποσυρθούν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έκανε, χτες, απεργία και συνεχίζει με 48ωρη απεργία στις 10 και 11 Νοέμβρη.


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on November 06, 2010, 18:57:17 pm
Οι Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΑΠΘ πήραν απόφαση για απεργία στις 11 Νοέμβρη και ο Σύλλογος ΔΕΠ του ΕΜΠ για τις 11 και 12 Νοέμβρη.


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on November 07, 2010, 20:07:36 pm
Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on November 09, 2010, 01:30:31 am

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΨΗΦΙΣΜΑ
Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στη συνεδρίασή της
στις 4-11-2010, συζήτησε το «κείμενο διαβούλευσης για την έναρξη διαλόγου» του
Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Κατέληξε στο συμπέρασμα
ότι το κείμενο αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαλόγου, καθόσον περιλαμβάνει
προτάσεις με τις οποίες παραβιάζονται βασικές ακαδημαϊκές αρχές, θίγεται ο χαρακτήρας
της ανωτάτης εκπαίδευσης ως δημόσιου αγαθού και καταστρατηγείται το αυτοδιοίκητο του
Πανεπιστημίου, ζήτημα που εγείρει σοβαρό θέμα συνταγματικότητας.
Η Σύγκλητος εξέφρασε την εντονότατη αντίδρασή της για τις αλλεπάλληλες περικοπές στη
δημόσια χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου, οι οποίες οδηγούν στην υποβάθμιση της
παρεχόμενης παιδείας και έρευνας απειλώντας τον δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης
εκπαίδευσης, και ζητά από την κυβέρνηση να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της,
σύμφωνα με τις προγραμματικές συμβάσεις, που η ίδια η Πολιτεία έχει υπογράψει.
Η Σύγκλητος καταδικάζει τα φαινόμενα συκοφάντησης του Δημοσίου Πανεπιστημίου, που
κλιμακώνονται καθημερινά μέσα από αρνητικά δημοσιεύματα, βασισμένα σε επιλεγμένα
στοιχεία, τα οποία έχουν ως στόχο να εξουδετερώσουν στην κοινή γνώμη την αντίδραση
της ακαδημαϊκής κοινότητας στα προτεινόμενα μέτρα.
Η Σύγκλητος, στη συνεδρίασή της στις 25-11-2010, με υπευθυνότητα και προσήλωση στην
ακαδημαϊκή δεοντολογία και στην κοινωνική αποστολή του Πανεπιστημίου θα
επεξεργαστεί και θα καταθέσει τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων
λειτουργίας των πανεπιστημίων της χώρας.


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on November 09, 2010, 01:36:36 am
Ανάμεσα στα κείμενα που μεταφέρω από "διαρροές" του "διαλόγου των ΔΕΠ" είναι και το παρακάτω - χωρίς την άδεια του δημιουργού (το πολύ πολύ να μου τα ψάλλει  :P )



Το Αυτοδιοίκητο Κράτος του ΑΠΘ, της κοινοπολιτείας των ΑΕΙ-ΤΕΙ απορρίπτει το κείμενο διαβούλευσης και θα ετοιμάσει δίκες του προτάσεις (όπως και τα αλλά αυτοδύναμα και αυτοδιοίκητα κράτη μέλη της κοινοπολιτείας των ΑΕΙ-ΤΕΙ)  για την Βουλή των πρυτάνεων.

Πριν μερικά χρόνια είχα γράψει στους φοιτητές του Τμήματος μας ένα σημείωμα που τέλειωνε  μετ τα Τείχη του Καβάφη… σας τα θυμίζω..

Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ

μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη………………

 

Αφήστε τον ευγενή Αλεξανδρινό στην ησυχία του.

Ούτε μια τρίχα της κεφαλής του δεν αξίζομε.

Μην προσπαθείτε να κρατηθείτε για τα ευτελή μας από αναλογίες και μεταφορές που τόσο κακόμοιρες και άκομψες φαντάζουν.

 

Επαναλαμβάνω κε Βλάχο:

"Θα μπορούσε επίσης να πει κανείς πολλά για το ύφος και την ουσία των λεγομένων μας, η αισθητική και η πολιτική δεν είναι έξω από αυτά.

Ο διάλογος (και ο Dialogos-DEP) από την φύση του τα εκθέτει και τα αξιολογεί."

Και ευχαριστώ, τελειώνοντας μαζί σας, που με δικαιώνετε έμπρακτα και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Από την άλλη,

η απόφαση της συνόδου των πρυτάνεων και της συγκλήτου είναι μάλλον ιστορικά η πρώτη που συνιστά αυτό που τόσο αντιαισθητικά κι εσείς και αρκετοί άλλοι (οιονεί) νεωτεριστές συνάδελφοι επαίρεστε να αποκαλείτε «συντεταγμένη» διαδικασία, συντεταγμένα σώματα, συντάγματα, τάγματα και τάξεις  (μα καλά, τι στην ευχή έχετε καταλάβει όλοι σας από τον στίχο του Ελύτη περί ανθρωπίνου σώματος και τάξης;).

Αλλά δεν σας βλέπω να συντάσσεστε ουσιαστικά και πρακτικά πίσω από τις καθυστερημένες πρυτανικές αρχές, που περίμεναν το κατ’ εμέ τέλος για να ζητήσουν ‘σύνταξη’, πριν ουσιαστικά συνταξιοδοτηθούν.

 

Όσον με αφορά,

εγώ θα συνταχθώ, έστω και με βαριά καρδιά.

Αναγνωρίζω στην κίνηση των πρυτάνεων μια διάσταση ευρωπαϊκή και διεθνή στην σημερινή παγκόσμια συγκυρία, και δεν θα ήθελα με τίποτε να παραβλεφτεί.

Είναι η πρώτη φορά στα τελευταία 11 χρόνια της απόλυτης κυριαρχίας της διαδικασίας της Μπολόνια, που εν σώματι πρυτάνεις μιας χώρας αποφασίζουν να προτείνουν δικό τους νομικό πλαίσιο για την ουσία και την λειτουργία του Πανεπιστημίου, απέναντι στις επιθυμίες και υποδείξεις των ‘αγορών’ και των υπουργών τους – το πόσο μένει να δειχτεί.

Το πανεπιστήμιο ως θεσμός, υφίσταται στην Ευρώπη κατά την τελευταία δεκαετία την σημαντικότερη ίσως από την δημιουργία του επιθετική μεταρρύθμιση, που υποσκάπτει βασικές αρχές και διαδικασίες λειτουργίας του.

Αντιδράσεις σκόρπιες υπήρξαν και υπάρχουν, διαφαίνονται αδιέξοδα που δημιουργούν προϋποθέσεις, όχι -για την ώρα- ανατροπής, αλλά τουλάχιστον ‘μεταρρύθμισης’ της μεταρρύθμισης.

Η πρωτοβουλία των πρυτάνεών μας αποτελεί αξιοπρόσεκτη και ενθαρρυντική, ‘ασύντακτη’ στο πλαίσιο της Ευρώπης, ενέργεια.

 

Και ως εκ τούτου, την βρίσκω γοητευτική.

 

Χρήστος Ε. Δημάκης


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on November 14, 2010, 21:46:26 pm
στο alfavita.gr πετυχα κι αυτη τη σελιδα που εχει συγκεντρωμενες αποφασεις οργανων
http://net.glotta.ntua.gr/associations.html


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on November 19, 2010, 01:23:33 am
.


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: abdel razek mahmut favala on November 19, 2010, 02:19:40 am
.
οικονομική δημοκρατία. (που συμφέρει δλδ  ;))
ο καθένας δικαιούται τόσες ψήφους όσες οι οικονομικές του δυνατότητες.


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on November 19, 2010, 02:35:39 am
το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ορισμένοι έχουν αρχίσει να το θεωρούν αυτό "αυτονόητο"...
"τι θέλετε? ένα πανεπιστήμιο αποκομμένο από την αγορά? ένα πανεπιστήμιο που θα χρηματοδοτεί χρόνια έρευνες χωρίς αποτελέσματα?"

τραγικές απόψεις... η έρευνα δεν κινείται με τους ρυθμούς της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, κινείται με τους δικούς της ρυθμούς... άλλες φορές πιο γρήγορα και άλλες πιο αργά .. στην πρώτη περίπτωση παρασέρνοντας μαζί την κοινωνία σε λύσεις και στη δεύτερη περίπτωση δίνοντας αποτελέσματα για δύσκολα προβλήματα που ερευνούνται πολλά χρόνια, ίσως και πολλούς αιώνες... δεν είναι τυχαίο το ανέκδοτο που κυκλοφορεί ότι τα νέας γενιάς πανεπιστήμια δεν θα έδιναν ποτέ μια θέση στον albert einstein ή στον Πλάτωνα.

με όρους "οικονομικής δημοκρατίας" και πετσοκόβοντας διαδικασίες, όπως η εξέλιξη της γνώσης, που δεν μπορούν να προσαρμοστούν σε "οικονομικούς δείκτες", τα πανεπιστήμια θα καταντήσουν κάτι που δεν είναι πανεπιστήμιο... και ακολούθως και τα σχολεία κάτι που δεν είναι σχολείο (η Ισπανία προωθεί αλλάγές για εισβολή του ιδιωτικού τομέα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση)



Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Godhatesusall on November 19, 2010, 03:51:11 am
Infowar: O Αϊνστάιν σε ένα νεοφιλελεύθερο πανεπιστήμιο
Θα έβρισκε δουλειά ο θείος Αλβέρτος στα σύγχρονα πανεπιστήμια του νεοφιλελευθερισμού; Θα μπορούσε να παρουσιάσει τη γενική και την ειδική θεωρία της σχετικότητας χωρίς να χρειαστεί να την πατεντάρει και να την πουλήσει σε κάποια πολυεθνική που θα χρηματοδοτούσε το τμήμα του; Δύσκολες ερωτήσεις τις οποίες αποφασίσαμε να θέσουμε στον Άλεξ Καλίνικος, διευθυντή Ευρωπαϊκών Σπουδών στο King's College του Λονδίνου και συγγραφέα, μεταξύ άλλων, του βιβλίου «Πανεπιστήμια σε ένα νεοφιλελεύθερο κόσμο».

Από την ραδιοφωνική εκπομπή infowar(βρίσκεται στο παρακάτω link)


http://xstefanou.weebly.com/1/post/2010/11/infowar-o3.html


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on November 22, 2010, 00:48:49 am
«Όχι» των προέδρων ΤΕΙ στους μάνατζερ (http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=226173)

edit
και η συνέχεια του άρθρου και για τα ΑΕΙ :
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=21/11/2010&id=226035


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on November 27, 2010, 00:16:23 am
Μουσιόπουλε, δεν υπάρχεις...
ότι θα είχαν και οι ίδιοι οι πανεπιστημιακοί τέτοιες αποψεις...


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on November 29, 2010, 02:23:45 am
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ Α.Π.Θ. - για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
http://panepistimiakisymparataxi.blogspot.com/2010/11/blog-post.html


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on November 29, 2010, 18:57:35 pm
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=228533
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=228785



Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on November 29, 2010, 19:13:16 pm
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=370325&dt=29/11/2010

και

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=122&artId=370230&dt=28/11/2010



Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on November 29, 2010, 22:51:29 pm
29-11-10 Έναρξη Δημόσιας Διαβούλευσης για την Εθνική Στρατηγική για την Ανώτατη Εκπαίδευση
http://www.opengov.gr/ypepth/?p=400
Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις  15/01/2011.


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on November 29, 2010, 23:39:41 pm

Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις  15/01/2011.

τι ωραία


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Karaμazoβ on November 30, 2010, 00:14:38 am

Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις  15/01/2011.

τι ωραία



είναι ενα ζητημα που δε χρειαζεται πολυ κουβέντα άλλωστε


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on November 30, 2010, 13:26:42 pm
http://press-gr.blogspot.com/2010/11/blog-post_9043.html

 ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

τα πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα, που για θέσεις ΝΔ, είναι να κλαίς από τα γέλια, παραθέτονται παρακάτω :

"Η Πολιτεία θα παρέχει τα κονδύλια που χρειάζεται κάθε Πανεπιστημίου για την έρευνα αλλά και τη λειτουργία του με βάση συγκεκριμένα κριτήρια"

 ;D ;D

"Η διοίκηση του κάθε Πανεπιστημίου θα ελέγχεται ουσιαστικά και θα λογοδοτεί στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο προέρχεται από την δημοκρατικά εκλεγμένη από τον ελληνικό λαό Κυβέρνηση και de novo απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, των Κοινωνικών και των Οικονομικών φορέων."


 ;D ;D ;D

"Το «Πας μη Έλλην, βάρβαρος» απέχει έτη φωτός από τον τρόπο σκέψης μας και τη σύγχρονη πραγματικότητα. Παρ’όλα αυτά αναλογιστείτε αν κάποιος με τελείως διαφορετική πολιτιστική ταυτότητα, κουλτούρα, βιώματα και παραστάσεις, ακόμα και θρησκευτική συνείδηση μπορεί να διοικεί Πανεπιστημιακά Ιδρύματα που επωμίζονται τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού."


 ;D ;D ;D ;D

και τα ΠΙΟ ΚΟΡΥΦΑΙΑ

"Στα Βρετανικά Πανεπιστήμια οι προσλήψεις manager έχουν αυξηθεί κατά 33% σε σχέση με τις προσλήψεις του ακαδημαϊκού προσωπικού. Αυτό είναι εκτροπή προς εμπορευματοποίηση της γνώσης και καταστρατήγηση του βαθύτατα ανθρωπιστικού της χαρακτήρα."


 ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D


"Το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να αξιολογείται για τον υπέρογκο αριθμό φοιτητών που ποτέ δε ζήτησε, για τις υλικοτεχνικές υποδομές που ποτέ δεν τους διατέθηκαν, για ερευνητικά προγράμματα που ποτέ δεν χρηματοδοτήθηκαν. "
 


 ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: arashi on November 30, 2010, 13:32:41 pm
(http://29.media.tumblr.com/tumblr_lc3v6uqiTz1qdf672o1_500.gif)

Ολα τα λεφτα λουλουδια αυτο το προγραμμα


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on November 30, 2010, 13:37:10 pm
και οι απόψεις της Δημοκρατικής Αριστεράς (παραλλαγή του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί, κατά τη γνώμη μου)



Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Nessa NetMonster on November 30, 2010, 14:28:07 pm

"Το «Πας μη Έλλην, βάρβαρος» απέχει έτη φωτός από τον τρόπο σκέψης μας και τη σύγχρονη πραγματικότητα. Παρ’όλα αυτά αναλογιστείτε αν κάποιος με τελείως διαφορετική πολιτιστική ταυτότητα, κουλτούρα, βιώματα και παραστάσεις, ακόμα και θρησκευτική συνείδηση μπορεί να διοικεί Πανεπιστημιακά Ιδρύματα που επωμίζονται τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού."


 ;D ;D ;D ;D


zomg


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on November 30, 2010, 17:03:52 pm
Γιατιιιιιιιι?
Τι το κακο εχει?
 :D :D :D
(http://1.bp.blogspot.com/__YK9rTUarVE/S0pBSHJo4tI/AAAAAAAAA-0/d8DkIoqOliI/s400/%CE%A0%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%AC.jpg)


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on December 03, 2010, 23:50:57 pm
http://www.lit.auth.gr/node/872


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on December 03, 2010, 23:55:41 pm
Ανοιχτό γράμμα στην πλειοψηφία της ΠΟΣΔΕΠ

 

  Αποχαιρέτισε την Αλεξάνδρεια που χάνεις

Νιώθω θλίψη και ντροπή από τη συμμέτοχη μου στην τελευταία συνεδρίαση

της Δ.Ε.  της ΠΟΣΔΕΠ στις 27-11-2010.   Θλίψη και ντροπή για την

απόφαση που πήρε, για τις  αποφάσεις που αρνήθηκε να πάρει.

  Με την απόφαση της η πλειοψηφία της ΠΟΣΔΕΠ εγκατάλειψε το Δημόσιο

Πανεπιστήμιο στην τύχη του και πρόδωσε τις νέες γενιές, των παιδιών

που αποκλείονται από την μόρφωση, των παιδιών που μετά από μια

ταχύρυθμη κατάρτιση σύμφωνα με τις πρόσκαιρες ανάγκες των

επιχειρήσεων, θα γίνουν φτηνοί και αναλώσιμοι εργαζόμενοι και θα

παραδοθούν χωρίς κανένα δίχτυ προστασίας στις αμείλικτες αγορές.

  Απέναντι στο γνωστό κατάπτυστο κείμενο διαβούλευσης της κυβέρνησης η

πλειοψηφία της ΠΟΣΔΕΠ διάλεξε να έχει τη "σοβαρή και υπεύθυνη στάση"

της συμμετοχής στο διάλογο με δικές  της προτάσεις. Αρνήθηκε σθεναρά

να απορρίψει το κείμενο ως βάση διαλόγου και να ζητήσει να αποσυρθεί(

όπως έχουν κάνει όλοι οι σύλλογοι ακόμη και πολλά τμήματα,  Σύγκλητοι,

και η συντηρητική  σύνοδος των πρυτάνεων).  Κυβέρνηση και ΠΟΣΔΕΠ θα

συναντηθούν κάπου στη μέση του δρόμου ή μάλλον πιο  κοντά στις

προθέσεις της κυβέρνησης. Και θα είναι και οι δυο ευτυχείς γιατί οι

απόψεις τους επεκράτησαν.

  Ξέρω συνάδελφε πρόεδρε,  θα ήθελες ως συνήθως να με διακόψεις, τα

ξέρουμε όλα αυτά,  τα έχουμε ακούσει χίλιες φορές , θα μου ?λεγες. 

Όμως εγώ επιμένω ακόμη να μιλήσω στη συνείδησή  σας.  Γιατί έρχονται

κάποιες στιγμές που οι φιλοδοξίες , η εξουσία, το χρήμα, φαντάζουν

λιγότερο σημαντικά και τότε τη συνείδηση μας αγγίζει η ενοχή. 

Αναρωτιέμαι ήταν τόσο ανεδαφικά και μάταια τα ιδανικά και οι αγώνες

της νιότης μας. Όταν με ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, ο  κοινός

μας τόπος ήταν το αίτημα για Δημοκρατία, Κοινωνική Δικαιοσύνη, δημόσια

δωρεάν  Παιδεία. Και κοινωνική δικαιοσύνη σημαίνει δικαιοσύνη για το

σύνολο, για το λαό ,για τους πολλούς, και όχι δικαιοσύνη των

επιχειρήσεων, δικαιοσύνη της εκλεγμένης κυβέρνησης, Θόδωρε, παλιέ μου

φίλε.

  Τις γενιές της μεταπολίτευσης ,σφράγισε το κεντρικό  αίτημα του

Πολυτεχνείου: Ψωμί, Παιδεία,  Ελευθερία. Σε αυτές τις γενιές ανήκουμε

σε αυτές τις γενιές ανήκε τε. Οφείλουμε στους νέους της χώρας αλλά και

τιμώντας το παρελθόν μας να υπερασπιστούμε τη δημόσια Παιδεία,  τα

εργασιακά δικαιώματα,  τις δημοκρατικές ελευθερίες.   Και οφείλουμε να

μη συμμετέχουμε σε αυτό το θέατρο του παραλόγου που σκηνοθετεί η

κυβέρνηση.  Όπου, κρατώντας το σοσιαλδημοκρατικό σκηνικό , παίζει το

έργο του πιο άκρατου νεοφιλελευθερισμού.

  Η πικρία που διακατέχει το γράμμα μου δεν είναι πικρία για την ήττα

της παράταξης μου στην τελευταία ψηφοφορία. Είναι  πικρία για την ήττα

της Παιδείας. Είναι πικρία για την ήττα της Δημοκρατίας.

   Σας χαιρετώ

Ρια Καλφακακου

Υ.Γ. Ίσως  γελάσετε συγκαταβατικά με το γράμμα μου. Δεν πειράζει. Έχουμε

πολύ καιρό για δάκρυα

 


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on December 04, 2010, 01:59:52 am
http://antistasigr.blogspot.com/2010/12/blog-post_92.html
Πλαίσιο απόφασης του Πανελλαδικού Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων.

εδιτ : 10-11-12 Δεκεμβρη εχει στην Αθηνα Εκτακτη Συνοδο Πρυτανεων.


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on December 04, 2010, 03:26:07 am
Απέρριψε η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου το κείμενο του υπουργείου για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με την επισήμανση μάλιστα πως δεν αποτελεί βάση οποιασδήποτε συζήτησης, διότι καταστρατηγεί το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης. Επίσης - τονίζει - ότι περιλαμβάνει αντισυνταγματικές διατάξεις τόσον όσον αφορά τη διοίκηση όσο και τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, διαλύει τις σπουδές και υποβαθμίζει τα πτυχία.

Οι πρυτανικές αρχές του Ε.Μ.Π. Θα καλέσουν τη σύνοδο πρυτάνεων που συνεδριάζει την ερχόμενη Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου στο Λαύριο, να υιοθετήσει τη δική της πρόταση και να απορρίψει τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, φοιτητές και καθηγητές υποστήριζαν ότι πρέπει να προχωρήσουν σε απεργίες και καταλήψεις όλων των τμημάτων, εάν το υπουργείο εμμείνει στις θέσεις του και δεν αποσύρει τις προτάσεις.

Ήδη το Διδακτικό Προσωπικό του Ιδρύματος αποφάσισε 48ωρη απεργία την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, ενώ τουλάχιστον έξι τμήματα του Ιδρύματος τελούν υπό κατάληψη [...]


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on December 04, 2010, 03:40:51 am
Απόφαση της Γ.Σ. του Ε.Φ.Δ. της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Παν. Κρήτης - 30/11/2010 : http://www.posdep.gr/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=411&Itemid=118 [ απο τα πιο σοβαρα που κυκλοφορουν τελευταια ]

Απόφαση της Δ.Ε. ΠΟΣΔΕΠ σχετικά με το θέμα της παράνομης λειτουργίας των κολεγίων - 2/12/2010 : http://www.posdep.gr/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=408&Itemid=118 [ εδω δειτε για τα λαμογια του HAU  ;D ]

Επισης, η ΠΟΣΔΕΠ εχει το 10ο Συνεδριο της, 13 εως 16 Γεναρη 2011, στην Αθηνα.


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on December 05, 2010, 19:14:56 pm
κι αλλα νέα από αθηνα :

ΑΕΙ. ΦΟΥΝΤΩΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
Μονόδρομος η σύγκρουση

Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ

Δεύτερος και πιο δυναμικός γύρος κινητοποιήσεων ξεκινάει από αύριο στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, ενώ οι εξελίξεις που δρομολογούνται στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης δεν αφήνουν περιθώρια άρσης του αδιεξόδου.

Κυβέρνηση και πανεπιστημιακή κοινότητα οδηγούνται πλέον στον μονόδρομο της σύγκρουσης, καθώς:

*Οι φοιτητές ρίχνουν τώρα στο τραπέζι το πιο «δυνατό τους χαρτί», αυτό των καταλήψεων, οι οποίες πολλαπλασιάζονται από μέρα σε μέρα.

*Πανεπιστημιακοί και πρυτάνεις απορρίπτουν ως απαράδεκτο το κείμενο διαβούλευσης, ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να το αποσύρει κι ετοιμάζουν τις δικές τους αντιπροτάσεις.


*Και η Αννα Διαμαντοπούλου συζητάει στη διακομματική επιτροπή, αναζητώντας στηρίγματα για τις επικείμενες αλλαγές, καθώς όπως όλα δείχνουν, θέλει πάση θυσία να στείλει το νομοσχέδιο στη Βουλή όσο πιο γρήγορα γίνεται και χωρίς να φαίνεται διατεθειμένη για υποχωρήσεις.

Ομως η υπουργός Παιδείας δεν κατάφερε να πείσει ούτε ακόμη και για τις αφετηρίες και τις προϋποθέσεις του διαλόγου που έχει ξεκινήσει και τον οποίο χαρακτηρίζουν «προσχηματικό» τόσο τα δύο κόμματα (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) που απέχουν της διακομματικής αλλά και οι εκπρόσωποι του πανεπιστημίου στο σύνολό τους. Η προθεσμία συμμετοχής στον διάλογο λήγει στις 15 Ιανουαρίου και όπως φαίνεται, αυτός θα ολοκληρωθεί χωρίς τους αρμόδιους συνομιλητές, τους πρυτάνεις, τους διδάσκοντες, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους. Χωρίς δηλαδή τις δυνάμεις του πανεπιστημίου.

Η πιο κρίσιμη εβδομάδα, αυτή που αρχίζει αύριο, θα σηματοδοτηθεί από το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της χρονιάς, καθώς «αυτή η Δευτέρα είναι η Δευτέρα του Αλέξη» όπως λέει το σύνθημα των φοιτητών, αφού συμπίπτει με την ημέρα δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Για Τρίτη και Τετάρτη, η φοιτητική ατζέντα των κινητοποιήσεων περιλαμβάνει γενικές συνελεύσεις στις περισσότερες σχολές των ΑΕΙ, με θέμα την κλιμάκωση των καταλήψεων.

Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, τη σκυτάλη παίρνουν οι πρυτάνεις. Από το Λαύριο που θα γίνει η έκτακτη σύνοδός τους, θα ανακοινώσουν στην υπουργό παιδείας τις δικές τους προτάσεις, στέλνοντάς της ξεκάθαρα το μήνυμα πως δεν πρόκειται να πάνε σε διάλογο εάν δεν αποσυρθεί το επίμαχο κείμενο διαβούλευσης.

Ολες οι εκτιμήσεις πάντως από τα συντονιστικά των φοιτητικών συλλόγων μιλούν για παράταση των καταλήψεων, που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τις 30 σχολές την εβδομάδα αυτή. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως στις συνελεύσεις που προηγήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, προσήλθε μεγάλος αριθμός φοιτητών και οι αποφάσεις υπέρ της κατάληψης ελήφθησαν με μεγάλη πλειοψηφία. Ηδη, σε κατάληψη βρίσκονται πέντε τμήματα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Πάτρας, του Αιγαίου, της Θεσσαλίας καθώς και αρκετά περιφερειακά τμήματα των ΤΕΙ.

Δίπλα στους φοιτητές που απαντούν με καταλήψεις στις εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας, στέκονται και οι καθηγητές στη συντριπτική τους πλειονότητα, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «επίθεση στο δημόσιο πανεπιστήμιο».

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΕΜΠ προχωρεί σε 48ωρη απεργία στις 9 και 10 Δεκεμβρίου, ενώ θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο χώρο που θα διεξάγεται η σύνοδος των πρυτάνεων, το προσεχές Σάββατο. Θα προηγηθεί την Παρασκευή ανοιχτή συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΕΜΠ, σε μια προσπάθεια της κοινότητας του Ιδρύματος να αποσυρθεί το κείμενο της διαβούλευσης και να σταματήσει εδώ ό,τι ξεκίνησε το υπουργείο Παιδείας.

Η Σύγκλητος του ΕΜΠ έχει δώσει ήδη δείγμα γραφής με προηγούμενο πολύ σκληρό ψήφισμά της, στο οποίο καταγγέλλει την κυβέρνηση για «απόπειρα απαξίωσης και ταπείνωσης του δημόσιου πανεπιστημίου». Εχει ήδη δηλώσει κατηγορηματικά την πρόθεσή της για αποχή από τον διάλογο του υπουργείου Παιδείας, τον οποίο και χαρακτηρίζει προσχηματικό. Επιρρίπτει ευθείες βολές στην κυβέρνηση για τη συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης που γίνεται με σκοπό «να προλειάνει το έδαφος για ιδιωτικά ΑΕΙ με ολέθριες για τον τόπο επιπτώσεις».

Στην ίδια κατεύθυνση αποδοκιμασίας κινείται άλλωστε και το ψήφισμα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το κείμενο διαβούλευσης, αναφέρει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών, «δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαλόγου, καθ' όσον περιλαμβάνει προτάσεις με τις οποίες παραβιάζονται βασικές ακαδημαϊκές αρχές, θίγεται ο χαρακτήρας της ανώτατης εκπαίδευσης ως δημόσιου αγαθού και καταστρατηγείται το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου, ζήτημα που εγείρει σοβαρό θέμα συνταγματικότητας».

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών μάλιστα δεν κατέθεσε τις προτάσεις της για την ανώτατη εκπαίδευση, κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα των φοιτητών που παρίσταντο, με το σκεπτικό ότι στην περίπτωση αυτή το υπουργείο Παιδείας θα θεωρήσει πως πρόκειται για συμμετοχη του Ιδρύματος στον διάλογο.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=230256


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on December 05, 2010, 19:23:21 pm
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=230257

τραγικοί....


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on December 05, 2010, 19:24:30 pm
σιγα μωρεεεε ποσα κοψανε απο την παιδεια.... :P
http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5984231&publDate=5/12/2010


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on December 05, 2010, 19:41:29 pm
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100062_05/12/2010_424835


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Karaμazoβ on December 05, 2010, 19:55:52 pm
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100062_05/12/2010_424835

Το νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ
Η κ. Αννα Διαμαντοπούλου αποκαλύπτει το σχέδιο

για την οργάνωση των πανεπιστημίων
Oι καθηγητές θα επιλέγουν τις προσωπικότητες εκτός ιδρυμάτων
Η πλειοψηφία του Συμβουλίου Διοίκησης θα είναι εκλεγμένοι ακαδημαϊκοί

Συνέντευξη στον Αποστολο Λακασα

«Το σημερινό μοντέλο διοίκησης των πανεπιστημίων χρειάζεται αλλαγή. Υπάρχουν προβλήματα από την οργάνωση της φύλαξης του ΑΕΙ μέχρι τον συνολικό σχεδιασμό κάθε ιδρύματος» τονίζει η υπουργός Παιδείας, κ. Αννα Διαμαντοπούλου, εξηγώντας σε συνέντευξή της στην «Κ», τις βασικές πτυχές της πρότασης του υπουργείου για τις αλλαγές στη λειτουργία των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Η ίδια ξεκαθαρίζει ότι «η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης θα είναι εκλεγμένοι ακαδημαϊκοί, θα εκπροσωπούνται και οι φοιτητές, ενώ το ΑΕΙ θα επιλέγει τις προσωπικότητες εκτός ιδρύματος που θα συμμετέχουν» και «το υπουργείο δεν θα έχει απολύτως κανένα ρόλο» όσον αφορά τη θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Διοίκησης με τη συμμετοχή εξωπανεπιστημιακών προσωπικοτήτων - ζήτημα που έχει προκαλέσει τις οξύτερες αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας και αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της έκτακτης συνόδου των πρυτάνεων στο τέλος της προσεχούς εβδομάδας.

Η κ. Διαμαντοπούλου διευκρινίζει ότι ο πρύτανης θα επιλέγεται από τη Σύγκλητο του ΑΕΙ μετά διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος, χωρίς την ανάμειξη του υπουργείου, και θεωρεί αναγκαίο να υπάρχουν στα ΑΕΙ διαδικασίες κοινωνικής λογοδοσίας και ελέγχου. «Είναι χρέος μας να προσφέρουμε πτυχίο με αντίκρισμα στη νέα γενιά» και «οι μεγάλες αλλαγές απαιτούν μεγάλες συναινέσεις», υποσημειώνει.

- Πρόσφατα δηλώσατε ότι θέλετε ένα νόμο-πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση, που δεν θα είναι νόμος ΠΑΣΟΚ, αλλά όλης της Ελλάδας και θα μπορεί να εφαρμοστεί. Πού θα διαφέρει από τους προηγούμενους νόμους;

- Το σημερινό θεσμικό πλαίσιο για τα ΑΕΙ εμπεριέχεται σε κάποιες εκατοντάδες σελίδες. Θέλουμε να είναι ένα λιτό κείμενο, το οποίο θα θέτει τις βασικές αρχές λειτουργίας των ΑΕΙ και σε πολύ περιορισμένο βαθμό συγκεκριμένες εξειδικεύσεις. Δηλαδή, θα δίνεται η δυνατότητα, με τον εσωτερικό κανονισμό, να αποφασίζονται πολλά θέματα, και να μην παρεμβαίνει το κράτος -όπως κάνει σήμερα- με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε στρεβλώσεις.

Δεύτερος βασικός στόχος είναι να μην υπάρχει ομοιομορφία. Να δίνεται, δηλαδή, η δυνατότητα επιλογής μοντέλων, γιατί είναι διαφορετικό το Πανεπιστήμιο της Αθήνας -ένα μεγάλο πανεπιστήμιο- από το νησιωτικό Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

- Μετά τη δημοσιοποίηση των προτάσεών σας στη σύνοδο πρυτάνεων στην Κρήτη τον Οκτώβριο, υπήρξαν αντιδράσεις, που κυρίως επικεντρώνονται στον τρόπο επιλογής της διοίκησης - στο Συμβούλιο Διοίκησης και κυρίως στα πρόσωπα εκτός πανεπιστημίου, που θα μετέχουν. Γιατί προτείνετε την αλλαγή του τρόπου διοίκησης;

- Συμφωνούμε όλοι ότι το σημερινό μοντέλο διοίκησης χρειάζεται αλλαγή. Υπάρχουν προβλήματα από την οργάνωση της φύλαξης του ΑΕΙ μέχρι τον συνολικό σχεδιασμό κάθε ιδρύματος.

Η πρόταση του υπουργείου βασίζεται στο ότι, πρώτον, πρέπει να μεταφερθούν, στο πλαίσιο του Συντάγματος, ελεγκτικές αρμοδιότητες από το υπουργείο στο ίδρυμα. Δεν μπορεί ο υπουργός να παρεμβαίνει, όπως συμβαίνει σήμερα, σε ζητήματα για τα οποία δεν έχει πληροφορίες και δεν έχει και λόγο να το κάνει. Οι αρμοδιότητες αυτές να ασκούνται από σώμα του ΑΕΙ, το οποίο θα αποτελεί και θεσμικό αντίβαρο στις πρυτανικές αρχές. Δεύτερον, πρέπει να υπάρχουν στο ΑΕΙ διαδικασίες κοινωνικής λογοδοσίας, ελέγχου και στρατηγικού σχεδιασμού. Αυτά μπορεί να τα κάνει ένα συμβούλιο, το οποίο επ' ουδενί δεν θα έχει προσωπικότητες διορισμένες από το υπουργείο ή άλλον φορέα. Στόχος του συμβουλίου είναι η αντιμετώπιση προβλημάτων που δεν αντιμετωπίζονται σήμερα (π.χ. φύλαξη), ο στρατηγικός σχεδιασμός με συγκεκριμένους στόχους, η αξιοποίηση της περιουσίας, η προσέλκυση χορηγιών.

- Ποια θα είναι η σύνθεση του Συμβουλίου Διοίκησης;


- Η πλειοψηφία θα είναι εκλεγμένοι ακαδημαϊκοί. Το ίδιο το ΑΕΙ θα επιλέγει τις προσωπικότητες εκτός ιδρύματος που θα συμμετέχουν και θα πρέπει να αιτιολογεί τις επιλογές του. Το υπουργείο δεν θα έχει απολύτως κανένα ρόλο στην επιλογή των προσωπικοτήτων. Το ερευνητικό και ακαδημαϊκό έργο είναι απολύτως ευθύνη της Συγκλήτου και του πρύτανη.

- Αντιδράσεις προκαλεί, επίσης, η πρόταση για επιλογή του πρύτανη με διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος.


- Ο πρύτανης είναι η κορυφαία προσωπικότητα κάθε πανεπιστημίου. Πρέπει να είναι αναγνωρισμένου κύρους, επιστημονικού και ερευνητικού βεληνεκούς. Οι διαδικασίες επιλογής του πρέπει να ξεφύγουν από τις σημερινές, όπου εμπλέκονται κόμματα, προσωπικά συμφέροντα κ.ο.κ. Δεν έχουμε μιλήσει για διορισμό. Μιλήσαμε για πρόσκληση ενδιαφέροντος σε προσωπικότητες, με προσόντα που θα περιγράφει το ίδιο το ΑΕΙ. Οσοι ενδιαφέρονται -που μπορεί να είναι από το ίδιο το ΑΕΙ ή από ίδρυμα του εξωτερικού, ενδεχομένως απόφοιτοι του οικείου ιδρύματος, με απαραίτητο προσόν τη γνώση της ελληνικής γλώσσας και πραγματικότητας- θα περνούν από δημόσια ακρόαση από τη Σύγκλητο. Δηλαδή, φοιτητές και καθηγητές, μέσω του Διαδικτύου, θα παρακολουθούν την ακρόαση των υποψηφίων και η Σύγκλητος θα γνωμοδοτεί για την τελική απόφαση.

- Ομως, συνταγματολόγοι αναφέρουν ότι οι προτάσεις αυτές προσκρούουν στη συνταγματικώς κατοχυρωμένη διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ.

- Θα κάνω μια παρατήρηση. Οταν έχουμε ένα κείμενο διαβούλευσης δεν ξεκινάμε από το συνταγματικό. Οταν θα έρθει το προσχέδιο νόμου, τότε θα το συζητήσουμε. Οι προτάσεις, που υπάρχουν σήμερα, είναι βάση για συζήτηση και πάντως είναι απολύτως ελεγμένες συνταγματικά.

- Πιστεύετε ότι το νέο μοντέλο διοίκησης θα εφαρμοσθεί χωρίς αντιδράσεις από τις φοιτητικές παρατάξεις, που φοβούνται αποδυνάμωση του ρόλου τους στη διοίκηση του ΑΕΙ;

- Ο ρόλος των φοιτητών είναι εξαιρετικά σημαντικός. Είναι αναγκαία η τριετής αξιολόγηση κάθε καθηγητή και στο διδακτικό και στο ερευνητικό έργο. Οι φοιτητές θα έχουν την αξιολόγηση του διδακτικού έργου - η δύναμή τους θα είναι να αξιολογούν και τον καθηγητή και τις διαδικασίες του Τμήματός τους. Η αξιολόγηση θα είναι προϋπόθεση για όλα τα ζητήματα. Γι' αυτό και όλα τα ΑΕΙ θα υφίστανται εξωτερικές αξιολογήσεις, όπως γίνεται διεθνώς. Επίσης, οι φοιτητές μέσω εκλεγμένων εκπροσώπων τους θα συμμετέχουν στο Συμβούλιο Διοίκησης.

- Η χρηματοδότηση θα συνδεθεί με την αξιολόγηση των ΑΕΙ;


- Υπάρχουν δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά τη χρηματοδότηση με βάση συγκεκριμένους δείκτες, που έχουν να κάνουν με τις αναγκαίες λειτουργίες του ιδρύματος, γι' αυτό και δεν μπαίνει θέμα μισθοδοσίας ή πληρωμής των μισθών. Και υπάρχει και η χρηματοδότηση που θα δίνεται με βάση τους στόχους, τους οποίους επιτυγχάνουν, δηλαδή η αξιολόγησή τους θα έχει ως αποτέλεσμα επιπλέον χρηματοδότηση σε όλους τους τομείς.

- Κάθε ΑΕΙ θα έχει την ευχέρεια αύξησης αμοιβών διδασκόντων πάνω από την κρατική μισθοδοσία;


- Προτείνεται -και θα ήθελα να είναι απολύτως ξεκάθαρο- πέρα από τον μισθό, με την υπάρχουσα μορφή, να δίνεται η επιλογή στο ΑΕΙ να αυξήσει τις αμοιβές, με βάση τον εσωτερικό του κανονισμό, σε εκπαιδευτικούς που διακρίνονται και έχουν υψηλές επιδόσεις σε θέματα έρευνας ή άλλα που θα ορίζει το ίδιο. Αυτό για να υπάρχει η αίσθηση της επιβράβευσης του καλύτερου. Επίσης, έχει τεθεί προς διαβούλευση το θέμα των βαθμίδων του λέκτορα και του επίκουρου και της εξέλιξής τους. Είναι σαφές ότι δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις για όσους είναι ήδη στο σύστημα και θα ισχύσουν μεταβατικές διατάξεις.

- Το υπουργείο ξεκίνησε εκστρατεία κατά της οικογενειοκρατίας στα ΑΕΙ. Πώς θα είναι το νέο σύστημα κρίσης των μελών ΔΕΠ;

- Θα ήθελα να πω το εξής: οικογενειοκρατία, νεποτισμός και αναξιοκρατία είναι, δυστυχώς, συστατικά στοιχεία όλων των εκφάνσεων της ζωής μας - βεβαίως, και του χώρου της πολιτικής. Αυτό που θέλουμε είναι τα ΑΕΙ να γίνουν η φωτεινή εξαίρεση. Τα ΑΕΙ οφείλουν να διδάσκουν ήθος.

Οι προτάσεις μας αφορούν τα εκλεκτορικά σώματα, τα οποία δεν πρέπει να είναι από το ίδιο Τμήμα. Πρέπει στα εκλεκτορικά να μπαίνει «αίμα» εκτός ΑΕΙ -από το εσωτερικό και το εξωτερικό- και οι ίδιοι οι καθηγητές να βρίσκονται σε μια συνεχή κρίση. Θα υπάρξουν, λοιπόν, τριετείς κρίσεις για το διδακτικό και το ερευνητικό έργο, που θα γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια και διεθνή πάνελ.

- Υπάρχει σχεδιασμός για συγχωνεύσεις Τμημάτων, Σχολών ή ιδρυμάτων ολόκληρων;

- Οι συγχωνεύσεις είναι αναγκαιότητα στα περισσότερα πανεπιστήμια. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να υπάρξει και συγχώνευση πανεπιστημίων, όταν στην ίδια περιφέρεια υπάρχουν πολλά. Θα ακολουθήσει χωροταξική και θεματική αναδιάρθρωση ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση ανθρωπίνου δυναμικού και πόρων.

Εντός του Ιουλίου η διαδικασία υποβολής μηχανογραφικών δελτίων

Η υπουργός Παιδείας μιλώντας στην «Κ», αφήνει εμμέσως να εννοηθεί ότι η διαδικασία υποβολής μηχανογραφικών δελτίων για τα ΑΕΙ θα παραμείνει εντός του Ιουλίου, αφού ο απόψεις των μαθητών θα επηρεάσουν σημαντικά την τελική απόφαση του υπουργείου...

- Εχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο χρόνος υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ. Η πρόταση του υπουργείου είναι αντί του Ιουλίου, όπως ίσχυε μέχρι και φέτος, από το 2011 τα μηχανογραφικά να υποβάλλονται τον Μάρτιο, δηλαδή πριν από τις εξετάσεις του Μαΐου. Ομως, από τις έως τώρα θέσεις των μαθητών και των γονέων, η συντριπτική πλειονότητα τάσσεται υπέρ του Ιουλίου. Τι θα γίνει;

- Το υπουργείο για πρώτη φορά ζήτησε τις απόψεις των μαθητών για το συγκεκριμένα θέμα. Και οι απόψεις τους θα επηρεάσουν σημαντικά τη λήψη της τελικής απόφασής μας.

- Πότε θα οριστικοποιηθεί το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ, το οποίο θα ισχύσει από το έτος 2013-2014;

- Τόσο για τη δομή του νέου λυκείου όσο και για το σύστημα πρόσβασης θα γίνει διάλογος μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το νέο θεσμικό πλαίσιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

- Βέβαια, ήδη στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τις αλλαγές στα ΑΕΙ έχει τεθεί η πρόταση για κατάργηση Τμημάτων από βασική ακαδημαϊκή μονάδα και η αντικατάστασή τους από τις Σχολές, με στόχο την κινητικότητα των φοιτητών, ιδίως στο πρώτο έτος, πριν γίνει ο διαχωρισμός από το δεύτερο έτος και μετά. Πώς σκέφτεστε να λειτουργήσει αυτό;

- Το Τμήμα σήμερα λειτουργεί όχι απλώς ως αυτόνομη ακαδημαϊκή μονάδα, αλλά και ως αυτό που μπορεί να αποφασίζει τα πάντα, χωρίς να μπορεί η Σχολή και πολύ περισσότερο η Σύγκλητος να παρέμβουν, παρά μόνο γνωμοδοτικά. Στόχος είναι η Σύγκλητος να κάνει τον στρατηγικό σχεδιασμό, και τα Τμήματα και οι Σχολές να εξειδικεύουν, να έχουν αρμοδιότητες, αλλά στο επίπεδο της δικής τους μονάδας. Το Τμήμα θα έχει την ευθύνη του προγράμματος σπουδών. Στόχος είναι η κινητικότητα των φοιτητών. Να μπορούν να επιλέγουν μαθήματα από διαφορετικά Τμήματα και να σταματήσει η «υπερεξειδίκευση» που υπάρχει, η οποία είναι αρνητική και για τη γνώση.


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on December 05, 2010, 20:52:30 pm
http://www.prin.gr/2010/12/italy.html
Iταλία: Πρώτη νίκη των φοιτητών
Ανυποχώρητοι διεκδικούν την απόσυρση του νόμου για την παιδεία


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on December 06, 2010, 21:31:00 pm
Καταλήψεις φοιτητών μέχρι οι κυβερνήσεις ν’ ακούσουν (http://tvxs.gr/news/%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%86%CE%BF%CE%B9%CF%84%CE%B7%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%BC%CE%AD%CF%87%CF%81%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BD%E2%80%99-%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD)

το αγαπημένο μου κομμάτι :

Στο Κέιμπριτζ, πάλι, οι φοιτητές δηλώνουν «πολύ, πολύ θυμωμένοι». Όπως τονίζουν στο γαλλικό τ/σ france24, παρά το θυμό, χρειάζεται ψυχραιμία και οργάνωση. «Μόνο με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να ακουστούν οι φωνές μας. Η βία δεν θα μας βγάλει πουθενά, χρειάζεται να δράσουμε ως ενήλικες, όχι ως χούλιγκανς. Συνολικά 200 καθηγητές υπέγραψαν την αίτησή μας. Ναι, μπορεί να εκκρεμούν σε βάρος μας ασφαλιστικά μέτρα, αλλά συνεχίζουμε εδώ, διότι οι καθηγητές υποστηρίζουν μυστικά το κίνημά μας.

Έχουμε ένα ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμα, διότι θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι ο θυμός όλων μας διοχετεύεται δημιουργικά: μαθήματα γιόγκα το πρωί, συναυλίες το βράδυ. Δεν στήνουμε τραπεζάκια απ’ έξω για να εξηγήσουμε τις θέσεις μας και να πείσουμε τους άλλους φοιτητές να μας ακολουθήσουν. Παρά το κρύο και το χιόνι, 4 άνθρωποι βρίσκονται διαρκώς στην κεντρική είσοδο και εξασφαλίζουν ότι αστυνομία και πρυτανικές αρχές δεν θα εισέλθουν εντός του πανεπιστημίου. Και εφόσον μιλάμε για το Κέμπριτζ, όλοι διαβάζουν πολύ. Δεν είμαστε ντεμπέληδες. Τέλος, προβάλλουμε τις θέσεις μας στον κόσμο μέσω της φοιτητικής εφημερίδας μας, τα blogs και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, δεν ρισκάρουμε να ξεμείνουμε από φαγητό: το σούπερ μάρκετ της σχολής μας στέλνει δωρεάν εφόδια κάθε μέρα».


και άλλο ένα:

Συλλήψεις Τούρκων φοιτητών που διαμαρτύρονταν (http://tvxs.gr/news/%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82/%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BA%CF%89%CE%BD-%CF%86%CE%BF%CE%B9%CF%84%CE%B7%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CF%8D%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BD)



Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: il capitano on December 09, 2010, 19:08:22 pm
Επισυναπτεται η προταση του ΑΠΘ για την δημοσια διαβουλευση, και γενικα για το μελλον της ανωτατης εκπαιδευσης...



ΥΓ η συγκλιτος δεν συνεδριασε και αυτη ειναι η αποφαση του πρυτανικου συμβουλιου...


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: gate4 on December 09, 2010, 19:39:25 pm
Η προταση του πρυτανικου συμβουλιου για τον μελλον της παιδειας ειναι να μεινει η παιδεια οπως ειναι  ^rolfmao^ αυτο λεω και γω οτι τους ερχεται η ζαχαρη η φαση οπως ειναι,τιποτα δεν λεει για την υπολειτουργια των πανεπιστημιων! Στα βασικα συμφωνει με την συντροφισσα διαμαντοπουλου πχ καταργηση εξετασεων,να γινει πιο μπουρδελο η παιδεια.Η γελοιοτητα γινεται μαχ οταν προτεινουν κυνηγι(μαγισσων) φαινομενων οικογενοκρατειας και νεποτισμου ενω ειναι γνωστη η ακρατη κομματοκρατεια-αναξιοκρατεια-διορισμοι κλπ.Σταθερα προτεινουν να γινει το πανεπιστημιο εντελως αυτοδιοικητο θελει να τρωνε τα δημοσια λεφτα χωρις να δινουν κανενα λογαριασμο στο υπουργιο και να μεινει το πανεπιστημιο δημοσιο.Το πλαισιο της διαμαντοπουλου συμφωνει 99% μαζι τους και τους απανταει υπαρχει κριση παιρνετε λιγοτερα λεφτα  ^rolfmao^


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on December 09, 2010, 21:01:49 pm
Αναστολή χρηματοδότησης σε όσα ΑΕΙ-ΤΕΙ δεν στέλνουν εγκαίρως στο υπουργείο στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1231070611#ixzz17dfCF2Ju

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1231070611

 :o :o :o :o :o :o :o

Φάκελοι προσόντων, φάκελοι κοινωνικών και πολιτικών φρονιμάτων (μάλλον και φάκελοι οικογενειακού "δέντρου"), και ευθείες αντισυνταγματικές απειλές! αγαπητοί χουνταίοι του πασόκ είστε για γέλια!!! ;D


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: arashi on December 09, 2010, 21:19:18 pm
Αναστολή χρηματοδότησης σε όσα ΑΕΙ-ΤΕΙ δεν στέλνουν εγκαίρως στο υπουργείο στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1231070611#ixzz17dfCF2Ju

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1231070611

 :o :o :o :o :o :o :o

Φάκελοι προσόντων, φάκελοι κοινωνικών και πολιτικών φρονιμάτων (μάλλον και φάκελοι οικογενειακού "δέντρου"), και ευθείες αντισυνταγματικές απειλές! αγαπητοί χουνταίοι του πασόκ είστε για γέλια!!! ;D

Σα να λεμε pwned....  :-[ :-[ :-[ :-[


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: abdel razek mahmut favala on December 11, 2010, 13:03:15 pm
εκτός από το κείμενο διαβούλευσης που λίγο πολύ έχουμε διαβάσει όλοι, έχει κατατεθεί γραπτώς και προσχέδιο νόμου?
αν ναι, το έχει ψαρέψει κανείς από το ιντερνετ για να το διαβάσουμε?

εκτός από το νόμο για την Εθνική στρατηγική για την τριτοβάθμια εκπαίδευση,

σχετικά, με τη γραμμή του υπουργείου, είναι και αυτά:
Σχέδιο νόμου για την ανάπτυξη της δια βίου μάθησης (http://www.opengov.gr/ypepth/wp-content/uploads/downloads/2010/07/Sxedio_nomou_Dia_Viou.pdf)
Διακυβέρνηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ευρώπη (http://www.opengov.gr/ypepth/wp-content/uploads/downloads/2010/11/091EL.pdf)

όπως και αυτό(ωωωωωω ναι): http://vimeo.com/user2962577/videos/sort:date


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: il capitano on December 12, 2010, 03:00:31 am
Aπέρριψαν οι πρυτάνεις το κείμενο των αλλαγών του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και μάλιστα ομόφωνα έπειτα από έκτακτη Σύνοδο που πραγματοποίησαν στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, η οποία διήρκεσε δέκα ώρες.

Οι πρυτάνεις στο κείμενο που θα συντάξουν και θα περιλάβουν την απόφασή τους,  θα ζητήσουν από το υπουργείο να αποσύρει τις προτάσεις, και θα εκθέσουν τις δικές τους απόψεις για την αναβάθμιση των πανεπιστημίων. Όλοι αποδέχονται ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση χρειάζεται αλλαγές, αλλά προς την κατεύθυνση της πλήρους αυτοδιοίκησης, της απρόσκοπτης κρατικής χρηματοδότησης και της δωρεάν παιδείας. Συγχρόνως τονίζουν ότι τα ΑΕΙ διοικούνται από εκλεγμένα όργανα της πανεπιστημιακής κοινότητας, δηλαδή τη σύγκλητο και το πρυτανικό συμβούλιο.

Οι πρυτάνεις αποφάσισαν επίσης να αρχίσουν κύκλο επαφών με όλα τα πολιτικά κόμματα στα οποία θα εκθέσουν τις θέσεις τους, ενώ προτίθενται να ζητήσουν και μάλιστα σε αυστηρό τόνο, όπως είπαν, να σταματήσει η απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου και των λειτουργών του .

Aπό νωρίς το πρωί οι πρυτάνεις και οι Πρόεδροι των Διοικουσών Επιτροπών των Πανεπιστημίων της χώρας συνεδρίαζαν στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, συζητώντας την απάντησή τους στις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης Γ. Παλλήκαρης, εκτίμησε ότι αν το Υπουργείο εμμείνει στις θέσεις του τότε θα πρέπει να αναμένουμε παρατεταμένη αναταραχή στα πανεπιστήμια. Υπενθύμισε δε, ότι ήδη οι πρυτάνεις έχουν απορρίψει το βασικό κορμό των αλλαγών που προτείνει το υπουργείο, από την προηγούμενη Σύνοδο των πρυτάνεων, τον περασμένο Οκτώβριο, στο Ρέθυμνο.

Το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο υποστηρίζει ότι απαραίτητος όρος για να προσέλθει στο διάλογο με το υπουργείο, είναι να αποσυρθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις και η συζήτηση να γίνει επί των κοινών προτάσεων των Πανεπιστημίων.

Έξω από το χώρο της Συνόδου, που είχε τον χαρακτήρα της έκτακτης και γι’ αυτό δεν παρίστατο εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας, είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες φοιτητές με πανό και συνθήματα εναντίον των αλλαγών στα πανεπιστήμια και εναντίον του Μνημονίου. Οι φοιτητές εξέφρασαν την αντίδρασή τους στο σύνολο των αλλαγών που προτείνει το υπουργείο, κατήγγειλαν τον διάλογο του υπουργείου ως "ψεύτικο" και τόνισαν ότι ολόκληρη η ακαδημαϊκή κοινότητα εναντιώνεται στις αλλαγές, που στοχεύουν, όπως εκτιμούν, στην κατάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη που βρισκόταν στην είσοδο του Τεχνολογικού Πάρκου αποχώρησε και οι φοιτητές μετά την παράσταση στη σύνοδο των πρυτάνεων, αποχώρησαν και αυτοί.



πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=232616


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: il capitano on December 13, 2010, 12:59:12 pm

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ

Λαύριο 10-11 Δεκεμβρίου 2010

Η έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων συνεδρίασε στο  Λαύριο 10-11 Δεκεμβρίου 2010 για να μελετήσει τις προτάσεις των Πανεπιστημίων σχετικά με  τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι προτάσεις αυτές είναι προϊόν μιας πρωτόγνωρης εσωτερικής διαδικασίας διαλόγου των Πανεπιστημίων και δείχνουν τη σταθερή στόχευση και επιδίωξή τους για τη δυναμική βελτίωση της Εκπαίδευσης και της Έρευνας στην Ελλάδα.

Η Σύνοδος θεωρεί ότι οι αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση πρέπει να διαπνέονται από δυο βασικές αρχές, όπως αυτές ορίζονται στο αρ. 16 του Συντάγματος:

α) το σεβασμός και την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα των Πανεπιστημίων. Η χρηματοδότηση και ο έλεγχος νομιμότητας παραμένουν ουσιαστικές υποχρεώσεις του Κράτους.

β) την κατοχύρωση της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ: Η Διοίκηση των Ιδρυμάτων πρέπει να ασκείται αποκλειστικά από αιρετά Πανεπιστημιακά όργανα.

Στις Συνθήκες που διαμορφώθηκαν το τελευταίο διάστημα με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, η Σύνοδος θεωρεί ότι:

α) το κείμενο διαβούλευσης δεν αποτελεί βάση διαλόγου για τα Πανεπιστήμια. Η Σύνοδος καλεί το Υπουργείο να αποσύρει τις προτάσεις του που ανατρέπουν θεμελιώδη χαρακτηριστικά του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων.

β) δεν υπάρχει σήμερα πολιτική εγγύηση του διαλόγου, στο βαθμό που συνεχίζονται εντεινόμενες η κατασυκοφάντηση των ελληνικών δημόσιων Πανεπιστημίων, οι επεμβάσεις στη διοικητική αυτοτέλειά τους και η εφαρμογή μέτρων οικονομικής ασφυξίας, ιδιαίτερα σε σχέση με θέματα τακτικά προϋπολογισμού, προσλήψεων προσωπικού και φοιτητικής μέριμνας.

Ειδικότερα, η Σύνοδος, λαμβάνοντας υπόψη τις αναλυτικές θέσεις των Πανεπιστημίων και τεκμηριώνοντας τα θετικά χαρακτηριστικά και αδυναμίες που αυτά παρουσιάζουν, θεωρεί, υπό τις παρούσες συνθήκες, ως στοιχεία αδιαπραγμάτευτα τα παρακάτω:

·         Ανώτατο συλλογικό όργανο διοίκησης  των Πανεπιστημίων είναι η Σύγκλητος, η οποία συγκροτείται από εκλεγμένα μέλη από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα.

·         Το Πρυτανικό Συμβούλιο είναι Εκτελεστικό όργανο της Συγκλήτου

·         Ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις εκλέγονται από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και προέρχονται από αυτή.

·         Η διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση, καθώς και η κοινωνική λογοδοσία των Πανεπιστημίων διασφαλίζονται από όργανα των Πανεπιστημίων με ελεγκτικές αρμοδιότητες.

·         Η ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Πανεπιστημίων απαιτεί τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού πλαισίου διαχείρισης και αξιοποίησης της περιουσίας του, καθώς και τη δημιουργία νέου νομικού πλαισίου για την ευέλικτη λειτουργία των διοικητικών και οικονομικών μηχανισμών του.

·         Επισημαίνεται η ανάγκη θεσμοθέτησης Ενιαίων και Περιφερειακών Οργάνων για την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης των ΑΕΙ.

·         Τα ΑΕΙ έχουν την πλήρη ευθύνη για την οργάνωση των σπουδών. Το Τμήμα αποτελεί τη βασική ακαδημαϊκή μονάδα εισαγωγής των φοιτητών που καλύπτει το εύρος ενός επιστημονικού κλάδου.

·         Τα Τμήματα ανήκουν σε Σχολές, οι οποίες οργανώνονται από ένα σύνολο συγγενών επιστημονικών αντικειμένων. Με βάση τις διεθνείς πρακτικές, το Πανεπιστήμιο αποφασίζει για τις πιθανές αλλαγές, για την ίδρυση, την οργάνωση, δομή, τίτλους και περιεχόμενο των Σχολών του, των Τμημάτων του και των Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών (οι λεπτομέρειες καθορίζονται από τους Εσωτερικούς Κανονισμούς των Ιδρυμάτων και τις αποφάσεις της Συγκλήτου). Τα Ιδρύματα έχουν την ευθύνη της βελτίωσης της ποιότητας των Προγραμμάτων Σπουδών, μέσα από σαφείς κανόνες διαρκούς επιμόρφωσης του Προσωπικού σε θέματα διδασκαλίας και επίβλεψης, την εσωτερική και εξωτερική τους αξιολόγηση. Δίνεται έμφαση στην στρατηγική διεπιστημονικών Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών.

·         Εφαρμόζεται το σύστημα των πιστωτικών μονάδων (ECTS) σε συνάφεια με τα προγράμματα σπουδών και την ακαδημαϊκή τους ισοτιμία. Η ακαδημαϊκή ισοτιμία των Πτυχίων των Πανεπιστημίων αποδίδεται από τα ίδια με βάση τα Προγράμματα Σπουδών, ώστε να μην αντιστοιχίζονται με άθροισμα προσόντων, προσδιορίζεται δε και το επίπεδο κατάταξής τους στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων. Η επαγγελματική ισοτιμία των Πανεπιστημιακών Πτυχίων και Διπλωμάτων διασφαλίζεται με βάση τα Προγράμματα Σπουδών και ενισχύονται οι μηχανισμοί διασύνδεσης.

·         Συστηματικότερες διαδικασίες αξιολόγησης με παράλληλη ανάδειξη των αναγκών σε υποδομές και λειτουργικές ανάγκες.

·         Το Πανεπιστήμιο καθορίζει τον αριθμό των εισακτέων. Οι μετεγγραφές δεν γίνονται μονομερώς από την Πολιτεία. Ενισχύεται η φοιτητική μέριμνα, η οποία περιλαμβάνει σίτιση και στέγαση και είναι ευθύνη της Πολιτείας.

·         Τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ είναι Δημόσιοι λειτουργοί και έχουν την υποχρέωση να παρέχουν διδακτικό-ερευνητικό και διοικητικό έργο και να απολαμβάνουν ακαδημαϊκής ελευθερίας και λειτουργικής αυτοτέλειας κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους. Πρέπει επίσης να προβλέπονται μηχανισμοί ανανέωσης των μελών ΔΕΠ με τη δυνατότητα αξιοποίησης του νέου επιστημονικού δυναμικού. Οι βαθμίδες προτείνονται να είναι: Καθηγητής, Αναπληρωτής Καθηγητής, Επίκουρος Καθηγητής, Λέκτορας και η μονιμότητα να επιτυγχάνεται στη βαθμίδα του Επίκουρου (μετά από θητεία). Τα απαιτούμενα προσόντα της διαδικασίας εκλογής και εξέλιξης των μελών ΔΕΠ καθορίζονται από τον Νόμο και είναι κοινά για όλα τα Πανεπιστήμια.

·         Οι ρόλοι ΕΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ είναι διακριτοί. Πρέπει να εξεταστεί η περίπτωση μετάταξης ΙΔΑΧ (με διδακτορικό).

·         Σταθερή σε σχέση με το ΑΕΠ και συστηματική χρηματοδότηση της έρευνας σε εθνικό και ιδρυματικό επίπεδο: σε εθνικό επίπεδο, βασική έρευνα και ερευνητικά δίκτυα και σε ιδρυματικό επίπεδο, μεταπτυχιακή έρευνα και εφαρμοσμένη.

·         Θεσμοθέτηση της ερευνητικής πυραμίδας των ΑΕΙ σε τομεακό, τμηματικό, διατμηματικό, πανεπιστημιακό και διαπανεπιστημιακό επίπεδο με τις ακόλουθες δομές: Ερευνητική ομάδα- ερευνητική μονάδα- εργαστήριο- ιδρυματικό εργαστήριο- Ε.Π.Ι. με δυνατότητα θεσμοθέτησης από Σύγκλητο.

·         Κεντρική διαχείριση των ερευνητικών κονδυλίων από δομή περισσότερο ευέλικτη από τον ΕΛΚΕ.

·         Θεσμοθέτηση Εθνικού Κεντρικού Οργανισμού Συντονισμού της Έρευνας.

·         Θεσμοθέτηση του «Ελληνικού Πράσινου Πανεπιστημίου» ως διαπανεπιστημιακού Ε.Π.Ι. ή ανάλογης ιδρυματικής ή άλλης δομής.


από e-mail που εστειλε το NOC


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: vagus on December 14, 2010, 21:21:31 pm
http://www.minedu.gov.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1931%3A14-12-10-erotiseis-kai-apantiseis-sto-keimeno-diaboyleysis-gia-tis-allages-stin-anotati-ekpaideysi-&catid=80%3Adeltia-typou&Itemid=806&lang=el

Για να ακουμε-βλεπουμε και τις δυο πλευρες εξισου. Ας μην πιστεψουμε φυσικα σε 100% αγνες προθεσεις αλλα αυτο που νομιζω ειναι πως τα μετρα στοχοποιουν αρκετα τους καθηγητες και το πανεπιστημιο εκ των εσω. Κατι που μαλλον δημιουργει και αναλογες αντιδρασεις,φανερες ή μη...


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: fourier on December 15, 2010, 01:09:35 am
Κείμενο διαβούλευσης, τώρα και σε FAQ!


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: rookie on December 15, 2010, 06:02:49 am
http://www.minedu.gov.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1931%3A14-12-10-erotiseis-kai-apantiseis-sto-keimeno-diaboyleysis-gia-tis-allages-stin-anotati-ekpaideysi-&catid=80%3Adeltia-typou&Itemid=806&lang=el

Ερώτηση 18. Αιώνιοι
Απ: Μπλα μπλα μπλα, γαμιουνται, μπλα μπλα, άχρηστα ζώα, μπλα μπλα μπλα, τρωνε τα λεφτά των γονιών τους, μπλα μπλα, πηδάνε το κράτος, μπλα..
...
Η νέα δομή θα επιτρέψει στα Πανεπιστήμια να λειτουργούν σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, να παρακολουθούν την πορεία των φοιτητών τους και να τους καθοδηγούν έτσι ώστε να μην αφήνουν κενά, να αξιοποιούν τις δυνατότητες που προσφέρει το πανεπιστήμιο,  και να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στον απαιτούμενο χρόνο για το καλό των ιδίων και των οικογενειών τους.


Θέλω να βγεί ένα μισθωτό, δημόσιο παχύδερμο να μου πει ΠΌΤΕ ΣΚΑΤΆ αυτή η ελληνική κοινωνία, παιδεία κράτος, οικογένεια, θρησκεία και δεν ξέρω τι άλλο καθοδήγησε τον ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ σ'ένα του λάθος, ένα ατόπημα, σε κάτι που δεν ήξερε πως να το αντιμετωπίσει. Επίσης πολύ σημαντικό, πότε αντιμετώπισε αυτό το σφάλμα με τρόπο διαφορετικό από ένα Χ, μια μουτζούρα, ένα κοκκινάδι, μια ...μολυβιά http://www.youtube.com/watch?v=1yF0lLtA9XY (http://www.youtube.com/watch?v=1yF0lLtA9XY)
Ενώ την επιτυχία από την άλλη? Που εκφράζεται μ'ένα νούμερο? "Πόσα έβγαλες? 19500! Πέρνα. Εσύ? 19000. Έμπα και συ. Εσύ, ο κοντός, ο σαφρακιασμένος..? 18499, κύριε. Τον μπούλο. Μα κύριε, εγώ δεν πήγα φροντιστήριο. Δε με νοιάζει, ας πήγαινες. Μα οι γονείς μου δεν είχαν. Να βρίσκανε. Μα διάβασα μόνος μου, χωρίς βοήθεια... Τον μπούλο ρε!!"
Μη πιάσουμε το μετά "Πόσο? 7,1. Στα δικά μου? 6άρια. Όξω π..στη απ'την παράγκα!"
Πιο μετά "Πόσο? 9! Στα παπάρια μου. ΝΕΤ. 3.5.4 για integration σε SMK 7.1.12 στο CMDK 8.32 ξέρεις? Ε?
Πιο μετά "Ναι ναι, τα λέμε στις 9."  Στις 9 "Πως περνάς, τι κάνεις, τι ύψος έχεις, πόσο μεγάλη σου είναι κτλ." Στις 9:10 "Τι δουλειά κάνεις? Administrator. Ουάου, σούπερ. Πόσα βγάζεις? 11.000 το χρόνο" Σιγή... Στις 9.11 "Ξέρεις αργοπεθαίνει ο πατέρας μου από καρκίνο στους όρχεις στον ευαγγελισμό και από ώρα σε ώρα τον χάνουμε οπότε... να πηγαίνω. Θα σου τηλεφωνήσω" και πετάει το κινητό στο παρμπριζ διερχόμενης SLK 350, εκνευρίζοντας τον 45χρονο επιχειρηματία οδηγό "Σιγά κούκλα μου, θα με σκοτώσεις. Αχ με συγχωρείς, απλά με εκνεύρισε ένας μαλάκας. Μήπως θες να με κεράσεις ποτό να ηρεμήσω?"
Και για να επανέρθουμε στη βοήθεια της πολιτείας...
ΠΌΤΕ??!!! Εγώ πού ήμουν?? Όσοι εγκατέλειψαν τις σπουδές τους πού ήταν??!! Όσοι "εγκλώβισαν" σε μετοχές ή υποθήκευσαν σε καταναλωτικά δάνεια τις μελλοντικές σπουδές των  παιδιών τους πού ήταν??!! Όσοι ανήλικοι γίνανε πρεζόνια ή χουλιγκάνια πού ήταν??!! Για καφέ?? Για μπάλα?? Στα μπαράκια για γκόμενες?? Στα άλση για χασίσια??  Τώρα θυμήθηκαν να τους... καθοδηγήσουν???

Και ποιοι??!! Οι δυνατοί, οι έμπειροι, οι παντογνώστες, οι πλούσιοι? Ποιοι? Και με τι προσόντα, με τι αξίωση?? Μετά από 180 χρόνια σύγχρονη ιστορία και είμαστε χειρότερα από ποτέ!! Και στα οικονομικά, στην πολιτική, στα ηθικά-κοινωνικά, στην επιστήμη, στο τι άνθρωποι είμαστε! (εντάξ, εδώ υπερβάλλω λιγο αλλά ..τέσπα) Και έρχεσαι και μου λες, "εγώ, εγώ είμαι εδώ, εγώ θα καθαρίσω για όλους"!! Και με τι τρόπο...
     ...θεσπίζοντας κ άλλους νόμους(εδώ ο άλλος δεν ξέρει το Σύνταγμα, θα ψάξει να βρει, να διαβάσει, να κατανοήσει και να προσαρμοστεί ή να αντιδράσει σε κάθε ΦΕΚ 748/2009 τμήμα Δ' άρθρο 27 παρ.3 με 17 παραπομπες και 27 δεδικασμένα προηγούμενα!)...
     ...για την 3βάθμια παιδεία (δλδ στις 2 προηγούμενες βαθμίδες, όλα cool ε? Κομπλέ, δε λείπει τίποτα. Τόσο ώριμους, συνειδητοποιημένους, πολυδιάστατους, υπεύθυνους, ικανούς, συνεργάσιμους 18χρονους ούτε στην πολιτεία του Πλάτωνα).
     ...Κι άλλους φόρους και μέτρα λιτότητας ("Νταξ κούκλα" λέει ο οικοδόμος στην πλύστρα γυναίκα του όσο το 3μηνίτικο βρέφος κλαίει στον 2ο όροφο της βίλας τους στο Πανόραμα, "φέτος δεν θα πάμε Μπαχάμες, θα πάμε Μαλδίβες. Να μείνει κ κάτι για την πατρίδα...")

   Δλδ ρε φίλε τώρα σου ήρθαν οι super ιδέες που θα μας λυτρώσουν? Τώρα η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος? Τόσα χρόνια που ήταν το άτιμο? Καφέ έπινε, μαζί μου και παρέα μ'όλους όσους σου χαλάνε την πιάτσα? Δλδ αυτός που γαμάει τον εαυτό του και τη ζωή του χωρίς να παίρνει άλλους στο λαιμό του είναι πρόβλημα, ενώ αυτός που γαμάει γενιές ή και τη χώρα ολόκληρη τι είναι ρε φίλε? Αδερφός, σύντροφος, φίλος, τι??


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: rookie on December 15, 2010, 06:16:22 am
Επίσης, μια ερώτηση. Όταν στο κείμενο διαβούλευσης λέει
Quote
Βασική Ακαδημαϊκή Μονάδα είναι η Σχολή που έχει την ευθύνη για τα προγράμματα σπουδών που προσφέρει, απονέμει πτυχία και μπορεί να αποτελείται από Τμήματα με συγγενή επιστημονικά πεδία...
Κάθε Σχολή συγκροτείται με βασικά κριτήρια τη συνάφεια επιστημονικού αντικειμένου των Τμημάτων, το μέγεθός τους και τη γεωγραφική τους εγγύτητα...
Οι νέοι φοιτητές εισάγονται σε Σχολή ή στο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα...
Η Σχολή έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη του ενιαίου προγράμματος σπουδών του πρώτου ακαδημαϊκού έτους...
Οι φοιτητές εντάσσονται στα επιμέρους προγράμματα σπουδών της Σχολής, μετά από το τέλος του πρώτου έτους, ανάλογα με τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις τους.

εννοεί π.χ. Πολυτεχνική σχολή με τοπογραφους, πολιτικους κτλ, ή ΣΗΜΜΥ με ενεργειακούς, ηλεκτρονικούς, ρομποτικούς, πληροφορικούς, τηλεπ κτλ?


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Godhatesusall on December 15, 2010, 10:59:51 am
Επίσης, μια ερώτηση. Όταν στο κείμενο διαβούλευσης λέει
Quote
Βασική Ακαδημαϊκή Μονάδα είναι η Σχολή που έχει την ευθύνη για τα προγράμματα σπουδών που προσφέρει, απονέμει πτυχία και μπορεί να αποτελείται από Τμήματα με συγγενή επιστημονικά πεδία...
Κάθε Σχολή συγκροτείται με βασικά κριτήρια τη συνάφεια επιστημονικού αντικειμένου των Τμημάτων, το μέγεθός τους και τη γεωγραφική τους εγγύτητα...
Οι νέοι φοιτητές εισάγονται σε Σχολή ή στο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα...
Η Σχολή έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη του ενιαίου προγράμματος σπουδών του πρώτου ακαδημαϊκού έτους...
Οι φοιτητές εντάσσονται στα επιμέρους προγράμματα σπουδών της Σχολής, μετά από το τέλος του πρώτου έτους, ανάλογα με τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις τους.

εννοεί π.χ. Πολυτεχνική σχολή με τοπογραφους, πολιτικους κτλ, ή ΣΗΜΜΥ με ενεργειακούς, ηλεκτρονικούς, ρομποτικούς, πληροφορικούς, τηλεπ κτλ?

99.9% το πρώτο

άντε,όλοι στην απεργία τώρα!


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on December 19, 2010, 20:14:35 pm
Τι πρύτανης, τι manager

ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΚΑΤΟΣ | Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010


H έννοια της «μεταρρύθμισης» είναι πολύ σημαντική για να επιτρέπεται η κατάχρησή της που υποβαθμίζει την αξία της. Συγκαταλέγεται και αυτή στο πάνθεον του λαϊκισμού, των «επαναστάσεων», «αλλαγών», «νέων εποχών», «διά βίου μάθησης» (δηλαδή διά βίου ταλαιπωρίας), κ.ά. Η προτεινόμενη λοιπόν σήμερα διαρθρωτική και διοικητική αλλαγή δεν στοχεύει στην ουσία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά αφορά τα εργαλεία παροχής της.

Ας δούμε τις σημαντικότερες προτάσεις.

Αν κανείς μελετήσει το θέμα προσεκτικά, θα παρατηρήσει ότι αυτό που συχνά κρύβεται κάτω από τα βολικά κριτήρια των αξιολογήσεων είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Περιλαμβάνει πολύ συχνά την ακαδημαϊκή και ιδρυματική παραγωγικότητα, τον έλεγχο του κόστους, την αποτελεσματικότητα, τους ρυθμούς και τους χρόνους αποφοίτησης. Αυτά είναι ασφαλώς σοβαρά στοιχεία. Είναι όμως μόνο υποκατάστατα. Στέκονται ως ένα είδος του Τεϊλορισμού, δηλαδή ως η υποδιαίρεση ενός έργου στα απλούστατα- και συχνά άνευ ουσίας- συστατικά του, πράγμα που ισχύει στις επιχειρήσεις και επιχειρείται τώρα η εφαρμογή του στα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Οι προτάσεις προβλέπουν επίσης διοίκηση των πανεπιστημίων από εξωπανεπιστημιακές «προσωπικότητες» (του ιδίου «κύρους» φαντάζομαι όπως εκείνες που επιλέγονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις να διοικήσουν τις ΔΕΚΟ, νοσοκομεία κτλ. με τα γνωστά λαμπρά αποτελέσματα!). Βεβαίως η κριτική αυτής της πρότασης εξαρτάται από το πώς ορίζει κανείς το Universitas. Αν δηλαδή το Πανεπιστήμιο είναι ο χώρος όπου η κοινωνία στοχάζεται τον εαυτό της, ο χώρος όπου κανείς προετοιμάζεται να ικανοποιήσει τις ανάγκες της κοινωνίας (ανάγκες σε αντίθεση με τις επιθυμίες που υπαγορεύονται από την ΤV και τις αγορές), τότε η πρόταση είναι άτοπη. Αν βέβαια το «σύγχρονο» πανεπιστήμιο ορισθεί ως κατάστημα που πωλεί γνώσεις από τα ράφια, τότε ασφαλώς οι ικανοί διαχειριστές/διευθυντές, ξενοπρόφερτα managers, θα βοηθήσουν τους ισολογισμούς, εισάγοντας βεβαίως και όλα τα άλλα, στοιχεία της ανταγωνιστικής αγοράς (λαμόγια, μίζες,... αναξιοκρατία κτλ.).

Ελπίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας πιστεύει στον πρώτο παραπάνω ρόλο του Πανεπιστημίου και θα αγωνισθεί να αποτρέψει τέτοιες προτάσεις.

Να παρατηρήσουμε επίσης ότι αρκετοί πρυτάνεις στο παρελθόν και τώρα ήταν και είναι λαμπροί managers, οδήγησαν τα πανεπιστήμιά τους σε αναπτυξιακούς δρόμους και είναι σίγουρα πολύ καλύτεροι από πολλούς managers ΔΕΚΟ, νοσοκομείων, ινστιτούτων κτλ. που τοποθετούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις με κριτήριο, εν γένει, την κομματική τους υποταγή.

Οταν συμμετέχουν οι επιχειρήσεις σε συμβούλια διοίκησης ΑΕΙ και όταν ακαδημαϊκές έδρες ιδρύονται από χορηγούς είναι αστείο να πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι τα προγράμματα σπουδών θα διαμορφώνονται με ακαδημαϊκά κριτήρια κοινωνικών, περιβαλλοντολογικών και άλλων πανεπιστημιακών θεωρήσεων και όχι με βάση τα επιχειρηματικά συμφέροντα αυτών που πληρώνουν. Και δεν θα διαφωνεί κανείς ότι αυτό αποτελεί επιστημονική οπισθοδρόμηση.


Με την ίδια λογική πολλές προτεινόμενες αλλαγές σε σχέση με τους φοιτητές (δάνεια από τράπεζες, κουπόνι πρόσβασης σε υπηρεσίες, χρηματοδότηση ανά φοιτητή, κ.ά.) προφανώς μας προετοιμάζουν για επιβολή διδάκτρων, ενώ σε συνδυασμό με την οικονομική αυτοτέλεια και την ως άνω αλλαγή στη Διοίκηση προετοιμάζουν τα ΑΕΙ για ιδιωτικοποίηση.


Λίγα λόγια για τον λεγόμενο Διάλογο που η τόσο συχνή επανάληψή του 20 χρόνια τώρα τον έχει και αυτόν ευτελίσει.

Διάλογος, δηλαδή ανταλλαγή απόψεων για να πείσει ο ένας τον άλλο, νοείται μόνο μεταξύ ελεύθερων ανθρώπων. Στον τόπο μας ο διάλογος διεξάγεται πάντοτε μεταξύ κομματικά εξαρτημένων ατόμων.

Ετσι οι προσκείμενοι στην εκάστοτε κυβέρνηση συμφωνούν με τα προτεινόμενα μέτρα, εκείνοι που πρόσκεινται στην εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση διαφωνούν και εκείνοι των κομμάτων της Αριστεράς διαφωνούν πάντα.

Συμπέρασμα: τρεις λαλούν και δυο χορεύουν, όπως υπαγορεύει η λαϊκή ρήση που περιγράφει άλλωστε γενικότερα την πολιτική επικαιρότητα.


Ο κ. Νίκος Μαρκάτος είναι καθηγητής ΕΜΠ, πρώην πρύτανης του Ιδρύματος.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=373616&ct=114&dt=17/12/2010


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on December 19, 2010, 20:18:15 pm
Το εκκρεμές της Παιδείας

ΣΤΑΜΑΤΗΣ Ν. ΑΛΑΧΙΩΤΗΣ | Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010


Πριν από λίγα μόνο χρόνια πιστεύαμε ότι το πανεπιστήμιο είναι το τελευταίο οχυρό που δεν έχει πέσει στα μάτια της κοινωνίας· έγινε όμως και αυτό· με καταλύτες κυρίως τους συκοφάντες του, που γιγαντώνουν την εξαίρεση και ελαχιστοποιούν τον κανόνα· αλλά και με μερικούς εκ των έσω που έχουν παρερμηνεύσει τον ρόλο τους. Οχι βέβαια ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν έχει προβλήματα. Αντί όμως να εστιάζεται κάθε φορά η συζήτηση στα προβλήματα αυτά και να προσεγγίζεται η λύση τους, εμφανίζονται «λύσεις» της μορφής «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι», ανατροπή δηλαδή στην ανατροπή· και τα προβλήματα εκκρεμούσαν εν αδρανεία και αδρανούσαν εν εκκρεμότητι.

Από την παντοδυναμία της έδρας λ.χ. ορθώς φθάσαμε στον Ν. 1268/82 που απελευθέρωσε τεράστιες ερευνητικές και εκπαιδευτικές δυνάμεις στα ελληνικά πανεπιστήμια. Τα προβλήματα όμως που συνοδεύουν κάθε σοβαρή αλλαγή δεν αντιμετωπίζονταν στη βάση μιας συνεκτικής προσαρμογής, αλλά εναλλάσσονταν με μορφή εκκρεμούς. Αύξηση- μείωση- αύξηση της φοιτητικής συμμετοχής στα συλλογικά όργανα, αύξηση- μείωση- αύξηση στα μέλη των εκλεκτορικών σωμάτων, ανεξέλεγκτη έγκριση ίδρυσης νέων στενού γνωσιακού αντικειμένου Τμημάτων.

Και ενώ αναμένει κανείς από τους πολιτικούς και ακαδημαϊκούς σχεδιαστές, αν τους λάβουν υπόψη τους οι πρώτοι, να ισορροπήσουν τις παρεκκλίσεις, καινοτομούν συνήθως και δημιουργούνται νέα προσαρμοστικά προβλήματα που ικανοποιούν πάλι τη θεωρία του εκκρεμούς· με τη λύση να απέχει από την παγίωση μιας παράδοσης, ενός στόχου, ο οποίος θα μορφοποιεί την ταυτότητα του ελληνικού πανεπιστημίου και όχι τον μιμητισμό του· για να μην επηρεάζεται εύκολα από τις απροσδιόριστες «περιβαλλοντικές» επιδράσεις.

Ετσι φτάσαμε σήμερα να συζητούμε και να διαβουλευόμαστε αν λ.χ. ο πρύτανης θα διορίζεται και θα παύεται από ένα διορισμένο, εν πολλοίς εξωπανεπιστημιακό, Συμβούλιο! Αν θα προωθηθεί π.χ. η διεπιστημονικότητα/διαθεματικότητα με τη γιγάντωση της σχολής και τη νανοποίηση των τμημάτων, σε μια εποχή όπου αναδύονται πρωτοπόρα γνωσιακά αντικείμενα τα οποία θα ασφυκτιούν μέσα στην αγκαλιά της πολυγνωσιακής σχολής, αντί η προώθηση αυτή να γίνει μέσα από τα προγράμματα σπουδών που θα ενσωματώνουν και στοιχεία ακαδημαϊκής διεπιστημονικότητας/διαθεματικότητας. Δεν συζητούμε ωστόσο το αν η θεμιτή πανεπιστημιακή δημοκρατία θα μπορεί να λειτουργήσει σε ένα τέτοιο πλαίσιο. Η τελευταία όμως διάζευξη πρέπει να είναι ο πυρήνας της συζήτησης, αλλά ίσως δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητό. Και αντί το νοικοκύρεμα και η αποτελεσματικότητα των πανεπιστημίων, η ελαχιστοποίηση των αποκλίσεων από τον ακαδημαϊκό και δημοκρατικό χαρακτήρα τους να είναι ο στόχος, υπάρχει ο φόβος ότι η προτεινόμενη στόχευση έχει δυσκολίες και εύλογα διερωτάται κανείς για το αν τελικά κάποιος άλλος είναι ο διεθνής στόχος. Διότι η μαζικοποίηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, που άρχισε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έφθασε σε «επικίνδυνα» υψηλό σημείο διεθνώς! Κάπως πρέπει να ανακοπεί ο ρυθμός αυτός και να μικρύνουν τα πανεπιστήμια! Γι΄ αυτό άλλες χώρες αυξάνουν υπέρογκα τα δίδακτρα και άλλες προτιμούν διαρθρωτικές αλλαγές, με πολλές όμως παρενέργειες. Η ευθύνη όλων μας λοιπόν είναι να αντιπαραθέσουμε τεκμηριωμένες και σοβαρές αντιπροτάσεις στο κείμενο διαβούλευσης, στην κρίσιμη αυτή καμπή για το δημόσιο πανεπιστήμιο, για να εμπλουτισθεί ο προβληματισμός και οι δυνατές λύσεις, που πιθανόν να αναζητεί και η πολιτεία.

Διαφορετικά θα ξαναπαιχθεί το σενάριο του εκκρεμούς και η δημοκρατία, που κινείται μέσα στο πανεπιστήμιο από την ισορροπία έως την κακοποίησή της, θα κινδυνεύσει να «προσαρμοστεί» σε έναν νέο φιλελεύθερο θώκο, άγνωστο στα ελληνικά πανεπιστήμια, και να γίνει αγνώριστη· και αυτό πρέπει να προσεχθεί, γιατί η εξαίρεση θα γίνει κανόνας. Ας προσέξουμε λοιπόν όλοι γι΄ αυτό το πιθανό ενδεχόμενο και ο καθένας, εξουσιαστής και εξουσιαζόμενος, να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν για τη μερική κακολειτουργία των πανεπιστημίων και την ανατροπή των ονείρων του.


Ο κ. Σταμάτης Ν. Αλαχιώτης είναι καθηγητής Γενετικής.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=373617&ct=114&dt=17/12/2010


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Karaμazoβ on December 19, 2010, 20:25:04 pm
αφελής ερώτηση απο το 2006:

γιατι οι καθηγητές δεν αντιστέκονται πιο ενεργά στο Νομο με απεργία, παράλληλα με τις καταλήψεις των φοιτητών και αρκούνται στα παραπονα στις εφημερίδες?


πολυφωνια στις ταξεις τους? διαφορετικά συμφέροντα μεταξύ τους? πιο ασφαλες να δουμε πρώτα πως θα το πάνε οι φοιτητές και βλεπουμε?


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on December 19, 2010, 20:35:11 pm
που και να βάλω τπτ από τα "ωραία" του "dialogos-dep"
 ;D ;D ;D ;D

η electroauth, ακόμη και το thmmy.gr φαντάζει παράδεισος μπροστά στην νηπιακή επιχειρηματολογία "ακαδημαϊκών"





Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on December 19, 2010, 20:38:26 pm
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_17/12/2010_426057


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Turambar on December 19, 2010, 21:24:21 pm
η ανυπαρξία των καθηγητών είναι προφανείς. αρκούνται στις παρεμβάσεις του συμβουλίου των πρυτάνεων και άντε καμιά ανακοίνωση για γενικές αρχές μιας μεταρρύθμισης.

Πιστεύουν πραγματικά ότι η πολιτεία θα τους ακούσει? 'Εχουν συνηθίσει να μιλάνε σε ακροατήρια και αυτά να ακούνε προσεκτικά? Εϊναι άξιο απορίας πραγματικά.


Είναι ή προβατάκια ή συμφωνούν με όλα αυτά που γίνονται στην κοινωνία, γιατί από παρεμβάσεις όλο στόμφο τύπου Παναγώπουλου έχουμε χορτάσει.


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Karaμazoβ on December 19, 2010, 21:38:41 pm
μερικοί ίσως και να μην είναι αρνητικοί με τον μανατζερ: όπως και στην πολυκατοικία, όταν δηλώνεις αδιάφορος ή ανικανος να διαχειριστείς τα οικονομικά σου, τον αποδέχεσαι. μέχρι να βαλει χέρι στα του γραφείου σου.



υπάρχει και μια αμοιβαία αντιπάθεια για αυτά που έγιναν μεταξυ καθηγητών-φοιτητών την περίοδο 2007-2008, αλλα πρεπει να μπουν στην άκρη αυτά στην παρουσα συγκυρία. Δηλαδή όταν μιλάς για χάσιμο εξαμήνου στο μάθημα και πανικοβάλεις τους φοιτητές, τί καταφέρνεις? Να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις-καταλήψεις και να ψηφιστεί ο νόμος χωρίς εσενα (διαβουλευση του κώλου) το Γενάρη?? Σε συμφέρει ως ακαδημαικό, που εστω και σε κάποιο κομματι σου νιώθεις δάσκαλος, και ως ΔΕΠ αυτό?


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Turambar on December 20, 2010, 10:54:42 am
Επίσης κάποιοι δεν εμπιστεύονται κάποιους άλλους να διαχειριστούν τα οικονομικά. Δεν έχουν και άδικο εδώ που τα λέμε ;D

υπάρχει και μια αμοιβαία αντιπάθεια για αυτά που έγιναν μεταξυ καθηγητών-φοιτητών την περίοδο 2007-2008, αλλα πρεπει να μπουν στην άκρη αυτά στην παρουσα συγκυρία.

Σαν πληγωμένες γκόμενες* κάνουν. Μπερδεύουν το γλύψιμο με τον σεβασμό, γιατί έτσι έχουν συνηθίσει από το πώς γίνεται η "έρευνα" σήμερα. Μη περιμένετε κάτι καλύτερο από αυτούς ;D

Αλλά άντε... από καθηγητές ΤΕΙ, όπως έχουν καταντήσει οι δικοί μας επί των ημερών τους, και να λέγαν τίποτα, ποιος θα τους έδινε σημασία? Αλλά εκεί στο οικονομικών ή στη Θεολογία, υπάρχουν άνθρωποι που θα τους έδιναν σημασία αν μιλούσαν. Και αυτοί όμως... μούγκα.

Προφανώς όλοι μαζί στηρίζουν Διαμαντοπούλου, όπως ο Παναγώπουλος στηρίζει το Μνημόνιο.







*Ζητώ συγγνώμη από τις πληγωμένες γκόμενες που τις συγκρίνω με ακαδημαϊκούς καθηγητές. Και οι πληγωμένοι γκόμενοι τα ίδια χάλια έχουν πάντως..


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on December 23, 2010, 02:59:28 am
Προτάσεις του «Παιδεία Μάχης» στο διήμερο της ΑΡΕΝ 11-12 Δεκέμβρη 2010
http://www.xekinima.org/arthra/view/article/protaseis-toy-paideias-maxis-sto-diimero-tis-aren-11-1/

ενα τετοιο γαμημενο προγραμμα δε μπορει να βγει απο αλλους????
>:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:(


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: gate4 on December 23, 2010, 03:28:03 am
Quote
Δικό μας καθήκον μεροκαματο σαν ΑΡΕΝ είναι να εξηγήσουμε με ειλικρίνεια στους φοιτητές πως ένας δρόμος υπάρχει για να σταματήσουμε τα νέα μέτρα: ένα μαζικό φοιτητικό κίνημα διαρκείας με καταλήψεις και διαδηλώσεις, σε συντονισμό με τα άλλα στρώματα της εκπαίδευσης (πανεκπαιδευτικό μέτωπο) αλλά και με τους εργαζομένους. Πρέπει ανοιχτά να καλέσουμε τους φοιτητές να επιλέξουν τον αγώνα αντί για την εξεταστική όπως έγινε και το 2006-2007.
+1!



Title: deleted
Post by: BOBoMASTORAS on December 23, 2010, 13:31:32 pm
deleted


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Godhatesusall on December 23, 2010, 13:52:48 pm
Το ζήτημα των συμμαχιών είναι αρκετά περίεργο

Από την μία έχουμε τους καθηγητές 2οβάθμιας οι οποίοι στην πλειονότητά τους θίγονται από την κεντρική πολιτική για την παιδεία. Όμως η εκάστοτε ηγεσία ξέρει να ντριμπλάρει καλά και ποτέ δεν κατεβάζει 2 νομοσχέδια για σχολεία-πανεπιστήμια μαζί. Για να πείσεις τους καθηγητές λοιπόν να απεργήσουν για να συμμετέχουν σε μια πανεκπαιδευτική πορεία θέλει πολύ δουλειά(εκ των πραγμάτων και το 2006 και το 2007 σε ελάχιστες περιπτώσεις ήρθαν καθηγητές μαζί μας. Πιο πολλές φορές εμείς πήγαμε στην δικιά τους απεργία).

Από την άλλη τα ΔΕΠ καθώς και οι ΕΕΔΙΠ/ΕΤΕΠ κτλ είναι μια εντελώς άλλη ιστορία. Τα μέλη ΔΕΠ είναι από μεγαλοκαθηγητάδες που λιγουρεύονται ένα πανεπιστήμιο-επιχείρηση για να βγάζουν φράγκα και από την άλλη υπάρχουν οι καθηγητές που δεν έχουν τέτοια δυνατότητα. Προφανώς με τους πρώτους δεν μπορείς να συμμαχήσεις σε μόνιμη βάση και με τους δεύτερους μπορείς μόνο ευκαιριακές συμμαχίες να έχεις καθώς οι λέκτορες-επίκουροι αλλάζουν στάση εν μία νυκτί. Από την άλλη για τα ΕΕΔΙΠ/ΕΤΕΠ κτλ δεν ξέρω τι γίνεται, αλλά συνδικαλιστικά είναι νεκροί σαν μούμιες(δεν έχω δει καμία δράση του σωματείου τους, αν αυτό υπάρχει).

Τρίτον, υπάρχουν και οι μαθητές, οι οποίο -πλην εξαιρέσεων- δεν έχουν πολιτικό κριτήριο παρά μόνο αυθορμητισμό και εύκολα ντριπλάρονται από καθηγητές/διευθυντές. Προφανώς ο αυθορμητισμός είναι αναγκαίος και τον χρειαζόμαστε στις πορείες/διαδηλώσεις, αλλά αν δεν γίνει το αυθόρμητο συνειδητή πάλη δεν θα πάμε μακριά(βέβαια, μόνο το ότι μπαίνει στην διαδικασία ο μαθητής να αμφισβητήσει κάτι και να παλέψει για την ανατροπή του είναι πάαααρα πολύ σημαντικό).


Πάντως για πιο ευκαιριακές συμμαχίες η γραμμή μου είναι : Συμμαχία και με το διάβολο, αρκεί το κίνημα να πάει ένα βήμα μπροστά. Και όταν πάμε ένα βήμα μπροστά και δεν χρειαζόμαστε την συμμαχία την παρατάμε και άμα μας συμφέρει κράζουμε/κριτικάρουμε ολιμερίς τους παλιούς μας συμμάχους.


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: jimmakos on December 23, 2010, 13:56:16 pm
@Bob_da_builda
Αυτό και αν ακούγεται γαμάτο.
Να δημιουργηθεί ενιαίο εκπαιδευτικό μέτωπο ενάντια στην μεταρρύθμιση.
Στη βάση όμως ότι δεν μπορούν να ενωθούν φοιτητές με καθηγητές σε έναν κοινό αγώνα λόγω διαφορετικών συμφερόντων πως εγγυάσαι την αλληλεγγύη ανάμεσα στα αγωνιζόμενα κομμάτια;
π.χ. δίνει κάτι στους καθηγητές να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, τις σταματάνε και μένουνε οι φοιτητές ξεκρέμαστοι. (ή και το αντίθετο)
έχεις κάτι στο μυαλό σου; (δεν είναι ειρωνική η ερώτηση)


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: thanasiskehagias on December 23, 2010, 14:37:08 pm
Το ζήτημα των συμμαχιών είναι αρκετά περίεργο
...
Από την άλλη τα ΔΕΠ καθώς και οι ΕΕΔΙΠ/ΕΤΕΠ κτλ είναι μια εντελώς άλλη ιστορία. Τα μέλη ΔΕΠ είναι από μεγαλοκαθηγητάδες που λιγουρεύονται ένα πανεπιστήμιο-επιχείρηση για να βγάζουν φράγκα και από την άλλη υπάρχουν οι καθηγητές που δεν έχουν τέτοια δυνατότητα. Προφανώς με τους πρώτους δεν μπορείς να συμμαχήσεις σε μόνιμη βάση και με τους δεύτερους μπορείς μόνο ευκαιριακές συμμαχίες να έχεις καθώς οι λέκτορες-επίκουροι αλλάζουν στάση εν μία νυκτί.

Είμαι σίγουρος ότι δεν ανήκω στην κατηγορία "μεγαλοκαθηγητάδες που λιγουρεύονται ένα πανεπιστήμιο-επιχείρηση για να βγάζουν φράγκα". Η περιγραφή σου των υπόλοιπων ("οι καθηγητές που δεν έχουν τέτοια δυνατότητα") είναι εντελώς ανεπαρκής.  Στην ουσία τσουβαλιάζεις σε αυτή την κατηγορία άτομα με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ελπ'ιζω να το κάνεις αυτό από άγνοια και όχι από δόλο.

Νομίζω ότι η πραγματικότητα σχετικά με τα κίνητρα των ΔΕΠ είναι αρκετά διαφορετική από την απλοϊκη  σου ανάλυση. Ένας ΔΕΠ (όπως και κάθε άλλος άνθρωπος) έχει πολλούς (και συχνά αντικρουόμενους στόχους). Π.χ. εγώ

Α: σίγουρα δεν είμαι ικανοποιημένος με το υπάρχον κοινωνικό / πολιτικό σύστημα και θα ήθελα να αλλάξει
Β: αλλά επίσης θέλω πάρα πολύ να βελιτωθεί η ακαδημαϊκή (διδακτική και ερευνητική) κατάσταση του πανεπιστημίου.

Στην παρούσα φάση ο στόχος Β είναι πιο σημαντικός για μένα από τον Α (φυσικά αυτό μπορεί να αλλάξει στο μέλλον). Για να προχωρήσω σε συμμαχία μαζί σου πρέπει να με πείσεις ότι η τακτική σου θα προωθήσει τον Β και μάλιστα σε ένα βραχυμεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Από αυτά που βλέπω τα τελευταία χρόνια συμπεραίνω ακριβώς το αντίθετο. Δίνω μόνο ένα παράδειγμα (θα μπορούσα να δώσω πολλά άλλα): κατά τη γνώμη μου οι καταλήψεις, με τον ρυθμό που γίνονται τα τελευταία χρόνια, βλαπτουν πολύ σοβαρά την ακαδημαϊκή υπόσταση του Πανεπιστημίου. Όσο υποστηρίζεις τις καταλήψεις τόσο με αποτρέπεις από το να συμμαχήσω μαζί σου.

Σημείωσε ακόμη τα εξής:

(α) Στην περίοδο 2006-2007 υποστήριζα τις καταλήψεις, συμμετείχα στις πορείες κτλ. Βλέποντας την εξέλιξη των πραγμάτων θεωρώ ότι αυτό ήταν λάθος μου (πάντα σε σχέση με τους δικούς μου στόχους και προτεραιότητες).
(β) Υπάρχουν πολλοί ΔΕΠ που σκέφτονται σαν εμένα.

Δεν είναι περίεργο λοιπόν ότι δύσκολα θα συμμαχήσουμε. Η δική σου προτεραιότητα είναι (συμπεραίνω από τις πράξεις σου) να αλλάξεις το κοινωνικό / πολιτικό συστημα -- εν ονόματι αυτού, δεν θα σε πειράξει σε μια ενδιάμεση φάση ακόμη και να γκρεμίσεις το πανεπιστήμιο. Η δική μου προτεραιότητα είναι να κάνω το πανεπιστήμιο πιο σοβαρό επιστημονικά. Ως προς αυτό τον στόχο, μπορεί να θεωρώ την κυβερνητική πολιτική κακή, αλλά την δική σου πολιτική την θεωρώ πολύ χειρότερη για αυτά που εγώ εύχομαι / ελπίζω (και τα οποία, επαναλαμβάνω, δεν συμπεριλαμβάνουν ένα πανεπιστήμιο επιχείρηση στο οποίο θα βγαζω φράγκα). Άρα το μη χείρον βέλτιστο.

Τέλος να σημειώσω ότι δεν με πείθει ούτε το ιδεολόγημα (που έχεις μεταχειριστεί κατά κόρο) "εσείς που θέλετε να βελτιώσετε την ποιότητα σπουδών / αξία πτυχίων είστε παρτάκηδες κτλ.". Θεωρώ απολύτως θεμιτή προσέγγιση το να θέλει κάποιος πρώτα να διορθώσει αυτά που τον αγγίζουν άμεσα και μετά να κοιτάξει τι μπορεί να διορθώσει από αυτά που συμβαίνουν παραέξω.

Αυτά και καλές γιορτές

Θ

ΥΓ: Προφανώς όταν μεταχειρίζομαι το δεύερο ενικό δεν εννοώ τον Godhatesusall προσωπικά αλλά άτομα / ομάδες με ανάλογη πολιτική τοποθέτηση.


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Turambar on December 23, 2010, 14:58:47 pm
Ωραία... Πολύ κατανοητή η θέση.
Τα μέλη ΔΕΠ όμως από μόνα τους και ξέχωρα από τους φοιτητές τι κάνουν?

Δε μπορείτε να κινητοποιηθείτε? Δεν θέλετε? Ή δεν βρίσκετε το λόγο?

Αφήνεστε στο συμβούλιο των πρυτάνεων, ή υπάρχουν διεργασία/κινητοποιήσεις που εγώ δεν τις βλέπω?

Ειλικρινά το ρωτάω αυτό γιατί από την στάση όπως την βλέπω εγώ υπάρχει μια μετριοπάθεια που αγγίζει τα όρια της απάθειας.


ΥΓ Και θεωρώ ότι το πανεπιστήμιο δε μπορεί να μένει μόνη αιτία δράσης την ώρα που διαλύεται η κοινωνία


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Godhatesusall on December 23, 2010, 15:45:59 pm
...

Το ότι θέλω να αλλάξει το πολιτικό σύστημα της διακυβέρνησης προφανώς και είναι στόχος μου, αλλά για το όνομα του αλλάχ, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα παλεύω για το εδώ και τώρα. Αυτά για τα οποία με(μας) κατηγορείτε τα έχει απαντήσει η αριστερά εδώ και αιώνες. Είμαι ενάντια στην μισθωτή εργασία σαν θεσμό, αλλά προφανώς παλεύω για αυξήσεις μισθών. Είμαι ενάντια στο περιεχόμενο(και όχι απλά στην μορφή) της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης( αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα) δεν παύω όμως να παλεύω για βελτιώσεις στις υποδομές/διαχείριση κτλ εδώ και τώρα.

Αυτό που διαχωρίζει την δική μου λογική και την δική σας(όπως και πολλών ΔΕΠ) είναι ότι αντιλαμβάνομαι ότι δεν ζω σε μία φούσκα που λέγεται "πανεπιστήμιο". Το πανεπιστήμιο είναι μια εικόνα της κοινωνίας και στο οποίο υπάρχουν (άλλοτε οξυμένες και άλλοτε σε μικρότερο βαθμό) όλες οι αντιθέσεις που υπάρχουν στην κοινωνία. Το ότι το πανεπιστήμιο μετατρέπετε σε επιχείρηση παραγωγής γνώσης δεν είναι αποτέλεσμα του κακού πασόκ ή της κακιάς ΝΔ ή του τάδε υπουργού. Είναι αποτέλεσμα της ανάγκης του συστήματος να εμπορευματοποιήσει κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Και άρα φράσεις του στυλ " Πρώτα καλύτερο πανεπιστήμιο, και μετά καλύτερη κοινωνία" είναι ΠΟΛΥ εκτός πραγματικότητας, γιατί πολύ απλά αν δεν παλέψεις πχ την διαδικασία την μπολώνια ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ τα μέτρα αυτά, ακόμη και να αποσυρθούν πρόσκαιρα, θα ξανάρθουν μετά από 1,2,3 χρόνια. Άρα μια λογική "ας κάνω απλά καλύτερο το πανεπιστήμιο, ας περιοριστώ στην καλύτερη διαχείριση των πόρων μας" είναι επικίνδυνη όχι απλά επειδή είναι ηττοπαθείς, αλλά και επειδή είναι στρατηγική που ΣΙΓΟΥΡΑ οδηγεί σε ήττα(και εδώ σας καλώ να δείτε πως το μεταπολεμικό δημόσιο πανεπιστήμιο μετατράπηκε σε κρατική ή ιδιωτική επιχείρηση. Έχουν γραφτεί πολλά βιβλία/άρθρα γι'αυτό)

Και γι αυτό εν τέλει θεωρώ τους καθηγητές(προφανώς πλην εξαιρέσεων ) ανάξιους για long-term συμμαχίες. Γιατί ακριβώς έχουν αυτόν τον επιστημονισμό μέσα τους: Την αντίληψη ότι με την προώθηση της επιστήμης μπορώ να κάνω τα πράγματα καλύτερα. Βέβαια, όσο και διαρρηγνύουμε τα ιμάτια μας, η επιστήμη δεν είναι,δεν ήταν και ούτε ποτέ θα είναι απολιτική. Η πραγματικότητα κ Κεχαγιά είναι μία, το ζήτημα είναι το κατά πόσο την προσεγγίζουμε....


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: rookie on December 23, 2010, 17:49:31 pm
...
Η πραγματικότητα κ Κεχαγιά είναι μία, το ζήτημα είναι το κατά πόσο την προσεγγίζουμε....

Η πραγματικότητα είναι μία ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ! Η "φούσκα" στην οποία ζει ο καθένας (ή η υποτιθέμενη  έλλειψη αυτής, μη χέσω) είναι διαφορετική από του άλλου!  Μία για τον επιστήμονα ΔΕΠ, μια ΆΛΛΗ για τον "επιχειρηματία" ΔΕΠ, μια τρίτη για το κομματόσκυλο ΔΕΠ, κ.ο.κ Αντίστοιχα, μία για τον φοιτητή που έχει κάτι να τον περιμένει από πίσω, μια άλλη γι' αυτόν που με το ζόρι θα τελειώσει στα 8+ χρόνια, μια τρίτη γι'αυτόν που θα κυνηγήσει να γίνει ΔΕΠ κ.ο.κ Οπότε, εκ των πραγμάτων, με όποιον και να θές να συμφωνήσεις θα δυσκολευτείς λίγο.
Και στο κάτω κάτω, στα τέτοια σου οι ΔΕΠ! Άντε να'ναι κάτι χιλιάδες (μόνιμα) στο σύνολο εκατοντάδων χιλιάδων φοιτητών που κάθε 7 χρόνια ανανεώνονται. Πρακτικά, ούτε σημασία θα έπρεπε να τους δίνει κανείς!! Αλλά γιατί τους δίνει?? Όπως και στα 300 ζώα που έχουν κάνει κατάληψη στη βουλή. Όπως και στον τρομακτικό εργοδότη, στον πλουσιο, στον μπατσο, στον, στον, στον....  Ή ακόμα περισσότερο, στους νόμους. Σε μερικές προτάσεις γραμμένες σ'ένα κομμάτι χαρτί που τις διαβάζουν ελάχιστοι απ'οσους πραγματικά τους ενδιαφέρουν, κι όμως καταδυναστεύουν τις ζωές εκατομμυρίων.
Άποψη μου είναι πως αν δεν ξεδιαλύνουμε τα γιατί, ποτέ δεν θα μπορεσουμε να βρούμε αμοιβαία αποδεκτές και συμφέρουσες λύσεις για τίποτα. Απλά θα τρωγόμαστε σαν τα σκυλιά. 


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Nessa NetMonster on December 23, 2010, 17:58:22 pm
Η πραγματικότητα είναι μία ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ!

Ναι γιατί ζούμε σε παράλληλα σύμπαντα. ^jerk^


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on December 23, 2010, 18:02:37 pm
Η πραγματικότητα είναι μία ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ!

Ναι γιατί ζούμε σε παράλληλα σύμπαντα. ^jerk^

ο τρόπος που βλέπει ο καθένας την κοινωνία και τα φαινόμενα που σχετίζονται με αυτήν είναι θέμα υποκειμενικής οπτικής γωνίας... (ίσως και "ταξικής συνείδησης" όπως θα λεγε ένας αριστερός)
προσωπικά μπορώ να καταλάβω και την άποψη του κ. Κεχαγιά που λέει ότι προσπαθώ να αλλάξω το πανεπιστήμιο προς το καλύτερο και σε δεύτερη φάση θα ήταν πιο δύσκολο να αλλάξω τον κόσμο, αλλά το θέλω και αυτό, όσο και την άποψη του Φώτη που λέει ότι το Πανεπιστήμιο αλλάζει επειδή αλλάζει ο κόσμος (η Διαμαντοπούλου προτείνει κουπόνια φοιτητή παράλληλα με τις αγγλικές αυξήσεις στα δίδακτρα και τις ιταλικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου για τους ερευνητές)...
παρόλα αυτά μέχρι να γίνει "η επανάσταση" (το πότε και από ποιούς φαντάζει πολύ μακρινό, μεμονωμένες εξεγέρσεις είναι ό,τι μπορεί να γίνει αυτό τον καιρό), προφανώς και θα ενδιαφέρομαι για δημόσια δωρεάν παιδεία και θα την υπερασπίζομαι...


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Social_waste on December 23, 2010, 18:07:53 pm
(τεχνικα μιλωντας, αν δε δεχτουμε οτι οι διαφορετικες, υποκειμενικες,
οπτικες γωνιες αναφερονται ολες σε μια πραγματικοτητα
ανακυπτουν διαφορες δυσκολιες.
http://en.wikipedia.org/wiki/Solipsism )


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: rookie on December 23, 2010, 18:51:48 pm
Μέσα σε 5 post και έχουμε πολιτική, κοινωνική, νομική, ακαδημαϊκή, θεολογική, φιλοσοφική, οικονομική, ψυχολογική και κβαντομηχανική θεώρηση μιας κατάστασης. Και σκέψου, επιδιώκουμε να ανέβει το επίπεδο ακόμα περισσότερο. Μα , πως θα μας κυβερνάνε τότε?? Τι θα χάφτουμε και με τι θα ψαρώνουμε??  Ενώ αν έπρεπε* να δουλεύεις για δίδακτρα, βιβλία κτλ. ή έπρεπε να περάσεις 6/7 μαθήματα κάθε εξάμηνο ή είχες μετά να αποπληρώσεις φοιτητικά δάνεια σε ποιόν θα ΣΚΕΦΤΟΣΟΥΝ να σηκώσεις κεφάλι??

*ενδεικτικά και μη περιοριστικά (γενικά ότι σε άγχωνε τόσο που να ένιωθες ότι κρέμεσαι από αυτό)

Επίσης, το ΔΗΜΟΣΙΑ & ΔΩΡΕΑΝ παιδεία (μη σου πω και μια οικονομική διεκόλυνση γενικότερα στη διαβίωση των νέων) θα έπρεπε να είναι το πρώτο, κυρίαρχο, σπουδαιότερο αίτημα κάθε πολίτη, κάθε ηλικίας, κάθε τάξης, κάθε ομάδας, κάθε κράτους, σε κάθε διαδήλωση, σε κάθε πορεία. Τέλος!



Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Turambar on December 23, 2010, 23:12:19 pm
Η πραγματικότητα είναι μία ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ!

Ναι γιατί ζούμε σε παράλληλα σύμπαντα. ^jerk^

ο τρόπος που βλέπει ο καθένας την κοινωνία και τα φαινόμενα που σχετίζονται με αυτήν είναι θέμα υποκειμενικής οπτικής γωνίας... (ίσως και "ταξικής συνείδησης" όπως θα λεγε ένας αριστερός)
προσωπικά μπορώ να καταλάβω και την άποψη του κ. Κεχαγιά που λέει ότι προσπαθώ να αλλάξω το πανεπιστήμιο προς το καλύτερο και σε δεύτερη φάση θα ήταν πιο δύσκολο να αλλάξω τον κόσμο, αλλά το θέλω και αυτό, όσο και την άποψη του Φώτη που λέει ότι το Πανεπιστήμιο αλλάζει επειδή αλλάζει ο κόσμος (η Διαμαντοπούλου προτείνει κουπόνια φοιτητή παράλληλα με τις αγγλικές αυξήσεις στα δίδακτρα και τις ιταλικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου για τους ερευνητές)...
παρόλα αυτά μέχρι να γίνει "η επανάσταση" (το πότε και από ποιούς φαντάζει πολύ μακρινό, μεμονωμένες εξεγέρσεις είναι ό,τι μπορεί να γίνει αυτό τον καιρό), προφανώς και θα ενδιαφέρομαι για δημόσια δωρεάν παιδεία και θα την υπερασπίζομαι...


Μόνο που σήμερα δεν καλούμαστε να αλλάξουμε τον κόσμο.
Μένει να παλέψουμε να μη χάσουμε τον κόσμο κάτω από τα πόδια μας.
Δεν καλούμαστε να πάρουμε πίσω αυτά που μας αξίζουν.
Μας πέρνουν αυτά που μας ανήκουν.

Του φοιτητή... δεν του καταστρέφουν απλά το πανεπιστήμιο. Του καταστρέφουν την ζωή. Του κλέβουνε το μέλλον. (τι ωραία τα τσιτάτα)

Για πιο πανεπιστήμιο μιλάμε? Για αυτό που οι καθηγητές κοιτάνε μόνο τα μαθήματα τους, σαν νέοι Χριστόδουλοι, την ώρα που ο κόσμος καίγεται?
Το πανεπιστήμιο φθήνει, όσο λιγοστεύουν οι Δάσκαλοι, και αυξάνεται η παραγωγικότητα σε paper...


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: fourier on December 23, 2010, 23:17:50 pm
(τεχνικα μιλωντας, αν δε δεχτουμε οτι οι διαφορετικες, υποκειμενικες,
οπτικες γωνιες αναφερονται ολες σε μια πραγματικοτητα
ανακυπτουν διαφορες δυσκολιες.
http://en.wikipedia.org/wiki/Solipsism )

 ;D ;D ;D



Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: gate4 on December 24, 2010, 00:49:44 am
Quote
Για πιο πανεπιστήμιο μιλάμε? Για αυτό που οι καθηγητές κοιτάνε μόνο τα μαθήματα τους, σαν νέοι Χριστόδουλοι, την ώρα που ο κόσμος καίγεται?
Το πανεπιστήμιο φθήνει, όσο λιγοστεύουν οι Δάσκαλοι, και αυξάνεται η παραγωγικότητα σε paper...
τι θα πρεπε να κανουν οι καθηγητες δηλαδη?να κανουν και αυτοι καταληψη απεργια και τετοια ε?
χθες λεγεται οτι κοπηκαν 2 δις απο τον προυπολογισμο και οτι ηταν καταστροφικο!8 δις θα δωσουν στην παιδεια με τις περικοπες.Εξωφρενικο ποσο για μενα οταν εκοψαν μισθους και συνταξεις για 2 δις ευρω οικονομια τον χρονο.Τα 8δις ειναι τεραστια σπαταλη στη παιδεια 1δις και πολυ ειναι αφου ειναι γνωστο οτι τα μισα θα πανε στις τσεπες της συντεχνιας,στα σπασμενια τζαμια,σε κλειστα πανεπιστημια και για να μη ζεις στον ιδανικο πλασμενο κοσμο σου δες τον "προυπολογισμο" του τμηματος.Ποσο στοιχιζει στο κρατος μια σχολη ερειπιο 7 αιθουσων 2 εργαστηριων και μερικων γραφειων  ^banghead^ Τα πανεπιστημια-σχολες απο τα βιβλικα χρονια ειχαν σκοπο να παραγουν εκπαιδευμενους που θα χρησιμοποιηθουν στην παραγωγικη διαδικασια.Δεν ειναι παιδικη χαρα ουτε χωρος να μορφωνεσαι απο χομπι ουτε κομματικος σταβλος!Το πανεπιστημιο εγινε ολα αυτα χαρη στο δημοσιο κρατος εκτος απο το να ειναι πανεπιστημιο και φτασαμε στο σημειο να το υποτιμαμε εμεις οι ιδιοι.Φυσικο ειναι μετα να ειμαστε ανεργοι,να υπαρχει υπερκορεσμος και να μην μας αναγνωριζει η παγκοσμια αγορα.Χρεωκοπησε το αθλιο συστημα του δημοσιου και σενα σου λειπουν οι "δασκαλοι" για να το ξαναφτιαξουν.Τι να σου πω...Οτι πρεπει να γκρεμισουμε το πανεπιστημιο για να παμε μπροστα?  ^rolfmao^


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Turambar on December 24, 2010, 01:04:09 am
Συμφωνώ gate4. Είσαι πολύ έξυπνος.


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: gate4 on December 24, 2010, 01:15:05 am
οκ ειναι καταστροφικος και αυτος ο νομος πλαισιο,τα λιγα λεφτα στη παιδεια κλπ τι πρεπει να κανουν οι φοιτητες/καθηγητες?


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: fourier on December 24, 2010, 01:41:15 am
χαρακιρι


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: abdel razek mahmut favala on December 24, 2010, 02:34:15 am
...
Η πραγματικότητα κ Κεχαγιά είναι μία, το ζήτημα είναι το κατά πόσο την προσεγγίζουμε....

Η πραγματικότητα είναι μία ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ! Η "φούσκα" στην οποία ζει ο καθένας (ή η υποτιθέμενη  έλλειψη αυτής, μη χέσω) είναι διαφορετική από του άλλου!  Μία για τον επιστήμονα ΔΕΠ, μια ΆΛΛΗ για τον "επιχειρηματία" ΔΕΠ, μια τρίτη για το κομματόσκυλο ΔΕΠ, κ.ο.κ Αντίστοιχα, μία για τον φοιτητή που έχει κάτι να τον περιμένει από πίσω, μια άλλη γι' αυτόν που με το ζόρι θα τελειώσει στα 8+ χρόνια, μια τρίτη γι'αυτόν που θα κυνηγήσει να γίνει ΔΕΠ κ.ο.κ Οπότε, εκ των πραγμάτων, με όποιον και να θές να συμφωνήσεις θα δυσκολευτείς λίγο.
Και στο κάτω κάτω, στα τέτοια σου οι ΔΕΠ! Άντε να'ναι κάτι χιλιάδες (μόνιμα) στο σύνολο εκατοντάδων χιλιάδων φοιτητών που κάθε 7 χρόνια ανανεώνονται. Πρακτικά, ούτε σημασία θα έπρεπε να τους δίνει κανείς!! Αλλά γιατί τους δίνει?? Όπως και στα 300 ζώα που έχουν κάνει κατάληψη στη βουλή. Όπως και στον τρομακτικό εργοδότη, στον πλουσιο, στον μπατσο, στον, στον, στον....  Ή ακόμα περισσότερο, στους νόμους. Σε μερικές προτάσεις γραμμένες σ'ένα κομμάτι χαρτί που τις διαβάζουν ελάχιστοι απ'οσους πραγματικά τους ενδιαφέρουν, κι όμως καταδυναστεύουν τις ζωές εκατομμυρίων.
Άποψη μου είναι πως αν δεν ξεδιαλύνουμε τα γιατί, ποτέ δεν θα μπορεσουμε να βρούμε αμοιβαία αποδεκτές και συμφέρουσες λύσεις για τίποτα. Απλά θα τρωγόμαστε σαν τα σκυλιά.  

αν και, στην παράθεση που απάντησες, δε νομίζω ότι ο Φώτης εννοούσε "και είναι αυτή που ξέρω εγώ", όπως υπέθεσες,
ήθελα να πω ότι
ενώ στα τελευταία ποστς σου εκφράζεις μια αγωνία για αναζήτηση, από καθέναν, της δικιάς του αλήθειας με σκοπό την ατομική αυτονομία αλλά και το κοινό καλό,
αγωνία που διαφαίνεται και στο παρακάτω,*:

I believe that despite the enormous odds which exist, unflinching, unswerving, fierce intellectual determination, as citizens, to define the real truth of our lives and our societies is a crucial obligation which devolves upon us all. It is in fact mandatory.

If such a determination is not embodied in our political vision we have no hope of restoring what is so nearly lost to us - the dignity of man.
,

εδώ:
...
δείχνεις κάτι τελείως αντίθετο.


* Harold Pinter^, νόμπελ λογοτεχνίας 2005, ομιλία με αφορμή την παραλαβή του.
^ http://www.imdb.com/title/tt0986233/  (την είχε προτείνει ο Social waste. κάπου)


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on December 24, 2010, 05:13:57 am
Η πραγματικότητα είναι μία ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ!

Ναι γιατί ζούμε σε παράλληλα σύμπαντα. ^jerk^

ο τρόπος που βλέπει ο καθένας την κοινωνία και τα φαινόμενα που σχετίζονται με αυτήν είναι θέμα υποκειμενικής οπτικής γωνίας... (ίσως και "ταξικής συνείδησης" όπως θα λεγε ένας αριστερός)
προσωπικά μπορώ να καταλάβω και την άποψη του κ. Κεχαγιά που λέει ότι προσπαθώ να αλλάξω το πανεπιστήμιο προς το καλύτερο και σε δεύτερη φάση θα ήταν πιο δύσκολο να αλλάξω τον κόσμο, αλλά το θέλω και αυτό, όσο και την άποψη του Φώτη που λέει ότι το Πανεπιστήμιο αλλάζει επειδή αλλάζει ο κόσμος (η Διαμαντοπούλου προτείνει κουπόνια φοιτητή παράλληλα με τις αγγλικές αυξήσεις στα δίδακτρα και τις ιταλικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου για τους ερευνητές)...
παρόλα αυτά μέχρι να γίνει "η επανάσταση" (το πότε και από ποιούς φαντάζει πολύ μακρινό, μεμονωμένες εξεγέρσεις είναι ό,τι μπορεί να γίνει αυτό τον καιρό), προφανώς και θα ενδιαφέρομαι για δημόσια δωρεάν παιδεία και θα την υπερασπίζομαι...


Μόνο που σήμερα δεν καλούμαστε να αλλάξουμε τον κόσμο.
Μένει να παλέψουμε να μη χάσουμε τον κόσμο κάτω από τα πόδια μας.
Δεν καλούμαστε να πάρουμε πίσω αυτά που μας αξίζουν.
Μας πέρνουν αυτά που μας ανήκουν.

Του φοιτητή... δεν του καταστρέφουν απλά το πανεπιστήμιο. Του καταστρέφουν την ζωή. Του κλέβουνε το μέλλον. (τι ωραία τα τσιτάτα)

Για πιο πανεπιστήμιο μιλάμε? Για αυτό που οι καθηγητές κοιτάνε μόνο τα μαθήματα τους, σαν νέοι Χριστόδουλοι, την ώρα που ο κόσμος καίγεται?
Το πανεπιστήμιο φθήνει, όσο λιγοστεύουν οι Δάσκαλοι, και αυξάνεται η παραγωγικότητα σε paper...

δεν διαφωνώ πουθενά
προσπάθησα - τελείως ανεπιτυχώς, αν κρίνω από τον καταιγισμό ειρωνίας που ακολούθησε στα επόμενα πόστ - να δείξω ότι ο τρόπος σκέψης που εκφράζεται στο πόστ του rookie είναι υπαρκτός, χωρίς να σημαίνει ότι τον ενστερνίζομαι κιόλας... είναι ζήτημα της θέσης του καθενός στην κοινωνία (προνομιούχας ή μή) και η οπτική του για τα πράγματα ...
από κει και πέρα υπάρχει η αντικειμενική πραγματικότητα, προφανώς, αλλά είναι στο χέρι του καθενός το πόσο θα επιλέξει να δεί παραπέρα από όσα αντιλαμβάνεται ο ίδιος στο περιβάλλον που ζεί, και να μπεί στη θέση του τάδε ή του δείνα που είναι λιγότερο προνομιούχος



Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: thanasiskehagias on December 24, 2010, 19:13:02 pm
Καλά Χριστούγεννα λοιπόν και να το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα μου.

Είναι κυρίως απάντηση στον Godhatesusall, αλλά και σε κάποιες απόψεις που εκφράζονται από τον "χώρο του" (γι' αυτό ενίοτε χρησιμοποιώ 2ο πληθυντικό). Ξερω, ξέρω, αυτό είναι υπερβολικά χονδρικό και μπορεί να οδηγήσει σε ανακρίβειες, αλλά είναι παραμονή Χγέννων και θέλω να πάω να φάω μελομακάρονα.

Στον rookie δεν αξίζει να απαντήσω.

Αν και διαφωνούμε σε χίλια δυό με τον Godhatesusall, συμφωνούμε στο τελικό συμπέρασμα: η άλλη πλευρά είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ για συμαχίες. (Ο GHUA λέει "ανάξια" .. δεν ξέρω αν αυτό είναι απαξιωτικός χαρακτηρισμός για εμάς τους ΔΕΠ ή κακά ελληνικά.) Είναι ακατάλληλη στην παρούσα κατάσταση. Αν αλλάξει η κατάσταση μπορεί να αλλάξει και η καταλληλότητα.

Για να μην υπάρχει αμφιβολία, η άλλη πλευρά είναι (για μένα) αυτοί που όλες τις προηγούμενες εβδομάδες ψήφιζαν κατάληψη. Φυσικά το κριτήριο "κατάληψη" είναι μόνο ένας δείκτης ... συνοδεύεται  και από πολλές άλλες απόψεις / τοποθετήσεις / συμπεριφορές που εγώ θεωρώ κατασπροφικές για το Παν/μιο. Καταλαβαίνετε όλοι για τι μιλάω, δεν χρειάζονται πολλές εξηγήσεις.

Ο λόγος που οι δύο πλευρές δεν ταιριάζουν ως σύμμαχοι είναι απλός. Αν το σκεφτούμε σαν μηχανικοί, "εμείς" και "εσείς" έχουμε διαφορετικές συναρτήσεις στόχου (target function) δηλ. θέλουμε να πετύχουμε διαφορετικά πράγματα.

Π.χ., λέει ο GHUA:
Quote
Το ότι θέλω να αλλάξει το πολιτικό σύστημα της διακυβέρνησης προφανώς και είναι στόχος μου, αλλά για το όνομα του αλλάχ, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα παλεύω για το εδώ και τώρα.
Το ζήτημα είναι ΠΡΟΣ ΠΟΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ θέλεις να αλλάξει το εδώ και τώρα. Και δεν με πείθεις ΚΑΘΌΛΟΥ ότι θέλετε το εδώ και τώρα του Παν/μιου να αλλάξει προς μια κατεύθυνση που εγώ θεωρώ καλή. Π.χ. όταν συνεχίζετε να προτείνετε εβδομάδα μετά από εβδομάδα καταλήψεων με αποτέλεσμα την απαξίωση της διδακτικής διαδικασίας μου φαίνεται φανερό ότι δεν σας πολυενδιαφέρει η μετάδοση της επιστημονικής γνώσης, πράγμα που εγώ θεωρώ πρωταρχικό ζητούμενο από το Παν/μιο.

Αλλά εδώ δεν υπάρχει τίποτα το μη αναμενόμενο: εσείς έχετε επανειλημμένα πει ότι βλέπετε το Παν/μιο (μόνο? κυρίως?) ως χώρο πολιτικής ζύμωσης -- εγώ το βλέπω πρώτιστα ως χώρο παραγωγής και μετάδοσης επιστημονικής γνώσης. (Αυτή μου η άποψη , παρεμπιπτόντως είναι ο "επιστημονισμός" που μου αποδίδεις. Τον δέχομαι ως έπαινο.) Πως λοιπόν περιμένεις να συμφωνήσουμε περί του πρακτέου όταν έχουμε τόσο διαφορετικούς στόχους?

Quote
δεν παύω όμως να παλεύω για βελτιώσεις στις υποδομές/διαχείριση κτλ εδώ και τώρα.
και πάλι: άλλο εννοείς εσύ με την λέξη "βελτίωση" και άλλο εγώ.

Quote
Αυτό που διαχωρίζει την δική μου λογική και την δική σας(όπως και πολλών ΔΕΠ) είναι ότι αντιλαμβάνομαι ότι δεν ζω σε μία φούσκα που λέγεται "πανεπιστήμιο".
αρκετά αλαζονικό από μέρους σου να υποθέτεις ότι εγώ δεν το αντιλαμβάνομαι. και χαρακτηριστικό της γενικότερης αντιδημοκρατικής στασης σας και της απαξίωσης / δαιμονοποίησης όσων έχουν αντίθετη γνώμη από εσάς.

Quote
Το ότι το πανεπιστήμιο μετατρέπετε σε επιχείρηση παραγωγής γνώσης
υποθέτω ότι η κακιά λέξη είναι η "επιχείρηση" (όχι η "παραγωγή γνώσης") και την χρησιμοποιείς με κάποια έννοια κερδοσκοπικού οργανισμού. Λοιπόν, και πάλι ΔΕΝ με πείθεις ότι το ελληνικό Παν/μιο βαδίζει προς κάτι τέτοιο. τουλάχιστον δεν βλέπω κάτι τέτοιο στο κείμενο διαβούλευσης. αυτό που βλέπω είναι μια πρσπάθεια εξορθολογισμού της χρήσης των διαθέσιμων πόρων, πράγμα που θεωρώ καλό.

Για να μην υπάρχει παρεξήγηση, και εγώ θεωρώ την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης κακή / ελλιπή / whatever. όμως η δικιά μου αντίρρηση είναι διαφορετικής φύσης και εύκολα διατυπώνεται: αναγκαίες συνθήκες για να έχεις επιστημονική αριστεία είναι ΚΑΙ εξορθολογισμός ΚΑΙ εντατικοποίηση ΚΑΙ χρήμα ... και φυσικά η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αυξάνει το διαθέσιμο χρημα αλλά το ελαττώνει. εγώ θα ήθελα να το αυξήσει (ή τουλάχιστο, στην παρούσα κρίση, να το διατηρήσει σταθερό) ΚΑΙ να ελέγχει την αποτελεσματική χρησιμοποίηση του.

Quote
Είναι αποτέλεσμα της ανάγκης του συστήματος να εμπορευματοποιήσει κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα.
είναι αλήθεια ότι το σύστημα έχει μια τέτοια συνιστώσα. στο χέρι μας είναι να προσπαθήσουμε να την ελέγξουμε. αυτό (πάντα κατά τη γνώμη μου) δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ σχέση με το κείμενο διαβούλευσης.

Quote
Και άρα φράσεις του στυλ " Πρώτα καλύτερο πανεπιστήμιο, και μετά καλύτερη κοινωνία" είναι ΠΟΛΥ εκτός πραγματικότητας,
Eτσι λες εσύ .. έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις. δεν μου έχεις πει τίποτα που να με πείθει ότι εσύ έχεις δίκιο. επιπλέον δεν έχω δει να κάνεις τίποτα (εδώ και 5 χρόνια) που να βελτιώνει το πανεπιστήμιο (με την πιθανή εξαίρεση του μπλοκαρίσματος του άρθρου 16).

Quote
Άρα μια λογική "ας κάνω απλά καλύτερο το πανεπιστήμιο, ας περιοριστώ στην καλύτερη διαχείριση των πόρων μας"  είναι επικίνδυνη όχι απλά επειδή είναι ηττοπαθΗς, αλλά και επειδή είναι στρατηγική που ΣΙΓΟΥΡΑ οδηγεί σε ήττα
Eτσι λες εσύ ... και άλλη μια φορά , ήττα ως προς ποια συνάρτηση στόχου?
Quote
Και γι αυτό εν τέλει θεωρώ τους καθηγητές(προφανώς πλην εξαιρέσεων ) ανάξιους για long-term συμμαχίες.
και για αυτό εν τέλει θεωρώ όλους αυτούς που ψηφίζουν κατάληψη (προφανώς πλην εξαιρέσεων) ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ για long-term συμμαχίες στην παρούσα φάση.

Quote
Βέβαια, όσο και διαρρηγνύουμε τα ιμάτια μας, η επιστήμη δεν είναι,δεν ήταν και ούτε ποτέ θα είναι απολιτική.
Συμφωνώ απολύτως. και λοιπόν?

Quote
Η πραγματικότητα κ Κεχαγιά είναι μία, το ζήτημα είναι το κατά πόσο την προσεγγίζουμε..
Και ΠΟΣΟ και ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΥ την μεταβάλλουμε. Αλλά και πάλι, μήπως υπονοείς ότι εσείς έχετε την σωστή αντίληψη της πραγματικότητας και όλοι εμείς οι άλλοι είμαστε βαθιά νυχτωμένοι? Πολύ φονταμενταλιστικό μου ακούγεται αυτό.

Τελος, και για να μην παρεξηγούμαι. Εγώ δεν κατηγορώ κανέναν (και σίγουρα όχι τον GHUA) για την πολιτική του στάση. Απλά εξηγώ γιατί δεν με πείθει ότι θέλει το καλό του Παν/μιου όπως το εννοώ εγώ (και, πιστεύω, πολλοί άλλοι ... γενικά ο "χωρος" δεν πείθει, όπως φαίνεται και από τις προσελέυσεις στις συνελεύσεις). Και ακόμη, δεν θέλω σε καμμία περίπτωση να πω ότι  εμείς τα ΔΕΠ (πάλι πρέπει να μιλήσω χονδρικά) είμαστε αναμάρτητοι. Έχουμε τις ευθύνες  μας και πράγματι (δυστυχώς) δεν κάνουμε αρκετά για την βελτίωση του Παν/μιου. Το τι (πιστεύω εγώ ότι) θα έπρεπε να κάνουμε είναι μια κουβέντα για άλλη μέρα.

Καλά Χγεννα λοιπόν

Θ


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on December 25, 2010, 19:48:42 pm

Quote
Το ότι το πανεπιστήμιο μετατρέπετε σε επιχείρηση παραγωγής γνώσης
υποθέτω ότι η κακιά λέξη είναι η "επιχείρηση" (όχι η "παραγωγή γνώσης") και την χρησιμοποιείς με κάποια έννοια κερδοσκοπικού οργανισμού. Λοιπόν, και πάλι ΔΕΝ με πείθεις ότι το ελληνικό Παν/μιο βαδίζει προς κάτι τέτοιο. τουλάχιστον δεν βλέπω κάτι τέτοιο στο κείμενο διαβούλευσης. αυτό που βλέπω είναι μια πρσπάθεια εξορθολογισμού της χρήσης των διαθέσιμων πόρων, πράγμα που θεωρώ καλό.

Για να μην υπάρχει παρεξήγηση, και εγώ θεωρώ την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης κακή / ελλιπή / whatever. όμως η δικιά μου αντίρρηση είναι διαφορετικής φύσης και εύκολα διατυπώνεται: αναγκαίες συνθήκες για να έχεις επιστημονική αριστεία είναι ΚΑΙ εξορθολογισμός ΚΑΙ εντατικοποίηση ΚΑΙ χρήμα ... και φυσικά η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αυξάνει το διαθέσιμο χρημα αλλά το ελαττώνει. εγώ θα ήθελα να το αυξήσει (ή τουλάχιστο, στην παρούσα κρίση, να το διατηρήσει σταθερό) ΚΑΙ να ελέγχει την αποτελεσματική χρησιμοποίηση του.


Κε Κεχαγιά

Αν και δεν ξέρω κατά πόσο θα φανεί χρήσιμο στη συζήτηση το εν λόγω μήνυμά μου.
Το κείμενο διαβούλευσης επιχειρεί θεωρώ πολύ περισσότερα από το να αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών πόρων που διαθέτει το Πανεπιστήμιο.
Για αρχή, επιχειρεί να αλλάξει την διοίκηση του πανεπιστημίου. Δεν εξετάζω κάν τα σχετικά με το αν μέχρι τώρα οι διοικήσεις των πανεπιστημίων φάνηκαν αντάξιες της θέσης και της ευθύνης που απορρέει από τη συγκεκριμένη θέση, όχι μόνο για να αποδίδουν οι οικονομικοί πόροι που έχει το πανεπιστήμιο τα καλύτερα αποτελέσματα και να χρησιμοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο, αλλά θα σταθώ σίγουρα στο γεγονός ότι παίρνονταν μέχρι τώρα αποφάσεις από πανεπιστημιακούς για το πανεπιστήμιο. Δηλαδή, τα ακαδημαϊκά κριτήρια της λήψης μιας απόφασης θεωρητικά ήταν πρώτα στη λίστα.
Το "Συμβούλιο" που συζητείται να αντικαταστήσει τους πρυτάνεις και τις συγκλήτους, κοσμητείες κτλ. θα έχει σύνθεση από εξωπανεπιστημιακούς. Διεωρωτώμαι στο σημείο αυτό, πώς ένας καθηγητής του πανεπιστημίου ας πούμε της Γλασκόβης, ή του Berkeley ή της Σορβόννης θα είναι σε θέση να πάρει αποφάσεις συμμετέχοντας στο "συμβούλιο" ενός ιδρύματος, όπως το ΑΠΘ, το οποίο γνωρίζει ελάχιστα σαν ίδρυμα έως και καθόλου. Δηλαδή, θα πρέπει να ενημερωθεί μέσα σε ένα έτος το πολύ για τους οικονομικούς του πόρους, τις ιδιομορφίες του, το πώς αυτοί κατανέμονται, τις ανάγκες κάθε σχολής και κάθε τμήματος και ούτω καθεξής. Το πιό δύσκολο από αυτά θα είναι ίσως να μπεί στην νοοτροπία και στην ιδιόμορφη κουλτούρα των Ελληνικών ΑΕΙ, και των χαρακτηριστικών τους που έχουν διαμορφωθεί και ριζώσει εδώ και πολλά χρόνια. Κατα την άποψή μου, μόνο ένας άνθρωπος που ζεί καθημερινά μέσα σε ένα ίδρυμα μπορεί να πάρει αποφάσεις για το ίδρυμα αυτό, όταν το ζεί και το ξέρει, για αρκετά χρόνια. Αλλιώς απλά δεν δικαιούται να αποφασίζει για κάτι στο οποίο δε συμμετέχει. Απλά συμβουλευτικό ρόλο θα μπορούσε να παίξει.
Μιλούν επίσης για συμμετοχή των τοπικών περιφερεακών ή δημοτικών αρχών στη διοίκηση του πανεπιστημίου. Επίσης η απορία μου είναι η εξής: είναι το ίδιο να διοικείς ένα δήμο και το ίδιο να διοικείς ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα? Τί κριτήρια απαιτούνται για τη διοίκηση της κάθε θεσμικής μονάδας από τις δύο? Και πώς η συμμετοχή του Ψωμιάδη ή του Μπουτάρη ή του οποιουδήποτε τοπικού άρχοντα στο Συμβούλιο διοίκησης του ΑΠΘ ή του ΠΑΜΑΚ θα μπορούσε να μειώσει την ρουσφετολογική κομματοκρατία που εσείς οι ίδιοι, ως μέλη ΔΕΠ, ειδικά όσοι δεν ασχολείστε με το συνδικαλισμό, θέλετε να τη δείτε να εκλείπει από τα Πανεπιστήμια?
Αδυνατω να αντιληφθώ τα ωφέλη για το πανεπιστήμιο από τις παραπάνω προτάσεις στο κείμενο διαβούλευσης.

Πάμε και στο ζήτημα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Οκ έχουμε χρεωκοπήσει, οκ το κράτος δεν έχει χρήματα για να πληρώνει τις ανάγκες του πανεπιστημίου, έστω και ότι η τρόικα τους "εξαναγκάζει" να κόψουν τα μισά χρήματα (λέμε τώρα). Έρχεται μία ιδιωτική εταιρεία και σας λέει, εσάς προσωπικά ή στο Γενικό τμήμα της Πολυτεχνικής, ότι το μάθημα "γραμμική άλγεβρα" ή το μάθημα "λογισμός ΙΙ" είναι αντιοικονομικό, και ότι από τα 5 μαθηματικά που έχουμε στη σχολή θα πρέπει να βρείτε τρόπο να διδάξετε μονο τα δύο, αλλιώς δεν θα χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες του μαθήματός σας. Πώς θα αντιμετωπίζατε εσείς προσωπικά μια τέτοια ωμή παρέμβαση στο πρόγραμμα σπουδών και στην δομή της διδασκαλίας της επιστήμης του μηχανικού, με βάση αμιγως οικονομικά κριτήρια, ή με βάση το ποιά πλευρά της έρευνας που παράγουν τα μέλη ΔΕΠ θέλει να προσεγγίσει οικονομικά η κάθε χρηματοδότρια εταιρεία? Θα βάζατε τα δυνατά σας απλώς να πείσετε την Α ή τη Β εταιρεία, ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι και οτι ο Λογισμός ΙΙ χρειάζεται? Θα ήθελα πραγματικά να δώ την άποψή σας επί του ζητήματος.
Φυσικά δεν μπαίνω κάν στον κόπο να συζητησω για την πρόταση του υπουργείου περί "ίδρυσης καθηγητικής έδρας με χορηγεία". Αυτό θα είναι και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των όσων περιγράφονται παραπάνω.
Πιστεύετε ότι ένας manager σε κάθε σχολή, η σε κάθε τμήμα, θα περιοριστεί να διαχειρίζεται χρήματα για μερεμέτια, ζημιές, αλλαγές τζαμιών, ή πληρωμή καθαρίστριας, και δε θα παρεμβαίνει στα προγράμματα σπουδών? Πώς ακριβώς θα βρεθεί ένα σημείο σύγκλισης μεταξύ της ανάγκης μείωσης του κόστους για τη διδασκαλία και για την έρευνα στα πανεπιστήμια, και των ακαδημαϊκών κριτηρίων που είναι αναγκαίο να πληροί ένα πρόγραμμα σπουδών για να παράγει άρτια καταρτισμένους επιστήμονες?
Το κείμενο διαβούλευσης αυτό που κυρίαρχα προσπαθεί, εστω και συγκαλυμμένα, είναι να κόψει λεφτά. Για την ποιοτική διδασκαλία και έρευνα δε νομίζω να ενδιαφέρεται κανείς στο υπουργείο.

Προσωπικά δεν πιστεύω στην κατάληψη τη δεδομένη χρονική συγκυρία, αλλά και το κείμενο διαβούλευσης δε μου αρέσει. Τέτοιες προσπάθειες στο εξωτερικό έχουν στεφθεί ήδη πανηγυρικά από πλήρη αποτυχία... ήδη το 3-ετές μπάτσελορ για γιατρούς και μηχανικούς, με τα μισά μαθηματικά από όσα έπρεπε να περιέχει ένα πρόγραμμα σπουδών, και τις μισές γενικές γνώσεις από όσες θα έπρεπε να δίνει σαν βάση, προτείνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης να απορριφθεί και να επιστρέψουν στο Diploma (4ετή, 5ετή και 6ετή προγράμματα σπουδών). Στην γειτονική Ιταλία, η απόλυτη και σκληρή "προσαρμογή" της έρευνας στους οικονομικούς δείκτες της "κρίσης" και στα ¨"έκτακτα μέτρα" έχει ξεσηκώσει ολόκληρο το φοιτητικό πληθυσμό και τον έχει βγάλε στους δρόμους. Κι αυτό φαντάζομαι, χωρίς να ξέρω πολλά από έρευνα, ότι είναι φυσικο  μια διαδικασία πολλών χρόνων όπως η έρευνα, με τις ιδιομορφίες κάθε αντικειμένου ερεύνης, να μην μπορεί να προσαρμοστεί  σε συγκυριακά οικονομικά φαινόμενα.

Δεν έχω να προτείνω κάποιο τρόπο αντίδρασης απέναντι σε όλα τα παραπάνω, ούτε μπορώ να προβλέψω την συνέχεια για το πανεπιστήμιο, την οποία δυστυχώς εικάζω ότι θα είναι αρνητική, δεδομένης επιπροσθέτως της ελληνικής δουλοπρεπούς νοοτροπίας σχετικά με την αντιγραφή των νόμων και των κανονισμών του εξωτερικού, με το γνωστό βλαχοεπαρχειωτικό τρόπο των Υπουργείων μας που δεν φροντίζουν, κι ούτε φρόντισαν ποτέ να ενσωματώσουν στις αλλαγές την κουλτούρα της δικής μας χώρας, της δικής μας παιδείας και των δικών μας ΑΕΙ.




Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Godhatesusall on December 25, 2010, 21:13:17 pm
Το ζήτημα είναι ΠΡΟΣ ΠΟΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ θέλεις να αλλάξει το εδώ και τώρα. Και δεν με πείθεις ΚΑΘΌΛΟΥ ότι θέλετε το εδώ και τώρα του Παν/μιου να αλλάξει προς μια κατεύθυνση που εγώ θεωρώ καλή. Π.χ. όταν συνεχίζετε να προτείνετε εβδομάδα μετά από εβδομάδα καταλήψεων με αποτέλεσμα την απαξίωση της διδακτικής διαδικασίας μου φαίνεται φανερό ότι δεν σας πολυενδιαφέρει η μετάδοση της επιστημονικής γνώσης, πράγμα που εγώ θεωρώ πρωταρχικό ζητούμενο από το Παν/μιο.

Καλωσήρθατε στον πραγματικό κόσμο,τον κόσμο των αντιθέσεων! Ο κόσμος όπως τον ζούμε τώρα είναι γεμάτος τρανταχτές αντιθέσεις, και μία από τις αντιθέσεις μας είναι ότι προσπαθούμε να κάνουμε μακροπρόθεσμα την παιδεία καλύτερη χειροτερεύοντας την βραχυπρόθεσμα(αλλά για να κάνουμε και μία σύγκριση, το ίδιο γίνεται με την εργασία: Ξοδεύουμε την ζωή μας προσπαθώντας να την κερδίσουμε). Ότι και να κάνουμε οι αντιθέσεις θα είναι μέρος της πραγματικότητάς μας. Το ζήτημα είναι να τις καταλάβουμε και ,αφού τις ερμηνεύσουμε κατάλληλα, να μπορέσουμε να τις χειριστούμε για να βγάλουμε το μέγιστο κέρδος.

Αλλά εδώ δεν υπάρχει τίποτα το μη αναμενόμενο: εσείς έχετε επανειλημμένα πει ότι βλέπετε το Παν/μιο (μόνο? κυρίως?) ως χώρο πολιτικής ζύμωσης -- εγώ το βλέπω πρώτιστα ως χώρο παραγωγής και μετάδοσης επιστημονικής γνώσης. (Αυτή μου η άποψη , παρεμπιπτόντως είναι ο "επιστημονισμός" που μου αποδίδεις. Τον δέχομαι ως έπαινο.) Πως λοιπόν περιμένεις να συμφωνήσουμε περί του πρακτέου όταν έχουμε τόσο διαφορετικούς στόχους?

Άμα συμφωνούμε ότι η επιστήμη σε καμία περίπτωση δεν είναι απολιτική και ότι υπάρχει μόνο μία αντικειμενική πραγματικότητα, τότε πρέπει (ο καθένας με τα εργαλεία του) να προσπαθήσει να προσεγγίσει όσο καλύτερα γίνεται την πραγματικότητα και να προτείνει λύσεις για τα προβλήματά του. Άρα, άμα αναγνωρίσουμε ότι το κείμενο διαβούλευσης-νέος νόμος πλαίσιο είναι στην κατεύθυνση της μετατροπής του πανεπιστημίου σε επιχείρηση παραγωγής γνώσης πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα: "και γιατί αυτό είναι κακό"? Εκεί απαντάω ότι το πανεπιστήμιο σε καμία περίπτωση δεν είναι απλά ένα μέρος που παράγει-μεταδίδει γνώση, αλλά είναι ένας θεσμός από την κοινωνία για την κοινωνία που σκοπός του είναι να βελτιώνει την ζωή της κοινωνίας συνολικά μέσω της μετάδοσης και της παραγωγής γνώσης. Έτσι, τι να κάνω αν το πανεπιστήμιό μου είναι #1 στην ερευνητική δραστηριότητα αν τα μέλη της κοινωνίας δεν  μπορούν(πχ λόγω διδάκτρων) να  φοιτήσουν εκεί και αναγκάζονται να πηγαίνουν σε ψευτοκολλέγια. Για παράδειγμα, στην Αμερική που ευαγγελίζονται πολλοί, πολύ λίγα(νομίζω μόλις μερικές 10άδες) είναι τα ιδρύματα που στην Ελλάδα θα τα χαρακτηρίζαμε πανεπιστήμια. Τα υπόλοιπα "πανεπιστήμια"(community colleges κτλ) είναι κάτι ανάμεσα σε ΚΕΣ-ΙΕΚ, είναι δηλαδή βαθμίδα μεταλυκειακής εκπαίδευσης που στην πραγματικότητα δεν παρέχει επιστημονικό υπόβαθρο στους φοιτητές.



Πάμε σε πιο πρακτικά θέματα τώρα, το κατά πόσον ο νέος-νόμος πλαίσιο θέλει να κάνει το πανεπιστήμιο επιχείρηση παραγωγής γνώσης. Ακόμη και αν εξαιρέσουμε ότι έχουμε υπογράψει την συνθήκη την μπολώνια(η οποία έχει υλοποιηθεί 100% σε Αγγλία-Ιταλία και σε μεγάλο βαθμό και στις άλλες ευρωπαικές χώρες, με γνωστά αποτελέσματα) μόνο βλέποντας την διαβούλευση καταλαβαίνουμε που το πηγαίνουν. Και πιο συγκεκριμένα

1)

"Θεσμοθετείται η δυνατότητα προσφοράς προγραμμάτων σπουδών από απόσταση,καθώς και προγραμμάτων σπουδών μονοετούς ή διετούς διάρκειας"(σελ 22 κάτω μέρος)

Δεν θα το σχολιάσω,μυαλό έχουμε όλοι μας

2)

"Θεσμοθετούνται κίνητρα για τη δημιουργία προγραμμάτων με αποτελεσματική σύνδεση με την αγορά εργασίας και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας" (σελ 22 κάτω-κάτω)

Εδώ βλέπουμε ξεκάθαρα και σε bullet αποκρυσταλλωμένη την άποψη του υπουργείου για το "νέο πανεπιστήμιο". Στις προηγούμενες σελίδες η διαβούλευση αναφέρει σχετικά καθαρά ότι το υπουργείο πλέον εγγυάται μόνο ένα απόλυτο μινιμουμ χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια και μετά αν αυτά θέλουν να βρουν έξτρα πόρους  θα πρέπει να τους αναζητήσουν αλλού(αμοιβαία συμβόλαια με το υπουργείο ή από ιδιωτικούς πόρους). Έτσι λοιπόν τα προγράμματα σπουδών μας σταματάνε να είναι "αμιγώς ακαδημαϊκά" και ευθυγραμμίζονται στις ανάγκες του κάθε κόκκαλη και του κάθε βαρδινογιάννη και όχι στις ανάγκες της κοινωνίας. Αν αυτό σας φαίνεται παρατραβηγμένο,διαβάστε και τα εξής:

3)" Άμεση σύνδεση με το νέο πρότυπο ανάπτυξης της χώρας"(το λέει σε διάφορες σελίδες, πχ σελ 25). Βέβαια όλοι μας βλέπουμε ποιο είναι το νέο πρότυπο ανάπτυξης της χώρας: Το νεοφιλελεύθερο πρότυπο "ιδιωτικοποιείστε τα πάντα".

4)Θα μπορούσα να γράφω για ώρες bullets του νέου νόμου πλαίσιο και να τα συνδυάζω μεταξύ τους. Δεν έχει νόημα όμως να κάνουμε κριτική στην τάδε πρόταση στην τάδε σελίδα, αλλά το νόημα είναι να δούμε συνολικά προς τα που βαδίζει αυτή η "μεταρρύθμιση"


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: thanasiskehagias on December 26, 2010, 00:35:09 am
The Boy Who Cried Wolf, From Wikipedia, the free encyclopedia

The Boy Who Cried Wolf, also known as The Shepherd Boy and the Wolf, is a fable attributed to Aesop. The protagonist of the fable is a bored shepherd boy who entertained himself by tricking nearby villagers into thinking a wolf is attacking his flock of sheep. When they came to his rescue, they found that the alarms were false and that they had wasted their time. When the boy was actually confronted by a wolf, the villagers did not believe his cries for help and the wolf ate the flock (and in some versions the boy).

Και καλά Χριστούγεννα


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Godhatesusall on December 26, 2010, 01:22:30 am
Bullshit (also bullcrap, bullplop, bullbutter, bovine stool) is a common American English expletive which may be shortened to the euphemism bull or the initialism B.S. In British English, "bollocks" is a comparable expletive, although bullshit is now commonly used in British English as well. As with many expletives, it can be used as an interjection or as many other parts of speech, and can carry a wide variety of meanings. Most commonly, it is a noun or interjection that refers to any use of misleading, disingenuous, or false language. While the word is generally used in a deprecating sense, it may imply a measure of respect for language skills, or frivolity, among various other benign usages. In philosophy, Harry Frankfurt, among others, analysed the concept of bullshit as related to but distinct from lying.


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: png on December 26, 2010, 01:37:27 am
The Boy Who Cried Wolf, From Wikipedia, the free encyclopedia

The Boy Who Cried Wolf, also known as The Shepherd Boy and the Wolf, is a fable attributed to Aesop. The protagonist of the fable is a bored shepherd boy who entertained himself by tricking nearby villagers into thinking a wolf is attacking his flock of sheep. When they came to his rescue, they found that the alarms were false and that they had wasted their time. When the boy was actually confronted by a wolf, the villagers did not believe his cries for help and the wolf ate the flock (and in some versions the boy).

Και καλά Χριστούγεννα

σα να λέει ότι κάνουμε κατάληψη κινητοποιούμαστε για το α, μετά για το β, μετά για το γ, κι όταν έρθει το Α*Β*Γ και ξεκινάμε κινητοποιήσεις κανείς δεν πιστεύει τα κίνητρά μας/έχει πλέον όρεξη να ασχοληθεί/το θεωρεί άξιο λόγου, ή κατάλαβα κάτι λάθος;


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Social_waste on December 26, 2010, 01:54:28 am
ναι προφανως.
αλλα αυτο ειναι περισσοτερο υπεκφυγη παρα απαντηση.
αν αναγνωριζουμε οτι τα Α*Β*Γ  ηρθαν, τι ακριβως συζηταμε?


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Turambar on December 26, 2010, 02:36:45 am
Ότι οι καθηγητές είναι ευαίσθητες ψυχές και πληγώνονται εύκολα.


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: rookie on December 26, 2010, 12:23:05 pm
Πέστα ρε Turambar!!!

@thanasiskehagias: Κάντε κόπο να απαντήσετε. Στη χειρότερη θα έχετε χάσει 3 λεπτά από τη ζωή σας. Μπορεί όμως να εκφράσετε μια άποψη, ένα τρόπο σκέψης, μια οπτική γωνία που να βοηθήσει ένα συνάνθρωπο σας να δει κάποιες καταστάσεις πιο σφαιρικά και ολοκληρωμένα, βελτιώνοντας τον εαυτό του και κατ' επέκταση το περιβάλλον του. Εξάλλου, η ουσιαστική επικοινωνία με καθηγητές, επειδή απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό ή έστω, δεν επιδιώκεται αρκετά/συστηματικά και από τις 2 μεριές, γι' αυτό εκτιμάται ιδιαιτέρως όταν προσφέρεται.


@Social_waste: Συζητάμε το ΠΟΙΟΣ έφερε τα Α*Β*Γ και με ΠΟΙΑ λογική. Όπως εύστοχα ανέφερε ο Godhatesusall σε προηγούμενο post, αν δε πολεμήσεις τη ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ της Μπολώνια, αυτά τα μέτρα σε 1-3 χρόνια θα περάσουν (θα προσθέσω, ή άλλα μέτρα, που οδηγούν σε παρόμοιο αποτέλεσμα).Godhatesusall, ελπίζω να μην παρερμήνευσα...
Οπότε, εκεί πρέπει να πολεμήσεις διαδικασίες, λογικές, τρόπους σκέψης κτλ. Αν βλέπεις στη παγκόσμια σκηνή ένα (καθοδηγούμενο? κι αν ναι, από ποιούς?) ρεύμα για την αύξηση της εξουσίας* του ιδιωτικού κεφαλαίου, ε μάλλον πρέπει να πολεμήσεις αυτήν την κυρίαρχη τάση αντί να αναλώνεσαι στους μυριάδες τρόπους με τους οποίους πάει να επεκταθεί! Το πώς το αφήνουμε για μετά...

*όχι νομοθετικά εδραιωμένη, αλλά πρακτικά, βάση του σύγχρονου κοινωνικού-οικονομικού μοντέλου με τον οποίο λειτουργεί ο δυτικός τουλάχιστον κόσμος

Όσον αφορά το ποιος. Ε άμα βλέπεις τον άλλο και επί 5, 10, 30 χρόνια έχει την ίδια νοοτροπία που εσένα σε καταστρέφει ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΗΡΊΖΕΙΣ, με τον οποιοδήποτε τρόπο, από ψήφο, έως να γίνεις εργαζόμενος του ή να αγοράζεις τα προϊόντα του, ε δε φταίει αυτός που σε @@.... Το "δώσε θάρρος στο χωριάτη να σ'ανέβει στο κρεββάτι" δε σας το'πε ποτέ η γιαγιά σας? Από την άλλη, αν βλέπεις τα πρόσωπα να αλλάζουν αλλά η νοοτροπία να μένει ίδια και εσύ πάλι να τυραννιέσαι, ή ψάχνεις για υπαίτιους σε ανώτερα ιεραρχικά στρώματα ή σε κυρίαρχες ιδέες...

Όσον αφορά το πώς πολεμάς τις ιδέες (ΜΗΝ βλέπεις V for Vendetta). Καθαρά προσωπική μου άποψη, χωρίς να θέλω να επηρεάσω κανέναν, αυτό καθίσταται δυνατό μόνο μέσω της ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑΣ. Τώρα, αρχίστε να προσθέτε επιθετικούς προσδιορισμούς σ'ενα απ'τα 2 ή και στα 2 μέχρι να νιώσετε καλυμένοι, π.χ. ολοκληρωμένη, ουσιαστική, αμερόληπτη, ειλικρινής, αμφίδρομη, επί ίσοις όροις... Προφανώς, η  παιδεία θα σου προσφέρει εφόδια (γνώσεις, δεξιότητες, τρόπους σκέψεις) για να αλληλεπιδράσεις καλύτερα με τον κόσμο και προς όφελος του και η επικοινωνία θα σου δώσει τη δυνατότητα να τα αξιοποιήσεις βέλτιστα για το μέγιστο συνολικό κέρδος.

Συγγνώμη που δεν συζητάω, ούτε προτείνω συγκεκριμένες λύσεις για τα φλέγοντα ζητήματα του σήμερα, απλά εντοπίζω το πρόβλημα σε πιο πρώιμο και βαθύ στάδιο, και λογικά, και ιδεολογικά, και συναισθηματικά, και και και,,,,


ΥΓ Προφανώς η χρήση 2ου ενικού, προστακτικής ή άλλης μορφής λόγου δεν κρύβει πατερναλισμό, ειρωνία, προσβολή απέναντι σε κανένα συνάνθρωπο. Οργή και αγανάκτηση ίσως. Αλλά υποβιβασμό της αξίας, της νοημοσύνης, του συναισθηματικού κόσμου, του δικαιώματος στη ζωή και σε κάθε έκφανση αυτής ποτέ. Άντε ίσως σ'ένα post.

ΥΓ2 @Godhatesusall: Ρε μεγάλε, ποιός είναι ο "χώρος" σου? Ρωτάω ειλικρινά γιατί δε σε ξέρω. Επίσης, επειδή φαίνεσαι καλό & συνεργάσιμο παιδί, πες μου λίγο ποια είναι αυτή η μία, μοναδική, αντικειμενική και αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα την οποία όλοι ξέρουν και για την οποία όλοι μιλάνε, αλλά κάθε φορά που συναναστρέφομαι μαζί τους, την αντιμετωπίζουν ως διαφορετική από αυτή του συνανθρώπου τους, και στα λόγια και στις πράξεις? Και γιατί ρε γμτ?




Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Godhatesusall on December 26, 2010, 14:12:47 pm
Όσον αφορά το πώς πολεμάς τις ιδέες (ΜΗΝ βλέπεις V for Vendetta). Καθαρά προσωπική μου άποψη, χωρίς να θέλω να επηρεάσω κανέναν, αυτό καθίσταται δυνατό μόνο μέσω της ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑΣ. Τώρα, αρχίστε να προσθέτε επιθετικούς προσδιορισμούς σ'ενα απ'τα 2 ή και στα 2 μέχρι να νιώσετε καλυμένοι, π.χ. ολοκληρωμένη, ουσιαστική, αμερόληπτη, ειλικρινής, αμφίδρομη, επί ίσοις όροις... Προφανώς, η  παιδεία θα σου προσφέρει εφόδια (γνώσεις, δεξιότητες, τρόπους σκέψεις) για να αλληλεπιδράσεις καλύτερα με τον κόσμο και προς όφελος του και η επικοινωνία θα σου δώσει τη δυνατότητα να τα αξιοποιήσεις βέλτιστα για το μέγιστο συνολικό κέρδος.

Αλλά πως μπορείς να δημιουργήσεις μια παιδεία "καλή"(όπως την νοεί ο καθένας) μέσα σε μια καπιταλιστική κοινωνία? Είναι δεδομένο(τουλάχιστον για μένα) ότι ο καπιταλισμός δεν θέλει(επειδή πολύ απλά δεν χρειάζεται) οι μάζες να είναι μορφωμένες. Χρειάζεται μόνο μια ελιτ πολύ καλά μορφωμένη(ώστε να μπορεί να στελεχώνει την έρευνα και την διοίκηση) και μεγάλες μάζες ημι-μορφωμένων ημι-καταρτισμένων εργατών.

Προφανώς και πιστεύω ότι η παιδεία μπορεί να γίνει πολύ καλύτερη ακόμα και μέσα στον καπιταλισμό(δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς ότι αν η εκπαίδευσή μας γίνει σαν την φινλανδική θα έχουμε κάνει ένα βήμα εμπρός). Αλλά, η σχέση της συνείδησης (της συνειδητοποίησης δηλαδή του πως έχουν τα πράγματα) και την πάλης για την ανατροπή αυτών δεν είναι σε καμία περίπτωση μονόδρομη: Αφού κάνω το τάδε(στην περίπτωση μας καλή παιδεία) τότε θα γίνει το δείνα(ανατροπή της κατάστασης αυτής). Η ιστορική εμπειρία μας έχει δείξει ότι η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη(διαλεκτική): Πρέπει να γίνεται θεωρητική μόρφωση-κουβέντα για το πως είναι η κατάσταση σήμερα η οποία θα οδηγεί σε αύξηση της συμμετοχής στην καθημερινή πάλη(απεργίες,πορείες κτλ) η οποία με την σειρά της θα κάνει ευκολότερη-καλύτερη την κουβέντα με τον παραέξω κόσμο που...(βέβαια η προσπάθειά μου να εξηγήσω την διαλεκτική σε 2 γραμμές ίσως να απέτυχε λίγο :P)


Ότι η αλήθεια είναι μία και αντικειμενική είναι φιλοσοφική άποψη. Σύμφωνα με τον διαλεκτικό υλισμό, η πραγματικότητα είναι μία και το μόνο που διαφέρει είναι ο βαθμός που την προσεγγίζουμε. Με πιο απλά λόγια, θα μπορούσα να προσπαθήσω να δώσω απάντηση σε διάφορα ερωτήματα που με ταλανίζουν χρησιμοποιώντας την πχ θεώρηση του καντ. Σχεδόν στα πάντα, θα αποτύχαινα οικτρά. Θα μου πεις, με τον διαλεκτικό υλισμό τα καταλαβαίνεις όλα? Προφανώς και όχι γιατί δεν έχω τόσο καλή-βαθιά κατανόηση του διαλεκτικού υλισμού και 2ον δεν έχω όλα τα δεδομένα που μου χρειάζονται για να απαντήσω σε αναπάντητα ερωτήματα. Άρα, ο καθένας προσεγγίζει την πραγματικότητα με τα δικά του εργαλεία, και συνεπώς βλέπει τον κόσμο παραμορφωμένο σύμφωνα με τα γυαλιά που φοράει.

Και,δεν ξέρω αν αυτό σου λέει τίποτα, αλλά ο χώρος μου(ο χώρος με τον οποία συμμαχώ σε καθημερινή βάση) είναι ο ευρύτερος χώρος της επαναστατικής αριστεράς. Εγώ προσωπικά έχω αναφορές στον Μαρξ-Εγκλες με μία κριτική στάση απέναντι στον Λενιν.


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Doctor_Doctor on December 26, 2010, 16:31:56 pm
The Boy Who Cried Wolf, From Wikipedia, the free encyclopedia

The Boy Who Cried Wolf, also known as The Shepherd Boy and the Wolf, is a fable attributed to Aesop. The protagonist of the fable is a bored shepherd boy who entertained himself by tricking nearby villagers into thinking a wolf is attacking his flock of sheep. When they came to his rescue, they found that the alarms were false and that they had wasted their time. When the boy was actually confronted by a wolf, the villagers did not believe his cries for help and the wolf ate the flock (and in some versions the boy).

Και καλά Χριστούγεννα

Κύριε Κεχαγιά, πέραν του ότι θεωρώ πολύ άστοχο το συγκεκριμένο ποστάρισμα και δε βλέπω που βοηθάει στην όποια εξέλιξη συζήτησης. Θέλω να σας ρωτήσω ειλικρινά και χωρίς καμία ειρωνία:
Η άποψη σας για το τι πρέπει να γίνει, ποια είναι? Οκ για τις υπερβολικές καταλήψεις (συμφωνώ ως ένα βαθμό), σεβαστή και η άποψη σας για τους φοιτητές, θεμιτή και η κριτική και όλα. Πέραν αυτών, έχουμε ένα νόμο που πρόκειται να κατατεθεί. Πως σας φαίνεται εσάς όλη αυτή η κατάσταση?


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: rookie on December 26, 2010, 17:47:59 pm

@Godhatesusall:
Συμφωνώ πως ο καπιταλισμός δεν χρειάζεται μορφωμένες μάζες, άρα δεν καίγεται να τις μορφώσει. Θα προσθέσω, πως ο ιμπεριαλισμός (όχι απαραίτητα γεωγραφικός) θέλει αμόρφωτες μάζες και καίγεται για να μη λάβουν ουσιαστική παιδεία, να μην διευρύνουν τους ορίζοντες τους, να μην αναπτύξουν ολοκληρωμένη κριτική σκέψη, να μην μπορούν να προσεγγίσουν βέλτιστα την πραγματικότητα KAI να μην έχουν ομόνοια!

Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα. Homo homini lupus. Εκεί κολλάει η παιδεία/μορφωση που λέω εγώ και η κουβέντα -αύξηση συμμετοχής- κουβέντα με περισσότερους που λες εσύ. Στο να καταλάβουμε πως είμαστε ΌΛΟΙ στο ίδιο στρατόπεδο, απ'την ίδια μεριά. Στην αντίπερα όχθη πρακτικά δεν υπάρχει κανείς. Μόνο αν επιλέξουν κάποιοι να πάνε και να μείνουν εκεί, κολλημένοι στη μισαλλοδοξία τους , που και τότε είναι τόσοι λίγοι που τους σβήνεις απ'το χάρτη εν μία νυκτί. Εκεί κολλάνε και τα post που κάποιοι, ελαφρά τη καρδία, εξέλαβαν ως εριστικά, προσβλητικά, χυδαία, δεν ξέρω γω τι.

Επίσης, θες ενημέρωση και συμμετοχή των φοιτητών, θες να αποκρυσταλλώσεις κάποιες δικές σου απόψεις, σου την μπαίνει κάποιος και θες να του βγεις?! Πάνε σε μια ψυχολογία, κοινωνιολογία, στο ΠΑΜΑΚ ρε αδερφέ και ζήτα από ένα καθηγητή, που άκουσες ότι είναι ψαγμένος και μεταδοτικός, μια 3ωρη διάλεξη στο Παναγιωτόπουλος. Πάνω στις οικονομικές & κοινωνικές εξελίξεις, στην ψυχολογία ανθρώπων σε περιόδους κρίσεων, στο διαλεκτικό υλισμό! Αν γουστάρει ο άλλος τη δουλειά του, θα χαρεί να το κάνει!! Και ίσως να μάθεις κάτι που θα σε βοηθήσει πάρα πολύ ως άνθρωπο αλλά και στον αγώνα σου.
Το β' ενικό αναφέρεται σε έως και 1500 φοιτητές προφανώς.



Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: rookie on December 26, 2010, 18:11:37 pm
έχουμε ένα νόμο που πρόκειται να κατατεθεί. Πως σας φαίνεται εσάς όλη αυτή η κατάσταση?

Να πω, να πω??  :D(προφανώς και μιλάω για μένα και όχι εκ μέρους κάποιου άλλου):
Δεν τον τηρείς! Εδώ είναι Βαλκάνια!

-Μα, δε θα σου δίνουν χρηματοδότηση.
-Έτσι κι αλλιώς, ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος.

-Μα, θα φας πρόστιμο.
-Το αυτό.

-Μα, θα γίνεις βούκινο στην Ευρώπη.
-Είμαι ήδη.

-Μα, δεν θα σε απορροφά το δημόσιο.
-Το ποιο?

-Μα, δεν θα μπορείς να διεκδικείς αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας πάνω στο αντικείμενο σου στη χώρα σου.
- :???:

-Μα, δεν θα σου δίνουν πτυχίο.
-Σε 8 χρόνια (αλλαγή 2 κυβερνήσεων) το ξανασυζητάμε.

-Μα, θα σας μπαγλαρώσουν.
-Άσυλο?

-Μα, δεν θα συνεργάζονται άλλα πανεπιστήμια μαζί σου για ερευνητικά, μεταπτυχιακά, erasmus, best, iaeste κτλ.
-Θα τους ρωτήσω!! Παιδιά τα βρίσκουμε έτσι? Γιατί αν αλλάξουμε τότε είναι που δεν θα θέλετε να συνεργάζεστε μαζί μας. (εκτός αν αυτοί είναι ήδη μες στο κόλπο και περιμένουν να υποκύψουμε  :'()

Νταξ, 45 τόνοι κρέας και κουστούμια καταπιέζουν ένα έθνος ολόκληρο κάθε φορά που τους έρχεται επιφοίτηση Αγίου γερμανικού, αμερικάνικου κτλ. Πνεύματος. Και σου λέει η άλλη "θέτω προς δημόσια διαβούλευση..." Όταν βλέπεις δρόμους να κλείνουν, κάδους να καίγονται και κεφάλια να ανοίγουν, πως θες να στο πούνε για να το καταλάβεις δηλαδή?
Αλήθεια, με ποια διαδικασία ρίχνεις την κυβέρνηση?





Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Turambar on December 26, 2010, 18:23:13 pm
Και παράγινε με τις απεργίες και τις πανεργατικές πορείες.
Τι κακό και αυτό.

Αλλοιώνεται η αξία της κινητοποίησης.


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Social_waste on December 26, 2010, 18:32:46 pm
@Godhatesusall:
Συμφωνώ πως ο καπιταλισμός δεν χρειάζεται μορφωμένες μάζες, άρα δεν καίγεται να τις μορφώσει. Θα προσθέσω, πως ο ιμπεριαλισμός (όχι απαραίτητα γεωγραφικός) θέλει αμόρφωτες μάζες και καίγεται για να μη λάβουν ουσιαστική παιδεία, να μην διευρύνουν τους ορίζοντες τους, να μην αναπτύξουν ολοκληρωμένη κριτική σκέψη, να μην μπορούν να προσεγγίσουν βέλτιστα την πραγματικότητα KAI να μην έχουν ομόνοια!
τι ειναι ομως η ουσιαστικη παιδεια? η και η παιδεια γενικα? και τι σχεση εχει με το πανεπιστημιο?
μηπως τη μπερδευουμε με τη γνωση? η την επιστημη? η γνωση ανοιγει τους οριζοντες? φερνει την ομονοια?

http://www.youtube.com/watch?v=kTKn1aSOyOs
Quote
Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα. Homo homini lupus. Εκεί κολλάει η παιδεία/μορφωση που λέω εγώ και η κουβέντα -αύξηση συμμετοχής- κουβέντα με περισσότερους που λες εσύ. Στο να καταλάβουμε πως είμαστε ΌΛΟΙ στο ίδιο στρατόπεδο, απ'την ίδια μεριά. Στην αντίπερα όχθη πρακτικά δεν υπάρχει κανείς. Μόνο αν επιλέξουν κάποιοι να πάνε και να μείνουν εκεί, κολλημένοι στη μισαλλοδοξία τους , που και τότε είναι τόσοι λίγοι που τους σβήνεις απ'το χάρτη εν μία νυκτί. Εκεί κολλάνε και τα post που κάποιοι, ελαφρά τη καρδία, εξέλαβαν ως εριστικά, προσβλητικά, χυδαία, δεν ξέρω γω τι.
αν ειμαστε ολοι στο ιδιο στρατοπεδο τοτε ποιος ειναι το υποκειμενο της αντιδρασης?
αν ειμαστε ολοι στο ιδιο στρατοπεδο, γιατι ειμαστε στρατοπεδο? ποιον αντιστρατευομαστε?

http://www.youtube.com/watch?v=_3uFbwh6-0g


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: rookie on December 26, 2010, 20:12:14 pm
...
τι ειναι ομως η ουσιαστικη παιδεια? η και η παιδεια γενικα? και τι σχεση εχει με το πανεπιστημιο?
μηπως τη μπερδευουμε με τη γνωση? η την επιστημη? η γνωση ανοιγει τους οριζοντες? φερνει την ομονοια?

http://en.wikipedia.org/wiki/Paideia (http://en.wikipedia.org/wiki/Paideia)  Εξαιρώντας τα προφανή κουλά, συμφωνώ με wiki.

Το πανεπιστήμιο σου προσφέρει παιδεία. Να σκέφτεσαι ως μηχανικός, να αναπτύξεις κριτική σκέψη σε πολλά ζητήματα, να δρας αυτόνομα πάνω στη δουλειά σου, να συνεργάζεσαι, ακόμα και με τα χόμπυ που προσφέρει όπως χοροί, χορωδία, πολεμικές τέχνες κτλ. καλλιεργείσαι ως ανθρωπος.
Η γνώση είναι προϋπόθεση της παιδείας αλλά δεν επαρκεί. Απαιτείται και ήθος (περισσότερο με την αρχαιοελληνική σημασία). Οπωσδήποτε η γνώση ανοίγει τους ορίζοντες διότι σου επιτρέπει να προσεγγίζεις περισσότερο την αληθινή διάσταση των πραγμάτων (π.χ. Πεδίο. Τι άνθρωπος θα ήσουν χωρίς να ξέρεις τι πραγματικά εστί ηλεκτρομαγνητικό πεδίο).
Επιστήμη και παιδεία πιστεύω πως σχηματίζουν ένα βρόγχο με ανάδραση. Στο χέρι των εμπλεκομένων αν αυτή θα είναι θετική ή αρνητική.
Τώρα, το αν η σωστή παιδεία φέρνει την ομόνοια δε μπορώ να στο απαντήσω με το χέρι στην καρδιά. Αλλά σε διαβεβαιώνω από πρώτο χέρι ότι η έλλειψη αυτής φέρνει ΠΑΝΤΑ διχόνοια και σπαραγμό.

...
αν ειμαστε ολοι στο ιδιο στρατοπεδο τοτε ποιος ειναι το υποκειμενο της αντιδρασης?
αν ειμαστε ολοι στο ιδιο στρατοπεδο, γιατι ειμαστε στρατοπεδο? ποιον αντιστρατευομαστε?

Αυτόν που τοποθετήσαμε εμείς στην άλλη μεριά είτε γιατί δεν τον σεβαστήκαμε, είτε γιατί ήμασταν προκατειλλημένοι απέναντι του, είτε γιατί μας έβγαλε ένα κόμπλεξ και απλά τον απαξιώσαμε, χωρίς διάθεση για διάλογο ή αυτοανάλυση. Και αντίστοιχα ο άλλος έκανε το ίδιο και πάει λέγοντας.
Γι'αυτό υποστηρίζω πως ο προσανατολισμός της παιδείας, της επικοινωνίας, της δράσης, της προσέγγισης της πραγματικότητας πρέπει να είναι στην ανάδειξη όσων μας συνδέουν και μας ενώνουν με τους άλλους. Έτσι, βασιζόμενος στην πίστη ότι όντως ανήκεις στην ίδια ομάδα, επαναπροσδιορίζεις τις σκέψεις, τα λόγια, τις πράξεις για το καλό της ομάδας.
http://www.youtube.com/watch?v=gOMc4d8rIew (http://www.youtube.com/watch?v=gOMc4d8rIew)


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Social_waste on December 26, 2010, 21:00:10 pm
αυτο που ποσταρες απο την wiki δεν θετει καν θεμα συμφωνιας.
περιγραφει μια εννοια η οποια εχει κυριως ιστορικο ενδιαφερον.
αναφερεται στην αρχαια αθηνα, οπου η εκπαιδευση εχει ενα εντελως
διαφορετικο χαρακτηρα, σε μια εποχη η οποια βρισκεται αρκετα
πριν τη δημιουργια των πρωτων πανεπιστημιων.

το ζητημα ειναι γιατι εσυ εκτιμας οτι η επιστημη, η οποια ειναι το βασικο
αντικειμενο του πανεπιστημιου, με ενα τροπο μετουσιωνεται σε παιδεια.
με ποιο τροπο η γνωση κυκλωματων σε βοηθαει να κατανοεις καλυτερα τα
κοινωνικα δρωμενα. και μαλιστα οταν το ιδιο το πανεπιστημιο σαν θεσμος εχει
αναπτυχθει μεσα στο καπιταλιστικο συστημα. και μαλιστα οταν τα δειγματα
περι το αντιθετο δεν ειναι σπανια(το τραγουδακι το ακουσες?)

απο κει και περα η εκτιμηση σου ειναι οτι εκεινοι που στηριζουν την εκμεταλλευση
και τους θεσμους της το κανουν γιατι δεν καταλαβαινουν καλα? η επειδη στο παρελθον
τους απομονωσαμε?

http://bit.ly/fVq4ao
http://bit.ly/775lX7

http://bit.ly/hZhq5V
http://bit.ly/dXhbQm

(αλλωστε και ο ριτσος κομμουνιστης ηταν.)


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: rookie on December 26, 2010, 22:00:00 pm
[offtopic]
Εσύ και ο Κεχαγιάς με φέρατε στα όρια να διαγράψω το λογαριασμό μου στο forum (καλά όχι ότι θα προκαλούσα ανεπανόρθωτο πλήγμα στην κοινότητα αλλά τέσπα).
Αποδέχομαι πως δεν μπορώ να εκφράσω στους 2 σας τις απόψεις μου με την απαιτούμενη σαφήνεια και τεκμηρίωση, ούτε και να καταλάβω πλήρως τους συλλογισμούς σας, ώστε να έχουμε μια εποικοδομητική συζήτηση (μπορεί να έχω άγνοια επί κάποιων θεμάτων, μπορεί να μειώθηκε η νοημοσύνη μου, μπορεί να ανέπτυξα δυσλεξία, μπορεί απλά να είμαι άυπνος όταν ποστάρω).
Γι'αυτό και δεν προσπαθώ άλλο. Ας συνδράμει ο καθένας στην εκάστοτε συζήτηση/topic, όντας μακρυά από τα χωράφια του άλλου. Και είμαστε όλοι χαρούμενοι. Ευχαριστώ για την κατανόηση.
[/offtopic]


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: fourier on December 26, 2010, 22:52:53 pm
-Ένα και ένα κάνουν δυο, είπε ο δάσκαλος
και τότε σήκωσε αποφασιστικά το χέρι του ο νεαρός τότε Kim il Sung και είπε:
-Όχι, γιατί μια σταγόνα νερό και άλλη μια σταγόνα νερό μας κάνουν πάλι μια σταγόνα νερό.


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Karaμazoβ on December 27, 2010, 03:06:22 am
-Ένα και ένα κάνουν δυο, είπε ο δάσκαλος
και τότε σήκωσε αποφασιστικά το χέρι του ο νεαρός τότε Kim il Sung και είπε:
-Όχι, γιατί μια σταγόνα νερό και άλλη μια σταγόνα νερό μας κάνουν πάλι μια σταγόνα νερό.



και τότε ο δάσκαλος αναγκάστηκε να τους εξηγήσει τα ποιοτικά και τα ποσοτικά χαρακτηριστικα ?


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Grecs on December 27, 2010, 03:30:44 am
Τοσα πραμματα  γραψατε κ. Κεχαγια εγω δε  βρηκα απαντηση σε ενα πραμμα που ναι και το ζουμι.

Τελικα πιστευετε οι αλλαγες που ειναι να ρθουν θα ικανοποιησουν τις βλεψεις σας για βελτιωση του πανεπιστημιου?


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: thanasiskehagias on December 28, 2010, 14:27:03 pm
Τοσα πραμματα  γραψατε κ. Κεχαγια εγω δε  βρηκα απαντηση σε ενα πραμμα που ναι και το ζουμι.

Τελικα πιστευετε οι αλλαγες που ειναι να ρθουν θα ικανοποιησουν τις βλεψεις σας για βελτιωση του πανεπιστημιου?
Έχεις αρκετό δίκιο, αυτό είμαι μεγάλο μέρος του ζουμιού. Ακόμα μεγαλύτερο μέρος είναι αυτό που ρώτησε κάποιος σε προηγούμενο ποστ, τι (πρέπει να) κάνουμε για αυτή την βελτίωση.

Θα απαντήσω και στα δύο, προς το παρόν, σύντομα. Αν έχω τον χρόνο και το κουράγιο, θα στείλω ένα πιο εκτενές ποστ μέσα στις προσεχείς μέρες.

Για το πρώτο: όσον αφορά λοιπόν τις δικές μου βλέψεις / στόχους κτλ., όχι, δεν πιστεύω ότι ο επερχόμενος νόμος θα κάνει μεγάλη διαφορά, είτε θετική είτε αρνητική.

Για το δεύτερο: πιστεύω ότι το πρώτο βήμα για βελτίωση πρέπει να είναι η ακαδημαϊκή εντατικοποίηση, από μέρους και των ΔΕΠ και των φοιτητών. Και αυτή η εντατικοποίηση (θα / πρέπει να) είναι ανεξάρτητη του οποιουδήποτε  νόμου. Αλλά αναγνωρίζω ότι ένας τέτοιος στόχος είναι μάλλον εξωπραγματικός και γι' αυτό είμαι απαισιόδοξος για το μελλοντικό επίπεδο του Παν/μιου. Ωστόσο επ' αυτού έχω αρκετά ακόμη να πω ... ίσως να επανέλθω σχετικά σύντομα.

Καλή χρονιά

Θ


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on December 28, 2010, 14:46:26 pm
Πέρα από την εντατικοποίηση, για τη διοίκηση του πανεπιστημίου και για την έρευνα θα μπορούσατε επίσης να μας δώσετε την άποψή σας?

Είναι δύο καίρια ζητήματα στα οποία επιχειρούνται αλλαγές αυτή τη στιγμή... αν και από ό,τι κατάλαβα εσείς πιστεύετε ότι οι επερχόμενες αλλαγές δε θα πάνε το πανεπιστήμιο ούτε προς το καλύτερο ούτε προς το χειρότερο.


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: thanasiskehagias on December 28, 2010, 14:47:48 pm
Πέρα από την εντατικοποίηση, για τη διοίκηση του πανεπιστημίου και για την έρευνα θα μπορούσατε επίσης να μας δώσετε την άποψή σας?

Είναι δύο καίρια ζητήματα στα οποία επιχειρούνται αλλαγές αυτή τη στιγμή... αν και από ό,τι κατάλαβα εσείς πιστεύετε ότι οι επερχόμενες αλλαγές δε θα πάνε το πανεπιστήμιο ούτε προς το καλύτερο ούτε προς το χειρότερο.

ναι μπορώ, αλλά όχι άμεσα ... σε λίγες μέρες? μάλλον ναι

Θ


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on December 28, 2010, 15:45:08 pm
Πέρα από την εντατικοποίηση, για τη διοίκηση του πανεπιστημίου και για την έρευνα θα μπορούσατε επίσης να μας δώσετε την άποψή σας?

Είναι δύο καίρια ζητήματα στα οποία επιχειρούνται αλλαγές αυτή τη στιγμή... αν και από ό,τι κατάλαβα εσείς πιστεύετε ότι οι επερχόμενες αλλαγές δε θα πάνε το πανεπιστήμιο ούτε προς το καλύτερο ούτε προς το χειρότερο.

ναι μπορώ, αλλά όχι άμεσα ... σε λίγες μέρες? μάλλον ναι

Θ

ναι προφανώς όποτε μπορείτε  ;)


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: thanasiskehagias on January 02, 2011, 15:01:50 pm
Καλη Χρονιά!

Ι. Σας χρωστούσα μια απάντηση στα δύο ερωτήματα:

1. Oι αλλαγες που ειναι να ρθουν θα ικανοποιησουν τις βλεψεις (μου) για βελτιωση του πανεπιστημιου?
2. Τι (πρέπει να) κάνουμε για αυτή την βελτίωση?

Με δυό λόγια, απαντώ ως εξής:

1. ΟΧΙ (ακριβέστερα: πολύ λίγο).
2α. Να βάλουμε το κεφάλι μέσα και να δουλεύουμε πιο σκληρά (φοιτητές ΚΑΙ καθηγητές).
2β. Να βρούμε τρόπους διαμαρτυρίας / διεκδίκησης οι οποίοι δεν παρακωλύουν την εκπαιδευτική / ερυνητική διαδικασία (σίγουρα ΟΧΙ καταλήψεις).

ΙΙ. Προφανώς θα πρέπει να δώσω κάποια επιχειρηματολογία υπέρ των παραπαπάνω. Προσπάθησα να είμαι σύντομος αλλά δεν τα κατάφερα.

Το πρόβλημα του Ελληνικού Δημόσιου Παν/μιου δεν είναι πρόβλημα νομοθεσίας αλλά, με αυτή τη σειρά προτεραιότητας,
(α) κουλτούρας
(β) πόρων (δηλ. χρηματοδότησης).
Αν ο νόμος του 1982 εφαρμοζόταν σωστά δεν θα χρειαζόμασταν αυτόν του 2007. Αν ο νόμος του 2007 εφαρμοζόταν σωστά δεν θα χρειαζόμασταν αυτόν του 2011. Κ.ο.κ.

Όσον αφορά την κουλτούρα (ή, αν θέλετε, την νοοτροπία): όλη η Ελληνική κοινωνία είναι άρρωστη και γι' αυτό είναι άρρωστο και το Πανεπιστημιο. Όταν μαθαίνετε την κατάληψη από το Λύκειο (ως μέσο χαβαλέ και όχι αγώνα) γιατί να γίνουν σοβαρότερες καταλήψεις στο Παν/μιο? Όταν αντιγράφεις στο Λύκειο γιατί να σταματήσεις να αντιγράφεις στο Παν/μιο? Όταν η αντιγραφή, η λούφα και η διαπλοκή γίνονται ο κανόνας (και γνωρίζω ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις) πως περιμένετε το Πανεπιστήμιο να παράγει και να μεταδίδει γνώση?

Και δεν μου διαφεύγει ότι η έννοια της κουλτούρας, την οποία επικαλέστηκα, τελικά ανάγεται σε αντικειμενικές συνθήκες (υλικές, οικνομικές, ιστορικές ... ). Το ζητούμενο όμως είναι πως διορθώνεται η κουλτούρα και σε τι μπορεί να βοηθήσει ένας νόμος.

Το λέω για άλλη μια φορά: και εμείς οι ΔΕΠ έχουμε πολλές αμαρτίες και μεγάλα περιθώρια για βελτίωση. Ωστόσο ισχυρίζομαι ότι εμείς ως μέσος όρος είμαστε καλύτεροι από εσάς. Αλλά ούτε αυτό είναι περίεργο, οφείλεται απλά στο ότι για να γίνεις ΔΕΠ περνάς πολύ περισσότερες κρίσεις και εξετάσεις απότι για να γίνεις φοιτητής (το φίλτρο εξακολουθεί να δουλεύει έστω κατά καποιο ατελή τρόπο).

ΙΙΙ. Όσο λοιπόν αφορά το κομμάτι παραγωγής γνώσης  (έρευνα) πιστεύω ότι είμαστε (στον μέσο όρο) αξιοπρεπείς (αυτό μπορώ να το τεκμηριώσω με στατιστικές και τέτοια, αλλά ειλικρινά βαριέμαι να μπω στην διαδικασία). Όσο αφορά την μετάδοση της γνώσης όμως (διδασκαλία, εκπαιδευση των φοιτητών) πιστεύω ότι είμαστε κάτω από την βάση. Για την ακρίβεια αυτο που πιστεύω ότι συμβαίνει είναι ότι 10-15% των φοιτητών (τώρα μιλάω για την Πολυτεχνική, για την οποία έχω άμεση αντίληψη) παίρνει πολύ καλή εκπαίδευση (δουλεύοντας ΕΝΑΝΤΊΟΝ του συστήματος) και οι υπόλοιποι φοιτητές δεν φτάνουν σε επίπεδο σοβαρού, επιστήμονα μηχανικού. Η ευθύνη γι' αυτό είναι ΚΑΙ των ΔΕΠ ΚΑΙ των ίδιων των φοιτητών ΚΑΙ του συστήματος / κοινωνίας. Και πάλι: δεν επεκτείνομαι, γιατί στην πραγματικότητα όλοι καταλαβαίνουμε για τί πράγματα μιλάω. Και αυτά τα πράγματα δεν διορθώνονται με κανένα νόμο (εκτός ίσως από ένα νόμο που θα έλεγε ότι κάθε χρόνο στο ΑΠΘ εισάγονται 50 ΗΜΜΥ αντί για 250 ... αλλά τέτοιος νόμος δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει).

Με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας και της οικονομίας, το βρίσκω ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ να πάρουμε extra χρήμα ή και να μείνουμε στα ίδια επίπεδα χρηματοδότησης. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε ... αλλά γι' αυτό περισσότερα λίγο πιο ύστερα.

Πριν όμως διεκδικήσουμε το παραπάνω, μου φαίνεται εύλογο (να αρχίσουμε τουλάχιστον) να βελτιστοποιήσουμε την χρήση αυτών που έχουμε. Το οποίο σημαίνει πιο πολλές προόδους και σετ ασκήσεων ... αλλά και περισσότερη και τακτικότερη αξιολόγηση, προαπαιτούμενα, πειθαρχικές ποινές σε όσους αντιγράφουν, λιγότερο χρόνο σε εξεταστικές (ίσως και μόνο δύο εξεταστικές), καθόλου μεγγραφές, σύνδεση των μαθημάτων με τις εφαρμογές και την αγορά εργασίας. Ο στόχος όλων αυτών των μέτρων είναι: να μεγιστοποιήσουμε την ποσότητα (και ποιότητα) της γνώσης μηχανικού την οποία αποκτάτε στα 5 χρόνια των σπουδών σας (οι οποίες θα είναι μια περίδος σκληρής δουλειάς και όχι, γκομενιάσματος και φραπεδοποσίας).

Δεν μου διαφεύγει ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να δημιουργηθεί consensus μεταξύ ημών και υμών για να κάνουμε όλα τα παραπάνω. Αλλά η ιδιότητα "κίνηση για βελτίωση του Παν/μιου" δεν ειίναι 0/1, είναι fuzzy ... πιστεύω ότι κάθε βήμα προς τα παραπάνω είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Και ΕΝΔΕΧΟΜΈΝΩΣ ο καινούριος νόμος να περιέχει στοιχεία προς τα εκεί. Π.χ.

Quote
Διεωρωτώμαι στο σημείο αυτό, πώς ένας καθηγητής του πανεπιστημίου ας πούμε της Γλασκόβης, ή του Berkeley ή της Σορβόννης θα είναι σε θέση να πάρει αποφάσεις συμμετέχοντας στο "συμβούλιο" ενός ιδρύματος, όπως το ΑΠΘ, το οποίο γνωρίζει ελάχιστα σαν ίδρυμα έως και καθόλου. Δηλαδή, θα πρέπει να ενημερωθεί μέσα σε ένα έτος το πολύ για τους οικονομικούς του πόρους, τις ιδιομορφίες του, το πώς αυτοί κατανέμονται, τις ανάγκες κάθε σχολής και κάθε τμήματος και ούτω καθεξής.  Το πιό δύσκολο από αυτά θα είναι ίσως να μπεί στην νοοτροπία και στην ιδιόμορφη κουλτούρα των Ελληνικών ΑΕΙ, και των χαρακτηριστικών τους που έχουν διαμορφωθεί και ριζώσει εδώ και πολλά χρόνια. Κατα την άποψή μου, μόνο ένας άνθρωπος που ζεί καθημερινά μέσα σε ένα ίδρυμα μπορεί να πάρει αποφάσεις για το ίδρυμα αυτό, όταν το ζεί και το ξέρει, για αρκετά χρόνια. Αλλιώς απλά δεν δικαιούται να αποφασίζει για κάτι στο οποίο δε συμμετέχει. Απλά συμβουλευτικό ρόλο θα μπορούσε να παίξει.

Η διερώτηση είναι (εθελοτύφλως?) αφελής. Ο εν λόγω του Berkeley θα πρέπει ας πούμε να μας θυμίσει το αυτονόητο: ότι στo Berkeley και στα άλλα σοβαρά Πανεπιστήμια το 6μηνο διαρκεί 13 εβδομάδες. ΔΕΝ θα πρέπει να "να μπεί στην νοοτροπία και στην ιδιόμορφη κουλτούρα των Ελληνικών ΑΕΙ", ίσα ίσα, θα πρέπει να κρατηθεί μακριά από αυτή. Και φυσικά θέλουμε έναν από τo Berkeley, δεν θέλουμε τον Ψωμιάδη.

Άλλο σημείο στο οποίο ο νόμος θα μπορούσε να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση είναι η συγχώνευση τμημάτων / σχολών κτλ. όπως και η απαγόρευση μετεγγραφών. Αυτά σε άμεση συνάρτηση με την εξισορρόπηση της χρήσης του υπάρχοντος ΔΕΠ ως προς τους φοιτητές κάθε σχολής / παν/μιου.

Υπάρχουν και άλλα θετικά σημεία στο κείμενο διαβούλευσης (και φυσικά υπάρχουν και αρνητικά / ύποπτα). Αλλά ξαναλέω: το ζητούμενο δεν είναι νέος νόμος, είναι ΠΡΩΤΑ νέα νοοτροπία και ΜΕΤΑ περισσότερο χρήμα.

ΙV. ΑΝ αρχίσουμε να κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση που σκιαγράφησα παραπάνω, τότε θεωρώ ότι νομιμοποιούμαστε να διεκδικήσουμε και παραπάνω πόρους. Αλλά πρέπει επίσης να συμφωνήσουμε πως θα κατανέμονται αυτοί οι πόροι. Π.χ. εμένα δεν με συγκινεί η δωρεάν σίτιση στην Λέσχη, πιστεύω ότι τα extra λεφτά θα πρέπει να πάνε στην πρόσληψη επιπλέον ΔΕΠ ή έμισθων υποψήφιων διδακτόρων. Κ.ο.κ. Αν τέλος πάντων συμφωνήσουμε στο που θα πάνε τα λεφτά, πρέπει κατόπιν να συμφωνήσουμε στις μορφές αγώνα. Που σίγουρα δεν θα είναι κατάληψη (είναι εντελώς οξύμωρο να δηλώνεις ότι θέλεις να βελτιώσεις  τις σπουδές και ταυτόχορονα να προχωράς σε κινήσεις που ρίχνουν το επίπεδο αυτών). Ίσως πορείες, ίσως αναστολή εγγραφών νέων φοιτητών, ή δεν ξέρω τι άλλο. Αυτό που ξέρω είναι σε οποιαδήποτε μορφή αγώνα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος καπελώματος από δυνάμεις που ρητορικά διερωτώνται

Quote
πως μπορείς να δημιουργήσεις μια παιδεία "καλή"(όπως την νοεί ο καθένας) μέσα σε μια καπιταλιστική κοινωνία?

και στην ουσία απαντούν το ερώτημα αρνητικά. Και αν συμβεί ένα τέτοιο καπέλωμα το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι αρνητικό για το Πανεπιστήμιο (έτσι πιστεύω ότι έγινε στην περίδο Ιούνης 2006 -- Απρίλης 2007)

Επαναλαμβάνω ότι όλα τα παραπάνω φαίνονται (ακόμα και σε μένα που τα προτείνω) όνειρο θερινής νυκτός. Όσο για φοιτητές μαζί με ΔΕΠ να αγωνίζονται για εντατικοποίηση σπουδών, αυτό είναι κάτι παραπάνω από όνειρο. Αλλά αν έστω και ένα μικρό μέρος αυτών πραγματοποιηθεί, θα το θεωρήσω πρόοδο.

V. Ως επίλογος: και σε αυτό το ποστ και στα προηγούμενα μου δεν είχα σκοπό να ειρωνευτώ κανέναν (ακόμη και στο ποστ με τον λύκο και τον βοσκό ήθελα να πω κάτι συγκεκριμένο και όχι να κοροιδέψω). Προφανώς ο καθένας δικαιούται να έχει τις ιδέες του, και οι ιδέες του GHUA έχουν a priori την ίδια αξία με τις δικές μου (απλά έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις και διαφορετικές στοχο-συναρτήσεις). A psoteriori δε, φαίνεται ότι αυτός ούτε εγώ πείθουμε πολύ κόσμο.


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: gate4 on January 02, 2011, 17:22:23 pm
Quote
Πριν όμως διεκδικήσουμε το παραπάνω, μου φαίνεται εύλογο (να αρχίσουμε τουλάχιστον) να βελτιστοποιήσουμε την χρήση αυτών που έχουμε. Το οποίο σημαίνει πιο πολλές προόδους και σετ ασκήσεων ... αλλά και περισσότερη και τακτικότερη αξιολόγηση, προαπαιτούμενα, πειθαρχικές ποινές σε όσους αντιγράφουν, λιγότερο χρόνο σε εξεταστικές (ίσως και μόνο δύο εξεταστικές), καθόλου μεγγραφές, σύνδεση των μαθημάτων με τις εφαρμογές και την αγορά εργασίας. Ο στόχος όλων αυτών των μέτρων είναι: να μεγιστοποιήσουμε την ποσότητα (και ποιότητα) της γνώσης μηχανικού την οποία αποκτάτε στα 5 χρόνια των σπουδών σας (οι οποίες θα είναι μια περίδος σκληρής δουλειάς και όχι, γκομενιάσματος και φραπεδοποσίας).
καλη χρονια ωραια αυτα που ειπατε αλλα ξεχασατε να πειτε οτι πρεπει να ιδιωτικοποιηθουν τα ελληνικα πανεπιστημια  ^rolfmao^ το ολοι φταιμε και πρεπει να αλλαξουμε νοοτροπια νομιζω εχει μπαγιατεψει και σημαινει δεν παιρνω θεση  ^rolfmao^


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: abdel razek mahmut favala on January 02, 2011, 18:21:50 pm
...
και το προς-το-ζην-εισόδημα να ήταν ανεξάρτητο της εργασίας;


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Godhatesusall on January 03, 2011, 01:00:04 am
Επειδή πολιτικά απάντησα στα προηγούμενά μου ποστς, πιστεύω ότι δεν υπάρχει λόγος να ξαναπαντήσω λέγοντας τα ίδια(αν και κ κεχαγιά, εκτός από έναν αισώπειο μύθο, δεν μου απαντήσατε επί της ουσίας). Θα τονίσω 2-3 πράγματα που πραγματικά μου φαίνονται χτυπητά.

Και αυτά τα πράγματα δεν διορθώνονται με κανένα νόμο (εκτός ίσως από ένα νόμο που θα έλεγε ότι κάθε χρόνο στο ΑΠΘ εισάγονται 50 ΗΜΜΥ αντί για 250 ... αλλά τέτοιος νόμος δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει).

Στο πλαίσιο των προγραμματικών συμφωνιών του με την πολιτεία το κάθε ίδρυμα διαμορφώνει [...]  την εκπαιδευτική και ερευνητική του φυσιογνωμία,συμπεριλαμβανομένου και του αριθμού των εισακτέων φοιτητών.

Κείμενο διαβούλευσης, σελίδες 15-16.

Από την μία του υπουργείο θέτει συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης(και ένα πολύ "δυνατό" είναι η αναλογία ΔΕΠ/Φοιτητών), και με τα κριτήρια αυτά κατανέμει τα λεφτά. Και βέβαια, το τμήμα θα έχει στα χέρια του το εργαλείο να κόψει τον αριθμό των φοιτητών ώστε να ανέβει σε θέση. Ακόμα και να πούμε ότι εμείς στο ΑΠΘ είμαστε οι καλυτερότεροι όλων και δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κόσμο από την παιδεία(και εδώ δεν υπονοώ ότι το τμήμα μπορεί να εκπαιδεύσει αποτελεσματικά 250 φοιτητές το έτος, ούτε λέω ότι 250 είναι ο κατάλληλος αριθμός. Απλά κάνω μια παρατήρηση),μεσοπρόθεσμα θα αναγκαστούμε να χορέψουμε τον χορό του υπουργείο γιατί αλλιώς λεφτά γιοκ.

Π.χ. εμένα δεν με συγκινεί η δωρεάν σίτιση στην Λέσχη, πιστεύω ότι τα extra λεφτά θα πρέπει να πάνε στην πρόσληψη επιπλέον ΔΕΠ ή έμισθων υποψήφιων διδακτόρων

Ξέρετε πόσοι συμφοιτητές μας(ειδικά τώρα με την κρίση) ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ λεφτά ώστε να μπορούν να τρώνε σπίτι τους? Ρωτήστε οποιονδήποτε φοιτητή που οι γονείς του δεν κατοικούν στην θεσσαλονίκη(και προφανώς δεν είναι πλούσιοι) πως τα βγάζει πέρα... Η λέσχη γι'αυτούς τους ανθρώπους μετράει πραγματικά πολύ και δεν καταλαβαίνω με πια λογική νομίζετε ότι 1-2-5 παραπάνω έμμισθοι ερευνητές βοηθάν την παιδεία περισσότερο απ' ότι η φοιτητική μέριμνα.

Αυτό που ξέρω είναι σε οποιαδήποτε μορφή αγώνα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος καπελώματος από δυνάμεις που ρητορικά διερωτώνται

Quote
πως μπορείς να δημιουργήσεις μια παιδεία "καλή"(όπως την νοεί ο καθένας) μέσα σε μια καπιταλιστική κοινωνία?
και στην ουσία απαντούν το ερώτημα αρνητικά

Άμα δείτε 2 γραμμές πιο κάτω από την πρόταση που quotάρατε λέω,

Προφανώς και πιστεύω ότι η παιδεία μπορεί να γίνει πολύ καλύτερη ακόμα και μέσα στον καπιταλισμό(δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς ότι αν η εκπαίδευσή μας γίνει σαν την φινλανδική θα έχουμε κάνει ένα βήμα εμπρός).

Καλό θα ήταν να προσπαθείτε να μπείτε στην λογική του άλλου και σε αυτήν να απαντήσετε, και όχι να κάνετε κριτική σε απομονωμένες φράσεις που γράφω.

Πριν όμως διεκδικήσουμε το παραπάνω, μου φαίνεται εύλογο (να αρχίσουμε τουλάχιστον) να βελτιστοποιήσουμε την χρήση αυτών που έχουμε. Το οποίο σημαίνει πιο πολλές προόδους και σετ ασκήσεων ... αλλά και περισσότερη και τακτικότερη αξιολόγηση, προαπαιτούμενα, πειθαρχικές ποινές σε όσους αντιγράφουν, λιγότερο χρόνο σε εξεταστικές (ίσως και μόνο δύο εξεταστικές), καθόλου μεγγραφές, σύνδεση των μαθημάτων με τις εφαρμογές και την αγορά εργασίας


Αυτό που λέτε είναι το ζουμί του ΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ. 2 είναι οι ενστάσεις μου

1) Αυτή την στιγμή για να τα βγάλω πέρα(δεν είναι και τόσο δραματικό όσο ακούγεται βέβαια,δεν πεινάω κιόλας) χρειάζεται να δουλεύω περίπου 25 ώρες την βδομάδα. Αν γίνει όλο το παραπάνω σετάκι πραγμάτων που μου λέτε θα πρέπει είτε να χάσω όλη την προσωπική μου ζωή και να κόψω και λίγο από τον ύπνο για να τα βγάλω πέρα είτε να βρω μια άλλη πηγή εσόδων. Το "επιστημονικά ορθό" με το "κοινωνικά ορθό" δεν ταυτίζονται πάντα,ιδιαίτερα στο σύστημα που ζούμε. Βέβαια, αν κατεύθυνση της πάλης μας δεν ήταν "η καλύτερη διαχείρηση των χρημάτων που ήδη έχουμε" αλλά το "δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους, σε όλες τις βαθμίδες", αν δηλαδή ένα παιδί από το δημοτικό μέχρι και το πανεπιστήμιο μπορούσε να σπουδάσει χωρίς ούτε ένα ευρώ, τότε θα μιλούσαμε με άλλη βάση και θα συμφωνούσα -μερικώς- μαζί σας.

2) Η εντατικοποίηση από μόνη της δεν φέρνει αποτελέσματα. Τον τελυταίο καιρό έχω ρωτήσει πολλούς συμφοιτητές μου(μεγάλη ιστορία γιατί το έκανα) την εξής πολύ απλή ερώτηση: " Ένας ενισχυτής με BJT έχει στην βάση ρεύμα 1μA και στον συλλέκτη 1mA. Που βρήκε τόση ενέργεια το BJT?" και ελάχιστοι ξέραν να μου απαντήσουν. Με την σημερινή οργάνωση των μαθημάτων, αν η σχολή γίνει 2 φορές πιο "εντατική" τότε απλά θα βγάζουμε 1) τρελούς 2) Μηχανικούς που ξέρουν να διαβάζουν 2 φορές περισσότερο, αλλά χωρίς -ουσιαστικά- περισσότερες γνώσεις.

Και δεν είμαστε μόνο στην ελλάδα που το κάνουμε αυτό. Ακόμα και στην αμερική, στην αγγλία κτλ υπάρχει μια κοινή διαπίστωση:" Βγάζουμε κόσμο που ξέρει να κάνει πολύ καλά πράξεις-πράξεις-πράξεις και δεν μπορεί να αναλύσει και να εξηγήσει το αποτέλεσμα που έβγαλε".



Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: rookie on January 03, 2011, 10:02:12 am
@ThanasisKehagias: Συμφωνώ στα περισσότερα. Είναι καλό ο φοιτητής ασχολείται με τις σπουδές του όσο περισσότερο και όσο ποιοτικότερα γίνεται, ακόμα και αν χρεαστεί κάποιος να τον εξαναγκάσει να το κάνει.

Μια απορία όμως: Τι γίνεται αν παρακολουθώ στο μάθημα και δεν τα πιάνω? Αν ρωτάω τον καθηγητή στο διάλλειμμα και δεν βγάζω πάλι άκρη? Αν γυρνάω σπίτι, διαβάζω από το βιβλίο του για το συγκεκριμένο θέμα αλλά... δεν? Ψάχνω σε άλλα βιβλία ίδιου αντκειμένου αλλά αυτά είναι διαφορετικής φιλοσοφίας από αυτά που διδάσκει ο καθηγητής. Πάω στο γραφείο του για να μου το αναλύσει περισσότερο και λείπει? Σε e-mail δεν απαντάει.. Ρωτάω συμφοιτητές πως το αντιμετώπισαν. Και μου λένε να μάθω απ'εξω 13 ασκήσεις. Και από το βιβλίο να δω μόνο 7 τύπους...Γιατί αυτό κάνουν και οι 250 στο έτος μου και οι χιλιάδες πριν από εμένα. Και αυτό δεν γίνεται μόνο σ'ενα μάθημα...(όχι οτι γινεται σε όλα!!! ίσα ίσα σε ελάχιστα αλλά και σε ορισμένα ψιλοσημαντικά μαθήματα) Τι άποψη έχετε γι'αυτό?? Τι πρόταση έχετε για τη βελτίωση της γνώσης που αποκομίζουν οι φοιτητές από το συγκεκριμένο μάθημα? βασικά ίδιο με τη 2η ένσταση του GHUA αλλά ήθελα να πω τον πόνο μου!


2η απορία: Εντατικοποίηση των σπουδών των φοιτητών θα σήμαινε αντίστοιχα και περισσότερη, ουσιαστικότερη και πιο οργανωμένη δουλειά από πλευράς ΔΕΠ. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα τώρα?? Αν ναι, υπάρχει αυτή η θέληση?

3η: Τι γίνεται με όσους ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να ανταποκριθούν στην εντατικοποίηση? Τι προτείνετε ότι πρέπει να τους κάνουμε?

4: Αναφέρατε ένα 10-15% που λαμβάνει πολύ καλή εκπαίδευση δουλεύοντας ΕΝΑΝΤΙΑ στο σύστημα, τώρα που δεν ειναι εντατικό όπως το θέλετε. Υπάρχει κάποια άποψη - ιδέα - πρόταση για το πώς θα το πετύχει αυτό το υπόλοιπο 85-90%? Διότι είναι λίγο αφελές να πιστεύει κάποιος πως κάμποσες χιλιάδες άνθρωποι ΘΕΛΟΥΝ, ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ να γίνουν μη σοβαροί, χωρίς ουσιαστικές γνώσεις και αξιόλογες ικανότητες...


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: thanasiskehagias on January 04, 2011, 00:10:33 am
Εντάξει, ακουστήκαμε όλοι και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματα του. Θα είχα πολλά ακόμη να πω (ίσως και να μην άντεχα και να έριχνα  ειρωνεία, π.χ. για τους φοιτητές που "πρέπει είτε να χάσουν όλη την προσωπική τους ζωή είτε .... κλπ. κλπ.") αλλά το σταματάω εδώ. Εδώ που τα λέμε σε σχέση με αυτά που έγραψα περίμενα να μου τα σούρετε πιο χοντρά. Μάλλον φτηνά την γλύτωσα  :) .. υποθέτω γλύτωσα κάποια και λόγω εορταστικής περιόδου.

Μόνο ένα τελευταίο θα πω, στον rookie:
Τι γίνεται αν παρακολουθώ στο μάθημα και δεν τα πιάνω? Αν ρωτάω τον καθηγητή στο διάλλειμμα και δεν βγάζω πάλι άκρη? Αν γυρνάω σπίτι, διαβάζω από το βιβλίο του για το συγκεκριμένο θέμα αλλά... δεν? Ψάχνω σε άλλα βιβλία ίδιου αντκειμένου αλλά αυτά είναι διαφορετικής φιλοσοφίας από αυτά που διδάσκει ο καθηγητής. Πάω στο γραφείο του για να μου το αναλύσει περισσότερο και λείπει? ... Εντατικοποίηση των σπουδών των φοιτητών θα σήμαινε αντίστοιχα και περισσότερη, ουσιαστικότερη και πιο οργανωμένη δουλειά από πλευράς ΔΕΠ. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα τώρα?? Αν ναι, υπάρχει αυτή η θέληση?

3η: Τι γίνεται με όσους ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να ανταποκριθούν στην εντατικοποίηση? Τι προτείνετε ότι πρέπει να τους κάνουμε?
σοβαροί, χωρίς ουσιαστικές γνώσεις και αξιόλογες ικανότητες...
Φίλε μου αυτό προσπαθώ να πω τόσες μέρες: στον δικό μου ιδανικό κόσμο θα υπήρχε ένα πλαίσιο πιο  απαιτητικό για όλους, φοιτητές και ΔΕΠ. Ναι μεν εγώ θα σε μπορούσα να σε πάω πειθαρχικό αν αντέγραφες, αλλά και εσύ εμένα αν δεν με έβρισκες στις ώρες γραφείου. Και ξέρεις κάτι, στο steady state (μετά ίσως  από κάποια μεταβατικό) δεν θα χρειαζόταν καν το πειθαρχικό γιατί όλοι (οι περισσότεροι) θα έβλεπαν πιο σοβαρά την υπόθεση σπουδές / πανεπιστήμιο / επιστήμη. Έτσι γίνεται στα σοβαρά Παν/μια και στα σοβαρά κράτη. Όσο για μας, "φταίει ο Θεός που μας μισει? φταίει το κεφάλι το κακό μας? κανένα στόμα δεν το 'βρε και δεν τόπε ακόμα".

Και ναι, υπάρχουν και αυτοί που δεν μπορούν και θα έπρεπε να ασχοληθούν με κάτι άλλο. Δεν είναι ντροπή να γίνεις κάτι άλλο από μηχανικός / επιστήμονας / ιατροφιλόσοφος.

Τεσπα, ελπίζω να μην έκανα κατάχρηση της φιλοξενίας σας. Καλή χρονιά σε όλους

Θ


Title: deleted
Post by: BOBoMASTORAS on January 04, 2011, 01:01:34 am
deleted


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on January 05, 2011, 19:49:37 pm
Kε Κεχαγιά Καλή χρονιά. Με κάθε σεβασμό στην αντίθετη άποψη, και διάθεση διαλόγου και όχι ειρωνίας ή απαξίωσης, θα παραθέσω τις διαφωνίες μου σε κάποια πράγματα



Όσον αφορά την κουλτούρα (ή, αν θέλετε, την νοοτροπία): όλη η Ελληνική κοινωνία είναι άρρωστη και γι' αυτό είναι άρρωστο και το Πανεπιστημιο. Όταν μαθαίνετε την κατάληψη από το Λύκειο (ως μέσο χαβαλέ και όχι αγώνα) γιατί να γίνουν σοβαρότερες καταλήψεις στο Παν/μιο? Όταν αντιγράφεις στο Λύκειο γιατί να σταματήσεις να αντιγράφεις στο Παν/μιο? Όταν η αντιγραφή, η λούφα και η διαπλοκή γίνονται ο κανόνας (και γνωρίζω ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις) πως περιμένετε το Πανεπιστήμιο να παράγει και να μεταδίδει γνώση?

Θα συμφωνήσω μαζί σας ως προς το ζήτημα της αντιγραφής. Ίσως είμαστε τα μοναδικά πανεπιστήμια στα οποία οι φοιτητές έχουν τόσο εντονη τη συγκεκριμένη κουλτούρα/ αντίληψη, και μάλιστα έχουμε και φοιτητικούς συνδικαλιστικούς φορείς οι οποίοι προβάλλουν την αντιγραφή ως κάτι "καλό, αντικομφορμιστικό και ενάντια στην άθλια μορφή εκπαίδευσης που μας δίνεται". Θα έλεγα ότι διαφωνώ μαζί τους για πολλούς λογους... ο κυριότερος λόγος είναι οτι οι συγκεκριμένες παρατάξεις υποστηρίζουν την λεγόμενη "αυτομόρφωση" που την θεωρώ αρκετά αδύνατη με αυτές τις συνθήκες. Είναι σαν να λέμε ότι κάποιος μπορεί να γίνει μηχανικός από μόνος του. Ε, τότε τι το θέλουμε το ρημάδι το Πανεπιστήμιο, ας το κλείσουμε αν είναι έτσι. Εν πάσει περιπτώσει, πολύς κόσμος έχει πάρει πτυχίο χωρίς να έχει ιδέα από ορισμένα μαθήματα τα οποία στη συνέχεια τα βρίσκει μπροστά του στην εργασία/ μεταπτυχιακό ακόμη και στο διδακτορικό. και αναγκάζεται έστω και αργά να τα "διαβάσει". Δεν θεωρώ υγιές το φαινόμενο, ούτε πιστεύω βέβαια ότι όλοι είμαστε άγιοι και δεν αντιγράφουμε ποτέ. Πάντως τουλάχιστον φαντάζει αρκετά γελοίο το να είμαστε από πάνω περήφανοι γι' αυτό.

Θα διαφωνήσω στο ζήτημα των καταλήψεων. Ο φοιτητικός από τον μαθητικό συνδικαλισμό έχει πολλές βασικές διαφορές. Η μία είναι ότι ο φοιτητικός συνδικαλισμός συνήθως παρουσιάζει κείμενα/ αποφάσεις οργάνων στοιχειοθετημένα, με συγκεκριμένα αιτήματα/ ιδέες και πολιτικές στοχεύσεις, ακόμη και προτάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, και σίγουρα απευθύνεται μια απόφαση ενός οργάνου σε ενήλικες οι οποίοι αν μη τι άλλο έχουν και δικαίωμα ψήφου για την πολιτεία, αλλά και υποτίθεται τη  βασική ωριμότητα να αποφασίζουν για τον εαυτό τους. Ο μαθητικός συνδικαλισμός είναι πιο ευάλωτος σε καπελώματα/ υποκίνηση, γιατί απευθύνεται σε άτομα αδιάβαστα, ανήλικα, με σχεδόν παντελή απουσία πολιτικής άποψης, και συνήθως βγάζει προς τα έξω αιτήματα όπως "η κέτσαπ στα σάντουιτς που λείπει από το κυλικείο", ή αναφέρεται υπεραπλουστευμένα σε κάποιες συγκεκριμένες ανάγκες κάποιων σχολείων, όπως έλλειψη καθηγητών/ κτιρίων/ υποδομών. Ακόμη και η κατάληψη εκεί αποφασίζεται απο ανήλικα άτομα, και πολλές φορές χωρίς κάν συλλογικές διαδικασίες όπως μια γενική συνέλευση, αλλά από 2-3 καλόπαιδα του δεκαπενταμελούς (ή τουλάχιστον από τη δική μου μαθητική εμπειρία αυτό θυμάμαι).
Δεν εξισώνω λοιπόν με τίποτα φοιτητικές και μαθητικές κινητοποιήσεις, και πάω ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι δεν έχουν καμιά σχεση μεταξύ τους.
Μάλιστα, απορώ σε αυτό το σημείο αν έχετε απαξιώσει τόσο πολύ τις φοιτητικές καταλήψεις, πώς βλέπετε την τότε συμμετοχή/ στήριξή σας σε αυτές (2006-7 όπως αναφέρατε).



Quote
Το λέω για άλλη μια φορά: και εμείς οι ΔΕΠ έχουμε πολλές αμαρτίες και μεγάλα περιθώρια για βελτίωση. Ωστόσο ισχυρίζομαι ότι εμείς ως μέσος όρος είμαστε καλύτεροι από εσάς. Αλλά ούτε αυτό είναι περίεργο, οφείλεται απλά στο ότι για να γίνεις ΔΕΠ περνάς πολύ περισσότερες κρίσεις και εξετάσεις απότι για να γίνεις φοιτητής (το φίλτρο εξακολουθεί να δουλεύει έστω κατά καποιο ατελή τρόπο).
Κάπου εδώ θεωρώ ότι προχωράτε σε υπεραπλουστεύσεις. Τί σημαίνει "καλύτερος"? Όπως το καταλαβαίνω εγώ, τα ΔΕΠ ειναι επιστημονικά αρτιότερα από τη φοιτητική μάζα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο ζήτημα. Επίσης περνάνε μεγάλο μέρος της ζωής τους μέσα στο Πανεπιστήμιο, ενώ εμείς μερικά μόνο χρόνια, με αποτέλεσμα να γνωρίζουν πολύ καλύτερα από μας τις ανάγκες του πανεπιστημίου. Έτσι, ίσως να συμφωνούσα ότι δικαιούνται σε μεγαλύτερο βαθμό από μας να αποφασίζουν γι' αυτό, και γι' αυτό υποστηρίζω και τον τωρινό τρόπο διοίκησης που δίνει την πλειοψηφία λήψης αποφάσεων στα μέλη ΔΕΠ. Από κει και πέρα, αν το "καλύτερος" χωράει και άλλες παραμέτρους, αυτό σηκώνει πολλή συζήτηση. Παρακολουθώντας τον dialogo - dep (λίστα επικοινωνίας των μελών ΔΕΠ), έστω και απο σπόντα, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η κοινωνική σκέψη πολλών μελών ΔΕΠ, η πολιτική τους στόχευση ακόμη και οι σκέψεις τους για το πανεπιστήμιο είναι τελείως νηπιακού επιπέδου. Αν παίζουν ρόλο οι εξετάσεις, σίγουρα αρκετά ΔΕΠ έπρεπε να μείνουν μετεξεταστέα στο κομμάτι της ακαδημαϊκής σκέψης και αντίληψης.

Quote
ΙΙΙ. Όσο λοιπόν αφορά το κομμάτι παραγωγής γνώσης  (έρευνα) πιστεύω ότι είμαστε (στον μέσο όρο) αξιοπρεπείς (αυτό μπορώ να το τεκμηριώσω με στατιστικές και τέτοια, αλλά ειλικρινά βαριέμαι να μπω στην διαδικασία).
Δεν θα μπώ στην διαδικασία να αξιολογήσω αυτή σας την πρόταση, λόγω έλλειψης στοιχείων, παρόλα αυτά το μόνο σίγουρο είναι ότι το υπουργείο και ο τύπος έχουν καταξεφτιλίσει την έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα και την θεωρούν από τις κατώτερες στην ευρώπη, αν όχι και στον κόσμο. Σ' αυτούς που κατά κύριο λόγο επιτίθενται, είναι σε εσάς, τα μέλη ΔΕΠ, χαρακτηρίζοντάς σας ανίκανους, κηφίνες, και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο.
Αυτή η επίθεση σας αφήνει ανέγγιχτους? Κι αν σας αγγίζει, θα ήθελα πραγματικά να ακούσω την επιχειρηματολογία σας. Διευκρινίζω πώς δεν έχω σοβαρή άποψη για την έρευνα, αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν πανεπιστήμια και διδακτορικά που δίνουν πολύ σοβαρά ερευνητικά αποτελέσματα στην Ελλάδα.


Quote
Πριν όμως διεκδικήσουμε το παραπάνω, μου φαίνεται εύλογο (να αρχίσουμε τουλάχιστον) να βελτιστοποιήσουμε την χρήση αυτών που έχουμε. Το οποίο σημαίνει πιο πολλές προόδους και σετ ασκήσεων ... αλλά και περισσότερη και τακτικότερη αξιολόγηση, προαπαιτούμενα, πειθαρχικές ποινές σε όσους αντιγράφουν, λιγότερο χρόνο σε εξεταστικές (ίσως και μόνο δύο εξεταστικές), καθόλου μεγγραφές, σύνδεση των μαθημάτων με τις εφαρμογές και την αγορά εργασίας. Ο στόχος όλων αυτών των μέτρων είναι: να μεγιστοποιήσουμε την ποσότητα (και ποιότητα) της γνώσης μηχανικού την οποία αποκτάτε στα 5 χρόνια των σπουδών σας (οι οποίες θα είναι μια περίδος σκληρής δουλειάς και όχι, γκομενιάσματος και φραπεδοποσίας).
Για εργασίες, πρότζεκτς και δουλειά για οποιοδήποτε μάθημα καθόλη τη διάρκεια του εξαμήνου και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εξεταστικής, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας. Ωστόσο δεν ξέρω σε τι θα εξυπηρετούσαν οι λιγότερες εξεταστικές. Ήδη στο δικό μας τμήμα οι καθηγητές έχουν καταλάβει ότι μόλις ένα 20% βγάζει τη σχολή στα 5 χρόνια, και ότι για την ποσότητα των μαθημάτων που έχουμε ίσως θα χρειαζόταν η σχολή να γίνει εξαετής (ίσως με το πρώτο έτος ως"προπαρασκευαστικό έτος" που θα αναφέρεται σε αδυναμίες/ κενά που άφησε το λύκειο σε μαθηματικά και φυσική).
Η σύνδεση με τις εφαρμογές και την αγορά εργασίας, επίσης πιστεύω ότι θα βοηθούσε πολλούς αποφοίτους. Έχω ακούσει από πολλούς πρωην συναδέλφους που τώρα έχουν πάρει πτυχίο και εργάζονται ότι οι γνώσεις της σχολής τους χρειάστηκαν το πολύ σε ένα 10% , ή ότι το μόνο που τους προσέφερε η σχολή είναι ο τρόπος σκέψης για να επιλύσουν ένα πρόβλημα. Παρόλα αυτά μιλάμε για πέρασμα από ένα σύνολο γνώσεων βάσης σε ένα σύνολο πιο "ειδικών" και "εξειδικευμένων" γνώσεων που επίσης χωράει πολλή συζήτηση το πώς και πότε θα γίνει (σίγουρα πάντως δεν πρέπει να γίνει με την έως τώρα προχειρότητα που αντιμετωπίζεται η αλλαγή του προγράμματος σπουδών).
Όσο για "γκομένιασμα" και "φραπεδοποσία", δε νομίζω ότι στη δική μας τη σχολή, ειδικά μετά το 3ο έτος, υπάρχει χρόνος και πολύ γι' αυτά (αν αντικειμενικά θέλεις να τελειωσεις κάποια στιγμή). Αν και αν θέλετε την ειλικρινή μου άποψη, και αυτά χρειάζονται. Το σημερινό σχολείο δημιουργεί σχιζοφρενή παιδάκια που στη σχολική τους ζωή δεν είχαν ούτε χρόνο για ύπνο, από τις υπερβολικά άχρηστες ώρες που περνούν στο σχολείο και δημιουργούν την ανάγκη φροντιστών για να τους τα μάθουν στο σπίτι, ή από τις υπερβολικές γονικές φιλοδοξίες που θέλουν να γεμίσουν το ημερήσιο πρόγραμμα ενός παιδιού με υπερβολικά πολλες δραστηριότητες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, καράτε, μπαλέτο, πιάνο, κιθάρα, ζωγραφική, και ούτω καθεξής... όλα με υποχρεωτικές ώρες παρακολούθησης χωρίς να αφήνουν το παιδί να καταπιάνεται μαζί τους όταν θέλει και να τα βλέπει σαν χόμπυ).



Quote
Quote
Διεωρωτώμαι στο σημείο αυτό, πώς ένας καθηγητής του πανεπιστημίου ας πούμε της Γλασκόβης, ή του Berkeley ή της Σορβόννης θα είναι σε θέση να πάρει αποφάσεις συμμετέχοντας στο "συμβούλιο" ενός ιδρύματος, όπως το ΑΠΘ, το οποίο γνωρίζει ελάχιστα σαν ίδρυμα έως και καθόλου. Δηλαδή, θα πρέπει να ενημερωθεί μέσα σε ένα έτος το πολύ για τους οικονομικούς του πόρους, τις ιδιομορφίες του, το πώς αυτοί κατανέμονται, τις ανάγκες κάθε σχολής και κάθε τμήματος και ούτω καθεξής.  Το πιό δύσκολο από αυτά θα είναι ίσως να μπεί στην νοοτροπία και στην ιδιόμορφη κουλτούρα των Ελληνικών ΑΕΙ, και των χαρακτηριστικών τους που έχουν διαμορφωθεί και ριζώσει εδώ και πολλά χρόνια. Κατα την άποψή μου, μόνο ένας άνθρωπος που ζεί καθημερινά μέσα σε ένα ίδρυμα μπορεί να πάρει αποφάσεις για το ίδρυμα αυτό, όταν το ζεί και το ξέρει, για αρκετά χρόνια. Αλλιώς απλά δεν δικαιούται να αποφασίζει για κάτι στο οποίο δε συμμετέχει. Απλά συμβουλευτικό ρόλο θα μπορούσε να παίξει.

Η διερώτηση είναι (εθελοτύφλως?) αφελής. Ο εν λόγω του Berkeley θα πρέπει ας πούμε να μας θυμίσει το αυτονόητο: ότι στo Berkeley και στα άλλα σοβαρά Πανεπιστήμια το 6μηνο διαρκεί 13 εβδομάδες. ΔΕΝ θα πρέπει να "να μπεί στην νοοτροπία και στην ιδιόμορφη κουλτούρα των Ελληνικών ΑΕΙ", ίσα ίσα, θα πρέπει να κρατηθεί μακριά από αυτή. Και φυσικά θέλουμε έναν από τo Berkeley, δεν θέλουμε τον Ψωμιάδη.

Δεν είπα πουθενά ότι δε θέλουμε τη γνώμη του Berkeley, όπως και οποιουδήποτε άλλου καλού πανεπιστημίου στον κόσμο. Διερωτώμαι απλά αν ένας που γνωρίζει ελάχιστα για ένα ίδρυμα δικαιούται να αποφασίζει γι' αυτό. Θα παίρνατε εύκολα αποφάσεις για ένα πανεπιστήμιο της Ινδίας, ας πουμε, αν πηγαίνατε εκεί για ένα εξάμηνο από το ΑΠΘ? Δε θα το βρίσκατε κάπως μεγάλη ευθύνη που μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά παρατράγουδα? Το κάθε πανεπιστήμιο, εξακολουθώ να πιστευω, ότι έχει κάποιες ιδιομορφίες... δεν είναι αποκομμένο από την τοπική κοινωνία, την κουλτούρα του λαού της χώρας όπου βρίσκεται κτλ. Αυτές οι ιδιομορφίες δεν πιστεύω ότι είναι απαραίτητα κακές, και ίσως θα έπρεπε να τις αντιμετωπίζουμε με λίγο περισσότερη περίσκεψη, και ίσως λίγο λιγότερη καχυποψία. Είναι ίδιο ένα μεσογειακό πανεπιστήμιο με ένα πανεπιστήμιο του Ιράν? Δε νομίζω. Ούτε οι φοιτητές, ούτε τα ΔΕΠ, ούτε κανείς άλλος έχει την ίδια νοοτροπία.
Δε μιλάω φυσικά για εγγενή νοσηρά φαινόμενα όπως διαφθορά, συναλλαγή καθηγητών με παρατάξεις τα οποία πρέπει να ξεριζωθούν τελείως και να αφήσουμε τις περιττές πολιτικάντικες δικαιολογίες στην άκρη. Θα ήταν ίσως ουτοπία, αλλά κάποτε πρέπει να επικρατήσει κάπως η αξιοκρατία και στην Ελληνική κοινωνία, και στα Ελληνικά πανεπιστήμια.
Παρόλα αυτά δε πιστευω ότι μας κάνει καλό η ξενομανία και η δουλοπρέπεια του υπουργείου που περιορίζεται στην φράση "το ξένο είναι καλό, το ελληνικό είναι κακό", και προσπαθεί να αλλάξει το Πανεπιστήμιο με τον ευκολότερο τρόπο, και τον πολλάκις δοκιμασμένο και αποτυχημένο : εξωτερική βίαια παρέμβαση, εξοστρακισμός των δημοκρατικών διαδικασιών (γιατί θέλουν αρετή και τόλμη και... δεν τα χουμε τα κότσια), καπέλωμα και εν τέλει νόμος ψηφισμένος με αποχή της μισής Βουλής, βίαιες συγκρούσεις έξω και μέσα στα πανεπιστήμια και πλασματικοί "διάλογοι" και "διαβουλεύσεις". Αν θέλετε τη γνώμη μου, είναι ένας ακόμα σίγουρος τρόπος ότι δε θα εφαρμοστεί και ο παρών νόμος.
Και κάτι τελευταίο : δεν θέλετε τον Ψωμιάδη... μόνο που δεν σας ρωτάνε αν τον θέλετε ή όχι, θα σας (και μας) τον φορέσουν καπέλο. Γιατί η νοσηρή ρουσφετολογο- κομματοκρατία είναι μέσα στα υπουργεία που φτιάχνουν τους νόμους και επικαλούνται την κατάργησή της.

Quote
Π.χ. εμένα δεν με συγκινεί η δωρεάν σίτιση στην Λέσχη, πιστεύω ότι τα extra λεφτά θα πρέπει να πάνε στην πρόσληψη επιπλέον ΔΕΠ ή έμισθων υποψήφιων διδακτόρων. Κ.ο.κ. Αν τέλος πάντων συμφωνήσουμε στο που θα πάνε τα λεφτά, πρέπει κατόπιν να συμφωνήσουμε στις μορφές αγώνα. Που σίγουρα δεν θα είναι κατάληψη (είναι εντελώς οξύμωρο να δηλώνεις ότι θέλεις να βελτιώσεις  τις σπουδές και ταυτόχορονα να προχωράς σε κινήσεις που ρίχνουν το επίπεδο αυτών). Ίσως πορείες, ίσως αναστολή εγγραφών νέων φοιτητών, ή δεν ξέρω τι άλλο. Αυτό που ξέρω είναι σε οποιαδήποτε μορφή αγώνα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος καπελώματος ...

Για τη δωρεάν σίτιση ή στέγαση στη Λέσχη, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι για μερικές περιπτώσεις φοιτητών είναι ζωτικά απαραίτητη. Έχω γνώση δυο περιπτώσεων, τις οποίες παραθέτω ως παραδείγματα. Ο πρώτος, άριστος φοιτητής, που οι γονείς του απλά δεν μπορουσαν να του πληρώνουν ενοίκιο ή φαγητό, γιατί ήταν το 3ο ή 4ο παιδί της οικογένειας. Αυτός σπουδασε τρωγοντας στη Λέσχη και έχοντας δωμάτιο στις εστίες. Θέλω να ελπίζω ότι, έστω και κατ' επίφαση, το κράτος ακόμα δίνει τις ίδιες ευκαιρίες για παιδεία σε όλους, και δε δημιουργεί φοιτητές δυο ταχυτήτων ανάλογα με το οικογενειακό τους εισόδημα (τουλάχιστον σε θεωρητικό/ νομικό επίπεδο).
Η δεύτερη περίπτωση είναι επίσης φοιτητή μαθηματικών, που κατάφερε χωρίς εισόδημα, τρώγοντας στη λέσχη και μένοντας σε εστίες, όχι μόνο να πρωτεύσει σε διαγωνισμούς της μαθηματικής εταιρείας, αλλά να τελειώσει τη σχολή του, το μεταπτυχιακό του στην Ελλάδα, και να φυγει στο εξωτερικό για διδακτορικό στη Μαθηματική Λογική, με το καλύτερο βιογραφικό από όλους τους συναδέλφους του. Αυτό το παιδί που δεν είχε το εισόδημα να σπουδάσει, αλλά είχε τα νοητικά/ επιστημονικά προσόντα να καταφέρει να γίνει διδάκτορας, δεν πιστεύετε ότι θα είχε αποκλειστεί από τον επιστημονικό κόσμο αν δεν υπήρχαν αυτές οι παροχές?
Βέβαια αν το κράτος μπορούσε να του πληρώσει και το διδακτορικό του, πιθανότατα δεν θα είχε φύγει έξω (αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο θα συμφωνήσω 100%, τα διδακτορικά στην Ελλάδα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνονται).




Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on January 06, 2011, 17:38:07 pm
συγνωμη αλλα θελω να πεταξω σφηνα ενα αρθρο που βρηκα τωρα :P
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_06/01/2011_427817


συνεχιστε  :) :P


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on January 11, 2011, 03:13:34 am
Αναταραχή στο Μαξίμου

Τα μηνύματα έχουν ήδη φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου εισηγούνται τώρα τακτική υποχώρησης στο θέμα των αλλαγών που σχεδιάζονται στην ανώτατη εκπαίδευση, κάτι που ο ίδιος αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό. Από την άλλη πλευρά, η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και ο υφυπουργός της κ. Πανάρετος εμφανίζονται για πρώτη φορά σε «κοινή γραμμή» επιμένοντας στην κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου με ατόφιες τις δύο διατάξεις που ξεσήκωσαν τα πανεπιστήμια και αποτελούν τον ιδεολογικό «πυρήνα» του: τα συμβούλια διοίκησης με εξωπανεπιστημιακά μέλη στα ΑΕΙ και τον διορισμό πρυτάνεων έπειτα απο διεθνή διαγωνισμό. «Τα συμβούλια διοίκησης στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι καθοριστικής σημασίας» τονίζει ο κ. Πανάρετος μιλώντας στο «Βήμα». « Αν δεν αλλάξει ο τρόπος διοίκησής τους, τα πανεπιστήμια της χώρας μας δεν θα αλλάξουν ποτέ» συνεχίζει. Και πάλι όμως ο υφυπουργός Παιδείας δεν αποκλείει τίποτε σε σχέση με τον χρόνο κατάθεσης του νέου νόμου. «Η πολιτική αλλάζει από ημέρα σε ημέρα» δηλώνει.

Συσκέψεις για καθυστερήσεις

Η τακτική που ακολουθείται αυτές τις ημέρες σε κυβερνητικό επίπεδο σε σχέση με τον νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ είναι απλή: συσκέψεις επί συσκέψεων γα τα θέματα της ανώτατης παιδείας στα γραφεία του κόμματος - ήδη έγινε μία την περασμένη Τετάρτη-, με στόχο να καθυστερήσει η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου που δεν αναμένεται πριν από το τέλος Φεβρουαρίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι, ενώ πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «έσπρωχνε» τον νέο νόμο-πλαίσιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, τα δεδομένα άλλαξαν μέσα σε λίγες ημέρες. «Τον Φεβρουάριο ή ίσως και τον Μάρτιο θα δοθεί στη δημοσιότητα» έλεγε στο «Βήμα» συνεργάτης της κυρίας Διαμαντοπούλου αναφερόμενος στη σύνταξη του τελικού κειμένου για τις αλλαγές στα ΑΕΙ, το οποίο συντάσσεται αυτές τις ημέρες στο κτίριο του Αμαρουσίου.

Πάντως, τις τελευταίες ημέρες του 2010 σε Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε με θέματα Παιδείας η υπουργός Παιδείας κυρία Διαμαντοπούλου και ο υφυπουργός της κ. Πανάρετος έμειναν ως αργά το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσουν με τον Πρωθυπουργό τα θέματα που αφορούν τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Η μακρά συζήτηση ωστόσο δεν οδήγησε σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=376902&ct=32&dt=09/01/2011#ixzz1AgHe8tQL


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Groucho on January 31, 2011, 17:06:50 pm
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=52936964


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: jimmakos on February 01, 2011, 20:42:59 pm
Προτάσεις σοκ για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, που περιλαμβάνουν - μεταξύ άλλων -
επιβολή διδάκτρων στα ΑΕΙ,
άρση της μονιμότητας των πανεπιστημιακών αλλά
και - εξοστρακισμό των αιωνίων φοιτητών στα ΙΕΚ,
περιέχονται στην έκθεση της δημόσιας διαβούλευσης που έδωσε, χθες, στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=52936964

utr


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: jimmakos on February 06, 2011, 21:19:26 pm
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=53490976

Σίτιση, στέγαση και συγγράμματα περνούν πλέον σε φοιτητικά χέρια. Καταργείται ο υπάρχων τρόπος κρατικής χρηματοδότησης των πανεπιστημίων κι έρχεται η «κάρτα διδάκτρων» του φοιτητή, που εξασφαλίζει την προσωπική του χρηματοδότηση.

Ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, που θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή τον Μάρτιο, φέρνει επαναστατικές αλλαγές στο σύστημα χρηματοδότησης των ιδρυμάτων. Τα πανεπιστήμια θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα κονδύλια για τα λειτουργικά τους έξοδα και την ανάπτυξη των υποδομών, αλλά θα πάψουν να χρηματοδοτούνται για τη φοιτητική μέριμνα και τα συγγράμματα στο σύνολό τους.
Αυτό το κομμάτι περνάει απευθείας στα χέρια των φοιτητών, που θα έχουν από την αρχή μέχρι και το τέλος των σπουδών τους την «κάρτα διδάκτρων ή το κουπόνι του φοιτητή». Η «κάρτα διδάκτρων» θα ενσωματώνει τις δαπάνες (ισοδυναμεί με το χρηματικό ποσό κάλυψης των οικονομικών απαιτήσεων του φοιτητή κατ' έτος), με αποτέλεσμα οι φοιτητές να χειρίζονται απευθείας τα οικονομικά τους, αντί να δίνει το κράτος στα πανεπιστήμια την κρατική χρηματοδότηση.
Με λίγα λόγια, κι όπως έχει ήδη δηλώσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, η χρηματοδότηση θα ακολουθεί πλέον τον φοιτητή με ειδικά κουπόνια και όχι το ίδρυμα. Σύμφωνα με τους τετραετείς προγραμματισμούς των ΑΕΙ-ΤΕΙ (2009-2012) που «τρέχουν» ήδη, εάν από σήμερα εφαρμοζόταν το μέτρο της «κάρτας διδάκτρων», οι φοιτητές των πανεπιστημίων θα μοιράζονταν 300 εκατ. ευρώ και οι σπουδαστές των ΤΕΙ 110 εκατ. ευρώ, ποσά που αντιστοιχούν στη φοιτητική μέριμνα.
Δικαίωμα επιλογής
Η «κάρτα διδάκτρων» δίνει στον φοιτητή τη δυνατότητα να επιλέγει εκείνος σε ποιο ανώτατο ίδρυμα θέλει να δώσει τα χρήματα και αυτό, σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας κ. Γ. Πανάρετο, θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των εισακτέων: «Οπως λειτουργεί το πανεπιστήμιο σήμερα, με την κρατική χρηματοδότηση, έχει κάθε λόγο να θέλει να περιορίσει τον αριθμό φοιτητών. Επομένως με το κουπόνι που θα ακολουθεί τον φοιτητή, αφενός θα του δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει και να πει ''εγώ θέλω να πάω σε αυτό το πανεπιστήμιο'' και στο πανεπιστήμιο να πει ''ναι, μπορώ να βοηθήσω και αυτόν τον φοιτητή να σπουδάσει''».
Πρόκειται για την υλοποίηση μιας φιλελεύθερης πρότασης, που άρχισε να συζητείται από τις αρχές της δεκαετίας του '70. Η μείωση των κρατικών δαπανών για την ανώτατη εκπαίδευση, με παράλληλη άνοδο των ιδιωτικών, αποτελεί τη σημαντικότερη τάση διεθνώς, στο πλαίσιο των ευρύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προωθούν το μειωμένο ρόλο του Δημοσίου στις οικονομίες. Αυτή η μείωση αναπληρώνεται συνήθως από τα δίδακτρα.
Σταδιακά ο θεσμός εισάγεται σε χώρες που είχαν δωρεάν παιδεία ή αυξάνονται τα δίδακτρα σε όσες ήδη τα εφάρμοζαν.
Με εξαίρεση μερικές ευρωπαϊκές χώρες (Σουηδία, Φινλανδία, Ελλάδα) και λίγες ακόμα (Βραζιλία, Σρι Λάνκα, Τανζανία), η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών σήμερα χρεώνει, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, δίδακτρα στην ανώτατη εκπαίδευση.
Στην Κίνα και τη Βρετανία εισήχθησαν το 1998, ενώ στην Αυστρία το 2001. Σιγά σιγά, επίσης, διάφορες χώρες ζητούν και από τους ίδιους τους φοιτητές να πληρώνουν για παροχές που στο παρελθόν δίνονταν δωρεάν, όπως η στέγαση, η διατροφή, οι μεταφορές, η ιατρική πρόνοια κ.λπ., αυξάνοντας έτσι το κόστος διαβίωσης για τα φοιτητικά νοικοκυριά και τους γονείς τους.
Σύμφωνα με την ειδική επιτροπή της UNESCO για την παιδεία, «η ανάπτυξη μιας μαζικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δικαιολογεί τη διεύρυνση επιβολής διδάκτρων, τα οποία αντισταθμίζονται από τη χορήγηση επιλεκτικών υποτροφιών για τους οικονομικά μειονεκτούντες φοιτητές και από την παροχή φοιτητικών δανείων».
ΑΕΙ - ΤΕΙ
Πόσα λεφτά θα πάρουν την 4ετία 2009-2012
Οι τετραετείς προγραμματισμοί που είχαν υπογραφεί για το 2009-2012 προβλέπουν τα εξής κονδύλια: Πανεπιστήμια: α) Για την επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού θα διατεθούν 1 δισ. 70 εκατ. ευρώ. β) Για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και εξοπλισμών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ΑΕΙ, 494 εκατ. ευρώ. γ) Για τη φοιτητική μέριμνα, 126,5 εκατ. ευρώ. δ) Για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα, 173 εκατ. ευρώ.
ΤΕΙ: α) Για την επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού θα διατεθούν 720 εκατ. ευρώ. β) Για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και εξοπλισμών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 130 εκατ. ευρώ. γ) Για τη σπουδαστική μέριμνα, 110 εκατ. ευρώ.
ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ

"ΚΑΛΟΦΟΡΕΤΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ"
Πασόκ και δέος
https://www.youtube.com/watch?v=WcnPiNpt7bE
Προβλέπεται θερμή άνοιξη για την ανώτατη εκπαίδευση


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: arashi on February 06, 2011, 21:24:06 pm

"ΚΑΛΟΦΟΡΕΤΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ"


ΦΛΟΠ  ;)


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: jimmakos on February 11, 2011, 07:29:14 am
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Κόβουν και τη σίτιση!
Ο νέος νόμος πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση μπαίνει σε εφαρμογή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) πριν καν ψηφιστεί. Η Σύγκλητος αποφάσισε να κόψει ακόμα παραπάνω τη χρηματοδότηση για τη σίτιση των φοιτητών. Στόχος είναι να μειώσει τον αριθμό των φοιτητών που δικαιούνται κάρτα σίτισης σε 1.000 από 2.500 που είναι σήμερα. Ηδη στη λέσχη του ΠΑΜΑΚ που λειτουργεί εργολάβος, όποιος δεν έχει κάρτα πληρώνει 3 ευρώ για φαγητό.
Σ' αυτή την απόφαση ήρθε να προστεθεί ανακοίνωση για μείωση μισθών σε 20 συμβασιούχους, ενώ για όσους επιπλέον χρειαστούν, συζητούν να τους απασχολούν χωρίς μισθό. Αξιοποιώντας το κυνήγι της προϋπηρεσίας για την μονιμοποίησή τους, ουσιαστικά σκέφτονται να τους εκβιάσουν να εργαστούν για το επόμενο εξάμηνο χωρίς ούτε 1 ευρώ! Στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, κατατέθηκαν επίσης, προτάσεις για μαθήματα με χορηγίες, για να ανοίξουν τα προγράμματα σπουδών και να μπορεί κάθε φοιτητής να παίρνει μαθήματα από άλλα τμήματα και σχολές, για διδασκαλία των μελών ΔΕΠ σε πολλά τμήματα, κ.ά.

πηγή (http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6097428&publDate=11/2/2011)


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on March 09, 2011, 02:35:10 am
Απόφαση της Ε.Γ. ΠΟΣΔΕΠ σχετικά με τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση στην Γ/θμια Εκπ/ση στο ΕΣΥΠ - 25/2/2011

http://www.posdep.gr/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=505&Itemid=120


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on March 18, 2011, 18:09:37 pm
Μετά τον «Καλλικράτη» στα σχολεία, έρχεται και ο «Καλλικράτης» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ που έμειναν κενά από φοιτητές καταργούνται, ενώ κύμα συγχωνεύσεων μεταξύ ομοειδών σχολών και πανεπιστημιακών ή τεχνολογικών ιδρυμάτων θα αλλάξει ριζικά το χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης.

Ο διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους τοπικούς παράγοντες για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολών της τριοβάθμιας εκπαίδευσης θα ξεκινήσει αμέσως μετά την παρουσίαση του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=2132909&nid=1155063


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Paf1984 on March 19, 2011, 10:45:11 am
Εκοψαν τη χρηματοδότηση σε 44 νοσοκομεία και 20 ΑΕΙ, ΤΕΙ

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

Κόπηκε από αυτόν το μήνα η κρατική χρηματοδότηση σε 44 νοσοκομεία, 20 ΑΕΙ, ΤΕΙ και ερευνητικά Ιδρύματα, καθώς και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.

Μεταξύ των θυμάτων και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Μεταξύ των θυμάτων και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, την «εσχάτη των ποινών» σε 65 φορείς του Δημοσίου, που συνεχίζουν να μη δίνουν τα οικονομικά στοιχεία για τα έσοδα, τις δαπάνες, τα ελλείμματα και τις υποχρεώσεις τους. Ενώ ετοιμάζονται κυρώσεις και για τους φορείς που κοινοποίησαν μεν στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά αυτά είναι ελλιπή.

Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Εσωτερικών, δόθηκε εντολή να «μην εγκριθεί η μηνιαία επιχορήγηση 7%» σε 65 φορείς, καθώς αρνούνται να κοινοποιήσουν τα οικονομικά στοιχεία, βάσει των οποίων θα σχηματιστεί η πλήρης εικόνα για το έλλειμμα και τις υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης.

Πάντως, από τα έως τώρα στοιχεία που έχουν αποσταλεί και στην Ελληνική Στατιστική Αρχή το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο 9,7% με 9,8%, ελαφρώς υψηλότερο από το 9,5% που ανακοίνωσε προ μηνός η κυβέρνηση και το 9,6% της τρόικας. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ακόμη κι αν είναι ελλιπή, θα κοινοποιηθούν στη Eurostat στα τέλη του μήνα.

Οι φορείς στους οποίους η επιχορήγηση κόπηκε από αυτόν το μήνα και δεν πρόκειται να ξαναδοθεί μέχρι να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, όπως σημείωνε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου, είναι:

1 Υπουργείο Παιδείας. Δεν παίρνουν καμία επιχορήγηση 20 ΑΕΙ, ΤΕΙ και ερευνητικά ιδρύματα. Μεταξύ αυτών είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και πλήθος ΤΕΙ από όλη τη χώρα. Κι αν κάποια ΤΕΙ έχουν ταμειακά υπόλοιπα, όπως σημείωνε ο ίδιος παράγοντας, το ερώτημα είναι μέχρι πότε θα τους φτάσουν αυτά για να κινηθούν.

2 Υπουργείο Υγείας. Σε σύνολο 134 νοσοκομείων στοιχεία έχουν αποστείλει τα 90 - μεταξύ των οποίων και τα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα. Τα 44 νοσοκομεία «μικρότερου» μεγέθους που δεν έστειλαν τα στοιχεία δεν θα παίρνουν πλέον χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

3 Υπουργείο Εσωτερικών. Το κόψιμο της επιχορήγησης αφορά το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο δεν έχει αποστείλει τα στοιχεία που του έχουν ζητηθεί.

Και για τους μισθούς

Οσο οι φορείς δεν αποστέλλουν τα στοιχεία θα συνεχίζεται το κόψιμο της κρατικής χρηματοδότησης και ως εκ τούτου θα υπάρξει δυσλειτουργία στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους - μεταξύ των οποίων και η μισθολογική δαπάνη.

Το θέμα αναμένεται να εξεταστεί σε ευρείες συσκέψεις των εμπλεκόμενων υπουργείων. Το υπουργείο Οικονομικών θα καλέσει τους υπευθύνους των υπουργείων Παιδείας, Υγείας και Εσωτερικών, προκειμένου να διαπιστώσει τα έως τώρα πεπραγμένα και να καθορίσει τη μετέπειτα πορεία του.

Και ελλιπή στοιχεία

Ενώ παραμένει πάντα ανοιχτό το θέμα των κυρώσεων για τις διοικήσεις των φορέων αυτών, καθώς με νόμο από το 1993 προβλέπεται ακόμα και το κόψιμο των μηνιαίων αποδοχών των διοικητών που δεν κοινοποιούν τα στοιχεία που τους ζητούνται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Τον κίνδυνο επιβολής ανάλογων κυρώσεων, όπως κόψιμο κρατικής χρηματοδότησης και μείωση του μισθού των διοικήσεων, αναμένεται να αντιμετωπίσουν και αρκετοί από τους 1.196 φορείς που έχουν μεν αποστείλει τα στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο, αλλά αυτά είναι ελλιπή, καθώς εκλείπει το πλέον βασικό στοιχείο, που αφορά τις υποχρεώσεις τους.

* Στη μάχη συλλογής των στοιχείων έχουν επιδοθεί και οι Big5 (οι πέντε μεγάλες εταιρείες συμβούλων, όπως PW&C, Ernest & Young, τις οποίες έχει προσλάβει το Δημόσιο), οι οποίοι μπήκαν στα λογιστήρια των φορέων και καταγράφουν τα οικονομικά μεγέθη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται να έχουν μαζέψει τα στοιχεία από 200 φορείς και συνολικά από 600 μέχρι τον Ιούνιο.*

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=260674 (http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=260674)

Το ρεκόρ του αριθμού των παραβιάσεων του συντάγματος συνεχίζεται. Σύμφωνα με το σύνταγμα το κράτος είναι υποχρεωμένο να χρηματοδοτεί την δημόσια υγεία και παιδεία.-


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Komimis on March 19, 2011, 13:12:55 pm
Τι στοιχεία ακριβώς ζητείται να αποστείλουν?


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: JakeLaMotta on March 19, 2011, 14:44:51 pm
Το ρεκόρ του αριθμού των παραβιάσεων του συντάγματος συνεχίζεται. Σύμφωνα με το σύνταγμα το κράτος είναι υποχρεωμένο να χρηματοδοτεί την δημόσια υγεία και παιδεία.-

Προφανώς και δε συμφωνώ με το κόψιμο της χρηματοδότησης,αλλά νομίζω ότι διευκρινίζεται ακριβώς από τις νομοθεσίες που αναφέρονται στο άρθρο για ποιους λόγους(τυπικά ίσως,αλλά δεν έχει σημασία γι αυτό που θέλω να πω)κόβουν τις χρηματοδοτήσεις στα συγκεκριμένα ιδρύματα.Οπότε νομίζω οτι το σχόλιο για τις παραβιάσεις του συντάγματος στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι απλά άτοπο.
Και κάτι ακόμη.Ανεξάρτητα από την (κατάπτυστη)πολιτική της κυβέρνησης,δεν θα πρέπει δηλαδή αυτά τα ιδρύματα,εφόσον υπάγονται στο ελληνικό δημόσιο,να λογοδοτούν και να δίνουν πλήρη και ακριβή στοιχεία σε αυτό.Μη ξεχνάμε άλλωστε οτι κάπως έτσι οδηγηθήκαμε στην κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα.Λόγω της αυθαιρεσίας δε δημιουργήθηκαν τα τεράστια ελλείμματα στης δημόσιες υπηρεσίες/ιδρύματα και βρήκαν κάποιοι την ευκαιρία να πλουτίσουν σε βάρος του ελληνικού λαού?Ή μήπως δεν ξέρουμε για το ίδιο το ΑΠΘ σκάνδαλα και περιπτώσεις που κάποιοι έβγαλαν λεφτά με αδιαφανείς τρόπους?
Οπότε μην πετάμε ένα σχολιάκι "σύμφωνα με το σύνταγμα το κράτος πρέπει να χρηματοδοτεί τη δημόσια υγεία και παιδεία,άρα αυτό που κάνουν είναι αντισυνταγματικό" και δε βλέπουμε την πραγματικότητα.


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: varvoutis on March 19, 2011, 16:16:19 pm
Τι στοιχεία ακριβώς ζητείται να αποστείλουν?

που συνεχίζουν να μη δίνουν τα οικονομικά στοιχεία για τα έσοδα, τις δαπάνες, τα ελλείμματα και τις υποχρεώσεις τους.

Κατι μου θυμιζει, κατι μου θυμιζει... Γιατι δε δινουν τα στοιχεια που τους ζητανε;


Title: deleted
Post by: BOBoMASTORAS on March 19, 2011, 17:09:58 pm
deleted


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Paf1984 on March 19, 2011, 18:43:35 pm
Ρε παιδιά. Είπα εγώ ότι δεν πρέπει να δώσουν στοιχεία; Άλλο όμως αυτό και άλλο να το χρησιμοποιείς ως πρόσχημα για να κάνεις κάτι που σε βολεύει, δηλαδή να μη δίνεις λεφτά (και να τα δίνεις στις τράπεζες). Εφόσον το σύνταγμα λέει ότι πρέπει να δίνει λεφτά το κράτος, πρέπει να τα δίνει. Ας βρούν άλλους τρόπους να συμμορφώσουν τα ιδρύματα. Είναι ακριβώς αυτό που κάνουν και με τις παραβάσεις του κοκ. Να κονομάμε και χεστήκαμε αν θα είναι πιο συνεπείς οι οδηγοί. Ή μηπως πιστεύετε ότι μειώνονται έτσι οι παραβάσεις;


Title: deleted
Post by: BOBoMASTORAS on March 19, 2011, 19:04:43 pm
deleted


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Paf1984 on March 19, 2011, 19:09:41 pm
Συμφωνώ μαζί σου απόλυτα. Αλλά αυτή η κυβέρνηση και κόβει τη χρηματοδότηση και δε θα επιβάλει τη διαφάνεια. Μη στρέφεσαι μόνο εναντίον της βρωμιάς στα πανεπιστήμια.


Title: deleted
Post by: BOBoMASTORAS on March 19, 2011, 19:14:03 pm
deleted


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: EAJ on March 24, 2011, 15:38:00 pm
Το Κέντρο Λειτουργίας Δικτύου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προωθεί μήνυμα του Πρυτανικού Συμβουλίου του ΑΠΘ στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας:

Ενημέρωση για τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, της 23/03/2011, σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2011 και τον απολογισμό του 2010 της Επιτροπής Ερευνών ΑΠΘ.


Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας,

Η Σύγκλητος στη συνεδρίαση της 23/03/2011, αφού συζήτησε διεξοδικά το θέμα της διαχείρισης των κονδυλίων έρευνας και έργων ΑΠΘ, υπερψήφισε τον προϋπολογισμό του 2011 και τον απολογισμό του 2010, όπως κατατέθηκαν από το Πρυτανικό Συμβούλιο, με ψήφους 54  υπέρ, 0 κατά και 2 λευκά.

Οι πρυτανικές αρχές, στο πλαίσιο της μέγιστης δυνατής διαφάνειας, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους:

α) να δημοσιοποιούνται στο εξής όλες οι οικονομικές πράξεις και της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας  του ΑΠΘ στο διαδίκτυο, κατ΄ αναλογία του συστήματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Η πρακτική αυτή θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά σε ελληνικό πανεπιστήμιο.

β) να διευρυνθούν οι αρμοδιότητες των ορκωτών λογιστών ως προς τον έλεγχο των κονδυλίων του Ειδικού Λογαριασμού Έρευνας. Ο διευρυμένος αυτός έλεγχος που θα ξεκινήσει άμεσα θα είναι αναδρομικός και θα ισχύει στο εξής.

Για αναλυτικότερη ενημέρωσή σας, σας αποστέλλουμε την απάντηση του Πρυτανικού Συμβουλίου στις σε βάρος του κατηγορίες στη Σύγκλητο.



Απάντηση του Πρυτανικού Συμβουλίου στις σε βάρος του κατηγορίες

Τελευταία παρατηρείται μια ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον των Πρυτανικών Αρχών του Α.Π.Θ. Μερικοί μάλιστα έφτασαν στο σημείο να αναφέρονται σε «σκάνδαλο Μυλόπουλου». Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τα πραγματικά σκάνδαλα είναι τα εξής:

1.     Ένα πανεπιστήμιο, το Α.Π.Θ. και μια πρυτανική αρχή, η δική μας, ύψωσαν πρώτοι το ανάστημα και υπερασπίστηκαν την αυτοδιοίκηση του δημόσιου πανεπιστημίου, δυσχεραίνοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Αυτό, εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, ενόχλησε και συνεχίζει να ενοχλεί.

2.     Η σημερινή πρυτανική αρχή υπερασπίστηκε έμπρακτα τα οικονομικά συμφέροντα του Α.Π.Θ. Κατήργησε την τακτική της τοποθέτησης του συνόλου των αποθεματικών του ΕΛΚΕ σε λογαριασμούς όψεως με επιτόκιο 0,7 - 1,6 %, τοποθετώντας το μέγιστο δυνατό χρηματικό ποσό, σήμερα 25.000.000¤, σε προθεσμιακό λογαριασμό με μέσο επιτόκιο 5,2%. Το τελικό όφελος είναι για το Α.Π.Θ. περισσότερο από 1.000.000¤ ετησίως και παράλληλα τετραπλασιάστηκε η χρηματοδότηση από τον ΕΛΚΕ υποτροφιών και ερευνητικών έργων. Προφανώς κάποιοι ενοχλήθηκαν από αυτή την πολιτική.

3.     Η σημερινή πρυτανική αρχή υπερασπίστηκε τα οικονομικά συμφέροντα του Α.Π.Θ. αναπέμποντας την εργολαβία καθαριότητας και επαναπροκηρύσσοντάς την με ετήσιο όφελος για το Α.Π.Θ. 1.800.000¤. Ταυτόχρονα, αποκλείοντας τους μεσάζοντες και μεταφέροντας 2 μικρές εργολαβίες υπό τη διαχείριση της Εταιρείας Αξιοποίησης του Α.Π.Θ. προέκυψε συνολικό ετήσιο όφελος 2.100.000¤. Προφανώς και εδώ κάποιοι ενοχλήθηκαν και συνεχίζουν να ενοχλούνται.

4.     Η σημερινή πρυτανική αρχή υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της, προχώρησε στη δημιουργία του πρώτου αυτοδιαχειριζόμενου κυλικείου, μεταφέροντας τα κέρδη από τους επιχειρηματίες στο ίδιο το πανεπιστήμιο και αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες προς την πανεπιστημιακή κοινότητα.

 Δεν θα απαντήσουμε σε ανώνυμες και συκοφαντικές καταγγελίες. Θα δώσουμε όμως πλήρεις απαντήσεις και διευκρινίσεις σε επώνυμες αιτιάσεις και καταγγελίες, αναφορικά με τη διαχείριση των αποθεματικών της Επιτροπής Ερευνών, μέλους της ολομέλειας της Επιτροπής Ερευνών:



1.   «Υπέρβαση του προϋπολογισμού των έργων Α.Π.Θ. του έτους 2010 που είχε εγκρίνει η Ολομέλεια της Επιτροπής Ερευνών, κατά 156.000¤»

Η εγγραφή του ποσού των 150.000¤ από την προηγούμενη διοίκηση για τα έργα του Α.Π.Θ. κατά το έτος 2010 ήταν εντελώς αυθαίρετη και αναιτιολόγητη.

α) Το ποσό αυτό ήταν το χαμηλότερο των τελευταίων 10 χρόνων. Ενδεικτικά το 2009 και το 2008 το αντίστοιχο ποσό ανέρχονταν σε 500.000¤.

β) Σύμφωνα με το νόμο 2530/97 και την ΥΑ Φ. 35/10506/ΙΒ ο Ειδικός Λογαριασμός για τα Κονδύλια Έρευνας (ΕΛΚΕ) ήταν υποχρεωμένος κατά το έτος 2010 να αποδώσει το ποσό των 264.064¤ στη Σύγκλητο για την εκτέλεση των έργων του Α.Π.Θ. Τα χρήματα αυτά προήλθαν από την παρακράτηση του 10% των έργων παροχής υπηρεσιών και του 3% των έργων επιδότησης. Η μεταφορά τους στη Σύγκλητο έγινε βάσει του εγγράφου με αριθμ. πρωτ. 2/53912/0094/21-9-2001 (δήλωση του υπεύθυνου λογιστηρίου της Επιτροπής Ερευνών). Συνεπώς τα χρήματα αυτά, που αξίζει να σημειωθεί ΔΕΝ προήλθαν από ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, κακώς δεν αποδόθηκαν στη Σύγκλητο, όπως ο νόμος προβλέπει, για τα έργα του Α.Π.Θ.

γ) Στα έργα του Α.Π.Θ. προστέθηκε στις 29/12/2009 κονδύλιο 47.011¤ που αφορούσε σε έσοδα από κρατήσεις από τα έργα ERASMUS. Οι κρατήσεις (10%) στα έργα ERΑSMUS έγιναν καταχρηστικά και έπρεπε να επιστραφούν στον EΛΚΕ για τη χρήση Erasmus. To ποσό αυτό καταχρηστικά συνεπώς εντάχθηκε στον προϋπολογισμό των έργων του Α.Π.Θ. Με τον τρόπο αυτό μειώθηκε ουσιαστικά το ποσό που μπορούσε να διαχειριστεί η Πρυτανεία κατά το έτος 2010 εξ ονόματος της Συγκλήτου σε 103.000¤. Δεδομένου ότι η προηγούμενη Πρυτανεία είχε ήδη δαπανήσει το ποσό των 70.000¤, τα προβλεπόμενα, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του έτους 2010 της Επιτροπής Ερευνών, προς διάθεση για έργα Α.Π.Θ. από την παρούσα Πρυτανεία περιορίστηκαν στο ποσό των 33.000¤.

 Συνεπώς, το ποσό των 150.000¤ ενεγράφη αυθαίρετα στον προϋπολογισμό του 2010. Το πραγματικό δαπανηθέν ποσό για τα έργα του Α.Π.Θ. κατά το έτος 2010 ανήλθε στις 199.000¤, μικρότερο του νομίμως προβλεπόμενου ποσού των 264.000¤.

 2.     «Μη νόμιμη έγκριση έργων Α.Π.Θ.»

Το έργο με τον τίτλο «Ο δρόμος για τη μελλοντική έρευνα και ανάπτυξη στο Α.Π.Θ.» που αφορά σε μετακινήσεις τρίτων και σε συμμετοχές σε consortia για την ενίσχυση της συγγραφής ερευνητικών προτάσεων προς όφελος του ιδρύματος (συνολικές δαπάνες 4.106¤), εγκρίθηκε νομίμως από το επταμελές (αριθμ. Συνεδρ. 449 - 15/12/2010), κατά τα προβλεπόμενα από τον οδηγό διαχείρισης των έργων, μετά από πρόταση του Πρυτανικού Συμβουλίου.



3.      «Αμοιβές των Πρυτανικών Αρχών και μετακινήσεις»

α) Δεν προέρχονται από τα αποθεματικά των ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων, αλλά από την παρακράτηση του 10% των έργων παροχής υπηρεσιών και του 3% των έργων επιδότησης, τα οποία σύμφωνα με το νόμο 2530/97 και με προηγούμενη απόφαση της Συγκλήτου, τα διαχειρίζεται το Πρυτανικό Συμβούλιο.

β) Δεν είναι 32.000¤ όπως κακώς αναφέρεται, αλλά 28.650¤.

γ) Δεν αφορούν σε έργα που εντάσσονται στον πυρήνα άσκησης των καθηκόντων του Π.Σ. όπως εσφαλμένα αναφέρεται. Δεν αντιστοιχούν δηλαδή σε έργα απλής διαχείρισης της καθημερινής λειτουργίας του Πανεπιστημίου, αλλά αντίθετα αφορούν σε έρευνες και μελέτες για νέα έργα με αναπτυξιακό χαρακτήρα που καταλήγουν σε συγκεκριμένα παραδοτέα. Τέτοια έργα είναι οι σχεδιασμοί για το «πράσινο» πανεπιστήμιο (παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικές  πηγές, βιοκλιματικός σχεδιασμός κτιρίων, ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων κλπ), οι σχεδιασμοί για την καταγραφή και την αξιοποίηση της περιουσίας του Α.Π.Θ., οικονομοτεχνικές μελέτες για τη βιώσιμη λειτουργία της Φοιτητικής Λέσχης, την αξιοποίηση των ιδίων εσόδων και για την αυτοδιαχείριση των κυλικείων, τα νέα σχέδια για την καθαριότητα και τη φύλαξη του Α.Π.Θ. κλπ, τα οποία αν δίνονταν σε εξωτερικές εταιρείες μελετών θα κόστιζαν ασφαλώς σημαντικά περισσότερο. Τα έργα αυτά απαιτούν επιπλέον προσπάθεια, ενέργεια και απασχόληση των πρυτανικών αρχών κα!
 ι έχουν ήδη αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στο Α.Π.Θ.

δ) Οι σημερινές πρυτανικές αρχές αποποιήθηκαν αμοιβές από τα υπόλοιπα ερευνητικά έργα που είτε συντονίζουν είτε συμμετέχουν, επιλέγοντας να αμειφθούν μόνο από τα έργα Α.Π.Θ., όπως ο Νόμος 2530 προβλέπει.

ε) Οι αμοιβές αυτές δημοσιοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή και μάλιστα αναδρομικά στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

στ) Αναφορικά με το ποσό των 15.796¤ για ταξίδια εξωτερικού πρέπει να αναφερθεί ότι περιλαμβάνει και τις μετακινήσεις στο πρόγραμμα «Ο δρόμος για τη μελλοντική έρευνα και ανάπτυξη στο Α.Π.Θ.» που καμία σχέση δεν έχει με τις πρυτανικές αρχές. Συνεπώς, το αληθές ποσό για τις δαπάνες μετακινήσεων των πρυτάνεων στους 4 μήνες του 2010 ανέρχεται σε 11.796¤. Επίσης ουδεμία μετακίνηση πραγματοποιήθηκε από αμοιβές μέσω προγραμμάτων τρίτων. Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο Πρύτανης εκπροσωπεί το Α.Π.Θ. και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων σε διεθνείς ομίλους πανεπιστημίων (EUA, EMUNI κλπ). Τέλος να σημειωθεί ότι με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου και για λόγους διαφάνειας, τα έξοδα μετακινήσεων δεν εγγράφονται πλέον στις λειτουργικές δαπάνες του ΕΛΚΕ και γιΆ αυτό δημοσιοποιούνται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.



4.        «Προσλήψεις συνεργατών πρυτανικών αρχών που εργάζονται στα έργα Α.Π.Θ.»

Σύμφωνα με το άρθρο 10 Ν. 3812/2009 εξαιρούνται από οποιαδήποτε διαδικασία πρόσληψης για την απασχόλησή τους οι επιστήμονες που εργάζονται σε ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα της Επιτροπής Ερευνών. Αυτό ισχύει ισότιμα για όλα τα ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα του Α.Π.Θ.



5.       «Παραβίαση του ισχύοντος νομικού πλαισίου για τη σύνταξη προϋπολογισμού και απολογισμού»

Τόσο ο προϋπολογισμός του 2011 όσο και ο απολογισμός του 2010 συντάχθηκαν κατά πλήρη αντιστοιχία με αυτούς των προηγουμένων ετών. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 6 περ. εΆ ΥΑ 679/22/8/96 παρασχέθηκαν αναλυτικότατα όλα τα συμπληρωματικά στοιχεία που ζητήθηκαν στην Ολομέλεια της ΕΕ τα οποία απεστάλησαν, για πρώτη φορά με τέτοια. Πρέπει ωστόσο να διευκρινιστεί ότι για τα έργα Α.Π.Θ. και μέχρι του ποσού των 264.064¤, κάθε έλεγχος ξεπερνά τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ερευνών και εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Συγκλήτου.



Με εκτίμηση,

Ιωάννης Α. Μυλόπουλος, Πρύτανης Α.Π.Θ.
Ιωάννης Δ. Παντής, Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού
Σοφία Α. Κουίδου-Ανδρέου, Αντιπρύτανις Έρευνας


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: arashi on March 24, 2011, 16:33:15 pm
Τα χαμένα λεφτά των ΑΕΙ

Tου Αποστολου Λακασα

Γίνομαι αποδέκτης σχολίων πανεπιστημιακών, που αναφέρουν ότι δεν είναι όλα τα ελληνικά ΑΕΙ απαξιωμένα και ούτε είναι δίκαιο να υπάρχει μία γενική, επικριτική στάση απέναντι σε όλα τα ιδρύματα. Αντίθετα, τονίζουν, υπάρχουν κοιτίδες αριστείας, που ξεχωρίζουν από τη γενική μετριότητα και παρουσιάζουν έργο, αναγνωρισμένο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Σαφώς. Πρόκειται, άλλωστε, για την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Μόνο που εκτιμώ πως αρκετά με την... «καραμέλα» της εξαίρεσης. Διότι τη χρησιμοποιούν όσοι θέλουν να αποποιηθούν την ανάληψη των ευθυνών, που βαρύνουν όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα και όχι μόνο τους κακούς. Εάν για την κατάντια των ΑΕΙ ευθύνονται οι πολλοί μέτριοι ή και οι κάτω του μετρίου, σημαντική ευθύνη έχουν και οι λίγοι καλοί που δεν πράττουν, δεν μιλούν για τα κακώς κείμενα.

Και μπορεί έως τώρα η δανεική, μεταπολιτευτική ανάπτυξη να προσέφερε άλλοθι σε όλους να σπρώχνουν τα κακώς κείμενα κάτω από το χαλί, όμως η τρέχουσα οικονομική κρίση έχει αλλάξει τα πράγματα και ουδείς μπορεί να εντάσσει εαυτόν στην «εξαίρεση του κανόνα», επιτρέποντας στην κακή καθεστηκυία τάξη στα πανεπιστήμια να διαιωνίζεται. Για παράδειγμα, ποιος μίλησε για την πρακτική πρυτανικές αρχές να οργανώνουν προγράμματα χρηματοδοτούμενα από τα αποθεματικά των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας; Εάν η νόμιμη και ηθική πλευρά των προγραμμάτων είναι ότι μέσω αυτών πληρώνονταν πανεπιστημιακοί και υπάλληλοι που επιτελούσαν έργο υπερωριακό και εκτός κρατικής χρηματοδότησης, ποιος διαβεβαιώνει ότι δεν υπερισχύει η παράνομη και ανήθικη πλευρά; Δηλαδή, ότι στα προγράμματα αυτά προσλαμβάνονταν αναξιοκρατικά ημέτεροι για να έχουν ένα επιπλέον επιμίσθιο;

Επίσης ενδεικτικό είναι ένα άλλο περιστατικό, που ανέδειξαν ορισμένοι πανεπιστημιακοί. Επί χρόνια το ασφαλιστικό ταμείο των μηχανικών ΤΣΜΕΔΕ επιχορηγεί ετησίως τα πολυτεχνεία και τις πολυτεχνικές σχολές της χώρας με πόρους (το 1% επί των μελετών των δημοσίων επενδύσεων, μου ανέφερε στέλεχος του ΤΕΕ), που προορίζονται για την εκπαίδευση των φοιτητών και την έρευνα. Πώς αξιοποιήθηκαν αυτά τα καθόλου μικρά ποσά; Αληθεύει ότι σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν για προσλήψεις ημετέρων, οι οποίες έμειναν στην αφάνεια που προσφέρει το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ; Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιοι πανεπιστημιακοί «ορισμένοι συνάδελφοι που ανέλαβαν διοικητικές θέσεις αναρωτιούνται κατά διαστήματα αν η χρήση αυτών των πόρων είναι σωστή. Η πίεση, όμως, παγιωμένων καταστάσεων τους οδηγεί σε παραίτηση από κάθε αναζήτηση. «Μην το ψάχνεις, έτσι γίνεται χρόνια. Εσύ είσαι ο έξυπνος;» τους έλεγαν οι επιτήδειοι.

Για να μην αναφερθώ στα φαινόμενα νεποτισμού, λογοκλοπής, αναξιοκρατικής επιλογής πανεπιστημιακών.

Οι άριστοι πανεπιστημιακοί-εξαιρέσεις, που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, καλό είναι να μιλήσουν για τα κακώς κείμενα και όχι μόνο να προάγουν την αριστεία στον τομέα τους με το εκπαιδευτικό και ερευνητικό τους έργο. Διότι ως δημόσιοι λειτουργοί οφείλουν να διδάσκουν και ήθος.


απο καθημερινη σημερα


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on March 24, 2011, 21:58:41 pm
ο νομος πλαισιο πλεον συντασσεται.
το ειπε η διαμαντοπουλου.
 ^hello^


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: arashi on March 24, 2011, 22:00:29 pm
ο νομος πλαισιο πλεον συντασσεται.
το ειπε η διαμαντοπουλου.
 ^hello^

το πανηγυρι που κολλαει?


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on March 24, 2011, 22:06:06 pm
εδω
1-0
 ^kaloe^


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: arashi on March 24, 2011, 22:08:31 pm
εδω
1-0
 ^kaloe^

αντε καλα


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on March 26, 2011, 22:14:20 pm
http://img.pathfinder.gr/clubs/files_3/132329/6.swf


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Godhatesusall on April 05, 2011, 13:01:12 pm
Αγαπητοί φοιτητές,

παρακαλούμε να ξοδέψετε δύο μόνο λεπτά από τον χρόνο σας, για να συμπληρώσετε την έρευνα για την αποτίμηση του βαθμού αξιοποίησης των διανεμηθέντων συγγραμμάτων στην εκπαιδευτική διαδικασία, κατά το χειμερινό εξάμηνο 2010-11. Σημειωτέον ότι η απάντησή σας είναι εμπιστευτική και δεν κοινοποιούνται τα προσωπικά σας στοιχεία. Στόχος είναι να βελτιωθεί ο μηχανισμός επιλογής των συγγραμμάτων, και να μεγιστοποιηθεί η συμβολή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Το ποσοστό χρήσης ενός βιβλίου στη διδασκαλία ενός μαθήματος μπορεί να οριστεί προσεγγιστικά (σε ακέραιες δεκάδες %). Εάν π.χ. καλύφθηκαν όλα τα κεφάλαια ενός βιβλίου, τότε το ποσοστό χρήσης είναι 100%, ενώ εάν καλύφθηκαν μόνο ορισμένα κεφάλαια που αντιστοιχούν περίπου στις μισές σελίδες του βιβλίου, τότε το ποσοστό χρήσης είναι 50%. Ενδιαφέρει το ποσοστό του βιβλίου που χρησιμοποιήθηκε στο μάθημα και όχι το ποσοστό του μαθήματος που καλύφθηκε από το βιβλίο.

Με τις απαντήσεις σας θα μπορέσετε να συμβάλετε στη βελτίωση των παρεχόμενων βοηθημάτων και στην καλύτερη αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται από τους έλληνες φορολογούμενους για την υποστήριξη της ανώτατης εκπαίδευσης.


Παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας, πατώντας την παρακάτω διεύθυνση:

https://service.eudoxus.gr/public/book/student/evaluation/(id deleted)

Το ερωτηματολόγιο θα είναι ενεργό μέχρι την Παρασκευή 8/4/2011.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας.

Από το Γραφείο Αρωγής Χρηστών του ΕΥΔΟΞΟΣ



HURRR DURRR

DERP DERP?



Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: pandora on April 05, 2011, 13:39:20 pm

Με τις απαντήσεις σας θα μπορέσετε να συμβάλετε στη βελτίωση των παρεχόμενων βοηθημάτων και στην καλύτερη αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται από τους έλληνες φορολογούμενους για την υποστήριξη της ανώτατης εκπαίδευσης.[/u][/b]

αηδίασα
ούτε αστείο δεν μου φαίνεται....


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Paf1984 on April 13, 2011, 16:03:27 pm
http://youpayyourcrisis.blogspot.com/2011/04/blog-post_6564.html#more (http://youpayyourcrisis.blogspot.com/2011/04/blog-post_6564.html#more)


Διεθνής Επιτροπή: «Αλλάξτε τα όλα στα πανεπιστήμια»

Εκθεση «κόλαφο» για τα ελληνικά πανεπιστήμια κατέθεσε η επιτροπή «σοφών» από πανεπιστήμια του εξωτερικού (Σημ. Cyn: δεν έχουν ονόματα οι Σοφοί;) που ανέλαβε, μετά από πρόσκληση του υπουργείου Παιδείας, να μελετήσει τη λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

«Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν ασαφείς αποστολές, ανεπαρκείς στόχους και αβέβαιο μέλλον» αναφέρεται στην έκθεση, η οποία κατά τα άλλα υποστηρίζει τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για νέο Νόμο Πλαίσιο και μάλιστα επαναφέρει την «πρόταση Πανάρετου» για την δημιουργία περιφερειακών κολεγίων διετούς φοίτησης.

«Τα Ιδρύματα αυτά παρέχουν τεχνική εξειδίκευση και εκπαίδευση και επιτρέπουν στους καλύτερους σπουδαστές να μεταπηδούν στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα τετραετούς φοίτησης, με σαφώς καθορισμένες προϋποθέσεις και διαδικασίες» όπως αναφέρεται στη έκθεση.

Η ίδια έκθεση επιρρίπτει ευθύνες στους νυν πρυτάνεις των ΑΕΙ επειδή «οι πανεπιστημιακοί χώροι δεν είναι ασφαλείς». «Ενώ το Σύνταγμα επιτρέπει στην πανεπιστημιακή ηγεσία να προστατεύει τους πανεπιστημιακούς χώρους από στοιχεία που επιδιώκουν την πολιτική αστάθεια, οι πρυτάνεις έχουν δείξει απροθυμία να ασκήσουν τα δικαιώματα και να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους και να πάρουν τις αποφάσεις που χρειάζονται προκειμένου να εξασφαλισθεί η ασφάλεια του διδακτικού και ευρύτερου προσωπικού και των σπουδαστών. Ως αποτέλεσμα, η διοίκηση του πανεπιστημίου και το διδακτικό προσωπικό δεν έχουν αποδειχθεί καλοί επιμελητές των εγκαταστάσεων που τους εμπιστεύθηκε η κοινωνία» αναφέρει η έκθεση.

«Μεταρρύθμιση αμέσως»!

Οι διεθνείς «σοφοί» ζητούν άρση των διοικητικών και οικονομικών «φραγμών» που έχουν δώσει «κουλτούρα συντηρητισμού» στα ΑΕΙ και πλήρη αναμόρφωση του ελληνικού πανεπιστημίου. «Η εκπαίδευση γενικότερα, και η τριτοβάθμια εκπαίδευση ειδικότερα, χρειάζονται απεγνωσμένα μεταρρύθμιση, αν η Ελλάδα πρόκειται να συντηρήσει τις χρηματοπιστωτικές και οικονομικές πρωτοβουλίες τις οποίες έχει αναλάβει και να επιτύχει την αντιστροφή των όρων μιας πτωτικής οικονομίας» τονίζεται στην έκθεση.

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται στην έκθεση:

- Τα πανεπιστήμια πρέπει να διδάσκουν προοδευτική σκέψη και να ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα. (Σημ. Cynical: προσέξτε τι συνιστα προοδευτικη σκέψη και ποιος πρεπει να ειναι ο στοχος της εκπαιδευσης!). Οι απόφοιτοι με ευρεία μόρφωση είναι πιο πιθανό να καινοτομήσουν και να αρχίσουν την δική τους επιχείρηση.

- Η Ελλάδα δεν αξιοποιεί επαρκώς τις ικανότητες των πολιτών της. Τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται δεν βρίσκονται σε αντιστοιχία με τις δεξιότητες που υπάρχουν και μπορούν να αναπτυχθούν.

- Χωρίς αλλαγές, η εκπαίδευση του ελληνικού πληθυσμού θα παρουσιάζει ανεπάρκειες και η έρευνα θα είναι μη επαρκώς στελεχωμένη για τις ανάγκες μιας κοινωνίας που βασίζεται στην γνώση.

- Ανάμεσα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και σε μερικές άλλες χώρες (Αυστραλία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Κορέα, Μεξικό), η Ελλάδα παρουσιάζει τις υψηλότερες δαπάνες ανά φοιτητή. Ταυτόχρονα τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν έναν από τους μικρότερους αριθμούς αποφοίτων εντός του απαιτούμενου χρόνου.

- Τα ελληνικά πανεπιστήμια στερούνται θεμελιωδών τεχνολογιών πληροφορίας και άλλων εργαλείων αξιολόγησης για την μέτρηση παραμέτρων εισροών - εκροών και την αντικειμενική αξιολόγηση επιδόσεων (ποσοστά ολοκλήρωσης σπουδών, προσφορές θέσεων / αποδοχές, δημοσιευμένο έργο, και διδακτική αποτελεσματικότητα των καθηγητών).

- Τα ποσοστά ανεργίας των πτυχιούχων, καθώς και οι περίοδοι ανεργίας μετά την αποφοίτηση, (Σημ Cynical: φταίει το πανεπιστημιο για την ανεργια; Ουτε ο ΣΕΒ δεν το παραδεχεται αυτο. Ισως ο Πισαριδης) είναι απαράδεκτα υψηλά.

- Η πολιτικοποίηση των φοιτητών αντιπροσωπεύει μια πέραν της λογικής συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία. Το γεγονός αυτό συμβάλλει στην ταχεία υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, οι φοιτητές έχουν το 40% των ψήφων στην επιλογή των διοικήσεων των πανεπιστημίων.

- Υπάρχουν πολλοί θύλακες αξιόλογης ερευνητικής δραστηριότητας, αλλά συνολικά η ερευνητική προσπάθεια υστερεί σε σύγκριση με τα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι αυτόνομα όσον αφορά την διαχείριση των πόρων τους, την ευχέρεια επιλογής της ηγεσίας και της διοίκησής τους και την λήψη ακαδημαϊκών αποφάσεων που προωθούν τους στρατηγικούς τους στόχους.

Κάθε ίδρυμα πρέπει να είναι σε θέση να διαχειρισθεί και να υποστηρίξει τις επιλογές του και να εντοπίζει πρόσθετους πόρους οι οποίοι θα βοηθήσουν το ίδρυμα στην επίτευξη των στόχων του.

Η λογοδοσία των διοικήσεων

Η επιτροπή κατέθεσε και σειρά προτάσεων για την διοίκηση των πανεπιστημίων, προτείνοντας «ένα ανεξάρτητο συμβούλιο για κάθε ίδρυμα ή ένα ανεξάρτητο συμβούλιο για μία ομάδα ιδρυμάτων που έχουν κοινά χαρακτηριστικά». Ακόμη προτείνει - όπως και το υπουργείο Παιδείας - διορισμό πρυτάνεων από τα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ.

Προτείνεται ακόμη ένα νέο σύστημα το οποίο θα περιλαμβάνει μια Σύγκλητο για κάθε ίδρυμα. Εάν περισσότερα του ενός πανεπιστήμια ομαδοποιούνται σε ένα ενιαίο σύστημα, είναι σκόπιμο να εξετασθεί επίσης μία κοινή Σύγκλητος του ενιαίου αυτού συστήματος.

- Είναι απαραίτητο τα πανεπιστήμια να λογοδοτούν για τις πράξεις τους. Θα πρέπει να έχουν την ευθύνη για την μέτρηση και την δημοσιοποίηση των ακαδημαϊκών τους επιδόσεων.

- Προτείνεται η σύσταση Σχολών ή Γραφείων Μεταπτυχιακών Σπουδών σε κάθε ίδρυμα. Αυτές οι Σχολές ή τα Γραφεία θα είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη και την εισήγηση μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων στην Σύγκλητο.

- Μια ειδική δημόσια υπηρεσία ή μια ανεξάρτητη αρχή πρέπει να είναι υπεύθυνη για την διαχείριση και την κατανομή της δημόσιας χρηματοδότησης στα ιδρύματα, για την αξιολόγηση του κόστους των υπηρεσιών, για την επεξεργασία κατάλληλων δεικτών και προδιαγραφών καθώς και την συλλογή όλων των απαραίτητων στοιχείων από τα ιδρύματα.

- Κάθε Πανεπιστήμιο πρέπει να πραγματοποιεί το δικό του λογιστικό έλεγχο των διαφόρων οικονομικών λειτουργιών και να υποβάλλει τακτικά έκθεση με τα αποτελέσματα.


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Paf1984 on April 13, 2011, 16:09:04 pm
Και κατι για τα μπουμπουκια της επιτροπης "σοφων":

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1125:-qq-&catid=77:paideia&Itemid=177 (http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1125:-qq-&catid=77:paideia&Itemid=177)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ "ΣΟΦΩΝ" ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ: ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ!

...ΜΕ ΣΚΙΕΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Λ. ΚΑΤΕΧΗ!

   Ο Γ. Παπανδρέου, δεν ανακοίνωσε από τους Δελφούς μόνο την κατεδάφιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου. Ανακοίνωσε και τη συγκρότηση μια διεθνούς επιτροπής «σοφών», η οποία θα αναλάβει να «βοηθήσει» την Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, να υλοποιήσει το ξεχαρβάλωμα κάθε έννοιας δημόσιας και δωρεάν πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Όπως είναι αναμενόμενο, όλοι αυτοί οι «σοφοί» προέρχονται ως επί το πλείστον από χώρες των οποίων τα συστήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ακολουθούν το λεγόμενο «αγγλοσαξονικό πρότυπο»

   Aν και η πολιτική και ιδεολογική κατεύθυνση της επιτροπής των «σοφών» είναι παραπάνω από σαφής, εντούτοις έχει μια αξία να δούμε και τα σύντομα   "βιογραφικά" των μελών της.


   Θα ξεκινήσουμε με τη συντονίστριά της επιτροπής, την κα. Λίντα Κατέχη, η οποία είναι μηχανολόγος – μηχανικός της Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια. Η ίδια λαμβάνει ετήσιες τακτικές αποδοχές ύψους 400.000 δολαρίων καθώς και έξοδα μετακίνησης 100.000 δολαρίων. Όλα αυτά τη στιγμή που η έναρξη της θητείας της ως Πρύτανη τον Αύγουστο του 2009, συνοδεύτηκε από άνοδο των διδάκτρων κατά 9,3%! Επιπρόσθετα, το όνομά της έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο εγγραφής εκατοντάδων φοιτητών, οι οποίοι αν και δεν πληρούσαν τα τυπικά προσόντα εντούτοις είχαν γονείς με... υψηλές πολιτικές διασυνδέσεις!


    Παραθέτουμε, προς το παρόν, σύντομη περιγραφή και των υπολοίπων μελών της επιτροπής των «σοφών», υποσχόμενοι ως συντακτική ομάδα της ΙΣΚΡΑ να ενημερώσουμε για σημαντικά ή σκοτεινά στοιχεία γύρω από το ποιόν τους.


1. David Naylor: Πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Καθηγητής Ιατρικής


2. Gavin Brown: Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, μέχρι το 2008, Καθηγητής Μαθηματικών


3. Gudmund Hernes: Πρώην Υπουργός Παιδείας και Έρευνας της Νορβηγίας, πρώην Υπουργός Υγείας και πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Κοινωνικών Ερευνών

 
4. James Duderstdt: Επίτιμος Πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Καθηγητής Μηχανικής


5. Jo Ritzen: Πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, Καθηγητής Οικονομικών


6. John Sexton: Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Καθηγητής Νομικών


7. Patrick Aebisher: Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Λωζάνης, Ιατρός – Νευροεπιστήμονας


8. Lap – Chee Tsui: Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Hong Kong


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Paf1984 on April 14, 2011, 01:00:27 am
Πολλα και ενδιαφεροντα κειμενα σχετικα με την επιτροπη σοφων της διαμαντοπουλου και το πορισμα της μπορειται να διαβασετε εδω:

http://foithtikokinhma.blogspot.com/ (http://foithtikokinhma.blogspot.com/)

Το νομοσχεδιο για την τριτοβαθμια πλησιαζει και η ενημερωση ειναι το καλυτερο οπλο στον αγωνα που θα δωσουμε για να σωσουμε το πανεπιστημιο.


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Social_waste on May 11, 2011, 15:58:12 pm
Billionaire's role in hiring decisions at Florida State University raises questions.

http://www.tampabay.com/news/business/billionaires-role-in-hiring-decisions-at-florida-state-university-raises/1168680


Title: deleted
Post by: BOBoMASTORAS on June 24, 2011, 17:49:55 pm
deleted


Title: Re: Μεταρρύθμιση Διαμαντοπούλου(ωωωω ναι)
Post by: Godhatesusall on June 29, 2011, 13:02:12 pm
Νέος νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ με τρίχρονο πτυχίο
Πως συγκροτούνται τα Συμβούλια Διοίκησης

Δυνατότητα πτυχίου στα τρία χρόνια (δηλαδή με την συγκέντρωση 180 πιστωτικών μονάδων) δίνει ο νέος Νόμος Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια που παρουσιάζεται την Πέμπτη σε άτυπο υπουργικό συμβούλιο και το Σαββατοκύριακο στην Σύνοδο πρυτάνεων στον Βόλο.

Οι βασικές αρχές του νέου Νόμου παρουσιάστηκαν σήμερα στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Παιδείας του ΠαΣοΚ από την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου. Η υπουργός Παιδείας παρουσιάστηκε αισιόδοξη στη συνεδρίαση των βουλευτών του κόμματος, τονίζοντας ότι έχει εξασφαλίσει την αποδοχή των διατάξεων του από μεγάλο μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας που επιθυμεί μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

Από βουλευτές του ΚΤΕ του ΠαΣοΚ ωστόσο εκφράστηκαν επιφυλάξεις στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης. Ο βουλευτής και καθηγητής πανεπιστημίου κ. Κ. Καρτάλης, ο οποίος δήλωσε ότι διαφωνεί με την άμεση συγκρότηση των Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ σε βάρος των νυν διοικήσεων των πανεπιστημίων και ζήτησε μεταβατική περίοδο πριν από την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης.

Οπως έχει ήδη γράψει το «Βήμα», ο νέος Νόμος για τα πανεπιστήμια θα δίνει διορία 12 μηνών από την στιγμή που θα ψηφιστεί στους πρυτάνεις των ΑΕΙ για να τον εφαρμόσουν. Μέσα σ΄αυτό το χρονικό διάστημα, θα πρέπει να έχουν δρομολογήσει τις διαδικασίες για την συγκρότηση των νέων Συμβουλίων Διοίκησης που θα τους αντικαταστήσουν, αλλιώς η χρηματοδότηση τους κόβεται...

Ο κ. Καρτάλης εξέφρασε επιφυλάξεις και για τον τριετή προπτυχιακό κύκλο στα πανεπιστήμια της χώρας (σήμερα τα πανεπιστημιακά πτυχία δίνονται μετά από 4 χρόνια φοίτησης, εκτός πολυτεχνικών και γεωπονικών σπουδών που απαιτούν φοίτηση 5 ετών καθώς και ιατρικών που απαιτούν 6 χρόνια). Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ τόνισε ακόμη ότι το νέο Συμβούλιο Διοίκησης που προτείνεται από το Νόμο συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στα Ιδρύματα που σήμερα είναι κατανεμημένες μεταξύ των οργάνων διοίκησης του.

Αντιρρήσεις εξέφρασε και η βουλευτής κυρία Εύα Καϊλή η οποία στάθηκε κυρίως στο θέμα της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων αλλά και σε διατάξεις του που χαρακτηρίστηκαν ως αντισυνταγματικές με το επιχείρημα ότι θίγουν τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα τους. Πάντως, η κυρία Διαμαντοπούλου απάντησε ότι όλα τα θέματα συνταγματικότητας του Νόμου έχουν λυθεί καθώς έχουν γίνει πολλές συσκέψεις με συνταγματολόγους και νομικούς συμβούλους του Υπουργείου.

Η κυρία Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε πάντως και στις νέες διατάξεις για το πανεπιστημιακό άσυλο, λέγοντας ότι με το νέο Νόμο «θα είναι πιο προσγειωμένες στις ακαδημαϊκές ελευθερίες». Είπε ότι θα δίνει δυνατότητα στις διοικήσεις των ΑΕΙ να διαφυλάξουν την διακίνηση των ιδεών όπως κρίνουν καλύτερα.

Οπως αποκάλυψε το «Βήμα της Κυριακής», στο νέο Νόμο απλά δεν θα υπάρχει καμία διάταξη σχετική με το άσυλο, έτσι ώστε η νομική του υπόσταση να απαλειφθεί.

Συγκεκριμένα με τον νέο Νόμο:

- Καταργούνται οι λογαριασμοί για έρευνα στα πανεπιστήμια. Δημιουργείται νέος κοινός υπερ-λογαριασμός, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Τα οικονομικά των πανεπιστημίων θα διαχειρίζεται αυτόνομα η διοίκηση του.
- Τα χρήματα του κράτους θα «μοιράζει» στα ΑΕΙ ανεξάρτητη Αρχή, ενώ οι «πρώτοι» της αξιολόγησης θα παίρνουν ειδικό «μπόνους» 15-20% επιπλέον στην ετήσια χρηματοδότηση τους.
- Χορηγίες και Εδρες ιδιωτών θεσπίζονται στα πανεπιστήμια, ώστε να μπορούν να προσελκύουν χρήματα εκτός κρατικής χρηματοδότησης.
- «Συμβόλαια» θα μπορούν να κάνουν τα πανεπιστήμια με καθηγητές-σταρ από το εξωτερικό για να διδάξουν στα προγράμματα τους
- Τα Συμβούλια Διοίκησης στην διοίκηση των ΑΕΙ θα αποτελούνται από 15 μέλη. Οκτώ εκλεγμένα από τα μέλη πανεπιστημίου. Επτά επιλεγμένα από τους οκτώ πρώτους εκλεγμένους (πανεπιστημιακοί, προσωπικότητες ή τεχνοκράτες μη πανεπιστημιακοί)
- Ο πρύτανης δεν θα εκλέγεται αλλά θα διορίζεται από το Δ.Σ. μετά από διεθνή διαγωνισμό. Ολοι οι νυν πρυτάνεις των ΑΕΙ θα πάψουν σύντομα να είναι πρυτάνεις, αλλά θα μπορούν να κριθούν εκ νέου στον διεθνή διαγωνισμό.
- Η Σύγκλητος των πανεπιστημίων παραμένει κεντρικό όργανο λειτουργίας τους, αλλά «μικραίνει» και στο μέλλον θα έχει 15 έως 30 μέλη, ανάλογα με το μέγεθος του κάθε πανεπιστημίου.
- Καταργείται η βαθμίδα του λέκτορα. Οι διδάσκοντες θα προσλαμβάνονται στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή, ενώ θα μονιμοποιούνται στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή.
- Στις προαγωγές διδασκόντων, τα αρμόδια συμβούλια θα έχουν από 5 έως 7 μέλη, όλα στο ίδιο επιστημονικό αντικείμενο με τον κρινόμενο. Οι 4 θα είναι έλληνες πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα, αλλά από άλλο πανεπιστήμιο πλην του κρινόμενου και οι 3 ξένοι πανεπιστημιακοί με συμμετοχή μέσω «τηλεδιασκέψεων».
- Οι πρωτοβάθμιοι καθηγητές θα κρίνονται ανά 5 χρόνια. Εάν ένας καθηγητής αποτύχει στην κρίση του θα μειώνεται στο 65% ο μισθός του, ενώ θα έχει το δικαίωμα να κριθεί ξανά μετά από 3 χρόνια. Εάν αποτύχει ξανά, θα χάνει την καθηγητική του θέση και θα μετατάσσεται σε άλλη θέση στον δημόσιο τομέα.

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=408550


τώρα να δω τους εναλλακτικάριους να προτείνουν κινητοποιήσεις και τι στον κόσμο