Πληροφορίες από την εμπειρία μου, χειμερινό εξάμηνο 2022-23.
ΠανεπιστήμιοΤα πιο παρεμφερή τμήματα του VUT με το δικό μας είναι το Faculty of Information (FIT, ουσιαστικά πληροφορική) και το Faculty of Electrical Engineering and Communications (FEEC/ FEKT στα Τσεχικα).
Η συμφωνία για το πρόγραμμα είναι με το πρώτο τμήμα (πληροφορική), οπότε σε γενικές γραμμές προορίζεται κυρίως για άτομα ηλεκτρονικής και τηλεπικοινωνιών, θα βρεις βεβαια και μαθήματα κορμού μας (για ενέργεια δεν γνωρίζω, είμαι ηλεκτρονικάριος

).
Είναι καλά οργανωμένο πανεπιστήμιο και η καθοδήγηση από τους αρμόδιους (γραμματίες κλπ) είναι επίσης καλή.
Υπάρχει μια μικρή έξτρα βοήθεια από το πανεπιστήμιο (σαν επίδομα στέγασης), γύρω στα 100 ευρώ νομίζω, μία φορά.
(Καμιά φορά οι τράπεζες στην αρχή του ακαδημαικού έτους κάνουν και κάτι προωθητικές ενέργειες για φοιτητές για να ανοίξεις λογαριασμό και κερνάνε και αυτές κανα ψιλό.)
ΜαθήματαΥπήρχε περιορισμός στον αριθμό μαθημάτων που μπορείς να πάρεις από τμήματα εκτός του FIT, νομίζω max 2 ή 3 μαθήματα από άλλα τμήματα (μπορεί και να άλλαξε/αλλάξει)
Και τα 2 τμήματα είναι εξαιρετικά από άποψη υποδομών, ειδικά το FIT.
Το επίπεδο και η δυσκολία των μαθημάτων δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά, συγκριτικα με εδώ τουλάχιστον. Υπάρχουν και δυσκολότερα μαθήματα βέβαια που καλό είναι να τα αποφύγετε αν δεν έχετε προηγούμενες γνώσεις (πχ NLP).
Δεν βρήκα κάποιο μάθημα που να αξίζουν ιδιαίτερα οι διαλέξεις για παρακολούθηση (ίσως με εξαίρεση το Formal Languages and Compilers).
Υπάρχει σχετικά ενεργή κοινότητα σε official (από το πανεπιστήμιο) discord servers και για τα 2 τμήματα, που αν δεν έχεις θέμα να μεταφράζεις Τσεχικα με Google lens/translate, θα βρεις σχεδόν ότι ψάχνεις.
Τα μαθήματα που αντιστοίχισα προσωπικα:
- ΘΥΑ <-> Formal Languages and Compilers
- Ασύρματες Επικοινωνίες <-> Mobile Network Communication Systems (FEKT)
- Σχεδίαση Συστημάτων Υλικού-Λογισμικού <-> Hardware/Software Codesign
Διαμονή - Κόστος ΖωήςΌτι είπε ο Μπιγκόνια, πάνω-κάτω. Για νοίκιασμα σπιτιού δεν θα πρότεινα με τίποτα.
Οι εστίες που προσφέρει το πανεπιστήμιο μου φάνηκαν αρκετά καλές. Έχουν ανακαινιστεί πριν καμια <5ετία (μάλλον μετά που πήγε ο Μπιγκόνια), χωρίς να ναι και πάλι κάτι ουάου.
Δωμάτια για 2 άτομα (και κάποια λίγα για 3), με κουζίνα-εστίες (οχι φούρνο, αλλά μπορείς να βρεις κοινόχρηστο σε άλλο κτηριο..) και τουαλέτα-μπάνιο.
Μαζί με το internet βγαίνουν περίπου στα 200 ευρώ το μήνα.
Υπάρχουν λέσχες και στις εστίες και στο FIT (και σε άλλα σημεία), οπότε αν δεν θες να μαγειρεύεις υπάρχει εύκολη λύση (και σχετικά φτηνή, ~4-5 ευρώ για ένα γεύμα)
Αν θες να μαγειρεύεις, θα χρειαστεί να μετακινηθείς συνήθως λίγο μακρία από τις εστίες, αφού είναι στην άκρη της πόλης και σχετικά απομονωμένες (εντός ενός τεχνολογικού πάρκου, με σχολές του VUT και εταιριες).
Οι συγκοινωνίες όμως είναι πολύ καλές και δεν θα έχεις θέμα να μετακινείσαι.
Κάρτα απεριορίστων διαδρομών για όλα τα μέσα (tram, trolley, λεωφορεία) λιγότερο απο 30 ευρώ για ένα τρίμηνο.
Φαγητό έξω παρόμοιο με Ελλάδα, ίσως λίγο πιο ακριβό.
Αρκετά φτηνό αλκοόλ, καλά για την μπύρα ξες...

η καλύτερη και φτηνότερη
Φτηνές πτήσεις από/πρός τα αεροδρόμια της Βιέννης και της Μπρατισλάβα, που είναι αρκετά κοντά.
Συνολικά κόστος ζωής παρόμοιο και χαμηλότερο από Ελλάδα.
(Για συνάλλαγμα προφανώς Revolut και ξεμπέρδεψες πλέον)
Η ζωή στην Τσεχία και το Μπρνο ΤσεχίαΕίναι χώρα της κεντρικής Ευρώπης, με εμφανείς επιρροές από/σχέσεις με ανατολικές χώρες (Πολωνία, Σλοβακία).
Η "στρατηγική" της θέση σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος ζωής, βοηθά να ταξιδέψεις αρκετά εντός και εκτός της χώρας, στην Ευρώπη.
Είναι από τις πιο ασφαλείς χώρες της Ευρώπης, με έκταση μισή περίπου της Ελλάδας και παρόμοιο πληθυσμό.
(Δεν κατάλαβα ποτέ που τους κρύβουν βέβαια γιατί η Πράγα έχει <2.5M και το Μπρνο <<1m)Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία (over 50) τσέχοι δεν έχουν πολύ καλή σχέση με τα αγγλικά και δεν είναι ιδιαίτερα φιλικοί (δεν έχει μεγάλη διαφορά με την Ελλάδα από την οπτική των ξένων), οι νεότεροι σε γενικές γραμμές είναι οκ.
Οι πόλεις είναι σχετικά μικρές (με εξαίρεση την Πράγα), και ήσυχες, όχι μεγαλουπόλεις
Η κατοχή μικρής ποσότητας κάνναβης (<15g) είναι αποποινικοποημένη και γενικά ο κόσμος είναι κουλ με την χρήση της.ΜπρνοΗ δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας μετά την Πράγα.
Δεν είναι τουριστική πόλη με τρομερά αξιοθέατα, αλλά είναι μια πολύ καλή φοιτητούπολη, με ~80k φοιτητές.
Αρκετά ζωντανή με διάφορα events που διοργανώνονται από την πόλη, καθαρή και γεμάτη πράσινο.
Αν επιλέξεις να πας χειμερινό εξάμηνο (Σεπτ-Φεβ, όπως εγώ), μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου περίπου δεν θα δεις σημαντικές διαφορές στον καιρό με την Ελλάδα.
Μετά τα μέσα Νοεμβρίου και μέχρι το Φεβρουάριο ο χειμώνας είναι αισθητά πιο έντονος από την Ελλάδα.
Θα πετύχεις και μέρες με -10, χωρίς να έχει όσο κρύο φαντάζεσαι βέβαια, και πολύ χιόνι (δεν έχει πολύ βροχή).
Για εαρινό εξάμηνο δεδομένου του πόσο πράσινη είναι η πόλη, νομίζω θα είναι εξίσου enjoyable εμπειρία, αν όχι και περισσότερο.
Σε κάποιους βέβαια μπορεί να γίνει πιο αισθητή η απουσία του νερού προς το καλοκαίρι (υπάρχει ποτάμι και λίμνη, αλλά η Τσεχία είναι landlocked, δηλ. δεν υπάρχει θάλασσα)
Το καλοκαίρι (Ιούλιο-Αύγουστο) έχω ακούσει ότι δεν είναι καθόλου καλός προορισμός.
Η νυχτερινή ζωή (clubs) στο Μπρνο δεν έχει πάρα πολλές επιλογές, αλλά αν θες να βγεις σχεδόν κάθε βράδυ θα βρεις κάποιο μαγαζί ανοιχτό.
Εστιατόρια/φαγάδικα έχουν σχετικά φυσιολογικά ωράρια, συνήθως κλείνουν (μαξ) κατά τις 12
(βέβαια μετά από club δύσκολα θα βρεις να φας), μπυραρίες και bars (μαξ) 2-3.
Στις εστίες υπάρχει υπάρχει χώρος που διαχειρίζεται ένα πολύ καλό section του ESN, που διοργανώνει αρκετές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε μουσεία κλπ, εκδρομές και θα σε βοηθήσει να δικτυωθείς και να γνωρίσεις κόσμο.
(επίσης κυρίως στις αρχές του εξαμήνου λειτουργούν σαν τύπου thrift shop για household αντικείμενα που μπορεί να χρειαστείς)Αν θέλετε κάτι πιο ειδικό είτε reply, είτε dm
