[Erasmus] Αναλυτικές οδηγίες για ενδιαφερόμενους

(1/1)

Mr Watson:
Στο παρόν τόπικ θα προσπαθήσω να συντάξω έναν αναλυτικό οδηγό με γενικές κατευθύνσεις πριν την δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα Erasmus+ Σπουδές και ορισμένα σημαντικά σημεία μετά την επιλογή. Οι πληροφορίες είναι πολλές και μερικές σκόρπιες, γι' αυτό θα προσπαθήσω να είμαι περιεκτικός και να τις οργανώσω όσο καλύτερα μπορώ. Σε αυτή την αρχική φάση, δεν θα αναφερθώ εκτενώς σε αμειγώς διαδικαστικά ζητήματα όπως το Learning Agreement για το οποίο όλες οι λεπτομέρειες υπάρχουν στη σελίδα του ΤΕΕΠ.
Αν λείπει κάτι ή έχετε κάποια απορία μου λέτε.

Mr Watson:
1. Γενικά
1.1. Η σελίδα του ΤΕΕΠ
Όλες οι πληροφορίες που αφορούν τα διαδικαστικά του προγράμματος μπορούν εύκολα να βρεθούν στην σελίδα του Τμήματος Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΑΠΘ (ΤΕΕΠ ή Eurep) στην επιλογή "Κινητικότητα Φοιτητών" -> "Erasmus+ Σπουδές". Στο μενού "Κινητικότητα Φοιτητών" μπορείτε να βρείτε πληροφορίες και για τα υπόλοιπα προγράμματα Erasmus+ (Πρακτική, International κτλ).
Η σελίδα του ΤΕΕΠ είναι η βίβλος της όλης διαδικασίας. Αφού μπείτε στο "Erasmus+ Σπουδές" εμφανίζεται στα δεξιά ένα μενού με τα στάδια της διαδικασίας και αναλυτικές οδηγίες για το καθένα.

1.2. Περίοδος δηλώσεων
Οι αιτήσεις για Erasmus+ Σπουδές ξεκινούν συνήθως μέσα/τέλη Ιανουαρίου και διαρκούν περίπου 1,5 μήνα. Οι δηλώσεις αφορούν τους φοιτητές που ενδιαφέρονται να μετακινηθούν κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να μετακινηθεί στο 4ο έτος πρέπει να κάνει την αίτηση από το 3ο έτος!!! Περίπου 1 μήνα μετά την λήξη των δηλώσεων ενημερώνεστε αν η αίτησή σας ήταν επιτυχής ή απορρίφθηκε για κάποιο λόγο. Τα αποτελέσματα με τους επιλεχθέντες φοιτητές βγαίνουν περίπου τον Ιούνιο.

1.3. Ενημερώσεις ΤΕΕΠ για τους ενδιαφερόμενους
Το ΤΕΕΠ κάθε χρόνο διοργανώνει μια σειρά ενημερώσεων για να κατατοπίσει τους ενδιαφερόμενους φοιτητές σχετικά με την διαδικασία της αίτησης. Οι ενημερώσεις γίνονται στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ αλλά μεταδίδονται και διαδικτυακά. Μπορείτε να βρείτε καταγεγραμμένες αυτές τις ενημερώσεις εδώ. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, διενεργείται και άλλη ενημέρωση για τα βήματα που θα ακολουθήσουν όσοι επιλέχθηκαν. Θα βρείτε και αυτές στο προηγούμενο λινκ.

2. Επιλογή Ιδρύματος - Επαφή με παλαιότερους φοιτητές

2.1. Γενικές συμβουλές
Πριν αποφασίσετε ποιες συμφωνίες θα δηλώσετε (έχετε δικαίωμα μέχρι 3) πρέπει να λάβετε υπόψη σας ορισμένες παραμέτρους:
Φήμη πανεπιστημίου υποδοχής: πχ τα ολλανδικά/βελγικά πανεπιστήμια φημίζονται για τους τομείς τηλεπ και ηλεκτρονικής, τα πολωνικά λέγεται ότι είναι πιο εύκολα συγκριτικά με το ΤΗΜΜΥ, τα ισπανικά ίσως εξίσου ή περισσότερο απαιτητικά κτλΑκρίβεια χώρας υποδοχής και στέγασης: στην κεντρική και δυτική Ευρώπη οι τιμές και η στέγαση είναι αρκετά ακριβότερες από την Ελλάδα με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση να καλύπτει περίπου τα μισά έξοδα, επίσης τα πανεπιστήμια δεν έχουν πάντα δικές τους εστίες και οι περισσότεροι μένουν σε ιδιωτικές εστίες, στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη τα πράγματα είναι πιο οικονομικάΕπιλογή & Διάρκεια εξαμήνου: ανάλογα με την χώρα η διάρκεια του εξαμήνου μπορεί να διαφέρει, κεντρική και δυτική Ευρώπη τα εξάμηνα είναι λίγο μεγαλύτερα, άρα κάποιος χάνει κατά πάσα πιθανότητα 2 εξεταστικές από το ΤΗΜΜΥ, στα Βαλκάνια τα πράγματα μοιάζουν με την Ελλάδα οπότε συνήθως χάνεται 1 εξεταστικήΘέση πόλης υποδοχής: για πολλούς το εράσμους είναι ευκαιρία για ευρωπαϊκα ταξίδια, άρα στην έρευνά σας λάβετε υπόψη τις αεροπορικές συνδέσεις και κυρίως τις συνδέσεις low-cost εταιρειών, αυτό έχει άμεση σχέση και με το κόστος αεροπορικών μετάβασης/επιστροφής από την χώρα υποδοχήςΖήτηση πόλης από τους συμφοιτητές σας: η επιλογή των φοιτητών γίνεται με κριτήρια μοριοδότησης, ένα από αυτά είναι ο μέσος όρος, ανάλογα με τον ΜΟ σας μπορείτε να υπολογίσετε προσεγγιστικά τις ελπίδες να επιλεχθείτε, η κεντρική και δυτική Ευρώπη συνήθως έχει μεγάλη ζήτηση ενώ η νότια και τα Βαλκάνια όχι τόσο
2.2. Συμφωνίες ΤΗΜΜΥ
Όλες οι ενεργές συμφωνίες του ΤΗΜΜΥ βρίσκονται εδώ. Προσέξτε ότι μερικές συμφωνίες είναι μόνο για μεταπτυχιακούς ή μόνο για διδακτορικούς.

2.2. Επαφή με τους παλαιότερους φοιτητές
Αν έχετε απορίες για την ζωή σε ένα πανεπιστήμιο ή μια χώρα, μπορείτε να βρείτε γνώμες φοιτητών που μετακινήθηκαν στο παρελθόν εδώ στον Πίνακα Erasmus ή να τους αναζητήσετε μέσα από την σελίδα του ΤΕΕΠ για να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί τους.

3. Χρηματοδότηση & Σύμβαση Επιχορήγησης

3.1. Ύψος χρηματοδότησης & Προϋποθέσεις
Όλες οι χώρες κατανέμονται σε 3 ζώνες χρηματοδότησης ανάλογα με το μέσο κόστος διαβίωσης. Η χρηματοδότηση που θα πάρετε υπολογίζεται από το διάστημα διάρκειας των μαθημάτων (αρχή και λήξη εξαμήνου βάσει του πανεπιστημίου υποδοχής) και όχι από την ημέρα που θα μεταβείτε εσείς στο πανεπιστήμιο υποδοχής. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι το 80% της χρηματοδότησης προκαταβάλλεται λίγες μέρες πριν φύγετε και το υπόλοιπο 20% δίνεται περίπου 2 μήνες μετά την επιστροφή και εφόσον έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις του ΑΠΘ. Αυτές είναι:
αν δηλώσατε ν μαθήματα στο Learning Agreement, πρέπει να συμμετάσχετε το ελάχιστο στην εξέταση των ν-1 μαθημάτων πρέπει να περάσετε τουλάχιστον το 20% των δηλωθέντων ECTSΕπίσης, μερικές χώρες, όπως η Γαλλία, χρηματοδοτούν έξτρα (+1000€) τους φοιτητές Erasmus που υποδέχονται. Δυστυχώς δεν γνωρίζω περισσότερες λεπτομέρειες για αυτή την χρηματοδότηση ούτε για άλλες χώρες, αν κάποιος ξέρει κάτι ας το πει.
Για φοιτητές σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες υπάρχει έξτρα χρηματοδότηση υπό προϋποθέσεις που μπορείτε να βρείτε στην σελίδα του ΤΕΕΠ.

3.2. Επιστροφή χρημάτων
Μετά την ολοκλήρωση της μετακίνησης, το ΤΕΕΠ ελέγχει διεξοδικά όλα τα έγγραφα και τις ημερομηνίες που προσκομίσετε. Οι ημερομηνίες έναρξης μαθημάτων και λήξης εξετάσεων επαληθεύονται και αν προκύψει οποιαδήποτε διαφορά σε σχέση με τις αρχικώς δηλωθείσες, το ποσό της χρηματοδότησης θα αναπροσαρμοστεί. Για παράδειγμα, αν αρχικά δηλώσετε ότι οι εξετάσεις τελειώνουν αργότερα από ό,τι λέει το ακαδημαϊκό ημερολόγιο του πανεπιστημίου υποδοχής επειδή θέλετε να κάτσετε λίγο παραπάνω... αυτό θα φανεί στο τέλος και τα έξτρα χρήματα θα αφαιρεθούν από το υπόλοιπο 20% που θα πάρετε στο τέλος.

4. Επιλογή μαθημάτων & Αντιστοιχίσεις

4.1. Προϋποθέσεις ΤΗΜΜΥ
Για να εγκριθεί η συμμετοχή ενός φοιτητή του ΤΗΜΜΥ στο Erasmus πρέπει να εξασφαλιστεί η αντιστοίχιση τουλάχιστον 2 μαθημάτων όπως αναφέρεται εδώ. Αυτό πρέπει να γίνει ΠΡΙΝ την μετακίνηση του φοιτητή, αλλιώς η διαδικασία δεν προχωρά.

ΥΓ: Σταδιακά το τόπικ θα εμπλουτίζεται με περισσότερες πληροφορίες.

Mr Watson:
6. Αξιολόγηση αιτήσεων
6.1. Αξιολόγηση αιτήσεων
Λίγες μέρες μετά την λήξη υποβολής δηλώσεων ακολουθεί η αξιολόγηση όλων των αιτήσεων. Αν υπάρχει κάποιο λάθος με την αίτησή σας (πχ λείπει κάποιο δικαιολογητικό) θα λάβετε email. Επίσης email θα λάβετε αν η αίτησή σας είναι ορθή.

7. Μετά την επιλογή
7.1. Ανακοίνωση αποτελεσμάτων
Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται περίπου 1 μήνα μετά την λήξη υποβολής αιτήσεων (συνήθως μέσα Απριλίου). Όσοι επιλέγονται λαμβάνουν email από το ΤΕΕΠ με πληροφορίες για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν. Αν στο μεσοδιάστημα έχετε αλλάξει γνώμη για την συμμετοχή σας στο πρόγραμμα μπορείτε πάντα να το αναφέρετε στο ΤΕΕΠ και η θέση σας να δοθεί σε κάποιον επιλαχόντα. Πρακτικά, μπορείτε να ακυρώσετε την συμμετοχή σας στο πρόγραμμα ακόμα και λίγο καιρό πριν την έναρξη της μετακίνησής σας. Ηθικά αυτό δεν είναι το καλύτερο, γιατί ο επιλαχών που θα πάρει την θέση σας μάλλον δεν θα έχει αρκετό χρόνο να πραγματοποιήσει όλες τις διαδικασίες που αφορούν εύρεση στέγης, Learning Agreement, αντιστοιχίσεις μαθημάτων κτλ με αποτέλεσμα η θέση να χαθεί και να μείνει ανεκμετάλλευτη. Επίσης, για σοβαρούς λόγους μπορείτε να ζητήσετε από το ΤΕΕΠ να αλλάξετε το εξάμηνο μετακίνησης.

7.2. Επόμενα βήματα
Τις πρώτες μέρες (ίσως και πρώτες 2-3 εβδομάδες) από την επιλογή σας, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα. Το ΤΕΕΠ στέλνει τα στοιχεία των φοιτητών σε κάθε πανεπιστήμιο. Μόλις αποσταλεί η συμμετοχή σας στο πανεπιστήμιο υποδοχής, το ΤΕΕΠ σας ενημερώνει μέσω email. Θα πρέπει να περιμένετε μέχρι το πανεπίστημιο υποδοχής να σας στείλει email με τα επόμενα βήματα για την εγγραφή σας. Έχετε υπόψη πως αυτές οι διαδικασίες γίνονται πρώτα για τους φοιτητές του χειμερινού εξαμήνου και συνήθως αργούν λίγο παραπάνω για εκείνους που θα μετακινηθούν κατά το εαρινό.

7.3. Πολύ σημαντικές ημερομηνίες
Στην σελίδα του ΤΕΕΠ και συγκεκριμένα εδώ θα βρείτε τις καταληκτικές ημερομηνίες για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών. Η προθεσμία είναι
τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου: για φοιτητές που μετακινούνται κατά το χειμερινόμέσα Νοεμβρίου: για φοιτητές που μετακινούνται κατά το εαρινόΤα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:
Δήλωση Αναγνώρισης ΣπουδώνΑντίγραφο της αίτησης που κατατέθηκε στο Ίδρυμα Υποδοχής (Application form/ Letter of Acceptance)Αντίγραφο της Συμφωνίας Σπουδών (Online Learning Agreement)Αίτηση Πίστωσης Τραπεζικού Λογαριασμού και αποδεικτικό τραπεζικού λογαριασμούΑντίγραφο Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας ή προσωρινό πιστοποιητικό με τα στοιχεία της κάρταςΔικαιολογητικά πρόσθετης επιχορήγησης, εφόσον πληροίτε τις προϋποθέσειςΈχετε την δυνατότητα να υποβάλετε εκπρόθεσμα όσα δικαιολογητικά δεν συγκεντρώσατε έγκαιρα. Οι καταληκτικές ημερομηνίες σας βοηθούν να υπολογίσετε στο περίπου πότε να έχετε τα περισσότερα δικαιολογητικά.

Η συμβουλή μου είναι να ξεκινήσετε σίγουρα 1 μήνα νωρίτερα. Η πιο χρονοβόρα διαδικασία είναι της εύρευσης αντίστοιχων μαθημάτων που περιγράφω παρακάτω.

7.4. Διαδικασία αντιστοίχισης
Η διαδικασία γίνεται μετά από δική σας έρευνα (ή βοήθεια από τους παλιότερους). Πρέπει να μελετήσετε τα προσφερόμενα μαθήματα του πανεπιστημίου υποδοχής (το ίδιο το πανεπιστήμιο θα σας στείλει την σελίδα με τα προσφερόμενα μαθήματα, πιθανόν να μπορείτε να την βρείτε και μόνοι σας) και για όσα από αυτά νομίζετε ότι ταιριάζουν σε μικρό/μεγάλο βαθμό με μαθήματα του ΤΗΜΜΥ να επικοινωνήσετε με τους καθηγητές μας. Αυτοί θα σας πουν αν δέχονται να τα αντιστοιχίσουν. Αν ναι, θα τους ζητήσετε να υπογράψουν την Αίτηση Αντιστοίχισης που κατεβάζετε από την σελίδα του ΤΗΜΜΥ. Για δική σας ευκολία ζητήστε ψηφιακή υπογραφή.

Προσοχή. Όταν θα ξέρετε σίγουρα ποια μαθήματα δέχονται οι καθηγητές να αντιστοιχήσουν, θα κατεβάσετε την παραπάνω φόρμα και θα συμπληρώσετε τα στοιχεία των μαθημάτων. Έπειτα, θα πρέπει να μαζέψετε τις ψηφιακές υπογραφές από κάθε καθηγητή στο ΙΔΙΟ αρχείο. Για να γίνει αυτό υπάρχουν 2 τρόποι που θα αναλύσω σε άλλο ποστ σχετικά με την χρήση ψηφιακών υπογραφών και θα προσθέσω λινκ εδώ.
Όσα μαθήματα δεν είναι αντιστοιχισμένα, να αναγράψετε στην Αίτηση Αντιστοίχισης ότι θα αντιστοιχιθούν ως ελεύθερης πρόσβασης. Αν έχετε καλύψει το όριο των 15 ECTS μαθημάτων ελεύθερης πρόσβασης, τα μαθήματα αυτά θα αναγράφονται στο πτυχίο σας αλλά τα ECTS τους δεν υπολογίζονται στην λήψη διπλώματος.

7.5. Συμφωνία Μάθησης (Learning Agreement - LA)
Για να συμπληρώσετε αυτό το έγγραφο, θα χρειαστεί να γνωρίζετε τις ακριβείς ημερομηνίες έναρξης και λήξης του εξαμήνου που μπορείτε να βρείτε πιθανώς στην σελίδα του πανεπιστημίου ή θα σας πουν οι ίδιοι. Με βάση αυτές θα υπολογιστεί το ύψος της χρηματοδότησης. Καλό είναι να τις συμπληρώσετε εξαρχής σωστά, γιατί το πανεπιστήμιο υποδοχής θα ενημερώσει το ΑΠΘ για τις σωστές ημερομηνίες κάποια στιγμή και η χρηματοδότηση στο τέλος θα υπολογιστεί για τις σωστές ημερομηνίες όπως και να χει.

8. Κατά την διάρκεια των σπουδών
8.1. Αλλαγές στο LA
Είναι σχεδόν καθολικό φαινόμενο να θέλετε να αλλάξετε κάποια μαθήματα στο LA μετά την έναρξη του εξαμήνου, επειδή κάποιο δεν σας άρεσε στην πράξη, είναι πολύ δύσκολο ή βρήκατε κάποιο καλύτερο. Για να το κάνετε αυτό πρέπει να συμπληρώσετε την φόρμα Changes to LA που μπορείτε να βρείτε εδώ και να μαζέψετε ξανά τις απαραίτητες υπογραφές από τον Erasmus Coordinator του ΤΗΜΜΥ, το γραφείο Erasmus του πανεπιστημίου υποδοχής και τελικά το αντίστοιχο του ΑΠΘ. Υπάρχει συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία τόσο από το ΑΠΘ όσο και από το πανεπιστήμιο υποδοχής που μπορείτε να υποβάλετε αλλαγές. Η πιο αυστηρή προθεσμία είναι αυτή του πανεπιστημίου υποδοχής. Το ΑΠΘ είναι πολύ χαλαρό, ακόμα και εκπρόθεσμες αλλαγές γίνονται δεκτές.

Μια άλλη περίπτωση είναι να διαγράψετε κάποιο μάθημα από το LA σας χωρίς να το αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο. Αυτό πιθανόν να γίνεται (εξαρτάται από το πανεπιστήμιο) έπειτα από συνεννόηση με το γραφείο εράσμους εκεί (στην δική μου περίπτωση έγινε).

Υπενθυμίζω ότι όλα τα στάδια της διαδικασίας περιγράφοντα αναλυτικά στην σελίδα του ΤΕΕΠ. Εδώ εφιστώ την προσοχή σε ορισμένα σημεία που είναι θολά και σε περιπτώσεις που δεν παρουσιάζονται αλλού.

Navigation

[0] Message Index