• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 19, 2025, 02:26:53 am

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 19, 2025, 02:26:53 am

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
H Στοά των Off Topic
by Katarameno
[June 18, 2025, 20:28:39 pm]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[June 18, 2025, 19:40:47 pm]

[ΣΗΕ ΙΙ] Γενικές απορίες ...
by chatzikys
[June 18, 2025, 19:26:00 pm]

Σιδηροδρομικό Δυστύχημα σ...
by Katarameno
[June 18, 2025, 18:22:39 pm]

[Μεταφορά και Διανομή ΗΕ]...
by tzortzis
[June 18, 2025, 07:55:05 am]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by chris_p30
[June 18, 2025, 00:45:33 am]

[Ψηφιακά Ολοκληρωμένα Κυκ...
by tzortzis
[June 17, 2025, 21:25:42 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by PAPARI69
[June 17, 2025, 20:59:13 pm]

[Γραφική] Λυμένα θέματα
by okanpala
[June 17, 2025, 18:56:22 pm]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Katarameno
[June 17, 2025, 14:25:00 pm]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by george14
[June 17, 2025, 13:58:20 pm]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by tzortzis
[June 17, 2025, 13:19:53 pm]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by george14
[June 17, 2025, 12:08:25 pm]

[ΨEE] Γενικές απορίες και...
by Juror8
[June 17, 2025, 12:06:57 pm]

[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[June 16, 2025, 22:46:54 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 19:49:00 pm]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 16:56:56 pm]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[June 16, 2025, 13:28:21 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:13:45 pm]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[June 16, 2025, 01:56:37 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9965
Latest: Poli
Stats
Total Posts: 1426723
Total Topics: 31711
Online Today: 187
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 20
Guests: 121
Total: 141
efthmakr
jimpapdop
Reidemption
Papadopoulosthanos
florianm
geftihiakos
anon
stefpapa21
stephystam
babistso
esroussou
giannisd
mavropan
lina_zs
arswagdapro
Karkarias
vaggelisx
Tsomp
coyg
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Επίσημη ενημέρωση για Αντιστοίχηση Μαθημάτων ΝΠΣ με ΠΠΣ και η συζήτηση στο forum.
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot, MomostheGreen) > Αναλυτική σκέψη... Σκάκι ή ντάμα?
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 Go Down Print
Author Topic: Αναλυτική σκέψη... Σκάκι ή ντάμα?  (Read 10376 times)
Gostas
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

I'm walking on sunshine...

View Profile
Απ: Αναλυτική σκέψη... Σκάκι ή ντάμα?
« Reply #60 on: September 28, 2006, 16:15:54 pm »

Χμ

FUTURAMA 3-11 "The cyber house rules"
Fry:
-Leela...There's nothing wrong with anything.
Gostas
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #61 on: September 28, 2006, 17:43:04 pm »

Quote from: 4Dcube on September 25, 2006, 14:06:52 pm

Ένας από τους λόγους που δεν πολυπάω το σκάκι είναι επειδή είναι πολύυυυ ξενέρωτο, για τους λόγους που εξηγεί ο l0ve3null

Quote from: 4Dcube on September 25, 2006, 10:23:55 am
Πάντως εμένα το σκάκι δε μαρέσει Tongue

Νομίζω ότι στο σκάκι μετράει πρώτα η ψυχολογία και μετά ο σχεδιασμός-στρατηγική.
Εγω νομίζω ότι απ'τα λεγόμενά σου φαίνεται πως δεν έχεις και πολύ σχέση με το σκάκι....

Με φάινεται κέννυ δεν πολυεπικοινωνούμε... αυτό που λέω εγώ δεν αναιρεί αυτά που λες εσύ, ακόμα και την σκακιέρα να κοιτάς, μπορείς να παίξεις με την ψυχολογία.
Είπα ότι σε τρομάζει επειδή δε θέλεις καθόλου ρίσκο (που το συνδέεις με την ψυχολογία).
Τώρα το πόσο ρίσκο παίρνεις με κάθε κίνηση... είναι πολύ υποκειμενικό και δεν ξεπερνιέται με σχέδια επίσχεδίων, κάποια στιγμή θα πρέπει να πάρεις το ρίσκο σου.
Η στρατηγική δεν ταυτίζεται με τις κινήσεις πάντως... αλλά νομίζω ότι μπαίνουμε σε λεπτομέρειες...

Quote from: 4Dcube on September 25, 2006, 11:20:50 am
Η ψυχολογία δε σου δείχνει κινήσεις, σου δείχνει σημάδια για να επιλέξεις μια από τις στρατηγικές που σκέφτεσαι.
Αν σε τρομάζει ο όρος ψυχολογία, σκέψου το σαν εμπειρία.

Επίσης νομίζω ότι, παρρόλο που δεν έχεις σχέση, μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα και να το αναλύσεις..
Βέβαια καταλαβαίνεις κάποια στιγμή ότι λες άκυρα και προσπαθείς να τα μπαλώσεις "εξηγώντας"..

Quote from: 4Dcube on September 28, 2006, 11:49:33 am
Και τι θα κάνουμε ρε φίλε με αυτούς που δεν ξέρουν σκάκι? Να τους πούμε μικρές προσωπικότητες? (κατά τη λογική που χρησιμοποιείς)
Ωραία λογική από ... κάποιον που ξέρει σκάκι.

Ας αφήσουμε τη συζήτηση για τις μεγάλες προσωπικότητες! (και γαμώ δισημία ε?)
..

Νομίζω ότι γίνεσαι είρωνας, χωρίς να ξέρεις πόσο και καιρό και σε πιο βάθος ασχολούμαι με το σκάκι
και  ότι  δεν θέλεις να καταλάβεις αυτό που είπα. Πιάσε λίγο το νόημα ..
Επίπλέον μας λες τί να πούμε και ποια συζήτηση να αφήσουμε και τρέχα γύρευε..

Αν δείτε το πρώτο post μου στο θέμα θα δείτε πάνω κάτω τί εστί σκάκι..
Σ'όποιον δεν αρέσει, ας μην ασχοληθεί. Δεν είπα κάτι εναντίον τους, απλά εκθείασα το σκάκι γιατί για 'μένα είναι ΤΟ παιχνίδι.
Τώρα οι ειρωνίες και οι επίτηδες "παρεξηγήσεις" τύπου "Μας λες να πούμε όσους δεν ασχολήθηκαν με το σκάκι μικρές προσωπικότητες" και παρόμοιες ιστορίες να μου λείπουν.

Forum δεν είναι; Συζήτηση δεν κάνουμε; Γιατί ήρθες ρε πάλιουρα να μας την πεις;;;

PS. Συγγνώμη που εκφράστηκα εξ' αρχής. Δεν θα επαναληφθεί.
PS2. Kenny, από ότι φαίνεται, μάλλον παίζεις. Αν θέλεις κάνε μια εγγραφή στο site , αξίζει.. Cheesy

Fry:
Νessa
Guest
« Reply #62 on: September 28, 2006, 17:51:44 pm »

Δηλαδή ρε Gostas για να καταλάβω, εσύ το ίδιο θα αντιμετωπίσεις κάποιον που παίζεις για πρώτη φορά μαζί του και κάποιον που τον έχεις παίξει 100 φορές και ξέρεις πώς σκέφτεται (πχ ότι χρησιμοποιεί πολύ τα άλογα); Εγώ δεν το παίζω ειδική στο σκάκι, αλλά δε νομίζω ότι μπορείς να ισχυρίζεσαι κάτι τέτοιο. Αυτό σου λέει ο Κύβος.

BTW, θες να κάνουμε μια στατιστική για το πόσες "προσωπικότητες" έπαιζαν σκάκι; Τι στοίχημα πας; 8)
4Dcube
Veteran
Καταστραμμένος

just.do.it.cut.carrots.

View Profile
Re: Αναλυτική σκέψη... Σκάκι ή ντάμα?
« Reply #63 on: September 28, 2006, 18:07:49 pm »

Quote from: Gostas on September 28, 2006, 16:15:54 pm
Χμ
........................................__....... ...............................................
.................................,-~*`¯lllllll`*~,..................................................
...........................,-~*`lllllllllllllllllllllllllll¯`*-,..........................................
......................,-~*llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll*-,......................................
..................,-*llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll.\.....................................
................;*`lllllllllllllllllllllllllll,-~*~-,llllllllllllllllllll\....................................
................\lllllllllllllllllllllllllll/...........\;;;;llllllllllll,-`~-,................................
.................\lllllllllllllllllllll,-*.............`~-~-,...(.(¯`*,`,...............................
...................\llllllllllll,-~*........................)_-\..*`*;..)..............................
.....................\,-*`¯,*`)............,-~*`~................../...............................
.....................|/.../.../~,......-~*,-~*`;.................../.\..............................
.................../.../..../..../..,-,..*~,.`*~*..................*...\.............................
...................|.../.../..../.*`...\................................)....)¯`~,....................
...................|./..../..../........).........)`*~-,............../.....|..)...`~-,..............
.................././.../....,*`-,.....`-,....*`....,---......\...../...../..|..........¯```*~-,,,,
.................(............)`*~-,.....`*`.,-~*.,-*.......|.../..../..../...............\..........
..................*-,.......`*-,...`~,..``.,,,-*.............|.,*...,*....|.................\.........
......................*,.........`-,....)-,..................,-*`...,-*.....(`-,..............\........
........................f`-,........`-,/...*-,___,,-~*.....,-*......|....`-,...............\.......

Quote from: Gostas on September 28, 2006, 17:43:04 pm

Ένας από τους λόγους που δεν πολυπάω το σκάκι είναι επειδή είναι πολύυυυ ξενέρωτο, για τους λόγους που εξηγεί ο l0ve3null

Πάντως εμένα το σκάκι δε μαρέσει Tongue

Νομίζω ότι στο σκάκι μετράει πρώτα η ψυχολογία και μετά ο σχεδιασμός-στρατηγική.
Εγω νομίζω ότι απ'τα λεγόμενά σου φαίνεται πως δεν έχεις και πολύ σχέση με το σκάκι....
Τι να σου πω τώρα, νομίζω ότι δεν έχει νόημα να λέω πόσο καλός είμαι στο σκάκι αντίθετα με σένα. Ούτε και με νοιάζει τίποτε από τα δυο.

Επίσης νομίζω ότι, παρρόλο που δεν έχεις σχέση, μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα και να το αναλύσεις..
Βέβαια καταλαβαίνεις κάποια στιγμή ότι λες άκυρα και προσπαθείς να τα μπαλώσεις "εξηγώντας"..
Με αυτό τι προσπαθείς να κάνεις? Να ελέγξεις το πόσο θέλω να συνεισφέρω στην κουβέντα από το ύφος μου? Γιατί αν δεν το κάνεις, πρόκειται για προσωπική επίθεση και ειλικρινά δε θέλω να ασχολούμαι με οποιαδήποτε κόμπλεξ. Η ηπιότερη συμβουλή θα ήταν: προσπάθησε να καταλάβεις τους άλλους και τι γράφουν... ίσως...

Νομίζω ότι γίνεσαι είρωνας, χωρίς να ξέρεις πόσο και καιρό και σε πιο βάθος ασχολούμαι με το σκάκι
Ε μα κι εσύ με αυτά που γράφεις με προκαλείς.
ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΛΑΝΘΑΣΤΕ GRANDMASTER!
Είμαι ένας ηλίθιος!
Ή μάλλον θα ήθελα να ήμουν, αλλά τον Ηλίθιο του Ντοστογιέφσκι δεν τον φτάνω. (ναι, μου έχει κολλήσει αυτό)

και  ότι  δεν θέλεις να καταλάβεις αυτό που είπα.
Ποιο ακριβώς? Ότι σνομπάρεις αυτούς που δεν τους αρέσει το σκάκι επειδή υπάρχουν τα πίου πίου (aka pewpewlaz0RXX)
Quote from: Gostas on September 28, 2006, 03:27:00 am
Παιδιά, αυτοί που βαριούνται το σκάκι , είναι αυτοί που δεν ξέρουν σκάκι...
Θα μου πείτε τώρα, μήπως αυτοί που δεν ξέρουν σκάκι, είναι αυτοί που το βαριούνται;;;

Έκανε το αυγό την κότα, ή η κότα το αυγό;;;

Πάντως, ειδικά στο blitz, έχει φοβερή ένταση.
Και μη ξεχνάτε, όλες οι μεγάλες προσωπικότητες, από Ναπολέων μέχρι Αϊνστάιν , ήταν λάτρεις το σκακιού.. θα μου πείτε.. δεν είχαν pc σινθια και πιου-πιου ( που λέει και ο Πρίγκιπας)

Επίπλέον μας λες τί να πούμε και ποια συζήτηση να αφήσουμε και τρέχα γύρευε..
Άντε τώρα να πεις κάτι... θες προπόνηση... στο learning2spotpuns.

Αν δείτε το πρώτο post μου στο θέμα θα δείτε πάνω κάτω τί εστί σκάκι..
Αναδρομικότητα... είσαι οφφτόπικ ούτως ή άλλως, άλλο είναι το θέμα του τόπικ οπότε μην παραπονιέσαι...

Σ'όποιον δεν αρέσει, ας μην ασχοληθεί. Δεν είπα κάτι εναντίον τους, απλά εκθείασα το σκάκι γιατί για 'μένα είναι ΤΟ παιχνίδι.
Τώρα οι ειρωνίες και οι επίτηδες "παρεξηγήσεις" τύπου "Μας λες να πούμε όσους δεν ασχολήθηκαν με το σκάκι μικρές προσωπικότητες" και παρόμοιες ιστορίες να μου λείπουν.
Σαφώς να σου λείπουν τέτοιες ιστορίες. Άμα δεν καταλαβαίνεις κάτι το παρατάς.

Forum δεν είναι; Συζήτηση δεν κάνουμε; Γιατί ήρθες ρε πάλιουρα να μας την πεις;;;
ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΧΑΧΑ
Πρώτη φορά με λένε έτσι!
Αχαχα σε καλό σου, έλιωσα!

Η συζήτηση για σένα δεν μπορεί να εμπεριέχει ειρωνίες (δε δικαιολογώ την τρέχουσα ειρωνία) αλλά μπορεί να περιέχει κοσμητικά επίθετα για τον άλλο και προσωπικές επιθέσεις (όταν μάλιστα δεν τον γνωρίζεις!!!)???

Για μπουγιουρούμ...
« Last Edit: September 28, 2006, 18:31:01 pm by 4Dcube » Logged

https://www.youtube.com/watch?v=6CAzdawCzhg
Verminoz
Veteran
Καταστραμμένος

I smoke my friends down to the filter

View Profile WWW
« Reply #64 on: September 28, 2006, 18:12:44 pm »

PS2. Kenny, από ότι φαίνεται, μάλλον παίζεις. Αν θέλεις κάνε μια εγγραφή στο site , αξίζει.. Cheesy

Βαριέμαι να σκέφτομαι τώρα Tongue Με έχει κουράσει η εξεταστική Tongue
Αν θες όμως πάνε στο δεύτερο λινκ της υπογραφής και κάποια στιγμή μπορούμε να κανονίσουμε ένα online game. Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ!!! (δεν αστειεύομαι) Tongue

Englab - Open source scientific/engineering platform
Rebetologion - Contemporary/Experimental

Κακούργα ύπαρξις!
Gostas
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #65 on: September 28, 2006, 22:10:49 pm »

Παιδιά, αν παρεξηγήθηκα, να το ξεκαθαρίσω: Δεν σνομπάρω κανέναν. Το "σίνθια και πίου πίου" δεν αναφέρεται σε παιχνίδια αλλά σε μουσικά όργανα. Η όλη φράση σημαίνει ότι γενικά, το σκάκι ήταν κάποτε απ'τα λίγα πράγματα παγκοσμίως διαδεδομένα.. ( χωρίς τα pc και την τεχνολογία ) από άποψη πολιτισμού. Ουδεμία νήξη κάνω ότι όποιος δε ασχολείται με αυτο που αρέσει σε εμένα είναι αργόσχολος...

Προς 4Dcube:
Μάλλον κατάλαβες λάθος την έκφραση περι τεχνολογίας.
Επιλέον δεν είπα ότι είμαι παίκταράς ,είπα ότι δεν με ξερεις και με ειρωνεύεσαι. Ούτε πως όποιος βαριέται το σκάκι ή δεν του αρέσει είναι ηλίθιος.Ούτε και με ενδιαφέρει να κάνω φιγούρα.
Το ότι δεν έχεις σχέση (πράγμα που το λες εσύ ο ίδιος)σημαίνει ότι δεν ξέρεις πως λειτουργεί κάποιος που την ώρα που παίζει. Παρρόλα αυτά επιμένεις ότι ξέρεις..
Καμία διάθεση για προσωπικές επιθέσεις... ούτε κανένα χαρακτηρισμό έκανα. Αντίθετα εσύ με ειρωνεύτικες και με αποκάλεσες κομπλεξικό και φιγουρατζή. Απλά με πείραξε η αντιμετώπισή σου ( στο post "Και τι να κάνουμε τώρα ρε φίλε..."), γι' αυτό και αντέδρασα.

Και τώρα που τελειώσα με τις παρεξηγήσεις

Όπως προανέφερα:

"Σε σύγκριση με την βαρετή νταμα.. Να ξέρετε ότι ενώ η ντάμα αναλύεται πλήρως, στο σκάκι χρησιμοποιείς και όλα τα άλλα γιατί η ανάλυση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ. Αυτό δεν σημαίνει ότι γίνεσαι grand master , χωρίς να μπορείς να αναλυσεις.. Γίνεσαι αναλύοντας τέρμα και έχοντας και τα υπόλοιπα.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί το παράδειγμα για να πει κάτι. Αυτό το κάτι κρατήστε και όχι την κυριολεξία....
Δεν τίθεται σύγκριση"

και αυτή είναι η τοποθέτηση επί του θέματος ( αρά χαρακτηρισμοί τύπου "είσαι  off-topic" να μου λείπουν.)

Nessa. Πιστεύω ότι υπάρχει προσωπικότητα στο παιχνίδι. Αλλά το σκάκι είναι σκέψη και γνώση. Σε κάθε κίνηση βλέπεις τη θέση και αποφασίζεις ανάλογα με αυτήν. Δεν μπορείς να βασιστείς στο ότι ο άλλος παίζει συνήθως με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο για να προβλέψεις το παιχνίδι. Ούτε να υποθέσεις ότι δεν θα δει κάτι .. Με τον ίδιο τρόπο παίζεις με όλους γιατί αυτός είναι ο δικός σου τρόπος και δεν μπορείς να τον αλλάζεις από παιχνίδι σε παιχνίδι. Αυτό γίνεται ασυνείδητα με τον καιρό.Έτσι χτίζεται το προσωπικό σου στυλ, επειδή συναντάς πολλά άλλα. Η παρτίδα που προκύπτει είναι ακριβώς η σύγκρουση των 2 τρόπων.  Για να σου δώσω ένα παράδειγμα, με ένα φιλαράκι που παίζουμε πολύ συχνά, έχουμε παίξει πολλές φορές παρόμοιες παρτίδες....

Σε σχέση με την ανάλυση. Η ντάμα χρειάζεται ανάλυση διότι μπορεί να προβλεφθεί ολόκληρη η παρτίδα. Αυτό δεν γίνεται βέβαια γιατί οι περισσότεροι βαριόμαστε να το κάνουμε. Γι'αυτό και νικάει αυτός που το ψάχνει περισσότερο. Αν κάτσεις όμως μπόρεις να προβλεψεις όλη την παρτίδα ( δεν λέω ότι είναι εύκολο, αλλά εφικτό). Αντίθετα το σκάκι έχει "περισσότερους συνδιασμούς από τα άστρα του σύμπαντος" ( επειδή τα κομμάτια κινούνται με διαφορετικούς τρόπους). Γι'αυτό εξαντλείται ο νους που παίζει μόνο με ανάλυση , γι'αυτό και βγήκαν όλες οι θεωρίες και στρατηγικές που ακόμα εξελίσσονται. Γι'αυτο και υπάρχουν επισημα πρωταθλήματα σκακιού. Φανταστείτε να γινόταν ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα ντάμας και πήγαιναν όσοι αναλύουν ολοκληρες παρτίδες. Θα ξέρανε ήδη ότι αυτός που πάιζει πρώτος (ή δεύτερος) θα κερδίσει...

Αυτό που λέει ο συγγραφέας περί του πιο προσεχτικού παίχτη ισχύει μόνο για παίκτες που κάνουν λάθη. Υπάρχουν παίχτες, και πάρα πολλοί μάλιστα ( έχουμε 3 γκραντ μετρ στο Πολυτεχνείο) , που δεν κάνουν λάθη για 100 συνεχόμενες παρτίδες. Αυτό είναι ανάλυση! Η έκβαση τις παρτίδας έχει να κάνει με μόνο στρατηγικές επιλογές και όχι με λάθη στην ανάλυση, αυτό που λένε στο σκάκι "μέτρημα"..

Fry:
Καμένος
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #66 on: September 28, 2006, 23:29:34 pm »

Το να αναλύσεις όλες τις κινήσεις της ντάμας σε ένα παιχνίδι είναι αδύνατο... Τρίλιζα το πέρασες?

Θεωρητικά, αναλύεται ολόκληρο το παιχνίδι. Αλλά θεωρητικά αναλυεται ολόκληρο το παιχνίδι και στο σκάκι.

Πρακτικά κάποιος άνθρωπος δεν μπορεί να αναλύσει κανένα από τα δύο μέχρι το τέλος.
Megawatt
Guest
« Reply #67 on: September 28, 2006, 23:42:43 pm »

Quote from: Καμένος on September 28, 2006, 23:29:34 pm
Το να αναλύσεις όλες τις κινήσεις της ντάμας σε ένα παιχνίδι είναι αδύνατο... Τρίλιζα το πέρασες?

Θεωρητικά, αναλύεται ολόκληρο το παιχνίδι. Αλλά θεωρητικά αναλυεται ολόκληρο το παιχνίδι και στο σκάκι.

Πρακτικά κάποιος άνθρωπος δεν μπορεί να αναλύσει κανένα από τα δύο μέχρι το τέλος.
Δεν παρακολουθούσα την συζήτηση, αλλά πιάνομαι από αυτο το  μπολνταρισμένο μέρος και θυμάμαι από τις Δομές Δεδομένων ότι:
Στο σκάκι υπάρχουν περίπου 40 πιθανοί δρόμοι για κάθε κίνηση.Επίσης απαιτείται προεπισκόπηση τουλάχιστον 10 κινήσεων για την νίκη. Άρα πρέπει να διερευνηθούν ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40 εις την δεκάτη συνδυασμοί!
Οι σημερινοί υπολογιστές μόλις αγγίζουν αυτήν την δυνατότητα:
Pentium 2 GHz περίπου 10 εις την 6 υπολογισμούς ανα δευτερόλεπτο, άρα περίπου μία κίνηση ανα μήνα-->πολύ βαρετό καταντάει!

Όπως είπα σε άλλο τόπικ, θεωρητικά -μαθηματικά-όλα λύνονται! (ενοοώ τα προβλήματα που έχουν λύση) Το θέμα είναι πρακτικά τι γίνεται, με την έννοια του χρόνου μέσα στον οποίο μπορεί να λυθεί κάποιο πρόβλημα.
Υπάρχουν αλγόριθμοι, που οι λύσεις τους απαιτούν 10 φορές την ζωή του ίδιου του σύμπαντος!

Αυτά, και συγνώμη που φύτρωσα εκεί που δεν με σπείρατε! Cheesy
« Last Edit: September 28, 2006, 23:44:53 pm by Megawatt (ptolemaida.gr) » Logged
BOBoMASTORAS
Veteran
Καταστραμμένος

It just doesn't get any easier! It gets worse...

View Profile
deleted
« Reply #68 on: September 29, 2006, 02:03:20 am »

deleted
« Last Edit: June 14, 2015, 21:54:44 pm by BOBoMASTORAS » Logged

Της γενιάς μου βασιλιά,
μην κατέβεις τα σκαλιά.
Πιες αθάνατο νερό
να νικήσεις τον καιρό.

http://tools.ietf.org/html/rfc1149
The only reason we invent robots
marauber

Ι will forgive but I won't forget...

View Profile
« Reply #69 on: September 29, 2006, 02:09:21 am »

Quote from: BOBoMASTORAS on September 29, 2006, 02:03:20 am
Quote from: Megawatt (ptolemaida.gr) on September 28, 2006, 23:42:43 pm
Στο σκάκι υπάρχουν περίπου 40 πιθανοί δρόμοι για κάθε κίνηση.Επίσης απαιτείται προεπισκόπηση τουλάχιστον 10 κινήσεων για την νίκη. Άρα πρέπει να διερευνηθούν ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40 εις την δεκάτη συνδυασμοί!

Αυτό το τουλάχιστον 10 κινήσεις για τη νίκη από που προκύπτει???? συνήθως αν αναλύεις 2-3 τρεις κινήσεις είσαι καλά, εκτώς από το τέλος όπου ηπρόβλεψη είναι πολύ πιο έυκολη

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Παραπάνω κινήσεις πρέπει να βλέπει μπροστά ο υπολογιστής! Σίγουρα πάνω από 10! Με 2-3 κινήσεις μπροστά είναι τόσο ρηχός που με ένα σχετικά σύντομο συνδυασμό 4 κινήσεων ένας μέτριος παίκτης μπορεί να τον βγάλει νοκ-άουτ σχετικά εύκολα.
2-3 κινήσεις μπροστά σκέφτονται οι αρχάριοι, γιαυτό και την πατάνε Wink

Όπως ξαναείπα, η μαγεία του σκακιού είναι πως δεν μπορεί να μπει σε καλούπια. Σχεδόν τα πάντα είναι σχετικά.

It never rains but it pours
-------------------------------------------------------
The Spartans do not ask how many but where they are
BOBoMASTORAS
Veteran
Καταστραμμένος

View Profile
deleted
« Reply #70 on: September 29, 2006, 02:16:13 am »

deleted
« Last Edit: June 14, 2015, 21:54:43 pm by BOBoMASTORAS » Logged

Της γενιάς μου βασιλιά,
μην κατέβεις τα σκαλιά.
Πιες αθάνατο νερό
να νικήσεις τον καιρό.

marauber

View Profile
« Reply #71 on: September 29, 2006, 02:27:44 am »

Quote from: BOBoMASTORAS on September 29, 2006, 02:16:13 am
Καταρχήν όταν λέμε κίνηση στο σκάκι εννοούμε ότι παίζουν και οι δυο αντίπαλοι.
Προφανώς!
Quote from: BOBoMASTORAS on September 29, 2006, 02:16:13 am
Ακόμη και έτσι με 2 κινήσεις αν πάρεις όλους τους "λογικές" κινήσεις βγαίνουν πολύ συνδιασμοί. Κάποιος ο οποίος το κάνει αυτό είναι σε καλή βάση. Βέβαια είπα ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις. πχ. υπάρχουν σημεία σε μία παρτίδα στην οποία είναι "δεδομένες" οι 2 κινήσεις και η κόντρα είναι πλέον σε μεγαλύτερο βάθος, αλλά αυτό το βάθος είναι πλασματικό αφού έχεις ένα συγκεκριμένο αριθμό δεδομένων κινήσεων.

πάντως όπως και να έχει παίζει πολύ μεγάλο ρόλο με πόσο χρόνο θα παίζεις. Αν έχεις μπόλικο πέρνεις και ένα χαρτάκι δίπλα σου.... αλλά κατα τη γνώμη μου τέτοιες παρτίδες χάνουν την έννοια του παιχνιδιού
Βασικά εγώ έχω στο μυαλό μου τη στάνταρ διάρκεια της παρτίδας, δηλαδή 2 ώρες για κάθε παίκτη. Προφανώς και δεν αρκεί μόνο το μέτρημα (το να βλέπεις κινήσεις μπροστά), αλλά και να ξέρεις ποιες κινήσεις θα αναλύσεις εκ των προτέρων. Επίσης παίζει ρόλο και να μπορείς να εκτιμήσεις σωστά τη θέση που θα καταλήξεις. Σε αυτό ο υπολογιστής έχει πρόβλημα, ειδικά αν η ενδεχόμενη υπεροχή του είναι ποσιζιονέλ και όχι υλική. Γιαυτό και πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτό που κάνει καλύτερα από τον άνθρωπο, να υπολογίσει δλδ κινήσεις μέχρι να φτάσει σε μια θέση που έχει χειροπιαστή υπεροχή.
Πάντως μάλλον αναφερόμαστε σε διαφορετική δυναμικότητα αντιπάλων. Μπορεί σε δυο κινήσεις να κάνεις ένα επικερδή συνδυασμό, αλλά αν δεις μόνο μέχρι εκεί, μπορεί εκεί που τελειώνει ο συνδυασμός σου να αρχίζει ο συνδυασμός του αντιπά
55;ου. Γενικά δε μπορείς να πεις ότι αρκεί ένας πεπερασμένος αριθμός κινήσεων για μια δεδομένη θέση για τη νίκη, αν το παχνίδι έχει "ψωμί" ακόμα. Πάντα θα βρεθεί κάποιος που θα μετρήσει μακρύτερα και θα σε νικήσει. Τα χαρτάκια που λες πάντως απαγορεύονται.

Τέσπα, επειδή νιώθω ότι πολύ το αναλύσαμε θεωρητικά, προτείνω να εφαρμόσουμε στην πράξη αυτά που υποστηρίζουμε. Να παίξουμε καμιά παρτίδα δλδ. Internet έχουμε, γνώσεις έχουμε, δωρεάν sites υπάρχουν, τι καθόμαστε;
« Last Edit: September 29, 2006, 02:30:08 am by marauber » Logged

BOBoMASTORAS
Veteran
Καταστραμμένος

View Profile
deleted
« Reply #72 on: September 29, 2006, 02:34:24 am »

deleted
« Last Edit: June 14, 2015, 21:54:42 pm by BOBoMASTORAS » Logged

Της γενιάς μου βασιλιά,
μην κατέβεις τα σκαλιά.
Πιες αθάνατο νερό
να νικήσεις τον καιρό.

marauber

View Profile
« Reply #73 on: September 29, 2006, 02:45:48 am »

Quote from: BOBoMASTORAS on September 29, 2006, 02:34:24 am
Τα ιντερνετ και τα υπολογιστικα δε μου αρέσουν. Στην οθόνη δε μπορώ να σκεφτώ καθόλου, άσε πολύ σπάσιμο. Επειδή βλέπω κόσμο να ενδιαφέρεται να κανονίσουμε μία μέρα για ένα μίνι τουρνουά σε χαλαρή φάση.

Ούτε εγώ μπορώ να σκεφτώ και να παίξω καλά. Αφαιρούμαι εύκολα, ακούω μουσική όταν παίζω κτλ. Σε πολλά από τα παιχνίδια που έχω παίξει στο yahoogames έχω κάνει τραγικά λάθη Embarrassed Αλλά εντάξει, περισσότερο για την πλάκα γίνεται η όλη φάση. Δεν μπορώ να πω ότι δε μου αρέσει, είναι και η αίσθηση ότι μπορεί να παίξεις με άτομα από την άλλη άκρη του κόσμου που προσωπικά με εξιτάρει.
Για το μίνι τουρνουά εγκρίνω και επαυξάνω, αλλά δεν ξέρω αν θα είμαι εδώ όταν κανονιστεί. Φαντάζομαι ότι θα γίνει μετά τη λήξη της εξεταστικής, γι'αυτό το λέω.

Gostas
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #74 on: September 29, 2006, 03:08:10 am »

Quote from: Καμένος on September 28, 2006, 23:29:34 pm

Διαφωνώ. Για το σκάκι έχουν γραφτεί πιο πολλά βιβλία από οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο. Αν αναλύσει κάποιος θεωριτικά τη ντάμα, πιστεύω πως θα καταλήξει σε κάποια στρατηγική-τρόπο-αλγόρυθμο να βρίσκει τη βέλτιστη κίνηση. Η θεωριτική ανάλυση του σκακιού αναπτύχθηκε από το Διαφωτισμό και πέρα και συνεχίζεται και θα συνεχίζεται... πιστεύω μέχρι να σταματήσει ο άνθρωπος να παίζει.
Στη ντάμα μιλάμε για πιόνια που κάνουν ακριβώς τις ίδιες κινήσεις, ενώ στο σκάκι για 6 διαφρετικά, με διαφορετικούς τρόπους κίνησης, κοψίματος , με ειδικές κινήσεις και ιδιότητες, με διαφορετικές αξίες, εμβέλειες.......

Σχετικά με το πόσες κινήσεις βλέπουν μπροστά οι υπολογιστές, μη νομίζεται ότι μπορούν να δουν και πολλά. Εξετάζουν πολύ περισσότερες περιπτώσεις, αν και έχουν μια ψευτοκρίση τώρα τελευταία, από ότι ένας παίκτης, οι περισσότερες άχρηστες. Ο τρόπος που επιλέγουν είναι κάποια κριτήρια αξιολόγησης της θέσης , προγραμματιζόμενα πάντα άρα ποτέ αντικειμενικά(υλικό, απειλές, καρφώματα, βαριάντες από βιβλιοθήκες,ιστορίες...). Βλέπουν ποια θέση συγκεντρώνει την καλύτερη βαθμολογία και....

Κάτι ακόμα. Είχε πει κάποιος ότι μπορείς να μάθεις ένα πρόγραμμα. Αυτό ισχύει με μικρά προγραμματάκια. για πάρτε το τελευταίο chessmaster.  Undecided . Αν το νικήσεις , ακόμα και αν έρθει κάποτε στην ίδια κρίσιμη θέση θα παίξει κάτι άλλο, γιατί προσθέτι τις ήττες στις βιβλιοθήκες του !!!

Fry:
Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 Go Up Print
Jump to: