• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
May 21, 2025, 07:59:17 am

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
May 21, 2025, 07:59:17 am

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
H Στοά των Off Topic
by Katarameno
[Today at 06:03:19]

Υποβιβασμός Τριφασικής Εγ...
by george14
[Today at 01:21:57]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by Διάλεξις
[Today at 00:22:58]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by Nikos_313
[Today at 00:04:13]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by George_RT
[May 20, 2025, 23:17:11 pm]

Συντελεστής Ισχύος και Πα...
by George_RT
[May 20, 2025, 22:57:56 pm]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Nikos_313
[May 20, 2025, 20:40:35 pm]

Απόψεις για Eurovision 20...
by Katarameno
[May 20, 2025, 20:11:20 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[May 20, 2025, 19:04:59 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by Fraser
[May 20, 2025, 11:00:30 am]

[ΔΥΣ] Γενικές απορίες και...
by tzortzis
[May 20, 2025, 09:34:16 am]

Των συνειρμών το παίγνιο....
by tzortzis
[May 20, 2025, 09:27:46 am]

Αξίζουν οι πτυχιακές εξετ...
by Nikos_313
[May 19, 2025, 21:53:37 pm]

[ΣΦ Ηλ - Μηχ] Αποτελέσματ...
by Nikos_313
[May 19, 2025, 21:50:17 pm]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Nikos_313
[May 19, 2025, 15:23:44 pm]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by Nikos_313
[May 19, 2025, 00:08:58 am]

Hackάραν λογαριασμό Insta...
by Katarameno
[May 18, 2025, 23:58:48 pm]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by Nikos_313
[May 18, 2025, 16:31:20 pm]

[Οπτική] Να επιλέξω το μά...
by tzortzis
[May 18, 2025, 13:04:13 pm]

[Γραφική με Υπολογιστές] ...
by panos98
[May 17, 2025, 22:05:55 pm]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9950
Latest: mourou10
Stats
Total Posts: 1426342
Total Topics: 31697
Online Today: 131
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 6
Guests: 64
Total: 70
John120196
George_RT
tzortzis
Katarameno
mimaki
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads
με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!
THMMY.gr > Forum > Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Τεχνικά Θέματα > Κατασκευές και η... Ηλεκτρολογία στην πράξη. > Ηλεκτρολογικές... απορίες (Moderators: hjalmar, chatzikys) > Πως κάνω debugging σε ηλεκτρολογική εγκατάσταση;
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: [1] 2 Go Down Print
Author Topic: Πως κάνω debugging σε ηλεκτρολογική εγκατάσταση;  (Read 3187 times)
nmpampal
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
Πως κάνω debugging σε ηλεκτρολογική εγκατάσταση;
« on: June 15, 2021, 16:47:27 pm »

Καλησπέρα παιδιά!

Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:
1) Γενικά πως να ξεκινήσω να μαθαίνω να κάνω debugging σε μια ηλεκτρολογική εγκατάσταση σπιτιού;

2) Τι μπορεί να προκαλέσει το "ρίξιμο" μιας ασφάλειας στον πίνακα;
     - Υψηλά ρεύματα; Με ποιον τρόπο αυξάνονται αυτά τα ρεύματα;
     - Γιατί μια προβληματική συσκευή μπορεί να ρίξει την ασφάλεια;

3) Γιατί αν αποσυνδέσω το ground από την πρίζα και μετά βάλω μια ηλεκτρική
     συσκευή η ασφάλεια "πέφτει"; Θεωρήστε ότι η ηλεκτρική συσκευή έχει μικρή ισχύς
     και δεν είναι προβληματική. (Δεν θέλετε να ξέρετε πως το έμαθα αυτό  Cheesy, Γενικά το σπίτι μου το έχω σαν πειραματόζωο)

4) Αφού η πρίζα είναι βραχυκυκλωμένη στο ground πως δουλεύουν οι συσκευές; Δεν θα έπρεπε το ρεύμα να πάει
    φουλ όλο στο ground αφού έχει σχεδόν μηδενική αντίσταση; Μπορείτε να μου το δείξετε αυτό σε ένα σχεδιάγραμμα;

5) Τι άλλα θέματα εκτός από το "πέσιμο" της ασφάλειας μπορεί να συμβούν σε μια ηλεκτρολογική εγκατάσταση
     και πως τα βρίσκω να τα διορθώσω αν είναι εφικτό να τα διορθώσω;

Ευχαριστώ  Smiley
rspappas
WebSlave
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
Re: Πως κάνω debugging σε ηλεκτρολογική εγκατάσταση;
« Reply #1 on: June 15, 2021, 19:21:01 pm »

πριν απ'ολα ολα ολα, δες αν στο πινακα εχεις ΔΔΡ (διακοπτη διαρροης ρευματος), κοινως γνωστο και ως ρελέ προστασίας.
αυτο ειναι η συσκευη που συνήθως εχει ένα διακόπτη και ένα κουμπί που κάνεις "τεστ", και όταν το πατας πεφτει ο διακοπτης/ρελέ και κόβεται η παροχή. συνηθίζεται να ειναι στη κάτω γραμμή ασφαλειών του πίνακα, δίπλα στον γενικό.
αν όχι, ηλεκτρολογο να σου βαλει ΧΘΕΣ.

απο κει και περα. το βασικο debugging που μπορεί να κάνει και μη ειδικευμένος ηλεκτρολογος εγκαταστάτης είναι το εξής
αν πέφτει ασφάλεια μιας συγκεκριμένης γραμμής (όχι δηλαδη ο γενικός ή ο ΔΔΡ), τότε έχεις ήδη συγκεκριμενοποιήσει πολύ τη πηγή του σφάλματος. Αυτό βέβαια προϋποθέτει να ξέρεις πυ πάει η κάθε γραμμή (κάποιες φορες, οι ηλεκτρολογοι εγκαταστατες που κανουν καλα τη δουλεια τους τα γραφουν στον πινακα).
αν πέφτει γενικός ή ΔΔΡ κατευθείαν μόλις τον σηκώνεις, τότε κλείνεις όλους τους διακόπτες των γραμμών, ανοίγεις γενικο/ΔΔΡ, και μετα ανοιγεις εναν εναν τους διακόπτες γραμμών (αφήνοντας ενα διάστημα θα έλεγα κανενα λεπτο ανάμεσα σε διακόπτες). έτσι μπορείς να δεις σε ποια γραμμη ειναι το σφαλμα.
αν πέφτει ο γενικός ή ΔΔΡ σε ανύποπτα χρονικά διαστήματα, τότε θέλει λίγο παραπάνω παρατηρητικότητα, να δεις ποιες συσκευές καταναλώνουν ρεύμα εκείνη τη στιγμή. Κάτι τέτοια ραντομ προβλήματα επίσης συχνά δημιουργούνται όχι απο χαλασμένες συσκευές, αλλά από βλάβες στην εγκατάσταση (πχ υγρασια, φαγωμενα καλωδια, κλπ).

Γενικα, οι απλές ασφάλειες πέφτουν αν υπάρχει ρεύμα μεγαλύτερο της προδιαγραφής τους. Αυτό οφείλεται ή σε πολύ μεγάλη κατανάλωση (να εχει φορτωθει μια γραμμη με πολλες ενεργοβορες συσκευες που δουλευουν ταυτοχρονα) ή σε βραχυκύκλωμα. Αν πέφτει ο ΔΔΡ, σημαίνει ότι υπαρχει βραχυκύκλωμα προς τη γείωση, άρα είτε βλάβη σε κάποια συσκευή είτε στη καλωδίωση.

απο κει και περα, οι υπολοιπες ερωτησεις σου με τρομαζουν και δε θελω να επεκταθω

http://en.wikipedia.org/wiki/Lopadotemachoselachogaleokranioleipsanodrimhypotrimmatosilphioparaomelitokatakechymenokichlepikossyphophattoperisteralektryonoptekephalliokigklopeleiolagoiosiraiobaphetraganopterygon

Caterpillar
Veteran
Επιβεβαρυμένος

View Profile
« Reply #2 on: June 15, 2021, 19:33:12 pm »

Quote from: rspappas on June 15, 2021, 19:21:01 pm

απο κει και περα, οι υπολοιπες ερωτησεις σου με τρομαζουν και δε θελω να επεκταθω
κάτσε να πιάσω εγώ τα άλλα γιατί πιο ενδιαφέροντα είναι αυτά παρά τα σαε ιι που διαβάζω,

Quote from: nmpampal on June 15, 2021, 16:47:27 pm
2) Τι μπορεί να προκαλέσει το "ρίξιμο" μιας ασφάλειας στον πίνακα;
     - Υψηλά ρεύματα; Με ποιον τρόπο αυξάνονται αυτά τα ρεύματα;
     - Γιατί μια προβληματική συσκευή μπορεί να ρίξει την ασφάλεια;
Μπορεί να πέφτει και από μόνη της αν χαλάσει, είχε γίνει στο σπίτι μου και μου είχε σπάσει τα νεύρα μέχρι να ρθει ο μάστορας.
3) Γιατί αν αποσυνδέσω το ground από την πρίζα και μετά βάλω μια ηλεκτρική
     συσκευή η ασφάλεια "πέφτει"; Θεωρήστε ότι η ηλεκτρική συσκευή έχει μικρή ισχύς
     και δεν είναι προβληματική. (Δεν θέλετε να ξέρετε πως το έμαθα αυτό  Cheesy, Γενικά το σπίτι μου το έχω σαν πειραματόζωο)
Δεν νομίζω να ισχύει αυτό που λες, πολλές μπρίζες δεν έχουν ground (κακώς), ακόμα και αυτήν στην Α5 που συνδέουν οι καθηγητές τoν εξοπλισμό τους, έχει ground αλλά πριν τον κορώνα είναι αποσυνδεδεμένο, και δεν έπεφτε τίποτα. Μήπως εσύ έβγαλες τον ουδέτερο αντί ground και έφυγε όλο το ρεύμα στο ground και έπεσε το ρελέ διαροής ?
4) Αφού η πρίζα είναι βραχυκυκλωμένη στο ground πως δουλεύουν οι συσκευές; Δεν θα έπρεπε το ρεύμα να πάει
    φουλ όλο στο ground αφού έχει σχεδόν μηδενική αντίσταση; Μπορείτε να μου το δείξετε αυτό σε ένα σχεδιάγραμμα;
Η μπρίζα ,μπορεί να έχει κάποιους ακροδέκτες στο ground αλλά δεν βρίσκεται υπό τάση σε κανονίκη λειτουργεία το ground, για αυτό δεν φεύγει το ρεύμα προς την γη.  Όταν κάποιο μεταλικό περίβλημα της συσκευής βρεθεί υπό τάση , τότε θα φύγει το ρεύμα προς το ground.

« Last Edit: June 15, 2021, 19:50:26 pm by Caterpillar » Logged

Quote from: kinezos on May 15, 2007, 00:54:29 am
Μάργαρης, εν έτει 2003 "Για να κάνεις μια μεγάλη ανακάλυψη, πρέπει πρώτα να κάνεις μια μεγάλη μαλακία!
Quote from: pentium4 on March 07, 2016, 23:32:28 pm
ότι αξίζει πονάει και είναι δύσκολο
"Το πρόβλημα δεν είναι οι αιώνιοι φοιτητές. Το πρόβλημα είναι οι αιώνιοι συμφεροντολόγοι πολιτικοί (οποιασδήποτε βαθμίδας)."
"Ο άνθρωπος μοιάζει με κλάσμα όπου ο αριθμητής είναι ο πραγματικός εαυτός του και ο παρονομαστής η ιδέα που έχει για τον εαυτό του. Όσο μεγαλύτερος ο παρονομαστής, τόσο μικρότερη η αξία του κλάσματος. Και όσο ο παρανομαστείς διογκώνεται προς το άπειρο, τόσο το κλάσμα τείνει προς το μηδέν."
"Ο καλύτερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον είναι να το εφεύρεις"

nmpampal
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #3 on: June 15, 2021, 20:02:51 pm »

Quote from: Caterpillar on June 15, 2021, 19:33:12 pm
κάτσε να πιάσω εγώ τα άλλα γιατί πιο ενδιαφέροντα είναι αυτά παρά τα σαε ιι που διαβάζω

Αυτά τα σιδεράκια στην μέση δεν είναι το ground? Αυτό δεν είχα συνδέση.

Η μπρίζα ,μπορεί να έχει κάποιους ακροδέκτες στο ground αλλά δεν βρίσκεται υπό τάση σε κανονίκη λειτουργεία το ground, για αυτό δεν φεύγει το ρεύμα προς την γη. 

Α ωραία κατάλαβα γιατί δεν είναι υπό τάση αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί:
Όταν κάποιο μεταλικό περίβλημα της συσκευής βρεθεί υπό τάση , τότε θα φύγει το ρεύμα προς το ground.

Δηλαδή σε αυτό το σχήμα, πως θα βρεθεί το ground υπό τάση αν ακουμπίσω κάποιο μέταλλο στην πρίζα;
Caterpillar
Veteran
Επιβεβαρυμένος

View Profile
« Reply #4 on: June 15, 2021, 20:46:46 pm »

Quote from: nmpampal on June 15, 2021, 20:02:51 pm

Αυτά τα σιδεράκια στην μέση δεν είναι το ground? Αυτό δεν είχα συνδέση.
Θεωτητικά αυτά, είναι αλλά έχω δει πολλά, μπορεί η ηλεκτρολογάρα να έχει συνδέσει εκεί τον ουδέτερο. και την γείωση στην τρύπα.
Α ωραία κατάλαβα γιατί δεν είναι υπό τάση αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί:

Δηλαδή σε αυτό το σχήμα, πως θα βρεθεί το ground υπό τάση αν ακουμπίσω κάποιο μέταλλο στην πρίζα;

Αν ακούμπησεις σε ένα μεταλλικό περίβλημα κάποια τάση τότε θα βρεθεί το ground υπό τάση ή αλλιώς αν βραχυκυκλώσεις την φάση της πρίζας απευθείας με το ground. Το είχα κάνει πέρσυ το δεύτερο, στο σπίτι μου, πέταξε τόξο όταν ακούμπησα στις επαφές τα καλώδια, ευτηχώς δεν έπαθα τίποτα, έπεσε το ρέλε διαροής  κάηκαν μόνο κάτι λάμπες που ήταν αναμένες στο δωμάτιο, πάλι καλά δεν ήταν άλλη συσκευή συνδεδεμένη εκείνη την ώρα. Καλύτερα να μην το κάνει κανείς στο σπίτι του.
« Last Edit: June 15, 2021, 20:51:34 pm by Caterpillar » Logged

Quote from: kinezos on May 15, 2007, 00:54:29 am
Μάργαρης, εν έτει 2003 "Για να κάνεις μια μεγάλη ανακάλυψη, πρέπει πρώτα να κάνεις μια μεγάλη μαλακία!
Quote from: pentium4 on March 07, 2016, 23:32:28 pm
ότι αξίζει πονάει και είναι δύσκολο
"Το πρόβλημα δεν είναι οι αιώνιοι φοιτητές. Το πρόβλημα είναι οι αιώνιοι συμφεροντολόγοι πολιτικοί (οποιασδήποτε βαθμίδας)."
"Ο άνθρωπος μοιάζει με κλάσμα όπου ο αριθμητής είναι ο πραγματικός εαυτός του και ο παρονομαστής η ιδέα που έχει για τον εαυτό του. Όσο μεγαλύτερος ο παρονομαστής, τόσο μικρότερη η αξία του κλάσματος. Και όσο ο παρανομαστείς διογκώνεται προς το άπειρο, τόσο το κλάσμα τείνει προς το μηδέν."
"Ο καλύτερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον είναι να το εφεύρεις"

Solarian
Θαμώνας

View Profile
« Reply #5 on: June 15, 2021, 20:53:46 pm »

...

Στο σύστημα γείωσης δεν συνδέονται τα ενεργά μέρη της συσκευής, δεν είναι όπως το ground που έχουμε σε ενισχυτές στην ηλεκτρονική. Συνδέονται τα μεταλλικά περιβλήματα των διάφορων συσκευών με το σκεπτικό ότι αν για κάποιο λόγο βρεθούν υπό τάση (δηλ. αν το καλώδιο της φάσης κοπεί και ακουμπήσει το εξωτερικό μιας τοστιέρας…) θα περάσει μεγάλο ρεύμα από τη φάση προς τη γη ικανό να ανοίξει τον μικροαυτόματο. Αλλιώς η συσκευή θα παρέμενε υπό τάση μέχρι να την πιάσεις και να πάθεις ηλεκτροπληξία. Βέβαια, ανάλογα με την αντίσταση γείωσης μπορούν να προκύψουν αρκετά μικρά ρεύματα διαρροής που δεν είναι ικανά να ρίξουν τον μικροαυτόματο για αυτό χρειάζεται και ο ΔΔΡ.

Υπάρχουν σχήματα στο βιβλίο του Ντοκόπουλου που παίρνεις σε κάποιο από τα ΣΗΕ.
« Last Edit: June 15, 2021, 20:59:17 pm by Solarian » Logged

Stars melting. Like ice cream, dream, gleam. Nothing seems.
nmpampal
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #6 on: June 15, 2021, 21:03:25 pm »

Quote from: Solarian on June 15, 2021, 20:53:46 pm
Στο σύστημα γείωσης δεν συνδέονται τα ενεργά μέρη της συσκευής, δεν είναι όπως το ground που έχουμε σε ενισχυτές στην ηλεκτρονική. Συνδέονται τα μεταλλικά περιβλήματα των διάφορων συσκευών με το σκεπτικό ότι αν για κάποιο λόγο βρεθούν υπό τάση (δηλ. αν το καλώδιο της φάσης κοπεί και ακουμπήσει το εξωτερικό μιας τοστιέρας…) θα περάσει μεγάλο ρεύμα από τη φάση προς τη γη ικανό να ανοίξει τον μικροαυτόματο. Αλλιώς η συσκευή θα παρέμενε υπό τάση μέχρι να την πιάσεις και να πάθεις ηλεκτροπληξία. Βέβαια, ανάλογα με την αντίσταση γείωσης μπορούν να προκύψουν αρκετά μικρά ρεύματα διαρροής που δεν είναι ικανά να ρίξουν τον μικροαυτόματο για αυτό χρειάζεται και ο ΔΔΡ.

Υπάρχουν σχήματα στο βιβλίο του Ντοκόπουλου που παίρνεις σε κάποιο από τα ΣΗΕ.

Είσαι ωραίος!!!

Άρα αν εγώ ακουμπήσω την πρίζα απευθείας με τα χέρια μου δεν με σώζει το ground σωστά;

Αν ακουμπήσω και τα 2 καλώδια της πρίζας θα ρεύμα λογικά θα περάσει από την γραμμή σε εμένα και μετά ξανά στην γραμμή.
Αν ακουμπήσω το ένα καλώδιο που είναι στην γραμμή, το ρεύμα θα περάσει από εμένα και μέσω του ground πάλι πίσω στην πηγή.

Έχω πιάσει γυμνή πρίζα έτσι με τα χέρια αλλά δεν πέθανα. Ένιωσα όλο το σώμα μου να μουδάζει κάπως, περίεργο συναίσθημα δεν μπορώ να το εξηγήσω.

Επίσης στο σχήμα δεν το έδειξα, αλλά λογικά το ground (η γη) βραχυκυκλώνετε με το - της πηγής αλλιώς δεν θα είναι κλειστό το κύκλωμα του ground.
« Last Edit: June 15, 2021, 21:07:50 pm by nmpampal » Logged
softa
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #7 on: June 15, 2021, 21:16:21 pm »

Το ground δηλαδή το κίτρινο καλώδιο που έχει στην πρίζα είναι συνδεδεμένο με τον ουδέτερο αγωγό  στον μετρητή σου ( ουδετερωγείωση). Ο λόγος είναι ότι άμα έχεις μια διαρροή ρεύματος από κάποια συσκευή ως προς το μεταλλικό περίβλημα της ίδιας συσκευής δηλαδή κάποιο σφάλμα στην συσκευή, επειδή η διαρροή αυτή θα περάσει από το περίβλημα της συσκευής που είναι συνδεδεμένο με το ground (κίτρινο καλώδιο, τα σιδερένια αυτάκια στην πρίζα) και επειδή όπως είπαμε το ground είναι συνδεδεμένο με το ουδέτερο αγωγό στον μετρητή σου και όχι στον πίνακα σου (Ο λόγος σύνδεσης του ground με το ουδέτερο στον μετρητή είναι για να εξασφαλιστεί ότι σίγουρα θα άγει το ground άμα γίνει μια διαρροή). Ο ΔΔΕ(διακόπτης διαφυγής έντασης)  θα ανιχνεύσει αυτή την διαρροή που φεύγει μέσο του περιβλήματος-κίτρινου καλωδίου που καταλήγει στον ουδέτερο στον μετρητή σου (της ΔΕΗ που είναι ). Ο ΔΔΕ στην ουσία σου μετράει τα ρεύματα που μπαίνουν και βγαίνουν από το σπίτι κ άμα δεν είναι ίσα πέφτει ο ΔΔΕ. Δηλαδή αν έχεις μια διαρροή λόγο σφάλματος αυτή η διαρροή θα περάσει από το κίτρινο καλώδιο (ground) και θα καταλήξει στον μετρητή σου και δεν θα περάσει από το ΔΔΕ με αποτέλεσμα το ρεύμα που μπήκε στο σπίτι να μην είναι ίσο με αυτό που βγαίνει. 
« Last Edit: June 15, 2021, 21:39:16 pm by softa » Logged
rspappas
WebSlave
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #8 on: June 15, 2021, 23:27:37 pm »

Φίλε nmpampal, γενικό σχόλιο.
κόψε τις μαλακιες με τα 220V, γιατί δεν αργεί να γίνει η στραβή και να σε κλαίνε οι δικοί σου.
Θέλει προσοχή και σεβασμό η όλη φάση, και όχι δοκιμές και πειραματισμους. Στα ηλεκτρονικά και στα software αυτά περνάνε και είναι και ενδεικνυομενος τρόπος μάθησης. Στις υψηλές τάσεις όχι.

http://en.wikipedia.org/wiki/Lopadotemachoselachogaleokranioleipsanodrimhypotrimmatosilphioparaomelitokatakechymenokichlepikossyphophattoperisteralektryonoptekephalliokigklopeleiolagoiosiraiobaphetraganopterygon

nmpampal
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #9 on: June 15, 2021, 23:34:27 pm »

Quote from: rspappas on June 15, 2021, 23:27:37 pm
κόψε τις μαλακιες με τα 220V, γιατί δεν αργεί να γίνει η στραβή και να σε κλαίνε οι δικοί σου.
Θέλει προσοχή και σεβασμό η όλη φάση, και όχι δοκιμές και πειραματισμους. Στα ηλεκτρονικά και στα software αυτά περνάνε και είναι και ενδεικνυομενος τρόπος μάθησης. Στις υψηλές τάσεις όχι.

Θα το έχω υπόψην μου.

Γιατί όμως δεν πέθανα όταν έπιασα την πρίζα; Ήμουν και μικρός τότε καμιά 10 χρονών νομίζω.
Argirios
Veteran
Επιβεβαρυμένος

View Profile
« Reply #10 on: June 15, 2021, 23:43:37 pm »

Quote from: nmpampal on June 15, 2021, 21:03:25 pm
Έχω πιάσει γυμνή πρίζα έτσι με τα χέρια αλλά δεν πέθανα. Ένιωσα όλο το σώμα μου να μουδάζει κάπως, περίεργο συναίσθημα δεν μπορώ να το εξηγήσω.
Παίζαμε ένα παιχνίδι όταν ήμουνα στο γυμνάσιο που είχε τέσσερις μοχλούς και έπαιζε μία μουσική και όταν σταματούσε η μουσική έπρεπε να πατήσεις το κουμπί στο μοχλό σου, τον τελευταίο τον χτυπούσε ρεύμα. Προφανώς δεν ήταν 220 volt αλλά ήταν ωραία η αίσθηση αν τη συνήθηζες.  Cheesy

Just Me
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #11 on: June 16, 2021, 06:00:11 am »

Quote from: rspappas on June 15, 2021, 23:27:37 pm

Κι εγώ αυτό ήθελα να πω. Παρότι τα τόπικ που ανοίγεις έχουν αρκετό ενδιαφέρον, ειλικρινά αγχώνομαι με τα πειράματα που αναφέρεις. Κάνε τα ίδια με μπαταρία και led σαν το homelab. Δεν πρέπει να κάνεις το τεχνικό σπίτι, ούτε να εφαρμόζεις γνώσεις εργαστηρίων. Στο εργαστήριο, πέρα από το ότι είμαστε διαβασμένοι (καλά, μπορεί και όχι), έχουμε επίβλεψη και, το βασικότερο, η εγκατάσταση είναι άρτια και με δικλείδες ασφαλείας (π.χ. γαλβανική απομόνωση στον πίνακα). Στο σπίτι δεν υπάρχουν αυτά τα μέτρα και πιθανότατα ένα λάθος (δικό σου ή και όχι) να αποβεί μοιραίο. Νομίζω αυτό το ενδεχόμενο είναι πιο κοντά απ' όσο φανταζόμαστε οι περισσότεροι πειραματιζόμενοι.
Δε θέλω να φανεί διδακτικό το ύφος ή ότι σου κάνω υποδείξεις, αλλά αλήθεια αυτό με τα πειράματα θέλει πολλή προσοχή!!!
sent from mTHMMY 
Spiral
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #12 on: June 16, 2021, 10:20:33 am »

« Last Edit: October 12, 2021, 12:15:26 pm by Spiral » Logged
Solarian
Θαμώνας

View Profile
« Reply #13 on: June 16, 2021, 10:44:27 am »

Quote from: Spiral on June 16, 2021, 10:20:33 am
... Στο μαύρο καλώδιο έρχονται τα 220V ενώ από το μπλε το ρεύμα επιστρέφει (γείωση λειτουργίας). ...

Όταν λέμε γείωση λειτουργίας δεν εννοούμε την επιστροφή του ρεύματος από τον ουδέτερο...

Stars melting. Like ice cream, dream, gleam. Nothing seems.
Spiral
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #14 on: June 16, 2021, 10:47:13 am »

ssd
« Last Edit: October 08, 2021, 02:15:00 am by Spiral » Logged
Pages: [1] 2 Go Up Print
Jump to: