Meanwhile...το ΑΠΘ κάνει μπίζνες με το στρατό.

<< < (2/6) > >>

pasxalis:
Quote from: prigio on July 05, 2020, 11:09:00 am

Δεδομένου ότι η Τουρκία όπου και συνορεύουμε έχει εισβάλει σε δύο γειτονικές της χώρες( συρία , ιράκ) και διεξάγει πόλεμο και στην Λιβύη οποιαδήποτε ενέργεια αυξάνει την αμυντική δυνατότητα της χώρας την θεωρώ θετική εξέλιξη.

+100000000

Odysseask:
Τυχαίνει και γνωρίζω από τον κλάδο επειδή ο πατέρας μου είναι υπάλληλος της Miltech και μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι ο λόγος που ο στρατός στρέφεται στο ΑΠΘ είναι γιατί ψάχνουν μλκες για να μην πληρώσουν ότι χρειάζεται.

Αμέτρητες είναι οι φορές που διοικητές και αξιωματικοί στρέφονται σε εταιρείες όπως η Miltech προκειμένου να κάνει επισκευές όταν οι εταιρείες που αρχικώς κατασκεύασαν τα άρματα, πυροβόλα κλπ. ζητούν 15-20 χιλιάδες ευρώ για ένα καλώδιο. Φυσικά και η Miltech σε τέτοια περίπτωση, αν είναι εφικτό να κάνει τη δουλειά (π.χ. μπορούν να βγάλουν το σχέδιο ενός καλωδίου χωρίς το αρχικό που το έχει η εταιρεία που το έφτιαξε αρχικώς και προφανώς θα το δώσει για χρήματα) συνήθως δε θα δώσει το καλώδιο σημαντικά λιγότερο αλλά στην ίδια περίπου τιμή.

Τώρα δε θα μπω σε χαρακτηρισμούς σχετικά με τους στρατιωτικούς, αλλά πολλάκις είναι οι περιπτώσεις όπου θεωρούν ότι θα μπορούσαν να δώσουν και 200-300 ευρώ για ένα καλώδιο γνωρίζοντας ότι έχει αξία χιλιάδων ευρώ (παρομοίως και για κάμερες, επισκευές σε μηχανές κλπ.), δημιουργώντας και το ανάλογο γέλιο φυσικά...

Έχοντας συγκρίνει πολλές φορές εξοπλισμό του ΤΗΜΜΥ με τη miltech, προφανώς όπως περιμένετε με το ζόρι θα μπορούμε να κάνουμε πολύ απλές επισκευές και η δουλειά πιθανότερα - χωρίς με αυτό να θέλω να προσβάλλω κανέναν - θα είναι μπακαλοδουλειά. Τώρα η ελληνική αμυντική βιομηχανία, μια φορά, δεν έχει χρηματοδοτηθεί ποτέ από το ελληνικό κράτος το οποίο δίνει, x2,x3 και x1000 φορές τα χρήματα που θα έδινε εδώ, σε ξένες επιχειρήσεις - νομίζω δε χρειάζεται εδώ να αναλύσουμε και τα ανάλογα σκάνδαλα - οι οποίες με τη σειρά τους δίνουν δουλειές σε επιχειρήσεις όπως η Miltech.

Με αυτό δε λέω φυσικά ότι είναι βασικός σκοπός να ξεκινήσει η χρηματοδότηση στον κλάδο από το ελληνικό κράτος γιατί μια φορά τα χρήματα που σπαταλάμε για το στρατό δεν είναι για την προστασία του ελληνικού λαού (και ας μην πάμε εκεί), αλλά για να συνειδητοποιούμε ότι το εγχείρημα της σύνδεσης των πανεπιστημίων με τον ανάλογο κλάδο θα είναι εφικτός μόνο όταν υπάρχουν επιχειρήσεις που να μπορούν να τα χρηματοδοτούν. Τώρα οι δουλειές που θα μπορούσαμε να πάρουμε από το στρατό (από καλωδιώσεις μέχρι θωρακίσεις, στρατιωτικές κάμερες, πυροβόλα όπλα et cetera) είναι κατά κύριο λόγο εξειδικευμένες. Αφορούν συνήθως προϊόντα μοναδικά, που δεν παράγονται μαζικά, που απαιτούν ποιότητα και ακρίβεια που δε χρειάζεται το μέσο βιομηχανικό προϊόν - έχουν δηλαδή συνήθως ιδιαίτερη τεχνολογία και τρόπο κατασκευής - δεν θα αποτελούν δηλαδή εκπαίδευση για το μέσο μηχανικό και φοιτητή εκτός και αν έχει σκοπό να δουλέψει στον πολύ συγκεκριμένο κλάδο και να κάνει όμως και την ίδια δουλειά. Δεν είναι δηλαδή ότι θα μάθει κάτι και θα μπορεί να κάνει μια πληθώρα από διαφορετικές δουλειές αλλά θα εξειδικευτεί σε κάτι πολύ συγκεκριμένο.

Και εδώ για όσους ορεύονται δε ξέρω και εγώ τι λόγο της οποιαδήποτε σύνδεσης των πανεπιστημίων με τον κλάδο, κατανοώντας ότι πολλούς δε σας ενδιαφέρει και οποιαδήποτε ευθύνη μπορεί να έχει ο επιστήμονας, ας αναλογιστούν ότι μια φορά δεν υπάρχει καμία σημαντική κρατική χρηματοδότηση για έρευνα σε τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην υγεία, στην τηλεπικοινωνία, ηλέκτρονική, ενέργεια κλπ. κλπ., τεχνολογίες δηλαδή που - και αφήνοντας στην άκρη του τι σημαίνουν για τον άνθρωπο - να μπορούν να προσφέρουν πολλές περισσότερες πιθανότητες για επαγγελματική αποκατάσταση και 'ανέλιξη'. Αν δηλαδή στόχος είναι το να μπορούμε να βγάλουμε όσο περισσότερα χρήματα γίνεται από πτυχίο μας και δεδομένου ότι η Ελλάδα αν και συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές ενέργειες του ΝΑΤΟ είναι πολλά έτη μακριά από το να στήσει μια τέτοια βιομηχανία, να μπορεί το κράτος μας να αποκτήσει τέτοιου είδους εθνική ανεξαρτησία ώστε να ασκεί η ίδια και για το συμφέρον της και μόνο ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ώστε να χρηματοδοτεί και την ανάλογη βιομηχανία και να παρέχει θέσεις εργασίας, μέχρι τότε προσωπικά πιστεύω θα έχω φτάσει τα 40 τουλάχιστον, αν ήταν το εγχείρημα να ξεκινήσει αύριο.

Αυτή η είδηση και σας το λέω με βεβαιότητα, δεν είναι τίποτα άλλο από την προσπάθεια στρατιωτικού να γλιτώσει χρήματα και συγκεκριμένων πανεπιστημιακών να κάνουν όνομα πάνω σε μπακαλοδουλειές. Τώρα ξέρω ότι όταν η συζήτηση 'κομμουνιστίζει' ορισμένοι δεν μπορείτε να αναπνεύσετε λόγο της αριστερή ιδεολογικής ηγεμονίας, αλλά ειλικρινά σας ρωτώ και αναλογιστείτε ότι οι περισσότεροι είστε φοιτητές που θα βγείτε στην αγορά εργασίας μέσα στα επόμενα χρόνια, δε θα ξεκινήσετε ως επιχειρηματίες, αν θέλετε να μείνετε εδώ θα ψάξετε για δουλειά στις εταιρείες που ήδη υπάρχουν εδώ, τώρα, μια τέτοια προσπάθεια σύνδεσης των πανεπιστημίων με αυτό τον κλάδο εσάς θα σας ωφελούσε με κανέναν τρόπο;

Odysseask:
Quote from: pasxalis on July 05, 2020, 11:42:36 am

Όλα αυτά είναι υποθέσεις και στηρίζονται στο γεγονός ότι "ο πατέρας σου είναι υπάλληλος της Milltech "


Κατανοώ ότι οι γνώσεις και η άποψη του καθενός από τον ιδιωτικό τομέα αποκτούν κύρος με βάση το μισθό του καθενός επομένως γεγονότα που γνωρίζω από τον πατέρα μου παρόλο τον τίτλο του ως Project Manager δε θα δίνουν βάση σε πολλούς εδώ. Για αυτό ακούστε το θείο μου τότε, ιδρυτή και CEO μέχρι προσφάτως της Miltech, που όπως βλέπετε από αυτά που λέει και θέλει να προωθήσει με στόχο την ανάπτυξη της επιχείρησής του δε συμμερίζεται τις πολιτικές μου απόψεις καθόλου. Και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

http://www.youtube.com/watch?v=g8X9xahDcqM

Ωστόσο οι στρατόκαβλοι δημοσιογράφοι του @$%# του militaire γενικά δημιουργούν ιδιαίτερο γέλιο  :D  (και θλίψη...)

Labros:
Νομίζω είναι ουσιαστικό το να κατανοήσουμε τον κόσμο στον οποίο βρισκόμαστε και όχι σε αυτόν που θα θέλαμε να βρισκόμαστε. Θεωρώ πολύ σωστές τις απόψεις περί ηθικής και χρημάτων αλλά τόσα χρόνια το μόνο που ακούγεται σε ότι γίνεται είναι ένα, ναι μεν αλλά. Νομίζω πως πρέπει να γίνουμε λίγο πιο "ανήθικοι" (ή τέλος πάντων να πάψουμε να παρουσιάζουμε την έλλειψη πρωτοβουλιών και ανάπτυξη οποιουδήποτε είδους βιομηχανίας ώς ηθική και ανθρωπισμό), για να μπορέσουμε να γίνουμε και πιο αυτόνομοι και να κάνουμε τις δικές μας επιλογές σαν κράτος και να μην είμαστε πάντα οι αξιοπρεπείς ζητιάνοι υποστήριξης.

Ακόμα και στον τομέα της ενέργειας οι χώρες της ευρώπης που "επέβαλλαν" την κάλυψη του 30% της ενέρειας από ΑΠΕ μέχρι το 2030 είναι και οι πρώτες στην παραγωγή εξοπλισμού για ΑΠΕ.

Γενικότερα είτε είσαι αριστερός, κομμουνιστής, σοσιαλιστής, κεντρόος, δεξιός, εθνικιστής είτε όποια άλλη ιδεολογία σε εκφράζει και υποστηρίζεις, υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα στην Ελλάδα. Παράγουμε πτυχιούχους για τους οποίους ξοδεύονται χρήματα από το κράτους τους οποίους δεν μπορεί να αξιοποιήσει για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Τουλάχιστον είμαστε από τους καλύτερους σε εξαγωγές σε αυτόν τον τομέα.

Odysseask:
Συμφωνώ και η εθνική ανεξαρτησία είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για την ευημερία της εργατικής τάξης ενός πιθανού σοσιαλιστικού κράτους. Δεν είναι δηλαδή ότι οι κομμουνιστές είναι αρνητικοί σε ενέργειες που μπορούν να μας κάνουν πιο ανεξάρτητους. Το αντίθετο μάλιστα αν αναλογιστούμε ποιοι φέρνουν τη μεγαλύτερη αντίδραση στις συμφωνίες που μας κάνουν όλο και πιο εξαρτημένους από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Για αυτό και έγραψα πολύ συγκεκριμένα να μην μπούμε σε κόπο καν εδώ να κάνουμε λόγο για ζητήματα ηθικής, ευθύνης του επιστήμονα et cetera. Ας αναλογιστούμε αντίθετα ποιοι είμαστε και τι θέλουμε. Προσωπικα σκοπέυω την ίδια περίοδο του χρόνου, αν όχι κανα εξάμηνο μετά, να έχω πάρει το πτυχίο μου. Δεδομένου, λοιπόν, ότι οι φοιτητές του σήμερα θα ψάχνουμε δουλειά μέσα στα επόμενα χρόνια, δε βλέπω ιδιαίτερο νόημα να επικροτούμε ενέργειες που δεν ανοίγουν ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση στη χώρα, δεν προωθούν την ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας ενώ αντίθετα απλά οδηγούν στην εισαγωγή ξένου κεφαλαίου με ότι αυτό συνεπάγεται υπό τα ίδια πλαίσια που έχει αυτό γίνει και στην υπόλοιπη βιομηχανία όπως το έχουμε δει ειδικότερα τα τελευταία χρόνια - τώρα αν κανείς θεωρεί τόσο ελπιδοφόρες πρακτικές σε εταιρείες κολοσσούς που απλά ψάχνουν φτηνά χέρια, τι να πω. Εδώ η συζήτηση ίσως ξεφεύγει και θα απαιτούσε καλύτερα οικονομική και κοινωνιολογική ανάλυση που δεν μπορούμε να κάνουμε (ας μείνει καλύτερα δλδ κανείς ως προς αυτά στις πολιτικές του απόψεις) για αυτό και θεωρώ ότι αξίζε τέτοιες ενέργειες όπως περιγράφονται στο αρχικό άρθρο να μην τις υπεραναλύουμε αλλά να τις βλέπουμε ως είναι και τι σημαίνουν για εμάς ως φοιτητές και οσονούπω μηχανικοί.

Πολλοί θα έρθουν και θα πουν ότι πάλι υπερβάλλουμε, είμαστε αρνητικοί, για ακόμη μια φορά δε θέλουμε την "ανάπτυξη" κλπ. κλπ. Συγγνώμη αλλά γιατί όποτε και αν κάνει μια συνεργασία πανεπιστήμιο με επιχειρήσεις, με το στρατό, με το δημόσιο, με ξένες χώρες θεωρούμε κατευθείαν ότι αυτό φέρνει μόνο θετικά αποτελέσματα, ότι είναι σίγουρα μια συνεργασία που ευνοεί τους φοιτητές και όχι ότι κάποιοι, νόμιμα ή παράνομα, απλά τα παίρνουν χοντρά για να παρέχουν σε ιδιώτες, στο στρατό ή αλλού φτηνό προσωπικό και έρευνα που δίνουν ελάχιστες ικανότητες προσωπικής ανέλιξης, όπως δηλαδή έχουμε δει σε χιλιάδες πρακτικές, διπλωματικές και προγράμματα όπου φοιτητές δούλεψαν σκληρά για καθόλου χρήματα χωρίς να μάθουν τίποτα ουσιαστικό, μόνο και μόνο για βάλουν μια παραπάνω φράση στο βιογραφικό με αμφιλεγόμενη την προσφορά στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Και όχι τίποτα άλλο, αλλά εκείνοι που τους ενοχλεί περισσότερο από όλους το δημόσιο, ο κρατισμός και και, λες και ζούνε σε μια χώρα που δεν είναι πασίγνωστη για τα σκάνδαλα με τους κρατικοδίαιτους, όποτε ακούνε επιχειρηματική, στρατιωτική κλπ. δραστηριότητα στα πανεπιστήμια αμέσως να ευχαριστήσουν το αόρατο χέρι για το καλό που τους έκανε χωρίς πιθανότερα να έχουν ιδέα τι σημασία έχει η κάθε συνεργασία του πανεπιστημίου για τους ίδιους.

Προσωπικά όταν βλέπω σε τέτοια γεγονότα, η πρώτη αντίδραση ορισμένων να είναι αυτή, δεν μπορώ παρα να γελάω:
Quote from: prigio on July 05, 2020, 04:38:18 am

Πολύ θετική εξέλιξη

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page