• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
January 01, 2026, 09:45:31 am

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία
  
  Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY
  
  Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther
  
Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
January 01, 2026, 09:45:31 am

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
Τελευταία μέρα του χρόνου...
by RivenT
[December 31, 2025, 20:45:02 pm]

Dj Sets
by Nikos_313
[December 31, 2025, 18:06:22 pm]

Kiroi_Senko, Zoo, κλπ
by PolarBear
[December 31, 2025, 11:43:41 am]

[Τεχνικές Βελτιστοποίησης...
by PolarBear
[December 31, 2025, 11:42:24 am]

Νέος Επίκουρος Καθηγητής:...
by Μπιγκόνια
[December 30, 2025, 13:16:06 pm]

Εξετάσεις Μαθήματα 1ου Εξ...
by PolarBear
[December 30, 2025, 11:20:08 am]

[Ψηφιακά Συστήματα ΗW σε ...
by sassi
[December 30, 2025, 09:40:40 am]

[Πυρηνική Τεχνολογία] Γεν...
by Nikos_313
[December 29, 2025, 10:07:14 am]

Των συνειρμών το παίγνιο....
by Μπιγκόνια
[December 26, 2025, 15:03:19 pm]

Κρίση στην Ουκρανία
by Σουλης
[December 26, 2025, 11:36:36 am]

[Τεχνικές Σχεδίασης με Η/...
by tony stank
[December 25, 2025, 22:30:47 pm]

Περι του περμα μπαν στο Κ...
by The Web
[December 25, 2025, 19:51:20 pm]

[Λογισμός Ι] Γενικές απορ...
by Nikos_313
[December 25, 2025, 18:02:19 pm]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Nikos_313
[December 25, 2025, 17:33:51 pm]

Ποινές Μελών
by Nikos_313
[December 25, 2025, 14:36:06 pm]

ΟΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΚΑ...
by Aris★
[December 25, 2025, 13:48:30 pm]

[ΥΜΕΣ] Γενικές απορίες,ασ...
by Nikos_313
[December 24, 2025, 10:11:47 am]

[ΣΗΕ Ι] Γενικές απορίες κ...
by Διάλεξις
[December 22, 2025, 23:35:20 pm]

Σαν Σήμερα...
by tartoufos
[December 22, 2025, 23:30:02 pm]

[Δ.Υ.Σ.]Να επιλέξω το μάθ...
by Nikos_313
[December 21, 2025, 20:40:14 pm]
Στατιστικά
Members
Total Members: 10272
Latest: mark123456
Stats
Total Posts: 1429721
Total Topics: 31881
Online Today: 785
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 07:47:49 am)
Users Online
Users: 2
Guests: 324
Total: 326
Belafonte
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

THMMY.gr > Forum > Μαθήματα Βασικού Κύκλου > 6o Εξάμηνο >  Μαθήματα Επιλογής > Διατάξεις Υψηλών Συχνοτήτων (Moderators: Nikos_313, Tasos Bot) > [Δ.Υ.Σ.]Να επιλέξω το μάθημα?
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Pages: 1 [2] Go Down Print
Author Topic: [Δ.Υ.Σ.]Να επιλέξω το μάθημα?  (Read 7974 times)
Φασολάκια με Πρόβειο
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr
*****
Posts: 703



View Profile
Re: [Δ.Υ.Σ.]Να επιλέξω το μάθημα?
« Reply #15 on: February 21, 2022, 20:29:30 pm »

Quote from: Caterpillar on February 21, 2022, 20:25:52 pm
δεν έχω πάρει το μάθημα, αλλά έχω δει το υλικό του, δεν θέλει καμία γνώση από τηλεπ ι.
Ας το επιβεβαιώσει και κάποιος που το πήρε.

Δεν θέλει γνώσεις από τηλεπ 1. Θέλει όμως από πεδίο.
Logged

Rick Deckard
Veteran
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr
******
Gender: Male
Posts: 898


Finished.


View Profile
Re: [Δ.Υ.Σ.]Να επιλέξω το μάθημα?
« Reply #16 on: February 21, 2022, 20:31:03 pm »

Δεν θέλει γνώσεις Τηλεπ 1. Θέλεις μόνο βασικές έννοιες πεδίου.
Το μάθημα είναι από τα καλύτερα του κορμού, είμαι φουλ ηλεκτρονικάριος και την πάλεψα άνετα. Αν δεν ξέρετε τι να πάρετε πέρα από αλγόριθμους, προτείνω αυτό 100%
Logged

Quote
No, four! Two, two, four! And noodles.
phantomduck
Ανερχόμενος/Ανερχόμενη
**
Gender: Female
Posts: 93


my neck,my back, my anxiety attack


View Profile
Re: [Δ.Υ.Σ.]Να επιλέξω το μάθημα?
« Reply #17 on: February 22, 2022, 02:24:00 am »

δεν θέλει γνώσεις τηλεπ 1, θέλει βασικές έννοιες πεδίου το μάθημα αλλά δεν έχει σχέση με τη δυσκολία των πεδίων (στα πρώτα μαθήματα κάνει μια επανάληψη εννοιών πεδίου και στη συνέχεια προχωράει στην ύλη του μαθήματος). προσωπική μου γνώμη για το μάθημα, από τα καλύτερα του 6ου εξαμήνου, αν όχι το καλύτερο. μελετάτε μικροκυματικές διατάξεις όπως κυματοδηγούς, μικροταινίες και  γραμμές μεταφοράς. το βιβλίο είναι πολύ φιλικό προς τον αναγνώστη και τα εξηγεί αναλυτικά. όσο για το εργαστήριο δυστυχώς την περσινή χρονιά ήταν online οπότε δεν γνωρίζω τι γίνεται στο δια ζώσης. ο γιούλτσης κάνει πολύ ωραίο και αναλυτικό μάθημα, και είναι πάντα βοηθητικός. για την εξεταστική, υπάρχει πολύ και καλό υλικό από το οποίο μπορείτε να διαβάσετε.
Logged
MajorTom
Veteran
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr
******
Gender: Male
Posts: 1198


God's got a sick sense of humor.


View Profile
Re: [Δ.Υ.Σ.]Να επιλέξω το μάθημα?
« Reply #18 on: January 21, 2023, 16:15:18 pm »

Το μάθημα ήταν 2η μου επιλογή γιατί δε με ενδιέφερε ο τηλεπικοινωνιακός τομέας, οπότε μεταξύ των τριών (δικτύων, μηχανές κι αυτού) επέλεξα το lesser of three evils. Ως προς την εξέταση δεν απογοήτευσε καθόλου. Χρειάζεται περίπου 2 εβδομάδες ενασχόλησης αν θέλεις να γράψεις πολύ καλό βαθμό (αφιέρωσα λιγότερο χρόνο και πήγε εξίσου καλά), το βιβλίο είναι καλογραμμένο και τα θέματα των εξετάσεων παρόμοιας λογικής. Από κει και πέρα, σαν αντικείμενο δεν το βρήκα καθόλου ενδιαφέρον. Δεν ξέρω αν φταίει στο ότι δεν ήμουν του τηλεπικοινωνιακού τομέα. Οι διαλέξεις είναι το κλασικό στιλ του Γιούλτση, αρκετά αναλυτικός, φαντάζομαι χρήσιμες για όποιον θέλει να εμβαθύνει στα θέματα που πραγματεύεται (κυματοδηγούς, γραμμές μεταφοράς κλπ), αν σε ενδιαφέρει παρόλα αυτά απλά να γράψεις στο τέλος δεν είναι αναγκαίες. Έχει 2 εργαστήρια (δεν είχε διευκρινιστεί πέρσι αν ήταν υποχρεωτικά) στο 1 ασχολείσαι με τις κεραίες και στο άλλο με τους κυματοδηγούς και στο τέλος υποτίθεται χρειάζεται να υποβάλεις μία απλή αναφορά (δεν ελέγχθηκε πέρσι). Αν είναι υποχρεωτικά, you've no choice, αν δεν είναι παρακολούθησέ τα δε χάνεις κάτι. Βλέπεις λίγο πως λειτουργεί και ο φασματογράφος. Όσον αφορά τις απαιτούμενες γνώσεις από πεδίο, ελάχιστες. Ό,τι χρειάζεσαι το έχεις μαζί σου. Εξάλλου στην εξέταση, εκτός laptop και κινητού, μπορείς να πάρεις μαζί σου τα πάντα.



TL;DR, αν ψάχνεις 2ο επιλογής, παρ'το. Δεν είναι απαραίτητη η παρακολούθηση, δε χρειάζεται τρελή ενασχόληση, σχετικά εύκολο για βαθμό.
« Last Edit: January 21, 2023, 16:17:47 pm by MajorTom » Logged

Το πε παλιά κι ο μάγκας που δήλωσε Θεός
Χωρίς αγάπη όλους ο διάολος θα σας πάρει...
Θιασώτης
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη
***
Posts: 144



View Profile
Re: [Δ.Υ.Σ.]Να επιλέξω το μάθημα?
« Reply #19 on: June 15, 2023, 21:11:51 pm »

Μεγάλο ψέμα ότι το μάθημα αυτό δεν χρειάζεται Πεδίο. Ναι, μέχρι το πρώτο κεφάλαιο, τις γραμμές μεταφορών, δεν χρειάζεται, βολικό το Smith και με λίγη εξάσκηση το πιάνεις. Για να καταλάβεις όμως το οτιδήποτε από κυματοδηγούς και κεραίες, είναι απαραίτητη η κατανόηση Πεδίου. Μπορεί να περνιέται και χωρίς, αλλά για κατανόηση πέρα από γραμμές μεταφορών, και όχι απλά να αποστηθίζεις τύπους (ή μάλλον να τους γράφεις στο τυπολόγιο) και να μαθαίνεις μεθοδολογίες, θέλεις γνώσεις πεδίου.
sent from mTHMMY  
Logged
Nikos_313
Administrator
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr
***
Posts: 3217



View Profile
Re: [Δ.Υ.Σ.]Να επιλέξω το μάθημα?
« Reply #20 on: December 21, 2025, 20:40:14 pm »

Παρατήρησα ότι δεν έγραψα ποτέ την άποψη μου για αυτό το μάθημα, ενώ το έχω δώσει και το πέρασα κανονικά τα προηγούμενα χρόνια...

Γενικά:
Το μάθημα αποτελεί μια εφαρμογή των κυμάτων ΤΕΜ και κυμάτων υψηλών συχνοτήτων γενικότερα σε τηλεπικοινωνιακές διατάξεις. Ουσιαστικά, αρχικά μαθαίνεις την ανάλυση των κυκλωμάτων με την βοήθεια των διαγραμμάτων Smith. Μετά, γίνεται μελέτη των κυματοδηγών όπου έχουμε διάδοση κύματος με διαμορφώσεις κυμάτων ΤΕ και ΤΜ, επίπεδες γραμμές μεταφοράς (ταινίας), συντονισμένα κυκλώματα (αντηχεία, διηλεκτρικοί συντονιστές). Η ύλη περιλαμβάνει και την προσαρμογή που ουσιαστικά είναι μια περεταίρω εφαρμογή του διαγράμματος Smith και τέλος τις στοιχειοκεραίες.
Αρχικά, ο Γιούλτσης για να επιλέξετε το μάθημα θα σας πει ότι δεν χρειάζεται να ξέρετε πεδίο, κάτι που ισχύει στα αρχικά κομμάτια της ύλης (κυρίως για το διάγραμμα Smith), αλλά θα εμφανιστεί φουλ το πεδίο στις στοιχειοκεραίες και τις διπολικές κεραίες πιο μετά στο μάθημα, και εκεί θα καταλάβετε ότι αυτό που έλεγε δεν ήταν αλήθεια  Tongue
Το μάθημα είναι υποχρεωτικό για τον τομέα τηλεπ, άχρηστο για τον τομέα ηλεκτρονικής τολμώ να πω και λίγο χρήσιμο (κυρίως για τα κύματα) στον τομέα ενέργειας (αν και θα επιζήσετε και χωρίς αυτό).

Διαλέξεις:
Οι διαλέξεις ήταν πολύ καλά οργανωμένες ακριβώς το ίδιο στυλ με το πεδίο 1, ασκήσεις και θεωρία. Στην χρονιά μου τις έκανε τις διαλέξεις ο κύριος Γιούλτσης ο οποίος τα εξηγούσε όλα πολύ αναλυτικά και προσπαθούσε να απαντάει σε οποιαδήποτε ερώτηση υπήρχε μέσα στο μάθημα. Γενικά, οι διαφάνειες τις θεωρίας δεν με βοήθησαν όσο με βοήθησε το βιβλίο του καθηγητή στο διάβασμα της θεωρίας. Αντιθέτως, οι διαφάνειες των ασκήσεων ήταν πολύ καλές και στοχευμένες για το διάβασμα της εξεταστικής.

Εργαστήριο:
Το εργαστήριο γινόταν στην Βεργίνα και δεν θυμάμαι πάρα πολλά από αυτό... Γινόντουσαν δύο εργαστηριακές ασκήσεις. Παίρναμε κάποιες μετρήσεις σε παλμογράφους με την μετάδοση κύματος από όσο θυμάμαι μεταξύ δύο κεραιών και γράφαμε μια αναφορά σε ομάδες των τριών. Γενικά, αρκετά εύκολο εργαστήριο και αρκετά οργανωμένο από τον κύριο Ζάχαρη.

Εργασίες:
Οι εργασίες ήταν κανονικής δυσκολίας. Ήθελε καλή γνώση Matlab και αρκετή ενασχόληση βεβαία για να τις βγάλεις. Από όσο θυμάμαι τα deadlines ήταν αρκετά ευέλικτα και τα αρχεία Matlab που είχε ο Γιούλτσης στο elearning ήταν αρκετά κατατοπιστικά. Ο βαθμός δεν ανακοινώνεται, αλλά αν στείλεις email ο Γιούλτσης θα σου πει πώς τις βαθμολόγησε. Γενικά, η συνεννόηση με τον καθηγητή είναι η καλύτερη δυνατή σε αυτό το μάθημα  NotWorthy

Εξετάσεις:
Το διάβασμα των εξετάσεων το έκανα από ασκήσεις και παλιά θέματα που είχε ήδη λυμένα ο Γιούλτσης. Το υλικό όπως είπα ήταν πολύ καλά οργανωμένο και τα περισσότερα παλιά θέματα είχαν λύσεις από τον διδάσκοντα. Γενικά, υπήρχε μια τυποποίηση στα παλιά θέματα (προσοχή όχι επανάληψη) ώστε να εξετάζεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της ύλης. Πάντα έπεφτε: ένα θέμα (ή δύο, αν εξέταζε προσαρμογή) με χρήση διαγράμματος Smith, ένα θέμα κυματοδηγούς (μερικές φορές εναλλαγή με αντηχεία) και ένα θέμα στοιχειοκεραίες (πάντα). Η βαθμολογία ήταν αρκετά καλή, αν αφιέρωνες βεβαία την προσπάθεια που αναλογεί στο μάθημα. Το διάβασμα για το μάθημα έμενα μου πήρε μεταξύ 2-3 εβδομάδες συνολικά.

All in all:
Δυσκολία μαθήματος 8/10
Οργάνωση μαθήματος από καθηγητή 10/10
Συνεννόηση με καθηγητή 10/10
Χρησιμότητα μαθήματος (για τομέα ενέργειας) 6/10

Γενικά, αν θες απλά να περάσεις ένα μάθημα και δεν είσαι λάτρης του πεδίου, μακριά. Αν σου άρεσε το πεδίο πάρτο και θα περάσεις καλά.  Smiley
« Last Edit: December 21, 2025, 20:46:01 pm by Nikos_313 » Logged
Pages: 1 [2] Go Up Print
Jump to:  

Powered by SMF | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
Scribbles2 | TinyPortal © Bloc | XHTML | CSS
Loading...