• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
May 09, 2025, 16:44:32 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
May 09, 2025, 16:44:32 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
[Τεχνικές Βελτιστοποίησης...
by okan
[Today at 16:44:16]

[Poll] Λύση για το θεμα τ...
by Nikos_313
[Today at 16:35:06]

[Ηλ.Μηχανές Ι] Γενικές απ...
by Nikos_313
[Today at 10:13:41]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[Today at 10:12:48]

Των συνειρμών το παίγνιο....
by Nikos_313
[May 08, 2025, 22:20:44 pm]

[ΔΣΗΕ] Γενικές απορίες, α...
by Nikos_313
[May 07, 2025, 22:40:55 pm]

[ΑΡΑΓΕ - Attack] Για τι π...
by Aris★
[May 07, 2025, 21:47:46 pm]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by Nikos_313
[May 07, 2025, 21:10:54 pm]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by Nikos_313
[May 07, 2025, 21:10:16 pm]

AUTh Gambit
by DarkMagiK06
[May 07, 2025, 13:32:32 pm]

Erasmus Πληροφορίες & Εμπ...
by Juror8
[May 07, 2025, 12:08:27 pm]

[Η/Μ Πεδίο ΙΙ] Γενικές απ...
by Nikos_313
[May 06, 2025, 21:22:47 pm]

Χρόνια πολλά AI και Nikos...
by Mr Watson
[May 06, 2025, 17:28:07 pm]

Ποιον δίσκο ακούσατε πάνω...
by Katarameno
[May 06, 2025, 17:15:01 pm]

Κινητοποίηση στον Ρέκανο ...
by okan
[May 06, 2025, 12:56:59 pm]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Nikos_313
[May 06, 2025, 11:17:15 am]

Τι βλέπετε αυτήν τη στιγμ...
by Katarameno
[May 05, 2025, 01:01:19 am]

[ΣΑΕ ΙΙ] Γενικές απορίες ...
by Nikos_313
[May 04, 2025, 23:07:01 pm]

Μέλος του μήνα - Απριλιος...
by Nikos_313
[May 04, 2025, 20:34:36 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[May 04, 2025, 20:33:02 pm]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9952
Latest: Yamal
Stats
Total Posts: 1426116
Total Topics: 31682
Online Today: 140
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 21
Guests: 98
Total: 119
athena_apo
chatzikys
lefterish
Βασιλης
tokamania
Nekt
Nikos_313
Mimis2003
malogeor
bit11
chriskazakos
diamantisg
panz
alexiosmara
dimitris_diotis
Rithan
alexfot
gkougeor
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Για ανανέωση (ή προσθήκη νέου) avatar, πρέπει η μεγαλύτερη διάσταση της εικόνας να είναι 110 pixels.
THMMY.gr > Forum > Μαθήματα Κύκλου Ηλεκτρονικής & Υπολογιστών  > 8ο Εξάμηνο > Επιχειρησιακή Έρευνα > [Επιχειρησιακή Έρευνα Ι] Να επιλέξω το μάθημα ;
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 [2] Go Down Print
Author Topic: [Επιχειρησιακή Έρευνα Ι] Να επιλέξω το μάθημα ;  (Read 9476 times)
tigriss
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
Re: [Επιχειρησιακή Έρευνα Ι] Να επιλέξω το μάθημα ;
« Reply #15 on: March 04, 2021, 23:56:08 pm »

ειναι φουλ οικονομιστικο το μαθημα ή εχει και καποιο ενδιαφερον περα απ αυτο?
vasiliki_97
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #16 on: March 05, 2021, 00:08:13 am »

Quote from: tigriss on March 04, 2021, 23:56:08 pm
ειναι φουλ οικονομιστικο το μαθημα ή εχει και καποιο ενδιαφερον περα απ αυτο?
Δεν μιλας για οικονομικες εννοεις αλλα ψαχνεις βελτιστες λυσεις  ,η υλη ειναι μεθοδος Simplex,αλγοριθμος Branch & Bound,Μαρκοβιανες αλυσιδες γραφους(Prim,Kruskal,Dijkstra),Ουρες, Αν σε ενδιαφερει να ασχοληθεις με  τα παραπανω,επιλεξε το!
25thOfMarch
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #17 on: July 05, 2021, 12:09:35 pm »

Μια γνώμη για όσα παίχτηκαν στο εαρινό 2021:

Αρχικά, η εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση σε όλα σχεδόν τα μαθήματα είναι sad. Η επιχειρησιακή έρευνα δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα. Ο κ.Παπαλάμπρου έκανε μάθημα με ανάγνωση του βιβλίου που προτείνει και ενώ κάποιοι συνάδελφοι του πρότειναν τουλάχιστον τις ασκήσεις να τις κάνει "γραπτά" και να μας εξηγεί πάνω κάτω τι κάνει, απλά τις έκανε ανάγνωση μέσα από pdf. Ένα μάθημα που δεν μπόρεσα με ευκολία να το παρακολουθήσω εξ αποστάσεως καθώς ήταν πολύ βαρετός ο τρόπος διδασκαλίας. Είχε 2 προαιρετικές εργασίες το μάθημα: μια σε gurobi/AMPL και μια παρουσίαση ενός Paper Που το επιλέγεις σε συνεργασία με τον καθηγητή. Η 1η ήταν φουλ ανοργάνωτη από την άποψη ότι καλούμασταν να προγραμματίσουμε σε μια γλώσσα που απλά έπρεπε να καταφύγουμε σε συναδέλφους από την Ινδία για να βγάλουμε άκρη, και δεν υπήρχε αρκετό φιντμπακ από τον καθηγητή. Η μέτρια προς δύσκολη εργασία καθώς υπήρχαν ασάφειες που λύνονταν μέχρι και τελευταία στιγμή στο μάθημα. Η 2η ήταν πιο εύκολη καθώς απλά έκανες ένα power point και το παρουσίαζες, απλά μετά σου έκανε ερωτήσεις πάνω στην παρουσίαση οπότε δεν σε έπαιρνε να είσαι τσολιάς. Έδιναν κάποιες μονάδες προσθετικές, αλλά δεν είμαι σίγουρος πως τις έδινε. Τέλος, η εξέταση φέτος είχε 4 θέματα εκ των οποίων τα 3 ήταν εύκολα προς μέτρια και ένα μέτριο προς δύσκολο θέμα. Finally, το μάθημα άμα το θέλετε για τα ects θα δυσκολευτείτε να το παρακολουθήσετε αλλά άμα έχετε υπομονή, κάνετε εργασίες και δουλέψετε παλιά θέματα έχετε ένα 8+.

~Ρε κάνε άκρη ρε~
-Θεούλης Οδηγός-
The Audacious AI
Veteran
Καταστραμμένος

21/3/2023

View Profile WWW
« Reply #18 on: July 05, 2021, 13:50:01 pm »

Ας πω μια γνώμη λίγο διαφορετική από του 25th of March

Για εμένα το μάθημα είναι πολύ εύκολο σε σχέση με άλλα του ίδιου εξαμήνου και τα 5 ECTS είναι δώρο. Με λίγη ενασχόληση και τις εργασίες προσφέρεται για βαθμό 9+.

Στις παραδόσεις έμπαινα μόνο για το χίουμορ Παπαλάμπρου και μόνο στην αρχή αλλά δεν με ενόχλησε το ότι διάβαζε\εξηγούσε τις ασκήσεις από μέσα καθώς από την μία το βιβλίο το βρίσκεις σε ηλεκτρονική μορφή και από την άλλη ο ρυθμός ήταν αρκετά γρήγορος οπότε δεν αποκοιμιόσουν όπως σε άλλα μαθήματα.

Οι εργασίες είναι 2 και όντως δεν έχω ιδέα τι βαθμό πήρα και στις δύο. Το μόνο που ξέρω είναι πως εκτιμάει να τις έχεις κάνει.

Η εργασία σε είτε gurobi είτε AMPL μου φάνηκε πολύ εύκολη. Εγώ χρησιμοποίησα gurobi που υπάρχει έτοιμο documentation και μου πήρε λίγες ώρες με λίγη προσπάθεια. Η βιβλιογραφική είναι επίσης εύκολη θα έλεγα. Απλά πρέπει να βρεις ένα paper σχετικά χαμηλής δυσκολίας (εγώ βρήκα κάτι αρκετά δύσκολο και περίπλοκο) και να το παρουσιάσεις. Μπορείς να skipάρεις δύσκολα και δυσνόητα κομμάτια. Οι ερωτήσεις που έγιναν κατά την γνώμη μου ήταν μερικές φορές άσχετες (πχ ρωτούσε αν ο Ινδός που έγραψε το paper πέθανε στην πισίνα του έπειτα από overdose ή κάτι τέτοιο... κλασικός Παπαλάμπρου).

Η εξέταση γενικά δεν είναι δύσκολη. Θέματα πάνω στην ύλη που είτε τα έχεις δει σε παρόμοια μορφή είτε παίρνεις τους τύπους και τα βγάζεις. Ίσως ο χρόνος να είναι ζόρικος αλλά έτσι δεν είναι σε όλα τα μαθήματα του Παπαλάμπρου;

tl;dr Το προτείνω ανεπιφύλακτα, βαθμός 8+ πολύ εύκολος, 9+ σχετικά εύκολος. Συνίσταται και για ενεργειακούς ή τηλεπ.  Κάντε εργασίες και το εκτιμάει.
« Last Edit: July 21, 2021, 11:46:38 am by The Audacious AI » Logged

Το thmmy εάλω loading....                                loading....                                loading....                                loading....                                loading....                                loading....                                loading....                                loading....                                loading....                                loading....loading....                                loading....                                loading....                                loading....                                loading....                                loading....                                loading....                                loading....                                loading....                                loading....
Arcade

View Profile
« Reply #19 on: July 21, 2021, 01:59:18 am »

Εγώ θα συμφωνήσω με τον 25thOfMarch. Ο Παπαλάμπρου ήταν ακραία χάλιας στη διδασκαλία, από τα 150+ άτομα που το είχαμε δηλώσει στο τέλος παίζει να έμπαιναν 30 και ούτε, δεν εξηγούσε τίποτα, δεν έγραψε ούτε μία άσκηση, έκανε τα πάντα σκέτη ανάγνωση, και είναι γνωστό πως μιλάει υπερβολικά γρήγορα, ψευδά και με απουσία 50% των λέξεων των προτάσεων που χρειάζονται για να βγάλουν νόημα... Δυστυχώς δεν γίνεται να τον παρακολουθήσεις.

Το χειρότερο για εμένα είναι ότι δεν υπάρχουν λετζίτ σημειώσεις. Κλέβει κομμάτια από άλλα πανεπιστήμια (που πολλές φορές έχουν και λάθη) οπότε αναγκάζεσαι να ψάξεις πηγές μόνος σου για να τα μάθεις σωστά. Η ύλη δεν είναι μεγάλη ούτε πολύ δύσκολη, αλλά δεν ξέρεις τι είναι σωστό και τι λάθος και από που πρέπει να διαβάσεις - μηδενική βοήθεια/καθοδήγηση δηλαδή.

Η εργασία της παρουσίασης είναι πανεύκολη, αλλά η εργασία στην ampl/gurobi μαύρα μεσάνυχτα, πάλι πρέπει να τα κάνεις όλα μόνος σου.. Βέβαια στο τέλος θα πάρεις όντως 8+ αλλά θα έχεις βρίσει όλο το λεξιλόγιο χριστοπαναγιών της ελληνικής γλώσσας (ή και άλλων, δεν κάνουμε διακρίσεις) μέχρι να τα βάλεις όλα σε μία τάξη.

Αν ο κύριος κωστάκης μας ήταν λίγο οργανωμένος και όχι δεν ξέρω που πάω δεν ξέρω ποιος είμαι δεν ξέρω να αρθρώνω 4 λέξεις στη σειρά, ίσως το μάθημα να ήταν top γιατί έχει ενδιαφέρουσα ύλη.

Κρίμα..

“We rip out so much of ourselves to be cured of things faster than we should, that we go bankrupt by the age of thirty and have less to offer each time we start with someone new. But to make yourself feel nothing, so as not to feel anything - what a waste!”
― André Aciman
Thunderlord
Veteran

View Profile
« Reply #20 on: February 20, 2022, 21:38:05 pm »

Εγώ πάλι διαφωνώ με την παραπάνω άποψη

Το μάθημα του Παπαλάμπρου μπορώ να πω με βοήθησε, δηλαδή τα εξηγούσε απλά και κατανοητά. Οκ, όπως και γραμμική άλγεβρα, άμα έκανες κάποια ερώτηση λίγο εκτός ίσως μπερδευόταν, αλλά κατά τα άλλα μου άρεσε.

Η παρουσίαση του paper μάρεσε αρκετά καθώς ήταν στο χέρι σου να ψάξεις κάποιο paper και μετά να συνδυάσεις αυτό που κάνει με αυτό που κάνεις στο μάθημα.

Για την κανονική εργασία, πρέπει να πω ότι διαφωνώ αρκετά με Arcade. Προσωπικά μου φάνηκε, με μεγάλη διαφορά, η πιο εύκολη εργασία που έχω κάνει στον τομέα ηλεκτρονικής. Είχαμε να κάνουμε  τρία πράγματα, τα οποία υπήρχαν σχεδόν ίδια στα λυμένα παραδείγματα που παρουσιάζει το λογισμικό gurobi και ο Παπαλάμπρου το είπε κι όλας. Εμένα μου πήρε 3 μέρες, χωρίς να έχω ιδέα από το λογισμικό πιο πριν.

Έχει περάσει και λίγος καιρός, αλλά θυμάμαι ο Παπαλάμπρου ακολουθούσε σχεδόν πιστά ένα βιβλίο, οπότε στο τέλος διαβάζοντας από αυτό + κάποιες λυμένες ασκήσεις που υπήρχαν στο elearning μπορεσα μέσα σε 7-8 μέρες να φτάσω στο σημείο να λύνω θέματα με άνεση.

Γενικά το μάθημα το πήρα για να έχω ένα εύκολο, αλλά κατέληξε να μαρέσει κι αρκετά το αντικείμενο. Ασχολείται με γραμμικό προγραμματισμό αλλά κάνει και μια εισαγωγή σε ακολουθίες markov που μου άρεσαν πολύ.

Οπότε overall το συνιστώ σίγουρα!
Rafaellos22
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #21 on: February 26, 2022, 17:42:26 pm »

Το μάθημα παλεύεται αν το πάρει ένας ενεργειακός ?
Solarian
Θαμώνας

View Profile
« Reply #22 on: February 26, 2022, 20:03:27 pm »

Quote from: Rafaellos22 on February 26, 2022, 17:42:26 pm
Το μάθημα παλεύεται αν το πάρει ένας ενεργειακός ?

Ναι, η ύλη είναι ενδιαφέρουσα και η λογική της μοντελοποίησης των προβλημάτων βελτιστοποίησης μπορεί να βοηθήσει λίγο στο μάθημα ΑΣΗΕ. Η εργασία δεν είναι δύσκολη αν έχεις κάποια επαφή με την ύλη. Μάλιστα θα κάνει και κάποιο μάθημα όπου θα σας δείξει τα λογισμικά οπότε μετά αρκεί να μοντελοποιήσεις σωστά το πρόβλημα. Επίσης και οι εξετάσεις δεν είναι δύσκολες, αλλά έχουν αρκετές πράξεις.

Στο παλιό πρόγραμμα σπουδών ήταν επιλογής 6ου εξαμήνου και στον τομέα ενέργειας. Το είχαν πάρει αρκετοί ενεργειακοί στο έτος μου, ελλείψει και άλλων επιλογών.
« Last Edit: February 26, 2022, 20:09:27 pm by Solarian » Logged

Stars melting. Like ice cream, dream, gleam. Nothing seems.
Caterpillar
Veteran
Επιβεβαρυμένος

View Profile
« Reply #23 on: January 22, 2023, 21:21:04 pm »

Καμια πρόσφατη γνώμη για το μάθημα?

Quote from: kinezos on May 15, 2007, 00:54:29 am
Μάργαρης, εν έτει 2003 "Για να κάνεις μια μεγάλη ανακάλυψη, πρέπει πρώτα να κάνεις μια μεγάλη μαλακία!
Quote from: pentium4 on March 07, 2016, 23:32:28 pm
ότι αξίζει πονάει και είναι δύσκολο
"Το πρόβλημα δεν είναι οι αιώνιοι φοιτητές. Το πρόβλημα είναι οι αιώνιοι συμφεροντολόγοι πολιτικοί (οποιασδήποτε βαθμίδας)."
"Ο άνθρωπος μοιάζει με κλάσμα όπου ο αριθμητής είναι ο πραγματικός εαυτός του και ο παρονομαστής η ιδέα που έχει για τον εαυτό του. Όσο μεγαλύτερος ο παρονομαστής, τόσο μικρότερη η αξία του κλάσματος. Και όσο ο παρανομαστείς διογκώνεται προς το άπειρο, τόσο το κλάσμα τείνει προς το μηδέν."
"Ο καλύτερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον είναι να το εφεύρεις"

MajorTom
Veteran

God's got a sick sense of humor.

View Profile
« Reply #24 on: February 08, 2023, 02:46:20 am »

Παρακολούθηση να φανταστώ αχρείαστη;

Το πε παλιά κι ο μάγκας που δήλωσε Θεός
Χωρίς αγάπη όλους ο διάολος θα σας πάρει...
Thunderlord
Veteran

View Profile
« Reply #25 on: February 08, 2023, 15:54:11 pm »

Quote from: MajorTom on February 08, 2023, 02:46:20 am
Παρακολούθηση να φανταστώ αχρείαστη;

Εμένα προσωπικά μου άρεσε και με βοήθσε κι όλας αρκετά. Έχει πλάκα ο Παπαλάμπρου, και τα εξηγεί έτσι απλά όλα
KenKaneki
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #26 on: March 17, 2023, 14:02:49 pm »

Έτσι όπως έχει φτιάξει ο κ.Παπαλάμπρου τα δικαιώματα στο elearning όσοι δεν έχουν δηλώσει το μάθημα δεν έχουν πρόσβαση στην ύλη που έχει εκεί μέσα. Εδώ θα γράψω 4 links από yt βιντεάκια τα οποία προτείνει εκείνος για την καλύτερη κατανόηση του αντικειμένου που θα ασχοληθούμε στο μάθημα αυτό.

1. https://www.youtube.com/watch?v=flsR_fUbJtk
2. https://www.youtube.com/watch?v=sFWrmpXPVJw
3. https://www.youtube.com/watch?v=ILWbaWrjgU4
4. https://www.youtube.com/watch?v=0oMVVx81kCs

Hope it helps! Smiley
odysseass
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #27 on: August 24, 2023, 13:51:36 pm »

Το μάθημα το πήρα για τα 5 ECTs και δεν άλλαξαν και πολλά μέχρι να τελειώσει το εξάμηνο. Είναι αρκέτα άχρωμο, αλλά κάποια σημεία που αναφέρουν παραπάνω είναι όντως ενδιαφέροντα. Ο Παπαλάμπρου δεν προσφέρει κάτι τρελό στις παραδόσεις. Και δια ζώσης πάλι αντιγράφει ασκήσεις από το βιβλίο και εξηγεί λίγο μπακαλίστικα τα περισσότερα. Δεν είναι ότι δεν τον νοιάζει ή θα σε γράφει άμα κάνεις ερωτήσεις κτλ, απλά έτσι είναι το μάθημα του.

Η ύλη είναι γραμμικός και ακέραιος προγραμματισμός, κάποιοι αλγόριθμοι γράφων, μαρκοβιανές αλυσίδες και ουρές. Τα περισσότερα τα έχουμε δει και σε άλλα μαθήματα οπότε οι διαλέξεις δεν είναι τόσο χρήσιμες. Άμα περισσεύει ο χρόνος όμως (δύσκολο στο 8ο ηλεκτρονικής), γλιτώνουν αρκετό διάβασμα από το τέλος. Έχει και δύο εργασίες, μία είναι σε κάποια γλώσσα ειδικά για ελαχιστοποιήση ή python+gurobi και η άλλη είναι η παρουσίαση ενός paper που διαλέγετε σαν ομάδα. Δεν λέει ακριβώς στο τέλος πόσο δίνουν αλλά γενικά βοηθάνε και θέλουν και οι δύο μαζί 2-3 μέρες ενασχόληση, οπότε κάντε τες.

Η εξέταση φαίνεται να είναι αρκετά βατή, παρόλο που φέτος υπήρξαν εκπλήξεις. Άμα το λίωσεις σε παλιά θέματα και τις ανεβασμένες ασκήσεις το περνάς σίγουρα και με βαθμό.

All in all,
Ενδιαφέρον: 6/10
Βαθμός με λίγη παρακολούθηση, εργασίες και 4-5 μέρες διάβασμα: 8+/10
Αξίζει: Άμα θες να συμπληρώσεις ECTs, ναι. Από άποψη ενδιαφέροντος έχει πολλά καλύτερα το 8ο εξάμηνο.
Pages: 1 [2] Go Up Print
Jump to: