Τι κάνουμε στη σχολή;

(1/3) > >>

Silvo the Beautiful:
Θα παρακαλούσα να έμενε στις ανακοινώσεις γιατί νομίζω αφορά γενικά τη σχολή και ειδικά τον τελευταίο καιρό που τα προβλήματα μεγαλώνουν. ( Το τόπικ το ανοίγω με αφορμή το χαζοτόπικ για τη μαθεμάτικα).

Θέτω με τη μία το ερώτημα! Τι κάνουμε στη σχολή; Γιατί είμαστε στη σχολή; Τι θέλουμε να πετύχουμε απο τη σχολή;

Δυστυχώς για να απαντήσω για την πλειοψηφία, η σχολή είναι ένα μέσο που θα μας δώσει την ευκαιρία εύρεσης εργασίας μέσω κάποιων επιστημονικών πεδίων στα οποία θα εμβαθύνουμε αργότερα παραπάνω. ( Και λέω δυστυχώς για την πλειοψηφία, γιατί για πολλούς είναι μόνο αυτό).
Για κάποιους είναι βοήθημα επίσης να κοινωνικοποιηθούν και να χτίσουν φιλίες και γνωριμίες είτε και άλλες, είτε από το μηδέν γιατί αποκόπηκαν απο τις παλιότερες ( που και πολύ καλά μπορεί να κάναν, άμα μπλέξαν με σαπίλα).
Για κάποιους επίσης είναι μία ευκαιρία πολιτικοποιήσης και διεύρυνσής του χαρακτήρα τους και τον αναπροσδιορισμό ως άτομα στην κοινωνία.
Για κάποιους και αφορμή για να δραστηροποιηθούν σε ομάδες και να γνωρίσουν νέες εμπειρίες.

Για μένα θα απαντούσα όλα τα παραπάνω. Στη σχολή δεν ερχόμαστε να βγούμε ούτε μηχανές εργασίας, ούτε να θρέψουμε τον ανταγωνισμό μας για να επιβιώσουμε εις βάρος άλλων στην κοινωνία. Επίσης δεν μπαίνουμε στη σχολή, απλά για να πούμε ότι κάτι κάνουμε στη ζωή και κάνουμε οτιδήποτε άλλο εκτός απο αυτό που επιλέξαμε. Ούτε για να έχουμε μια πολιτική θέση, χωρίς να προσφέρουμε εργασία ( αυτό μάλλον συνέβαινε παλιότερα με τα παρακλάδια του δικομματισμού).
Η σχολή μπορεί να μας προσφέρει μια τεράστια ευκαιρία. Μέσα απο αυτήν μπορούμε να δράσουμε σε αυτοδιοργανωνούμενα πλαίσια και να διευρύνουμε τη σκέψη μας εξίσου κοινωνικά και επιστημονικά.
Δεν είναι τυχαίο το θέμα στο φόρουμ που λέει Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι. Αν κοινωνικά είσαι ηλίθιος τότε επιστημονικά δεν θα μπορείς  να προσφέρεις, γιατί δεν θα μπορείς να λειτουργείς φυσιολογικά σε ομάδα, ούτε να βλέπεις το κέρδος που έχει η επιστήμη στην κοινωνία. Αν είσαι επιστημονικά ηλίθιος, τότε πάλι κοινωνικά δεν μπορείς να προσφέρεις γιατί δεν θα είσαι ικανός στην εργασία σου.

Συνήθως όταν κάποιος δραστηροποιείται αντιλαμβάνεται θέλω να πιστεύω το κομμάτι της προσφοράς στη κοινωνία και στην επιστήμη. Όμως το να δραστηροποιηθεί δεν σημαίνει κατανάγκη ότι αντιλαμβάνεται το τι είναι μια δραστηριότητα.

Δραστηροποιείται για δύο λόγους. Πολύ αντιλαμβάνονται μόνο τον έναν που είναι αυτός του ατομικού κέρδους. Όμως υπάρχει και το δεύτερο κομμάτι που είναι της προσφοράς, όπως έγραψα και παραπάνω.
Για μένα οφείλεις να μάθεις να συνεισφέρεις στην κοινωνία. Οφείλεις να δρας μέσα σε αυτήν και να είσαι ενεργός το κατά δύναμην. Επίσης να διαχωρίσω εδώ ότι το ενεργός δεν σήμαινει μαζευτήκαμε μία μέρα να βάψουμε τους τοίχους και αυτή ήταν όλη η δράση που είχαμε 5 χρόνια και πάμε πάλι πίσω στο διάβασμα. ( Ακόμα χειρότερα διαστρευλώνοντας κατα αυτόν τον τρόπο την έννοια της πολιτικής)

Η σχολή είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για τον οποιοδήποτε να ωριμάσει ως άνθρωπος, να αυτοπροσδιοριστεί και να μεταμορφωθεί σε κοινωνικό ον πολεμώντας τις προκαταλήψεις, τους φόβους και το ρατσισμό του. Να μάθει να σέβεται τον ευατό του και τον διπλανό του και να δουλεύει με το σύνολο.

Και για να καταλήψω στις αιτίες που με οδήγησαν να γράψω τα παραπάνω για να μην κουράζω.
Όταν λοιπόν σε μια περίοδο κρίσης, συμπεριφερόμαστε σαν περαστικοί απο τη σχολή, ενώ θα φάμε 6 χρόνια σε αύτην, δηλαδή το 1/12 στο περίπου της ζωή μας, αν όχι παραπάνω, τι ακριβώς πιστεύουμε ότι κερδίσαμε; Πήραμε κάποιες γνώσεις και πετάξαμε κάθε άλλη ευκαιρία που μας δινόταν να ωριμάσουμε ως άνθρωποι.

Και ειδικότερα.
Όταν αφήνεται το κάθε καθίκι να δημιουργεί προβλήματα στο χώρο που εργάζεστε και ζείτε, είτε αυτό είναι η κυβέρνηση, είτε είναι ένας καθήγητης που καταχράται χρήματα, γιατί δεν κάνει αυτό που προορίζει η αμοιβή του, πως ακριβώς πιστεύεται πως πρέπει να αντιδράσετε;
Να κάνετε τουρισμό; Να αδιαφορήσετε και να προσπεράσετε το πρόβλημα γιατί θα πείτε, έλα μωρέ εγώ τελειώνω τώρα. Ή έλα μωρέ αυτά δεν αλλάζουν ποτέ. 'Ετσι μεγαλώνετε το πρόβλημα και το οδηγείτε συχνά να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, κοινωνικές διαστάσεις, αφού συνεχώς θα ρίχνετε λάδι σε αυτήν την νοοτροπία.

Τέλος, όταν αναλαμβάνετε μια ευθύνη, οφείλετε να είστε συνεπείς ως προς αυτήν.  Διαφορετικά, απλά δημιουργείτε πρόβλημα και δεν αφήνετε τους υπόλοιπους να το λύσουν, αφού καταλαμβάνετε τη θέση αυτής της ευθύνης.

Υ.Γ. Όπως λέει και ο Σίλας Σεραφείμ "Διεκδικείστε τη ζώη σας". Και όπως θα πω και γω! Κάντε τον πανεπιστήμιο και κάθε χώρο στον οποίο περνάτε χρόνο σπίτι σας!

rspappas:
ωραια τοποθετηση, παντως για τις ανακοινωσεις δεν ειναι.

Silvo the Beautiful:
το ξέρω γενικά, αλλά ήθελα να μείνει για σκεφτούμε και τη κάνουμε στο φόρουμ! Γιατί όσο πάει και χειροτερεύει η κατάσταση εδώ μέσα. Το θεωρούμε ένα δικό μας εργαλείο επιτέλους ή όχι; Κάτι το οποίο μας βοηθάει και επιστημονικά και κοινωνικά;

Give_Life_Back:
Quote

( Το τόπικ το ανοίγω με αφορμή το χαζοτόπικ για τη μαθεμάτικα)


ποιό τόπικ?

Mathematica:
Quote from: athanakn on February 19, 2015, 23:22:58 pm

Quote

( Το τόπικ το ανοίγω με αφορμή το χαζοτόπικ για τη μαθεμάτικα)


ποιό τόπικ?

https://www.thmmy.gr/smf/index.php?topic=62672.msg1074536;topicseen#new

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page