Θέλετε να πάρετε μέρος σε μια συνεργασία με ένα Ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο?????

(1/1)

gpap:
Το Εργαστήριο των Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος, στα πλαίσια των συνεργασιών του με άλλους Ευρωπαϊκούς ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς, έχει καθιερώσει μια συνεργασία με το Γερμανικό πανεπιστήμιο HafenCity University του Αμβούργου και ειδικώτερα με το Τμήμα χωροταξίας και σχεδιασμού.
 Στα πλαίσια της συνεργασίας αυτής, που εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της συνεργασίας μηχανικών με διαφορετικές ειδικότητες για εξοικονόμιση ενέργειας και αειφορία, έχουν ήδη υλοποιηθεί με επιτυχία 2 Projects με αντικέιμενο την ενεργειακή, οικολογική αναβάθμιση του Campus του ΑΠΘ.  
Φέτος και με την οικονομική ενίσχυση της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών DAAD (Deutscher Akademischer Austausch Dienst), θα συνεργαστούμε για τρίτη φορά με την ερευνητική ομάδα Βιώσιμου Σχεδιασμού Αστικού Περιβάλλοντος και Υποδομών (Sustainable Urban and Infrastructure Planning) του Πανεπιστημίου HafenCity του Αμβούργου. Η συνεργασία πραγματοποιείται στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος Resource efficiency in Architecture and Planning (REAP) του Πανεπιστημίου HafenCity και έχει σαν στόχο τη διερεύνηση δράσεων που να σχετίζονται με την αειφορία και την ενεργειακή αποδοτικότητα, έχοντας ως μελέτη περίπτωσης την Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ.

Τα κύρια θέματα που πρόκειται να καλυφθούν είναι:

Α) Σε τι βαθμό έχουν αναπτυχθεί ή πρόκειται να υλοποιηθούν δράσεις σχετικές με την αειφορία στην Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ; Ποιά στοιχεία λείπουν; Τι προβλήματα και προκλήσεις πρέπει να υιοθετηθούν;
Β) Πως μπορούν βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις να μετατραπούν σε μόνιμες; Πως μπορεί να εξασφαλιστεί μια μόνιμη δέσμευση;
Γ) Σύγχρονα εργαλεία και υπάρχουσες μέθοδοι. Ποια είναι η κοινωνική ευθύνη του καθενός, στα πλαίσια ενός ακαδημαϊκού περιβάλλοντος;

Το πρόγραμμα της συνεργασίας αυτής περιλαμβάνει δύο στάδια.

Στο πρώτο στάδιο θα επισκεφτούν στις αρχές Νοεμβρίου (7-14/11/2014) την Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ 32 φοιτητές από το Πανεπιστήμιο HafenCity προκειμένου να εκπονήσουν σε ομάδες μελέτες για την εφαρμογή κατάλληλων μεθόδων και τεχνολογιών και να προτείνουν κυρίως βραχυπρόθεσμες λύσεις που θα συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ. Οι φοιτητές του HafenCity θα συνεργαστούν με 10 φοιτητές του Τμήματος, οι οποίοι θα συμμετέχουν τόσο ως μελλοντικοί υποψήφιοι μηχανικοί όσο και ως ‘κάτοικοι’ της Πανεπιστημιούπολης. Στο στάδιο αυτό οι φοιτητές του ΑΠΘ θα πρέπει:

Α) Να αναζητήσουν και να εντοπίσουν δράσεις ή μελέτες οι οποίες να σχετίζονται με την αειφορία και την ενεργειακή αποδοτικότητα της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ
Β) Να προτείνουν ως ‘κάτοικοι’ του ΑΠΘ, όποιες ιδέες θεωρούν καλύτερες και πιο ενδιαφέροντες
Γ) Να συνεργαστούν με τους φοιτητές του Hafencity κατά την επίσκεψή τους στη Θεσαλονίκη, να τους ξεναγήσουν στην Πανεπιστημιούπολη και να τους ενημερώσουν για τα ευρύμάτα τους.
Δ) Να τους 'μυήσουν΄στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στα όμορφα .. μυστικά της.

Στο δεύτερο στάδιο οι 10 Έλληνες φοιτητές θα επισκεφτούν με τη σειρά τους το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου στις αρχές Δεκεμβρίου (1-7/12/2014) και θα ξεναγηθούν σε εγκαταστάσεις όπου έχουν ήδη εφαρμοστεί μέθοδοι αειφόρου ανάπτυξης και θα συμμετέχουν σε μια ημερίδα. Το πρόγραμμα καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Στην ημερίδα αυτή θα παρουσιαστούν οι προμελέτες που θα εκπονήσουν οι φοιτητές απο το Πανεπιστήμιο HafenCity, ενώ οι φοιτητές του ΑΠΘ θα συνεργαστούν μαζί τους για να τις βελτιώσουν αλλά και να παρουσιάσουν νέες δικές τους ιδέες.

Πιστεύουμε ότι είναι μια καλή ευκαιρία για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν συναδέλφους τους από άλλα πανεπιστήμια και από όλο τον κόσμο, με το δεδομένο ότι το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα προσελκύει φοιτητές και μηχανικούς από όλες τις χώρες του κόσμου!

Ποιοί μπορεί να είναι οι κατάλληλοι .. υποψήφιοι από την πλευρά μας.

Θα θέλαμε φοιτητές του 7ου ή 9ου εξαμήνου (ή και μεγαλύτερους) διότι οι νεώτεροι δεν έχουν ακόμη την υποδομή να συνεργαστούν ουσιαστικά με την ομάδα.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι φυσικά η πολύ καλή ευχέρια στην Αγγλική γλώσσα, ενώ γνώση και άλλων γλωσσών θα συνεκτιμηθεί.

Επιπλέον, η διάθεση για συνεργασία σε ένα τέτοιο πολυεθνικό, πολύ- ειδικό και πολυ-πολιτισμικό πλαίσιο!
Η ... κοινωνικότητα... και οι επικοινωνιακές δεξιότητες  :)
Η όρεξη για δουλειά στα πλαίσια αυτά και φυσικά
η διαθεσιμότητα στην παραπάνω περίοδο.

Οσες και όσοι ενδιαφέρονται παρακαλούνται να στείλουν συμπληρωμένη την παρακάτω φόρμα μαζί με ένα σύντομο σημείωμα (γύρω στις 300 λέξεις) που να μας εξηγούν γιατί είναι τα πλέον κατάλληλα άτομα για τη δουλειά!!! (αυτό που λέμε motivation letter!!)
Στείλτε τη φόρμα και το σημείωμα ταυτόχρονα στους: Θεόφιλο Παπαδόπουλο thpapa (at) gmail.com και Στέλιο Βαγρόπουλο (stelvag (at) gmail.com. Επίσης μπορείτε να επικοινωνείτε με τους συναδέλφους και με εμένα για κάθε απορία για το Project.

Αλλά .. βιαζόμαστε. Θα θέλαμε λοιπόν να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας μέχρι την Κυριακή 26/10/2014 (Αγ. Δημητρίου!!)
ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την επιλογή των μελών της ομάδας μέχρι τις 30/10. Στη συνέχεια όσοι επιλεγούν θα παρακολουθήσουν μια ενημερωτική διάλεξη, πιθανότατα κάποιο απόγευμα ή Σάββατο για το project, τις διαδικασίες του και την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων!

Περιμένουμε τις δηλώσεις σας και είμαστε σίγουροι ότι για μια ακόμη φορά θα μας εκπλήξετε ευχάριστα με το ενδιαφέρον σας.

Γρηγόρης Παπαγιάννης

gpap:
Παρακαλώ πολύ το Motivation letter να είναι στα Αγγλικά.

Γ. Παπαγιάννης

gpap:
up to recent!!

pentium4:
up

gpap:
Παιδεία εκτός συνόρων ... καλό!!!

Λοιπόν, το πρώτο μέρος της δουλειάς πάνω στο Project ολοκληρώθηκε και η ομάδα του ΑΠΘ φτιάχνει βαλίτσες για το Αμβούργο
(και όχι μόνο από όσα ξέρω!!)

Οι φίλοι μας από το HCU έγραψαν ένα ημερολόγιο .. καταστρώματος για τις μέρες Θεσσαλονίκης και ΑΠΘ!
Ρίξτε μια ματιά εδώ: http://reapgreece.jimdo.com/

Για να δούμε πώς φαινόμαστε στα μάτια των .. εκτός συνόρων!

Γ. Παπαγιάννης

Navigation

[0] Message Index