• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 16, 2025, 18:13:08 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 16, 2025, 18:13:08 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[Today at 16:56:56]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by nmpampal
[Today at 16:30:35]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by Λαμπτήρας
[Today at 15:55:08]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[Today at 13:28:21]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[Today at 12:13:45]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by Nikos_313
[Today at 12:01:53]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by George_RT
[Today at 10:22:18]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[Today at 01:56:37]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[June 15, 2025, 20:08:49 pm]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by nmpampal
[June 15, 2025, 16:25:56 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by el mariachi
[June 14, 2025, 11:56:45 am]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 10:00:55 am]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 09:58:14 am]

Αλέξης Τσίπρας, η επιστρο...
by Yamal
[June 14, 2025, 04:42:23 am]

Έναρξη Δηλώσεων Συμμετοχή...
by IEEE SB
[June 14, 2025, 00:10:19 am]

[Δυναμική Συμπεριφορά ΣΗΕ...
by soko_freta
[June 13, 2025, 01:05:36 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9959
Latest: valco08
Stats
Total Posts: 1426674
Total Topics: 31711
Online Today: 203
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 74
Guests: 113
Total: 187
Mr Z
gp6
Ks
noimaginationforthis
abcdefg
giorgos_skl
Ioannakoliou
atampakc
Panagismark
Η ΤΡΑΠΟΥΛΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ
Pepe The Frog
Crainer
Kv
Local Rider
despoina15
alexbaroutes
Antreas17
kosovi
kathrin_p
mavrhs
Δημητρης Αξιμιωτης
victoria ginikopoulou
Argyriou
Captain
JiMan5
Sanaia
chryssana
kkon
HlektrikhPatata
andreaspaper
nmpampal
Minmaxeng
Antonis Mak
moutdimi
aggp
AristeidisM
George_RT
Nikos_313
maria.r
thegreekbaron
Chaidec
jimalexoud
Chrisapostol
AggelosZ
al3xts
Gagauss
anstaik
Petros Ts
Juror8
pdiamantis
Chr1sgr
cremidhs
jkara
ore525
Konstantina Karamani
sassi
meliou
Fotis
aorologas
Petran25
gntitsios
Evripidis
thanosn
george14
vaggelis.ntokas
Nikos.Ts
geo66
papajohnn06
Antigoni
vasilis saitis
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
  Όταν ανεβάζουμε φωτογραφίες στις Ανακοινώσεις και Έκτακτα νέα, βάζουμε τη μεγαλύτερη πλευρά 400 (width=400 ή height=400 ). π.χ. [img height=400 (κλείνει η αγκύλη) 
THMMY.gr > Forum > Μαθήματα Κύκλου Ηλεκτρονικής & Υπολογιστών  > 8ο Εξάμηνο > Μικροεπεξεργαστές και Περιφερειακά > AVR Εποχή > [Μικρο ΙΙ] Παλια Θέματα-Σχολιασμός Απορίες
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 [2] 3 4 ... 31 Go Down Print
Author Topic: [Μικρο ΙΙ] Παλια Θέματα-Σχολιασμός Απορίες  (Read 63945 times)
GoldenMouth
Νεούλης/Νεούλα
*

Είμαι ηλεκτρολόγος, συμβαίνει κάτι;

View Profile
Re: Θέματα Εξετάσεων
« Reply #15 on: June 27, 2005, 00:23:27 am »

Η μέθοδος daisy-chain, δεν εμπεριέχει από μόνη της την προτεραιότητα λόγω της συνδεσμολογίας και μόνο; Επομένως τι χρειάζεται ο κωδικοποιητής προτεραιότητας (σχημα σελ 57); Γιατί δε συνδέουμε κατευθείαν τις 8 γραμμές στην ΡΙΑ ελέγχου;

Ακόιμη, η μέθοδος polling επίσης δεν εμπεριέχει την προτεραιότητα, αφού εξυπηρετείται η ρουτίνα της διακοπής που ανιχνεύεται πρώτη; Συνεπώς, ανάλογα με τη σειρά που θα επιλέξουμε να κάνουμε τον έλεγχο νομίζω ότι παραχωρούμε την αντίστοιχη προτεραιότητα.

Μπορεί κάποιος να επιβεβαιώσει ή να αντικρούσει τα παραπάνω;

Αν το πουλί ήταν βιολί, θα 'μασταν όοοοολοι μουσικοί!!!
Netgull
Veteran
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
Απ: Re: Θέματα Εξετάσεων
« Reply #16 on: June 27, 2005, 00:52:37 am »

Quote from: GoldenMouth on June 27, 2005, 00:04:14 am
Quote from: fugitive on June 23, 2005, 13:25:20 pm
1. Σε ένα υπολογιστικό σύστημα συνδέονται 8 περιφερειακές συσκευές ίσης προτεραιότητας. Επιλέξτε τον κατάλληλο τρόπο επικοινωνίας.
Επειδή οι 8 περιφερειακές συσκευές είναι πολλές, επάρχει το ενδεχόμενο αν χρησιμοποιήσουμε τη μέθοδο των σημαιών κάποια  ΠΣ συσκευή να περιμένει για ένα σημαντικό χρονικό διιάστημα μέχρι να εξυπηρετηθεί (σελ 21, μειονεκτήματα μεθόδου σημαιών). Συνεπώς, καταλληλότερη μέθοδος είναι αυτή των διακοπών.
Οπωσδήποτε διακοπές. Η μέθοδος σημαιών εμπεριέχει προτεραιότητα. Οπότε προτείνω διακοπές και σύνδεση όλων με πύλη OR (ή απ ευθείας αν η IRQ/ υποστηρίζει wired-OR) στην IRQ/. Τώρα το θέμα που προκύπτει είναι στο πως αναγνωρίζεις την πηγή της διακοπής και πως πχ θα επιλέξεις μια συσκευή αν ζητήσουν και οι δύο διακοπή ταυτόχρονα. Για την αναγνώριση της διακοπής τουλάχιστον στον 6502 χρησιμοποιείς ρουτίνα polling ή εξωτερικό hardware (daisy chain, priority encoder) που αναγκαστικά και τα δύο εισάγουν προτεραιότητες (αν έχει κάποιος κάποια υλοποίηση στο μυαλό του με εξωτερικό hardware που δεν εισάγει να την πει). Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ για να έχουμε ίση προτεραιότητα είναι να εναλάσσουμε την σειρά ελέγχου των συσκευών πχ με κάποιον αλγόριθμο Round Robin (τον RR τον είχε αναφέρει και ο Πέτρου στην τάξη, μόνο ονομαστικά όμως). Θα μπορούσαμε να έχουμε πχ όλους τους καταχωρητές ελέγχου των ΠΣ σε διαδοχικές θέσεις μνήμης και να έχουμε ένα δείκτη που θα δείχνει κάθε φορά από ποια ξεκινάμε να ελέγχουμε και ο οποίος μετά από κάθε αίτηση διακοπής θα αυξάνεται κάνοντας ανακύκλωση μετά το τέλος του πίνακα. Σαν μία κυκλική λίστα (δεν ξέρω πως τα λέγατε και στις Δομές...). Πολύπλοκο, αλλά νομίζω εξασφαλίζει κατά μέσο όρο ίση προτεραιότητα σε όλες. Ξαναλέω ότι αυτά είναι η προσωπική μου απάντηση.

Η μέθοδος daisy-chain, δεν εμπεριέχει από μόνη της την προτεραιότητα λόγω της συνδεσμολογίας και μόνο; Επομένως τι χρειάζεται ο κωδικοποιητής προτεραιότητας (σχημα σελ 57); Γιατί δε συνδέουμε κατευθείαν τις 8 γραμμές στην ΡΙΑ ελέγχου;
H daisy chain εμπεριέχει προτεραιότητα. Πρόσεξε όμως ότι στην PIA ελέγχου εισάγεται ως τρίμπιτος κώδικας ο αριθμός της PIA που ζητάει διακοπή. Συνεπώς χρειάζεσαι τουλάχιστον έναν κωδικοποιητή. Το προτεραιότητας δεν είναι απαραίτητο.

Ακόιμη, η μέθοδος polling επίσης δεν εμπεριέχει την προτεραιότητα, αφού εξυπηρετείται η ρουτίνα της διακοπής που ανιχνεύεται πρώτη; Συνεπώς, ανάλογα με τη σειρά που θα επιλέξουμε να κάνουμε τον έλεγχο νομίζω ότι παραχωρούμε την αντίστοιχη προτεραιότητα.
Ναι η μέθοδος polling εμπεριέχει προτεραιότητα.

edit:
Θα συμφωνήσω με τον netgull στο ότι το πληκτρολόγιο είναι σίγουρα είσοδος υψηλής προτεραιότητας άρα χρειάζεται σίγουρα διακοπές. Όσο για τα υπόλοιπα, στη σελίδα 266 του βιβλίου λέει ότι μεγέθη όπως ροή, πίεση, στάθμη υγρού χρείαζονται διαστήματα δειγματοληψίας της τάξης του 0.5-1sec (επειδή μεταβάλλονται αργά). Συνεπώς, αφού χρειαζόμαστε μια επαναληπτική διαδιικασία όσον αφορά την πίεση και τη ροή, μάλλον θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη μέθοδο των σημαιών (αφού τα δεδομένα θα είναι έτοιμα κλπ, όπως έχουμε δει και σε άλλες ερωτήσεις)
Έχεις δίκιο. Διορθώνω-συμπληρώνω την προηγούμενη απάντησή μου λοιπόν. Εάν ο Μ/Ε δεν έχει να κάνει άλλες εργασίες εκτός από το διάβασμα των μετρήσεων τότε οι αισθητήρες πίεσης και θερμοκρασίας συνδέονται με σημαίες. Αν έχει να κάνει και άλλες εργασίες εγώ θα επιμείνω στις διακοπές  (1 sec ο με να κάθεται;). Για το υψηλής στάθμης υγρού είναι με σημαίες ή με διακοπές ή ΝΜΙ ανάλογα με το πως ερμηνεύεις το "υψηλής". Πάντως στις ασκήσεις που έκανε στο τελευταίο μάθημα υπάρχει άσκηση με αισθητήρια πίεσης, θερμοκρασίας και στάθμης υγρού και τα συνδέσαμε με σημαίες, αλλά ο με έκανε μόνο αποθήκευση των μετρήσεων και πρόσθεσή τους. Τέλος να πω ότι και η δικιά μου ανάμνηση από τα μαθήματα ήταν ότι τέτοιους αργούς αισθητήρες τους συνδέουμε με σημαίες. Δεν θυμάμαι γιατί και δεν το έχω σημειωμένο. Απλά έχω αυτή την εντύπωση ( και γι αυτό είχα πει έτσι στον fugi προχτες), αλλά μπορεί να θυμάμαι και λάθος. Αυτά από μένα, ας κρίνει ο καθένας για τον εαυτό του.
« Last Edit: June 27, 2005, 01:05:41 am by Netgull » Logged

Μου λες να βάλω τη ζωή μου σε μια τάξη, μα ποιος στ' αλήθεια ορίζει την τροχιά του; Η αταξία είναι τ' ουρανού η τάξη, και γω ανασταίνομαι στο γύρο του θανάτου...

Μην αμφιβάλλεις
γι αυτόν
που σου λέει
πως φοβάται

να φοβάσαι όμως
αυτόν
που σου λέει
πως δεν αμφιβάλλει.

Aime moi moins, mais aime moi longtemps
GoldenMouth
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #17 on: June 27, 2005, 11:54:47 am »

Quote from: Netgull on June 27, 2005, 00:52:37 am

H daisy chain εμπεριέχει προτεραιότητα. Πρόσεξε όμως ότι στην PIA ελέγχου εισάγεται ως τρίμπιτος κώδικας ο αριθμός της PIA που ζητάει διακοπή. Συνεπώς χρειάζεσαι τουλάχιστον έναν κωδικοποιητή. Το προτεραιότητας δεν είναι απαραίτητο.

Πρόσεξα ότι εισάγεται ως τρίμπιτος κώδικας ο αριθμός της PIA που ζητάει διακοπή. Αλλά, εφόσον οι γραμμές των διακοπών (αριθμός συσκευών) είναι ίσος με τον αριθμό των εισόδων της PIA γιατί είναι απαραίτητη η κωδικοποίηση; Δε θα μπορούσε να αναγνωριστεί η συσκευή από τον μΕ από την ανάγνωση του PDR αν οι γραμμές διακοπών συνδέονταν κατ'ευθείαν στην PIA.

fugiFOX
Veteran
Καταστραμμένος

Fugi+Fox μια νέα μορφή ζωής...

View Profile
Απ: Θέματα Εξετάσεων
« Reply #18 on: June 27, 2005, 12:32:11 pm »

Από ότι κατάλαβα είναι γιατην δημιουργία ενός ψευδοσήματος interrupt ack

Υπάρχει αναθεώρηση δυο μηνύματα πιο κάτω
« Last Edit: June 27, 2005, 15:07:23 pm by fugitive » Logged

http://www.mozilla.org/en-US/firefox/new/
Atzakas
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #19 on: June 27, 2005, 13:17:08 pm »

Έχω σε κάτι σημειώσεις τον εξής κώδικα για delay στον 6502

DELAY  LDY #...         : 2 cycles
LOOP0  LDX #...         : 2 cycles
LOOP1  DEX               : 2 cycles
           BNE LOOP1     ; 2-3cycles
           DEY               ; 2 cycles
           BNE LOOP0     ; 2-3 cycles
           RTS               ; 6 cycles

Μπορεί να μου πει κάποιος πως μπορώ να υλοποιήσω μια καθυστέρηση όταν μου δίνεται ότι η καθυστέρερηση είναι πχ 20sec? Πόσο είναι το ρολόι του 6502?

When I was 17, I read a quote that went something like: "If you live each day as if it was your last, someday you'll most certainly be right." It made an impression on me, and since then, for the past 33 years, I have looked in the mirror every morning and asked myself: "If today were the last day of my life, would I want to do what I am about to do today?" And whenever the answer has been "No" for too many days in a row, I know I need to change something.   (Steve Jobs)
fugiFOX
Veteran
Καταστραμμένος

View Profile
« Reply #20 on: June 27, 2005, 13:43:00 pm »

Από ασκήσεις:

Μια καθυστέρηση των 200msecs γίνεται ως
LDY #253
LDX #157
DEX
BNE LOOP1
DEY
BNE LOOP2
(39721)

ενώ των 300msec
ldy 233
ldx 256
(=59648)

Η σχέση τους είναι 3/2 οπότε αναλογικα μπορούμε να πούμε οτι 1msec είναι
(39721/200~=199) οπότε κάτι του στυλ
LDY 100
LDX 99
λογικά θα ήταν σωστό

fugiFOX
Veteran
Καταστραμμένος

View Profile
« Reply #21 on: June 27, 2005, 14:50:48 pm »

Quote from: GoldenMouth on June 27, 2005, 11:54:47 am
Quote from: Netgull on June 27, 2005, 00:52:37 am

Πρόσεξα ότι εισάγεται ως τρίμπιτος κώδικας ο αριθμός της PIA που ζητάει διακοπή. Αλλά, εφόσον οι γραμμές των διακοπών (αριθμός συσκευών) είναι ίσος με τον αριθμό των εισόδων της PIA γιατί είναι απαραίτητη η κωδικοποίηση; Δε θα μπορούσε να αναγνωριστεί η συσκευή από τον μΕ από την ανάγνωση του PDR αν οι γραμμές διακοπών συνδέονταν κατ'ευθείαν στην PIA.

Quote from: fugitive on June 27, 2005, 12:32:11 pm
Από ότι κατάλαβα είναι γιατην δημιουργία ενός ψευδοσήματος interrupt ack

Αναθεωρώ. Αυτός ο κωδικοποιητής χρειάζεται για τη μείωση του αριθμού εισόδων στη ΡΙΑ. Εδώ βέβαια μας φτάνουν οι 8 αλλά σκεφτείτε να είχαμε 16 ΠΣ! Υπήρχε ανάλογη ερώτηση κάποια χρονιά. Τώρα που την είδα μου ήρθε η απάντηση. Να'σαι καλά Χρυσόστομε (GoldenMouth)

fugiFOX
Veteran
Καταστραμμένος

View Profile
« Reply #22 on: June 27, 2005, 15:08:35 pm »

Σελ.61-2η παράγρ.
εκεί που αναφέρεται στην ΝΜΙ και 2 ΠΣ.
Τελικά εάν έχουμε 2 ΠΣ στην ΝΜΙ θα λειτουργήσει ποτέ η δεύτερη ή θα είναι συνέχεια αποκομμένη;
 Huh Huh Huh

Netgull
Veteran

View Profile
« Reply #23 on: June 27, 2005, 15:22:20 pm »

Έχω σε κάτι σημειώσεις τον εξής κώδικα για delay στον 6502

DELAY  LDY #...         : 2 cycles
LOOP0  LDX #...         : 2 cycles
LOOP1  DEX               : 2 cycles
           BNE LOOP1     ; 2-3cycles
           DEY               ; 2 cycles
           BNE LOOP0     ; 2-3 cycles
           RTS               ; 6 cycles

Μπορεί να μου πει κάποιος πως μπορώ να υλοποιήσω μια καθυστέρηση όταν μου δίνεται ότι η καθυστέρερηση είναι πχ 20sec? Πόσο είναι το ρολόι του 6502?
Σημειώσεις Μίκρο Ι σελ. 212. Θεωρούμε το ρολόι του 6502 1 Mhz. Aν Ν0 είναι το περιεχόμενο του εξωτερικού μετρητή και Ν1 του εσωτερικού μετρητή στην παραπάνω ρουτίνα, τότε η συνολική καθυστέρηση είναι 6*Ν0+5*Ν0*Ν1+51 (μαζί με τους κύκλους για αποθήκευση καταχωρητών και επιστροφή κλπ). Στο βιβλίο έχει επιπλέον και μια εντολή TAX στην αρχή οπότε με την παραπάνω ρουτίνα αφαιρούνται 2 κύκλοι (αλλά τώρα για 2 κύκλους ποιος νοιάζεται...).

Σελ.61-2η παράγρ.
εκεί που αναφέρεται στην ΝΜΙ και 2 ΠΣ.
Τελικά εάν έχουμε 2 ΠΣ στην ΝΜΙ θα λειτουργήσει ποτέ η δεύτερη ή θα είναι συνέχεια αποκομμένη;
Δεν θα λειτουργήσει ποτέ, εκτός αν αναιρεθεί η διακοπή από την ΠΣ (επανέλθει στο 1) και ξαναζητηθεί. Η διαφορά των IRQ/, NMI/ στον 6502 είναι ότι η πρώτη είναι level-triggered, δηλαδή ενεργοποιείται εφόσον η είσοδος είναι 0, ενώ η δεύτερη είναι edge-triggered δηλαδή ενεργοποιείται μόνο κατά τη ΜΕΤΑΒΑΣΗ από το 1 στο 0.

Για την ερώτηση του GoldenMouth συμφωνώ με τον fugitive. Αν έχεις μόνο 8 μπορείς να τις συνδέσεις, για παραπάνω χρειάζεσαι κωδικοποιητή.

Μου λες να βάλω τη ζωή μου σε μια τάξη, μα ποιος στ' αλήθεια ορίζει την τροχιά του; Η αταξία είναι τ' ουρανού η τάξη, και γω ανασταίνομαι στο γύρο του θανάτου...

Μην αμφιβάλλεις
γι αυτόν
που σου λέει
πως φοβάται

να φοβάσαι όμως
αυτόν
που σου λέει
πως δεν αμφιβάλλει.

fugiFOX
Veteran
Καταστραμμένος

View Profile
« Reply #24 on: June 27, 2005, 16:08:56 pm »

Ποιος είναι ο ακριβής τρόπος λειτουργίας (τι ακριβώς κάνει) της εντολής
BIT?

EDIT: Κι άλλη ερώτηση

Ερωτώ:
Ποια είναι τα βασικά modules μιας υπορουτίνας διακοπής;

Απαντώ και διορθώνετε:
PHA
-----
Body
------
LDA PDRA/B (Reset b7)
PLA
RTI
« Last Edit: June 27, 2005, 18:45:39 pm by fugitive » Logged

fugiFOX
Veteran
Καταστραμμένος

View Profile
« Reply #25 on: June 27, 2005, 21:17:52 pm »

memory map:
Αμέσως μετά την RAM τοποθετούνται σε συνεχόμενες θέσεις μνήμης 8 ΡΙΑ κια ένας FDC (Floppy Disk Controller) ο οποίος διαθέτει 16 καταχωρητές. Να σχεδιασθεί ο χάρτης μνήμης και η διαταξη ψηφίδων.
 ???

GoldenMouth
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
Re: Απ: Θέματα Εξετάσεων
« Reply #26 on: June 27, 2005, 21:22:51 pm »

Quote from: fugitive on June 27, 2005, 16:08:56 pm
BIT?

Σε ένα φυλλάδιο που μας είχαν δώσει στα Μικρο 1 με τις εντολές του 6502 η ΒΙΤ s έχει ώς αποτέλεσμα Α&s (λογικό AND του Acc με τον τελεστή s που σεν αποθηκεύεται πουθενά - όχι όπως η AND s). Βασικά αυτό όμως δε σε ενδιαφέρει.

Στα Μίκρο 1, σελ 42 λέει ότι η σημαία V ( 6o bit του SR) παίρνει την τιμή του bit6 του s όταν εκτελεστεί η εντολή BIT s.
Ακόμη, η σημαία Ν (7o bit του SR) πείρνει την τιμή του bit7 του s όταν εκτελεστεί η εντολή BIT s.
Συνεπώς μπορείς ελέγχοντας τον SR, να ελγέγξεις τα bit 6, 7 του s και χρησιμοποιώντας αντίστοιχη εντολή διακλάδωσης (πχ BMI, BPL, BVC, BVS) να μεταβείς (υπό συνθήκη) σε άλλο σημείο του προγράμματος.

Όσο για τον κωδικοποιητή, εκ των υστέρων το κατάλαβα κι εγώ. Απλά άμα έχεις 16 ΠΣ θα χρειαστείς κωδικοποιητή 16 σε 4 .

GoldenMouth
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #27 on: June 27, 2005, 21:31:58 pm »

Quote from: fugitive on June 27, 2005, 21:17:52 pm
memory map:
Αμέσως μετά την RAM τοποθετούνται σε συνεχόμενες θέσεις μνήμης 8 ΡΙΑ κια ένας FDC (Floppy Disk Controller) ο οποίος διαθέτει 16 καταχωρητές. Να σχεδιασθεί ο χάρτης μνήμης και η διαταξη ψηφίδων.
 ???

Νομίζω (δεν είμαι απόλυτα βέβαιος) ότι ο χάρτης μνήμης για τις PIA θα είναι κλασικά, όπως στο παράδειγμα του βιβλίου (από δεξιά προς τα αριστερά με 2 Χ) και όλα τα υπόλοιπα bit του AB με την κλασική κωδικοποίηση. Υπόψιν ότι για να κωδικοποιήσεις ένα chip ΡΙΑ χρειάζεσαι 3 bits του AB για τα CS0, CS1, CS2.
Όσο για τον FDC, τα στοιχεία Α0-Α3 θα είναι Χ, αφού έχει 16 καταχωρητές και χρειάζεσαι προφανώς 4 bit για να τον ελέγξεις) και τα υπόλοιπα από Α4-Α... θα έχουν επίσης την κλασική κωδικοποίηση. Βέβαια δεν ξέρω πόσα CS χρειάζεται ο FDC για να  επιλεχθεί.
Σε κάθε περίπτωση, η κωδικοποίηση που πρέπει να βγαίνει θα πρέπει να είναι μοναδική για το κάθε chip, είτε αυτό είναι ROM, RAM, PIA, FDC κλπ.

Atzakas
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #28 on: June 27, 2005, 21:37:14 pm »

Quote from: fugitive on June 27, 2005, 16:08:56 pm
BIT?

H εντολή ΒΙΤ εκτελεί τη λογική πράξη AND ανάμεσα στο περιεχόμενο του Α και το περιεχόμενο μιας θέσης μνήμης M, χωρίς να αλλοιώνει το περιεχόμενο του Α ή της θέσης μνήμης. Επηρεάζει, ανάλογα με το αποτέλεσμα της πράξης AND, τον ενδείκτη  Ζ ,ενώι μεταφέρει τα δυαδικά ψηφία b7 και b6 της θέσης μνήμης στους ενδείκτες N και V αντίστοιχα.

Με την εντολή BIT μπορούμε να εξετάσουμε είτε τα 2 περισσότερο σημαντικά bits (b7, b6) του περιεχομένου μιας θέσης μνήμης, είτε φορτώνοντας τον κατάλληλο αριθμό στο συσσωρευτή Α, την τιμή οποιουδήποτε δυαδικού ψηφίου της θέσης μνήμης:

Παράδειγμα:

Υποθέτουμε ότι πριν την εκτέλεση των παρακάτω εντολών, στη θέση μνήμης (M)  $0030 είναι αποθηκευμένος ο αριθμός $ΑΑ= %10101010 )

$5000  LDA #$55  ; Load Acc with $55 = %01010101

$5002  BIT $30  Εξέτασε τα δυαδικά ψηφία της θέσης $0030

Θέση μνήμης  Μ  : 10101010
Καταχωρητής  Α :  01010101

Mετά την εκτέλεση της εντολής ΒΙΤ το περιεχόμενο του ACC και τηε θέσης μνήμης $0030 ΔΕ θα αλλάξουν.
- Ο ενδείκτης Ν θα γίνει 1, ότι δηλαδή και το b7 της θέσης μνήμης Μ
- Ι ενδείκτης V θα πάρει την τιμή του b6 της θέσης μνήμης Μ και θα γίνει 0
- Η λογική πράξη AND ανάμεσα στο περιεχόμενο του συσσωρευτή Α και της θέσης μνήμης θα δώσει αποτέλεσμα 0 και άρα Z = 1
« Last Edit: June 27, 2005, 21:38:52 pm by Atzakas » Logged

When I was 17, I read a quote that went something like: "If you live each day as if it was your last, someday you'll most certainly be right." It made an impression on me, and since then, for the past 33 years, I have looked in the mirror every morning and asked myself: "If today were the last day of my life, would I want to do what I am about to do today?" And whenever the answer has been "No" for too many days in a row, I know I need to change something.   (Steve Jobs)
Netgull
Veteran

View Profile
« Reply #29 on: June 27, 2005, 22:33:29 pm »

Ποια είναι τα βασικά modules μιας υπορουτίνας διακοπής;

Απαντώ και διορθώνετε:
PHA
-----
Body
------
LDA PDRA/B (Reset b7)
PLA
RTI
Σωστά τα παραπάνω. Θα απαντήσω λίγο πιο γενικά:
1) Αποθήκευση καταχωρητών
2) Πιθανή αναγνώριση της πηγής της διακοπής (πχ μια ρουτίνα polling όταν έχω πολλές συσκευές που συνδέονται με IRQ στον 6502)
3) Πιθανή αλλαγή μάσκας προτεραιοτήτων (πχ μπορεί να πρέπει να μηδενίσει κάποια masking bit στην PIA- ενδεχόμενo CLI)
3) Εξυπηρέτηση διακοπής
4) Μηδενισμός σημαίας διακοπής (LDA PDRA)
5) Επαναφορά μάσκας και καταχωρητών, RTI

Υπόψιν ότι για να κωδικοποιήσεις ένα chip ΡΙΑ χρειάζεσαι 3 bits του AB για τα CS0, CS1, CS2.
Όχι κατ ανάγκη όλες από τον ΑΒ. Κάποιες μπορούν να πάνε και στη γη ή στο Vcc.

Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος γιατί δίνει σε 8-bit και 16-bit μ/ε ψηφίδες RAM A Kbytesx1; Αν έχουμε 16 bit μ/ε δεν θα πρέπει τότε να ενεργοποιούμε τις RAM κατα δεκαεξάδες; Μπορεί κάτι τόσο απλό να το βλέπω λάθος; Αλλά ρε παιδιά και να σχεδιάζεις διατάξεις με 8x8 ψηφίδες RAM δε είναι και πολύ λογικό, είναι;

Επίσης: Να δημιουργηθεί στην έξοδο CB2 παλμός διάρκειας ενός κύκλου μηχανής. ?? Είναι από άσκηση (Σεπτ 99).

Επισυνάπτω το χάρτη μνήμης που ζήτησε ο fugitive. Mια ερώτηση θα ήταν τι συμπληρώνουμε στα κενά, αλλά πιστεύω αδιαφορίες (είναι μη δυνατές καταστάσεις). Σημειώνω ότι πολλές φορές (όχι σε αυτή) στις διατάξεις αποκωδικοποίησης διευθύνσεων χρησιμοποιούνται αποκωδικοποιητές (δεν θυμάμαι αν έχει τέτοια διάταξη το βιβλίο).
« Last Edit: June 27, 2005, 22:37:17 pm by Netgull » Logged

Μην αμφιβάλλεις
γι αυτόν
που σου λέει
πως φοβάται

να φοβάσαι όμως
αυτόν
που σου λέει
πως δεν αμφιβάλλει.

Pages: 1 [2] 3 4 ... 31 Go Up Print
Jump to: