• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
August 02, 2025, 14:21:11 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
August 02, 2025, 14:21:11 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
Άδεια ασκήσεως επαγγέλματ...
by The Web
[Today at 13:25:49]

[Τομέας Ηλεκτρονικής] Μαθ...
by Nikos_313
[Today at 09:51:26]

[Τομέας Ενέργειας] Μαθήμα...
by Nikos_313
[Today at 01:40:22]

Οι μπράβοι του πρύτανη
by Διάλεξις
[Today at 01:30:18]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[Today at 01:04:15]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by Διάλεξις
[Today at 00:59:05]

Ηλεκτρομηχανολογικές Μελέ...
by inverter
[August 01, 2025, 20:35:12 pm]

Νέα Δημοκρατία (and Co. I...
by Katarameno
[August 01, 2025, 15:13:09 pm]

Πρόγραμμα Σπουδών Ακαδημα...
by PolarBear
[August 01, 2025, 15:03:05 pm]

Aναζωπύρωση των εχθροπραξ...
by Katarameno
[July 31, 2025, 21:15:48 pm]

Καμμένα...!!
by Godat
[July 31, 2025, 21:07:58 pm]

[ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ] Ανακοίνωση γι...
by Katarameno
[July 31, 2025, 20:31:30 pm]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[July 31, 2025, 15:33:28 pm]

ΤΗΜΜΥ-Σκάκι
by L
[July 31, 2025, 13:24:56 pm]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Giopan
[July 30, 2025, 17:07:32 pm]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by Mr Watson
[July 30, 2025, 14:19:11 pm]

Τα παράσιτα ανάμεσά μας
by Katarameno
[July 30, 2025, 13:47:28 pm]

Ρώτα κάτι τον επόμενο
by Giopan
[July 29, 2025, 16:04:23 pm]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by chatzikys
[July 29, 2025, 13:52:51 pm]

[ΣΗΕ ΙΙ] Γενικές απορίες ...
by Διάλεξις
[July 29, 2025, 01:00:00 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9988
Latest: kyrlef
Stats
Total Posts: 1427640
Total Topics: 31739
Online Today: 142
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 22
Guests: 87
Total: 109
kkalamar
antwnis
apob
BB
parzival
mprizakias
elio
George_RT
Pakapis5
Captain
stefanos hios
Kwtininatheod
Thanasiscon1
nmpampal
gpr000
nikol michalou
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Συμβουλές καλής χρήσης του φόρουμ: Youtube embed code and links, Shoutbox, Notify, ...
Δείτε περισσότερα εδώ...
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι > Θρησκεία (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot) > Το Eυαγγέλιο του Iούδα αποκαταστάθηκε ... και τον αποκαθιστά
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 ... 7 8 [9] 10 Go Down Print
Author Topic: Το Eυαγγέλιο του Iούδα αποκαταστάθηκε ... και τον αποκαθιστά  (Read 21954 times)
Nessa NetMonster
Guest
Απ: TΟ EYAΓΓEΛIΟ TΟY IΟYΔA AΠΟKATAΣTAΘHKE... KAI TΟN AΠΟKAΘIΣTA
« Reply #120 on: April 20, 2006, 12:09:42 pm »

Δεν είναι αντίφαση. Μπορεί κάτι φιλοσοφημένο και ενδιαφέρον να είναι συγχρόνως και δυσάρεστο.
Cyberkat
Guest
Απ: TΟ EYAΓΓEΛIΟ TΟY IΟYΔA AΠΟKATAΣTAΘHKE... KAI TΟN AΠΟKAΘIΣTA
« Reply #121 on: April 20, 2006, 14:24:23 pm »

"Σιχαμερό καθίκι" δεν είναι χριστιανική θεώρηση.
Αυτό είναι καθαρά ανθρώπινος χαρακτηρισμός.

Μια χαρά χριστιανική θεώρηση είναι. Χριστιανική διατύπωση ίσως να μην είναι.

"Θα ήταν καλύτερα γι' αυτόν να μην είχε γεννηθεί" (Κατά Μάρκον 14:21)

Να η επίσημη χριστιανική θεώρηση

Όταν λες "ουσία" τι ακριβώς εννοείς;
Αν κατάλαβα τι θες να πεις τότε ουσία του χριστιανισμού είναι ο Χριστός.

Ουσία εννοώ το θεμέλιο στο οποίο στηρίζεται όλο το οικοδόμημα του χριστιανισμού.
Αν λείψει η ανάσταση, ο χριστιανισμός θα καταρρεύσει. Πολύ καλά θα ήταν το κέντρο του χριστιανισμού να ήταν το κύρηγμα του Ιησού. Αλλά δεν είναι. Το κέντρο είναι η αγορά μιας θέσης στον παράδεισο με αντιπαροχή.

Εδώ διακρίνω εγώ ένα παράδοξο ή μια αντίφαση, όπως θες πες το.
" Τέλος, για εμάς τους κοινούς θνητούς, τα πράγματα δεν είναι και τόσο χαρούμενα κατά τους γνωστικιστές. "
"Οφείλω να ομολογήσω πάντως ότι η γνωστική θεώρηση είναι πολύ πιο φιλοσοφημένη και ενδιαφέρουσα από τις κομπλεξικές εσχατολογικές ανορθολογικότητες του χριστιανισμού. "

Από πότε η ιλαρότητα έγινε συνώνυμη του βάθους και της αλήθειας?
« Last Edit: April 20, 2006, 14:27:56 pm by Cyberkat » Logged
fugiFOX
Veteran
Καταστραμμένος

Fugi+Fox μια νέα μορφή ζωής...

View Profile
Re: TΟ EYAΓΓEΛIΟ TΟY IΟYΔA AΠΟKATAΣTAΘHKE... KAI TΟN AΠΟKAΘIΣTA
« Reply #122 on: April 20, 2006, 18:32:29 pm »

Quote from: Cyberkat on April 20, 2006, 14:24:23 pm
"Σιχαμερό καθίκι" δεν είναι χριστιανική θεώρηση.
Αυτό είναι καθαρά ανθρώπινος χαρακτηρισμός.

Μια χαρά χριστιανική θεώρηση είναι. Χριστιανική διατύπωση ίσως να μην είναι.

"Θα ήταν καλύτερα γι' αυτόν να μην είχε γεννηθεί" (Κατά Μάρκον 14:21)

Να η επίσημη χριστιανική θεώρηση
Θα το κοιτάξω ολοκληρωμένα μόλις βρω χρόνο. Εσύ απέσπασες μόνο μία πρόταση από ολόκληρο ευαγγέλιο.
Όταν λέω δεν είναι χριστιανική θεώρηση εννοώ ότι στη χριστιανική πίστη δεν υπάρχει βλασφημιά, καταδικασμός,
επομένως μέσα στα πλαίσια της χριστιανοσύνης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ο οποιοσδήποτε "σιχαμερό καθίκι" όποια πράξη κι αν έχει κάνει.

Όταν λες "ουσία" τι ακριβώς εννοείς;
Αν κατάλαβα τι θες να πεις τότε ουσία του χριστιανισμού είναι ο Χριστός.
Ουσία εννοώ το θεμέλιο στο οποίο στηρίζεται όλο το οικοδόμημα του χριστιανισμού.
Αν λείψει η ανάσταση, ο χριστιανισμός θα καταρρεύσει. Πολύ καλά θα ήταν το κέντρο του χριστιανισμού να ήταν το κύρηγμα του Ιησού. Αλλά δεν είναι. Το κέντρο είναι η αγορά μιας θέσης στον παράδεισο με αντιπαροχή.
Α, τώρα νομίζω κατάλαβα.
Λοιπόν η Ανάσταση του Χριστού, καθώς και η προπομπός αυτής, η ανάσταση του Λαζάρου, είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι ο θάνατος νικήθηκε.
Όσον αφορά στον παράδεισο τώρα, το ζητούμενο στο χριστιανισμό δεν είναι ο παράδεισος καθε αυτός. Είναι η εν Χριστώ ζωή. Αλίμονο αν αυτός που επιθυμεί να σωθεί το κάνει μόνο για τον παράδεισο. Τότε πραγματικά μιλάμε για την αντιπαροχή όπως πολύ ωραία το θέτεις.
Και φυσικά πριν την Ανάσταση προηγείται το μεγαλείο της Θείας θυσίας.
Σε πολλές μυθολογίες ή θρησκείες ο θεός βοηθά τον άνθρωπο (π.χ. Προμηθέας),
σε καμία όμως ο ίδιος Ο Θεός δεν κατεβαίνει, σαρκώνεται, γίνεται άνθρωπος,
και θυσιάζεται (επίτηδες χρησιμοποιώ παθητική) για τον άνθρωπο.
Αυτό πραγματικά είναι το μεγαλείο και το πνεύμα των ημερών.

" Τέλος, για εμάς τους κοινούς θνητούς, τα πράγματα δεν είναι και τόσο χαρούμενα κατά τους γνωστικιστές. "
"Οφείλω να ομολογήσω πάντως ότι η γνωστική θεώρηση είναι πολύ πιο φιλοσοφημένη και ενδιαφέρουσα από τις κομπλεξικές εσχατολογικές ανορθολογικότητες του χριστιανισμού. "

Από πότε η ιλαρότητα έγινε συνώνυμη του βάθους και της αλήθειας?

Δεν ξέρω ίσως εγώ να μην το κατάλαβα καλά και διέκρινα την αντίφαση
« Last Edit: April 20, 2006, 18:37:50 pm by fugiFOX » Logged

http://www.mozilla.org/en-US/firefox/new/
Gaijin
Νεούλης/Νεούλα
*

Είμαι ηλεκτρολόγος, συμβαίνει κάτι;

View Profile
Re: Απ: TΟ EYAΓΓEΛIΟ TΟY IΟYΔA AΠΟKATAΣTAΘHKE... KAI TΟN AΠΟKAΘIΣTA
« Reply #123 on: April 22, 2006, 11:03:51 am »

Quote from: Cyberkat on April 19, 2006, 17:17:31 pm
-Η "προδοσία" του είναι απαραίτητη (είναι?) για να πετύχει το θειο σχέδιο
την ίδια στιγμή
-Η προδοσία του τον κάνει σύμβολο προδότη για 2000 χρόνια
Ήταν ελεύθερη βούληση του Ιούδα να προδώσει? Αν ναι τότε είναι απόλυτα ορθό το ερώτημα της Cyber στην αρχή "Κι αν δεν πρόδιδε?". Εκτός κι αν ο Θεός το έπαιξε και λίγο στατιστικά "Τόσοι εβραίοι όλο και κάποιος θα με προδώσει και άρα θα πετύχει το σχέδιο."
Γιατί όμως αυτό το παράδοξο δεν έχει επισημανθεί αρκετά στη διαδασκαλία του χριστιανισμού (την ίδια στιγμή ακόμα και ισλαμιστές θεολόγοι προσπαθούν να αναθεωρήσουν το δικό τους).
 Άποψη μου είναι ότι όπως και τα περισσότερα θρησκευτικά ζητήματα δεν επιδέχονται καμμίας επιστημονικής ανάλυσης ούτε καν λογικής.Πρόκειται για κείμενα που περιγράφουν κάποιες ιστορίες -που για τη μεγάλη πλειοψηφία είναι αλήθειες- μέσα από ένα πρήσμα κοινωνικών συνθηκών της εποχής. Ίσως αυτό να εξηγεί γιατί έπρεπε τον Ιησού να τον σταυρώσουν Ιουδαίοι, να προσπαθήσει να τον σώσει ρωμαίος, να τον προδώσει Ιουδαίος με το όνομα Ιούδας. Η αλήθεια ίσως απέχει από όλα αυτά ίσως είναι και πολύ κοντά. Η λογική πάντως δεν είναι.
Για αυτό και δε βλάπτει όμως η σύγχρονη εκκλησία να προσπαθήσει να είναι τουλάχιστον σοβαρή και να μην προσπαθεί να πείσει για την "προδοσία" και την ίδια στιγμή για το Θεϊκό σχέδιο.
Τέλος κάποια στιγμή πρέπει να συζητηθεί και να αποκαθηλωθεί από τη συνειδηση των σκεπτόμενων πιστών (κι άλλη αντίφαση; ) η πραγματική ανάγκη της προδωσίας του Ιησού...

Αν δεν κάνω λάθος οι ορθόδοξοι θεολόγοι λένε ότι ισχύουν δύο πράγματα ταυτόχρονα: ο θεός είναι παντογνώστης (άρα γνωρίζει τα πάντα και το μέλλον) και ο άνθρωπος έχει ελεύθερη βούληση. Με λίγη καλή θέληση, μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει σ' αυτό το σκεπτικό η σημασία του πεπρωμένου με την έννοια ότι αφού εσύ δεν γνωρίζεις το μέλλον, είσαι ελεύθερος, άσχετα αν ο θεός γνωρίζει. Βέβαια όσοι δεν διαθέτουν καλή θέληση εντοπίζουν ένα τεράστιο λογικό κενό αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Μ' αυτό το σκεπτικό, ο Ιούδας επέλεξε να προδώσει τον Χριστό και άρα είναι ένα σιχαμερό καθίκι, άσχετα αν η προδωσία ήταν απαραίτητη για να υπάρξει ο χριστιανισμός σαν θρησκεία. Και ας μην υποκρινόμαστε, η ουσία του χριστιανισμού δεν είναι απλώς το κήρυγμα της αγάπης, είναι η ανάσταση, με την οποία ξεπλύθηκαν οι αμαρτίες της ανθρωπότητας και άνοιξαν οι πύλες του παραδείσου για τους καλούς χριστιανούς. Η ουσία είναι η νίκη επί του θανάτου και κυρίως η ελπίδα ότι δεν τελειώνουν όλα όταν πεθαίνουμε.

Οι γνωστικιστές από την άλλη, μιας και βρισκόμαστε σε αυτό το thread, δίδασκαν ότι το κακό στον κόσμο δεν είναι η αμαρτία αλλά η άγνοια και άρα η θεραπεία δεν είναι η πίστη αλλά η γνώση. Επίσης, θεωρούσαν ότι υπάρχει μια ανώτερη, αόριστη θεότητα, η οποία γέννησε διάφορες μικρότερες θεότητες κάποιες από τις οποίες προέκυψαν σκάρτες και αυτές οι σκάρτες (βλέπε θεός της Παλαιάς Διαθήκης) είναι που "διοικούν" τον κόσμο μας. Γι'αυτό και οι γνωστικιστές θεωρούσαν ως ήρωες όλους τους αντιήρωες της Βίβλου, ακριβώς γιατί αντιτάχτηκαν σε αυτήν την κατώτερη θεότητα, που είναι η πηγή όλων των δεινών στην γη (βλέπε Κάιν, κάτοικοι των Σοδόμων, Ιούδας). Γι' αυτούς ο Χριστός δεν ήταν ο υιός του θεού αλλά μια θεότητα, που ενσαρκώθηκε για να διδάξει την αλήθεια στους ανθρώπους, οι οποίοι αποδείχτηκαν μπουμπούνες εκτός από τον Ιούδα, και στο τέλος δεν υπάρχει κάποια ανάσταση, υπάρχει ο θάνατος του Ιησού και η επιστροφή του στον άλλο κόσμο από τον οποίο ήρθε, τον κόσμο της αλήθειας. Γι' αυτό και ο Χριστός λέει στον Ιούδα στο ευαγγέλιο του Ιούδα "Γι' αυτό εσύ θα τους υπερβείς όλους αυτούς. Γιατί εσύ θα θυσιάσεις τον άνθρωπο που με ενδύει." Τέλος, για εμάς τους κοινούς θνητούς, τα πράγματα δεν είναι και τόσο χαρούμενα κατά τους γνωστικιστές. Κάποιοι από εμάς που έχουν μέσα τους το θεϊκό σπέρμα, θα πεθάνουν και θα μεταβούν σε αυτόν τον αθάνατο κόσμο των ανώτερων θεοτήτων. Οι άλλοι απλώς θα πεθάνουν και θα σαπίσουν, όπως όλη η υπόλοιπη φύση.

Και το καλύτερο είναι ότι στα πρώτα μεταχριστιανικά χρόνια, γνωστικιστές και ορθόδοξοι χριστιανοί κινούνταν και αναπτύσσονταν παράλληλα, μέχρι που υπερίσχυσε η ορθοδοξία, όχι πριν τον 4 αιώνα μΧ πάντως. Μ' άλλα λόγια σε ένα παράλληλο σύμπαν, αντί για χριστιανοί θα είμασταν μια σέχτα νεοπλατωνιστών. Δεν ξέρω ποιο είναι χειρότερο. Οφείλω να ομολογήσω πάντως ότι η γνωστική θεώρηση είναι πολύ πιο φιλοσοφημένη και ενδιαφέρουσα από τις κομπλεξικές εσχατολογικές ανορθολογικότητες του χριστιανισμού.

Με δεδομένο ότι η ανάσταση του Ιησού είναι μία σωματική ανάσταση όπως μας έχει παραδοθέι από αρκετούς αυτόπτες μάρτυρες άρα τα περι κομπλεξικών ανορθολογισμών επιστρέφονται στους γνωστικούς και σε εράστες της αυτής ιδέας, με τόκο υπερημερίας.
Vulcan
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
Re: Re: TΟ EYAΓΓEΛIΟ TΟY IΟYΔA AΠΟKATAΣTAΘHKE... KAI TΟN AΠΟKAΘIΣTA
« Reply #124 on: April 22, 2006, 11:38:53 am »

Quote from: Gaijin on April 22, 2006, 11:03:51 am
Με δεδομένο ότι η ανάσταση του Ιησού είναι μία σωματική ανάσταση όπως μας έχει παραδοθέι από αρκετούς αυτόπτες μάρτυρες άρα τα περι κομπλεξικών ανορθολογισμών επιστρέφονται στους γνωστικούς και σε εράστες της αυτής ιδέας, με τόκο υπερημερίας.

Ke gamo ton dialogo!!!!
Ke gamo tin epi - koinwnia

Άντε καλή ανάσταση να έχουμε!
« Last Edit: April 22, 2006, 11:51:05 am by Vulcan » Logged
MihalisK
Θαμώνας

ό,τι πέρασε, πέρασε σωστά

View Profile
« Reply #125 on: April 22, 2006, 12:23:12 pm »

Quote from: Vulcan on April 22, 2006, 11:38:53 am
Quote from: Gaijin on April 22, 2006, 11:03:51 am

Ke gamo ton dialogo!!!!
Ke gamo tin epi - koinwnia

Άντε καλή ανάσταση να έχουμε!

Lips Sealed

Η ανοησία είναι ένα πολύ καλό εμπόδιο για κάποιον που πρέπει να χτυπήσει το κεφάλι του στον τοίχο.

http://www.doc.ic.ac.uk/~mk406/
Cyberkat
Guest
Απ: Re: TΟ EYAΓΓEΛIΟ TΟY IΟYΔA AΠΟKATAΣTAΘHKE... KAI TΟN AΠΟKAΘIΣTA
« Reply #126 on: April 22, 2006, 12:56:11 pm »

Ευτυχώς υπάρχουν και άλλοι που δεν ακολουθούν τον ειρμό ή συνειρμό του Gaijin.
Είχα αρχίσει να αμφιβάλλω για την ποιότητα των εγκεφαλικών μου συνάψεων... Cheesy
fugiFOX
Veteran
Καταστραμμένος

View Profile
« Reply #127 on: April 22, 2006, 14:06:48 pm »

Cyberkat αυτό το απόσπασμα που το βρήκες;
Γιατί εγώ σε μια αναζήτηση που έκανα, τέτοια μετάφραση από τα αρχαία δεν βρήκα.
Παραθέτω αυτήν που για μένα πλησιάζει περισσότερο στο αυθεντικό κείμενο.

Ό μεν υίός τοΰ άνθρωπου, ό Μεσσίας, φεύγει άπό τήν παροϋσαν ζωήν και πηγαίνει προς τόν Πατέρα του, σύμφωνα μέ τάς προφητείας, πού έχουν γραφή περί αύτοΰ· άλλοίμονον δμως είς τόν άνθρωπον εκείνον, πού γίνεται δργανον διά νά παραδοθή ό υίός τοϋ άνθρωπου είς τους σταυρωτάς του. Ήτο συμφερώτερον δι' αυτόν νά μή είχε γεννηθή ό άνθρωπος έκεϊνος.

Όπως θα παρατηρείς το "αυτον" και το "εκείνος" στην τελευταία πρόταση, δεν αναφέρονται στο ίδιο πρόσωπο, όπως συμβαίνει στο απόσπασμα-φράση που παρέθεσες.

ΑΥτό είναι το αρχαίο:
ὁ μὲν υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ὑπάγει καθὼς γέγραπται περὶ αὐτοῦ· οὐαὶ δὲ τῷ ἀνθρώπῳ ἐκείνῳ, δι᾿ οὗ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου παραδίδοται· καλὸν ἦν αὐτῷ εἰ οὐκ ἐγεννήθη ὁ ἄνθρωπος ἐκεῖνος.

http://macedonia.uom.gr/~jason/mat1214.htm#2

Cyberkat
Guest
« Reply #128 on: April 22, 2006, 14:34:32 pm »

Από την Καινή Διαθήκη που μας βάζαν ν' αγοράσουμε στο σχολείο Tongue Tongue Tongue

Όπως είπα Κατά Μάρκον 14,21, Το τελευταίο δείπνο

Όταν βράδιασε, πήγε εκεί ο Ιησούς με τους δώδεκα. Κι ενώ ήταν στο τραπέζι κι έτρωγαν, είπε ο Ιησούς: "Αλήθεια σας λέω πως κάποιος από σας που τρώει μαζί μου θα με προδώσει". Λυπήθηκαν οι μαθητές κι άρχισαν να ρωτούν ο ένας μετά τον άλλον: "Μήπως είμαι εγώ?" Και άλλος "Μήπως εγώ?" Κι ο Ιησούς τους είπε: "Ένας από τους δώδεκα, αυτός που βουτάει το ψωμί του μαζί μου στην ίδια πιατέλα. Ο Υιός του Ανθρώπου, βέβαια, θα πεθάνει όπως το λένε οι Γραφές γι' αυτόν, αλίμονο όμως στον άνθρωπο εκείνον που προδίδει τον Υιό του Ανθρώπου. Θα ήταν καλύτερα γι' αυτόν να μην είχε γεννηθεί"

Το πρωτότυπο: "Ουαι δε τω ανθρωπω εκεινω, δι' ου ο Υιος του ανθρωπου παραδιδοται, καλον ην αυτω ει ουκ εγεννηθη ο ανθρωπος εκεινος"

Τέλος πάντων, τα πενιχρά μου αρχαία δεν μου επιτρέπουν να είμαι σίγουρη. Αλλά νομίζω ότι "τω ανθρωπω εκεινο" και το "καλον ην αυτω" αναφέρονται στο ίδιο πρόσωπο. Και να μην ισχύει αυτό, δεν αλλάζει το νόημα της πρότασης. Σημασία έχει το ότι το "ουκ εγεννήθη ο άνθρωπος εκείνος" αναφέρεται σίγουρα στον Ιούδα.

Πολλή ανάλυση έπεσε..... Δεν ξανανοίγω θρησκευτικό κείμενο για τουλάχιστον 5 μέρες... Cheesy
fugiFOX
Veteran
Καταστραμμένος

View Profile
« Reply #129 on: April 22, 2006, 14:43:54 pm »

Quote from: Cyberkat on April 22, 2006, 14:34:32 pm

Πολλή ανάλυση έπεσε..... Δεν ξανανοίγω θρησκευτικό κείμενο για τουλάχιστον 5 μέρες... Cheesy

Συμφωνώ μαζί σου!
Τα λέμε σε 5 μέρες.
Καλή ανάσταση σε σένα και σε όλους!

Καμένος
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #130 on: April 23, 2006, 10:19:20 am »

Μετά την Ανάσταση μου ήρθε η απορία:

Την παλαιά διαθήκη ποιός την έγραψε?

Γιατί εγώ ώς θεόπνευστη ξέρω μόνο την Καινή διαθήκη (τότε που φωτίστηκαν οι Απόστολοι μετά την ανάληψη)(όχι πως η Καινή είναι καλύτερη!!).

Από που κι ως που η Παλαιά διαθήκη είναι θεόπνευστη?

(Δεν σχολιάζω, απορία διατυπώνω!!)
Gaijin
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
Re: Απ: Re: TΟ EYAΓΓEΛIΟ TΟY IΟYΔA AΠΟKATAΣTAΘHKE... KAI TΟN AΠΟKAΘIΣTA
« Reply #131 on: April 23, 2006, 16:23:38 pm »

Quote from: Cyberkat on April 22, 2006, 12:56:11 pm
Ευτυχώς υπάρχουν και άλλοι που δεν ακολουθούν τον ειρμό ή συνειρμό του Gaijin.
Είχα αρχίσει να αμφιβάλλω για την ποιότητα των εγκεφαλικών μου συνάψεων... Cheesy

Και εγώ αφου δεν μπορώ να τις αντιλιφθώ με τις 5 αισθήσεις μου.   Cheesy

Σε πείραξε που χρησιμοποίησα επι λέξη τα λεγόμενα σου και παράθεσα ότι μάλλον επίτηδες δεν ανάφερες κάτι.

Βλέπω πως δεν είχες πρόβλημα με την σωματική ανάσταση άρα γιατί είχες πρόβλημα στο να δεκτείς το επιχείρημα ; Μήπως γιατί μάλλον δεν σε ενδιαφέρει η αλήθεια αλλά το να τονίσεις το τι λένε οι γνωστικοί που καταρέει σαν χάρτινος πύργος με το δεδομένο ότι ο Χριστός αναστήθηκε σωματικά και έφαγε και τον ψιλάφησαν;

Εκείνος όμως που αμφέβαλε ειλικρινά, (Θωμά τον λέγαν) είπε στο τέλος όταν έβαλε την χερούκλα του : Ο Κυρίος μου και ο Θεός μου.
Εσύ μπορείς να λες το δεύτερο (Θεός ), αλλά πραγματικά θέλεις και το πρώτο (Κύριος) που παει δυστυχώς η ευτυχώς μαζι σαν πακέτο;

Γιατί το να έχεις Κύριο τον Κύριο είναι λίγο επώδυνο για το Εγώ.

Gaijin
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
Re: Απ: Re: TΟ EYAΓΓEΛIΟ TΟY IΟYΔA AΠΟKATAΣTAΘHKE... KAI TΟN AΠΟKAΘIΣTA
« Reply #132 on: April 23, 2006, 16:34:03 pm »

Quote from: Cyberkat on April 22, 2006, 14:34:32 pm
Από την Καινή Διαθήκη που μας βάζαν ν' αγοράσουμε στο σχολείο Tongue Tongue Tongue

Όπως είπα Κατά Μάρκον 14,21, Το τελευταίο δείπνο

Όταν βράδιασε, πήγε εκεί ο Ιησούς με τους δώδεκα. Κι ενώ ήταν στο τραπέζι κι έτρωγαν, είπε ο Ιησούς: "Αλήθεια σας λέω πως κάποιος από σας που τρώει μαζί μου θα με προδώσει". Λυπήθηκαν οι μαθητές κι άρχισαν να ρωτούν ο ένας μετά τον άλλον: "Μήπως είμαι εγώ?" Και άλλος "Μήπως εγώ?" Κι ο Ιησούς τους είπε: "Ένας από τους δώδεκα, αυτός που βουτάει το ψωμί του μαζί μου στην ίδια πιατέλα. Ο Υιός του Ανθρώπου, βέβαια, θα πεθάνει όπως το λένε οι Γραφές γι' αυτόν, αλίμονο όμως στον άνθρωπο εκείνον που προδίδει τον Υιό του Ανθρώπου. Θα ήταν καλύτερα γι' αυτόν να μην είχε γεννηθεί"

Το πρωτότυπο: "Ουαι δε τω ανθρωπω εκεινω, δι' ου ο Υιος του ανθρωπου παραδιδοται, καλον ην αυτω ει ουκ εγεννηθη ο ανθρωπος εκεινος"

Τέλος πάντων, τα πενιχρά μου αρχαία δεν μου επιτρέπουν να είμαι σίγουρη. Αλλά νομίζω ότι "τω ανθρωπω εκεινο" και το "καλον ην αυτω" αναφέρονται στο ίδιο πρόσωπο. Και να μην ισχύει αυτό, δεν αλλάζει το νόημα της πρότασης. Σημασία έχει το ότι το "ουκ εγεννήθη ο άνθρωπος εκείνος" αναφέρεται σίγουρα στον Ιούδα.

Βέβαια το να διαβάσεις θρησκευτικά κείμενα κάνει κακό στους ανθρώπους της θρησκείας (Αττικής Παντελεήμων).

Καλά η νονά σου δεν σου πήρε μαζί με την φορεσιά της βάπτισης των 300 ευρών μια καινή διαθήκη των 5 ευρώ ; Και χρειάστηκε να αναγκαστείς να την αγοράσεις στο σχολείο ;
Μήπως επειδή με αυτήν δεν μπορούμε να κάνουμε τόσο εφέ όσο με το φόρεμα τον 300 ευρώ;

Αλήθεια ποιος φταίει ; Η Νονά ; Εσύ ; Ο παπάς ; Η παράδοση ; Ο Παύλος ; Ο Χριστός ; Ο Θεός ;

Εγώ λέω τα 4 πρώτα γιατί, ο ένας ,οι τελευταίοι με άλλα λόγια , μάλλον λένε το αντίθετο.

- Μελετάτε τα γραφάς διότι ταυται μαρτυρούσι περί εμού -

Το αν αναφερεται στον Ιούδα ποιο είναι το πρόβλημα ; Να μην τον αφήνε ο Χριστός να κάνει αυτό που γούσταρε ; Έπρεπε να εμποδίσει τον άλλο να κάνει αυτό που θεωρούσε καλό για την τσέπη του ; (Ήταν και ταμιας.. Χωρις πρόεδρο και με τους άλλους μαντρωμένους θα τα τσιμπούσε ποιο εύκολα)

Nessa NetMonster
Guest
« Reply #133 on: April 23, 2006, 16:52:08 pm »

Μόνος σου τα λες, μόνος σου τα καταλαβαίνεις... η σωματική ανάσταση πού κολλάει; Και με την τελευταία παράγραφο τι θέλεις να πεις;
Karaμazoβ
Veteran
Επιβεβαρυμένος

ad astra, per aspera

View Profile
« Reply #134 on: April 25, 2006, 17:25:30 pm »

Quote from: Cyberkat on April 20, 2006, 14:24:23 pm
"Οφείλω να ομολογήσω πάντως ότι η γνωστική θεώρηση είναι πολύ πιο φιλοσοφημένη και ενδιαφέρουσα από τις κομπλεξικές εσχατολογικές ανορθολογικότητες του χριστιανισμού.

To αντίθετο καταλαβαίνω εγώ, οτι ο Γνωστικισμός είναι ένα ανακάτεμα Ζωροαστρικών, Αρχαιοελληνικών, Χριστιανικών και Αιγυπτιακών αντιλήψεων.Φαίνεται άλλωστε και απο το πότε εμφανίστηκε κυρίως: γύρω στο 100μΧ όταν ο χριστιανισμός διαδόθηκε αρκετά γυρω απο τη Μ.Ανατολή.

Εξάλλου δεν πίστευαν όλοι οι γνωστικοί παρόμοια πράματα.Άλλοι έδινα στοιχειά φύλου στο Θεο(πχ θηλυκή πλευρά , η Σοφία), άλλοι εξύψωναν τον Σατανα ως θεο του Κακου αντίθετο στον Θεο (κατα τα Ζωροαστρικά πρότυπα).Οι Καθαροί είχαν ακραίες αντιλήψεις, τύπου "η σάρκα είναι μίασμα"(παρόμοια αποψη είχε ο Ορφέας και πολλοι στωικοί) και οτι "κάθε τεκνοποιια ειναι άλλος ένας δουλος στην αμαρτία και το διάβολο".Ο Μανιχαισμός ως γνωστικό κινημα ξεκινησε και κατεληξε ξεχωριστο θρησκευμα.Γιατί φιλοσοφικώς ο Γνωστικισμός να ναι ανώτερος του Χριστιανισμού;

ΥΓ. Ισως να αργήσω να απαντήσω...
Ειμαι εκτος Σαλονικης...
Πατρίδα...
 Smiley Smiley Smiley
« Last Edit: April 25, 2006, 17:35:22 pm by Karaμazoβ » Logged

Pages: 1 ... 7 8 [9] 10 Go Up Print
Jump to: