ZEITGEIST THMMY

(1/15) > >>

RockStar:
Αρχικά βάλτε να ακούγεται το κατάλληλο μουσικό χαλί κι έπειτα συνεχίστε να διαβάζετε  ;) :
http://www.youtube.com/watch?v=_jmNOs_5HmA

(το έβαλες? οκ.
πάμε παρακάτω τώρα... )
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

ΕΧΕΙΣ ΒΑΡΕΘΕΙ ΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ?

ΠΡΟΤΑΣΗ:
Δημιουργία ομάδας Zeitgeist THMMY.

Με αφορμή το ζήτημα του ασύλου και τις επικείμενες φοιτητικές εκλογές...
Με αφορμή την παρακολούθηση των ντοκιμαντέρ Zeitgeist...
Με αφορμή ZDAY 13 Μαρτίου 2010 Αίθουσα Παναγιωτόπουλος ΑΠΘ (δείτε το τώρα) http://www.thezeitgeistmovement-thessaloniki.gr/

Προτείνεται η σύσταση ομάδας δράσης Zeitgeist THMMY ή ακόμα καλύτερα Ζeitgeist AUTH !

Ως Μηχανικοί έχουμε τη γνώση να αντιληφθούμε τη λογική του κινήματος Zeitgeist καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο.
Μάλιστα, η φοιτητική ιδιότητα μας καθιστά άκρως κατάλληλους για δράση καθώς
πρώτον είναι γεγονός πως υπάρχει περισσότερος ελέυθερος χρόνος ώστε να δραστηριοποιηθούμε και να κηνυγήσουμε όσα θεωρούμε αληθινά και
δεύτερον φέρουμε την ιδιότητα του Ρομαντισμού, της ονειροπόλησης και της φαντασίας. Χωρίς αυτά δε νοείται νεολαία (μέσα στο συντηρητισμό των παρατάξεων τα παραπάνω στοιχεία χάνονται...).

Μέσα σε έναν κόσμο που μοιάζει μουντός και άχαρος, που η προοπτική του μας οδηγεί σε αδιέξοδο (κοινωνικό, περιβαλλοντικό, πολιτικό κ.ά.) το παγκόσμιο κίνημα Zeitgeist (και δεν είναι τυχαίο που έχει αποκτήσει παγκόσμιες διαστάσεις!!) μοιάζει σανίδα σωτηρίας για την ανθρωπότητα και κάνει την ιδέα του "ν' αλλάξουμε τον κόσμο" ένα προσεγγίσιμο στόχο!
Πρέπει να πάψουμε να νιώθουμε ότι είμαστε: Νέοι εξήντα ετών....

Τα προβλήματα δεν κάνουν διακρίσεις στα χρώματα, στις αποχρώσεις των παρατάξεων, αλλά στην αποδοτικότητα των λύσεων! Δεν γίνεται να ενδιαφερόμαστε για το κοινό καλό χωρίζοντας τον κόσμο στο "εμείς" και στο "αυτοί".

Ίσως κάποιοι να πουν πως σα ντοκυμαντερ τα zeitgeist είναι καθαρή προπαγάνδα.... Ακόμα κι αν είναι προπαγανδιστικό, πρέπει να αποθαρρυνθούμε από το να το δούμε?
Τόσα άλλα προπαγανδιστικά σκατά ανεχόμαστε στην καθημερινή μας ζωή (βλ. οικονομική κρίση, θρησκεία, πεπαλαιωμένα πολιτικά συστήματα, σεξουαλικά ταμπού και πολλά άλλα π.χ.).
Το κατεστημένο προπαγανδίζει τον εγκέφαλό μας και μας δηλητηριάζει πνευματικά από τότε που γεννιόμαστε...
Κάθε διαφορετική ιδέα που πηγαίνει κόντρα στο κατεστημένο αποτελεί προπαγάνδα ή ουτοπία...
Κι όμως η ανθρωπότητα αλλάζει... γιατί οι άνθρωποι κοιτώντας μακριά στους ορίζοντες της φαντασίας και της σκέψης τους βλέπουν ουτοπίες, βλέπουν ένα διαφορετικό κόσμο από αυτόν που νομίζουμε ότι υπάρχει.... Αλλιώς τίποτα δεν θα άλλαζε...

Προσωπικά, δε θα είμαι για πολύ ακόμη στο χώρο του πολυτεχνείου ως φοιτητής, ωστόσο θεώρησα καλό να ρίξω την ιδέα του Zeitgeist AUTH προς τους υπόλοιπους φοιτητές που θα συνεχίσουν να βρίσκονται εδω. Όσο μου το επιτρέπουν οι συνθήκες, θα προσπαθώ να βοηθήσω.

Σκοπός δεν είναι απλώς η εκπροσώπιση φοιτητών στις φοιτητικές εκλογές.
Ο σκοπός είναι ίδιος με το σκοπό που αναγράφεται παρακάτω από το επίσημο site του κινήματος Zeitgeist Movement Greece:

Στοχεύουμε στην αποκατάσταση των θεμελιωδών αναγκών και περιβαλλοντικών συνειδητοποιήσεων των ειδών, μέσω της ανάλυσης των πιο πρόσφατων συνειδητοποιήσεων του ποιοι και τί πραγματικά είμαστε, σε συνδυασμό με το πώς η επιστήμη, η φύση και η τεχνολογία ( αντί για τη θρησκεία, την πολιτική και το χρήμα ) κρατούν τα κλειδιά για την προσωπική μας ανάπτυξη, όχι μόνο ως ανθρώπινα όντα, μα ως πολιτισμός, τόσο δομικά όσο και πνευματικά. Βασική επίγνωση αυτής της συνειδητοποίησης είναι η αναγνώριση των Αναδυόμενων και Συμβιωτικών στοιχείων των φυσικών νόμων και πώς με την υιοθέτησή τους ως θεμέλιους λίθους των προσωπικών και κοινωνικών μας θεσμών η ζωή στη Γη μπορεί να ανθίσει, μέσω ενός συστήματος διαρκούς θετικής ανάπτυξης, όπου τα αρνητικά κοινωνικά συμπτώματα όπως η κοινωνική διαστρωμάτωση, ο πόλεμος, οι προκαταλήψεις, ο ελιτισμός και οι εγκληματικές ενέργειες σταδιακά θα μειώνονται και, ιδανικά, θα εκλείψουν από την ανθρώπινη συμπεριφορά. Βέβαια αυτή η πιθανότητα δύσκολα υιοθετείται από το σύνολο των ανθρώπων, διοτι έχουμε κατηχηθεί από την κοινωνία ώστε να νομίζουμε ότι το έγκλημα, η διαφθορά και η ανειλικρίνεια είναι «κάτι φυσικό» και ότι πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν την εκμετάλλευση και τον πόνο των άλλων. Η θρησκεία είναι ο μεγαλύτερος προαγωγός αυτής της προπαγάνδας, καθώς η λογική του «αυτοί κι εμείς» ή «καλών και κακών» προάγει αυτή την λανθασμένη αξίωση. Η πραγματικότητα είναι ότι ζούμε σε μια κοινωνία που παράγει την σπανιότητα ζωτικών αποθεμάτων. Συνέπεια αυτής της σπανιότητας είναι μια τακτική αυτοσυντήρησης των ανθρώπων, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κλέψουν και να εξαπατήσουν για να πάρουν αυτό που θέλουν.

Η έρευνά μας συμπέρανε ότι η σπανιότητα είναι μια από τις πιο θεμελιώδεις αιτίες της παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς, ενώ παράλληλα οδηγεί σε περίπλοκες μορφές νευρώσεων διαφόρων τύπων. Μια στατιστική ματιά στον εθισμό στα ναρκωτικά, στο έγκλημα και στις φυλακίσεις δείχνει ότι η ανέχεια και οι ανθυγιεινές κοινωνικές συνθήκες συνιστούν την εμπειρία ανθρώπων με την αυτή συμπεριφορά.

Οι άνθρωποι δεν είναι καλοί ή κακοί. Είναι οι εξελισσόμενες, διαρκώς αναπτυσσόμενες συνθέσεις των εμπειριών που τους επηρεάζουν. Η «ποιότητα» ενός ανθρώπινου όντος (αν υπήρξε ποτέ κάτι τέτοιο) εξαρτάται άμεσα από την αγωγή του και άρα από τα συστήματα πεποιθήσεων στα οποία γαλουχήθηκε.
Αυτή η απλή πραγματικότητα παραβλέφθηκε χυδαία και σήμερα οι άνθρωποι πιστεύουν πρωτόγονα ότι ο ανταγωνισμός, η απληστία και η διαφθορά αποτελούν «εγγενή» συστατικά της ανθρώπινης συμπεριφοράς και άρα πρέπει να έχουμε φυλακές, αστυνομία, και μιαν ολόκληρη ιεραρχία διαφορικού ελέγχου ώστε η κοινωνία να αντιμετωπίζει αυτές τις «κλίσεις». Πρόκειται για έναν παραλογισμό, ένα σφάλμα.

Το θέμα είναι ότι για να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα προς το καλύτερο, πρέπει να χειριστούμε τις θεμελιώδεις αιτίες. Το τρέχον σύστημα «τιμωρίας» είναι απαρχαιωμένο, απάνθρωπο και αντιπαραγωγικό. Όταν συλλαμβάνεται ένας κατά συρροή δολοφόνος, οι περισσότεροι αδημονούν και ουρλιάζουν για τον θάνατό του. Αυτό είναι ανάδρομο. Μια πραγματικά υγιής διανοητικά κοινωνία, που κατανοεί ποιοι είμαστε και πως δημιουργούνται τα συστήματα αξιών μας θα έπαιρνε αυτό το άτομο και θα μάθαινε τις αιτίες πίσω από τις βίαιες πράξεις του. Ύστερα αυτές οι πληροφορίες θα πήγαιναν σε ένα τμήμα ερευνών που θα σκέφτεται την ανακοπή τέτοιων καταστάσεων μέσω της εκπαίδευσης.

Είναι καιρός να σταματήσουμε τα μπαλώματα. Είναι καιρός για μια νέα κοινωνική προσέγγιση, αναβαθμισμένη στη σημερινή γνώση. Δυστυχώς, η κοινωνία σήμερα βασίζεται ακόμα σε πεπαλαιωμένες και προκατειλημμένες διατάξεις και λύσεις.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχουν ουτοπίες ή κάποιο τέλος. Όλα τα στοιχεία δείχνουν αέναες αλλαγές σε κάθε επίπεδο. Έπειτα, είναι η προσωπική μας δράση, σε κάθε μέρα της ζωής μας που διαπλάθει και διαιωνίζει τα κοινωνικά συστήματα που φτιάχνουμε. Ωστόσο, παραδόξως, είναι επίσης οι περιβαλλοντικές επιρροές που δημιουργούν την αντίληψή μας και άρα την κοσμοθεώρησή μας. Άρα, η πραγματική αλλαγή δεν θα έρθει μόνο από την ρύθμιση των προσωπικών σας πεποιθήσεων και αποφάσεων, μα και από την αλλαγή των κοινωνικών δομών που επηρεάζουν αυτές τις πεποιθήσεις και αποφάσεις. Τα ελιτίστικα κυριαρχικά συστήματα μακροχρόνια επηρεάζονται ελάχιστα από παραδοσιακές διαμαρτυρίες και πολιτικά κινήματα. Πρέπει να κινηθούμε πέρα από αυτές τις «κατεστημένες επαναστάσεις» και να χρησιμοποιήσουμε ένα εργαλείο πολύ πιο ισχυρό:

Θα σταματήσουμε να υποστηρίζουμε το σύστημα, ενώ συνεχώς θα υπερμαχούμε για τη γνώση, την ειρήνη, την ενότητα και την ευσπλαχνία. Δεν μπορούμε να «πολεμήσουμε το σύστημα». Το μίσος, ο θυμός και η «πολεμική» λογική είναι αποτυχημένα μέσα αλλαγής, διότι αναπαράγουν τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποιεί το διεφθαρμένο, κατεστημένο σύστημα ισχύος για να διατηρεί τον έλεγχο.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Πρώτο βήμα να παρακολουθήσουμε την εκδήλωση...
Δευτερο βήμα να γίνουμε ένα...

creat.ure:
Για αυτούς που βαριούνται ν αψάχνουν, τα 2 ντοκυμαντέρ εδώ: http://www.zeitgeistmovie.com/.
Το πρώτο αμφισβητεί γεγονότα και τη θρησκεία, από τη θυμάμαι και στο δεύτερο αναλύει το ισχύον χρηματοπιστωτικό σύστημα και προτείνει μια λύση, τεχνοκρατική αλλά αξιόλογη κατά την άποψή μου.
Ο ενδιασμός που έχω είναι σχετικά με το πόσο αληθινά είναι αυτά που αντιπροσωπεύει και μήπως υπάρχει κάτι άλλο από πίσω.
Αυτό που δεν μου άρεσε στο κείμενό σου είναι η ανάγκη να παρακολουθήσουμε...δεν μ ακούγεται ωραίο

Niels:
Μετά από ένα κείμενο τίγκα στα αστικά ιδεολογήματα, που μόνο πρόοδο δε φέρνουν καταλήγει σε αυτό

Quote from: RockStar on February 25, 2010, 11:06:44 am

Δεν μπορούμε να «πολεμήσουμε το σύστημα». Το μίσος, ο θυμός και η «πολεμική» λογική είναι αποτυχημένα μέσα αλλαγής, διότι αναπαράγουν τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποιεί το διεφθαρμένο, κατεστημένο σύστημα ισχύος για να διατηρεί τον έλεγχο.[/i]


To σύστημα δεν ήταν πάντα έτσι. Πάντα, σε όλη την ιστορία σχεδόν, από τότε που ο άνθρωπος άρχισε να παράγει περισσότερα από όσα χρειάζεται υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων. Δύο είδη ανθρώπων, χωρισμένους μεταξύ τους λόγω των συγκρουόμενων συμφερόντων τους: Οι εκμεταλευτές και οι εκμεταλευόμενοι. Στην πορεία της ιστορίας οι εκμετάλευόμενοι κάνανε πάντα αυτό: Πολεμούσαν το σύστημα με όπλα και βία. Και γίνονταν εκμεταλευτές. Όταν οι σχέσεις παραγωγής και το σύστημα δεν μπορούν να σηκώσουν την ανάπτυξη, τότε πολύ απλά το σύστημα αλλάζει. Έτσι πέρασες από το βασιλια στην αριστοκρατία, από την αριστοκρατία στην ολιγαρχία, από την ολιγαρχία στη φεουδαρχία και από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό(παίζει να ξέχασα κάποιο). Άρα δεν είναι καθόλου αποτυχημένο μέσο αλλαγής ο πόλεμος ενάντια στο σύστημα. Αν δεν υπήρχε, θα υπήρχε σήμερα ένας βασιλιας που θα είχε δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω σου. Η εποχή μας είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, και στη συνέχεια περνάς στον κομμουνισμό, που τα μέσα παραγωγής ανήκουν σε όλο το λαό και η σχέση εκμεταλευτή-εκμεταλευόμενου καταργείται. Και αυτό μόνο με πόλεμο ενάντια στο σύστημα το πετυχαίνεις.

RockStar:
Φίλε Niels πρέπει να αφαιρέσεις από πάνω σου τις κομμουνιστικές παροπίδες (προσοχή! δεν το λέω με σκοπό να σε προσβάλω). Ο καθένας μας δίνει τις δικές του ερμηνείες στα ερεθίσματα που δέχεται απ' τη δική του οπτική γωνία.

Ολόκληρη η τελευταία παράγραφος αναφέρει:
Θα σταματήσουμε να υποστηρίζουμε το σύστημα, ενώ συνεχώς θα υπερμαχούμε για τη γνώση, την ειρήνη, την ενότητα και την ευσπλαχνία. Δεν μπορούμε να «πολεμήσουμε το σύστημα». Το μίσος, ο θυμός και η «πολεμική» λογική είναι αποτυχημένα μέσα αλλαγής, διότι αναπαράγουν τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποιεί το διεφθαρμένο, κατεστημένο σύστημα ισχύος για να διατηρεί τον έλεγχο.

Όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, όταν λέει "δεν μπορούμε να πολεμήσουμε το σύστημα"... κυριολεκτεί! Με άλλα λόγια αναφέρεται στη μη χρήση βίας. Γι' αυτό και μια σειρά πιο πάνω αναφέρει "συνεχώς θα υπερμαχούμε για τη γνώση, την ειρήνη, την ενότητα και την ευσπλαχνία".
Απ' ότι καταλαβαίνω είσαι κομμουνιστής και κατ' επέκταση φαίνεται να αποδέχεσαι κι εσύ τη βία ως μέσο αλλαγής. Αυτή είναι μια σημαντική διαφορά με το κίνημα Zeitgeist.
Κι εγώ όσα ξέρω σχετικά με το Zeitgeist είναι από το ντοκυμαντερ και από όσα έχω διαβάσει στο ίντερνετ.
Δεν εχω συμμετάσχει έως τώρα σε καμία συγκέντρωση υπέρμαχων του κινήματος, αλλά είμαι πολύ περίεργος να το κάνω...

Από τις πολιτικές μου γνώσεις θεωρώ τον κομμουνισμό ανώτερη πολιτική λογική σε σχέση με τον καπιταλισμό καθώς η φιλοσοφία του είναι πιο ανθρωποκεντρική.

Ωστόσο η κομμουνιστική οργάνωση έχει κατ' εμέ δύο μεγάλα μειονεκτήματα:
Το πρώτο είναι, όπως ανέφερα και πριν, η αποδοχή της βίας ως αναγκαίο μέσο αλλαγής.
Το δεύτερο είναι ότι αποτελεί ένα στάσιμο σύστημα που δεν προσαρμόζεται στο τώρα αλλά μενει προσκολλημένο σε παλαιομένες παραδόσεις.
(Ένα απλό παράδειγμα είναι ότι οι κομμουνιστές ακούνε ΣΥΝΉΘΩΣ ρεμπέτικη και ροκ μουσική...και δεν ακούνε ποτέ π.χ. Dance ή Electronic μουσική!!).

Προσωπικά αντιλαμβάνομαι το κίνημα Zeitgeist σαν τον εκσυγχρονισμό της ιδέας (της θεωρητικής ιδέας) του σοσιαλισμού που μακροπρόθεσμα επιδιώκει την κατάργηση του χρήματος σαν μέσο αλλά και των κυβερνήσεων. (Στην τελευταία μου άποψη δεν έχω καταλήξει 100% και ακόμη το ψάχνω κατά πόσο ευσταθεί...)

"To σύστημα δεν ήταν πάντα έτσι." Το πρόβλημα είναι ότι οι υπάρχουσες κομματικές πολιτικές ΔΕΝ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ! Καμία! Οι παρατάξεις και τα κόμματα επιδείδονται σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων στα μάτια της μάζας και έτσι αποτυγχάνουν παταγοδώς να περάσουν την πολιτική τους ουσία.
Το κομμουνιστικό κόμμα φερειπείν αν το αντιλαμβανόταν αυτό θα είχε πολύ πιο "ανθρώπινο λόγο", δε θα μιλούσε 365 μέρες το χρόνο για αγώνα, πάλη και εργατιά, για πορεία, αναρχικούς, ξύλο και δαπίτες...αλλά για το όνειρο ενός καλύτερου κόσμου, για τον άνθρωπο, θα μιλούσε για την αγάπη, για την επιστήμη...
Σε πολλές συζητήσεις μου έχω ακούσει πολύ γοητευτικές κομμουνιστικές απόψεις οι οποίες όμως σε γενική κλίμακα δεν βρίσκονται ποτέ στο προσκύνιο και σβήνουν στον απόηχο των επαναστατικών κραυγών!


+creat.ure
-Ο ενδιασμός που έχω είναι σχετικά με το πόσο αληθινά είναι αυτά που αντιπροσωπεύει και μήπως υπάρχει κάτι άλλο από πίσω.
Γενικά, συμφωνώ πως ως καινούρια ιδέα θέλει ψάξιμο το όλο πράγμα, ωστόσο δε νομίζω ότι πίσω από τόσες τοπικές ομάδες -παγκοσμίως- να κρύβεται τίποτα άλλο από απλούς ανθρώπους που πιστεύουν στα ηθικά χαρακτηριστικά του είδους μας...

-Αυτό που δεν μου άρεσε στο κείμενό σου είναι η ανάγκη να παρακολουθήσουμε...δεν μ ακούγεται ωραίο
Δεν έγραψα πουθενά ότι είναι αναγκαίο!
Είναι σημαντικό, ναι, όχι όμως αναγκαίο...
Η παρακολούθηση είναι ικανή αλλά όχι αναγκαία συνθήκη.

Nessa NetMonster:
Quote from: RockStar on February 25, 2010, 21:29:31 pm

Το δεύτερο είναι ότι αποτελεί ένα στάσιμο σύστημα που δεν προσαρμόζεται στο τώρα αλλά μενει προσκολλημένο σε παλαιομένες παραδόσεις.
(Ένα απλό παράδειγμα είναι ότι οι κομμουνιστές ακούνε ΣΥΝΉΘΩΣ ρεμπέτικη και ροκ μουσική...και δεν ακούνε ποτέ π.χ. Dance ή Electronic μουσική!!).

lol?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page