Ερώτηση για Ηλεκτρολογικο πίνακα

<< < (10/20) > >>

Megawatt:
Νασαι καλα αλεξ. Χαιρομαι που γινομαι κατανοητος. :)
Αλλα λυπαμαι, που το προγραμμα σπουδων (το οποιο εφαγες στην μαπα) ειναι τετοιο που δεν σε εκανε να καταλαβεις τον πινακα οταν επρεπε...τι να πω.

Καφε στανταρ θα κερασεις -> στο κυλικειο της σχολης, οταν θαερθω να με πεις οτι περασες σχεδιο :)

Καλλισθένης:
Το "σχέδιο" στο πρώτο εξάμηνο σπουδών ΔΕΝ είναι σχέδιο. Είναι περισσότερο κάτι σε ...ζωγραφική, αφού καλείσαι να αναπαραστήσεις στο χαρτί κάτι που δεν γνωρίζεις τον τρόπο λειτουργίας του και τον λόγο ύπαρξής του.

Το σχέδιο πιστεύω ότι θα είχε κάποιο νόημα ως τμήμα του εργαστηριακού μέρους ενός μαθήματος όπως τα Ειδικά Κεφάλαια ΣΗΕ όπου αφού μελετήσεις την χρησιμότητα και την αλληλεπίδραση αυτών των εννοιών, να μπορείς να τις χειριστείς, να τις σχεδιάσεις και να τις προσομοιώσεις σε εργαστηριακό περιβάλλον.

Φιλότιμη η προσπάθεια του Megawatt και πολύ χρήσιμη, αλλά αυτός ο τρόπος παρουσίασης είναι όπως τα διδαχτήκαμε στο ΤΕΙ. (δλδ αν έχεις αυτό κάνε εκείνο κλπ). Οι κανονισμοί (ευτυχώς) έχουν αλλάξει και πλέον ο σχεδιαστής καλείται να λάβει και άλλους παράγοντες υπόψη του για τη διαστασιολόγιση των κυκλωμάτων πέρα από την ισχύ των φορτίων, όπως πχ ο τρόπος ανάρτησης και όδευσης των αγωγών, η σχετική τους θέση κ.α.

Γι αυτό, δεν είναι ανάγκη να το ψάχνετε και πολύ στη φάση των σπουδών σας στο 1ο Εξάμηνο γιατί κάποια βασικά "εργαλεία" για τον χειρισμό αυτών των εννοιών (πχ από κυκλώματα και πεδία) θα τα αποκτήσετε σε πιο μεγάλα εξάμηνα.

Επίσης όποιος θέλει να το αντιμετωπίσει "μπακάλικα" (δλδ όπως δουλεύει όλη η αγορά εκεί έξω) μπορεί να ανατρέξει σε ένα από τα 10άδες βιβλία (+ebooks) εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και με ένα γρήγορο ξεφύλλισμα, θα είναι έτοιμος να ακολουθήσει τους τυφλοσούρτες.

Επίσης, ο πίνακας και τα υλικά από το αντιμάθημα του ηλεκτρικού πίνακα που είχαμε κάνει στις καταλήψεις του Μαηιούνη (2006) είναι σε κάποιο ντουλάπι μου και περιμένουν  ::)

Zarathoustra:
Quote from: Megawatt on September 03, 2009, 22:11:20 pm

Quote from: JAE on September 03, 2009, 22:03:28 pm

240 με την εκπτωση μας απο 410.

Στον πινακα μονοφασικου βαζουμε διπολικο 40αρι γενικο, τι λες;


Τον ουδετερο δεν τον κοβεις ο κοσμος να χαλασει ΑΣΧΕΤΕ JAE!!!  ^tomato^ ^tomato^
oυ ασχετε!!!!!!!!!
Κανεις παρεα και με ηλεκτρολογους! Μονοπολικο 40αρη θα βαλεις! Ακου εκει διπολικο να κοψεις τον ουδετερο!  ;D ;D ;D ;D


Τι καταστροφικό νομίζεις πως θα συμβεί  αν τοποθετηθεί διπολικός γενικός διακόπτης που κόβει τον ουδέτερο στον πίνακα megawatt?Το μόνο αρνητικό που βλέπω εγώ  είναι το αυξημένο κόστος ,χωρίς βελτίωση της ασφάλειας της εγκατάστασης.

Αυτό για το σύστημα TNS που έχουμε εδώ.Γιατί σε περιοχές της ελλάδας με άμεση γείωση(ΤΤ), ο νέος κανονισμός HD384 επιβάλει την χρήση διπολικού διακόπτη στην είσοδο του πίνακα,σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεσαι.Εξάλλου ο αντιηλεκτροπληξιακος ΔΔΕ που βρίσκεται στα περισσότερα σπίτια κόβει και τον ουδέτερο.

Κανένα πρόβλημα λοιπόν δεν υπάρχει.Μάλλον μπερδεύεσαι με το τριφασικό.

Megawatt:
Quote from: Zarathoustra on September 07, 2009, 00:22:44 am

Τι καταστροφικό νομίζεις πως θα συμβεί  αν τοποθετηθεί διπολικός γενικός διακόπτης που κόβει τον ουδέτερο στον πίνακα megawatt?Το μόνο αρνητικό που βλέπω εγώ  είναι το αυξημένο κόστος ,χωρίς βελτίωση της ασφάλειας της εγκατάστασης.
Την απαντηση σου την αφηνω σαν ασκηση.   ;)
Παντως εγω με τους κανονες λειτουργω. Τους ΚΕΗΕ και τωρα τους 384  :)
Δεν κατεβαζω πραγματα απο το μυαλο μου, ουτε κανω του κεφαλιού μου.  8)

Quote from: Zarathoustra on September 07, 2009, 00:22:44 am

Αυτό για το σύστημα TNS που έχουμε εδώ.Γιατί σε περιοχές της ελλάδας με άμεση γείωση(ΤΤ), ο νέος κανονισμός HD384 επιβάλει την χρήση διπολικού διακόπτη στην είσοδο του πίνακα,σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεσαι.

Για δειξε μου λιγο το σχετικο χωριο! Εδω μπροστα μου τον εχω τον 384. Πεσμου σε ποια σελιδα το λεει. (αληθεια θελω να δω που το λεει επειδη δεν τον διαβασα και ολο)

Quote from: Zarathoustra on September 07, 2009, 00:22:44 am

Εξάλλου ο αντιηλεκτροπληξιακος ΔΔΕ που βρίσκεται στα περισσότερα σπίτια κόβει και τον ουδέτερο.

Χαιρω πολύ!
Και μάλιστα ο τριφασικος αντιηλεκτροπληξιακος ΔΔΕ κοβει τις 3 φασεις +ουδετερο! Ε τι μαυτο? Τι θες να με δειξεις? Οτι ο ουδετερος γενικα κοβεται? Ο ουδετερος κοβεται μετα τον γενικο διακόπτη. Το ειπα ηδη απο την πρωτη σελιδα, οταν εγραψα πως σε κουζινα και θερμοσιφωνα βαζεις διπολικο μικροαυτοματο για να κοψεις και ουδετερο στα αντίστοιχα κυκλωματα. Ομως, στην εισοδο της εγκαταστασης (του πινακα δηλαδη), δεν ασφαλιζεις (να το πω ετσι αν σε "σκανδαλιζει" η λεξη "κοβεις" ) και τον ουδετερο! Περνας την φαση (μιλωντας για μονοφασικο) απο τον γενικο διακοπτη, μετα απο την ασφαλεια και μετα την βαζεις στον αντιηλεκτροπληξιακο ΔΔΕ στον οποιο συνδεεις και τον ουδετερο. Ομως στο γενικο διακοπτη βαζεις μονο φαση. (Διαβασε την παραγραφο 43.4.2* της επισυναπτομενης  φωτο που λεει οτι "οταν η διατομη του ουδετερου ειναι ιδια με την διατομη των φασεων δεν χρειαζεται ανιχνευση των υπερεντασεων στον ουδετερο αγωγο" και συγκεκριμενα το χωρίο 473.3.3 στο οποιο λεει οτι η διακοπη του ουδετερου θα πρεπει να μην γινεται ΠΡΙΝ** την διακοπη των φασεων ) Ο κανονισμος ερχεται στα λογια μου  :D ή καλύτερα: Εγω οτι γραφω, ειναι βασει κανονισμων.

Quote from: Zarathoustra on September 07, 2009, 00:22:44 am

Κανένα πρόβλημα λοιπόν δεν υπάρχει.Μάλλον μπερδεύεσαι με το τριφασικό.

Κοιτα, εγω τους κονονισμους ακολουθω. Πειραματισμους με το ρευμα δεν κανω. Καποιοι παπουδες στο παρελθον κατσανε και σκεφτηκανε οτι και στο μονοφασικο ο ουδετερος πρεπει να κοβεται μετα την φαση



*Το συστημα γειωσεως ΙΤ αφορα την γειωση εγκαταστασεων ιδιοπαραγωγης και δεν εχει να κανει με τα σπιτια μας - θεμα του παροντος τοπικ.
**Δεν αναφερει καποια εξαιρεση αλλη εκτος της γειωσης IT. Δηλαδη ειτε σε ΤN-Separated ειτε σε ΤΝ-Common ειτε σε ΤΤ ο κανονας ειναι αυτος.

nasia!!:
Όσοι πρόλαβαν,τον Κύριο είδαν στο σχέδιο,το Φλεβάρη πάλι οι υπόλοιποι. :D

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page