• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 19, 2025, 01:54:29 am

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 19, 2025, 01:54:29 am

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
H Στοά των Off Topic
by Katarameno
[June 18, 2025, 20:28:39 pm]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[June 18, 2025, 19:40:47 pm]

[ΣΗΕ ΙΙ] Γενικές απορίες ...
by chatzikys
[June 18, 2025, 19:26:00 pm]

Σιδηροδρομικό Δυστύχημα σ...
by Katarameno
[June 18, 2025, 18:22:39 pm]

[Μεταφορά και Διανομή ΗΕ]...
by tzortzis
[June 18, 2025, 07:55:05 am]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by chris_p30
[June 18, 2025, 00:45:33 am]

[Ψηφιακά Ολοκληρωμένα Κυκ...
by tzortzis
[June 17, 2025, 21:25:42 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by PAPARI69
[June 17, 2025, 20:59:13 pm]

[Γραφική] Λυμένα θέματα
by okanpala
[June 17, 2025, 18:56:22 pm]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Katarameno
[June 17, 2025, 14:25:00 pm]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by george14
[June 17, 2025, 13:58:20 pm]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by tzortzis
[June 17, 2025, 13:19:53 pm]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by george14
[June 17, 2025, 12:08:25 pm]

[ΨEE] Γενικές απορίες και...
by Juror8
[June 17, 2025, 12:06:57 pm]

[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[June 16, 2025, 22:46:54 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 19:49:00 pm]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 16:56:56 pm]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[June 16, 2025, 13:28:21 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:13:45 pm]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[June 16, 2025, 01:56:37 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9965
Latest: Poli
Stats
Total Posts: 1426723
Total Topics: 31711
Online Today: 187
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 40
Guests: 131
Total: 171
ExecuteExe
Papadopoulosthanos
vaggelisx
kutsukellis
Captain
unreasonable
glavdakis
pantoulis
geftihiakos
Nekt
evangeliaap
payniac
superkolios
ftheo11
soktas
esroussou
sterxz
Η ΤΡΑΠΟΥΛΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ
athena_apo
VagsS
nikpamp
stefanoskal
mkoutsouk
christi
stavr0s16
maranageo
acapulco
anrkos
AcademicWeapon!
eli_k
fpapat
DespoinaKarategou
maik
Bit4Thought
steliosakritidis
Dimos Bachlas
Leou
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Για οποιοδήποτε πρόβλημα με register/login, στείλτε email στο contact@thmmy.gr.
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι > Πολιτικά (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot) > Εργασιακά - Ανεργία
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 ... 8 9 [10] 11 12 Go Down Print
Author Topic: Εργασιακά - Ανεργία  (Read 20954 times)
fugiFOX
Veteran
Καταστραμμένος

Fugi+Fox μια νέα μορφή ζωής...

View Profile
Απ: ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ
« Reply #135 on: August 17, 2006, 19:37:57 pm »

Ορίστε η miss_ellec δηλαδή πως κατάφερε να με ερμηνεύσει;
Δεν είμαι και τόσο δυσκολοερμήνευτος πια!

Quote from: aliakmwn on August 17, 2006, 19:34:50 pm
Quote from: fugiFOX on August 17, 2006, 19:31:11 pm
Δε σου τα 'πανε καλα οι συντροφοι Αρη...
Ακριβώς εδώ είναι το λεπτό σημείο φίλε μου.
Εσένα (και μάλλον και του αββις) σας τα είπανε!
Εγώ τα είδα, τα έζησα.

Και απορώ πως εσύ, εκολλαπτόμενος μηχανικός Αλιάκμωνα, δίνεις μεγαλύτερο βάρος σε κάτι που έφτασε στα αυτιά σου,
από τρίτον, τέταρτον πέμπτον, 1000,
παρά σε ένα πραγματικό γεγονός! (εκτός βέβαια εάν δεν με πιστεύεις ότι πράγματι αυτά τα γεγονότα συνέβησαν, δικαίωμα σου)

Ακριβως, μας τα 'πανε καποιοι συντροφοι, που τυχαινει να ειναι οι ιδιοι εργατες χρονια τωρα, και ζουν την κατασταση απο πρωτο χερι, κι οχι "ετυχε να παω σε ενα μπαλκονι και να δω ενα σκηνικο"... Με ποσους εργατες εχεις συζητησει στη ζωη σου fugi?

Εσύ με πόσους ασυντρόφιστους εργάτες έχεις μιλήσει;

http://www.mozilla.org/en-US/firefox/new/
abbis
Guest
Re: ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ
« Reply #136 on: August 18, 2006, 13:15:59 pm »

Quote from: fugiFOX on August 17, 2006, 19:10:02 pm
Καταρχάς έγινε ένα τυπογαφικό λάθος, που όλοι όμως θα καταλάβετε εργάτης->εργοδότης
Quote from: abbis on August 17, 2006, 19:01:25 pm
Φούτζι, εκτός από ηλίθιο, αυτό που κάνεις είναι και αντιαισθητικό. Επιπλέον δεν μπορείς να εκτιμήσεις ούτε πώς ούτε πού να το κάνεις.
Καλά, για Χάμπο με πέρασες;
Η θεωρείς ότι μπορείς να κάνεις το ίδιο καλά, αυτό που μπορώ να κάνω εγώ με χιούμορ και αισθητική;

Εντάξει σίγουρα δεν έχω το δικό σου ταλέντο, ικανότητες και χαρίσματα
αλλά προσπαθώ και γω με όσο μου επιτρέπουν οι δυνατότητές μου.

Φυσικά και δεν το έχεις Φούτζι, αυτά τα πράγματα χρειάζονται χρόνο και κόπο και μέχρι ένα σημείο είναι και κληρονομικά.... Grin Grin

Quote from: abbis on August 17, 2006, 19:01:25 pm

Quote from: fugiFOX on August 17, 2006, 15:19:07 pm

Από τα δυο παραπάνω περιστατικά λοιπόν, και κυρίως από το δεύτερο,
πολυ εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι στα εργατικά ατυχήματα δεν είναι πάντα υπεύθυνος ο εργοδότης

Με θέματα όπως αυτό, πλάκα δεν γίνεται, πολύ περισσότερο από μηχανικούς, μερικοί από τους οποίους θα αποκτήσουν αργότερα και τα καθήκοντα του 'μηχανικού ασφαλείας'.

Θεωρώ ότι η άποψη σου δεν είναι 'πλακίτσα', αλλά ισχυρή. Που σημαίνει: 'Για τον εξαιρετικά υψηλό αριθμό εργατικών ατυχημάτων στην χώρα, υπεύθυνη δεν είναι η εργοδοσία αλλά οι απρόσεχτοι, ανυπάκουοι και απείθαρχοι εργαζόμενοι'.

Σε ερμήνευσα σωστά; Αν όχι, περιμένω την ξεκάθαρη θέση σου.

Αφού κατάφερα να σε μπλέξω σε συζήτηση, κάτι είναι και αυτό!
Λοιπόν η θέση μου είναι νομίζω απλούστατα σαφής και την επαναδιατυπώνω

Και ήταν ανάγκη να γράψεις ανοησίες για να κουβεντιάσουμε; Αφού ... ξέρεις ποιος είμαι και πού είμαι, γιατί δεν πέρασες να κάνεις μια ερώτηση; Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή και τα ... σκυλιά δεμένα. Άκυρη η προσπάθεια, τζάμπα ο κόπος (Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης, τηλ. 231 0 286580) !

Με βάζεις τώρα επιπλέον και στον κόπο να σου εξηγώ τα αυτονόητα για να σώσω την σοβαρότητα του τοπικ και την ... αξιοπρέπεια του forum, που σαν administrator φαίνεται να μην αντιλαμβάνεσαι.Κρίμα!!
Θα τα πω μια φορά και μετά θα σιωπήσω γιατί εμένα ο ρόλος μου είναι άλλος και στον έχω κάνει ξεκάθαρο και παλιότερα.
Είμαι «χυδαίος» προπαγανδιστής και αγκιτάτορας του ΚΚΕ, νομίμου πολιτικού κόμματος από το 1974 και μετά, και εδώ μεταφέρω κατά κύριο λόγο τις θέσεις του οι οποίες είναι προφανώς και δικές μου θέσεις.

Λοιπόν η θέση μου είναι νομίζω απλούστατα σαφής και την επαναδιατυπώνω

Ή τι θα πει σαφήνεια αγνοείς ή τι γράφεις (πιθανότερο το δεύτερο αφού χρειάστηκε να αντιγράψεις τρεις φορές το μήνυμά σου, μια τέταρτη εγώ, για να αντιληφθείς το λάθος σου)

Αναφέρεις δυο παραδείγματα από την ... τρομερή προσωπική σου εμπειρία για να προσθέσεις στην θέση:
'υπεύθυνη για τα εργατικά ατυχήματα είναι αποκλειστικά η εργοδοσία',
το
'στα εργατικά ατυχήματα δεν είναι πάντα υπεύθυνος ο εργοδότης'.
Δεν θα τολμούσες ποτέ να πεις κάτι σαν το πρώτο, αλλά και ούτε κάτι σαν αυτό που σε προβοκάρισα:
'υπεύθυνη δεν είναι η εργοδοσία αλλά οι απρόσεχτοι, ανυπάκουοι και απείθαρχοι εργαζόμενοι'.
Εσύ είσαι πάντα ... κάπου στην μέση , εκεί που ΄βρίσκεται πάντα η αλήθεια'. Μέχρι εδώ νομίζω πως σε έχω καταλάβει, άλλωστε ήταν και προφανής η άποψή σου, παραείσαι προβλέψιμος.
Η αλήθεια δεν είναι πάντοτε κάπου στη μέση. Η αλήθεια είναι εκεί που είναι και σε περιμένει να την βρεις. Το 'κάπου στη μέση' είναι ένας ωραίος τρόπος να υπεκφεύγεις το ψάξιμο, τον κόπο και την ... ίδια την αλήθεια που έχει καμιά φορά θλιβερά και δυσάρεστα για την βόλεψή μας παρελκόμενα.

Να πιάσουμε τα δυο σου παραδείγματα ένα-ένα και να δούμε πόσο και αν η προσωπική σου εμπειρία ανατρέπει την εμπειρία αυτών που επιμένουν στην διατύπωση 'υπεύθυνη για τα εργατικά ατυχήματα είναι αποκλειστικά η εργοδοσία'.

α)

Hρθε λοιπόν συνεργείο πριν από κάνα 2-3 βδομάδες στο σπίτι μας για να τοποθετήσει τέντα στο μπαλκόνι.
Το συνεργείο ξεκίνησε να εργάζεται χωρίς καμία προστασία,
ανέβαιναν και περπατούσαν πάνω στα κάγκελα του μπαλκονιού σαν ακροβάτες του τσίρκου.
Σε ερώτησή μας αν θα έπρεπε να δεθούν κτλ, απάντησαν το κλασσικό "έλα μωρέ..."

Τα συνεργεία που τοποθετούν τέντες συνήθως είναι οι ίδιοι 'εργολάβοι'. Ένας, το αφεντικό και δυο πιτσιρικάδες ανασφάλιστοι εποχικοί ή αλβανοί στη δούλεψή του. Δουλεύουν με δυο τρόπους. Είτε έχουν ένα μαγαζί που 'πουλάει' τέντες όπου συνήθως κάθεται ένα συγγενικό πρόσωπο του αφεντικού, είτε τους δίνουν δουλειές 'μικρά τεντάδικα', χωρίς συνεργείο, ή 'τεντοβιομηχανίες' (βιοτεχνίες τέντας). Στην ουσία πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους φτωχοδιάβολους. Φυσικά και δεν περνάει από το μυαλό τους κανένα μέτρο ασφάλειας. Ούτε από το οιονεί 'αφεντικό', ούτε από τους ευκαιριακούς βοηθούς του. Μάλιστα θεωρούν ότι όσο μεγαλύτερο ρίσκο πάρουν, τόσο και πιο ... αποδοτικοί θα είναι. Δεν έχουν τελειώσει καμιά σχολή, δεν έχουν εκπαιδευτεί σ' αυτήν την δύσκολη και απαιτητική δουλειά, αγνοούν τι θα πει 'κανόνες ασφαλείας' και κυρίως : έχουν άγνοια της άγνοιάς τους, που σημαίνει ότι δεν μπορείς να τους κατηγορήσεις για τίποτε. Σε άλλη, ευνομούμενη χώρα, με ένα τηλέφωνο του γείτονα-χαφιέ- ή με την δική σου άρνηση να τους αφήσεις να δουλέψουν, θα τους είχαν μαζέψει η επιθεώρηση εργασίας,η αστυνομία και πάει λέγοντας..
Το παράδειγμά σου επομένως, παράδειγμα καθυστέρησης δομής και θεσμών της χώρας σου δεν μπορεί να καταλήξει εκεί που θες. Είναι εύκολο παράδειγμα του καφενείου και δεν αντέχει σε πολύ κριτική.
Η χώρα που θεσπίζει και είναι αποφασισμένη να τηρήσει με ευλάβεια τους κανόνες ασφαλείας δεν θα είχε συνεργεία σαν και αυτό που ανέχθηκες να σου περάσει τέντα στο μπαλκόνι σου. Να σημειώσω εδώ ότι ωφελήθηκες κι εσύ σαν «άθλιος» μικρομεσαίος από την χαμηλού κόστους εργασία τους ή την πάτησες πάλι σαν «άθλιος» μικρομεσαίος γιατί πλήρωσες το αφεντικό κι οι ακροβάτες πήραν τον πούλο κινδυνεύοντας. Όπως και να έχει, πρέπει να πας να εξομολογηθείς στον Άγιο Χριστόφορο! Grin Grin

Εμείς -το ΚΚΕ δηλαδή- πάμε τις παραπάνω σκέψεις λίγο παραπέρα, ανάγοντας το ειδικό στο γενικό και αναρωτιέμαστε ποιος φταίει και ποιος ωφελείται από φαινόμενα (καθυστέρησης) όπως αυτό και καταλήγουμε στο συμπέρασμα  ότι η εργοδοσία, η αστική εντέλει τάξη της χώρα σου, είναι αυτή που αφήνει τα πράγματα ως έχουν, παρά τις χρόνιες δικές μας διαμαρτυρίες και αυτές των επιστημόνων που έχουν σχέση με την ασφάλεια εργασίας.
Να σου μεταφέρω και την δική μου εμπειρία; O πατέρας μου περνούσε επί ένα χρόνο τέντες το 1978. Εγκατέλειψε την δουλειά λόγω του κινδύνου και σήμερα πάσχει από .. υψοφοβία. Εγώ δούλευα σε τεχνικό γραφείο και έκανα τον ακροβάτη στο Διαβαλκανικό Κέντρο και τον αναριχητή στη χωματερή των Ταγαράδων. Δεν πρόκειται να ξανασκαρφαλώσω... Wink

β)

Πάμε σε ένα δεύτερο πολύ πιο χαρακτηριστικό περιστατικό.
Κοντά στο σπίτι μας χτίζεται μια νέα οικοδομή.
Κάποια στιγμή, για να μην μακρυγορούμε, ένας εργάτης για να βάψει την πρόσοψη του μπαλκονιού,
έσκυψε χωρίς να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (να δ
εθεί).
Από καθαρή σύμπτωση έτυχε να έρθει εκείνη τη στιγμή ο πολιτικός μηχανικός (το "αφεντικό" δλδ).
Το τι βρίσιμο του έσυρε που δούλευε έτσι δεν περιγράφεται!

Ο πολιτικός μηχανικός δεν είναι εν γένει το αφεντικό. Είναι ο μελετητής και ο επιβλέπων της κατασκευής. Μερικές φορές συμβαίνει να είναι εργολάβος και ο ίδιος. Ο μπογιατζής μπορεί να ανήκει στο προσωπικό του εργολάβου της κατασκευής ή να είναι ο ίδιος 'υπεργολάβος'. Η αντίδραση του πολιτικού μηχανικού είναι αντίδραση μηχανικού υπεύθυνου και όχι αφεντικού. Το αφεντικό δεν δικαιούται να φωνάζει στο γραφικό περιστατικό σου, γιατί είναι αυτός που οργανώνει την δουλειά και θα έπρεπε να είχε προνοήσει να μη συμβεί κάτι τέτοιο. Η οικοδομή αγαπητέ μου μηχανικέ, είναι εργασία που προ πολλού έχει συστηματοποιηθεί, έχει κανόνες δικούς της αυστηρότατους που θα έπρεπε να τηρούνται αλλά ... δεν. Σε μια σύγχρονη οργάνωση δεν έχει θέση  μηχανικός που φωνάζει από τον δρόμο τον εργάτη που κάνει του κεφαλιού του και κρέμεται στο μπαλκόνι, αποκλείεται εξ ορισμού. Ο λόγος που απόλαυσες το συμβάν είναι ότι στη χώρα σου η οικοδομή βρίσκεται ακόμη σε προ-βιομηχανικό επίπεδο. Και ο λόγος δεν είναι οι ριψοκίνδυνοι εργάτες, οι αφελείς και απαίδευτοι τεχνικοί αλλά η δομή της καθυστερημενής οικονομίας. Όπου ο κάθε καραγκιόζης γίνεται εργολάβος και ο κάθε άνεργος, τεχνίτης οικοδομών.
Να μη κάνω ξανά την γενίκευση που έκανα στο προηγούμενο παράδειγμα, να μη μιλήσω για το ατυχές του παραδείγματός σου (ως προς το συμπέρασμά σου).

Φούτζι, τα θέματα αυτά είναι δύσκολα και με κουβέντες του καφενείου, με ούζα και ποζεριές δεν λύνονται. Ούτε με τις αντί ΚΚΕ αλλεργίες σου. Τι να κάνουμε υπάρχουμε και θα σ' ενοχλούμε!. Γίνεται μια καλή προσπάθεια στο Τμήμα  να γίνει ένα σεμινάριο με θέματα ασφάλειας της εργασίας, έγινα μάρτυρας της ματαίωσής του τον Μάιο, παρά τις προσπάθειες του Μάργαρη και του Δημάκη.
Το σεμινάριο θα είναι σε συνεργασία με το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. (Ελληνικό Ινστιτούτο για την Υγιεινή και την Ασφάλεια εργασίας http://www.elinyae.gr/el/index.jsp ). Έχει πλάκα να δεις μέχρι πού φτάνει η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία (http://www.elinyae.gr/el/category_details.jsp?cat_id=27)!

Να πω δυο λόγια ακόμη προσωπικά αφού τόσο πολύ ήθελες να με κάνεις να μιλήσω.

Γιώργη,
για να μιλήσεις πρέπει να έχεις και κάτι να πεις. Εγώ έχω και μιλάω με τα κείμενα των εφημερίδων, κυρίως του Ριζοσπάστη αλλά και άλλων. Όταν κρεμώ ένα κείμενο και δεν γράφω τίποτε, σημαίνει ότι συμφωνώ μαζί του. Με αυτήν την λογική έχω μιλήσει για άπειρα θέματα. Ας αποτελούν έναυσμα για συζήτηση ή σιωπηλό προβληματισμό, όποιος θέλει τα διαβάζει, όποιος θέλει όχι. Καμιά φορά παρεμβαίνω με τον τρόπο μου και σε μερικά άλλα. Ψιλοσαχλαμάρες και μαλακίτσες δεν μ' ενδιαφέρουν. Ο προβληματισμός και η αισθητική μου, όπως λέει και ο Vulcan και ο Δημάκης, τα ξεπερνούν. Όταν κρίνω ότι υπάρχει Λόγος, παρεμβαίνω.
Επειδή προφανώς  δεν θα συνεχίσω για ένα θέμα που σίγουρα δεν μπορείς να το παρακολουθήσεις λόγω δεδηλωμένης ανεπάρκειας(δες τη συζήτηση για τους Συμβασιούχους), πάνε σε παρακαλώ δυο-τρία μηνύματα πίσω και σβήσε τις άστοχες επαναλήψεις σου. Ωραίο ήταν το τόπικ (137 μηνύματα, 2200 επισκέψεις, άρθρα ένα κάρο από Ριζοσπάστη, Ελευθεροτυπία, in.gr κλπ) , τι σου έφταιξε και  το έκανες ... σκατά σαν τόσα άλλα; Αρκεί ως δικαιολογία μια απλή ... αλλεργία;

Ο  Abbis  τώρα επιστρέφει στην σιωπή του...

Μις elec ικανοποιήθηκες; Αλλιώς στη διάθεσή σου...  Kiss

Υ.Γ. Τουραμπάρ δε σε ξέχασα.. Σ΄αρέσω δε σ’ αρέσω γλυκέ μου impatiens capensis, στα π@π@ρια μου..Μετά συγχωρήσεως και τελείως φιλικά..  love love
poly1
Guest
« Reply #137 on: August 18, 2006, 14:06:14 pm »

Quote from: abbis on August 18, 2006, 13:15:59 pm

Υ.Γ. Τουραμπάρ δε σε ξέχασα.. Σ΄αρέσω δε σʼ αρέσω γλυκέ μου impatiens capensis, στα π@π@ρια μου..Μετά συγχωρήσεως και τελείως φιλικά..  love love

λιγα λογια για τον καλυτερο ολων των εποχων 8)
Verminoz
Veteran
Καταστραμμένος

I smoke my friends down to the filter

View Profile WWW
« Reply #138 on: August 18, 2006, 14:18:48 pm »

εδώ μεταφέρω κατά κύριο λόγο τις θέσεις του οι οποίες είναι προφανώς και δικές μου θέσεις.

Ε μα φυσικά, αφού όταν δίνει γραμμή το Κόμμα όλοι σιωπούν και η προσωπική κρίση πεθαίνει!

Englab - Open source scientific/engineering platform
Rebetologion - Contemporary/Experimental

Κακούργα ύπαρξις!
fugiFOX
Veteran
Καταστραμμένος

Fugi+Fox μια νέα μορφή ζωής...

View Profile
« Reply #139 on: August 18, 2006, 15:05:39 pm »

Δεν με έχεις συνηθίσει σε τέτοιες μεγάλες απαντήσεις αλλά θα το παλέψω  Smiley

Φυσικά και δεν το έχεις Φούτζι, αυτά τα πράγματα χρειάζονται χρόνο και κόπο και μέχρι ένα σημείο είναι και κληρονομικά.... Grin Grin
Εάν είναι πράγματι κληρονομικό τότε παυω να έχω την ψευδαίσθηση ότι μπορώ μια μέρα να σε φτασω,
οπότε μπορώ να συνεχίσω τη ζωή μου  Tongue

Και ήταν ανάγκη να γράψεις ανοησίες για να κουβεντιάσουμε; Αφού ... ξέρεις ποιος είμαι και πού είμαι, γιατί δεν πέρασες να κάνεις μια ερώτηση; Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή και τα ... σκυλιά δεμένα. Άκυρη η προσπάθεια, τζάμπα ο κόπος (Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης, τηλ. 231 0 286580) !
Μα εφόσον το συγκεκριμένο κείμενο αναρτήθηκε στο φόρουμ
 δεν είναι απόλυτα φυσιολογικό και να ξεκινήσει μια συζήτηση, με αφορμή αυτό, στο φόρουμ;

Θα τα πω μια φορά και μετά θα σιωπήσω γιατί εμένα ο ρόλος μου είναι άλλος και στον έχω κάνει ξεκάθαρο και παλιότερα.
Είμαι «χυδαίος» προπαγανδιστής και αγκιτάτορας του ΚΚΕ, νομίμου πολιτικού κόμματος από το 1974 και μετά, και εδώ μεταφέρω κατά κύριο λόγο τις θέσεις του οι οποίες είναι προφανώς και δικές μου θέσεις.

Ελπίζω να κάνεις πλάκα σε αυτό έτσι;

Αναφέρεις δυο παραδείγματα από την ... τρομερή προσωπική σου εμπειρία για να προσθέσεις στην θέση:
'υπεύθυνη για τα εργατικά ατυχήματα είναι αποκλειστικά η εργοδοσία',
το
'στα εργατικά ατυχήματα δεν είναι πάντα υπεύθυνος ο εργοδότης'.
Μα δεν είναι προφανές; Είναι απλή στοιχειώδης  λογική.
Εάν σε κάποια αρχική πρόταση (θέση) "Το Α ισχύει πάντα" βρεις ένα αντιπαράδειγμα (εγώ βρήκα δυο)
τότε η αρχική πρότααση μετατρέπεται σε "Το Α δεν ισχύει πάντα".
Εκτός εάν έχεις αντίρρηση και σε αυτό.

Δεν θα τολμούσες ποτέ να πεις κάτι σαν το πρώτο, αλλά και ούτε κάτι σαν αυτό που σε προβοκάρισα:
'υπεύθυνη δεν είναι η εργοδοσία αλλά οι απρόσεχτοι, ανυπάκουοι και απείθαρχοι εργαζόμενοι'.
Εσύ είσαι πάντα ... κάπου στην μέση , εκεί που ΄βρίσκεται πάντα η αλήθεια'. Μέχρι εδώ νομίζω πως σε έχω καταλάβει, άλλωστε ήταν και προφανής η άποψή σου, παραείσαι προβλέψιμος.
Έχεις δίκιο δεν θα έλεγα κατι τέτοιο, όχι γιατί δεν θα τολμούσα όπως υποστηρίζεις (έχω τολμήσει να πω πολύ χειρότερα)
αλλά γιατί δεν πιστεύω ότι ισχύει.

Η αλήθεια δεν είναι πάντοτε κάπου στη μέση. Η αλήθεια είναι εκεί που είναι και σε περιμένει να την βρεις. Το 'κάπου στη μέση' είναι ένας ωραίος τρόπος να υπεκφεύγεις το ψάξιμο, τον κόπο και την ... ίδια την αλήθεια που έχει καμιά φορά θλιβερά και δυσάρεστα για την βόλεψή μας παρελκόμενα.
Η αλήθεια δεν είναι πάντοτε στη μέση, στην πραγματικότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ στη μέση.
Σχεδόν ποτέ όμως δεν είναι και στο ένα από τα δύο άκρα.

Να πιάσουμε τα δυο σου παραδείγματα ένα-ένα και να δούμε πόσο και αν η προσωπική σου εμπειρία ανατρέπει την εμπειρία αυτών που επιμένουν στην διατύπωση 'υπεύθυνη για τα εργατικά ατυχήματα είναι αποκλειστικά η εργοδοσία'.
Επιτέλους!

Τα συνεργεία που τοποθετούν τέντες συνήθως είναι οι ίδιοι 'εργολάβοι'. Ένας, το αφεντικό και δυο πιτσιρικάδες ανασφάλιστοι εποχικοί ή αλβανοί στη δούλεψή του. Δουλεύουν με δυο τρόπους. Είτε έχουν ένα μαγαζί που 'πουλάει' τέντες όπου συνήθως κάθεται ένα συγγενικό πρόσωπο του αφεντικού, είτε τους δίνουν δουλειές 'μικρά τεντάδικα', χωρίς συνεργείο, ή 'τεντοβιομηχανίες' (βιοτεχνίες τέντας). Στην ουσία πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους φτωχοδιάβολους. Φυσικά και δεν περνάει από το μυαλό τους κανένα μέτρο ασφάλειας. Ούτε από το οιονεί 'αφεντικό', ούτε από τους ευκαιριακούς βοηθούς του. Μάλιστα θεωρούν ότι όσο μεγαλύτερο ρίσκο πάρουν, τόσο και πιο ... αποδοτικοί θα είναι. Δεν έχουν τελειώσει καμιά σχολή, δεν έχουν εκπαιδευτεί σ' αυτήν την δύσκολη και απαιτητική δουλειά, αγνοούν τι θα πει 'κανόνες ασφαλείας' και κυρίως : έχουν άγνοια της άγνοιάς τους, που σημαίνει ότι δεν μπορείς να τους κατηγορήσεις για τίποτε.
Συγνώμη αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι το να περπατάς πάνω σε κάγκελα σαν ακροβάτης
το θεωρεί κανείς ακίνδυνο γιατί έχει "άγνοια της άγνοιας".
Άλλωστε στο συγκεκριμένο παράδειγμα που ανέφερα, τους ρωτήσαμε καθαρά γιατί δεν χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα μέτρα προστασίας,
και απάντησή τους δείχνει ότι μόνο άγνοια δεν είχαν.

Σε άλλη, ευνομούμενη χώρα, με ένα τηλέφωνο του γείτονα-χαφιέ- ή με την δική σου άρνηση να τους αφήσεις να δουλέψουν, θα τους είχαν μαζέψει η επιθεώρηση εργασίας,η αστυνομία και πάει λέγοντας..
Το παράδειγμά σου επομένως, παράδειγμα καθυστέρησης δομής και θεσμών της χώρας σου δεν μπορεί να καταλήξει εκεί που θες. Είναι εύκολο παράδειγμα του καφενείου και δεν αντέχει σε πολύ κριτική.
Σε αυτό έχεις δίκιο, όμως δεν μπορούμε να κατηγορούμε μονο το κράτος για τις μαλακίες που κάνουμε εμείς,
όταν δεν λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Σε πολλες περιπτώσεις και νόμοι υπάρχουν και έλεγχοι γίνονται αλλά εμείς πάντα οι κουτοπόνηροι είμαστε ένα βήμα μπροστά!
Θα έχεις ακούσει και εσύ σίγουρα για τα "ραντάρ" που μπερδεύουν τα συστήματα ανίχνευσης ταχύτητας της τροχαίας,
και θα γνωρίζεις επίσης ότι πολλοί ήταν αυτοί που τα προμηθεύτηκαν για να... ξεγελάσουν τον νόμο.

Ο πολιτικός μηχανικός δεν είναι εν γένει το αφεντικό.

Χωρίς όμως να αποκλείεται ότι είναι, σωστά;

Είναι ο μελετητής και ο επιβλέπων της κατασκευής. Μερικές φορές συμβαίνει να είναι εργολάβος και ο ίδιος. Ο μπογιατζής μπορεί να ανήκει στο προσωπικό του εργολάβου της κατασκευής ή να είναι ο ίδιος 'υπεργολάβος'. Η αντίδραση του πολιτικού μηχανικού είναι αντίδραση μηχανικού υπεύθυνου και όχι αφεντικού. Το αφεντικό δεν δικαιούται να φωνάζει στο γραφικό περιστατικό σου, γιατί είναι αυτός που οργανώνει την δουλειά και θα έπρεπε να είχε προνοήσει να μη συμβεί κάτι τέτοιο.
Αφού λοιπόν που γνωρίζεις πολύ καλά τα πράγματα,
ακόμη και για αυτό το περιστατικό το οποίο δεν το είδες,
και γνωρίζεις πολυ καλά ότι το "αφεντικό" δεν είχε προνοήσει
θα ήταν μάλλον περιττό να σε αναφέρω ότι μέσα στις φωνές ακούστηκε καθαρά και η φράση:

Καλα ρε (...) δεν σας είχα πει να δένεστε όταν...

Να μη κάνω ξανά την γενίκευση που έκανα στο προηγούμενο παράδειγμα, να μη μιλήσω για το ατυχές του παραδείγματός σου (ως προς το συμπέρασμά σου).
θα ήθελα τώρα να σε ξαναρωτήσω εάν το θεωρείς και πάλι ατυχές.

Φούτζι, τα θέματα αυτά είναι δύσκολα και με κουβέντες του καφενείου, με ούζα και ποζεριές δεν λύνονται. Ούτε με τις αντί ΚΚΕ αλλεργίες σου. Τι να κάνουμε υπάρχουμε και θα σ' ενοχλούμε!.
Όχι αλεργία στο ΚΚΕ δεν έχω, και ξαναπαραθέτω το σχόλιο:
Quote from: fugiFOX on August 17, 2006, 19:36:37 pm
extra: Γιατί είστε πάντα απόλυτοι με μια άποψη που δεν συναύδει επακριβώς με τα  πιστεύω σας;
που θα μπορούσε να τροποποιηθεί ως
Γιατί βλέπετε ως εχθρό κάποιον με άποψη που δεν συναύδει επακριβώς με τα  πιστεύω σας;

Αυτό είναι εξαιρεικά επικύνδινο και θα πρέπει να προσέξετε γιατί η διαχωριστική γραμμή με το
μπουσ-ικό είστε μαζί μας ή είστε εναντίον μας, παραείναι λεπτή.

Γίνεται μια καλή προσπάθεια στο Τμήμα  να γίνει ένα σεμινάριο με θέματα ασφάλειας της εργασίας, έγινα μάρτυρας της ματαίωσής του τον Μάιο, παρά τις προσπάθειες του Μάργαρη και του Δημάκη.
Το σεμινάριο θα είναι σε συνεργασία
με το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. (Ελληνικό Ινστιτούτο για την Υγιεινή και την Ασφάλεια εργασίας http://www.elinyae.gr/el/index.jsp ). Έχει πλάκα να δεις μέχρι πού φτάνει η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία (http://www.elinyae.gr/el/category_details.jsp?cat_id=27)!

Αυτό θα είχε ενδιαφέρον, κράτα μας ενήμερους.

Επειδή προφανώς  δεν θα συνεχίσω για ένα θέμα που σίγουρα δεν μπορείς να το παρακολουθήσεις λόγω δεδηλωμένης ανεπάρκειας(δες τη συζήτηση για τους Συμβασιούχους),
από που προέκυψε η δεδηλωμένη ανεπάρκεια;

πάνε σε παρακαλώ δυο-τρία μηνύματα πίσω και σβήσε τις άστοχες επαναλήψεις σου.

Είχα σκοπό να το κάνω αλλά δυστυχώς με πρόλαβε κάποιος άλλος... βιαστικός.

Και κάτι τελευταίο, σχετικά με την ασάφεια της θέσης μου.
Θα προσπαθήσω να την κάνω όσο πιο σαφή μπορώ, μετά και τα νέα δεδομένα της συζήτησης.

Ναι, είναι έγκλημα όταν δεν λαμβάνονται τα σωστά μετρα προστασίας.
Ναι είναι έγκλημα όταν κι εμείς με τη στάση μας συνηγορούμε ή επιτρέπουμε να γίνεται αυτό.
Όμως επίσης είναι έγκλημα να αντιμετωπίζεται τόσο ισοπεδωτικά μια ολόκληρη κοινωνική τάξη,
και ιδιαίτερα από ένα κόμμα που μάχεται για την αγάπη μεταξύ των ανθρώπων.

http://www.mozilla.org/en-US/firefox/new/
Turambar
Veteran
Διεστραμμένος

μη νοιάζεσαι

View Profile
« Reply #140 on: August 18, 2006, 15:13:57 pm »

Δεν ήξερα ότι ο Άρης έχει π@π@ρι@!

Με τον abbis πάντως συμφωνώ σε γενικές γραμμές. Το ότι ο πολιτικός μηχανικός τα έβαζε με τους εργάτες δεν σημαίνει ότι οι εργάτες θα φταίγανε και θα καίγανε τον πολιτικό μηχανικό, αλλά αυτοί που επιτρέπουν να γίνονται εργασίες χωρίς την επίβλεψη κάποιου ότι τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.

Χρειάστηκε να ψάξω αρκετά στο μυαλό μου για να κατανοήσω αυτό:

Υ.Γ. Τουραμπάρ δε σε ξέχασα.. Σ΄αρέσω δε σʼ αρέσω γλυκέ μου impatiens capensis, στα π@π@ρια μου..Μετά συγχωρήσεως και τελείως φιλικά..  love love

Το impatiens capensis ακόμα δεν το κατανοώ, όταν μπορείς πες μου τι σημαίνει να μη μείνω με την απορία. Κρίμα είμαι. Smiley

Δεν είπα ότι δε μου αρέσεις εσύ abbis, αλλά ο τρόπος που συμμετέχεις σε μια συζήτηση. Ωραία μας λες την άποψη σου, αλλα όταν σας μιλάνε για ξύλινη γλώσσα και κλειστά αυτιά να γιατί το κάνουν. Γιατί άτομα σαν εσένα φέρεστε σαν παπαγάλοι.
Ο παπαγάλος μπορεί να λέει πολύ σωστά πράγματα αλλά ποτέ δεν ξέρεις αν τα εννοεί, ακόμα και αν τα λέει στις σωστές στιγμές.

Αλλά δεν σε αδικώ... μπορεί να φοβάσαι να βγεις εκτός γραμμής και έτσι έχεις ήσυχο το κεφάλι σου...

Nα σου αφιερώσω και το τραγουδάκι στην υπογραφή μου:

Υ.Γ. Abbis την έχεις ψωνίσει. (φιλικά πάντα)

και αυτό ίσως είναι κληρονομικό.

Και αναφέρομαι σε αυτό

Εντάξει σίγουρα δεν έχω το δικό σου ταλέντο, ικανότητες και χαρίσματα
αλλά προσπαθώ και γω με όσο μου επιτρέπουν οι δυνατότητές μου.

Φυσικά και δεν το έχεις Φούτζι, αυτά τα πράγματα χρειάζονται χρόνο και κόπο

byeeee
abbis
Guest
« Reply #141 on: August 19, 2006, 10:18:48 am »

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΚΑΥΣΩΝΑΣ
Δεν επιτρέπουμε να παίζουν με τη ζωή μας
Παρέμβαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας προς το υπουργείο Απασχόλησης και τους αρμόδιους φορείς

Ακόμα πιο δύσκολες γίνονται οι ήδη άθλιες συνθήκες εργασίας, που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι, λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αυτές τις μέρες. Και γι' αυτό η ανάγκη οι εργαζόμενοι να βάλουν φραγμό στην εργοδοτική ασυδοσία και να επιβάλουν την τήρηση των μέτρων υγιεινής στους χώρους δουλιάς γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, τη στιγμή μάλιστα που τέτοιες συνθήκες μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές βλάβες στην υγεία των εργαζομένων αλλά και σε εργατικά ατυχήματα. Στην κατεύθυνση αυτή το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας έκανε χτες περιοδείες στα γιαπιά και τα εργοτάξια ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τα μέτρα που πρέπει να απαιτήσουν και να λάβουν σε συνθήκες καύσωνα.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Αθήνας με ανακοίνωσή της, που κοινοποιεί προς το υπουργείο Απασχόλησης, τονίζει ότι οι εργαζόμενοι λόγω καύσωνα θα υποστούν θερμική καταπόνηση και ο κίνδυνος σοβαρών ατυχημάτων μέχρι και θανάτων είναι υπαρκτός. Γι' αυτό το υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να πάρουν μέτρα για την εφαρμογή της νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων για να σταματήσουν οι εργασίες στους χώρους δουλιάς.

Στην πράξη, αυτό για τους οικοδόμους σημαίνει: Σταμάτημα των εργασιών και καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμιά περικοπή. Σύμφωνα με τη ΣΣΕ 2000 του κλάδου στο άρθρο 3, οι εργασίες διακόπτονται στην περίπτωση που το θερμόμετρο δείξει 38 βαθμούς Κελσίου και το μεροκάματο καταβάλλεται ακέραιο.

Η Ομοσπονδία καλεί τους οικοδόμους «να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της ζωής τους στα χέρια τους, να δηλώσουν ανυπακοή στους εργοδότες που τους πιέζουν να εργαστούν, να έρθουν σε επαφή με το τοπικό Συνδικάτο και την Ομοσπονδία. Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με τη ζωή μας».

Επίσης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας με επιστολή του προς το υπουργείο Απασχόλησης απαιτεί να υπάρξει «ασφυκτικός»-ουσιαστικός έλεγχος αυτές τις μέρες. Καθώς μεσολαβεί Σαββατοκύριακο (και είναι κλειστές οι δημόσιες υπηρεσίες) και εντείνεται η εργοδοτική ασυδοσία. Το αποτέλεσμα είναι οι εργοδότες να μη διακόπτουν όπως είναι υποχρεωμένοι την εργασία όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου και βάζουν τη ζωή των εργαζομένων σε κίνδυνο για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας
Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας με ανακοίνωσή του απαιτεί από τους εργοδότες να εφαρμόσουν τα όσα προβλέπει η νομοθεσία και καλεί τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τις επιχειρησιακές επιτροπές να διεκδικήσουν την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία από το κύμα καύσωνα στους χώρους εργασίας. Ακολούθως αναφέρει μια σειρά ενεργητικών και παθητικών μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται, ορισμένα από τα οποία είναι:

-- Μόνωση της στέγης και των θερμών επιφανειών, απομόνωση εσωτερικών πηγών θερμότητας.

-- Τοποθέτηση σκιάστρων σε παράθυρα που βλέπουν προς Νότο και Δύση.

-- Εγκατάσταση αεροκουρτίνας στα μεγάλα ανοίγματα, αξονικών ανεμιστήρων στα ψηλότερα σημεία και φυγοκεντρικών ανεμιστήρων στις ζώνες εργασίας.

-- Δημιουργία κλιματιζόμενων χώρων μέσα στην επιχείρηση.

-- Οταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 35 βαθμούς Κελσίου απαιτείται η μείωση του ωραρίου εργασίας, με αποφυγή της εργασίας μεταξύ 12 μ. και 6 μ.μ.

Σε εγκύκλιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας επισημαίνεται προς τα κατά τόπους Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου η προτεραιότητα που πρέπει να δίνεται σε εργασίες που γίνονται σε υπαίθριους χώρους (οικοδομές, τεχνικά έργα, κλπ.) και σε εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου υπάρχει επιβάρυνση από υψηλή θερμοκρασία (χυτήρια, υαλουργίες, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, κλπ.). Τονίζεται ότι περισσότερο κίνδυνο διατρέχουν οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, κλπ.).

http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=19/8/2006&id=6813&pageNo=15&direction=1
abbis
Guest
« Reply #142 on: August 19, 2006, 10:28:18 am »

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απαράδεκτες συνθήκες εργασίας
Οι επαγγελματικές ασθένειες και τα ατυχήματα διαδέχονται το ένα το άλλο καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου

Τις απαράδεκτες κι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο Δήμο Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα στο Μηχανουργείο του Δήμου και τις οποίες κατήγγειλε ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης (ΣΕΔΘ) προσπαθεί να υποβαθμίσει το Γραφείο Υγιεινής και Ασφάλειας, με κείμενο που υπογράφουν η γιατρός εργασίας και ο τεχνικός ασφάλειας.

Οπως σημείωνε ο ΣΕΔΘ στη σχετική καταγγελία του, με την οποία ζητούσε την άμεση παρέμβαση και την αυτοψία των επιτροπών για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, «οι συνθήκες εργασίας και τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, εγκυμονούν κινδύνους. Οι επαγγελματικές ασθένειες και τα ατυχήματα διαδέχονται το ένα το άλλο. Πρόσφατα αλλοδαπός εργάτης που απασχολούνταν σε εργολαβία του Δήμου, χτυπήθηκε από ρεύμα υψηλής τάσης». Ακόμη προσέθετε ότι «η ηπατίτιδα Β θερίζει τους εργαζόμενους στο Μηχανουργείο και η διοίκηση δεν πήρε ούτε ένα μέτρο, ώστε να πλένονται τα απορριμματοφόρα πριν τη συντήρηση. Το πλυντήριο δεν πληροί τις προϋποθέσεις ως προς την καθαριότητα των αυτοκινήτων - απορριμματοφόρων, τα ζουμιά και τα μικρόβια αιωρούνται, καθώς δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο που να διοχετεύονται εκεί τα νερά του πλυντηρίου. Ο χώρος του πλυντηρίου από κατασκευής είναι ανεπαρκής».

Ομως η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας με το κείμενό της υιοθετεί τα επιχειρήματα της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης προσπαθώντας να αποδώσει τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων σε «πολιτικές σκοπιμότητες». Στην πραγματικότητα δεν απαντά επί της ουσίας στις καταγγελίες του ΣΕΔΘ, ενώ ακόμη και τα εργατικά ατυχήματα τα αποδίδει κατά κύριο λόγο σε λάθος των εργαζομένων. Την ίδια ώρα, δε δίνει τη λίστα με τα καταγραμμένα ατυχήματα αν και ο Σύλλογος την έχει ζητήσει εδώ και μήνες.

Ο ΣΕΔΘ με ανακοίνωσή του αναδεικνύει τους υπεύθυνους για το καθημερινό σακάτεμα των εργαζομένων στου χώρους δουλιάς: «Είναι η έλλειψη μέτρων προστασίας, η ελλιπής συντήρηση αυτοκινήτων και μηχανημάτων, η παραβίαση του ωραρίου εργασίας, η χρησιμοποίηση ανειδίκευτου προσωπικού, η εντατικοποίηση της δουλιάς (συμβασιούχοι εργάζονται συνεχόμενα έως και ένα μήνα χωρίς ανάπαυση)». Επίσης αποκαλύπτει πως εμβολιασμοί για την ηπατίτιδα Β δε γίνονται στους συμβασιούχους εργαζόμενους, που στην υπηρεσία της καθαριότητας αποτελούν την πλειοψηφία των εργατών, καθώς επίσης δεν τους χορηγούνται και τα αναγκαία ήδη προστασίας.

«Η υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια της διοίκησης του Δήμου και των υποτακτικών της», σημειώνει ο ΣΕΔΘ και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση υπεράσπισης της ζωής τους.

http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=19/8/2006&id=6813&pageNo=15&direction=1
Fenix
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

Α μπλου

View Profile
« Reply #143 on: August 19, 2006, 23:39:57 pm »

Είναι πάρα πολύ εύκολο να υπερασπιστείς μια θέση όταν αυτή είναι τόσο ύπουλα διατυπωμένη. Και αυτό δεν τιμάει καθόλου αυτόν που την υπερασπίζεται, αντίθετα τον εκθέτει. Όταν λές ότι δεν φταίνε μόνο τα αφεντικά και το κωλοσύστημα αλλά και οι εργάτες μπορείς να αντιμετωπίσεις τα πάντα, κάτι σαν και αυτό που λένε στα  πρωινάδικα ότι όταν χαλάει μία σχέση φταίνε και οι δύο. Ποιός μπορεί να νικήσει τώρα την ξανθιά; Ποιός μπορεί να αρνηθεί, όσο φιλότιμα και αν προσπαθήσει, ότι ο τύπος που βάζει την τέντα δεν φταίει έστω και λίγο για την ακροβασία στο μπαλκόνι του fugi; Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει το γνήσιο ενδιαφέρον του μηχανικού αλλά και το γεγονός ότι ακόμα και αν δεν τους είχε πει τίποτα και ήθελε απλώς να καλύψει τον κώλο του ο εργάτης δεν θα τολμούσε να αντιμιλήσει; Αν το κάνεις θα σου πει ότι δεν ανέχεσαι την διαφορετική άποψη. Ποστάρεις ένα κομμάτι που μιλάει για εργάτες που πέθαναν χωρίς να φταίνε, επείδη τα αφεντικά και το σύστημα τους έχουν για πέταμα και επειδή δεν μπορείς να πεις τίποτα για αυτό καταφεύγεις στην τακτική που ανέφερα στην αρχή προσβάλοντας κατά την γνώμη μου την μνήμη τους με την όποια επιχειρηματολογία σου. Ποιος μπορεί όμως να νικήσει την ξανθιά;
« Last Edit: August 19, 2006, 23:57:53 pm by Fenix » Logged

TΕΜΠΕΛΑΡΙΑ-ΚΟΠΡΙΤΕΙΣΙΟΝ
Κατάληψη για πάντα!Κατάληψη στα πάνταGood evening London, i would introduse myself but truth to tell, i do not have a  name , you can call me "V". Since mankind's dawn, a handfull of opressors have accepted responsibility over our lives that we should have accepted for ourselves.By doing so they took our power, by doing nothing, we gave it away.We've seen where their way leads, through camps and wars, towards the slaughterhouse.In anarchy there is another way.With anarchy,from rubble comes new life, hope reinstated.They say anarchy's dead, but you see...reports of my death were...exaggerated.Tomorrow Downing Street will be destroyed, tonight you must choose what comes next,lives of our own, or return to chains, choose carefully, and so adieu.
abbis
Guest
« Reply #144 on: August 22, 2006, 12:59:14 pm »

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Θάφτηκε στα απόβλητα 29χρονος εργάτης
Η βιομηχανία του Βόλου δε λαμβάνει μέτρα ασφάλειας και προστασίας στους χώρους δουλιάς και «θυσιάζει» εργαζόμενους στο βωμό της ακόμα μεγαλύτερης αύξησης των υπερκερδών της

Εναν ακόμα εργάτη «θυσίασε» στο βωμό της αύξησης των κερδών της η «Χαλυβουργία Θεσσαλίας», που λειτουργεί στο Βόλο. Ο 29χρονος Μελέτης Χατζέλας, πατέρας ενός οκτάμηνου κοριτσιού, που θα βαφτιζόταν αυτές τις μέρες, βρέθηκε από τους συναδέλφους του νεκρός, σε δεξαμενή βάθους τεσσάρων, περίπου, μέτρων, μέσα στο εργοστάσιο. Παρέμεινε στον υγρό τάφο του από την προηγούμενη μέρα, καθώς υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην ανεύρεση του πτώματός του. Ο νεκρός έφερε τραύμα στο κεφάλι, το οποίο, μάλλον, στάθηκε μοιραίο για τη ζωή του, ενώ ήταν και χτυπημένος στα πλευρά.

Στη διάρκεια εργασιών συντήρησης στο εργοστάσιο και σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο 29χρονος πέρασε από τις σχάρες που βρίσκονται πάνω από τις δεξαμενές, το νερό των οποίων χρησιμοποιείται για την ψύχρανση των ελασμάτων, που παράγονται στη βιομηχανία. Η σχάρα στην οποία πάτησε δεν ήταν καλά στερεωμένη και δεν άντεξε το βάρος του, με αποτέλεσμα να πέσει μέσα στο μαύρο νερό - στην ουσία πρόκειται για απόβλητα - και να βρει το θάνατο. Να σημειωθεί ότι στο σημείο του «δυστυχήματος» δεν υπήρχε καμιά ένδειξη, που να προειδοποιεί για τους κινδύνους διέλευσης, γεγονός που αποδεικνύει την αδιαφορία της εργοδοσίας για τη λήψη στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων, στους χώρους δουλιάς.

«Νεκροθάφτης» εργατών
Δεν είναι το πρώτο και, δυστυχώς, δε θα είναι το τελευταίο «εργατικό ατύχημα» που γίνεται στη «Χαλυβουργία Θεσσαλίας», καθώς η συγκεκριμένη βιομηχανία, προκειμένου να αυξάνει συνεχώς τα κέρδη της - και έχει πάρα πολλά - «κοστολογεί» πολύ φτηνά τη ζωή των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να ευθύνεται για πλήθος θανατηφόρων και άλλων σοβαρών «ατυχημάτων», τα οποία, στην ουσία, είναι εργοδοτικά εγκλήματα.

«Το νέο έγκλημα αποδεικνύει, για μια ακόμα φορά, την παντελή έλλειψη μέτρων ασφάλειας στο εργοστάσιο, που ήταν και ο βασικός λόγος του θανάτου του συναδέλφου μας», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο Γιώργος Ρούσσας, στέλεχος του ΠΑΜΕ, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» και σημειώνει: «Από το 2000 μέχρι και σήμερα στους 23 έφτασαν οι νεκροί εργάτες και σε δεκάδες άλλους οι σακατεμένοι, στα 1.200 "ατυχήματα" που έγιναν στη Μαγνησία. Αυτός είναι ο εφιαλτικός απολογισμός της δολοφονικής πολιτικής του κεφαλαίου και ούτε ένας εργοδότης δεν τιμωρήθηκε».

«Είναι, πλέον, ξεκάθαρο» - τονίζει - «ότι η εργοδοτική ασυδοσία τρέφεται από την κυρίαρχη πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τη συναίνεση που εκφράζουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος».

Και ο Γ. Ρούσσας, καταλήγει: «Ο ρόλος του εργατικού κινήματος, των φορέων του, γενικότερα των λαϊκών φορέων δεν μπορεί να περιορίζεται στο ρόλο του θεατή και σε στάση αναμονής. Η τακτική των εργαζομένων πρέπει να γίνει επιθετική για τα ζητήματα των συνθηκών δουλιάς, για το μεροκάματο, για τα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Υγείας, για καλύτερη ζωή. Για το ΠΑΜΕ η διέξοδος βρίσκεται στους ταξικούς αγώνες, στο συντονισμό της δράσης των εργαζομένων με τα άλλα λαϊκά στρώματα, στην ανατροπή αυτής της πολιτικής. Οι εργάτες έχουν το λόγο».

http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=22/8/2006&id=6814&pageNo=15&direction=1
abbis
Guest
« Reply #145 on: August 23, 2006, 11:59:45 am »

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οι εργαζόμενοι παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-
Δύσκολες ώρες για τους Γερμανούς εργαζόμενους, καθώς η οικονομική δυσπραγία συνεχίζεται, ενώ ο συνολικός αριθμός των ανέργων εξακολουθεί να υπερβαίνει, επισήμως, κατά πολύ τα 4 εκατομμύρια. Ανεπισήμως, ίσως, ο αριθμός αυτός να έχει ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια ανέργους και τα σχετικά επιδόματα περικόπτονται εξαιτίας του Χαρτζ ΙV.

Ετσι, τουλάχιστον 145.000 Γερμανοί εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τη χώρα τους τη χρονιά που πέρασε, ώστε να βρουν σε κάποια άλλη την τύχη τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Μάλιστα, όπως σημειώνει σε δημοσίευμα η Ντόιτσε Βέλε (DW), πρόκειται για ρεκόρ πεντηκονταετίας, καθώς ανάλογος αριθμός είχε να σημειωθεί στη χώρα από το 1956 και διερωτάται: «Τι συμβαίνει; Εγκαταλείπουν οι Γερμανοί τη χώρα τους μαζικά;».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη DW, μόνον η γερμανική Κεντρική Υπηρεσία Ευρέσεως Εργασίας στο Εξωτερικό αναφέρεται σε ετήσια έξοδο 13.000 πολιτών από τον τομέα της γαστρονομίας, της κατασκευαστικής βιομηχανίας και των τεχνικών και τεχνολογικών επαγγελμάτων. Το 40% των Γερμανών επαγγελματιών, στους οποίους βρήκε θέση εργασίας η υπηρεσία, είναι άνω των 40 και μεταναστεύουν σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες ή ορισμένοι στον Καναδά και την Αυστραλία.

Επισημαίνεται ακόμη ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη πως οι αρχικοί 145.000 μετανάστες είναι όλοι Γερμανοί υπήκοοι. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν και πολίτες άλλης εθνικότητας που διαθέτουν γερμανική υπηκοότητα και οι οποίοι αποφάσισαν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους. Ο αριθμός αυτός είναι ασφαλώς μικρός, αλλά σίγουρα υπαρκτός.

http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=23/8/2006&id=6815&pageNo=15&direction=1
« Last Edit: August 23, 2006, 12:10:42 pm by abbis » Logged
abbis
Guest
« Reply #146 on: August 30, 2006, 10:53:31 am »

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ»
Εργαζόμενη προπηλακίστηκε επειδή έκανε διάλειμμα!
Καταγγελίες για όργιο τρομοκρατίας και άθλιες εργασιακές σχέσεις

Την εργοδοτική τρομοκρατία που εντείνεται στους τόπους δουλιάς επιβεβαιώνει η εμπειρία νεαρής εργαζόμενης σε υποκατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ», η οποία χτες προπηλακίστηκε από την εργοδοσία επειδή έκανε το προβλεπόμενο διάλειμμά της!

Συγκεκριμένα, χτες το πρωί η 35χρονη Ελευθερία Παυλάκη -εργάζεται στην επιχείρηση τα τελευταία 4 χρόνια - σταμάτησε τη δουλιά για να ξεκουραστεί κάνοντας χρήση του νόμιμου δικαιώματός της όταν δέχτηκε την επίθεση της υποδιευθύντριας Κωνσταντίνας Παπαγεωργίου. Το στέλεχος της επιχείρησης με συμπεριφορά που είχε σκοπό τον εξευτελισμό και την τρομοκράτηση της εργαζόμενης, απαίτησε την επιστροφή της στη θέση της, με τέτοια... επιμονή, που προκάλεσε μελανιές στο χέρι της νεαρής κοπέλας. Το αποκορύφωμα ήρθε όταν, αφού η εργαζόμενη εξακολούθησε να αρνείται τη «συμμόρφωσή» της στις αυθαίρετες εντολές της εργοδοσίας, μεσολάβησε ο διευθυντής του καταστήματος για να της πει: «Βγάλε την ποδιά σου τώρα, και φύγε, δε μου κάνεις στο μαγαζί».

Τελικά, μετά από αποφασιστική παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η εργοδοσία δεσμεύτηκε ότι η εργαζόμενη θα επιστρέψει κανονικά στη δουλιά της.

Το περιστατικό δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». Επανειλημμένα συνδικαλιστές του κλάδου αλλά και εργαζόμενοι στην αλυσίδα έχουν καταγγείλει την εντατικοποίηση, την πολυειδικότητα, την καταστρατήγηση του ωραρίου. Οι εργαζόμενοι είναι όμηροι άθλιων εργασιακών σχέσεων (π.χ. δουλεύουν 6ωροι) ενώ οι εργοδοτικοί εκβιασμοί έχουν συνέπεια, για παράδειγμα, «τα διαλείμματα να ισχύουν μόνο για όσους έχουν τα κότσια», όπως τονίζουν οι ίδιοι. Με δεδομένο το ασφυκτικό εργασιακό περιβάλλον που δημιουργείται για τους εργαζόμενους, η τρομοκρατία αποτελεί τη συχνότερη μέθοδο στην οποία καταφεύγει η εργοδοσία για να κλείσει στόματα.

http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=30/8/2006&id=6820&pageNo=15&direction=1
abbis
Guest
« Reply #147 on: September 01, 2006, 11:57:14 am »

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέδωσε νέο «φιρμάνι»: Οι Ελληνες, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι των χωρών της ΕΕ πρέπει - λέει - να δουλεύουν ακόμα περισσότερες ώρες και ακόμα περισσότερα χρόνια!

Μόνο που, όσον αφορά τα χρόνια, οι Ελληνες εργαζόμενοι ήδη έχουν πιάσει το «ταβάνι» στην ΕΕ.

Οσο για τις ώρες, εδώ πια έχουμε το «ρεκόρ»! Οχι μόνο οι Ελληνες δουλεύουν, κατά μέσο όρο, τις περισσότερες ώρες το χρόνο από κάθε άλλον εργαζόμενο της ΕΕ (οι δεύτεροι Ισπανοί υπολείπονται κατά 126 ώρες), αλλά, όπως έδειξε και η έκθεση της ILO, δουλεύουν κάθε χρόνο 100 ώρες περισσότερο ακόμα και από τους Αμερικανούς!

Αυτά, όμως, δε φαίνεται να συγκινούν τους Ευρωπαίους τραπεζίτες, που, όπως βλέπετε και στον πίνακα, έχουν για την Ελλάδα... νοτιοκορεατικά και εν γένει ασιατικά (!) εργασιακά οράματα. «Είδες η ΕΟΚ;»...

http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=1/9/2006&id=6822&pageNo=27&direction=1
abbis
Guest
« Reply #148 on: September 03, 2006, 17:38:55 pm »

ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Μισθοί και συντάξεις πείνας
Συνένοχοι κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Κοντά στο μισό εκατομμύριο και οι άνεργοι

Οι χαμηλοί μισθοί, οι συντάξεις πείνας και η ανεργία, που χτυπάει κυρίως γυναίκες και νέους, είναι η πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα -απόρροια των αντεργατικών πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ αλλά και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών. Αυτό και μόνο είναι επαρκής λόγος για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους να δώσουν βροντερό μαζικό «παρών» στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ.

Τον περασμένο Απρίλη η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ) έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή τους στην κατάπτυστη συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις που καθηλώνει τους μισθούς και χτυπά τα δικαιώματα των εργαζομένων. Συγκεκριμένα η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τη διετία 2006-2007 προβλέπει μεσοσταθμική αύξηση για το 2006 μόλις 3,9% και για το 2007, ακόμα χαμηλότερα, 3,4%.

Η «αύξηση» στα μεροκάματα τους πρώτους οχτώ μήνες του 2006 είναι 77 λεπτά μεικτά τη μέρα και στους μισθούς μόλις 17,13 ευρώ! Ετσι, ο κατώτερος μισθός από 1/1/2006 διαμορφώνεται από τα 591 ευρώ στα 608 ευρώ μεικτά και το κατώτερο μεροκάματο από 26,41 ευρώ που είναι σήμερα στα 27,18 ευρώ μεικτά. Ενώ από 1/9/2006 ο κατώτερος μισθός διαμορφώνεται στα 625,97 ευρώ μεικτά και το κατώτερο μεροκάματο στα 27,96 ευρώ μεικτά.

Συντάξεις πείνας
Το 60% των συνταξιούχων παίρνουν κάτω από 500 ευρώ. Το στοιχείο αυτό αφορά στο σύνολο των 1.358.341 συνταξιούχων όλων των Ταμείων (πλην ΟΓΑ) και προκύπτει ύστερα και από την ενσωμάτωση της «αύξησης» του 4% που αποφάσισε η κυβέρνηση στα πλαίσια της εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας και για το 2006. Αναλυτικότερα κάτω από 500 ευρώ κύρια σύνταξη λαμβάνει: το 95% των συνταξιούχων του ΤΣΑ, το 63% των συνταξιούχων του ΙΚΑ, το 56% των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ και το 46% των συνταξιούχων του Ταμείου Εμπόρων.

Η μέση γενική κύρια σύνταξη σε όλα τα Ταμεία (πλην ΟΓΑ) ανέρχεται στα 588 ευρώ, η μέση κύρια σύνταξη λόγω γήρατος ανέρχεται στα 678 ευρώ, η μέση κύρια σύνταξη λόγω αναπηρίας ανέρχεται στα 483 ευρώ και η μέση κύρια σύνταξη λόγω θανάτου ανέρχεται στα 451 ευρώ. Γενικότερα από την κατανομή των κύριων συντάξεων προκύπτουν και τα παρακάτω στοιχεία για όλα τα ταμεία πλην ΟΓΑ:

Ενας στους τέσσερις συνταξιούχους έχει κύρια σύνταξη μικρότερη των 400 ευρώ.
Ενας στους τρεις συνταξιούχους έχει κύρια σύνταξη από 400 - 500 ευρώ.
Αθροιστικά κάτω από 500 ευρώ είναι οι 6 στις 10 συντάξεις περίπου (ποσοστό 59%).

Την άθλια κατάσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνταξιούχων δεν μπορεί να «σώσει» ούτε το ΕΚΑΣ που χορηγείται σε 400.000 περίπου συνταξιούχους. Ακόμα και με το ΕΚΑΣ, ένας στους δύο συνταξιούχους παραμένει με εισόδημα (σύνταξη και ΕΚΑΣ) κάτω από τα 600 ευρώ το μήνα. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για τους 853.250 συνταξιούχους του ΟΓΑ. Κάτω από 500 ευρώ σύνταξη παίρνει το 96,9% (!), ενώ το 62% των συνταξιούχων παίρνει μέχρι 300 ευρώ το μήνα. Μάλιστα, πολλοί σημερινοί συνταξιούχοι του, λαμβάνουν μόνο τη βασική σύνταξη που είναι 228 ευρώ το μήνα!

Σταθερά ψηλά βρίσκεται η ανεργία
Στους 470.888 φθάνουν οι άνεργοι στο πρώτο τρίμηνο του 2006 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ο αριθμός αυτός είναι ακόμα μεγαλύτερος με δεδομένο ότι τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την έρευνα θεωρούν «εργαζόμενο» ακόμα και κάποιον που εργάζεται μόλις μια ώρα (!) τη βδομάδα. Την ίδια στιγμή βαφτίζονται «εργαζόμενοι» οι υποαπασχολούμενοι, όσοι συμμετέχουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, όσοι δουλεύουν μερική απασχόληση (η οποία ανέρχεται στο 5,8%).

Το 53,6% είναι μακροχρόνια άνεργοι ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στους νέους (15 - 29 ετών) που ανέρχεται στο 18,7% (διπλάσιο από τον πανελλαδικό μέσο όρο που είναι 9,7%). Το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες ανέρχεται στο 14,6% και ακόμα μεγαλύτερο στις νέες γυναίκες, 25,5%. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας έχουν τα Ιόνια νησιά (16,7%) παρουσιάζοντας θεαματική άνοδο από το 12,8% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005. Στο 15,9% είναι η ανεργία στη Δυτική Μακεδονία και στο 14,2% στο Νότιο Αιγαίο.

Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ
http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=3/9/2006&id=6833&pageNo=5&direction=1
abbis
Guest
« Reply #149 on: September 03, 2006, 17:53:19 pm »

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Προκλητικά κέρδη στις πλάτες των εργαζομένων
Μια ματιά μόνο στα στοιχεία της κερδοφορίας επιβεβαιώνει ποιοι είναι οι μόνιμα κερδισμένοι της αντιλαϊκής πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Η ασύλληπτη υπερκερδοφορία της συντριπτικής πλειοψηφίας των εισηγμένων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών (όπως και πολλών μη εισηγμένων) για το πρώτο εξάμηνο του 2006, αποτελεί σοκ για τους σκληρά εργαζόμενους και τις οικογένειές τους που υφίστανται ακόμη μια σκληρή περίοδο λιτότητας. Ταυτόχρονα, αποδεικνύει ότι οποιαδήποτε «βελτίωση» αυτής της «οικονομίας» εξυπηρετεί, ευνοεί και συμφέρει μόνο λίγους και εκλεκτούς μεγαλοεπιχειρηματίες που καρπώνονται συστηματικά το αποτέλεσμα των θυσιών των εργαζομένων. Οι αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» που προωθεί η κυβέρνηση έχουν σαν στόχο να στηρίξουν και να ενισχύσουν αυτή την κερδοφορία.

Οι «μεταρρυθμίσεις» έχουν κερδισμένους και χαμένους. Κερδισμένοι ξανά είναι όλοι αυτοί που συμφωνούν και επαυξάνουν με τα κυβερνητικά μέτρα, με τους βιομηχάνους να πρωτοστατούν «σέρνοντας» πίσω τους τον κορμό του «κοινωνικοεταιρισμού».

Το γεγονός είναι ότι στο εξάμηνο οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες κατέγραψαν αύξηση κερδών σε ενοποιημένο επίπεδο (όμιλοι) κατά μέσο όρο 50,5%. Σε ευρώ, μόλις κάτι παραπάνω από 300 επιχειρήσεις κέρδισαν αυτούς τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου 4,6 δισ., σύμφωνα με τα στοιχεία της χρηματιστηριακής εταιρείας «Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ». Οι εκπρόσωποι αυτών των επιχειρήσεων είναι που αξιώνουν περισσότερη απλήρωτη εργασία, μεγαλύτερη «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων, «αναμόρφωση» του Ασφαλιστικού, αναδιάρθρωση ακόμα και της Παιδείας, για να διδάσκονται τα παιδιά των εργαζομένων τις «αρετές» της «επιχειρηματικότητας», ώστε να συναινούν στις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου με προθυμία και πνεύμα «συνεργασίας».

Για μια ολοκληρωμένη εικόνα δεν αρκεί μόνο η καταγραφή της αύξησης της κερδοφορίας. Κι αυτό γιατί υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι κερδοφόρες αλλά σε μικρότερο βαθμό από το πρώτο εξάμηνο του 2005. Πολλές φορές τα κέρδη αυτών των επιχειρήσεων μεταφράζονται σε δεκάδες εκατ. ευρώ. Σημαντικό στοιχείο είναι και ο όγκος των κερδών. Για παράδειγμα, η αύξηση κερδών κατά 24% για τα Ελληνικά Πετρέλαια αντιστοιχεί σε κέρδη κάτι παραπάνω από 170 εκατ. ευρώ! Με την ευκαιρία, τα κέρδη της συγκεκριμένης εταιρείας, όπως και αυτά της «Μότορ Οϊλ» (αύξηση κερδών 82,3%, στα 96,6 εκατ. ευρώ), δείχνουν ότι ένα εξαιρετικά σημαντικό τμήμα της αύξησης των τιμών των υγρών καυσίμων δεν έχει να κάνει με το «ράλι» των διεθνών χρηματιστηριακών τιμών, αλλά με τα κέρδη που αξιώνουν και εξασφαλίζουν οι εταιρείες διύλισης και εμπορίας.

Ενδεικτικά μόνο, ακολουθούν μια σειρά από επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων και η ποσοστιαία αύξηση των κερδών τους που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι απλώς υπερδιπλάσια του πληθωρισμού και των πενιχρών «αυξήσεων» που έλαβαν οι εργαζόμενοι, αλλά και κάτι παραπάνω:

Αλουμίνιον της Ελλάδος: 99,5%.
Γιούρομπανκ: 41,6%.
Ομιλος Αλφα Μπανκ: 37,7%.
Γιούρομπανκ Πρόπερτις: 39,2%.
PROTON BANK: 447%.
Εθνική Τράπεζα: 91,4%.
ΑΒ Βασιλόπουλος: 73%
Εταιρία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης: 74,4%.
ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΑΕ: 191%.
ΓΕΡΜΑΝΟΣ: 416,7%.
Ευρωπαϊκή Πίστη: 20%
Ι. ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ - Ι. ΛΑΠΠΑΣ ΑΕ: 106,58%.
ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: 25%.
ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ: 418,4%.
ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΑΕ: 34,2 %.
ΙΝΤΡΑΛΟΤ ΑΕ: 51,1%.
Ομιλος Πειραιώς: 201,5%.
ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ ΑΕ: 372 %.
LAVIPHARM ΑΕ: 124%.
Ελληνικά Πετρέλαια: 24%
Αγροτική Τράπεζα: 109,9%.
ΟΤΕ: 12,9%.
ΙΑΣΩ: 176,1%.
ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ: 442,8%.
ΑΒΑΞ: 51,7%.
ΛΑΜΨΑ: 113,2%.
ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: 202,5%.
Γιουρομέντικα: 121,9%
Πήγασος Εκδοτική: 303,1%
ΜΠΗΤΡΟΣ: 393,9%.

Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ
http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=3/9/2006&id=6833&pageNo=5&direction=1
Pages: 1 ... 8 9 [10] 11 12 Go Up Print
Jump to: