• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 18, 2025, 12:28:21 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 18, 2025, 12:28:21 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
H Στοά των Off Topic
by Nikos_313
[Today at 08:53:31]

[Μεταφορά και Διανομή ΗΕ]...
by tzortzis
[Today at 07:55:05]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by chris_p30
[Today at 00:45:33]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[June 17, 2025, 21:32:50 pm]

[Ψηφιακά Ολοκληρωμένα Κυκ...
by tzortzis
[June 17, 2025, 21:25:42 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by PAPARI69
[June 17, 2025, 20:59:13 pm]

[Γραφική] Λυμένα θέματα
by okanpala
[June 17, 2025, 18:56:22 pm]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Katarameno
[June 17, 2025, 14:25:00 pm]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by george14
[June 17, 2025, 13:58:20 pm]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by tzortzis
[June 17, 2025, 13:19:53 pm]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by george14
[June 17, 2025, 12:08:25 pm]

[ΨEE] Γενικές απορίες και...
by Juror8
[June 17, 2025, 12:06:57 pm]

[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[June 16, 2025, 22:46:54 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 19:49:00 pm]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 16:56:56 pm]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[June 16, 2025, 13:28:21 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:13:45 pm]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[June 16, 2025, 01:56:37 am]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9961
Latest: Poli
Stats
Total Posts: 1426709
Total Topics: 31711
Online Today: 215
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 57
Guests: 94
Total: 151
ggalamat
Mr White
rafa98p
Nikikouss
Fenia04
sofaki
gdiakonikolhs
kostaspap
Roidos
tzortzis
florianm
athena_apo
s4327063
palladas
Chrisvb17
nikosmonov
antontsiorvas
dimitire
grepanis
Tolizz
giannisd
romanos
Captain
Manifold
kakousios
witchingHour
nikoskaza
mhtsakos02
Angelos Asim
ThanosTheTT
elizabeth
kapas
nikd
vajulin
Potest
Isidora
kstavroulis
thanosk
Rizotto
chriskazakos
geoarg
PanosPapaspirou
babistso
dimpanas
elias_farhood
nicksterghs
Argyriou
kostas.de
pave
dseid
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Για ανανέωση (ή προσθήκη νέου) avatar, πρέπει η μεγαλύτερη διάσταση της εικόνας να είναι 110 pixels.
THMMY.gr > Forum > Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία > Πανεπιστήμιο και Παιδεία > Παιδεία U18 (Moderators: Tasos Bot, PolarBear) > Ειδικό σχολείο για υπερευφυή παιδιά
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 20 Go Down Print
Author Topic: Ειδικό σχολείο για υπερευφυή παιδιά  (Read 28381 times)
pandora
Καταστραμμένος

madness

View Profile
Ειδικό σχολείο για υπερευφυή παιδιά
« Reply #30 on: April 21, 2008, 15:31:27 pm »

Quote from: pandora on April 21, 2008, 12:11:14 pm

Το είδος σχολείου "ειδικών δεξιοτήτων" που περιγράφεις Νέσσα, αυτή τη στιγμή ίσως να υπάρχει μόνο στο εξωτερικό. Πχ η καθηγήτριά μου του πιάνου είχε μια γνωστή της σολίστ σε ένα τέτοιο σχολείο στη Γερμανία που ήταν ειδικά σχεδιασμένο μόνο για σολίστ. Δηλαδή για ανθρώπους πυ δεν κάνουν λάθη όταν παίζουν νότες, παίζουν τη μεγάλη πλειοψηφία των κομματιών που τους δίνονται απ' έξω (πράγμα πάρα πάρα πολύ δύσκολο, ειδικά πχ αν παίζεις σονάτα μπετόβεν που είναι 20 πυκνογραμμένες σελίδες, ή ακόμη χειρότερα αν παίζεις Λίστ), και απλά θελουν να βελτιώσουν το χρώμα και την έκφασή τους πιανιστικά. Αυτά τα σχολεία δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά ακόμη και στο εξωτερικό ξέρω ότι απευθύνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες και όχι σε παιδιά. Δηλαδή σε άτομα με διαμορφωμένο χαρακτήρα και με μεγάλη σιγουριά για τις επιλογές σταδιοδρομίας που έχουν κάνει, με την αντίστοιχη ωριμότητα να μπορούν να αντέξουν τις πιέσεις που έχει το κυνήγι του "πρωταθλητισμού" σε οποιοδήποτε επαγγελματικό χώρο, αλλιώς θα καταλήξουν ή με τσεκούρια και μπαλτάδες ή να παίρνουν ψυχοφάρμακα.

Το να γίνουν τέτοια σχελεία για μικρές ηλικίες δεν ξέρω αν θα ήταν καλό ή όχι, όπως είπα και στην αρχή του μηνυματός μου δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις ψυχολογίας και παιδαγωγικής για να το κρίνω. Αυτό που φαντάζομαι, και που συμφωνώ μαζί σου, είναι ότι πολλές φορές στην χωρα μας δεν δίνεται η ευκαιρία στις ιδιαιτερότητες να "ξεχωρίσουν". Από την άλλη, αν τις κλείσουμε αυτές τις ιδιαιτερότητες σε μία γυάλα με άλλες "ιδιαιτερότητες", ίσως θα μπορούσαμε να έχουμε αρκετά παρατράγουδα στον τομέα της κοινωνικοποίησης. Γιατί το σχολείο στις μικρές ηλικίες δεν μορφώνει απλώς, αλλά κοινωνικοποιεί.
Η ιδανική λύση για ένα παιδί με ειδικές ικανότητες - δεν είμαι και δεν ήμουν ποτέ κάτι τέτοιο βεβαια, οπότε φυσικά μιλάω από την "απ' εξω" - θα ήταν να παρακολουθεί το συνηθισμένο σχολείο, για να έχει μια ομαλή διαδικασία κοινωνικοποίησης, όσο είναι αυτό δυνατό για ιδιαίτερες περιπτώσεις, απλά ίσως με λιγότερες ώρες, και παράλληλα να παρακολουθεί και ένα σχολείο ειδικών δεξιοτήτων.

Παραπάνω περιέγραψα την "κοινωνικοποίηση" μέσω τις εκπαίδευσης όπως την αντιλαμβάνομαι Νέσσα.
Εσύ πώς πιστεύεις ότι μέσω ενός κλειστού "ειδικού" ιδρύματος για παιδιά με ιδιαίτερες ικανότητες θα κοινωνικοποιηθεί κάποιος ομαλά?
Nessa NetMonster
Καταστραμμένος

Ιούνιος 1999 - 19/7/2009

View Profile
« Reply #31 on: April 21, 2008, 15:31:49 pm »

Quote from: smo on April 21, 2008, 15:26:14 pm
Το μπολνταρισμενο το συμβαιρενω απο το γεγονος οτι εχω επιλεξει να διατειρω την ψευδεσθηση οτι οι επιστημονες οφειλουν να εχουν κοινωνικη συνειδηση και ενα παιδι το οποιο εντριφει υπο την καταλληλη πιεση στα 10 του πχ στα μαθηματικα ειναι προφανες οτι δεν δινεται εμφαση στην κοινωνικοποιηση του η στην αναπτυξη του ως ατομο(σε παρακαλω μην υποστηριξεις οτι ειναι εφικτο τουλαχιστον οχι στην κοινωνια στην οποια ζουμε) οποτε δεν ειναι δυνατον να εχει κοινωνικη συνηδειση οποτε να το ονομαζω επιστημονα.

1. Δε μίλησα πουθενά για "πίεση". Αυτό το έβγαλες από το μυαλό σου.
2. Δε μπορώ να καταλάβω γιατί μεταξύ δύο παιδιών που περνάνε τον ίδιο ακριβώς αριθμό ωρών στο σχολείο, στο μάθημα, στο διάλειμμα, στο διάβασμα και στο παιχνίδι θεωρείς αυθαίρετα ότι αυτό που κάνει μάθημα ανώτερου επιπέδου είναι λιγότερο κοινωνικοποιημένο. Αυτό μου φαίνεται τελείως παράλογο.

Α, και κάτι ακόμα:
Quote from: smo on April 21, 2008, 15:13:45 pm
Ο ανθρωπινος εγκεφαλος μπορει να κανει τα ΠΑΝΤΑ απλα καποιοι μπορουν να μαθουν καποια πραγματα σε λιγοτερο χρονο οχι καλυτερα η να φτασουν σε υψηλοτερο επιπεδο απλα σε λιγοτερο χρονο τιποτε παραπανω.

Αυτό είναι δική σου προσωπική θεωρία που δε βασίζεται πουθενά. Υπάρχει πολύς κόσμος που δυσκολεύεται να καταλάβει έννοιες που σε άλλους φαίνονται απλές.

Διεθνιστική Εργατική Αριστερά
Διεθνιστική Αριστερά
Εργατική Αριστερά
RedNet Θεσσαλονίκης
Nessa NetMonster
Καταστραμμένος

Ιούνιος 1999 - 19/7/2009

View Profile
« Reply #32 on: April 21, 2008, 15:39:47 pm »

Quote from: pandora on April 21, 2008, 15:31:27 pm
Quote from: pandora on April 21, 2008, 12:11:14 pm

Το είδος σχολείου "ειδικών δεξιοτήτων" που περιγράφεις Νέσσα, αυτή τη στιγμή ίσως να υπάρχει μόνο στο εξωτερικό. Πχ η καθηγήτριά μου του πιάνου είχε μια γνωστή της σολίστ σε ένα τέτοιο σχολείο στη Γερμανία που ήταν ειδικά σχεδιασμένο μόνο για σολίστ. Δηλαδή για ανθρώπους πυ δεν κάνουν λάθη όταν παίζουν νότες, παίζουν τη μεγάλη πλειοψηφία των κομματιών που τους δίνονται απ' έξω (πράγμα πάρα πάρα πολύ δύσκολο, ειδικά πχ αν παίζεις σονάτα μπετόβεν που είναι 20 πυκνογραμμένες σελίδες, ή ακόμη χειρότερα αν παίζεις Λίστ), και απλά θελουν να βελτιώσουν το χρώμα και την έκφασή τους πιανιστικά. Αυτά τα σχολεία δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά ακόμη και στο εξωτερικό ξέρω ότι απευθύνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες και όχι σε παιδιά. Δηλαδή σε άτομα με διαμορφωμένο χαρακτήρα και με μεγάλη σιγουριά για τις επιλογές σταδιοδρομίας που έχουν κάνει, με την αντίστοιχη ωριμότητα να μπορούν να αντέξουν τις πιέσεις που έχει το κυνήγι του "πρωταθλητισμού" σε οποιοδήποτε επαγγελματικό χώρο, αλλιώς θα καταλήξουν ή με τσεκούρια και μπαλτάδες ή να παίρνουν ψυχοφάρμακα.

Το να γίνουν τέτοια σχελεία για μικρές ηλικίες δεν ξέρω αν θα ήταν καλό ή όχι, όπως είπα και στην αρχή του μηνυματός μου δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις ψυχολογίας και παιδαγωγικής για να το κρίνω. Αυτό που φαντάζομαι, και που συμφωνώ μαζί σου, είναι ότι πολλές φορές στην χωρα μας δεν δίνεται η ευκαιρία στις ιδιαιτερότητες να "ξεχωρίσουν". Από την άλλη, αν τις κλείσουμε αυτές τις ιδιαιτερότητες σε μία γυάλα με άλλες "ιδιαιτερότητες", ίσως θα μπορούσαμε να έχουμε αρκετά παρατράγουδα στον τομέα της κοινωνικοποίησης. Γιατί το σχολείο στις μικρές ηλικίες δεν μορφώνει απλώς, αλλά κοινωνικοποιεί.
Η ιδανική λύση για ένα παιδί με ειδικές ικανότητες - δεν είμαι και δεν ήμουν ποτέ κάτι τέτοιο βεβαια, οπότε φυσικά μιλάω από την "απ' εξω" - θα ήταν να παρακολουθεί το συνηθισμένο σχολείο, για να έχει μια ομαλή διαδικασία κοινωνικοποίησης, όσο είναι αυτό δυνατό για ιδιαίτερες περιπτώσεις, απλά ίσως με λιγότερες ώρες, και παράλληλα να παρακολουθεί και ένα σχολείο ειδικών δεξιοτήτων.

Παραπάνω περιέγραψα την "κοινωνικοποίηση" μέσω τις εκπαίδευσης όπως την αντιλαμβάνομαι Νέσσα.
Εσύ πώς πιστεύεις ότι μέσω ενός κλειστού "ειδικού" ιδρύματος για παιδιά με ιδιαίτερες ικανότητες θα κοινωνικοποιηθεί κάποιος ομαλά?

Καταρχάς μακριά από εμάς ο πρωταθλητισμός και η (φαρμακευτική ή πνευματική) ντόπα.

Τώρα για το θέμα της κοινωνικοποίησης, το έχω ξαναπεί: Τα παιδιά που δε μπορούν να προσαρμοστούν στους ρυθμούς και τις απαιτήσεις του σχολείου είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω γίνονται ευερέθιστα, αισθάνονται παραμελημένα εξαιτίας των άλλων παιδιών (ενώ στην πραγματικότητα φυσικά δε φταίνε τα άλλα παιδιά), δυστυχούν και απομονώνονται. Εσύ εκλαμβάνεις το ειδικό σχολείο ως γυάλα, εγώ δεν το θεωρώ έτσι. Τα αδέρφια μου που πάνε στο Μουσικό αγαπούν το σχολείο τους και είναι ευτυχισμένα και πάρα πολύ κοινωνικά - και είναι φυσικό, γιατί τους δόθηκε η ευκαιρία να καλλιεργήσουν αυτό που τους αρέσει και στο οποίο έχουν ιδιαίτερη ικανότητα.

Διεθνιστική Αριστερά
Εργατική Αριστερά
RedNet Θεσσαλονίκης
smo
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

aoum

View Profile
« Reply #33 on: April 21, 2008, 15:44:31 pm »

Quote from: Nessa NetMonster on April 21, 2008, 15:31:49 pm
Quote from: smo on April 21, 2008, 15:26:14 pm
Το μπολνταρισμενο το συμβαιρενω απο το γεγονος οτι εχω επιλεξει να διατειρω την ψευδεσθηση οτι οι επιστημονες οφειλουν να εχουν κοινωνικη συνειδηση και ενα παιδι το οποιο εντριφει υπο την καταλληλη πιεση στα 10 του πχ στα μαθηματικα ειναι προφανες οτι δεν δινεται εμφαση στην κοινωνικοποιηση του η στην αναπτυξη του ως ατομο(σε παρακαλω μην υποστηριξεις οτι ειναι εφικτο τουλαχιστον οχι στην κοινωνια στην οποια ζουμε) οποτε δεν ειναι δυνατον να εχει κοινωνικη συνηδειση οποτε να το ονομαζω επιστημονα.

1. Δε μίλησα πουθενά για "πίεση". Αυτό το έβγαλες από το μυαλό σου.
2. Δε μπορώ να καταλάβω γιατί μεταξύ δύο παιδιών που περνάνε τον ίδιο ακριβώς αριθμό ωρών στο σχολείο, στο μάθημα, στο διάλειμμα, στο διάβασμα και στο παιχνίδι θεωρείς αυθαίρετα ότι αυτό που κάνει μάθημα ανώτερου επιπέδου είναι λιγότερο κοινωνικοποιημένο. Αυτό μου φαίνεται τελείως παράλογο.

Α, και κάτι ακόμα:
Quote from: smo on April 21, 2008, 15:13:45 pm
Ο ανθρωπινος εγκεφαλος μπορει να κανει τα ΠΑΝΤΑ απλα καποιοι μπορουν να μαθουν καποια πραγματα σε λιγοτερο χρονο οχι καλυτερα η να φτασουν σε υψηλοτερο επιπεδο απλα σε λιγοτερο χρονο τιποτε παραπανω.

Αυτό είναι δική σου προσωπική θεωρία που δε βασίζεται πουθενά. Υπάρχει πολύς κόσμος που δυσκολεύεται να καταλάβει έννοιες που σε άλλους φαίνονται απλές.

Το 1 σου η πιεση προερχεται απο το γεγονος οτι μιλαμε για παιδια τα οποια οσες ικανοτητες και να εχουν παντα θα εχουν ενα γιατι εγω κανω αυτα και οι αλλοι οχι το οποιο αν το σκεφτεις εχει πολλες αρνητικες(ψυχολογικες κυριως) επιπτωσεις το 2 ειναι συμπερασμα των επιπτωσεων που ανεφερα παραπανω οπως επισης νομιζω οτι λογικο να σκεφτει καποιος οτι η δουλεια στο σπιτι θα τους περνει περισσοτερη ωρα.

Τελος το συμπερασμα δεν ειναι προσωπικο αλλα χερομαι που με τιμας αποδιδοντας το σε μενα και ποσο μαλλον που συμφωνεις και μαζι μου.
Καθως οπως πολυ σωστα ειπες ειναι θεμα ευκολιας οχι θεμα ικανοτητας δηλαδη μπορω δεν μπορω ειναι θεμα ποσο ευκολα η ποσο γρηγορα. Wink

oblivion
pandora
Καταστραμμένος

madness

View Profile
« Reply #34 on: April 21, 2008, 15:54:57 pm »

Quote from: Nessa NetMonster on April 21, 2008, 15:39:47 pm

Τώρα για το θέμα της κοινωνικοποίησης, το έχω ξαναπεί: Τα παιδιά που δε μπορούν να προσαρμοστούν στους ρυθμούς και τις απαιτήσεις του σχολείου είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω γίνονται ευερέθιστα, αισθάνονται παραμελημένα εξαιτίας των άλλων παιδιών (ενώ στην πραγματικότητα φυσικά δε φταίνε τα άλλα παιδιά), δυστυχούν και απομονώνονται. Εσύ εκλαμβάνεις το ειδικό σχολείο ως γυάλα, εγώ δεν το θεωρώ έτσι. Τα αδέρφια μου που πάνε στο Μουσικό αγαπούν το σχολείο τους και είναι ευτυχισμένα και πάρα πολύ κοινωνικά - και είναι φυσικό, γιατί τους δόθηκε η ευκαιρία να καλλιεργήσουν αυτό που τους αρέσει και στο οποίο έχουν ιδιαίτερη ικανότητα.

Μπορεί σε ένα βαθμό τα παιδιά αυτά, τα "ιδιαίτερα" με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να μην τα καταλαβαίνουν τα άλλα παιδιά και έτσι να νιώθουν δυστυχισμένα, παρολα αυτά κάποια στιγμή θα ζήσουν στον έξω κόσμο.... και το 95% του κόσμου που θα συναναστραφούν θα έχουν φυσιολογικό iq.... οπότε θα γίνουν δυστυχισμένοι, με το σκεπτικό σου, στην κοινωνική τους ζωή έτσι κι αλλιώς. Οπότε ας τους στερήσουμε την ευκαιρία να προσπαθήσουν να κοινωνικοποιηθούν από μικρή ηλικία.
Περιττό να σου εξηγήσω περαιτέρω ότι πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να μάθουν τόσο αυτά να συναναστρέφονται άτομα χαμηλότεροι iq, όσο και να μάθουν και τα υπόλοιπα παιδιά να μην τα αντιμετωπίζουν σαν εξωγήϊνα.

Ερώτηση
: στο σχολείο που περιγράφεις, οι δάσκαλοι θα είναι κι αυτοί πρώην "ιδιαίτερα παιδια" με ιδιαίτερες ικανότητες? Θα καταλαβαίνουν αυτά τα παιδιά? Κι αν ναι, με τί κριτήρια θα προσλαμβάνονται  γι' αυτή τη δουλειά, από το κράτος, το οποίο ως γνωστόν δεν διοικείται από ιδιοφυϊες? Πώς θα ξεχωρίσουμε τις ιδιαφυϊες από τους υπολοίπους? Από τα γαλάζια πλάνα μάτια τους και τα ξανθά τους μαλλιά? Κάπου εδώ μπαίνουμε στην θεωρία της αρίας φυλής, εκτός κι αν μου παραθέσεις πολύ αξιόπιστα κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνεται ο "διαχωρισμός".

Τέλος, μπερδεύουμε λίγο την έννοια του σχολείου που επικεντρώνεται σε μια ειδική κατηγορία γνώσεων, όπως το μουσικό, με το σχολείο για έξυπνα παιδιά. Στο μουσικό σχολείο, όπως θα βλεπες και στο εκτενές προηγούμενο πόστ μου αν έκανες τον  κόπο να το διαβάσεις, δεν πηγαίνουν μόνο μουσικές ιδιοφυϊες. Το αναλύω εκτενώς εκεί, όπως και τα διάφορα περί "μουσικού αυτιού":

http://www.thmmy.gr/smf/index.php?topic=21788.msg456768#msg456768

« Last Edit: April 21, 2008, 15:59:25 pm by pandora » Logged
Nessa NetMonster
Καταστραμμένος

Ιούνιος 1999 - 19/7/2009

View Profile
« Reply #35 on: April 21, 2008, 15:57:43 pm »

Quote from: smo on April 21, 2008, 15:44:31 pm
Το 1 σου η πιεση προερχεται απο το γεγονος οτι μιλαμε για παιδια τα οποια οσες ικανοτητες και να εχουν παντα θα εχουν ενα γιατι εγω κανω αυτα και οι αλλοι οχι το οποιο αν το σκεφτεις εχει πολλες αρνητικες(ψυχολογικες κυριως) επιπτωσεις

Η απάντηση στο "γιατί" είναι απλή: εσύ έχεις κλίση, και μπορείς να κάνεις πιο προχωρημένα πράγματα. Δηλαδή με την ίδια λογική κι εγώ που ήμουνα αδύναμη στη γυμναστική και με βάζανε με άλλα 5 άτομα στις εκδηλώσεις να κάνω κάτι βλακειούλες με ένα μεγάλο πανί ενώ οι άλλοι χορεύανε δημοτικούς χορούς έπρεπε να νιώθω μειονεκτικά και να έχω ψυχολογικά προβλήματα. Στην πράξη όμως έγινε το αντίθετο, ανακουφίστηκα που μου έβαλαν να κάνω κάτι απλό στο οποίο τα κατάφερνα. Δεν είχα πρόβλημα να αναγνωρίσω ότι υστερούσα σε κάτι.

Quote from: smo on April 21, 2008, 14:53:38 pm
το 2 ειναι συμπερασμα των επιπτωσεων που ανεφερα παραπανω οπως επισης νομιζω οτι λογικο να σκεφτει καποιος οτι η δουλεια στο σπιτι θα τους περνει περισσοτερη ωρα.

Είμαι κάθετα αντίθετη σ'αυτό, η δουλειά στο σπίτι είναι αντιπαιδαγωγική. Και πραγματικά δεν καταλαβαίνω, γιατί να τους παίρνει περισσότερη ώρα; Αφού υποτίθεται ότι είναι μάθημα κομμένο και ραμμένο για το επίπεδό τους.

Quote from: smo on April 21, 2008, 14:53:38 pm
Τελος το συμπερασμα δεν ειναι προσωπικο αλλα χερομαι που με τιμας αποδιδοντας το σε μενα και ποσο μαλλον που συμφωνεις και μαζι μου.
Καθως οπως πολυ σωστα ειπες ειναι θεμα ευκολιας οχι θεμα ικανοτητας δηλαδη μπορω δεν μπορω ειναι θεμα ποσο ευκολα η ποσο γρηγορα. Wink

Δηλαδή αν ο ένας κάτι το καταλαβαίνει σε 5 λεπτά και ο άλλος σε 5 χρόνια, δεν είναι θέμα ικανότητας για σένα;

Διεθνιστική Αριστερά
Εργατική Αριστερά
RedNet Θεσσαλονίκης
Nessa NetMonster
Καταστραμμένος

Ιούνιος 1999 - 19/7/2009

View Profile
« Reply #36 on: April 21, 2008, 16:07:42 pm »

ΟΚ, ας αφήσουμε το επιχείρημα για το Μουσικό, αφού δεν το δέχεσαι.
Quote from: pandora on April 21, 2008, 15:54:57 pm

Ερώτηση
: στο σχολείο που περιγράφεις, οι δάσκαλοι θα είναι κι αυτοί πρώην "ιδιαίτερα παιδια" με ιδιαίτερες ικανότητες? Θα καταλαβαίνουν αυτά τα παιδιά? Κι αν ναι, με τί κριτήρια θα προσλαμβάνονται  γι' αυτή τη δουλειά, από το κράτος, το οποίο ως γνωστόν δεν διοικείται από ιδιοφυϊες? Πώς θα ξεχωρίσουμε τις ιδιαφυϊες από τους υπολοίπους? Από τα γαλάζια πλάνα μάτια τους και τα ξανθά τους μαλλιά? Κάπου εδώ μπαίνουμε στην θεωρία της αρίας φυλής, εκτός κι αν μου παραθέσεις πολύ αξιόπιστα κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνεται ο "διαχωρισμός".

Ε τώρα συγγνώμη κιόλας, αλλά αυτά είναι άκυρα τελείως. Δηλαδή μου λες ότι επειδή δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο καθηγητής θα καταλαβαίνει τα παιδιά, να μην το προσπαθήσουμε καθόλου; Μπορεί να τύχουν και καθηγητές που δεν καταλαβαίνουν τα παιδιά αυτά, αλλά εάν είναι εθελοντές η πιθανότητα αυτή θα είναι μικρή. Από εκεί και πέρα, κακοί επαγγελματίες υπάρχουν παντού.

Αυτά περί "αρείας φυλής" δεν τα σχολιάζω, καταλαβαίνεις πιστεύω και μόνη σου ότι δεν κολλάνε πουθενά.

Εντέλει δεν ξέρω αν έχω δίκιο για το ειδικό σχολείο. Ίσως ένα ξεχωριστό σχολείο όντως να μην είναι η καλύτερη λύση - είμαι κάπως επηρεασμένη συναισθηματικά και παραδέχομαι ότι μπορεί να μην το έχω σκεφτεί τόσο καλά. Στο ανώτερου επιπέδου μάθημα όμως θα επιμείνω.

Διεθνιστική Αριστερά
Εργατική Αριστερά
RedNet Θεσσαλονίκης
Aurelius
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

Τρια πουλακια καθονταν, στον κηπο και λαλούσαν...

View Profile
« Reply #37 on: April 21, 2008, 16:11:15 pm »

Την στιγμη που υπαρχει το ιντερνετ και η ελευθερια προσβασης στην γνωση, δεν μπορω να καταλαβω που ειναι το κολλημα? Στα ερεθισματα?

Υποθετικη ερωτηση: αν γινοταν κατι τετοιο και υπηρχαν τετοια σχολεια, οι αποφοιτοι θα επρεπε να εχουν καποια παραπανω δικαιωματα?

My website: http://staff.science.uva.nl/~gavves/
My blog: http://stratisgavves.blogspot.com/

Και τελος, το νεο site που φτιαχνω, www.antoniagavve.com. Αν υπαρχουν τιποτα ιδεες, ή προτασεις ειναι ιδιαιτερως ευπροσδεκτες. Αν καποιος ξερει και νορβηγικα, ακομα καλυτερα Tongue
pandora
Καταστραμμένος

madness

View Profile
« Reply #38 on: April 21, 2008, 16:12:12 pm »

Quote from: Nessa NetMonster on April 21, 2008, 16:07:42 pm
Στο ανώτερου επιπέδου μάθημα όμως θα επιμείνω.

Σ'αυτό συμφωνήσαμε, και εγώ και ο Αουρέλιους που σου είπαμε ότι καλό θα ήταν γενικά να χωρίζονται τα παιδιά σε τμήματα πιό προχωρημένων και λιγότερο προχωρημένων. Για να έχουν και την απαραίτητη πρόοδο αυτοί που διαβάζουν περισσότερο, που επικεντρώνονται περισσότερο σ' ένα αντικείμενο, ή που όπως λές, το καταλαβαίνουν γρηγορότερα από τους άλλους.

Δεν είμαι κατά της ιδέας τελείως, απλά σου είπα την γνώμη μου (από την απ' εξω βέβαια, γιατί ούτε "ιδιαίτερη" είμαι, ούτε έχω γνωρίσει ποτέ κάποιον "ιδιαίτερο" γιατί δεν έτυχε) :

Quote from: pandora on April 21, 2008, 15:31:27 pm

Nessa NetMonster
Καταστραμμένος

Ιούνιος 1999 - 19/7/2009

View Profile
« Reply #39 on: April 21, 2008, 16:18:26 pm »

Quote from: Aurelius on April 21, 2008, 16:11:15 pm
Την στιγμη που υπαρχει το ιντερνετ και η ελευθερια προσβασης στην γνωση, δεν μπορω να καταλαβω που ειναι το κολλημα? Στα ερεθισματα?

Αν είναι έτσι τότε να καταργήσουμε το σχολείο, αφού υπάρχει το Internet.

Quote from: Aurelius on April 21, 2008, 16:11:15 pm
Υποθετικη ερωτηση: αν γινοταν κατι τετοιο και υπηρχαν τετοια σχολεια, οι αποφοιτοι θα επρεπε να εχουν καποια παραπανω δικαιωματα?

Τι "δικαιώματα", από την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια; Roll Eyes

Δεν είναι στο χαρτί το θέμα. Κάψ'το το απολυτήριο.

Διεθνιστική Αριστερά
Εργατική Αριστερά
RedNet Θεσσαλονίκης
smo

aoum

View Profile
« Reply #40 on: April 21, 2008, 16:18:50 pm »

Για να καταλαβεις τι ειναι θεμα ικανοτητας για μενα αντεστρεψε το και δες το με την ανικανοτητα καποιος ο οποιος καταλαβαινει κατι σε 5 χρονια ειναι ανικανος? δεν υπαχουν τοσο μεγαλες διαφορες χρονου αν ασχολουνται με το ιδιο αντικειμενο(αν  και αυτο δεν εχει σημασια)

Ενα ιστορικο παραδειγμα Χαρντι και Ραμανουτζαν ο Χαρντι ειναι ο συμβατικος τυπος της λογικης αποδειξης και οχι της μαθηματικης τρελας και ειχε μια αξιολογη συνεισφορα στο μαθηματικη κοινοτητα οπως και πολυ γνωστοι μαθηματικοι. (μην εστιασεις στο οτι ο ραμανουτζαν δεν ελαβε μαθηματικη παιδεια αλλα σαυτο που θελω να πω)

Ενα παιδι με ιδαιετερη κλιση στα μαθηματικα πχ αν συναναστρεφεται μονο με ομοιους του σε ενα σχολειο super kids δεν θα ειχε ερεθισματα απο ενα παιδι με αυξημενη την καλιτεχνικη πχ δεξιοτητα και δεν θα αλληλεπιδρασει με αυτο.

Η πανεπιστιμιακη γνωση χρειαζεται μια σφαιρικοτητα που δεν εχει ενα παιδι.Οποτε χρειαζεται περισσοτερο χρονο για να καλυψει οχι το κενο κενο σε επιπεδο εξυπναδας αλλα σε επιπεδο εμπειριας.

oblivion
smo

aoum

View Profile
« Reply #41 on: April 21, 2008, 16:24:17 pm »

Quote from: Nessa NetMonster on April 21, 2008, 16:07:42 pm
Στο ανώτερου επιπέδου μάθημα όμως θα επιμείνω.

Επιτελους συμφωνισαμε ολοι σε κατι αρκει βεβαια να γινεται οικειοθελως νομιζω ειναι αυτονοητο αυτο.

oblivion
Nessa NetMonster
Καταστραμμένος

Ιούνιος 1999 - 19/7/2009

View Profile
« Reply #42 on: April 21, 2008, 16:25:01 pm »

Καλά, εννοείται!

Διεθνιστική Αριστερά
Εργατική Αριστερά
RedNet Θεσσαλονίκης
Aurelius
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

Τρια πουλακια καθονταν, στον κηπο και λαλούσαν...

View Profile
« Reply #43 on: April 21, 2008, 16:27:04 pm »

Δεν μπορω να καταλαβω. Το ιντερνετ μπορει να προσφερει πολυ περισσοτερα απο πλευρας μορφωσης και ερεθισματων στην βαση που το θετεις εσυ. Αντιθετα, το ιντερνετ δεν μπορει να συμβαλλει στην κοινωνικοποιηση(τουλαχιστον οχι στην κοινωνικοποιηση εικονικης πραγματικοτητας).

Οσον αφορα την πρωτοβαθμια και την δευτεροβαθμια, μια χαρα μπορει να υπαρξουν δικαιωματα. Π.χ. οτι θα μπαινουν απευθειας σε σχολες. Η θα παιρνουν υποτροφιες. Αυτο εννοω. Θα υπαρχουν τετοια εξτρα δικαιωματα? Δηλαδη η πολιτεια απλα θα προσφερει ενα μερος για να παιρνανε πιο καλα τα παιδακια ή θα τα ανατρεφει για να της ανταποδωσουν καποια στιγμη αυτα που τους προσεφερε, κατι το οποιο ειναι και το νοημα της εκπαιδευσης.

Περα απο ολα τα αλλα, εγω θεωρω οτι η αντιμετωπιση(για χωριστα σχολεια) αυτη θα μπορουσε να προκαλεσει πολλα προβληματα ρατσιστικου χαρακτηρα, ιδιως σε παιδιακια, τα οποια πιθανοτατα να ειναι πιο εξυπνα, αλλα πολλες φορες ειναι και ανωριμα λογω ηλικιας. Το να δημιουργεις τον ανταγωνισμο, του ποιος ειναι πιο εξυπνος (γιατι στην τελικη κατι τετοιο θα καταντουσε), δεν νομιζω οτι ειναι επιθυμητο σε τοσο μικρες ηλικιες.

Η καλυτερη λυση ειναι να υπαρχει προνοια για ιδιαιτερες περιπτωσεις. Αυτο και μονο.

My website: http://staff.science.uva.nl/~gavves/
My blog: http://stratisgavves.blogspot.com/

Και τελος, το νεο site που φτιαχνω, www.antoniagavve.com. Αν υπαρχουν τιποτα ιδεες, ή προτασεις ειναι ιδιαιτερως ευπροσδεκτες. Αν καποιος ξερει και νορβηγικα, ακομα καλυτερα Tongue
Nessa NetMonster
Καταστραμμένος

Ιούνιος 1999 - 19/7/2009

View Profile
« Reply #44 on: April 21, 2008, 16:37:16 pm »

Quote from: Aurelius on April 21, 2008, 16:27:04 pm
Δεν μπορω να καταλαβω. Το ιντερνετ μπορει να προσφερει πολυ περισσοτερα απο πλευρας μορφωσης και ερεθισματων στην βαση που το θετεις εσυ. Αντιθετα, το ιντερνετ δεν μπορει να συμβαλλει στην κοινωνικοποιηση(τουλαχιστον οχι στην κοινωνικοποιηση εικονικης πραγματικοτητας).

Αυτό είναι το ένα (η κοινωνικοποίηση). Το άλλο είναι ότι το παιδί έχει ανάγκη ένα δάσκαλο να του πει πώς θα διαβάσει. Η ικανότητα είναι έμφυτη, αλλά η μέθοδος μαθαίνεται.

Οσον αφορα την πρωτοβαθμια και την δευτεροβαθμια, μια χαρα μπορει να υπαρξουν δικαιωματα. Π.χ. οτι θα μπαινουν απευθειας σε σχολες. Η θα παιρνουν υποτροφιες. Αυτο εννοω. Θα υπαρχουν τετοια εξτρα δικαιωματα? Δηλαδη η πολιτεια απλα θα προσφερει ενα μερος για να παιρνανε πιο καλα τα παιδακια ή θα τα ανατρεφει για να της ανταποδωσουν καποια στιγμη αυτα που τους προσεφερε, κατι το οποιο ειναι και το νοημα της εκπαιδευσης.

Δε νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη για τέτοια ιδιαίτερη μέριμνα.

Το ότι τα παιδιά κάποια στιγμή θα ανταποδώσουν στην κοινωνία (και όχι στην πολιτεία) αυτά που τους προσέφερε είναι σίγουρο έτσι κι αλλιώς. Η μόρφωση ποτέ δεν πάει χαμένη.

Περα απο ολα τα αλλα, εγω θεωρω οτι η αντιμετωπιση(για χωριστα σχολεια) αυτη θα μπορουσε να προκαλεσει πολλα προβληματα ρατσιστικου χαρακτηρα, ιδιως σε παιδιακια, τα οποια πιθανοτατα να ειναι πιο εξυπνα, αλλα πολλες φορες ειναι και ανωριμα λογω ηλικιας.

Αυτό το θεωρώ απίθανο, αν και το αντίστροφο γενικά συμβαίνει. Δηλαδή οι καλοί μαθητές είτε είναι σε χωριστό σχολείο είτε στο ίδιο, συνήθως πέφτουν θύματα ρατσισμού.

Το να δημιουργεις τον ανταγωνισμο, του ποιος ειναι πιο εξυπνος (γιατι στην τελικη κατι τετοιο θα καταντουσε), δεν νομιζω οτι ειναι επιθυμητο σε τοσο μικρες ηλικιες.

Μη μου πεις ότι ήσουν από εκείνα τα παιδάκια που όταν παίρναμε διορθωμένα διαγωνίσματα αυτά κοιτάγανε τι πήραν οι άλλοι Grin

Η καλυτερη λυση ειναι να υπαρχει προνοια για ιδιαιτερες περιπτωσεις. Αυτο και μονο.

Καλά αυτό δε λέω κι εγώ; Huh

Διεθνιστική Αριστερά
Εργατική Αριστερά
RedNet Θεσσαλονίκης
Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 20 Go Up Print
Jump to: