• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 06:07:26 am

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 06:07:26 am

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by okan
[Today at 02:33:21]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Katarameno
[Today at 02:29:21]

[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[June 16, 2025, 22:46:54 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 19:49:00 pm]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 16:56:56 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by Λαμπτήρας
[June 16, 2025, 15:55:08 pm]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[June 16, 2025, 13:28:21 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:13:45 pm]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:01:53 pm]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by George_RT
[June 16, 2025, 10:22:18 am]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[June 16, 2025, 01:56:37 am]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by nmpampal
[June 15, 2025, 16:25:56 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by el mariachi
[June 14, 2025, 11:56:45 am]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 10:00:55 am]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 09:58:14 am]

Αλέξης Τσίπρας, η επιστρο...
by Yamal
[June 14, 2025, 04:42:23 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9960
Latest: valco08
Stats
Total Posts: 1426680
Total Topics: 31710
Online Today: 169
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 11
Guests: 111
Total: 122
pipitsenko
Yamal
Geoth
cremidhs
akoil
stefpapa21
mixkats
iasonasl
vajim
Theislander
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Η γραμματεία είναι ανοιχτή καθημερινά 12:00-13:30 Tongue
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι > Ιστορία (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot) > Μια διαφορετικη αποψη για τη γενοκτονια των ποντιων
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 17 Go Down Print
Author Topic: Μια διαφορετικη αποψη για τη γενοκτονια των ποντιων  (Read 35173 times)
xristoforos_
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

αλλάζοντας...

View Profile
Re: Μια διαφορετικη αποψη για τη γενοκτονια των ποντιων
« Reply #180 on: February 12, 2008, 18:22:52 pm »

που στηρίζεις ότι αυτό το στοιχείο είναι ανακριβές;
με δουλεύεις;
εκτός του ότι θεωρώ απόλυτα σωστό (βγάζοντας τη λέξη καημένος) ...δεν μου αντιπαρέθεσες κάποια πηγή (ενυπόγραφη, ανυπόγραφη, ή προσωπική γνώμη με επιχείρηματα) που να το αντικρούει...

έτσι μπορώ κι εγώ να quotaro τρία σημεία...και να πω...είναι λάθος...

και μετα θα λέμε...κάνουμε συζήτηση...

περιμένω λοιπόν ακόμα...

ixic_

βαθειά...
Megawatt
Guest
Re: Μια διαφορετικη αποψη για τη γενοκτονια των πον`
« Reply #181 on: February 12, 2008, 18:28:45 pm »

Quote from: Nessa NetMonster on February 12, 2008, 17:50:37 pm
Quote from: Megawatt on February 12, 2008, 17:39:07 pm
Νεσσα,
ακομα ομως δεν πηρες θεση σε αυτα που σε ρωταω!

Γιατι δεν απαντας Νεσσα?

Απο τα Ιστορικα στοιχεια που παρατέθηκαν απο εμενα  και απο ελαχιστα του Χριστοφορου, ασχετο απο τα αιτια του ανταρτικου, γιατι δεν μπορεις να μου απαντησεις αν εγινε γενοκτονια ή οχι?
Μήπως τελικα δεν τα διαβασες?

Μηπως το κειμενο του γιατρου σε παπαπληροφορει τελικα και γιαυτο δεν απαντας?

Είπε κανείς ότι δεν έγινε γενοκτονία;
Απο το κειμενο του γιατρου εβγαλες αυτο το συμπερασμα ή απο τα Ιστορικα στοιχεια που παρατέθηκαν απο εμενα?

Quote from: xristoforos_ on February 12, 2008, 18:22:52 pm
που στηρίζεις ότι αυτό το στοιχείο είναι ανακριβές;
με δουλεύεις;
εκτός του ότι θεωρώ απόλυτα σωστό (βγάζοντας τη λέξη καημένος) ...δεν μου αντιπαρέθεσες κάποια πηγή (ενυπόγραφη, ανυπόγραφη, ή προσωπική γνώμη με επιχείρηματα) που να το αντικρούει...

έτσι μπορώ κι εγώ να quotaro τρία σημεία...και να πω...είναι λάθος...

και μετα θα λέμε...κάνουμε συζήτηση...

περιμένω λοιπόν ακόμα...

ixic_
πλακα με κανεις , ε?
Πες μου οτι με κανεις πλακα.
Απο τα Ιστορικα στοιχεια που παρατέθηκαν απο εμενα , ΑΝ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΕΣ θα παρεις απαντηση
« Last Edit: February 12, 2008, 18:33:34 pm by Megawatt » Logged
Nessa NetMonster
Καταστραμμένος

Ιούνιος 1999 - 19/7/2009

View Profile
« Reply #182 on: February 12, 2008, 18:32:43 pm »

Quote from: Megawatt on February 12, 2008, 18:28:45 pm
Quote from: Nessa NetMonster on February 12, 2008, 17:50:37 pm
Quote from: Megawatt on February 12, 2008, 17:39:07 pm
Νεσσα,
ακομα ομως δεν πηρες θεση σε αυτα που σε ρωταω!

Γιατι δεν απαντας Νεσσα?

Απο τα Ιστορικα στοιχεια που παρατέθηκαν απο εμενα  και απο ελαχιστα του Χριστοφορου, ασχετο απο τα αιτια του ανταρτικου, γιατι δεν μπορεις να μου απαντησεις αν εγινε γενοκτονια ή οχι?
Μήπως τελικα δεν τα διαβασες?

Μηπως το κειμενο του γιατρου σε παπαπληροφορει τελικα και γιαυτο δεν απαντας?

Είπε κανείς ότι δεν έγινε γενοκτονία;
Απο το κειμενο του γιατρου εβγαλες αυτο το συμπερασμα ή απο τα Ιστορικα στοιχεια που παρατέθηκαν απο εμενα?

Ο Νακρατζάς δεν αναφέρεται στο ζήτημα.

Διεθνιστική Εργατική Αριστερά
Διεθνιστική Αριστερά
Εργατική Αριστερά
RedNet Θεσσαλονίκης
Megawatt
Guest
« Reply #183 on: February 12, 2008, 18:37:42 pm »

Άρα τοποθετεισαι πάνω στο θεμα, εχοντας την άποψη οτι εγινε γενοκτονια με βαση τις ΔΙΚΕΣ μου πηγες.

Απαντησε μου και σε αυτες τις δυο ερωτησεις, επειδη ακομα δεν πηρα απαντηση.
Αφου πρώτα μου απαντησεις αν εκφραζει γνωμη για την γενοκτονια, απάντησε μου μετα και σαυτο:

Οι λεξεις του γιατρου "εκκωφαντικοί θόρυβοι αναφορικα με την υποτιθεμενη γενοκτονια" δεν σημαινει οτι η γενοκτονια ειναι υπερβολη, και ολοκληρη η παρακατω επιχειρηματολογια περι ανταρτικου κτλ θελει να αποδειξει οτι η γενοκτονια ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ γενοκτονια, αλλα ανταρτοπολεμος?

Για να σε βοηθησω, οι απαντησεις και στις δυο ερωτησεις που σου θετω ειναι "ναι", αλλά πες και εσυ την γνωμη σου

« Last Edit: February 12, 2008, 18:40:28 pm by Megawatt » Logged
Nessa NetMonster
Καταστραμμένος

Ιούνιος 1999 - 19/7/2009

View Profile
« Reply #184 on: February 12, 2008, 18:39:03 pm »

Δεν καταλαβαίνω.

Διεθνιστική Εργατική Αριστερά
Διεθνιστική Αριστερά
Εργατική Αριστερά
RedNet Θεσσαλονίκης
Megawatt
Guest
« Reply #185 on: February 12, 2008, 18:41:08 pm »

εκανα modify δεστο τωρα εκνεου
xristoforos_
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

αλλάζοντας...

View Profile
« Reply #186 on: February 12, 2008, 18:43:19 pm »

πλακα με κανεις , ε?
Πες μου οτι με κανεις πλακα.
Απο τα Ιστορικα στοιχεια που παρατέθηκαν απο εμενα , ΑΝ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΕΣ θα παρεις απαντηση

δεν σε κάνω καθόλου πλάκα...
περιμένω απάντηση....

ixic_

βαθειά...
Megawatt
Guest
« Reply #187 on: February 12, 2008, 18:44:25 pm »

τι να σε απαντησω ρε?

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΒΑΛΑ, και υστερα αφου την καταλαβεις ελα και πεσμου εσυ αν ειναι ή οχι ανακριβη αυτο που λεει ο γιατρος για το αιτιο δημιουργιας του ανταρτικου.

Επεσες ΚΙΕΣΥ θυμα της προπαγανδας του γιατρου μου φαινεται

ΥΓ: Αν δεν θες να διαβασεις την Ιστορια που εβαλα, βρες την δικη σου ιστορια και απαντησε μου. Προφανως ΗΔΗ την εχεις διαβασει την ιστορια των πηγων σου, αφου λες οτι βρηκες και τρια ακομα ανακριβη ιστορικα στοιχεια στο κειμενο του γιατρου.
« Last Edit: February 12, 2008, 18:54:28 pm by Megawatt » Logged
xristoforos_
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

αλλάζοντας...

View Profile
« Reply #188 on: February 12, 2008, 18:56:54 pm »

οι υπεκφυγές σου και οι αναβολές στις απαντήσεις που σε ρωτάω...είναι χαρακτηριστικές...

αν είχες κάτι να απαντήσεις....θα το παρέθετες να με ταπώσεις...και να τελειώνει εδώ το ζήτημα...
όμως παίζεις κρυφτούλι...

δεν πρόκειται να σου κάνω τη χάρη να παραθέσω αυτά τα τρία στοιχεία,,,δεν σεβάστηκες το γεγονός ότι δεν θεωρώ ότι είναι η ώρα...νόμιζες ότι προσπαθω να σε ψαρέψω...γιατί να σεβαστώ εγώ τη δική σου επιθυμία;εκτός των άλλων...ακόμα και σύμφωνα με τους δικούς σου όρους "εγώ θα σου πω...μετά πες μου εσύ..." ...δεν απάντησες...

ως εκ τούτου τελειώνει αυτό το παιχνιδάκι εδώ...πήρα την απάντησή μου...και έβγαλα κι εγώ κι ο "κακόμοιρος" guest τα συμπεράσματά μας...

στο επόμενο ποστ...θα σου παραθέσω ένα μεγάλο κείμενο...από πηγές που -θα καταλάβεις γιατί- πιστεύω θα θεωρείς έγκυρες...θα μπολντάρω μερικα σημεία...αυτά θα είναι η απάντησή μου για το θέμα των ρώσων και του αντάρτικου..τα δικά μου τρία...επέτρεψε μου να τα κρατήσω πατεινή προς το παρόν...(δεν θα σε ρωτήσω κιολας)...αν και μπορείς ..αν είσαι καλός ...(ο)μελετητής...να τα ανιχνεύσεις κι εκεί μέσα...

φιλιά...

ιχιψ_
« Last Edit: February 12, 2008, 18:59:04 pm by xristoforos_ » Logged

βαθειά...
Megawatt
Guest
« Reply #189 on: February 12, 2008, 18:59:30 pm »

φιλια και απο μενα και σεσενα και στην νεσσα. Wink

xristoforos_
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

αλλάζοντας...

View Profile
« Reply #190 on: February 12, 2008, 19:02:37 pm »

αν και προφανώς έγω έχω βγάλει τα συμπεράσματά μου...περιμένω ακόμα και τώρα να με ταπώσεις...δεν φοβάμαι να αλλάζω γνώμη...αν θες να το κάνεις αυτό,,,μη με παραπέμψεις αλλού...απλά γράψε ένα ποστ (κοπι-πειστ) που να απαντάς....

στο ενδιαμέσο θα προετοιμάζω το κείμενο...σε κανα 10λεπτο θα είναι εδώ

ιχιψ_/your last chance mate Wink prove you are not wrong! (meltemi mode)

βαθειά...
Megawatt
Guest
« Reply #191 on: February 12, 2008, 19:10:42 pm »

Ρε αγορι μου καλο, γιατι εχεις αυτα τα κομπλεξ περι ταπωματος κλπ?
Εδω συζηταμε.
Κανεις δεν ταπωνει κανεναν.
Εσυ λες οτι βρηκες 3 ανακριβη στοιχεια στο κειμενο του γιατρου. Ποια ειναι αυτα λοιπον?

Οσο για αυτο που με ρωτας , διαβασε παλι την ιστορια
http://www.thmmy.gr/smf/index.php?topic=22224.msg429404#msg429404
και πεσμου αν αιτιο δημιουργιας του ποντιακου ανταρτικου ειναι οι Ρωσοι, οπως λεει ο γιατρος Wink
Το αν ταπωθεις μετα, θα ειναι επακολουθο δικια σου αγνοιας και δειγμα οτι εχεις πεσει θυμα προπαγανδας. Εγω δεν φταιω Wink
xristoforos_
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

αλλάζοντας...

View Profile
« Reply #192 on: February 12, 2008, 19:20:51 pm »

#lol...είχα βρει ένα πολύ πιο μεγάλο κείμενο αρχικά..αλλά αυτό νομίζω ταιριάζει ακόμα περισσότερο...κι είναι και πιο μικρό...θα παραθέσω και το μεγάλο αμέσως μετα...

πηγή: http://www.xronos.gr/detail.php?ID=24099&print=Y

Η εθνοκάθαρση των Ποντίων από τους νεότουρκους του Κεμάλ

Με αφορμή των επέτειο μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η εθνοκάθαρση των Ποντίων από τους νεότουρκους του Κεμάλ
Γράφει ο Ιωάννης Σιδηράς

Στα 1909 το απολυταρχικό καθεστώς του σουλτάνου και των λεγόμενων «παλαιότουρκων» δίνει την θέση του στο καθεστώς των νεοτούρκων, οι οποίοι μετά την τελική επικράτησή τους ανακηρύσσουν το «σύνταγμα» της Τουρκίας. Τότε ενώ θα περίμενε κανείς να εφαρμοσθούν οι διακηρύξεις για ισότητα, ελευθερία, δικαιοσύνη και αδελφοσύνη, οι νεότουρκοι ρίχνονται με φανατισμό και μισαλλοδοξία εναντίον των Ελλήνων της Μ. Ασίας και του Πόντου. Έτσι ξεκίνησε μια εποχή βίας και πιέσεων που έκανε πολλούς να νοσταλγούν ακόμα και εκείνο το απολυταρχικό καθεστώς του σουλτάνου.

(ορίστε λοιπόν ...εχουμε και τις προϋποθέσεις που ζητάς...)

Με την σωβινιστική και σκληρή τους πολιτικής οι νεότουρκοι προκάλεσαν την δυσπιστία και αντιπάθεια των γειτονικών προς την Τουρκία κρατών, της Ελλάδος, Σερβίας, Βουλγαρίας και Μαυροβουνίου, τα οποία και κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον της τον Οκτώβριο του 1912. Έτσι άρχισε ο πρώτος βαλκανικός πόλεμος, ο οποίος οδήγησε σε θριαμβευτικές νίκες τα ελληνικά στρατεύματα, με αποκορύφωμα την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912).

Η ανειλικρινής, ύπουλη και επετακτική πολιτική όμως των τότε συμμάχων της Ελλάδας και ιδιαιτέρως αυτή της Βουλγαρίας οδήγησε στον δεύτερο βαλκανικό πόλεμο, με τελική νικήτρια και πάλι την Ελλάδα.
Οι Τούρκοι, φανερά θορυβημένοι από τις συνεχείς νίκες του ελληνικού στρατού ξέσπασαν με φοβερά καταπιεστικά μέτρα και έντονη ανθελληνική προπαγάνδα εναντίον των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Χαρακτηριστικά της τουρκικής βαρβαρότητας οι εγκληματικές πράξεις, όπως λεηλασίες, εμπρησμοί, ξυλοδαρμοί, μαστιγώσεις και φόνοι. Το οικουμενικό πατριαρχείο μπροστά στην θλιβερή αυτή κατάσταση κατέφυγε στο έσχατο μέτρο διαμαρτυρίας, το κλείσιμο εκκλησιών, που προκάλεσε αίσθηση στον λαό σχηματίζοντας την ιδέα ότι η εκκλησία τελεί υπό διωγμό. Ακολούθησαν εξορίες και διωγμοί των Ελλήνων, μέτρο που εφαρμόσθηκε μετά από εισήγηση των Γερμανών και παρουσιάσθηκε εντονότερο κατά την τελευταία περίοδο του διωγμού (1921-1922).

(να και οι γερμανοί...που θες....-λες και γράφτηκε για σένα)

Το κλείσιμο των εκκλησιών δεν έφερε κανένα αξιόλογο αποτέλεσμα. Οι καταπιέσεις και διωγμοί κατά των Ελλήνων συνεχίζονταν. Την κατάσταση αυτή επιδείνωσε η έκρηξη του α’ παγκοσμίου πολέμου στον οποίο συμμετείχε και η Τουρκία (1914-1918).

Έχοντας εμπλακεί στον α’ παγκόσμιο πόλεμο οι Τούρκοι και θέλοντας να εξοντώσουν τον χριστιανικό – ελληνικό πληθυσμό της Τουρκίας και ιδίως αυτόν των Ποντίων, κήρυξαν επιστράτευση σε αυτόν για τριάντα ηλικίες (20-50 ετών). Σκοπός τους δεν ήταν να ρίξουν τους αγύμναστους και απειροπόλεμους χριστιανούς στον πόλεμο, αλλά χρησιμοποιώντας τους στα μετόπισθεν, να αποστερήσουν τους Έλληνες του Πόντου από τις εργατικές και παραγωγικές τους ασχολίες αφενός και αφετέρου να επιφέρουν τον αφανισμό και την φθορά τους, όπως έδειξε αργότερα η πραγματικότητα.

Ιδρύθηκαν έτσι τα λεγόμενα «εργατικά τάγματα» τα οποία αποτελούσαν 250.000 Έλληνες και ισάριθμοι περίπου Αρμένιοι. Οι δε συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν οι άντρες των Ταγμάτων αυτών (τα περισσότερα από τα οποία, σημειωτέον, δεν είχαν όπλα, παρά χρησιμοποιούνταν σε βοηθητικές εργασίες), ήταν άθλιες. Οι άντρες των ταγμάτων αυτών στεγαζόντουσαν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο στα επιταγμένα –για να πάψουν να λειτουργούν- κτήρια της εκκλησίας και φροντιστήρια. Οι άθλιες αυτές συνθήκες έφεραν με τη σειρά τους τις ψείρες και τον τύφο..

Χωρίς να μπορούν πλέον να ανεχθούν την κατάσταση αυτή, οι Πόντιοι αγωνιστές άρχισαν να λιποτακτούν και να συσπειρώνονται στα πρώτα αντάρτικα σώματα. Είναι η εποχή που οργανώνεται αντάρτικο στον Πόντο, αντίστοιχο με αυτό του ’21, όπως χαρακτηριστικά γράφει ο γνωστός συγγραφέας και ευθυμογράφος Δημ. Ψαθάς. Οι Τούρκοι απήντησαν με ακόμα σκληρότερα μέτρα, ιδιαίτερα εναντίον των συγγενών των ανταρτών.

Σχημάτισαν καταδιωκτικά αποσπάσματα που προέβησαν σε φοβερές αγριότητες: σφαγές και λεηλασίες περιουσιών για εκδίκηση. Με την συνεχή όμως προέλαση των Ρωσικών στρατευμάτων (Ρωσοτουρκικός πόλεμος), τη νίκη των Ρώσων στον Καύκασο, και τον σχηματισμό του ρωσοαρμενικού κομιτάτου, οι αντάρτικες ομάδες άρχισαν να προμηθεύονται όπλα. Αυτό όμως που τους έλειπε ήταν ο συντονισμός και η ενιαία διοίκηση.

Μπροστά στον αυξανόμενο κίνδυνο να γενικευθεί η αντίσταση, οι Τούρκοι προχώρησαν σε μετακινήσεις πληθυσμών (1916-1917).
Η εκδικητική μανία των Τούρκων, μετά την αποχώρηση των Ρώσων (εξαιτίας της επαναστάσεως των Μπολσεβίκων), ξέσπασε άγρια στον ελληνισμό του Καυκάσου.

Νέοι διωγμοί, καμιά κοινωνική πρόνοια για τους δυστυχισμένους, εκτοπίσεις και εξορίες. Τις πενήντα χιλιάδες φθάνουν οι εκτοπισμένοι Έλληνες των περιοχών Τριπόλεως, Κερασούντος, Κοτυώρων και Αμισού, οι περισσότεροι από τους οποίους πέθαναν από τις κακουχίες στον σκληρό δρόμο της εξορίας. Όσοι από αυτούς επέζησαν, επέστρεψαν ξανά στις εστίες τους μετά το τέλος του α’ παγκοσμίου πολέμου (Οκτώβριος 1918) για να κυνηγηθούν και πάλι από το καθεστώς του Κεμάλ.

Τα δεινοπαθήματα των Ελλήνων του Πόντου στην περίοδο 1919-1922 μετά την επικράτηση του Κεμάλ ήταν φοβερότερα και στην ένταση και στην έκταση από τα προηγούμενα. Με την εγκατάστασή του στην εξουσία ο Κεμάλ ξεκίνησε το έργο της εξοντώσεως των Ποντίων. Ίδρυσε αρχικά άτακτα σώματα, «Τσέτες», από εγκληματίες και φυλακισμένους, τα οποία με αρχηγό τον Τοπάλ Οσμάν έσφαζαν, έκαιγαν και κατέστρεφαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, από άκρη σ’ άκρη του Πόντου.

Ο Τοπάλ Οσμάν, ο αιμοδιψής αυτός, βαρκάρης στο επάγγελμα, εκστρατεύοντας εναντίον των ποντιακών αντάρτικων σωμάτων κατέστρεφε χωριά ολόκληρα με πρωτοφανή αγριότητα. Στίγματα στην ιστορία έμειναν οι σφαγές στο Τεπέ Κόι, Χαβ, Μερζιφούντα, Αδά της Σαμψούντος και Τζορούμ, καθώς και άλλες βαρβαρότητες που ακολούθησαν.

Αλλά αυτό αποτελούσε ένα μόνον από τα μέτρα, τα οποία οι σύμμαχοι της Τουρκίας συμβούλευαν και πήρε ο Κεμάλ εναντίον των Ελλήνων του Πόντου. Ο διωγμός κορυφωνόνταν με άλλα μέτρα όπως συλλήψεις και «φτιαχτές» δίκες προυχόντων, ιερέων, εμπόρων και δασκλάλων, εξορίες δημεύσεις περουσιών και στη συνέχεια ακόμα πιο σκληρά, όπως σφαγές και λεηλασίες.

Χαρακτηριστικές της τουρκικής θηριωδίας οι εκτοπίσεις σε εννέα «αποστολές» των κατοίκων της Αμισού (Σαμψούντος), κατά τις οποίες το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού πέθανε από την πείνα και τις κακουχίες ή δολοφονήθηκε «από αγνώστου προελεύσεως πυρά» κατά την ξεκούρασή του στον δρόμο προς την εξορία. Παράλληλα, ο εγκληματίας Τοπάλ συνέχιζε το «έργο» του με σφαγές και αποτεφρώσεις γυναικοπαίδων, όπως μαρτυρούν φωτογραφίες ευρωπαίων ναυτικών που προσέγγιζαν τα παράλια του Πόντου την εποχή εκείνη.

Άλλο χαρακτηριστικό της τουρκικής βαρβαρότητας η τραγωδία της Πάφρας ή Μπάφρας, πόλεως στο νομό Αμισού (Σαμψούντος), η οποία απογυμνώθηκε από τον ελληνικό πληθυσμό σε εννέα φάσεις – αποστολές, κατά την διάρκεια των οποίων ελάχιστοι επέζησαν από τις κακουχίες.
Βλέποντας ότι το μέτρο αυτό της εκτοπίσεως και εξορίας «αποδίδει», άρχισαν οι Τούρκοι την γενική του εφαρμογή.

Κατά ομάδες άρχισαν να απομακρύνονται οι Πόντιοι από τις εστίες τους, μεταφερόμενοι στις κεντρικές περιοχές της Τουρκίας, πεθαίνοντας οι περισσότεροι στον δρόμο από την πείνα και τις αντίξοες συνθήκες. Όσοι έμειναν πίσω ήταν αναγκασμένοι να υποστούν τις αγριότητες του τουρκικού όχλου, ο οποίος παρακινούμενος τις περισσότερες φορές από την ίδια την εξουσία προέβαινε σε λεηλασίες, δολοφονίες και καταστροφές σε βάρος των Ελλήνων.

Η είδηση της μικρασιατικής καταστροφής έφτασε συγκλονιστική στους κουρασμένους από τους συνεχείς διωγμούς Πόντιους. Από την άλλη ο Κεμάλ βλέποντας πως μετά την ανακωχή που είχε σημάνει το άδοξο τέλος του πολέμου για την Ελλάδα, το ελληνικό στοιχείο θα ξαναγεννιόταν σαν μυθικός φοίνικας, μεγαλουργώντας και πάλι μέσα στην Τουρκία, ανακοίνωσε με σχετική διαταγή (1922) ότι οι «πρόσφυγες», όπως ονόμαζε αυτός τους εξόριστους, ήταν ελεύθεροι να φύγουν έξω από τα τουρκικά σύνορα.

Η διαταγή αυτή οδήγησε τους Πόντιους μέσα από νέες κακουχίες να καταφύγουν άλλοι στην Ρωσία, και άλλοι (το μεγαλύτερο μέρος) να επιβιβαστούν σε ό,τι πλωτό μέσο εύρισκαν και να κατευθυνθούν στην Ελλάδα. Η φυγή των Ελλήνων που είχαν απομείνει ολοκληρώθηκε με την συνθήκη ανταλλαγής των πληθυσμών.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των διωγμών των Ελλήνων της Τουρκίας, βρίσκουμε ότι αυτός είναι φοβερός και σε αίμα και σε χρήμα. Ειδικότερα για τον Πόντο οι απώλειες σε έμψυχο υλικό (που έφτανε ως τότε τις 650.000) ήταν 350.000 νεκροί. Η δε αξία των περιουσιών που καταστράφηκαν ή εγκατελείφθησαν στα τελευταία χρόνια του διωγμού φτάνει, τα 5 δις χρυσές λίρες Τουρκίας, για τα μικρασιατικά παράλια του Πόντου.

Όλα τα παραπάνω, ύστερα από 86 έτη, η Τουρκία θεωρεί ότι είναι μύθοι και συγχρόνως επιθυμεί την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο δεν αναγνωρίζει την Γενοκτονία του Ποντιακού ελληνισμού, θα παραμένει αιωνίως υπόλογη ενώπιον της ιστορίας και των λαών του κόσμου. Φθάνει πια

----
τι λες λοιπόν για τη συνεργασία πόντιων και ρώσων....;
ή μήπως το κείμενο είναι του στυλ νεκρατζά;

ιχιψ_
ixic_

βαθειά...
xristoforos_
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

αλλάζοντας...

View Profile
« Reply #193 on: February 12, 2008, 19:22:40 pm »

Quote from: Megawatt on February 12, 2008, 19:10:42 pm
Ρε αγορι μου καλο, γιατι εχεις αυτα τα κομπλεξ περι ταπωματος κλπ?
Εδω συζηταμε.
Κανεις δεν ταπωνει κανεναν.
Εσυ λες οτι βρηκες 3 ανακριβη στοιχεια στο κειμενο του γιατρου. Ποια ειναι αυτα λοιπον?

Οσο για αυτο που με ρωτας , διαβασε παλι την ιστορια
http://www.thmmy.gr/smf/index.php?topic=22224.msg429404#msg429404
και πεσμου αν αιτιο δημιουργιας του ποντιακου ανταρτικου ειναι οι Ρωσοι, οπως λεει ο γιατρος Wink
Το αν ταπωθεις μετα, θα ειναι επακολουθο δικια σου αγνοιας και δειγμα οτι εχεις πεσει θυμα προπαγανδας. Εγω δεν φταιω Wink

για απάντησε μου τώρα για τη συνεργασία Smiley
και κοίτα ..εγώ σου απάντησα γιατί δεν μιλάω ακόμα...αν δεν θες να καταλάβεις..πρόβλημά σου...μην νομίσεις όμως ότι θα το αποφύγεις...τουλάχιστον mη μου το ζητάς κιόλας και μετα σε πονέσει περισσότερο Wink

μ αρέσει εν τω μεταξύ...που μιλάς για κόμπλεξ ταπώματος...πιάστηκες από μια κουβέντα...και λες...εμείς συζήτηση κάνουμε...αλλά στο τέλος..."αν ταπωθείς..."...

είσαι μια οχιά....μα μια οχιά... Wink

ixic_
« Last Edit: February 12, 2008, 19:25:38 pm by xristoforos_ » Logged

βαθειά...
xristoforos_
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

αλλάζοντας...

View Profile
« Reply #194 on: February 12, 2008, 19:41:24 pm »

lπάρε άλλο ένα για να έχεις

βαριέμαι να το μπολντάρω (μιας και αυτό που ήθελα το κατάφερα με το προηγούμενο κείμενο)...ωστόσο είναι πολύ ενδιαφέρον...και για σένα Smiley

στοιχεία που μπορεί να κρατήσει κάποιος από αυτό είναι τα αίτια της πολιτικής των τούρκων...η άμυνα των αντάρτικων (αν κι εδώ λίγο διαφωνώ όπως έχω πει και πιο πάνω, μιας και διαβάζοντας άρθρα παλιότερα για την εξόρμηση των ελλήνων στην ανατολία αναφέρεται ρητά και με πηγές η πίστη των ποντίων ότι με την επιτυχή έκβαση του πολέμου θα πετύχουν ανεξαρτησία άρα και τον συνδράμαν -δεν είναι άμυνα αυτό)...επίσης ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η άρνηση του βενιζέλου να βοηθήσει αυτές τις περιοχές (ζούσαν στον κόσμο τους κοινώς πιστεύοντας στους έλληνες)..πράγμα το οποιο είναι ευρέως γνωστό...(και ψυχρά πολιτικά λογικό) μιας και οι περιοχές αυτές ήταν εξαιρετικα απομακρυσμένες...κι είχε άλλες πρωτεραιότητες...(τους είχε βασικά σχεδόν ανταλλάξει ο καλός μας πολιτικός)
και άλλα πολλα Smiley

happy reading! Smiley

edit: για κάποιο λόγο μου τρώει το μισό κείμενο όταν κάνω copy paste ....ιδού η πηγή λοιπόν...

http://www.peyamaazadi.org/modules.php?name=PvlNews&file=article&sid=2040

site μειονοτήτων από την τουρκία...
(έχει μέσα κείμενα στα κουρδικά, στα τούρκικα, στα ελληνικά...κτλπ)

εκτός αν θεωρείς τον ευατό σου μεγαλύτερο υπερασπιστή τους από τους ίδιους (ή το συγγραφέα προδότη)...πιστεύω το κείμενο να σε πείθει...έιναι τεκμηριωμένο και μεπηγές ούτως ή άλλως...
άμα είσαι καλός αναγνώστης...δεν θα με ρωτήσεις άλλη φορά...ποια ήταν αυτά τα τρία...

ιχιψ_
« Last Edit: February 12, 2008, 19:54:15 pm by xristoforos_ » Logged

βαθειά...
Pages: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 17 Go Up Print
Jump to: