• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 16, 2025, 22:45:58 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 16, 2025, 22:45:58 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[Today at 19:49:00]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[Today at 16:56:56]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by Λαμπτήρας
[Today at 15:55:08]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[Today at 13:28:21]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[Today at 12:13:45]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by Nikos_313
[Today at 12:01:53]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by George_RT
[Today at 10:22:18]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[Today at 01:56:37]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[June 15, 2025, 20:08:49 pm]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by nmpampal
[June 15, 2025, 16:25:56 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by el mariachi
[June 14, 2025, 11:56:45 am]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 10:00:55 am]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 09:58:14 am]

Αλέξης Τσίπρας, η επιστρο...
by Yamal
[June 14, 2025, 04:42:23 am]

Έναρξη Δηλώσεων Συμμετοχή...
by IEEE SB
[June 14, 2025, 00:10:19 am]

[Δυναμική Συμπεριφορά ΣΗΕ...
by soko_freta
[June 13, 2025, 01:05:36 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9960
Latest: valco08
Stats
Total Posts: 1426676
Total Topics: 31711
Online Today: 226
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 58
Guests: 118
Total: 176
lasef
chaniotism
Summand
Fotis
manwlakhs
kourkou
RAFI
Tsomp
andreaspaper
andripappa
idchatzi
fopapadopoulos
nikos123321
3rdDegreeBurn
giorgostss
George_RT
geo66
ntina
asimomyti
stelinas
sunagrida
HlektrikhPatata
despoina15
ΡΙΤΟΣΧΑ
charbel
m.renia
Vromofona Kathikia
bit11
Gagauss
Saint_GR
meliou
tasos gourd
stefpapa21
alexlemp
engineer2030
Maximos7
KZerenidis
fivosfivos1
thathas12
AA RE LEWN
Kwst@ss_
dimitrisadamou
Giopan
angelos
ඞ
asantor
jojos
mpizos
stolieras
mett
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Πρόγραμμα Χειμερινής Εξεταστικής 2024-2025
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι > Πολιτικά > Ιδεολογικές Προσεγγίσεις (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot) > Έκ-φυλες
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 10 Go Down Print
Author Topic: Έκ-φυλες  (Read 21551 times)
Nessa NetMonster
Καταστραμμένος

Ιούνιος 1999 - 19/7/2009

View Profile
Re: Έκ-φυλες
« Reply #30 on: January 08, 2008, 15:16:37 pm »

Να ξεκαθαρίσω λίγο τη θέση μου: Δεν έχω πρόβλημα ούτε με τη θηλυκότητα ούτε φυσικά με το να την επιδιώκεις. Έχω πρόβλημα με το κόλλημα ότι η γυναίκα πρέπει καλά και ντε να θέλει [πάντα] να δείχνει θηλυκιά, πολύ δε περισσότερο ότι θα [πρέπει να] χρησιμοποιήσει τη σεξουαλικότητά της σαν όπλο για να ασκεί εξουσία σε άντρες. Και ενώ το πρώτο κόλλημα (της θηλυκότητας) είναι απλά ενοχλητικό, το δεύτερο (της πουτανιάς) είναι προσβλητικό.
« Last Edit: January 08, 2008, 15:44:29 pm by Nessa NetMonster » Logged

Διεθνιστική Εργατική Αριστερά
Διεθνιστική Αριστερά
Εργατική Αριστερά
RedNet Θεσσαλονίκης
Karaμazoβ
Veteran
Επιβεβαρυμένος

ad astra, per aspera

View Profile
« Reply #31 on: January 08, 2008, 15:23:29 pm »

Μονο να χάσουν εχουν οι γυναικες παντως αν απο μακρυνθούν απο τη θηλυκοτητα...

Και τι πρόβλημα εχουν αυτες οι "Εκ-Φυλες" με τα φυλα?? Και γιατι θελουν να σε ολο το μπλογκ να δειξουν οτι οι ανδρες ειναι προβληματικοι εκ φυσεως??

Nessa NetMonster
Καταστραμμένος

Ιούνιος 1999 - 19/7/2009

View Profile
« Reply #32 on: January 08, 2008, 15:44:05 pm »

Εγώ πάντως το αντίθετο κατάλαβα Καραμαζόβ... ότι οι άντρες εκπαιδεύονται από το εκάστοτε κοινωνικό πλαίσιο ώστε να αντιμετωπίζουν τη σεξουαλικότητα προβληματικά. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες btw.

Διεθνιστική Αριστερά
Εργατική Αριστερά
RedNet Θεσσαλονίκης
Karaμazoβ
Veteran
Επιβεβαρυμένος

ad astra, per aspera

View Profile
« Reply #33 on: January 08, 2008, 15:58:07 pm »

Θεωρω οτι το φυλο ειναι σημαντικό στοιχείο για την διαμόρφωση της προσωπικότητας. Και επειδή ο ανδρας και η γυναίκα διαφέρουν ψυχολογικά , η "αρρενοπότητα" και η "θηλυκότητα" ειναι οι λειτουργικότερες συμπεριφορες για την επιδίωξη της ευτυχίας αντίστοιχα. 

Αυτες οι συμπεριφορες εχουν καταστεί λειτουργικές κατα την διάρκεια  χιλιετίων. Δεν έχουν σχεση με την "εξουσια", ούτε με "πρέπει" ...

παντως εμενα μια γυναίκα που δεν έχει θηλυκοτητα μου φαίνεται πολυ απωθητική...δεν πρέπει αλλωστε ο ανδρας και η γυναικα να αλληλοσυμπληρώνονται?

Nessa NetMonster
Καταστραμμένος

Ιούνιος 1999 - 19/7/2009

View Profile
« Reply #34 on: January 08, 2008, 16:07:55 pm »

Η άποψη ότι ο άντρας και η γυναίκα διαφέρουν ψυχολογικά εκ φύσεως δεν είναι αποδεδειγμένη. Αντίθετα, προκύπτουν όλο και περισσότερα στοιχεία ότι πολλά "αντρικά" ή "γυναικεία" χαρακτηριστικά διαμορφώνονται από το περιβάλλον.

Οι "λειτουργικές" όπως λες συμπεριφορές δε βλέπω να έχουν κάνει ευτυχισμένους τους ανθρώπους γύρω μου, μάλλον το αντίθετο... προσπαθούμε να γίνουμε ένα σωρό πράγματα που δεν είμαστε.

Διεθνιστική Αριστερά
Εργατική Αριστερά
RedNet Θεσσαλονίκης
Karaμazoβ
Veteran
Επιβεβαρυμένος

ad astra, per aspera

View Profile
« Reply #35 on: January 08, 2008, 16:17:07 pm »

Quote from: Nessa NetMonster on January 08, 2008, 16:07:55 pm
Η άποψη ότι ο άντρας και η γυναίκα διαφέρουν ψυχολογικά εκ φύσεως δεν είναι αποδεδειγμένη. Αντίθετα, προκύπτουν όλο και περισσότερα στοιχεία ότι πολλά "αντρικά" ή "γυναικεία" χαρακτηριστικά διαμορφώνονται από το περιβάλλον.

Εχω αντίθετη αποψη. Νομιζω στην ψυχολογία υπάρχει διαφορετική αντιμετωπιση σε καποια ζητηματα.

Τα χαρακτηριστικα πιστευω διαμορφώνονται απο το περιβάλλον, αναλογα με την κλιση καθε φυλου, μια διαδικασιά που κράτησε χιλιάδες χρονια.

Quote from: Nessa NetMonster on January 08, 2008, 16:07:55 pm
Οι "λειτουργικές" όπως λες συμπεριφορές δε βλέπω να έχουν κάνει ευτυχισμένους τους ανθρώπους γύρω μου, μάλλον το αντίθετο... προσπαθούμε να γίνουμε ένα σωρό πράγματα που δεν είμαστε.

Αυτο σηκωνει μεγαααααααλη κουβέντα... Παντως θεωρώ οτι ένας απο τους λογους που υπαρχουν δυστυχισμένοι άνθρωποι σημερα είναι και η εγκατάλειψη των "παλιών" συμπεριφορών (και προφανώς δεν εννοω "Λουλα , παντόφλες!" και τετοια)...

Nessa NetMonster
Καταστραμμένος

Ιούνιος 1999 - 19/7/2009

View Profile
« Reply #36 on: January 08, 2008, 16:40:21 pm »

Quote from: Karaμazoβ on January 08, 2008, 16:17:07 pm
Τα χαρακτηριστικα πιστευω διαμορφώνονται απο το περιβάλλον, αναλογα με την κλιση καθε φυλου, μια διαδικασιά που κράτησε χιλιάδες χρονια.

Αυτό που λέω είναι ότι δεν έχει αποδειχθεί η ύπαρξη μιας "κλίσης" για κάθε φύλο. Και ακόμα και αν υπάρχει, είναι σίγουρο ότι έχει στατιστικό χαρακτήρα και όχι απόλυτο.

Κάποτε είχα διαβάσει στο Scientific American την άθλια πρόταση τα κορίτσια να διδάσκονται τα μαθηματικά με διαφορετικό τρόπο από ό,τι τα αγόρια, γιατί "οι γυναίκες γενικά έχουν μειωμένη χωροαντιληπτική ικανότητα". Ακόμα και έτσι να είναι, η πρόταση είναι άθλια και ρατσιστική γιατί πολύ απλά δε μπορείς να εφαρμόσεις σε ένα σύνολο μια μέθοδο που βασίζεται σε στατιστικά χαρακτηριστικά, αδιαφορώντας για το αν αδικείς ένα μέρος του. Αυτό θα ήταν καταστροφικό πχ για κορίτσια σαν εμένα που έχω καλή χωροαντιληπτική ικανότητα. Το σωστό θα ήταν να κάνουν όλα τα παιδιά τεστ χωροαντιληπτικής ικανότητας και ανάλογα με τα αποτελέσματα να επιλεχθεί η μέθοδος διδασκαλίας που τους ταιριάζει (γενικά ήμουν ανέκαθεν ένθερμη υποστηρίκτρια του να γίνονται τέτοια τεστ από μικρή ηλικία, ώστε να μη χάνουν τα παιδιά πολύτιμο χρόνο από τη ζωή τους με ακατάλληλο/άχρηστο γι'αυτά μάθημα).

Γενικά είναι καταστροφικό να υποθέτεις εκ των προτέρων ότι ο απέναντί σου είναι κάπως και να του φέρεσαι ανάλογα. Οι προκαταλήψεις σκοτώνουν τη διαφορετικότητα και την ατομική ελευθερία.

Διεθνιστική Αριστερά
Εργατική Αριστερά
RedNet Θεσσαλονίκης
pandora
Καταστραμμένος

madness

View Profile
« Reply #37 on: January 08, 2008, 16:59:11 pm »

Χωρίς να είμαι ειδική, να παρατηρήσω απλά ότι διεξάγουμε μια συζήτηση με αυθαίρετα συμπεράσματα, χωρίς να μπορούμε να τα τεκμηριώσουμε επιστημονικά. Η λειτουργία του εγκεφάλου δεν ξέρω αν σχετίζεται και με τις ορμόνες, πιθανόν να σχετίζεται πιθανόν και όχι. Γεγονός είναι ότι οι άνδρες αντιλαμβάνονται πολλές φορές και σε διάφορες περιπτώσεις τα πράγματα διαφορετικά από τις γυναίκες. Ένας άντρας και μια γυναίκα μπορούν, από τη στιγμή που θα γεννηθούν, χωρίς να καταλαβαίνουν ακόμα κοινωνικά στερεότυπα, να παρουσιάζουν διαφορετική αντιμετώπιση για ένα θέμα. Για τους άντρες φίλος είναι αυτός που θα μπορείς να κάθεσαι ώρες μαζί του και να παίζεις play station χωρίς να σε πρήζει με συζητήσεις. Για τη γυναίκα φίλη είναι αυτή που σε πρήζει και την πρήζεις όλη την ώρα αναλύοντας τα πάντα (συνήθως).  Cheesy Δύο άντρες φίλοι θα κάνουν σοβαρή συζήτηση μόνο όταν υπάρχει σοβαρός λόγος, και θα πούν λίγες κουβέντες. Δύο φίλες θα συζητήσουν ακόμη και ένα λογικό θέμα πάνω σε πιο συναισθηματικά κριτήρια από ότι οι άντρες. Και θα συζητήσουν ατελείωτες ώρες.

Μιλαω πάντα χιουμοριστικά, με βάση την καθημερινότητα, και διευκρινίζω τα παραδείγματα που δίνω ότι δεν αποτελούν κανόνες. Απλά είναι παραδείγματα.

Άλλο παράδειγμα. Αν θεωρήσουμε ότι ο άνδρας έχει καλύτερη χωροταξική αντίληψη (που μπορεί να είναι έτσι σε πολλές περιπτώσεις αλλά δεν είναι ο κανόνας), η γυναίκα κατανοεί καλύτερα θέματα αισθητικής. Θα προσέξει ευκολότερα τόσο το καλό όσο και το κακό γούστο (φερειπείν οι γκέυ επειδή έχουν πολλά στοιχεία του δικού μας εγκεφάλου, μπορούν και έχουν την ίδια ευαισθησία με εμάς σε θέματα αισθητικής, και είναι πολύ πιό εύκολο να συζητήσεις μαζί τους). Η γυναίκα πχ αντιλαμβάνεται αλλιώς τη σχέση της με το παιδί της. Δεν αμφισβητώ ότι ο πατέρας αγαπάει το παιδί του. Για τη μάνα όμως το παιδί της είναι κομμάτι του σώματός της, είναι προέκταση του εαυτού της. Όταν παθαίνει κάτι το παιδί, ο πατέρας στενοχωριέται. Η μάνα όμως είναι σαν να το παθαίνει κι αυτή, και ίσως 100 φορές χειρότερα. Ίσως αυτό να οφείλεται στην κυοφορία.

Και πάλι όμως μιλάω αυθαίρετα χωρίς να έχω κάτι επιστημονικό στα χέρια μου. Δηλαδή από εμπειρίες της καθημερινότητας, από ένα πολύ μικρό δείγμα ανθρώπων που συναναστρέφομαι. Μπορεί τα πράγματα να είναι τελείως διαφορετικά από ότι τα περιγράφω.

Nessa είσαι αρκετά απόλυτη για πράγματα που δεν μπορείς να τεκμηριώσεις επιστημονικά.  Wink Αλλά δικαιολογω απόλυτα το θυμό σου όσον αφορά την τεκνοποίηση. Το ότι δεν θέλεις να κάνεις παιδιά δεν σε κάνει λιγότερο γυναίκα από μια γυναίκα που θέλει να κάνει παιδιά. Κάποιες από τις πλέον θηλυκές και ελκυστικές υπάρξεις του πλανήτη δεν θέλησαν να κάνουν παιδιά : Μελίνα Μερκούρη, Έλλη Λαμπέτη. Τις βρίσκω και τις δύο παρόλα αυτά απίστευτα θηλυκές και ελκυστικές.

Αυτό που λέει ο Καραμάζοφ για τις "παλιές" συμπεριφορές... όσο κι αν φανεί οπιστοδρομικό αυτό που θα πώ, στο θέμα των ερωτικών σχέσεων θα προτιμούσα να ζώ στην εποχή της γιαγιάς μου όπου ο άντρας ξενυχτούσε κάτω από το παράθυρό σου για να σου πεί ένα καληνύχτα. Υπήρχε ακόμα το "ξεχωριστό", το "μοναδικό". Η ποίηση σήμερα έχει χαθεί, κι ο έρωτας έχει γίνει πολύ περισσότερο σεξ από ότι ήταν παλιότερα.
« Last Edit: January 08, 2008, 17:28:16 pm by pandora » Logged
Nessa NetMonster
Καταστραμμένος

Ιούνιος 1999 - 19/7/2009

View Profile
« Reply #38 on: January 08, 2008, 17:27:19 pm »

Quote from: pandora on January 08, 2008, 16:59:11 pm
Χωρίς να είμαι ειδική, να παρατηρήσω απλά ότι διεξάγουμε μια συζήτηση με αυθαίρετα συμπεράσματα, χωρίς να μπορούμε να τα τεκμηριώσουμε επιστημονικά. Η λειτουργία του εγκεφάλου δεν ξέρω αν σχετίζεται και με τις ορμόνες, πιθανόν να σχετίζεται πιθανόν και όχι. Γεγονός είναι ότι οι άνδρες αντιλαμβάνονται πολλές φορές και σε διάφορες περιπτώσεις τα πράγματα διαφορετικά από τις γυναίκες. Ένας άντρας και μια γυναίκα μπορούν, από τη στιγμή που θα γεννηθούν, χωρίς να καταλαβαίνουν ακόμα κοινωνικά στερεότυπα, να παρουσιάζουν διαφορετική αντιμετώπιση για ένα θέμα. Για τους άντρες φίλος είναι αυτός που θα μπορείς να κάθεσαι ώρες μαζί του και να παίζεις play station χωρίς να σε πρήζει με συζητήσεις. Για τη γυναίκα φίλη είναι αυτή που σε πρήζει και την πρήζεις όλη την ώρα αναλύοντας τα πάντα (συνήθως).  Cheesy Δύο άντρες φίλοι θα κάνουν σοβαρή συζήτηση μόνο όταν υπάρχει σοβαρός λόγος, και θα πούν λίγες κουβέντες. Δύο φίλες θα συζητήσουν ακόμη και ένα λογικό θέμα πάνω σε πιο συναισθηματικά κριτήρια από ότι οι άντρες. Και θα συζητήσουν ατελείωτες ώρες.

Μιλαω πάντα χιουμοριστικά, με βάση την καθημερινότητα, και διευκρινίζω τα παραδείγματα που δίνω ότι δεν αποτελούν κανόνες. Απλά είναι παραδείγματα.

Άλλο παράδειγμα. Αν θεωρήσουμε ότι ο άνδρας έχει καλύτερη χωροταξική αντίληψη (που μπορεί να είναι έτσι σε πολλές περιπτώσεις αλλά δεν είναι ο κανόνας), η γυναίκα κατανοεί καλύτερα θέματα αισθητικής. Θα προσέξει ευκολότερα τόσο το καλό όσο και το κακό γούστο (φερειπείν οι γκέυ επειδή έχουν πολλά στοιχεία του δικού μας εγκεφάλου, μπορούν και έχουν την ίδια ευαισθησία με εμάς σε θέματα αισθητικής, και είναι πολύ πιό εύκολο να συζητήσεις μαζί τους).

Αμάν βρε pandora Cheesy Όλα αυτά που περιγράφεις είναι συμπεριφορές που μαθαίνονται μέσω κοινωνικής εκπαίδευσης, υποβολής και μιμητισμού. Εφόσον δε μπορείς να εξετάσεις τη συμπεριφορά των ανθρώπων σε μια διαφορετικά δομημένη κοινωνία (αφού δεν υπάρχει κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή), δε μπορείς να υποθέσεις ότι είναι βιολογικά/ορμονικά καθοριζόμενες. Πολύ δε περισσότερο δε μπορείς να υποθέσεις ότι έχουν καθολική ισχύ.

Η γυναίκα πχ αντιλαμβάνεται αλλιώς τη σχέση της με το παιδί της. Δεν αμφισβητώ ότι ο πατέρας δεν αγαπάει το παιδί του. Για τη μάνα όμως το παιδί της είναι κομμάτι του σώματός της, είναι προέκταση του εαυτού της. Όταν παθαίνει κάτι το παιδί, ο πατέρας στενοχωριέται. Η μάνα όμως είναι σαν να το παθαίνει κι αυτή, και ίσως 100 φορές χειρότερα. Ίσως αυτό να οφείλεται στην κυοφορία.

Εντάξει, εδώ έχουμε όντως βιολογική διαφορά (αν και πάλι δε μπορείς να πεις ότι ισχύει για όλους τους γονείς).

Αυτό που λέει ο Καραμάζοφ για τις "παλιές" συμπεριφορές... όσο κι αν φανεί οπιστοδρονικό αυτό που θα πώ, στο θέμα των ερωτικών σχέσεων θα προτιμούσα να ζώ στην εποχή της γιαγιάς μου όπου ο άντρας ξενυχτούσε κάτω από το παράθυρό σου για να σου πεί ένα καληνύχτα. Υπήρχε ακόμα το "ξεχωριστό", το "μοναδικό". Η ποίηση σήμερα έχει χαθεί, κι ο έρωτας έχει γίνει πολύ περισσότερο σεξ από ότι ήταν παλιότερα.

Εγώ πάλι θα προτιμούσα να ζω σε μια κοινωνία όπου θα ήταν το ίδιο αποδεκτό να ξενυχτώ εγώ κάτω από το παράθυρό του... Undecided

Διεθνιστική Αριστερά
Εργατική Αριστερά
RedNet Θεσσαλονίκης
pandora
Καταστραμμένος

madness

View Profile
« Reply #39 on: January 08, 2008, 17:36:24 pm »

Quote from: Nessa NetMonster on January 08, 2008, 17:27:19 pm

Αμάν βρε pandora Cheesy Όλα αυτά που περιγράφεις είναι συμπεριφορές που μαθαίνονται μέσω κοινωνικής εκπαίδευσης, υποβολής και μιμητισμού. Εφόσον δε μπορείς να εξετάσεις τη συμπεριφορά των ανθρώπων σε μια διαφορετικά δομημένη κοινωνία (αφού δεν υπάρχει κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή), δε μπορείς να υποθέσεις ότι είναι βιολογικά/ορμονικά καθοριζόμενες. Πολύ δε περισσότερο δε μπορείς να υποθέσεις ότι έχουν καθολική ισχύ.

Ναι ίσως να είναι. Πιστεύω όμως ότι φαινομενα τέτοια παρατηρούνται και στα μωρά, δλδ σε μια ηλικία που δεν αντιλαμβανεσαι κοινωνικά στερεότυπα ακόμα. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα από προσωπική εμπειρία. Όταν ήμασταν μωρά εγώ, όπως και τα περισσότερα κοριτσάκια, έπαιζα με κούκλες. Η αδερφή μου, αν και ζούσαμε στο ίδιο σπίτι και θα μπορούσε να μιμηθεί τη συμπεριφορά μου, δεν έπαιξε ποτέ με κουκλες, επειδή δεν της άρεσαν. Έπαιζε με τουβλάκια και αυτοκινητάκια.
Δεν θα έκανε κάτι που δεν της αρέσει επειδή το έκαναν οι φίλες της, η αδερφή της και επειδή είναι κοινωνικό στερεότυπο. Αυτό της άρεσε και αυτο έκανε. Αντοιστοίχως εμένα αν μου άρεσε το ποδόσφαιρο, θα πήγαινα στο γήπεδο, χωρίς κανένα δισταγμό. Αντιθέτως σε αγώνες μπάσκετ πηγαίνω άνετα, γιατί το μπάσκετ μου αρέσει.

Τα παραδείγματα που ανέφερα αναφέρονται σε συνηθισμένες καταστάσεις. Όχι στις εξαιρέσεις. Ο καθένας πιστεύω ότι κάνει στην τελική αυτό που του αρέσει, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που του παρέχονται για να το κάνει. Και ναι, πιστεύω ότι ο αντρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος διαφέρουν κάποιες φορές στον τρόπο σκέψης και στην οπτική γωνία που αντιλαμβάνονται κάποια πράγματα. Το πιστεύω αυθαίρετα. Όσο αυθαίρετα μιλάτε και οι υπόλοιποι.
Verminoz
Veteran
Καταστραμμένος

I smoke my friends down to the filter

View Profile WWW
« Reply #40 on: January 08, 2008, 18:42:33 pm »

Quote from: pandora on January 08, 2008, 17:36:24 pm
Ναι ίσως να είναι. Πιστεύω όμως ότι φαινομενα τέτοια παρατηρούνται και στα μωρά, δλδ σε μια ηλικία που δεν αντιλαμβανεσαι κοινωνικά στερεότυπα ακόμα. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα από προσωπική εμπειρία. Όταν ήμασταν μωρά εγώ, όπως και τα περισσότερα κοριτσάκια, έπαιζα με κούκλες. Η αδερφή μου, αν και ζούσαμε στο ίδιο σπίτι και θα μπορούσε να μιμηθεί τη συμπεριφορά μου, δεν έπαιξε ποτέ με κουκλες, επειδή δεν της άρεσαν. Έπαιζε με τουβλάκια και αυτοκινητάκια.
Δεν θα έκανε κάτι που δεν της αρέσει επειδή το έκαναν οι φίλες της, η αδερφή της και επειδή είναι κοινωνικό στερεότυπο. Αυτό της άρεσε και αυτο έκανε. Αντοιστοίχως εμένα αν μου άρεσε το ποδόσφαιρο, θα πήγαινα στο γήπεδο, χωρίς κανένα δισταγμό. Αντιθέτως σε αγώνες μπάσκετ πηγαίνω άνετα, γιατί το μπάσκετ μου αρέσει.

Σόρυ που επεμβαίνω έτσι αλλά αυτό που λες είναι εξίσου σαθρό με τα προηγούμενα. Αν οι γονείς σου δεν σας είχαν δώσει κούκλες, δηλαδή το "πρέπον" για τα κοριτσάκια, εσύ με τι θα έπαιζες? Πιθανότατα με αυτοκινητάκια και τουβλάκια. Ίσως τότε η αδερφή σου να μην ήθελε αυτά από αντίδραση γιατί τα παιδιά εκτός από την τάση να μιμούνται έχουν και την τάση να αντιδρούν.
Είναι δύσκολο να μιλήσεις με πάγια επιχειρήματα για εκείνες τις ηλικίες. Είναι θέματα που προβληματίζουν ακόμα τις αντίστοιχες επιστήμες.
Το θέμα είναι ότι η σεξουαλικότητα αναπτύσσεται σταδιακά από την νηπιακή ηλικία. Από την πρώτη σεξουαλική πράξη ενός βρέφους, κατά τον Φρόυντ ο θηλασμός, που είναι ίδια και για τα δύο φύλλα και μετά η σεξουαλικότητα αναπτύσσεται ταυτόχρονα με την ανάπτυξη του χαρακτήρα, των δεξιοτήτων και φυσικά της κοινωνικοποίησης του παιδιού. Και εδώ ακριβώς είναι η δυσκολία. Στην ηλικία αυτή είναι δύσκολο εώς αδύνατο να διαχωρίσεις πια χαρακτηριστικά ήταν αυτά τα οποία ανέπτυξε από μόνο του και ποια ήταν αυτά τα οποία απορρόφησε από τα κοινωνικά πρότυπα.....

Englab - Open source scientific/engineering platform
Rebetologion - Contemporary/Experimental

Κακούργα ύπαρξις!
pandora
Καταστραμμένος

madness

View Profile
« Reply #41 on: January 08, 2008, 18:59:56 pm »

Quote from: Kenny on January 08, 2008, 18:42:33 pm

Σόρυ που επεμβαίνω έτσι αλλά αυτό που λες είναι εξίσου σαθρό με τα προηγούμενα. Αν οι γονείς σου δεν σας είχαν δώσει κούκλες, δηλαδή το "πρέπον" για τα κοριτσάκια, εσύ με τι θα έπαιζες? Πιθανότατα με αυτοκινητάκια και τουβλάκια. Ίσως τότε η αδερφή σου να μην ήθελε αυτά από αντίδραση γιατί τα παιδιά εκτός από την τάση να μιμούνται έχουν και την τάση να αντιδρούν.
Είναι δύσκολο να μιλήσεις με πάγια επιχειρήματα για εκείνες τις ηλικίες. Είναι θέματα που προβληματίζουν ακόμα τις αντίστοιχες επιστήμες.
Το θέμα είναι ότι η σεξουαλικότητα αναπτύσσεται σταδιακά από την νηπιακή ηλικία. Από την πρώτη σεξουαλική πράξη ενός βρέφους, κατά τον Φρόυντ ο θηλασμός, που είναι ίδια και για τα δύο φύλλα και μετά η σεξουαλικότητα αναπτύσσεται ταυτόχρονα με την ανάπτυξη του χαρακτήρα, των δεξιοτήτων και φυσικά της κοινωνικοποίησης του παιδιού. Και εδώ ακριβώς είναι η δυσκολία. Στην ηλικία αυτή είναι δύσκολο εώς αδύνατο να διαχωρίσεις πια χαρακτηριστικά ήταν αυτά τα οποία ανέπτυξε από μόνο του και ποια ήταν αυτά τα οποία απορρόφησε από τα κοινωνικά πρότυπα.....

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Τα επιχειρήματα που δίνω αποδεικνύουν ακριβώς αυτό που λές. Ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμεράσματα. Απλά τα χρησιμοποιώ για να δείξω ότι η συζήτηση που κάνουμε είναι λιγάκι χαζή για να πορωνόμαστε τόσο εφόσον δεν διαθέτουμε κάποια μελέτη στα χέρια μας και μιλάμε με βάση εμπειρίες. Εμπειρίες έχουν ολοι, ο καθένας καταθέτει τις δικές του και δεν βγαίνει κανένα συμπέρασμα

ps η αδερφή μου δεν είναι αντιδραστική  Cheesy - είχε δυο επιλογές και έκανε αυτό που της άρεσε περισσότερο. Cheesy
4Dcube
Veteran
Καταστραμμένος

just.do.it.cut.carrots.

View Profile
« Reply #42 on: January 08, 2008, 22:00:38 pm »

Οι γονιδιακές διαφορές στα δυο φύλα δεν είναι πλήρως ορισμένες, καθώς το dna του ανθρώπου δεν έχει χαρτογραφηθεί πλήρως.
Από εκεί και πέρα, δηλώσεις όπως "ο άντρας έχει καλύτερη χωροταξιακή αντίληψη από τη γυναίκα" είναι ισοδύναμες με την "οι μαύροι έχουν λιγότερη ευφυία από τους λευκούς".
Δε λέω ότι δεν υπάρχει ένα ψήγμα για κάτι που συμβαίνει, αλλά το τελευταίο ανήκει στη σφαίρα του αιτιατού, του αποτελέσματος. Πράγμα που κάνει το πεδίο πιο θολό, ως πολύ θολό, αν δεν είναι καν γνωστές οι ενέργειες που έδωσαν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Το συγκεκριμένο blog, θέλει να δείξει πόσο επιβλαβής είναι η αναφορά στο "φύλο" σε μια γυναίκα... Τα κείμενα είναι εκτενή και κάποια αρκετά ενδιαφέροντα.
Ένα πρακτικό που έχω να πω είναι ότι ο καθένας έχει διαφορετικές ανοχές για το πώς βλέπει η κοινωνία το άτομό του. Αντίστοιχα και διαφορετικό βαθμό ανάγκης για αναγνώριση. Δεν είναι πάντα σίγουρο ότι για μια συγκεκριμένη συμπεριφορά φταίει το ποιόν. Παίζει ρόλο και το μάρκετινγκ.

Μερικές φορές υπάρχει κάτι κοινό ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που αδικούνται, άλλες φορές όχι. Αν το κοινό στοιχείο δεν είναι τίποτα ιδεολογικό και στραφούν σε default σωματικές ομοιότητες, συμπέρασμα βγαίνει ότι απλά ήθελαν να βρουν κάτι κοινό. Αυτή η θέληση που ίσως είναι ανάγκη, αφορά τον εσωτερικό τους κόσμο, ο οποίος όμως, σε τέτοιο επίπεδο, δε γίνεται να μην έχει δεχτεί επιδράσεις από τον εξωτερικό.
Απέναντι σε μια τέτοια δυσλειτουργία, η λογική "πονάει χέρι, κόβω χέρι" δεν βγάζει σε σταθερό σύστημα, δηλαδή δεν είναι η οριστική λύση.
Αν εξαλειφθεί το φύλο, δε θα μπορεί ο ένας να δεχτεί τον άλλο όπως είναι, γιατί πρέπει να αγνοήσει κάτι από εκείνον.
Ωστόσο, δε νομίζω καν ότι αποζητούν την αποδοχή οι "έκ-φυλες". Γιατί δεν έχουν κάτι που να τους κάνει να διαφέρουν τόσο ώστε να είναι μη-αποδεκτές.

Επίσης, διάβασα κάπου για το θέμα του εργοδότη που θα προτιμήσει έναν άντρα από μια γυναίκα (παντρεμένη χωρίς παιδιά ή ελεύθερη) με ίσα προσόντα σε μια προσληπτική διαδικασία.
Αντικειμενικά, οτιδήποτε είναι σίγουρο ότι θα παρεμποδίσει την απόδοση της επιχείρισης, πρέπει να αποκλείεται. Εν μέρει όπως και με το στρατό στους άνδρες, μόνο που είναι πιο ακαθόριστο.
Και πάλι όμως, σε μια εταιρία, παίζει ρόλο και η εικόνα στης προς τα έξω. Και η πρόσληψη με ίσους όρους ανθρώπων με ίδια προσόντα ανήκει στα συν της για κοινωνική ευθύνη. Το ότι υπάρχουν εταιρίες με τέτοια πολιτική και άλλες χωρίς αυτή, εν τέλει έχει να κάνει με την οικονομική ευρωστία της επιχείρισης και άρα οικονομικούς παράγοντες στην συγκεκριμένη κοινωνία. Να ρίχνεται το φταίξιμο για αδικίες σε πάγια πιστεύω της γενικότερης κοινωνίας είναι ανόητο.

https://www.youtube.com/watch?v=6CAzdawCzhg
Nessa NetMonster
Καταστραμμένος

Ιούνιος 1999 - 19/7/2009

View Profile
« Reply #43 on: January 08, 2008, 22:05:52 pm »

Ακριβώς αυτές οι αιτίες που λες είναι και που καθοδηγούν τις προκαταλήψεις της κοινωνίας.

Διεθνιστική Αριστερά
Εργατική Αριστερά
RedNet Θεσσαλονίκης
Megawatt
Guest
« Reply #44 on: January 08, 2008, 22:31:21 pm »

?????

Ποιος εσβησε και γιατι τα ποστ μου??
Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 10 Go Up Print
Jump to: