• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 19, 2025, 12:58:50 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 19, 2025, 12:58:50 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
Αιτήσεις Ορκωμοσίας ΤΗΜΜΥ...
by Mr Watson
[Today at 09:55:52]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by tzortzis
[Today at 07:09:33]

H Στοά των Off Topic
by Katarameno
[June 18, 2025, 20:28:39 pm]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[June 18, 2025, 19:40:47 pm]

[ΣΗΕ ΙΙ] Γενικές απορίες ...
by chatzikys
[June 18, 2025, 19:26:00 pm]

Σιδηροδρομικό Δυστύχημα σ...
by Katarameno
[June 18, 2025, 18:22:39 pm]

[Μεταφορά και Διανομή ΗΕ]...
by tzortzis
[June 18, 2025, 07:55:05 am]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by chris_p30
[June 18, 2025, 00:45:33 am]

[Ψηφιακά Ολοκληρωμένα Κυκ...
by tzortzis
[June 17, 2025, 21:25:42 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by PAPARI69
[June 17, 2025, 20:59:13 pm]

[Γραφική] Λυμένα θέματα
by okanpala
[June 17, 2025, 18:56:22 pm]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Katarameno
[June 17, 2025, 14:25:00 pm]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by george14
[June 17, 2025, 13:58:20 pm]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by george14
[June 17, 2025, 12:08:25 pm]

[ΨEE] Γενικές απορίες και...
by Juror8
[June 17, 2025, 12:06:57 pm]

[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[June 16, 2025, 22:46:54 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 19:49:00 pm]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 16:56:56 pm]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[June 16, 2025, 13:28:21 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:13:45 pm]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9965
Latest: Poli
Stats
Total Posts: 1426725
Total Topics: 31712
Online Today: 209
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 55
Guests: 124
Total: 179
gpapmtb
George_RT
Vassoula
pkontzogl
A-TheITGuy
skoloni
idchatzi
dedhe
georkala
george14
vajim
Captain
dimopoul
faidonchatz
Haralampos
csimaiof
ONETWIN
ntoulker
Kwstas
Juror8
BlackBeard
amprozos
athena_apo
evtrents
elio
dimivage
andrkott
ArsenD
AristeidisM
Nekt
arswagdapro
alextsigilis
anastas1a
astakos1
Η ΤΡΑΠΟΥΛΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ
Christop
acolak
Tsompanotravolta
evrinasto
kappakhpos
jimalexoud
Anita
Mr Watson
chatzisot
rafa98p
Dimos Bachlas
ThanosKoutsoump
dimchin
mpournaz
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Επίσημη ενημέρωση για Αντιστοίχηση Μαθημάτων ΝΠΣ με ΠΠΣ και η συζήτηση στο forum.
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι > Θρησκεία (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot) > Πιστεύετε??
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Poll
Question: Πιστεύετε στο Χριστιανισμό?
Ναι - 216 (55.5%)
Όχι - 173 (44.5%)
Total Voters: 469

Pages: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 127 Go Down Print
Author Topic: Πιστεύετε??  (Read 264817 times)
gfloros
Guest
Απ: Πιστεύετε??
« Reply #255 on: May 31, 2005, 12:13:59 pm »

Δεν είσαι. Το forum κατασκευάζεται από μια ομάδα η οποία αποτελεί και την ομάδα διαχείρησής του. Αυτοί αποφασίζουν με βάση τους λόγους δημιουργίας του forum και τους κανόνες λειτουργίας του. Όποιος θέλει συμμετέχει. Όποιος δεν θέλει δεν συμμετέχει. Αλλά όποιος συμμετέχει οφείλει να συμμορφωθεί με τους κανόνες που υπάρχουν.
Flo
JAs0n-X
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

Rhodes [Sattelite image]

View Profile
« Reply #256 on: May 31, 2005, 13:16:39 pm »

Ακριβως οπως τα λεει ο Φλο...
δεν ειναι δα κ τιποτα τρομεροι κανονες...
ευπρεπεια κ σεβασμος να υπαρχει....

αν πας για καφε δεν θα πρεπει να εισαι λιγο ευπρεπης!?? ποιος τους εβαλε τους κανονες? ειναι νοητοι...καποια πραγματα εννοουνται...
ας μεινουμε στο θεμα ομως...
παραπονα στον πινακα "Σχολια για το φορουμ"

J=X
--------------------------------------------
Ο Χριστος πεθανε
Ο Μαρξ πεθανε...
και εγω τελευταια δεν αισθανομαι καλα !
Nessa NetMonster
Guest
« Reply #257 on: May 31, 2005, 17:09:05 pm »

Quote from: gfloros on May 31, 2005, 12:13:59 pm
Δεν είσαι. Το forum κατασκευάζεται από μια ομάδα η οποία αποτελεί και την ομάδα διαχείρησής του. Αυτοί αποφασίζουν με βάση τους λόγους δημιουργίας του forum και τους κανόνες λειτουργίας του. Όποιος θέλει συμμετέχει. Όποιος δεν θέλει δεν συμμετέχει. Αλλά όποιος συμμετέχει οφείλει να συμμορφωθεί με τους κανόνες που υπάρχουν.
Flo
Αυτό το λες εσύ. Εγώ κατά την εγγραφή μου ποτέ δε συμφώνησα να λογοκρίνομαι όποτε ξυπνήσει στραβά ο κάθε moderator. Ο καθένας τότε μπορεί να σβήνει ό,τι θέλει και εκ των υστέρων να λέει "ήταν ενάντια στους κανόνες". Κι αφού αυτοί οι κανόνες δεν υπάρχουν πουθενά, άντε μετά βρες άκρη.

Το ποστ του CounterSpell ήταν κατά τη γνώμη μου θεμιτότατο, γιατί δεν επιτέθηκε σε κανέναν προσωπικά, δεν προσέβαλε κανέναν και είπε τεκμηριωμένα τη γνώμη του. Εγώ λέω ότι κανένας από εσάς τους "χριστιανούς" δεν έχει τα κότσια να απαντήσει ευθέως σ'αυτό που είπε. Η "ευτελής ηδονή" είναι αμαρτία ή όχι; Αν ναι, πάτε και μετανοείτε για κάθε (άντε να σας κάνω τη χάρη, θα βάλω αστεράκια) μ*****α που τραβάτε; Η απορία μπορεί να είναι χυδαία, αλλά είναι έγκυρη!
fugiFOX
Veteran
Καταστραμμένος

Fugi+Fox μια νέα μορφή ζωής...

View Profile
« Reply #258 on: May 31, 2005, 18:11:53 pm »

Quote from: Nessa NetMonster on May 31, 2005, 17:09:05 pm

Το ποστ του CounterSpell ήταν κατά τη γνώμη μου θεμιτότατο, γιατί δεν επιτέθηκε σε κανέναν προσωπικά, δεν προσέβαλε κανέναν και είπε τεκμηριωμένα τη γνώμη του. Εγώ λέω ότι κανένας από εσάς τους "χριστιανούς" δεν έχει τα κότσια να απαντήσει ευθέως σ'αυτό που είπε. Η "ευτελής ηδονή" είναι αμαρτία ή όχι; Αν ναι, πάτε και μετανοείτε για κάθε (άντε να σας κάνω τη χάρη, θα βάλω αστεράκια) μ*****α που τραβάτε; Η απορία μπορεί να είναι χυδαία, αλλά είναι έγκυρη!

Προσέβαλε. Να έισαι σίγουρη για αυτό.
Όσον αφορά στη δεύτερη "απορία" σου,
μου θυμίζει ερωτήσεις, στα γνωστά μεσημεράδικα, του στυλ
φορούσε ή δε φορούσε βρακί η Παπαρίζου.
Εάν τελικά ο όλος σας προβληματισμός περί χριστιανισμού
αναλίσκεται σε αυτή την απορία,
λυπάμαι αλλά αποχωρώ από τη συζήτηση

http://www.mozilla.org/en-US/firefox/new/
~Michelle~
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile WWW
« Reply #259 on: May 31, 2005, 18:18:30 pm »

@fugitive: Αποχωρεις αλλα δεν απαντας.......... Μηπως δεν ξερετε τι να απαντησετε εσεις οι χριστιανοι???

btw ας γραφτουν επιτελους αυτοι οι κανονες οπως σε καθε φορουμ που σεβεται τον εαυτο του!

www.e-steki.gr
CounterSpell
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

UU

View Profile
Re: Πιστεύετε??
« Reply #260 on: May 31, 2005, 22:25:17 pm »

Η αλήθεια είναι ότι η συζήτηση φαίνεται να στέρεψε πολύ γρήγορα. Ίσως δε στέρεψε από ιδέες αλλά από άτομα που είναι διατεθιμμένα να τις εκφράσουν. Ο gfloros έκανε μία αξιόλογη προσπάθεια να απαντήσει στους προβληματισμούς μου (που δείχνουν να είναι και άλλων αναγνωστών) αλλά δυστυχώς ακόμα και αυτή άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Μη φοβάστε, βγείτε πείτε τη γνώμη σας, όποια κι αν είναι (αρκεί να είναι τεκμηριωμένη). Οι συζητήσεις τέτοιου είδους δεν έχουν σκοπό να πείσει ο ένας τον άλλον αλλά να μοιραστούμε εμπειρίες κι απόψεις, με σκοπό να διευρύνουμε το επίπεδο της σκέψης μας. Οπότε καλό είναι, όποιος μπορεί να συμβάλει σ'αυτό, να το κάνει.

"I’d be happy to stop contradicting you, just as soon as you start being right."
Dr. Black Adder
Νεούλης/Νεούλα
*

Είμαι ηλεκτρολόγος, συμβαίνει κάτι;

View Profile
« Reply #261 on: May 31, 2005, 23:29:38 pm »

Δυστυχώς δεν μπορώ να ακολουθήσω τη σειρά πολλών από τα παραπάνω ποστ, που ομολογουμένως μου κίνησαν την περιέργεια (είναι δύσκολο να διαβάζεις 20 σελίδες, ακόμα και ο πιο αποφασισμένος θα χαθεί με αυτά που διαβάζει). Άρα οι σκέψεις μου θα είναι ατάκτως εριμμένες, και πιθανότατα οφφ-τόπικ, αλλά πρέπει να υπάρχει μια περίοδος εισαγωγής στο κλίμα του φόρουμ (και να δείξω πώς μπορώ να χωρέσω 125 καρπούζια σε μια μασχάλη).

Το πλέον επίμαχο ζήτημα (που από όσο κατάλαβα είχε ως έμμεσο επακόλουθο τη δημιουργία ενός μικρού πανικού) είναι αυτό της ευτελούς ηδονής...Καταρχάς οι περισσότερες οργανωμένες θρησκείες απορρίπτουν τη διαδικασία του σεξ, που παραμένει κυρίως στις πρωτόγονες θρησκείες με τη μορφή παγανιστικών τελετών. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι με τη σεξουαλική επαφή, έστω και προσωρινά και για ένα μικρό χρονικό διάστημα, υπάρχει υπέρβαση της μοναξιάς του ατόμου, μιας μοναξιάς που δεν αποτελεί χαρακτηριστικό μόνο της σύγχρονης κοινωνίας (αλλά φαίνεται εντονότερα σε αυτή). Εφόσον οι θρησκείες έχουν ως "στόχο" (αν μπορεί να ονομαστεί έτσι) την μόνιμη υπέρβαση της μοναξιάς με τη μορφή της αγάπης προς τον θεό και τον συνάνθρωπο (σε θεολογικό επίπεδο) και με τη μορφή του ανήκειν στο θρήσκευμα (σε κοινωνικό επίπεδο), παρατηρούν στο σεξ έναν εχθρό, που μπορεί να απειλήσει ένα εσωτερικό status quo, και για αυτό αποτρέπουν την απόλαυση αυτής της λειτουργίας. Δεν περνάω στο αντίθετο άκρο, του καταναγκαστικού σεξουαλισμού (άλλο μεγάλο ζήτημα και θα έβγαινα πολύ εκτός) - αλλά είναι μια από τις συνέπειες της θρησκείας, η απάρνηση των σωματικών απολαύσεων, με ακραία έκφραση τον ασκητισμό.

Παρατηρούμε λοιπόν μια ευνοϊκότερη μεταχείρηση της (άφθαρτης) ψυχής σε σχέση με το (φθαρτό) σώμα - μιας και είναι αυτό που θα παραμείνει μετά από το θάνατό μας, το κομμάτι μας που θα παραμείνει στη μεταθανάτια ζωή. Όμως η σύγχρονη έρευνα στις νευροεπιστήμες υποδεικνύει ότι αυτή η δυαλιστική θεώρηση του ανθρώπινου σώματος (ψυχή  - σώμα) είναι εσφαλμένη, και ότι η ορθότερη άποψη τείνει στη θέση του Σπινόζα, ότι δηλαδή η ψυχή είναι μέρος του σώματος, με όλες τις εκφράσεις της (π.χ. συναισθήματα, σκέψεις, καταστάσεις κλπ.). Άρα εφόσον δεν υπάρχει άφθαρτη ψυχή και αυτή η υπόσταση εξαφανίζεται με το θάνατό μας, καταργείται ένα μεγάλο μέρος της χριστιανικής θεολογίας...Φυσικά, τίποτα δεν είναι τελικό, μπορεί να βρεθεί κάτι που υπερβαίνει ΚΑΙ αυτό το συλλογισμό, κάτι αντίστοιχο με το  κωνάριο της υπόφυσης  που θεωρούσε ο Καρτέσιος ότι είναι ο σύνδεσμος μεταξύ ψυχής και σώματος.

Δεν είναι όμως ο κύριος λόγος που είμαι πολύ σκεπτικιστής απέναντι στη θρησκεία (δηλώνω άθεος, και θα το δήλωνα και στην ταυτότητά μου , αλλά φοβάμαι μην αρχίσουν οι 612 άθεοι της Ελλάδας συλλαλητήριο). Με ενοχλεί η ιεραρχία που υπάρχει στις οργανωμένες θρησκείες (γιατί ο επίσκοπος τάδε να είναι ανώτερος από τον κατά πολύ ενάρετό του διάκονο της τελευταίας ενορίας πριν από τα σύνορα; Ο καθένας ας αξιολογείται - εδώ ή μεταθανατίως - ανάλογα με τις πράξεις του και με τη προσφορά του), με ενοχλεί η πλύση εγκεφάλου στο ποίμνιο και η θρησκευτική προπαγάνδα (για όσους έχουν ζήσει στο εξωτερικό, θα έχουν ήδη παρατηρήσει την πολύ διαθλασμένη εικόνα που προσφέρεται στους δικούς μας 10χρονους σε σχέση με τους 10χρονους του εξωτερικού), αλλά αυτά σχετίζονται κυρίως με τη δομή του σώματος των πιστών, και είναι εσωτερική τους υπόθεση - άλλο ας μας επηρεάζει άμεσα.

Αυτό που συγκρούεται άμεσα με τη φύση μου σαν άνθρωπο είναι η απόρριψη της λογικής ως λογισμού και κακών σκέψεων. Θυμάμαι πάντοτε ότι οποιαδήποτε λογική σκέψη μου αντιμετωπιζόταν με αφορισμούς τύπου "αυτοί είναι λογισμοί, άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου", με αποτέλεσμα να μένει ένα τεράστιο κενό που η φιλομαθής φύση μου (και κάθε άνθρωπος είναι φιλομαθής, αφού τη φύση του ιδέναι ορέγεται) δεν μπορούσε να ανεχθεί. Καταργείται έτσι με αυτό τον τρόπο η λογική ως το μόνο εργαλείο που έχει προχωρήσει τον πολιτισμό μας, την σκέψη μας, τη γνώση μας για εμάς, και απλώς ψάχνουμε τις απαντήσεις είτε στο μεγάλο βιβλίο είτε σε αυτούς που το ερμήνευσαν. Έτσι βέβαια δεν μπορούν να απαντηθούν βασικά ερωτήματα, όπως το "γιατί υπάρχει το κακό στον κόσμο", το οποίο, δεν μπορεί να απαντηθεί με υπευθυνότητα από κανένα θεολόγο, και όπως δήλωσε και ο Αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας μετά από το πρόσφατο τσουνάμι, ότι αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο, μένοντας βουβοί στην καταστροφή αυτή καθ'αυτή.

Τέλος, όπως είπε και ο Ιερός Αυγουστίνος,"φοβάμαι τον άνθρωπο του ενός βιβλίου"...
Σε οποιοδήποτε λοιπόν από τα παραπάνω ζητήματα που έθιξα έχω μια μικρή βιβλιογραφία, αλλά υπάρχουν μερικές κατευθύνσεις για όποιον ενδιαφέρεται:
a) http://www.ndimou.gr/articles_gr.asp - και πηγαίνετε στο δοκίμια, υπάρχει εκεί ένα πολύ καλό για τη φύση του καλού και του κακού.
b) Ψάξτε στο wikipedia.org για τον Σπινόζα, τον Καρτέσιο, τον Μαξ Βέμπερ και τον Έριχ Φρομ
c) Πλύντε τα δόντια σας το βράδυ πριν προσευχηθείτε (ΑΥΤΟ είναι για να διαγραφεί το ποστ, μιας και πολύ πιθανόν να προσβάλλει τη δημόσια αιδώ και την κυρα Μήτραινα από τον 5ο όροφο της πολυκατοικίας μου).

Μην με ανακατεύετε με τα ηλεκτρολογικά σας, εγώ σας ενοχλώ για το στομάχι μου;
bouzias
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #262 on: June 01, 2005, 00:33:37 am »

Quote from: Nessa NetMonster on May 31, 2005, 17:09:05 pm
Αυτό το λες εσύ. Εγώ κατά την εγγραφή μου ποτέ δε συμφώνησα να λογοκρίνομαι όποτε ξυπνήσει στραβά ο κάθε moderator. Ο καθένας τότε μπορεί να σβήνει ό,τι θέλει και εκ των υστέρων να λέει "ήταν ενάντια στους κανόνες". Κι αφού αυτοί οι κανόνες δεν υπάρχουν πουθενά, άντε μετά βρες άκρη.

Κάτσε ρε Nessa πότε έγινε αδικία εναντίον κάποιου ατόμου; Οι κανόνες που υπάρχουν είναι κανόνες δημοκρατικοί. Η δημοκρατία, μεταξύ των άλλων, στηρίζεται στην αρχή ότι τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου σταματάνε εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα του άλλου. π.χ. Όπως είναι δικαίωμά μου να αναπνέω καθαρό αέρα όταν πηγαίνω στη σχολή και δε χρωστάω τίποτα να αναπνέω τον καπνό απ’το τσιγάρο του άλλου, έτσι και εδώ. Είναι δικαίωμά μου (και νομίζω δεν είναι παράλογο) όταν μπαίνω στο forum να μην αναγκάζομαι να διαβάζω κάθε είδους χυδαιολογία και βλασφημία (το πρώτο πρόσωπο δεν αναφέρεται σε μένα υποχρεωτικά-απλώς το παραθέτω σαν επιχείρημα). Ύστερα μην ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε σε δημόσιο χώρο (κυβερνοχώρο καλύτερα). Άσε που μπορεί να παρακολουθούν και ανήλικα...

Για να απαντήθει το ερώτημα του Counterspell πρέπει πρώτα να απαντηθεί το ερώτημα τι είναι αμαρτία.
Αυτά τα πράγματα όμως δεν είναι απλώς εγκυκλοπαιδικές γνώσεις. Άντε εξήγα μου εσύ τι είναι έρωτας. Δε λέω μπορείς να μου δώσεις έναν ορισμό αλλά ο έρωτας δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ολόκληρο βίωμα. Έτσι κι εδώ. Καταρχάς η ερώτηση "πιστεύετε στο χριστιανισμό;" δε στέκει και πολύ. Πιο πολύ στέκει η "πιστεύετε στο Χριστό;". Και όπως είπε και ο Flo στον ορθόδοξο χριστιανισμό μιλάμε για σχέση Θεού-ανθρώπου. Είναι δυνατόν να μιλήσουμε για τέτοια πράγματα χρησιμοποιώντας γραπτό λόγο και μάλιστα επιπέδου forum; Συμφωνώ ότι "είναι μέγα σφάλμα, το ότι συζητείται ένα τέτοιο θέμα κάτω από την ανωνυμία και την απροσωπία που δίνει ένα φόρουμ." Η πράξη έδειξε ότι μάλλον πιο πολλές παρεξηγήσεις δημιουργούνται παρά απορίες λύνονται.

«Αν οι ζητιάνοι σαν κι εμέ δεν έχυναν το αίμα,
Οι καπετάνιοι σαν και σε δε θα φορούσαν στέμμα!»

"Ματρόζος" του Γεωργίου Στρατήγη
CounterSpell
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

UU

View Profile
« Reply #263 on: June 01, 2005, 00:43:16 am »

Quote from: Dr. Black Adder on May 31, 2005, 23:29:38 pm
Εφόσον οι θρησκείες έχουν ως "στόχο" (αν μπορεί να ονομαστεί έτσι) την μόνιμη υπέρβαση της μοναξιάς με τη μορφή της αγάπης προς τον θεό και τον συνάνθρωπο (σε θεολογικό επίπεδο) και με τη μορφή του ανήκειν στο θρήσκευμα (σε κοινωνικό επίπεδο), παρατηρούν στο σεξ έναν εχθρό, που μπορεί να απειλήσει ένα εσωτερικό status quo, και για αυτό αποτρέπουν την απόλαυση αυτής της λειτουργίας.

Θα ήθελα να παρατηρήσω ότι αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που παρατηρείται αυτή η αντιμετώπιση από το χριστιανισμό, στο θέμα των σαρκικών απολαύσεων. Ένας από τους κύριους λόγους (αν όχι ο κυριότερος) ήταν η ανάγκη του διαχωρισμού του χριστιανισμού από τις παγανιστικές θρησκείες που άνθιζαν στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του. Έτσι, παρ'όλο που η χριστιανική θρησκεία δανείστηκε πολλά στοιχεία από τις παγανιστικές θρησκείες για να γίνει πιο εύκολα υιοθετήσιμη από το λαό, με κάποιο τρόπο έπρεπε να ξεχωρίσει από αυτές. Επιλέχθηκε λοιπόν η υποτίμιση του σεξ και του θηλυκού στοιχείου (που ήταν επίσης συστατικό των παγανιστικών θρησκειών) από τους χριστιανικούς ιεράρχες της εποχής, ούτως ώστε να αρχίσει ο κόσμος να αισθάνεται άσχημα για τις τεχνικές λατρείας που είχε ως τότε, για τις συνήθειές του και να νιώθει "βρώμικος" και πως είχε ανάγκει σωτηρίας, κάθαρσης, από το καινούργιο "λευκαντικό" που ονομαζόταν χριστιανισμός. Άρα, ίσως τελικά όλο αυτό δεν ήταν συνέπεια (όπως αναφέρεις) αυτής της θρησκείας αλλά μέσο διάδοσης και άσκησης επιρροής. Και γι'αυτό δημιουργείται το εύλογο ερώτημα: θα έπρεπε κάποιος, στις μέρες μας και όχι μόνο, να νιώθει ενοχές για το σώμα του και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να το χρησιμοποιήσει, μόνο και μόνο επειδή έτσι αποφάσισαν κάποιοι, κάποτε για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους;

"I’d be happy to stop contradicting you, just as soon as you start being right."
Dr. Black Adder
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #264 on: June 01, 2005, 00:45:28 am »

Συγνώμη για την ειρωνεία που θα ακολουθήσει, αλλά δεν μπορώ όταν οι άνθρωποι κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους (ακόμα χειρότερα, όταν κρύβονται πίσω από το δάχτυλο κάποιου περαστικού βροντόσαυρου):

ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΑΝΗΛΙΚΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ. ΚΟΨΤΕ ΤΗΝ. ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟ Χ ΠΑΝΩ ΔΕΞΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ, ΚΑΙ ΜΠΕΙΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΣΑΪΤ ΜΕ ΤΣΟΝΤΕΣ, ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΕΤΑΓΟΝΤΑΙ ΒΩΜΟΛΟΧΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΑΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ. ΑΜΗΝ.

Όσο για την ανωνυμία και την απροσωπία του φόρουμ σε μια τέτοια συζήτηση, α) τα στοιχεία μου είναι προς διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου (αν είστε αστυνομικός, τα έχετε ήδη, μην μου ανησυχείτε) β) δεν θα γίνονταν ποτέ συζητήσεις διά αλληλογραφίας, μιας και δεν θα είχαν την ευκαιρία λαμπροί συνάνθρωποί μας να πλακώσουν ο ένας τον άλλο στις μπάτσες και γ) και σημαντικότερο: κάθε φορά που συζητάω με κάποιο πιστό τετ-α-τετ αυτά τα ζητήματα, η αντίδρασή του μετά από μερικά λεπτά είναι να γυρίσει τα μάτια του προς τον ουρανό και να με χτυπήσει στοργικά στον ώμο, αποδεικνύοντας την άγνοιά μου (και φυσικά την αδυναμία του να συνεχίσει τη συζήτηση σε λογικά πλαίσια).

Dr. Black Adder
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #265 on: June 01, 2005, 01:00:56 am »

Δε διαφωνώ CounterSpell στη παρατήρησή σου, απλά θεωρώ ότι η τακτική αυτή εφαρμόστηκε περισσότερο στους παγανιστικούς πληθυσμούς του Νέου Κόσμου κατά τον προσηλυτισμό τους, παρά στους μονοθεϊστικούς πληθυσμούς της Ευρώπης, που "υπενθυμίζονταν" περιοδικά - π.χ. κατά την Βικτωριανή εποχή, έσφιξαν τα ζωνάρια...όπως και να το κάνουμε, ο ερωτισμός είναι μια ένδειξη και της ελευθεριότητας που υπάρχει σε μια πολιτεία σε δεδομένη χρονική στιγμή.

Όσο για το ερώτημά σου, εδώ πληρώνουμε το προπατορικό αμάρτημα...(και δεν γίνεται και διακανονισμός πανάθεμά μας).

fugiFOX
Veteran
Καταστραμμένος

Fugi+Fox μια νέα μορφή ζωής...

View Profile
« Reply #266 on: June 01, 2005, 01:20:55 am »

Επανέρχομαι
λόγω της περιρέουσας παραπληροφόρησης
και σκεπτόμενος ότι από αυτά τα ποστ
ενδέχεται να επηρεαστούν κάποιοι αναγνώστες.
Πρώτα θα ζητούσα να μου λύσετε μια απορία.
Προς τι το όλο μένος προς κάθε τι χριστιανικό.

Στο θέμα μας τώρα.
Και ξεκινώ με μια δεύτερη απορία και απευθύνεται τόσο προς τους νέους συνομιλητές όσο και στους παλαιότερους.
Ενώ φαίνεστε να είστε τόσο διαβασμένοι σε θέματα κοινωνικοπολιτικοθρησκευτικά (φτου σκουληκομηρμυγκοτρυπα! )
αντιθέτως φανερώνετε μια ημιμάθεια σε θέματα που αφορούν στο χριστιανισμό προβάλλοντας όμως "χριστιανικές αλήθειες"
με μια μεγάλη ένδειξη σιγουριάς, ίσως και με την πεποίθηση ότι αυτή η "αλήθεια" ισχύει 100%.
Και για να προλάβω αντιδράσεις, όχι δε θεωρώ τον εαυτό μου ως αυθεντία, ούτε καν ως γνώστη,
για αυτό και σε όλα αυτά τα θέματα διατηρώ πάντα μια μικρή επιφύλαξη
πράγμα που (αν κάνω λα΄θος διορθώστε με) δεν διακρίνω σε αρκετούς συνομιλητές.
1)Το σεξ, ο έρωτας ή όπως θέλει να το αποκαλεί κανείς
ΔΕΝ ΔΕΝ θεωρείται εχθρός από την εκκλησία.
Εϊναι ευλογία.
Από αυτήν την πράξη θα προκύψει ένας άνθρωπος.
Προφανώς όμως αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το "πηδιέμαι με την/τον πρώτο/η τυχόντα στο μπαρ"

2)"Επιλέχθηκε λοιπόν η υποτίμιση του σεξ και του θηλυκού στοιχείου"
Υποτίμηση???
Αλήθεια που διαβάσατε ακούσατε κάτι τέτοιο;
Για την υποτίμηση του σεξ απάντησα προηγουμένως.
Η υποτίμηση του "θηλυκού στοιχείου" τώρα πηγάζει μόνο από κάποιους κύκλους
εχθρικούς πολλές φορές προς την εκκλησία.
Αναλύστε τη λέξη "ΣΥΖΥΓΟΙ"=> ΣΥΝ+ΖΥΓΟΣ
δηλαδή το ζευγάρι είναι σαν τη ζυγαριά που ισορροπεί.
Ο ζυγός δεν γέρνει ούτε πτος το αρσενικό ούτε προς το θηλυκό.

Αυτό που εύχομαι είναι η συζήτηση πλέον να κυλήσει ομαλά και περιοριζόμενη σε αυτό που υποδηλώνει και ο τίτλος του θέματος αφήνοντας επιτέλους στην άκρη προσωπικές διαφορές ή χαρακτηρισμούς σχετικά με ένα θέμα που θεωρείται λήξαν.

http://www.mozilla.org/en-US/firefox/new/
aliakmwn
Guest
« Reply #267 on: June 01, 2005, 02:02:38 am »

Αν και εχω αποχωρησει, μια προτροπη προς τους καινουργιους:

Συναδελφοι σας παρακαλω προτου ξαναπαντησετε, οσο κουραστικο κι αν ειναι, προσπαθηστε να διαβασετε ολα τα μηνυματα απο την αρχη... Αξιζει τον κοπο και θα δειτε οτι η κουβεντα πηρε κι αλλες διαστασεις στην πορεια της...

Οσο για το (1) του φιλου fugitive, φυσικα και οι παπαδες δεν πηδιουνται με τον/την πρωτο/η τυχοντα/ουσα σε ενα μπαρ... Προτιμουν μονο τον πρωτο τυχοντα σε μια εκκλησια ή ενα μοναστηρι... Και η πλακα ειναι πως το καταδικαζουν κιολας  Grin
Netgull
Veteran
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #268 on: June 01, 2005, 02:15:02 am »

Προς τι το όλο μένος προς κάθε τι χριστιανικό.
Fugitive προσωπικά δεν έχω κανένα μένος προς κάθε τι χριστιανικό. Ίσα ίσα το αγαπάτε αλλήλους είναι μία από τις πιο αγαπητές μου αρχές! Η αντίθεσή μου (και κανα δυο άλλων εδώ μέσα πιστεύω) βρίσκεται σε πολλά ζητήματα που αφορούν στο ρόλο τόσο του χριστιανισμού συγκεκριμένα αλλά και κάθε θρησκείας. Στην προκειμένη περίπτωση όμως το θέμα του τόπικ ήταν ο χριστιανισμός. Επίσης είναι η θρησκεία από την οποία όλοι σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό έχουμε την μεγαλύτερη εμπειρία και η θρησκεία που αντιμετωπίζω στην συναναστροφή μου με τους άλλους ανθρώπους στην καθημερινότητά μου. Τέλος πάνω σε αυτή τη συγκεκριμένη θρησκεία υπήρξε (ο πάντα επιθυμητός βέβαια) αντίλογος. Οπότε δεν καταλαβαίνω πραγματικά γιατί εσύ και κανα δυο άλλοι αισθάνεστε ότι σας κάνουμε επίθεση.

Τώρα όσον αφορά στην αντιμετώπιση του σεξ από την εκκλησία το πιο πρόχειρο παράδειγμα που έχω να σου δώσω πριν αρχίσω να ψάχνω Απόστολους Παύλους κλπ είναι η συνέντευξη του Χριστόδουλου στους Schooligans που έχει ανεβεί σε αυτό εδώ το φόρουμ από τον aliakmwn. Σου παραθέτω και το  link για να φρεσκάρω τη μνήμη των παλιών και να το διαβάσουν και οι καινούριοι:

http://www.thmmy.gr/index.php?option=com_smf&Itemid=41&?topic=757.15

Εάν σε αυτή την συνέντευξη η "κεφαλή" (γιατί κατά τα σχολικά θρησκευτικά ο Χριστόδουλος είναι ένας μητροπολίτης όπως και όλοι οι άλλοι) της ορθόδοξης ελληνικής εκκλησίας ευλογεί το σεξ, τότε μάλλον έχω λάθος αντίληψη της έννοιας "ευλογία"... Η επίσημη εκκλησία αντιμετωπίζει ως άγιο μόνο το σκοπό του σεξ. Αυτή καθεαυτή η πράξη είναι καταδικαστέα. Και πραγματικά θα ήθελα μια "χριστιανική" εξήγηση του γιατί η σεξουαλική απόλαυση χωρίς αναπαραγωγικό στόχο είναι αμαρτία. Πρόσεξε το "αποδέχομαι ότι το σεξ δεν είναι αμαρτία" δεν είναι ισοδύναμο με το ""πηδιέμαι με την/τον πρώτο/η τυχόντα στο μπαρ" ε;

2)"Επιλέχθηκε λοιπόν η υποτίμιση του σεξ και του θηλυκού στοιχείου"
Υποτίμηση???
Αλήθεια που διαβάσατε ακούσατε κάτι τέτοιο;
Για την υποτίμηση του σεξ απάντησα προηγουμένως.
Η υποτίμηση του "θηλυκού στοιχείου" τώρα πηγάζει μόνο από κάποιους κύκλους
εχθρικούς πολλές φορές προς την εκκλησία.
Αναλύστε τη λέξη "ΣΥΖΥΓΟΙ"=> ΣΥΝ+ΖΥΓΟΣ
δηλαδή το ζευγάρι είναι σαν τη ζυγαριά που ισορροπεί.
Ο ζυγός δεν γέρνει ούτε πτος το αρσενικό ούτε προς το θηλυκό.
Ακόμα και αν δεχτούμε ότι η εκκλησία δημιουργήθηκε σε μια εποχή που η γενικότερη κοινωνική θέση της γυναίκας ήταν κατώτερη από αυτή του άντρα,οπότε είναι λογικό να υπήρχαν επιρροές, μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί σήμερα εξακολουθεί να είναι η γυναίκα αποκλεισμένη από την εκκλησιαστική ιεραρχία; Γιατί οι γυναίκες (με εξαίρεση την αγγλικανική εκκλησία νομίζω πλέον) δεν έχουν το δικαίωμα να είναι ιερείς (δηλαδή κάτι σαν μεσολαβητές ανάμεσα στον "κοινό" θνητό και τον θεό); Και γιατί αποκλείονται από το Άγιο Όρος; Εάν αυτά δεν εκφράζουν την γυναικεία κατωτερότητα στην πράξη τότε εγώ παώ πάσο...
Και όσον αφορά στη λέξη "σύζυγοι" έχω την εντύπωση ότι μια ορθότερη ετυμολογική ερμηνεία θα ήταν "αυτοί που υπομένουν μαζί τον ζυγό" δηλαδή τα βάσανα της ζωής.

Πάντως να πω για μία ακόμα φορά ότι χαίρομαι που μπαίνουν νέα μέλη στην κουβέντα! Κάποιοι έχουν απ ότι φαίνεται αρκετά πράγματα να πουν (και μπορούν να το κάνουν και διαδικτυακά  Wink )

Μου λες να βάλω τη ζωή μου σε μια τάξη, μα ποιος στ' αλήθεια ορίζει την τροχιά του; Η αταξία είναι τ' ουρανού η τάξη, και γω ανασταίνομαι στο γύρο του θανάτου...

Μην αμφιβάλλεις
γι αυτόν
που σου λέει
πως φοβάται

να φοβάσαι όμως
αυτόν
που σου λέει
πως δεν αμφιβάλλει.

Aime moi moins, mais aime moi longtemps
CounterSpell
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

UU

View Profile
« Reply #269 on: June 01, 2005, 03:53:23 am »

Εγώ, πάλι, έχω μένος προς πολλά χριστιανικά πράγματα. Σίγουρα συμφωνώ με τις ιδέες που διδάσκει ο χριστιανισμός και πιστεύω πως αν τις ακολουθούσαμε όλοι ο κόσμος αυτός θα ήταν πολύ καλύτερος, παρ'όλο που, πλην μερικών εξαιρέσεων, από τέτοιες ιδέες διακατέχονται οι περισσότερες ευρέως διαδεδομένες θρησκείες. Όμως, ο λόγος που έχω μένος προς το χριστιανισμό είναι η εξουσία (κοινωνικο-οικονομικο-πολιτική) που είναι συγκεντρωμένη στα χέρια του κλήρου. Η εξουσία διαφθείρει και νομίζω πως μόνο η διαφθορά έχει μείνει στους ανώτερους κύκλους της εκκλησίας. Η κατοχή τέτοιας "ποσότητας" εξουσίας και η χρησιμοποίησή της για σκοπούς που δε συμβαδίζουν καθόλου με τις διδαχές του χριστιανισμού καθώς και ο τρόπος απόκτησης αυτής (πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία της εκκλησίας έχουν αναμφίβολα προέλθει από δωρεές πιστών, οι οποίοι πίστεψαν "τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα") δεν μπορούν παρά να με κάνουν να νιώθω αποστροφή για το χριστιανισμό (ο οποίος, σαν έννοια, περιλαμβάνει και τους εκπροσώπους του και τα ήθη και έθιμα των πιστών εκτός από τις διδαχές).
Αυτός ο αντίλογος, λοιπόν, δεν αποτελεί επίθεση της μιας πλευράς προς την άλλη, παρά απόπειρα αφύπνισης (της μιας πλευράς προς την άλλη).
Fugitive, όταν μία μορφή σεξ (το ευτελές, όπως το λες) αποτελεί αμαρτία, τότε έχουμε υποτίμισή του. Με δεδομένο αυτό, προσπάθησε να μας εξηγήσεις τη γνώμη σου πάνω στο γιατί να συμβαίνει αυτό.
Υποτίμηση της γυναίκας υπάρχει από τη στιγμή που δεν έχει κανέναν ιερατικό ρόλο στη χριστιανική εκκλησία και από τη στιγμή που κανένα από τα πρόσωπα του τριαδικού Θεού δεν είναι θηλυκό ενώ ΔΥΟ είναι αρσενικά. Η Μαρία σίγουρα έχει σπουδαίο ρόλο αλλά όχι αρκετά. Επίσης, σύμφωνα με το ευαγγέλιο του Φιλίππου και άλλων κειμένων, ο Ιησούς είχε σύζυγο (Μαρία Μαγδαληνή) και απογόνους, κάτι που (αν ισχύει) η εκκλησία φρόντισε να συγκαλλύψει. Όλα αυτά αποτελούν ξεκάθαρες ενδείξεις για τις εν λόγω υποτιμήσεις. Φυσικά, δεν είναι υπαίτιος ο χριστιανικός Θεός γι'αυτά αλλά οι εκάστοτε άρχοντες της εκκλησίας. Όμως, αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία της χριστιανικής πίστης, γι'αυτό και εξετάζω με καχυποψία οτιδήποτε χριστιανικό. Σκέψου (ακραίο παράδειγμα αλλά ταιριάζει), αν ήσουν παγιδευμένος μέσα στο "ΜΑΤΡΙΧ", θα θεωρούσες παραπληροφόρηση την καθημερινότητα ή αυτά που έλεγε ο Μορφέας, η Τρίνιτυ κτλ;
Τέλος, είσαι σίγουρος πως ο "σύζυγος" έχει χριστιανική κι όχι αρχαιοελληνική προέλευση;

Pages: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 127 Go Up Print
Jump to: