ΗΠΑ: Δάνεια από... καθηγητές

(1/1)

takis:

ΗΠΑ: Δάνεια από... καθηγητές

Οι διασυνδέσεις καθηγητών ιδιωτικών πανεπιστημίων με τράπεζες και εταιρείες χορήγησης φοιτητικών δανείων έχουν έρθει στο φως.

Ηδη οι εισαγγελικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνες για το «ανήθικο» του θέματος. Αφορμή, η διαπίστωση ότι ορισμένα πανεπιστήμια μέσω των ιστοσελίδων τους προωθούν φοιτητικά δάνεια εταιρειών με τις οποίες συνεργάζονται καθηγητές τους. Οι αρχές ερευνούν την πιθανή «σύγκρουση συμφερόντων» σε πάνω από 400 πανεπιστήμια και κολέγια.

Ενώ το θέμα αφορά σειρά κορυφαίων διευθυντικών στελεχών, πρυτάνεων και μεγαλοκαθηγητών κολεγίων και πανεπιστημίων, οι οποίοι παράλληλα κατέχουν θέσεις σε διοικητικά συμβούλια τραπεζών κι άλλων εταιρειών που παρέχουν σπουδαστικά δάνεια και λαμβάνουν απ' αυτές παχυλούς μισθούς και stock options (πακέτα μετοχών σε τιμές ευκαιρίας).

85 δισ. δολ. κάθε χρόνο

Η βιομηχανία χορήγησης φοιτητικών δανείων στις ΗΠΑ υπολογίζεται σε 85 δισ. δολ. ετησίως. Το θέμα πήρε μεγαλύτερη διάσταση, καθώς ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς σπουδαστικών δανείων, το Sallie Mae, βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς από το ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο Blackstone Group έναντι 20 δισ. δολαρίων. Από το 1994, στο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχει η 60χρονη Νταϊάν Σουάιτ Γκίλιλαντ, η οποία είναι καθηγήτρια στο University of Arkansas στο Little Rock.

Στη λίστα των υπό εξέταση πανεπιστημίων συμμετέχουν το University of Virginia (με τη Wachovia), το University of Alabama (με τη Region Financial), το ΜΙΤ (με τη Citigroup), το Durham Technical Community College (με τη Sun Trust Bank). Ο κατάλογος δείχνει να μην έχει τελειωμό.

* Ο 56χρονος Τζον Αφλερκ-Γκρέιβς, αντιπρόεδρος του Univercity of Notre Dame, πήρε αμοιβή 59.000 δολάρια μέσα σε 8 μήνες που είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Students Loan, μιας θυγατρικής εταιρείας παροχής σπουδαστικών δανείων της Citigroup (του μεγαλύτερου τραπεζικού ιδρύματος στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού).

* Η 54χρονη Γκλέντα Ρόβερς, πρόεδρος του Jackson State University (business school) στο Μισισίπι έχει ετήσιες απολαβές 118.000 δολαρίων ως μέλος του Students Loans. Τα προγράμματα δανεισμού του Students Loans προβάλλονται στο site του πανεπιστημίου ως «πιο ανταγωνιστικά», ενώ για τη χρονιά 2005-2006 έφτασαν τα 18,7 εκατ. δολάρια!


Κ. Σ.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 22/04/2007

Navigation

[0] Message Index