Το σύστημα για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο

(1/5) > >>

corina:
Αντιγράφω από in.gr

Το εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα αλλάξει μετά τις εκλογές, επανέλαβε την Πέμπτη η υπουργός Παιδείας, μιλώντας σε εκπομπή της ΝΕΤ.

Η υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί η βάση για την εισαγωγή σε ορισμένες σχολές υψηλής ζήτησης, λέγοντας ότι «αυτό το κάνουν ορισμένα πανεπιστήμια στο εξωτερικό και βάζουν ένα πλαφόν».

Η κα Γιαννάκου διευκρίνισε ότι η αλλαγή της βάσης δεν περιλαμβάνεται στα ζητήματα που έχει η κυβέρνηση στον τετραετή προγραμματισμό της.

«Η αξιολόγηση όμως», είπε, «πρέπει να λαμβάνει υπόψη το μέλλον και δεν αποκλείεται στο μέλλον τα πανεπιστήμια να καταφέρουν να είναι τόσο άριστα ώστε και ο τελευταίος που θα μπαίνει να είναι με πολύ υψηλή βαθμολογία».

Επίσης, υποστήριξε ότι με το νέο σύστημα το Λύκειο θα αυτονομηθεί και τα πανεπιστήμια θα έχουν λόγο στους εισακτέους και στη θεματολογία των εξετάσεων, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να διενεργούν τις εξετάσεις τα ίδια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Μ.Γιαννάκου, ο υπεύθυνος Παιδείας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κατηγόρησε την υπουργό Παιδείας ότι «συνεχίζει την πολιτική τής ανευθυνότητας, της προχειρότητας και του αυτοσχεδιασμού».

«Η κυβέρνηση αποδεικνύεται, για άλλη μία φορά, κατώτερη των περιστάσεων. Τη στιγμή που η τριτοβάθμια εκπαίδευση παλεύει για να βγει από την κρίση, στην οποία τη βύθισαν οι επιπόλαιοι κυβερνητικοί χειρισμοί, η κ. Γιαννάκου συνεχίζει την πολιτική τής ανευθυνότητας, της προχειρότητας και του αυτοσχεδιασμού. Αναγγέλλει, χωρίς καμία μελέτη, αλλαγές που, είναι βέβαιο πως, θα ανοίξουν ένα νέο κύκλο αναστάτωσης και αντιδράσεων. Δεν διστάζει, μάλιστα, να αναφερθεί σε νέες -υψηλότερες του 10- βάσεις, που θα μπορούσαν να θεσπιστούν για κάποια πανεπιστήμια.

»Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε εξαρχής αντίθετο στη λογική των αποκλεισμών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η θέσπιση βάσεων εισαγωγής, ιδιαίτερα όταν γίνεται χωρίς κανένα απολύτως σχεδιασμό, συντελεί όχι στη βελτίωση του επιπέδου σπουδών, αλλά στον κοινωνικό αποκλεισμό» επισήμανε.

Το βιβλίο Ιστορίας

Στη συνέντευξή της η υπουργός αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα όπως το βιβλίο Ιστορίας της Στ΄Δημοτικού και για τον νόμο-πλαίσιο.

Για τις αντιδράσεις σχετικά με το βιβλίο, διέκρινε προσωπικές και πολιτικές επιδιώξεις και τόνισε ότι ως λαός «δεν ανήκουμε στους χαμένους της Ιστορίας αλλά στους κερδισμένους».

Κατηγορηματική εμφανίστηκε στο θέμα του νόμου-πλαισίου επαναλαμβάνοντας ότι θα εφαρμοσθεί «μέχρι κεραίας» και εκτίμησε ότι ο νόμος δεν θα κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τέλος, ερωτήθηκε για τη δήλωση του Oικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου ότι δεν θα εφαρμόσει το νομοσχέδιο για την εκκλησιαστική Δικαιοσύνη αν ψηφισθεί ως έχει και είπε ότι «το κράτος λειτουργεί με βάση τους νόμους και το Σύνταγμά του», καθώς η εκκλησιαστική Δικαιοσύνη είναι νόμος του κράτους.

news.in.gr

Καμένος:
Quote from: corina on April 13, 2007, 20:03:19 pm

Δεν διστάζει, μάλιστα, να αναφερθεί σε νέες -υψηλότερες του 10- βάσεις, που θα μπορούσαν να θεσπιστούν για κάποια πανεπιστήμια.


Γιατί όχι?? Τώρα έχουμε και τα ιδιωτικά μη κρατικά μη κερδοσκοπικά μη πανεπιστήμια.. Άδεια να μείνουν ? Κρίμα είναι...

Alexkasgr:
Quote from: Καμένος on April 13, 2007, 23:57:32 pm

Quote from: corina on April 13, 2007, 20:03:19 pm

Δεν διστάζει, μάλιστα, να αναφερθεί σε νέες -υψηλότερες του 10- βάσεις, που θα μπορούσαν να θεσπιστούν για κάποια πανεπιστήμια.


Γιατί όχι?? Τώρα έχουμε και τα ιδιωτικά μη κρατικά μη κερδοσκοπικά μη πανεπιστήμια.. Άδεια να μείνουν ? Κρίμα είναι...


Βασικά επειδή διάβασα το πρωί στην Καθημερινή το άρθρο πριν το δω εδώ και στη λίστα από το www.in.gr, το έλεγε κάπως αλλιώς:


Γιαννάκου: «Είχαμε πιάσει πάτο»...
Ο νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ θα εφαρμοστεί, έπεται συζήτηση για το σύστημα εισαγωγής

Αποστολος Λακασας

Ο νόμος-πλαίσιο θα εφαρμοσθεί στα πανεπιστήμια «μέχρι κεραίας», ενώ οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια θα αποφασισθούν την επόμενη τετραετία. Αυτά ξεκαθάρισε χθες η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή της στη ΝΕΤ, όπου τόνισε ότι «ο κόσμος θέλει αλλαγές για πράγματα που έχει συνειδητοποιήσει ότι είναι λάθος, ότι έχουμε μείνει πίσω ενώ έχουμε όλες τις δυνατότητες να είμαστε καλύτεροι».

Μάλιστα, παραδέχθηκε ευθέως ότι «είχαμε πιάσει πάτο από πλευράς προφίλ των πανεπιστημίων». Η υπουργός εστίασε στον διάλογο για τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, ο οποίος «θα γίνει μετά τις εκλογές», όπως είπε. Δέχθηκε ότι τα πανεπιστήμια θα έχουν λόγο στον αριθμό των εισακτέων και στα θέματα των εξετάσεων, όμως η διενέργεια και η ευθύνη των εξετάσεων θα παραμείνει στο υπουργείο Παιδείας, ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Σε ερώτηση για το πλαφόν, που ίσως θα διεκδικήσουν να θέσουν τα ΑΕΙ για τους εισακτέους και πιθανότατα να είναι υψηλότερο του σημερινού «10», η κ. Γιαννάκου είπε: «Αυτό το κάνουν ορισμένα πανεπιστήμια στο εξωτερικό και βάζουν ένα πλαφόν. Εμείς βάλαμε το πλαφόν του «10». Δεν είναι από τα ζητήματα όμως που έχουμε στον τετραετή προγραμματισμό με τα ιδρύματα. Όμως η αξιολόγηση πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν το μέλλον και δεν αποκλείεται λοιπόν στο μέλλον τα πανεπιστήμια να καταφέρουν να είναι τόσο άριστα, ώστε και ο τελευταίος που θα μπαίνει να είναι με πολύ υψηλή βαθμολογία.

Η κ. Γιαννάκου εστίασε και στο νέο νόμο-πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ, για τον οποίο μερίδα πανεπιστημιακών και φοιτητών δηλώνουν ότι δεν θα εφαρμοσθεί στην πράξη προγραμματίζοντας νέες κινητοποιήσεις στα ιδρύματα από τη Δευτέρα. Η υπουργός είπε ότι ήδη εκδίδονται οι πρώτες υπουργικές αποφάσεις για τον τρόπο εκλογής των μελών ΔΕΠ, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή. «Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να κάνουν αντάρτικο εναντίον της Δημοκρατίας», αναρωτήθηκε και μίλησε για συμφέροντα που δεν θέλουν τις μεταρρυθμίσεις. «Είχαμε να κάνουμε και με ψεύτες», επισήμανε και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω πόσο επαναστάτη θεωρούν τον εαυτό τους, όχι τα παιδιά, αυτοί που κατά τρόπο ύπουλο έπαιξαν και έκαναν σπέκουλα πάνω στις καταλήψεις για να μην αλλάξει τίποτα». Και σε άλλο σημείο συμπλήρωσε: «Υπάρχουν άνθρωποι χαλαροί που λένε μη μου τους κύκλους τάραττε, αλλά υπάρχουν και συμφέροντα. Οι χαλαροί είναι αυτοί που λένε ότι έχω μάθει τόσα χρόνια έτσι, π.χ. έχω μάθει να κάνω έξι ώρες μάθημα όταν ο νόμος λέει τουλάχιστον έξι ώρες και ούτε μία ώρα παραπάνω. Εχω μάθει να μην είμαι στη διάθεση των φοιτητών όταν με χρειάζονται, να μην έχω τα πάντα για τη διαφάνεια κ.λπ. Εάν ο καθένας από εμάς κάνει ό,τι έχει μάθει πηγαίνοντας προς τον κατήφορο, στο τέλος όταν θα χτυπήσουμε στον πάτο, μάλλον θα μας τινάξει πάλι επάνω. Εδώ να το πω ωμά. Είχαμε πιάσει πάτο από πλευράς προφίλ των ιδρυμάτων.

Επιδιώξεις πολλών πίσω από το βιβλίο της Ιστορίας

Υπάρχουν πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις πίσω από τις αντιδράσεις για το βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού, ανέφερε η κ. Γιαννάκου. «Στην ευνομούμενη πολιτεία πρέπει να είμαστε σοβαροί», είπε και ανέφερε ότι ούτε η Ακαδημία Αθηνών ούτε η Εκκλησία ζητούν την απόσυρση του βιβλίου, ενώ τόνισε ότι η συγγραφική ομάδα θα λάβει υπ’ όψιν όλες τις παρατηρήσεις για τις αλλαγές και κατόπιν το βιβλίο θα αξιολογηθεί από τους εκπαιδευτικούς. «Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αυτή η μανία να αποσυρθεί το βιβλίο. Το προηγούμενο είχε δεχθεί και αυτό ένα σωρό κριτικές. Εάν αρχίσουμε και παρεμβαίνουμε με αυτό τον τρόπο σε όλα τα βιβλία δεν είμαστε σωστοί. Μπαίνουν πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις», είπε. Και συμπλήρωσε: «Οι Έλληνες δεν ανήκουν σε αυτό που λένε οι Αμερικανοί “λούζερς”. Όλοι οι λαοί υπήρξαν θύτες και θύματα. Αλλά ο Ελληνισμός στη διαχρονικότητά του δεν είναι θύμα. Ανήκει στους κερδισμένους».


Καλά, αυτό το τελευταίο με τους Έλληνες είναι για γέλια (ή για κλάματα??).

mechanical_wind:
Quote from: Καμένος on April 13, 2007, 23:57:32 pm

Quote from: corina on April 13, 2007, 20:03:19 pm

Δεν διστάζει, μάλιστα, να αναφερθεί σε νέες -υψηλότερες του 10- βάσεις, που θα μπορούσαν να θεσπιστούν για κάποια πανεπιστήμια.


Γιατί όχι?? Τώρα έχουμε και τα ιδιωτικά μη κρατικά μη κερδοσκοπικά μη πανεπιστήμια.. Άδεια να μείνουν ? Κρίμα είναι...


Όχι, πρέπει να γεμίσουν και αυτά και η αύξηση της βάσης του 10 θα βοηθήσει πάρα πολύ.

Από την άλλη, είναι δυνατόν να φωνάζουμε όλοι ότι η παιδεία πάσχει και να δεχόμαστε να μπαίνουν σε ανώτατα ιδρύματα φελοί?

Άρα τί κάνουμε? Ή δεν κάνουμε ιδιωτικά ΑΕΙ, ή δεν αυξάνουμε τη βάση, ή δεν κάνουμε απολύτως τίποτα μια και η κατάσταση είναι τέλεια και δε χρειάζεται ουδεμια μεταρρύθμιση...

Εκτός... αν η βάση του 10 ή παραπάνω, κάνουμε σεισμό για να ισχύσει και για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Αυτό πρέπει να είναι το αίτημα του φοιτητικού κινήματος που θα κέρδιζε τις εντυπώσεις και θα έριχνε άμμο στα γρανάζια των συμφερόντων, όχι το στείρο ΟΧΙ ΡΕ που δεν πείθει κανέναν.

Είμαι πάλι φασίστας?

apostolos1986:
να τους κόψουμε τους φελούς ...γιατί όχι...να τους κόψουμε...το θέμα είναι πού θα τους στείλουμε;;;

γιατί δεν έχει γίνει στην Ελλάδα ποτέ σοβαρή επαγγελματική εκπαίδευση.,..και το μόνο που γίνεται είναι να μετονομάζουμε από ΤΕΛ σε ΤΕΕ και από ΤΕΕ σε ΕΠΑΛ....

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page