Ok, με επεισες. Θα παω για την D40 .... Αλλωστε, δεν νομιζω οτι θα βγαλω και ποστερ με την μηχανη μου
Η μονη βλακεια ειναι οτι εχει περιεργη μπαταρια.
Γενικα, στις μηχανες δινουν την μπαταρια by default ή πρεπει να την αγορασεις ξεχωριστα ? Γιατι, σε αρκετα site αναμεσα στα αξεσουαρ εχει και την μπαταρια
:p Με δεν προσπαθώ να σε πείσω :p
Απλά κι εγώ αυτή θα έπαιρνα τώρα αν την έβρισκα 250-300..(καλά τα πλεονεκτήματα της d60 αλλά value for money..)
Αλλά νομίζω τη βρίσκεις μόνο στα saturn στην Αθήνα..(δεν κάνουν αποστολή..κ απο εξωτερικό μάλλον δε λέει πολύ λόγω εγγύησης..οι ντόπιοι την έχουν δει κάπως κ δεν αναγνωρίζουν όλοι ευρωπαική εγγύηση, ιδίως οι της κάνον..)
Έτσι με βλέπω με d60 όταν γεμίσει λίγο η τζέπη..
Μπαταρία είναι included, στα custom πακετάκια τη βάζουν σαν 2η μπαταρία..
Με μία μπαταρία υποτίθεται βγάζεις ~500 φωτογραφίες..
Τη 2η την παίρνεις για σιγουριά, κυρίως για ταξίδια..(ίσως σε σχετικά σύντομο ταξίδι δε χρειάζεσαι καν φορτιστή)
Βάζουν τέτοια μπαταρία για λόγους κυρίως όγκου κ βάρους..
Το στοίχημα σε αυτή την κατηγορία είναι μία dslr για το λαό, ξες, καλή-απόδοση/μικρή/ελαφριά/καλο_ζύγισμα-κράτημα/και φυσικά φθηνή, ώστε ίσως να μην αξίζει να πάρεις πλέον compact_dslr-like..
Και να σου πω δε θυμάμαι να υπάρχει κάποια dslr με κλασσικές μπαταρίες, μπορεί να λέω κ βλακεία όμως..
Α και πριν αποφασίσεις οτιδήποτε όταν έχεις λίγο χρόνο να σκοτώσεις πήγαινε σε ένα μαγαζί να τις πιάσεις στα χέρια σου κ να παίξεις λίγο..
(υποσημείωση..οι d40/d60 δεν παίρνουν όλους τους φακούς..
για μείωση βάρους/όγκου στο σώμα έχουν βγάλει το μοτέρ για focus..
Πράγμα που σημαίνει ότι αν θες autofocus θα βάζεις μόνο AFS φακούς όταν/εάν πάρεις-αλλες φορές λίγο, άλλες φορές πολύ ακριβότερη σε σχέση με τους AF
Οι απλοί AF δουλεύουν, αλλά με manual focus - στην d60 έχεις ηλεκτρονική υποβοήθηση στο manual focus ***)
Αν θες όλους τους φακούς, πας πλέον στην d80 (σε ανάλογη φάση με την d40, έχει βγει καινούριο μοντέλο στην κατηγορία κ πέφτει η τιμή..), ή σε άλλες μάρκες :p
(νομίζω αυτή η ιδιαιτερότητα με το μοτέρ είναι μόνο στη Νίκον κ σε καμία άλλα εταιρεία..)
*** και στις 2 όταν έισαι οκ στο φόκους ανάβει σχετική ένδειξη..στην d60 έχει υποβοήθηση περίπου όπως όταν κουρδίζεις μία κιθάρα, ξες, να στρίψεις αριστερά η δεξιά, ίσως και για το πόσο περίπου..
Στην κάνον δε θα βρεις κάποιο μοντέλο πολύ αντίστοιχο, αποφεύγεται λίγο η απευθείας αντιπαράθεση..
θα βρεις είτε κάτι λίγο πιο φτωχό είτε κάτι λίγο πιο πλούσιο..
Πριν βγουν οι d50/d40 είχαν μάλιστα την απόλυτη κυριαρχία στην entry level κατηγορία (για άλλες ΔΓ/ΔΑ)..
Παλιότερα είχαν κ σαφές πλεονέκτημα στο θόρυβο λόγω κυρίως (?) του cmos αισθητήρα (τον υιοθέτησε η νίκον στο πολύ ακριβό μοντέλο της), αλλά πλέον η διαφορές είναι μάλλον στα σημεία..
Δεν ξέρω γιατί, αλλά έξω όλοι οι γιαπωνέζοι έχουν κάνον :p
Πάντως για είναι ιδανικότερες για λεπτό χέρι στο κράτημα..
Olympus έχουν σαφές συγκριτικό πρόβλημα με το θόρυβο, αλλά έχουν καλό value for money..
Κ σταθεροποίηση σε αισθητήρα (όπως και πένταξ)****
Η 510 πχ πρέπει να πούλησε πάρα πολύ κυρίως λόγω μιάς προσφοράς από multirama
Οι κιτ φακοί της όμως λέγεται ότι είναι σαφώς καλύτεροι από τους άλλους..
(όπως και ο κιτ φακός της νίκον είναι σαφώς καλύτερος από αυτόν της κάνον)
****Υποτίθεται ότι η σταθεροποίηση στο φακό έχει καλύτερα αποτελέσματα..κολοκύθια μάλλον..
Το σίγουρο είναι ότι αν την έχεις στο φακό έχεις σταθερή εικόνα στο viewfinder, αλλιώς έχεις σταθερή στο live view, που ΔΕΝ το έχουν όλες οι μηχανές..
στο youtube υπάρχουν σχετικά βιντεάκια..
Για Pentax δεν ξέρω αλλά είναι καλή περίπτωση value for money..μου φάνηκαν όμως αισθητά πιο βαριές..
Στα ταξίδια το μικρό βάρος παίζει ρόλο όπως κ να το κάνουμε..
Anyway, μην αρκείσαι μόνο σε συμβουλές, δες τες από κοντά και πιάσ' τες..
Επίσης Ελλάδα σε φωτογραφικά καταστήματα βρίσκεις καμιά φορά πολύ καλύτερες προσφορές σε σχέση με αλυσίδες..για έξω δεν ξέρω, give it a try..
Α, ίσως έξω δίνουν d40 με VR φακό? κάπου το είχα δει νομίζω..
Χωρίς VR μπορεί κάποια στιγμή να θελήσεις 3ποδο για όταν δεν υπάρχει αρκετός φωτισμός..
(και αυτό μόνο για κάτι που ΔΕΝ κινείται πχ κτήριο
για κάτι που κινείται θες γρήγορο φακό, δηλαδή φακό με μικρό f, που γενικά είναι ακριβοί)