Πάτι Χερστ: Από κληρονόμος των μίντια τρομοκράτης«Ήμουν στην κουζίνα και είδα ένα άτομο να στέκεται έξω από το σπίτι. Μου είπαν ότι είχαν τρακάρει και ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνο μου. Και έτσι οι άνθρωποι αυτοί εισέβαλλαν στο διαμέρισμα μου.»
Το σύθαμπο της 4ης Φεβρουαρίου του 1974 ήταν γεμάτο ηλεκτρισμό που παλλόταν, όπως η καρδιά της 19χρονης Πάτι Χιρστ όταν άνοιξε την πόρτα του σπιτιού της.
Της πήρε έναν δυσανάλογο χρόνο για να αντιληφθεί ότι μια ορδή οπλισμένων την έριξαν με δύναμη στο πάτωμα, την ίδια ώρα που ένα μπουκάλι κρασί προσγειωνόταν στο πρόσωπο του αρραβωνιαστικού της, Στίβεν Γουίντ.
«Άρχισαν να πυροβολούν. Μου είχαν δέσει τα μάτια και άκουγα τους γείτονες να ουρλιάζουν».
Η Χιρστ υπό την επήρεια ενός καρτερικού φόβου βρέθηκε σε ένα αμάξι που ανέπτυξε ιλιγγιώδη ταχύτητα.Τα μάτια ήταν δεμένα και ο φόβος είχε μολύνει μέχρι και το έσχατο κύτταρο της. Κάθε της σκέψη είχε καταλυθεί από τον τρόμο του άγνωστου.
Η ευτυχισμένη ζωή στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας με τον πρώην καθηγητή της και μελλοντικό σύζυγο της Γουίντ είχε γίνει σκόνη στον άνεμο της ερήμου που διέσχιζε τα μέλη του «Symbionese Liberation Army»(Συμβιωτικός Απελευθερωτικός Στρατός).
Η εγγονή του βαρόνου των media, Γουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ, του ισοδύναμου ενός Ρούπερτ Μέρντοκ των δεκαετιών ’30 και ’40, ο οποίος ενέπνευσε τον Όρσον Γουέλς να δημιουργήσει τον «Πολίτη Κέιν», πρωταγωνιστούσε αίφνης σε μια από τις ιστορίες που θα λάτρευε να δημοσιεύσει ο παππούς της.
Πλούσια κληρονόμος στα χέρια άγνωστης ως τότε οργάνωσης με έμβλημα μια επτακέφαλη κόμπρα.Ο πατέρας της Πάτι, ο Ράντολφ Χερστ ο νεότερος, εκδότης της εφημερίδας «San Francisco Examiner» επρόκειτο να μάθει μερικά λεπτά αργότερα ότι η κόρη του είχε απαχθεί.
Στο βλέμμα του φαινόταν για πρώτη φορά η κατανόηση της απόγνωσης των ανθρώπων, τις ανάλογες ιστορίες των οποίων φιλοξενούσε στις σελίδες της εφημερίδας του.
«Δεν ξέρουμε ποιοι είναι. Δεν ξέρω καν πότε θα ακούσουμε νέα από αυτούς»…
Τα επικοινωνιακά τρικ«Μαμά, μπαμπά είμαι καλά. Έχω μερικές γρατζουνιές αλλά μου έπλυναν τα τραύματα και οι πληγές βελτιώνονται. Μια οπλισμένη ομάδα με επιτηρεί και δεν υπάρχει περίπτωση να με αφήσουν ελεύθερη αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους».
Η τρεμάμενη φωνή της Χιρστ αντήχησε σε όλο τον κόσμο. Η υπόθεση απαγωγής της μετατράπηκε εν μια νυκτί στο κυρίαρχο θέμα κάθε συζήτησης.
Το όνομα, η περιουσία, η εμπλοκή μιας τρομοκρατικής οργάνωσης για πρώτη φορά σε απαγωγή διέγειραν την περιέργεια των ανθρώπων, που ανέμεναν κάθε πρωί μαζί με το γάλα στην γυάλινη φιάλη και τα νέα από την υπόθεση της Χιρστ.
«Ότι αν πάθει η κόρη σου από εδώ και πέρα θα οφείλεται αποκλειστικά σε εσένα και στις αρχές που υπηρετείς» ακούστηκε μια στιβαρή φωνή στην επόμενη κασέτα που δόθηκε στην δημοσιότητα.
Ήταν ο στρατηγός «Φιλντ Μάρσαλ Σινκ», όπως αποκαλείτο και έφερε προ των ευθυνών του τον Ράντολφ Χερστ.
Ο «Symbionese Liberation Army» (Συμβιωτικός Απελευθερωτικός Στρατός) εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο προσκήνιο στις 6 Νοεμβρίου του 1973, μερικούς μήνες πριν την απαγωγή της Χιρστ δηλαδή.
Η εκτέλεση του Μάρκους Φόστερ, ενός «εκπροσώπου της άρχουσας τάξης», ήταν το πρώτο τους τρομοκρατικό χτύπημα, ενδεικτικό των αριστερών πεποιθήσεων της οργάνωσης.
Τον Ιανουάριο του 1974 οι αρχές κατόρθωσαν να συλλάβουν δυο από τα μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού και τότε οι εγκέφαλοι της οργάνωσης αποφάσισαν να απαγάγουν την Πάτι Χιρστ.
Το ενδιαφέρον για την απαγωγή κλιμακώθηκε με την χρησιμοποίηση μιας σειράς επικοινωνιακών τρικ από την τρομοκρατική οργάνωση.
Η φωνή της Πάτι Χιρστ, που διδόταν ανά τακτά διαστήματα στην δημοσιότητα δεν αποτέλεσε μονάχα εχέγγυο για την καλή της υγεία αλλά μετέτρεπε την επτακέφαλη κόμπρα σε οικείο σύμβολο για τους πολίτες, οι οποίοι όπως και κάθε εποχή συναγωνίζονταν στην δημιουργία θεωριών για την τύχη της πολύφερνης κληρονόμου.
Εικοτολογίες που έφταναν στα ταλαιπωρημένα αυτιά της Χιρστ, η οποία δέκα ημέρες μετά την απαγωγή της έμοιαζε περισσότερο δυσαρεστημένη για αυτές παρά για την βίαιη κράτηση της.
«Είμαι ζωντανή και είναι πολύ καταθλιπτικό οι άνθρωποι να μιλούν για εμένα σαν να είμαι νεκρή».
Αυτή η αποστροφή της Χιρστ έμελε να αποτελέσει την απαρχή μιας αλληλουχίας απρόσμενων συμβάντων που έβγαλαν από την σκουριασμένη ρουτίνα τους Αμερικανούς πολίτες…
Τα τρόφιμα στους φτωχούς και η σεξουαλική κακοποίησηΜερικές ημέρες αργότερα ο Συμβιωτικός Απελευθερωτικός Στρατός προσπάθησε με μια επικοινωνιακή κίνηση να πάρει με το μέρος του την μεγαλύτερη μερίδα της κοινής γνώμης.
Το πρώτο αίτημα προς τον Ράντολφ Χιρστ ήταν να χορηγήσει τρόφιμα αξίας χιλιάδων δολαρίων στους φτωχούς του Σαν Φρανσίσκο.
Ο πατέρας της Πάτι ξόδεψε σχεδόν 2 εκατομμύρια δολάρια σε αυτό το πρόγραμμα αλλά οι απαγωγείς δεν εντυπωσιάστηκαν, όσο μέρος των πολιτών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής που έβλεπαν πλέον με καλό μάτι τον Συμβιωτικό Απελευθερωτικό Στρατό.
Την ίδια ώρα η Πάτι Χιρστ με δεμένα τα μάτια, φυλακισμένη σε μια ντουλάπα, μέτραγε τα κορμιά των τρομοκρατών που περνούσαν από πάνω της.
«Όταν κάποιος θέλει να σε ‘σπάσει’ χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει.
Η σεξουαλική κακοποίηση είναι ένα ισχυρό όπλο για να καταλύσεις κάθε αντίσταση μιας γυναίκας» έλεγε χρόνια μετά η 19χρονη τότε γυναίκα που συντάραξε συθέμελα με το επόμενο μήνυμα της…
«Μου δόθηκαν οι εξής επιλογές. Πρώτον να αφεθώ ελεύθερη σε μια ασφαλή περιοχή και δεύτερον να ενταχθώ στις δυνάμεις του «Symbionese Liberation Army» (Συμβιωτικός Απελευθερωτικός Στρατός) και να παλέψω για την ελευθερία μου και την ελευθερία των καταπιεσμένων ανθρώπων.
Επέλεξα να παραμείνω και να παλέψω». Ο Συμβιωτικός Απελευθερωτικός Στρατός ήταν ένα αντιπολεμικό κίνημα που προσπαθούσε να πετύχει τους στόχους του με τα… όπλα.
Δημιουργημένο στα αποκαΐδια της δεκαετίας της ελευθερίας, του 1960, απαρτιζόταν από φεμινίστριες αλλά την στρατηγική του απεργάζονταν άντρες.
Ήταν υπέρ της ισότητας λευκών και μαύρων αλλά είχε μονάχα ένα μέλος με σκούρο χρώμα. Τον «Στρατηγό Φιλντ Μάρσαλ Σινκ».
Σε αυτήν οργάνωση εντάχθηκε η Πάτι Χιρστ, που 70 ημέρες μετά την απαγωγή της έμελε να κάνει τους πολίτες που παρακολουθούσαν με περιέργεια την υπόθεση απαγωγή της να κοιτάζουν με αμφίθυμη έκπληξη τον δέκτη της τηλεόρασης τους.
Η ληστεία και η μεταμόρφωση της Πάτι σε «Τάνια»Ήταν 15 Απριλίου του 1974 όταν μια ορδή ενόπλων εισέβαλλε στο υποκατάστημα της τράπεζας Χιμπέρνια στο Σαν Φρανσίσκο.
Η αναίμακτη επιχείρηση κράτησε λίγα λεπτά, είχε λάφυρο μερικές χιλιάδες δολάρια και μια εικόνα που θα ταξίδευε σε όλον τον κόσμο σε λίγες ημέρες.
Η κληρονόμος της αυτοκρατορίας Χιρστ με ακάλυπτο πρόσωπο κράδαινε ένα όπλο προς τους πελάτες της τράπεζας και αποχωρούσε με τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης.
Το σοκ ήταν τρομακτικό και μεγάλωσε 9 ημέρες αργότερα. Μια νέα μαγνητοταινία ερχόταν στο φως της δημοσιότητας.
«Γεια σας. Είμαι η Τάνια» έλεγε η Πάτι Χιρστ ανακοινώνοντας το νέο της όνομα που έλαβε από μια αγωνίστρια, η οποία πολέμησε στην Βολιβία στο πλάι του Τσε Γκεβάρα.
«Το όπλο μου στην ληστεία ήταν γεμάτο και είναι γελοίος ο ισχυρισμός ότι έχω υποστεί πλύση εγκεφάλου για να μετάσχω σε αυτήν την ενέργεια» ενημέρωνε η τρομοκράτισσα… Τάνια.
Ενώ ο πατέρας της Ράντολφ Χιρστ είχε αναλάβει προσωπικά την διάσωση της ερχόμενος σε επαφή με περιθωριακούς κύκλους του Σαν Φρανσίκσο ελπίζοντας να βρει δίαυλο επικοινωνίας με τον SLA, η κόρη του έμοιαζε να είναι γοητευμένη από τον αγώνα της οργάνωσης και επιθυμούσε την παραμονή της, παρότι ο αστυνομικός κλοιός είχε σφίξει σαν κορσές γύρω τους…
Για αυτό και η φυγή από το Σαν Φρανσίσκο προς το Λος Άντζελες ήταν μονόδρομος, αν και τελικά αυτή η κίνηση έμοιαζε σαν αναποδογύρισμα της κλεψύδρας, με την άμμο να λιγοστεύει επικίνδυνα.
Οι 1000 σφαίρες και τα 6 πτώματαΜε την άφιξη του στην «Πόλη των Αγγέλων» ο Συμβιωτικός Απελευθερωτικός Στρατός εγκαταστάθηκε στο νέο του κρησφύγετο.
Η δεύτερη κίνηση αποδείχθηκε όμως και η λαιμητόμος της οργάνωσης. Η δήμευση ενός μικρού βαν και η εγκατάλειψη του μερικές ώρες αργότερα οδήγησε τις αρχές στην εύρεση στοιχείων που την έφερε μια ώρα αρχύτερα στην αποκάλυψη του καταφύγιου του SLA.
Περισσότερες από 1000 σφαίρες εκτοξεύθηκαν προς το κρησφύγετο της τρομοκρατικής οργάνωσης, το οποίο έπιασε φωτιά.
Έξι πτώματα ανακαλύφθηκαν την επόμενη ημέρα στα αποκαΐδια του σπιτιού και η περιέργεια της κοινής γνώμης για το αν η πλούσια κληρονόμος, Χιρστ βρισκόταν ανάμεσα τους είχε γιγαντωθεί.
«Οι πάντες πίστευαν ότι είχα καεί» έλεγε η Χιρστ, η οποία παρακολουθούσε, όπως και όλοι σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση το «κάψιμο» των συντρόφων της, μαζί με το ζεύγος των Χάρις.
Τα εναπομείναντα μέλη του SLA ήταν άφραγκα, εγκαταλελειμμένα στην αβεβαιότητα και αποφάσιζαν να φύγουν από το Λος Άντζελες και να επιστρέψουν στο Σαν Φρανσκίσκο.
Το καλοκαίρι του 1974, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, βρίσκονταν στη δίνη του πολιτικού δράματος της παραίτησης του Ρίτσαρντ Νίξον τα ίχνη του Συμβιωτικού Απελευθερωτικού Στρατού είχαν χαθεί και η «Τάνια» είχε ξεχαστεί.
Αυτή η λήθη της κοινής γνώμης ήταν η ο καλύτερος τρόπος για να «προσηλυτίσει» ο SLA νέα μέλη από το πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, στο οποίο είχε μεγάλο ρεύμα αποδοχής.
Χρειάστηκαν μερικούς μήνες για να εκπαιδευτούν τα νέα μέλη και τον Απρίλιο του 1975 έγινε η νέα επίθεση του Απελευθερωτικού Στρατού.
Με τα χρηματικά αποθέματα να λιγοστεύουν η λύση της ληστείας προκρίθηκε από τα ηγετικά μέλη της οργάνωσης
Μια ένοπλη επίθεση που έμελε να είναι η τελευταία. Η δολοφονία της 42χρονης μητέρας, Μίρνα Όπσαλ κατά τη διάρκεια της ληστείας επίσπευσε τη σύλληψη τους.
Η πλύση εγκεφάλου και η μεταμέλειαΉταν 17 Σεπτεμβρίου του 1975 και οι αρχές έφταναν στο σπίτι όπου διέμενε το ζεύγος Χάρις και η «Τάνια».
Ύστερα από αιματοκύλισμα, πτώματα αθώων και μελών του SLA, μηχανορραφίες, ίντριγκες και ανθρωποκυνηγητό από πράκτορες του FBI αλλά και επίδοξους καταδότες η «Τάνια» συνελήφθηκε.
Η μακρότατη ιστορία απαγωγής της είχε λάβει τέλος και η «Τάνια» γινόταν και πάλι Πάτι Χιρστ.
Στην δίκη της τον Μάρτιο του 1976 η όμορφη τρομοκράτισσα, κάτω από την αφίσα της οποίας είχε φωτογραφηθεί ο πατέρας της Ράντολφ για το περιοδικό «Rolling Stone», ήταν απόλυτα αποστασιοποιημένη από τον ρόλο που υπηρέτησε στην οργάνωση.
Ισχυρίστηκε ότι υπέστη πλύση εγκεφάλου από τα μέλη της οργάνωσης και έτσι συμμετείχε στις παράνομες δραστηριότητες της
«Δεν μπορούσα πλέον να έχω δικές μου σκέψεις. Με είχαν προγραμματίσει τόσο καλά»
Παρά ταύτα η «Τάνια» καταδικάστηκε σε φυλάκιση τόσων χρόνων, όσα ήταν και τα κεφάλια του εμβλήματος του SLA, της επτακέφαλης κόμπρας.
Έμεινε στην φυλακή εν τέλει 2,5 χρόνια και ο πρόεδρος Κάρτερ ανέστειλε την ποινή της το 1979 για να της δοθεί τελικά χάρη από τον Μπιλ Κλίντον το 2000.
Σήμερα η Χιρστ ζει στο Κονέκτικατ. Η πάλαι ποτέ «Τάνια», η οποία διανύει το 55ο έτος της ηλικίας της, παντρεύτηκε τον φρουρό της, Μπερνάρ Σο και απέκτησαν δυο κόρες.
Συνεχίζει να εισπράττει την περιέργεια του κόσμου όταν συστήνεται ως Πάτι Χιρστ.
«Είναι ένα μέρος της ζωής μου και θα υπάρχει πάντοτε περιέργεια από τον κόσμο για αυτό. Πάντοτε η προσφώνηση του ονόματος μου ακολουθείται από το «η απαχθείσα κληρονόμος Χιρστ».
Έχουν περάσει πλέον 26 χρόνια από εκείνο το πρωινό στο Μπέρκλεϊ όπου η ζωή της Πάτι Χιρστ άλλαξε ριζικά
Σε έναν μακρόκοσμο οργής, κακού και παθών που αποκαλύπτουν ωμότητα, βία, ενοχή μια ομάδα ένοπλων τρομοκρατών εισέβαλλε στο σπίτι της, θέλοντας να αποσπάσει την παγκόσμια προσοχή, για να ανακαλύψει ότι στην πραγματικότητα αυτά που ήθελαν να πουν δεν ήταν τίποτα από αυτά που ήθελε να ακούσει ο κόσμος, ο οποίος τους καταδίκασε μόλις κύλησαν οι πρώτες κηλίδες από το αίμα αθώων…
http://www.oneman.gr/keimena/diabasma/article1493565.ece