• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 16, 2025, 17:06:33 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 16, 2025, 17:06:33 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[Today at 16:56:56]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by nmpampal
[Today at 16:30:35]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by Λαμπτήρας
[Today at 15:55:08]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[Today at 13:28:21]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[Today at 12:13:45]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by Nikos_313
[Today at 12:01:53]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by George_RT
[Today at 10:22:18]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[Today at 01:56:37]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[June 15, 2025, 20:08:49 pm]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by nmpampal
[June 15, 2025, 16:25:56 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by el mariachi
[June 14, 2025, 11:56:45 am]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 10:00:55 am]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 09:58:14 am]

Αλέξης Τσίπρας, η επιστρο...
by Yamal
[June 14, 2025, 04:42:23 am]

Έναρξη Δηλώσεων Συμμετοχή...
by IEEE SB
[June 14, 2025, 00:10:19 am]

[Δυναμική Συμπεριφορά ΣΗΕ...
by soko_freta
[June 13, 2025, 01:05:36 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9959
Latest: valco08
Stats
Total Posts: 1426674
Total Topics: 31711
Online Today: 201
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 55
Guests: 112
Total: 167
tank
sofaki
witchingHour
Dimosthenis
Sotirisbikos
kstavroulis
noimaginationforthis
Petross
aalmpanb
Belafonte
freskoulhs
DJ Stefzia
jimalexoud
DespoinaKarategou
meni
Giopan
John120196
Farmakis Aggelos
malogeor
alice
papajohnn06
tasakis
xdallas
Nikos_313
George_RT
marf10
teeeoooo
mdimitrig
bit11
ArsenD
Ast
Apostolos adam
aurora
bilbo
valentini
elias_farhood
chriskazakos
mavrhs
athichatz
lelenia
dimitrisblioumis
Kv
tasos gourd
evitzv
Ioannakoliou
aachmet
babis.o.sougias
msandr
Ted Kaczynski
nikosmonov
Kwst@ss_
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Για αλλαγή του public name σας, επικοινωνήστε με έναν από τους Admins.
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot, MomostheGreen) > από το βιβλίο, "Η Μαύρη Βίβλος της Αντίστασης"
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: [1] Go Down Print
Author Topic: από το βιβλίο, "Η Μαύρη Βίβλος της Αντίστασης"  (Read 1387 times)
bouzias
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
από το βιβλίο, "Η Μαύρη Βίβλος της Αντίστασης"
« on: May 09, 2010, 22:16:03 pm »

Στέλνω κείμενο που μου έστειλαν και μου άρεσε. Δε θέλω να κάνω σχόλια γιατί νομίζω τα λέει όλα μόνο του...

Αλλά απλά, γιατί ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ποιοι είμαστε & πώς πρέπει να παραμείνουμε εμείς οι “απολίτιστοι” Έλληνες …
Ο Γερμανικός “πολιτισμός”

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα, Σουηδός Στούρε Λιννέρ, στο βιβλίο του «Η Οδύσσειά μου» γράφει για το Δίστομο:
Παντρευτήκαμε στις 14 Ιουνίου. Ο υπεύθυνος της ελληνικής επιτροπής, Έμιλ Σάντστρομ, παρέθεσε γαμήλιο γεύμα προς τιμήν μας. Αργά το βράδυ με πλησίασε και με απομάκρυνε από τα γέλια και τις φωνές, προς μια γωνιά όπου θα μπορούσαμε να μιλήσουμε οι δυο μας. Μου έδειξε ένα τηλεγράφημα που μόλις είχε λάβει: οι Γερμανοί έσφαζαν για τρεις ημέρες τον πληθυσμό του Διστόμου, στην περιοχή των Δελφών, και στη συνέχεια πυρπόλησαν το χωριό. Πιθανοί επιζώντες είχαν ανάγκη άμεσης βοήθειας. Το Δίστομο ήταν μέσα στα όρια της περιοχής την οποία, την εποχή εκείνη, ήμουν αρμόδιος να τροφοδοτώ με τρόφιμα και φάρμακα. Έδωσα με τη σειρά μου το τηλεγράφημα στην Κλειώ να το διαβάσει, εκείνη έγνεψε κι έτσι αποχωρήσαμε διακριτικά από τη χαρούμενη γιορτή.
Περίπου μα ώρα αργότερα ήμασταν καθ’ οδόν μέσα στη νύχτα. Απαιτήθηκε ανυπόφορα μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου διασχίσουμε τους χαλασμένους δρόμους και τα πολλά μπλόκα για να φτάσουμε, χαράματα πια, στον κεντρικό δρόμο που οδηγούσε στο Δίστομο. Από τις άκρες του δρόμου ανασηκώνονταν γύπες από χαμηλό ύψος, αργά και απρόθυμα, όταν μας άκουγαν που πλησιάζαμε. Σε κάθε δέντρο, κατά μήκος του δρόμου και για εκατοντάδες μέτρα, κρεμόντουσαν ανθρώπινα σώματα, σταθεροποιημένα με ξιφολόγχες, κάποια εκ των οποίων ήταν ακόμη ζωντανά. Ήταν οι κάτοικοι του χωριού που τιμωρήθηκαν με αυτό τον τρόπο: θεωρήθηκαν ύποπτοι για παροχή βοήθειας στους αντάρτες της περιοχής, οι οποίοι επιτέθηκαν σε δύναμη των Ες-Ες.
Η μυρωδιά ήταν ανυπόφορη. Μέσα στο χωριό σιγόκαιγε ακόμη φωτιά στα αποκαΐδια των σπιτιών. Στο χώμα κείτονταν διασκορπισμένοι εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, από υπερήλικες έως νεογέννητα. Σε πολλές γυναίκες είχαν σχίσει τη μήτρα με την ξιφολόγχη και αφαιρέσει τα στήθη, άλλες κείτονταν στραγγαλισμένες, με τα εντόσθια τυλιγμένα γύρω από το λαιμό. Φαινόταν σαν να μην είχε επιζήσει κανείς.
Μα να! Ένας παππούς στην άκρη του χωριού! Από θαύμα είχε καταφέρει να γλιτώσει τη σφαγή. Ήταν σ ο κ α ρ ι σ μ έ ν ο ς από τον τρόμο, με άδειο βλέμμα, τα λόγια του πλέον μη κατανοητά. Κατεβήκαμε στη μέση της συμφοράς και φωνάζαμε στα ελληνικά: «Ερυθρός Σταυρός! Ερυθρός Σταυρός! Ήρθαμε να βοηθήσουμε».
Από μακριά μας πλησίασε διστακτικά μια γυναίκα. Μας αφηγήθηκε ότι ένας μικρός αριθμός χωρικών πρόλαβε να διαφύγει προτού ξεκινήσει η επίθεση. Μαζί με εκείνη αρχίσαμε να τους ψάχνουμε. Αφού ξεκινήσαμε οι τρεις μας, διαπιστώσαμε ότι [η γυναίκα] είχε πυροβοληθεί στο χέρι. Τη χειρουργήσαμε αμέσως με χειρουργό την Κλειώ. Ήταν το ταξίδι του μέλιτός μας.
και ο Ελληνικός Πολιτισμός
Λίγο καιρό αργότερα η επαφή μας με το Δίστομο θ’ αποκτούσε και έναν αξιοσημείωτο επίλογο. Όταν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, δεν πήγαν και τόσο καλά τα πράγματα, αφού μια γερμανική μονάδα κατάφερε να περικυκλωθεί από αντάρτες ακριβώς στην περιοχή του Διστόμου. Σκέφτηκα ότι αυτό ίσως θεωρηθεί από τους Έλληνες ως ευκαιρία για αιματηρή εκδίκηση, πόσο μάλλον που η περιοχή εδώ και καιρό είχε αποκοπεί από κάθε παροχή βοήθειας σε τρόφιμα. Ετοίμασα λοιπόν φορτηγά με τα αναγκαία τρόφιμα, έστειλα μήνυμα στο Δίστομο για την άφιξή μας και έτσι βρεθήκαμε στο δρόμο για εκεί, για άλλη μια φορά, η Κλειώ και εγώ.
Όταν φτάσαμε στα όρια του χωριού, μας συνάντησε μια επιτροπή, με τον παπά στη μέση. Έναν παλαιών αρχών πατριάρχη, με μακριά, κυματιστή, λευκή γενειάδα. Δίπλα του στεκόταν ο αρχηγός των ανταρτών, με πλήρη εξάρτυση. Ο παπάς πήρε το λόγο και μας ευχαρίστησε εκ μέρους όλων που ήρθαμε με τρόφιμα. Μετά πρόσθεσε: «Εδώ είμαστε όλοι πεινασμένοι, τόσο εμείς οι ίδιοι, όσο και οι Γερμανοί αιχμάλωτοι. Τώρα, εάν εμείς λιμοκτονούμε, είμαστε τουλάχιστον στον τόπο μας. Οι Γερμανοί δεν έχουν χάσει μόνο τον πόλεμο, είναι επιπλέον και μακριά από την πατρίδα τους. Δώστε τους το φαγητό που έχετε μαζί σας, έχουν μακρύ δρόμο μπροστά τους». Σ’ αυτή του τη φράση γύρισε η Κλειώ το βλέμμα της και με κοίταξε. Yποψιαζόμουν τι ήθελε να μου πει με αυτό το βλέμμα, αλλά δεν έβλεπα πλέον καθαρά. Απλά στεκόμουν κι έκλαιγα.

από http://el.wordpress.com/tag/%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1/

«Αν οι ζητιάνοι σαν κι εμέ δεν έχυναν το αίμα,
Οι καπετάνιοι σαν και σε δε θα φορούσαν στέμμα!»

"Ματρόζος" του Γεωργίου Στρατήγη
Nessa NetMonster
Καταστραμμένος

Ιούνιος 1999 - 19/7/2009

View Profile
Re: από το βιβλίο, "Η Μαύρη Βίβλος της Αντίστασης"
« Reply #1 on: May 09, 2010, 22:53:14 pm »

Το να χρησιμοποιείς τα εγκλήματα του ναζισμού για να χαρακτηρίσεις το γερμανικό λαό είναι καθαρός ρατσισμός.

Κάθε πόλεμος είναι βάρβαρος, και δυστυχώς κανένα έθνος δεν είναι υπεράνω του εθνικισμού και του επεκτατισμού. Μόλις δύο δεκαετίες νωρίτερα, οι Έλληνες είχαν διεξάγει τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Να αρχίσουμε να λέμε τι εγκλήματα διέπραξαν και οι "δικοί μας" τότε;

Διεθνιστική Εργατική Αριστερά
Διεθνιστική Αριστερά
Εργατική Αριστερά
RedNet Θεσσαλονίκης
provataki
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #2 on: May 09, 2010, 23:19:01 pm »

Quote from: bouzias on May 09, 2010, 22:16:03 pm
Από τις άκρες του δρόμου ανασηκώνονταν γύπες από χαμηλό ύψος, αργά και απρόθυμα, όταν μας άκουγαν που πλησιάζαμε. Σε κάθε δέντρο, κατά μήκος του δρόμου και για εκατοντάδες μέτρα, κρεμόντουσαν ανθρώπινα σώματα, σταθεροποιημένα με ξιφολόγχες, κάποια εκ των οποίων ήταν ακόμη ζωντανά. Ήταν οι κάτοικοι του χωριού που τιμωρήθηκαν με αυτό τον τρόπο: θεωρήθηκαν ύποπτοι για παροχή βοήθειας στους αντάρτες της περιοχής, οι οποίοι επιτέθηκαν σε δύναμη των Ες-Ες.
Η μυρωδιά ήταν ανυπόφορη. Μέσα στο χωριό σιγόκαιγε ακόμη φωτιά στα αποκαΐδια των σπιτιών. Στο χώμα κείτονταν διασκορπισμένοι εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, από υπερήλικες έως νεογέννητα. Σε πολλές γυναίκες είχαν σχίσει τη μήτρα με την ξιφολόγχη και αφαιρέσει τα στήθη, άλλες κείτονταν στραγγαλισμένες, με τα εντόσθια τυλιγμένα γύρω από το λαιμό. Φαινόταν σαν να μην είχε επιζήσει κανείς.

κλασικες τακτικές: απο το Μαλακα Αλεξανδρο εως τους Ρωμαιους, απο τους Οθωμανους μεχρι τους Ελληνες στη Μ. Ασια, τους Αμερικανους στο Βιετναμ μεχρι τους πολεμους στην Αφρική, μεχρι τους προσφατους πολεμους στη Μ. Ανατολή.
Δεν ειναι πρωτοτυπια των Ες Ες

Quote from: Nessa NetMonster on May 09, 2010, 22:53:14 pm
Το να χρησιμοποιείς τα εγκλήματα του ναζισμού για να χαρακτηρίσεις το γερμανικό λαό είναι καθαρός ρατσισμός.

Κάθε πόλεμος είναι βάρβαρος, και δυστυχώς κανένα έθνος δεν είναι υπεράνω του εθνικισμού και του επεκτατισμού. Μόλις δύο δεκαετίες νωρίτερα, οι Έλληνες είχαν διεξάγει τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Να αρχίσουμε να λέμε τι εγκλήματα διέπραξαν και οι "δικοί μας" τότε;

και συμφωνω απολυτα με αυτο το ποστ...
Απο τον προπαππου μου που πολεμησε στη Μ. Ασια δυστυχως λιγα εφτασαν στα αυτια μου και δυστυχως τα περισσοτερα ηταν αποτροπεα.. Και απο τις δυο πλευρές.

Quote from: bouzias on May 09, 2010, 22:16:03 pm
και ο Ελληνικός Πολιτισμός

ζητημα διπλωματιας καθαρά και οχι φιλανθρωπα αισθηματα ΚΑΙ η συγκεκριμενη περιπτωση....

bay bay timy.
theoxan
Θαμώνας

View Profile WWW
« Reply #3 on: May 09, 2010, 23:45:11 pm »

Το να λές ότι κάποιες πράξεις σε έναν πόλεμο προκύπτουν λόγω του συνολικού πολιτισμού ενός έθνους είναι προφανώς μλκία (αν και δεν νομίζω ότι ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο ο 1ος).
Το να απορρίπτεις μια τυχαία ευγενή πράξη μιας ομάδας ανταρτών ως ενορχιστρωμένη λόγω άνωθεν εντολής είναι και αυτό λάθος.

http://negra-oveja.blogspot.com/
Aurelius
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

Τρια πουλακια καθονταν, στον κηπο και λαλούσαν...

View Profile
« Reply #4 on: May 10, 2010, 00:18:03 am »

Ρε παιδες, μην ειστε τοσο απολυτοι. Γιατι τοσο απιθανο ειναι, να υπηρχε καποιος ανθρωπος, παπας, δημαρχος ή οτι αλλο, που να σκεφτοτανε πιο ανθρωπιστικα. Εγω απλα δεν νομιζω οτι πρεπει να γενικευουμε κατι τετοιες συμπεριφορες σε "ελληνικο πολιτισμο" ή τους ναζι σε "γερμανικο βαρβαρισμο". Ολοι ειναι το ιδιο επιρρεπεις και τοπικα παντα υπαρχουν καποιοι καλυτεροι ανθρωποι.

My website: http://staff.science.uva.nl/~gavves/
My blog: http://stratisgavves.blogspot.com/

Και τελος, το νεο site που φτιαχνω, www.antoniagavve.com. Αν υπαρχουν τιποτα ιδεες, ή προτασεις ειναι ιδιαιτερως ευπροσδεκτες. Αν καποιος ξερει και νορβηγικα, ακομα καλυτερα Tongue
Αιμιλία η φτερωτή χελώνα
Διεστραμμένος

Έξω η μπουχεσαρία απ'το ΤΗΜΜΥ

View Profile WWW
« Reply #5 on: May 10, 2010, 03:05:53 am »

Μου γαμησες την ψυχολογια φιλε Embarrassed Embarrassed Embarrassed
Μου θυμισες τη σφαγη στο Κομμενο Αρτας :'( :'( :'( :'( :'(

<a href="https://www.youtube.com/watch?v=dfMbgCfwft0" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=dfMbgCfwft0</a>
και τα υπολοιπα part με τη σειρα
2   http://www.youtube.com/watch?v=J6YgwiGQ60k&feature=related
3   http://www.youtube.com/watch?v=GNOZRpvKxf8&feature=related
4   http://www.youtube.com/watch?v=TWGwmBmAelc&feature=related
5   http://www.youtube.com/watch?v=I5KgwszRlQQ&feature=related
6   http://www.youtube.com/watch?v=3FhTlP1lZsY&feature=related

[ σορρυ για το εν μερει οφφ Tongue ]

"Όσοι περιμένουν να βρουν πατημένα χνάρια θα απογοητευτούν γρήγορα. Όσοι δεν είναι έτοιμοι να πέσουν και να ξανασηκωθούν, να χάσουν τον δρόμο τους και να τον ξαναβρούν, να αγγίξουν όχι μια και δύο αλλά δέκα και εκατό φορές τον πάτο της έσχατης αμφιβολίας για τα σχέδια τους, για τις ιδέες τους, για τους συντρόφους τους, και για τους ίδιους τους εαυτούς τους, να αναμετρηθούν με τα χίλια δυο πρόσωπα της απόγνωσης και να ξανανέβουν στον αφρό, είναι καλύτερα να περιμένουν την κοινωνική αλλαγή απ' τον Αι Βασίλη ή, πράγμα που δεν διαφέρει πολύ, από κάποια αψεγάδιαστη δικαιωμένη "πρωτοπορία" .Εμείς δεν έχουμε να προσφέρουμε παρά την άχαρη γοητεία της καινούριας προσπάθειας, την ιστορική βεβαιότητα για τον σκοπό, την πάλη για τον ποιοτικό εμπλουτισμό του μαζί με την αδιάκοπη κριτική για τα μέσα, την στράτευση σε μια υπόθεση που χρειάζεται μαχητές αλλά θέλει να καταργήσει τους στρατιώτες"

https://www.facebook.com/arage.eaak  Knuppel
provataki
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #6 on: May 10, 2010, 03:12:27 am »

Quote from: theoxan on May 09, 2010, 23:45:11 pm
Το να απορρίπτεις μια τυχαία ευγενή πράξη μιας ομάδας ανταρτών ως ενορχιστρωμένη λόγω άνωθεν εντολής είναι και αυτό λάθος.

καλά εχω στο μυαλο μου οτι επειδη οι γερμανοι αιχμαλωτοι δεν ηταν ελληνες προδοτες και επειδη δεν ηταν ολοι οσοι πολεμησαν με τους ναζι, ναζι και τερατα(πχ απο τον παππου μου που ηταν μικρος στην κατοχη εχω ακουσει οτι οι γερμανοι γιατροι ειχαν θεραπευσει παρα πολλους στο χωριο του- και τον ιδιο) και μαλιστα πολλοι γερμανοι στρατιωτες προσπαθησαν να σαμποταρουν λεηλασιες και καταστροφες οταν αποχωρουσαν τα στρατευματα μπορει οντως να τους λυπηθηκαν. Αλλά αν υπηρχε εντολη ανωθεν να εκτελεστουν, θα εκτελουνταν και αυτό το θεωρώ δεδομενο- η γενικη σταση ηταν να μην εκτελουνται αιχμαλωτοι γερμανοι. κατα τ'αλλα θανατος στους ταγματασφαλητες, τους χιτες, τους χαφιεδες και τους δοσιλογους και με τα δικια τους...

(οποτε ανακαλω το παραπανω ποστ στον απολυτο βαθμό του.)

bay bay timy.
Pages: [1] Go Up Print
Jump to: