• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
February 05, 2026, 23:32:41 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία
  
  Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY
  
  Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther
  
Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
February 05, 2026, 23:32:41 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
[Κβαντική Φυσική] Να επιλ...
by illupo_kd
[Today at 22:56:19]

[ΚΡΟΥΣΗ-ΕΑΑΚ] - Για την μ...
by dimikotz
[Today at 22:22:44]

[Μεταφορά και Διανομή ΗΕ]...
by sassi
[Today at 21:38:14]

[ΣΑΕ Ι] Γενικές απορίες κ...
by Mr Watson
[Today at 21:36:31]

Τι καφέ πίνετε;
by Nikos_313
[Today at 18:16:28]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by sotirispo2
[Today at 16:28:02]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by chatzikys
[Today at 13:02:32]

[Τομέας Ενέργειας] Μαθήμα...
by chatzikys
[Today at 10:57:20]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by George_RT
[Today at 10:47:09]

[Τομέας Ενέργειας] Μαθήμα...
by chatzikys
[Today at 01:42:23]

Διπλωματικές στον Τομέα Ε...
by chatzikys
[February 04, 2026, 19:09:15 pm]

Βαθμολόγηση των Διπλωματι...
by george14
[February 04, 2026, 19:09:01 pm]

Μόλις μπήκα απο κατατακτή...
by Ulmo
[February 04, 2026, 15:14:02 pm]

[Μετάδοση Θερμότητας] Να ...
by chatzikys
[February 03, 2026, 22:17:04 pm]

[Ηλεκτρονική Ι] Γενικές α...
by Giopan
[February 03, 2026, 05:46:35 am]

[ΑΣΗΕ] Απορίες στις ασκήσ...
by Tasos Bot
[February 02, 2026, 20:50:35 pm]

[Μεταφορά και Διανομή ΗΕ]...
by Mr Watson
[February 02, 2026, 18:55:28 pm]

[Θ.Υ.Α.] Επικαιρότητα, απ...
by OlgaG
[February 01, 2026, 00:17:07 am]

H Στοά των Off Topic
by chatzikys
[January 31, 2026, 21:05:09 pm]

Πολεμοσυνέδριο στο ΑΠΘ
by dimikotz
[January 31, 2026, 20:47:47 pm]
Στατιστικά
Members
Total Members: 10349
Latest: Kasetofwnos
Stats
Total Posts: 1430089
Total Topics: 31903
Online Today: 438
Online Ever: 6054
(January 14, 2026, 06:07:19 am)
Users Online
Users: 48
Guests: 154
Total: 202
mdoulge
diogenous
JoHn!
TheBadSalesman
Captain
Tasos Bot
truethessalonikios
femanak
dimitris585
Hyperlaz02
kostisgialamas
Giannisss
Joannapet
Etsakan
diamanar
HlektrikhPatata
OlgaG
ntoulker
kraxtopoulos
Nekt
Nikostrim
mpaltzak
Saint_GR
evrinasto
iliaskou
stelisama
Themistoklis
stathis_zch
cmpillis
BossiTsif
kiriakos234
George_RT
despoina15
Milk
sotirispo2
dedhe
chris123
cealexop
Mystis
theofr
user03
Antpan
victoria
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι > Πολιτικά (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot) > Είπαν «όχι» στο 65ωρο
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: [1] Go Down Print
Author Topic: Είπαν «όχι» στο 65ωρο  (Read 673 times)
Aurelius
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr
*******
Posts: 4056


Τρια πουλακια καθονταν, στον κηπο και λαλούσαν...


View Profile
Είπαν «όχι» στο 65ωρο
« on: December 17, 2008, 14:58:59 pm »

Είπαν «όχι» στο 65ωρο
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση για την υπέρβαση του 48ωρου

17/12/08 13:26

ΣτρασβούργοΤο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε, την Τετάρτη, την πρόταση για την ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας και την υπέρβαση του ορίου των 48 ωρών την εβδομάδα.

Η πρόταση οδηγίας προέβλεπε ότι μέσα σε διάστημα 12 μηνών ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας θα μπορεί να ξεπερνά ακόμα και τις 70 ώρες (έως τις 78), ενώ στο σύνολο του έτους ο μέσος όρος θα πρέπει να παραμένει στις 48 ώρες την εβδομάδα.

Στην οδηγία, που είχε εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο, προβλεπόταν ακόμα η ατομική ρήτρα αυτοεξαίρεσης (opt-out), σύμφωνα με την οποία εργοδότης και εργαζόμενος θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε ατομική σύμβαση, με σκοπό την παράταση της εργάσιμης εβδομάδας έως και τις 60-65 ώρες.

Προέβλεπε, επίσης, την αύξηση από τους 4 μήνες (σήμερα) σε 1 έτος (με βάση την πρόταση της ΕΕ) της περιόδου μέσα στην οποία θα μπορούσαν να εφαρμόζονται ελαστικά ωράρια εργασίας «είτε με συλλογική συμφωνία είτε και με νομοθετική ρύθμιση»,

Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου υιοθέτησε με ψήφους 421 υπέρ, 173 κατά και 11 αποχές σε δεύτερη ανάγνωση πρόταση με την οποία απαιτεί από τις κυβερνήσεις και την Κομισιόν την κατάργηση του «opt-out». Για την έγκριση της οδηγίας, απαιτείτο η απόλυτη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, δηλαδή 393 ψήφοι.

Το Ευρωκοινοβούλιο, επίσης, υπερψήφισε με ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία αλλαγές που «μπλοκάρουν» την προώθηση του «ελαστικού» 65ωρου.

Με την κοινή θέση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που υιοθετήθηκε από τους υπουργούς Εργασίας τον περασμένο Ιούνιο, συμφωνήθηκε η διατήρηση της ρήτρας αυτοεξαίρεσης (opt-out) από το 48ωρο, ο ετήσιος υπολογισμός του χρόνου εργασίας και ο μη συνυπολογισμός του λεγόμενου «ανενεργού» χρόνου εφημερίας ως χρόνου εργασίας.

Τώρα, πλέον, το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί ξανά μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ωστόσο το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων είναι αβέβαιο.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η θέση του Συμβουλίου υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ.

Με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία δεν αποδέχεται την κοινή θέση του Συμβουλίου, απαιτούνται οι εξής σημαντικές αλλαγές:

1) Προτείνεται η κατάργηση του «opt-out» σε μια περίοδο τριών ετών και για το μεταβατικό διάστημα ορίζονται αυστηρότερες προϋποθέσεις.

2) Το σύνολο του χρόνου εφημερίας θεωρείται χρόνος εργασίας.

3) Για τον υπολογισμό του συνολικού χρόνου εργασίας λαμβάνονται υπόψη όλες οι συμβάσεις εργασίας, σε ό,τι αφορά εργαζομένους σε περισσότερες θέσεις.

Opt-out

H οδηγία για το χρόνο εργασίας, που ορίζει ως εβδομαδιαίο πλαφόν τις 48 ώρες, εγκρίθηκε το 1993 και τροποποιήθηκε το 2000. Το 1993, η Βρετανία έλαβε μια «ρήτρα απαλλαγής» ή «ρήτρα αυτοεξαίρεσης» (το λεγόμενο «opt-out»), που επιτρέπει σε όσα κράτη μέλη το επιθυμούν να μην σέβονται το όριο των 48 ωρών εργασίας, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
 
Οι ευρωβουλευτές ανέκαθεν έχουν ταχθεί υπέρ του δεσμευτικού πλαφόν των 48 ωρών για όλα τα κράτη μέλη (χωρίς τη δυνατότητα αυτοεξαίρεσης), ενώ οι υπουργοί του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήθελαν να ικανοποιήσουν τα κράτη μέλη που επιθυμούσαν να διαφοροποιηθούν από το πλαφόν αυτό.

Καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είχε αρχικά αρμοδιότητες επί του θέματος, μέχρι σήμερα ισχύει ο κανόνας του 48ωρου, με τη δυνατότητα αυτοεξαίρεσης. Σήμερα όμως που το Κοινοβούλιο αποφασίζει επί ίσοις όροις με το Συμβούλιο στον τομέα αυτό, το θέμα αλλάζει.
 
Το ζήτημα του 48ωρου επανήλθε στο Κοινοβούλιο στις 5 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, που τάχθηκαν ως επί το πλείστον υπέρ της τήρησης του δεσμευτικού πλαφόν (35 υπέρ, 13 κατά και 2 αποχές), αλλά με την κατάργηση της δυνατότητας «opt-out».

* Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ υποστήριξαν κατ' αρχήν τη συνολική απόρριψη της Κοινής Θέσης του Συμβουλίου που επέτρεπε τη δυνατότητα επέκτασης του 48ωρου στις 65 ώρες, μέσω της ατομικής ρήτρας εξαίρεσης και στη συνέχεια υπερψήφισαν όλες εκείνες τις τροπολογίες που αποσκοπούν στη βελτίωση της Κοινής Θέσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ευρωβουλευτών της ΝΔ, η πρόταση του Συμβουλίου τροποποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε δύο βασικά σημεία:

Ο ανώτατος χρόνος εργασίας δεν ξεπερνά τις 48 ώρες και οι όποιες εξαιρέσεις θα καταργηθούν αυτόματα εντός 36 μηνών.

Ο χρόνος εφημερίας, είτε αυτός περιέχει ενεργό χρόνο εργασίας είτε ανενεργό, θεωρείται χρόνος εργασίας.

Σε ανακοίνωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ και κεντρικού εισηγητή της Ευρωομάδας της Αριστεράς για την επίμαχη οδηγία, Δ.Παπαδημούλη, αναφέρεται:

«Οι τροποποιήσεις που υιοθέτησε η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με αιχμή την κατάργηση της ρήτρας αυτοεξαίρεσης (οπτ-άουτ) είναι ανεπαρκείς για την Ευρωομάδα της Αριστεράς. Διαφέρουν όμως σημαντικά από το αντεργατικό πακέτο για το 65ωρο των 27 κυβερνήσεων και μπλοκάρουν, έστω και προσωρινά, τα αντιλαϊκά σχέδια του Συμβουλίου και της Κομισιόν».

«Η Ευρωομάδα της Αριστεράς επιμένει στην πλήρη απόρριψη της αντιδραστικής και αντεργατικής κοινής θέσης του Συμβουλίου για το 'ελαστικό 65ωρο'. Οι απαράδεκτες ρυθμίσεις για την κατάργηση του οκταώρου και την πλήρη αποδόμηση της εργατικής νομοθεσίας πρέπει να εμποδιστούν. Το μπλοκάρισμα της πρότασης των 27 κυβερνήσεων και της Κομισιόν είναι το πρώτο αναγκαίο βήμα αλλά δεν αρκεί».

Απο in.gr
Logged

My website: http://staff.science.uva.nl/~gavves/
My blog: http://stratisgavves.blogspot.com/

Και τελος, το νεο site που φτιαχνω, www.antoniagavve.com. Αν υπαρχουν τιποτα ιδεες, ή προτασεις ειναι ιδιαιτερως ευπροσδεκτες. Αν καποιος ξερει και νορβηγικα, ακομα καλυτερα Tongue
Pages: [1] Go Up Print
Jump to:  

Powered by SMF | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
Scribbles2 | TinyPortal © Bloc | XHTML | CSS
Loading...