• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 05:07:37 am

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία
  
  Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY
  
  Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther
  
Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 05:07:37 am

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by okan
[Today at 02:33:21]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Katarameno
[Today at 02:29:21]

[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[June 16, 2025, 22:46:54 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 19:49:00 pm]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 16:56:56 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by Λαμπτήρας
[June 16, 2025, 15:55:08 pm]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[June 16, 2025, 13:28:21 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:13:45 pm]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:01:53 pm]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by George_RT
[June 16, 2025, 10:22:18 am]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[June 16, 2025, 01:56:37 am]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by nmpampal
[June 15, 2025, 16:25:56 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by el mariachi
[June 14, 2025, 11:56:45 am]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 10:00:55 am]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 09:58:14 am]

Αλέξης Τσίπρας, η επιστρο...
by Yamal
[June 14, 2025, 04:42:23 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9960
Latest: valco08
Stats
Total Posts: 1426680
Total Topics: 31710
Online Today: 169
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 6
Guests: 112
Total: 118
Akis Papanikolaou
Kenedy
zaroumaria
apapamichail
Yamal
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Η γραμματεία είναι ανοιχτή καθημερινά 12:00-13:30 Tongue
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > ee-art > Cin-ee-ma > Κινηματογραφικά Νέα (Moderators: Mr Watson, Nikos_313) > 10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: [1] Go Down Print
Author Topic: 10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης  (Read 733 times)
Καλλισθένης
Veteran
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr
******
Gender: Male
Posts: 2479

I'm not insane! My mother had me tested


View Profile WWW
10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
« on: March 07, 2008, 22:38:42 pm »




10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –
Εικόνες του 21ου Αιώνα
7-16 Μαρτίου 2008
 
ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 10ο ΦΝΘ

Η αυλαία του 10ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανοίγει αύριο Παρασκευή 7 Μαρτίου, στο Ολύμπιον στις 20.30 με την ταινία της Λυδίας Καρρά Μια ζωή μια εποχή – Μιχάλης Κακογιάννης. Στην έναρξη του Φεστιβάλ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ενώ στην τελετή που θα ακολουθήσει αναμένεται να παραβρεθούν γνωστές προσωπικότητες της πολιτικής, της καλλιτεχνικής και πνευματικής ζωής της πόλης.
 
Τον τόνο της τελετής έναρξης θα δώσει ένας ιδιαίτερα θερμός μαγνητοσκοπημένος χαιρετισμός του Μιχάλη Κακογιάννη στο κοινό της Θεσσαλονίκης, που έχει αγαπήσει τόσο τον ίδιο, όσο και το έργο του. Η ταινία έναρξης, ένα διεισδυτικό πορτραίτο του καλλιτέχνη, αλλά και ανθρώπου Μιχάλη Κακογιάννη, μοιράζεται με τους θεατές προσωπικές στιγμές, αποσπάσματα ταινιών του, αλλά και μοναδικό υλικό από γυρίσματα και θεατρικές πρόβες. Οι μαρτυρίες φίλων και συνεργατών του δημιουργού, ανάμεσα στους οποίους ο Μίκης Θεοδωράκης, η Σαρλότ Ράμπλινγκ, ο Γιώργος Αρβανίτης, ο Ουόλτερ Λάσαλι και ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, κάνουν τον θεατή μέτοχο του μαγικού κόσμου του κινηματογράφου.
 





Περισσότερες πληροφορίες... <εδώ>
Logged

Σούλααααα!!! Τα λέμε!!!
Καλλισθένης
Veteran
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr
******
Gender: Male
Posts: 2479

I'm not insane! My mother had me tested


View Profile WWW
Re: 10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
« Reply #1 on: March 07, 2008, 22:41:04 pm »

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ



ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ

Η νύχτα της 9ης προς τη 10η Νοεμβρίου του 1938 έμεινε γνωστή στην Ιστορία ως «Kristallnacht» ή «Νύχτα των Σπασμένων Κρυστάλλων». Κατά τη διάρκεια εκείνης της νύχτας και της ημέρας που ακολούθησε πραγματοποιήθηκε ένα μαζικό πογκρόμ στη Γερμανία και την Αυστρία που είχε ως στόχο τους Εβραίους πολίτες. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα για την συστηματική δίωξη και μαζική δολοφονία των Εβραίων σε όλη την Ευρώπη, γνωστή σήμερα ως Ολοκαύτωμα.

Με αφορμή τα 70 χρόνια από την νύχτα αυτή, το 10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επικεντρώνεται στα Πρόσωπα του φασισμού, οργανώνοντας αφιέρωμα αλλά και συζήτηση πάνω στο θέμα. Η γενοκτονία της Ρουάντα, η σφαγή της Ζεμπρέβνιτσα, οι Κόκκινοι Κμέρ της Καμπότζης είναι παραδείγματα από το πρόσφατο παρελθόν που αποδεικνύουν ότι ο φασισμός και η ανθρώπινη κτηνωδία εξακολουθεί να υφίσταται παγκοσμίως με τον πιο βάναυσο τρόπο. Βιρμανία, Νταρφούρ και, εσχάτως, Κένυα καθιστούν τη συγκεκριμένη ενότητα όχι μόνο επίκαιρη αλλά και επιβεβλημένη.


ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΦΥΣΗ

Εν έτει 2008, αλλοτινά σενάρια της πιο δυσοίωνης επιστημονικής φαντασίας, βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την υλοποίησή τους. Οι κλιματικές αλλαγές έχουν υπερβεί τα όρια του ανησυχητικού και ο ρυθμός με τον οποίο ο άνθρωπος λεηλατεί τη φύση είναι ταχύτερος από τον ρυθμό με τον οποίο το οικοσύστημα επουλώνει τις πληγές του. Στην Ελλάδα, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού σε Πελοπόννησο, Εύβοια και Αττική, πολλή συζήτηση έγινε σε θεσμικό επίπεδο τόσο για την πρόληψη ανάλογων μελλοντικών καταστροφών όσο και για την αποκατάσταση των δασών που κάηκαν.

Το 10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανταποκρίνεται στο πιο βροντερό SOS που έχει εκπέμψει ποτέ η φύση, διοργανώνοντας το θεματικό αφιέρωμα «Προσεγγίζοντας τη φυση», κάνοντας έκκληση στους πολίτες του πλανήτη να ενημερωθούν, να κινητοποιηθούν, να δράσουν.


ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΑ


ΤΖΟ ΜΠΕΡΛΙΝΤΖΕΡ – ΜΠΡΟΥΣ ΣΙΝΟΦΣΚΙ

Δημιουργική Σκέψη (Creative Thinking) είναι το όνομα της ανεξάρτητης εταιρίας παραγωγής που διευθύνει ο Tζο Mπέρλιντζερ μαζί με τον συνεργάτη του Mπρους Σινόφσκι. Ένα όνομα που ταιριάζει απόλυτα τόσο με την ιδιοσυγκρασία, όσο και με τη μεθοδολογία των δύο αμερικανών δημιουργών. Eκπρόσωποι ενός κινηματογράφου άμεσου, που βασίζεται στην ενδελεχή παρατήρηση και τροφοδοτείται από το απρόβλεπτο, πολύ κοντά στην παράδοση των συμπατριωτών τους Φρέντερικ Γουάιζμαν και Pίτσαρντ Λίκοκ, οι Mπέρλιντζερ και Σινόφσκι ήρθαν στο προσκήνιο στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 με το ντοκιμαντέρ Brother’s keeper. Με αφετηρία μια υπόθεση φόνου σε μια αγροτική κωμόπολη της Νέας Υόρκης, το φιλμ εξερευνά το θέμα του κοινωνικού περιθωρίου και των προκαταλήψεων που το συνοδεύουν, ένα θέμα που «πρωταγωνιστεί», εμμέσως ή αμέσως, στο μεγαλύτερο μέρος της μέχρι τώρα φιλμογραφίας του πολυβραβευμένου δημιουργικού διδύμου. Οι θεατές του 10ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να το συζητήσουν μαζί τους, ανάμεσα, φυσικά, σε πολλά ακόμα θέματα που άπτονται της πρακτικής αλλά και της δεοντολογίας του χώρου, στο masterclass που θα δώσουν στο πλαίσιο του αναδρομικού αφιερώματος στο έργο τους.

ΑΡΤΟ ΧΑΛΟΝΕΝ

Στον Άρτο Χαλόνεν, απ’ τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της νεότερης γενιάς Φινλανδών δημιουργών, πραγματοποιεί φέτος αφιέρωμα το 10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ο Άρτο Χαλόνεν, έχει θέσει εαυτόν σε επαγρύπνηση, προκειμένου να αφουγκραστεί τα μηνύματα των καιρών και να δώσει φωνή σε όσους έχουν ανάγκη να ακουστούν. Ανήσυχος καλλιτέχνης, τολμηρός ντοκιμαντερίστας, πολυσχιδής δημιουργός, ο Άρτο Χαλόνεν, είναι ιδρυτής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Ελσίνκι DocPoint, του σημαντικότερου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ των σκανδιναβικών χωρών, αλλά και της εταιρείας παραγωγής Art Films Production AFP Ltd, που στηρίζει και αναδεικνύει τον ανεξάρτητο, εμπνευσμένο, αιχμηρό κινηματογράφο. Κινηματογραφικό έργο και ανθρωπιστική δράση είναι για τον Άρτο Χαλόνεν, αν όχι ταυτόσημα, σίγουρα αλληλένδετα. Και για τα δυο έχει τιμηθεί, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Humanitarian Award, 1998), όσο και από το υπουργείο Πολιτισμού της Φινλανδίας (Μεγάλο Βραβείο Τεχνών, 2005). Ο Φινλανδός δημιουργός θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη με αφορμή το αφιέρωμα, θα παρουσιάσει τις ταινίες του και θα συνομιλήσει με το κοινό.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΑΝΕΖΗΣ

Από το 2003, η μηνιαία σειρά τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ Εμπόλεμη Ζώνη και ο δημιουργός της Σωτήρης Δανέζης μεταφέρουν τους τηλεθεατές του Mega στα πιο «θερμά» σημεία του πλανήτη, μέσα από άγνωστες ή λιγότερο γνωστές ιστορίες του κόσμου που ζούμε. Με σπάνιες εικόνες, αποκαλυπτικές μαρτυρίες και ντοκουμέντα, τα ντοκιμαντέρ της σειράς, αφηγούνται κινηματογραφικά την περιπέτεια των ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη δίνη μεγάλων κρίσεων και αναδεικνύουν σύγχρονα προβλήματα αναζητώντας απαντήσεις σε κάθε τι που επηρεάζει το παρόν και απειλεί το μέλλον μας. Στα πρότυπα των «informative» ή «news and current affairs» ντοκιμαντέρ, τα 40, μέχρι σήμερα, επεισόδια της Εμπόλεμης Ζώνης, αποτέλεσμα μακροχρόνιας και εμπεριστατωμένης έρευνας, καταγράφουν μια αλήθεια κοινή: Οι εμπόλεμες ζώνες είναι πολύ περισσότερες από τους πολέμους που υπάρχουν στον κόσμο. Είναι κάθε σύγκρουση διαφορετικών ιδεών, κοινωνικών ομάδων, συμφερόντων και πολιτισμών με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Το αφιέρωμα του φετινού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο Σωτήρη Δανέζη περιλαμβάνει μια επιλογή 10 ταινιών της σειράς, παραγωγής 2005-2007.



http://tdf.filmfestival.gr/default.aspx?lang=el-GR&loc=3&&page=700&newsid=880
Logged

Σούλααααα!!! Τα λέμε!!!
Pages: [1] Go Up Print
Jump to:  

Powered by SMF | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
Scribbles2 | TinyPortal © Bloc | XHTML | CSS
Loading...