• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
May 06, 2026, 17:10:31 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία
  
  Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY
  
  Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther
  
Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
May 06, 2026, 17:10:31 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
Δηλώσεις μαθημάτων επί δι...
by Nikos_313
[May 04, 2026, 17:35:27 pm]

[ΑΡΑΓΕ Attack] Κεντρική ε...
by Aris★
[May 04, 2026, 12:46:59 pm]

Πρόγραμμα Εαρινής Εξεταστ...
by Nikos_313
[May 04, 2026, 12:41:55 pm]

Των συνειρμών το παίγνιο....
by Nikos_313
[May 04, 2026, 01:03:42 am]

[Ηλεκτρονική ΙΙ] Γενικές ...
by tony stank
[May 03, 2026, 11:17:34 am]

[Ισχύος II] Γενικές απορί...
by sofi
[May 02, 2026, 22:47:49 pm]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by User
[May 01, 2026, 19:00:40 pm]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[April 30, 2026, 09:15:39 am]

Energy Talks 2- IEEE PES ...
by IEEE PES AUTh SBC
[April 29, 2026, 17:00:32 pm]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by Διάλεξις
[April 29, 2026, 15:15:08 pm]

[Πιθανότητες] Γενικές απο...
by Nikos_313
[April 28, 2026, 23:59:01 pm]

Πληροφορίες καθηγητών
by Hyperlaz02
[April 28, 2026, 17:43:31 pm]

[Αριθμητική Ανάλυση] Γενι...
by tony stank
[April 28, 2026, 16:11:24 pm]

Συγγράματα προς διάθεση -...
by Mr Watson
[April 28, 2026, 10:20:16 am]

Erasmus στο KU Leuven
by Hyperlaz02
[April 27, 2026, 23:28:45 pm]

Εργοτάξιο Μετρό Θεσσαλονί...
by okan
[April 27, 2026, 18:06:43 pm]

[Η/Μ Πεδίο I] Γενικές απο...
by Nikos_313
[April 26, 2026, 01:58:04 am]

Ποιος είναι ο πιο γρήγορο...
by Nikos_313
[April 26, 2026, 01:54:07 am]

Υλικό Job Fair - Ζυρίχη
by Threshold
[April 23, 2026, 23:11:00 pm]

[ΑΡΑΓΕ ΑΤΤΑΚ] ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ...
by cvakadimas
[April 23, 2026, 14:11:48 pm]
Στατιστικά
Members
Total Members: 10376
Latest: angement
Stats
Total Posts: 1431041
Total Topics: 32001
Online Today: 497
Online Ever: 18918
(April 06, 2026, 16:05:31 pm)
Users Online
Users: 15
Guests: 135
Total: 150
sassi
stathis_zch
elctricalbill
koutsoure
George_RT
tzimika
iliaskou
Dimos Bachlas
kourkou
kkon
gpapmtb
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
  Όταν ανεβάζουμε φωτογραφίες στις Ανακοινώσεις και Έκτακτα νέα, βάζουμε τη μεγαλύτερη πλευρά 400 (width=400 ή height=400 ). π.χ. [img height=400 (κλείνει η αγκύλη) 
THMMY.gr > Forum > Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Τεχνικά Θέματα > Περί Υπολογιστών... > Hardware > Σκληροί Δίσκοι, CD, DVD, Κάρτες μνήμης (Moderators: chatzikys, PolarBear) > Πρωτεινικό DVD!- Νανοτεχνολογία
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: [1] Go Down Print
Author Topic: Πρωτεινικό DVD!- Νανοτεχνολογία  (Read 1534 times)
Megawatt
Guest
Πρωτεινικό DVD!- Νανοτεχνολογία
« on: August 21, 2006, 02:02:01 am »

Πρωτεινικό DVD!


Αμερικάνος ερευνητής αναφέρει πως DVD επικαλυμμένο με στρώμα πρωτεΐνης θα μπορούσε μία μέρα να περιέχει τόσες πολλές πληροφορίες που η αποθήκευση δεδομένων στον υπολογιστή ή σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους θα θεωρείται ξεπερασμένη. Επιπλέον αναφέρει πως το πρωτεϊνικό στρώμα, που δημιουργήθηκε από μικροσκοπικές πρωτεΐνες μικροβίων γενετικά αλλαγμένες, θα μπορούσε να επιτρέψει σε DVDs και άλλες εξωτερικές συσκευές να αποθηκεύσουν terabyte πληροφοριών.

Ο καθηγητής Ρενουγκοπαλακρίσναν της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στη Βοστόνη παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνάς του στη Διεθνή Διάσκεψη Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογίας, στο Μπρίσμπαν της Αυστραλίας, αυτή την εβδομάδα. "Το αποτέλεσμα θα ήταν να εξαλειφθεί εντελώς η ανάγκη για σκληρούς δίσκους.

Οι μεγάλης χωρητικότητας συσκευές αποθήκευσης, όπως το νέο DVD που βασίζεται σε πρωτεΐνες, θα είναι ουσιαστικές στις βιομηχανίες ιατρικής και ψυχαγωγίας. Πρόκειται για τομείς που απαιτούν terabyte πληροφοριών για τη μεταφορά δεδομένων όπως οι δορυφορικές εικόνες, οι ανιχνεύσεις απεικόνισης και τα κινηματογραφικά έργα. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με την υπάρχουσα μαγνητική τεχνολογία αποθήκευσης.

Το νέο DVD που βασίζεται σε πρωτεΐνες θα έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από τις τρέχουσες οπτικές συσκευές αποθήκευσης (όπως το Blue-ray). Θα είναι σε θέση να αποθηκεύσει τουλάχιστον 20 φορές περισσότερο από το Blue-ray και τελικά ακόμη και μέχρι 50.000 gigabytes (περίπου 50 terabyte) δεδομένων", καταλήγει.

Το αστέρι στο κέντρο του μεγάλης χωρητικότητας DVD, είναι μια ελαφρώς ενεργοποιημένη πρωτεΐνη που βρίσκεται στη μεμβράνη ενός μικροβίου των αλμυρών ελών, του Halobacterium salinarum. Η πρωτεΐνη ονομάζεται βακτηριοροδοψίνη (bR), η οποία συλλαμβάνει και αποθηκεύει το φως του ήλιου για να το μετατρέψει σε χημική ενέργεια. Όταν η bR δέχεται φως, μετατρέπεται σε μια σειρά ενδιάμεσων μορίων, κάθε ένα με μοναδική μορφή και χρώμα, πριν επιστρέψει στην αρχική της μορφή. Τα ενδιάμεσα μόρια δημιουργούνται και υφίστανται μόνο για μερικές ώρες ή ημέρες.

Ο Ρενουγκοπαλακρίσναν και οι συνεργάτες του τροποποίησαν το DNA που παράγει την πρωτεΐνη bR για να δημιουργηθεί ένα ενδιάμεσο μόριο που διαρκεί για πολλά χρόνια και το οποίο προετοιμάζει το έδαφος για ένα δυαδικό σύστημα ώστε να αποθηκευτούν τα δεδομένα. "Η αρχική μορφή της πρωτεΐνης θα μπορούσε να είναι το 0 και οποιοδήποτε από τα ενδιάμεσα μόρια το 1", αναφέρει ο Ρενουγκοπαλακρίσναν. Οι επιστήμονες δημιούργησαν παραλλαγή της bR για να δημιουργήσουν ενδιάμεσα μόρια σταθερότερα στις υψηλές θερμοκρασίες που παρήχθησαν με την αποθήκευση των terabyte δεδομένων.

Ο Ρενουγκοπαλακρίσναν λέει ότι "αν κατορθώσουμε να μεταφέρουμε μεγάλα ποσά δεδομένων τόσο εύκολα, ίσως αυτό θα διευκόλυνε να περιέλθουν οι πληροφορίες σε λάθος χέρια. Δυστυχώς η επιστήμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να κακομεταχειριστεί.

Οι πληροφορίες μπορούν να κλαπούν πολύ γρήγορα για αυτό θα πρέπει να υπάρχουν μερικά μέτρα προστασίας". Από κοινού με την Ιαπωνική NEC, η ερευνητική ομάδα του Ρενουγκοπαλακρίσναν έχει δημιουργήσει μια συσκευή πρωτοτύπων και υπολογίζεται ότι ένας USB δίσκος θα βρίσκεται στο εμπόριο σε 12 μήνες, ενώ το DVD σε 18 έως 24 μήνες. Η εργασία έχει χρηματοδοτηθεί από αμερικάνικα ινστιτούτα (στρατιωτικά, ακαδημαϊκές οργανώσεις, επιχειρήσεις) καθώς επίσης και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

πηγή: www.sciencenews.gr
Logged
Pages: [1] Go Up Print
Jump to:  

Powered by SMF | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
Scribbles2 | TinyPortal © Bloc | XHTML | CSS
Loading...