1.β)θεωρώ παράλογη τη βάση της ιδέας,
πλήρης απασχόληση (δλδ 8ωρο?)
και πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί ένα (τουλάχιστον) έτος.
νομίζω γνωρίζουμε όλοι ότι με τις συνθήκες που επικρατούν
τώρα στη σχολή,
είναι αδύνατο να παρακολουθείς τα μαθήματα και να δουλεύεις full time.
ακόμη κι όσα παιδιά εργαζονται part-time, δεν έχουν μόνο το χρόνο και τις υποχρεώσεις να αντιμετωπίσουν.
αυτό το πρόγραμμα σε εξουθενώνει και δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να το αντέξει για τα χρόνια σπουδών.
όσον αφορά την πρόταση ότι είναι ένας τρόπος να καταπολεμηθεί η παρα-οικονομία..
αν κάποιοι σοφοί της οικονομίας έχουν αποφασίσει την κάθαρση, καλό θα ήταν να ξεκινήσουν από κάπου αλλού.
υπάρχει πολλή μεγαλύτερη φοροδιαφυγή, η πάταξη της οποίας θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της εργασίας όλων των φοιτητών.
δεκα-τόσα χρόνια μετά το
"πόθεν έσχες" κι ακόμη πάρα πολλοί βρίσκουν παραθυράκια και τρύπες για να περνάνε $$$.
ας μην προτάσουν λοιπόν ένα τέτοιο πρόσχημα σε μια (τελικά) τόσο αθέμιτη ενέργεια.
1.γ)για να μην παρεξηγηθώ. ΔΕΝ ΕΧΩ κάτι να προτείνω εδώ, αφού διαφωνώ με την εκδίωξη των αιωνίων από τα πανεπιστήμια.
ειδικότερα πάνω στο μέτρο, δεν καταλαβαίνω πως θα εφαρμοσθεί.
θα μπορείς ανα πάσα στιγμή στο τρέχον εξάμηνο να διακόψεις τις σπουδές σου?
ή θα κάνεις δήλωση στην αρχή του εξαμήνου ότι δεν θα παρακολουθήσεις?
γιατί το θέμα είναι και
διαδικαστικό. Αν ισχύει το πρώτο, θα παραδίδεις πίσω τα βιβλία που πήρες?
(εφόσον ουσιαστικά υποχρεούσαι να ξανα-διδαχθείς το εξάμηνο).
Και σε κάθε περίπτωση, τι γίνεται με το
επόμενο εξάμηνο?
Μήπως έτσι αναγκάζεσαι τελικά να χάσεις έτος για να ξαναβρείς τη σειρά σου?
1.δ)ανέφερα κάτι παραπάνω για τους αιώνιους φοιτητές, κι έχουμε ξανασυζητήσει πόσο
"βάρος"αποτελούν για τα πανεπιστήμια/παιδεία/κράτος γενικότερα.
ελπίζω να μην είναι απόρροια της καχυποψίας μου, αλλά συμφωνώ με το σχόλιο.
ιδιαίτερα με τη
βεβαίωση των μαθημάτων στα οποία έχει εξεταστεί επιτυχώς φαίνεται πλέον
καθαρά ο λόγος για τον οποίο παίρνουν πόδι οι αιώνιοι φοιτητές.
θα αποτελέσουν την "αναγκαστικη" (αν θέλουν να πάρουν πτυχίο) πελατεία των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
μια ερώτηση όμως,
θα έχουν άλλα 7,5 χρόνια για τα υπόλοιπα (εναπομείναντα μαθήματα)?
απλά αυτή τη φορά θα πληρώνουν δίδακτρα?
2)είμαι (εκ πείρας) αντίθετος στα προαπαιτούμενα.
για τη σχολή μας μπορώ να πω τα εξής ->
ένα από τα μεγαλύτερα κολλήματα που τρώει ο νεαρός εκκολαπτόμενος ηλεκτρολόγος,
είναι ότι εισήχθη σε μια σχολή που έλεγε
"και Μηχανικών Υπολογιστών",
και ψάχνει απεγνωσμένα τους άτιμους αυτούς υπολογιστές που του υποσχέθηκαν,
εν μέσω μαθηματικών, πεδίων, κυκλωμάτων, μαθηματικών, ηλεκτρονικών, μαθηματικών .. .. .. (τουλαχιστον στο ΠΠΣ)
τα μαθήματα του τομέα μπορούν να δώσουν
νέο ενδιαφέρον στην άχαρη περίοδο που έχασες και παλεύεις να πάρεις τομέα,
και να σώσουν την (πολλές φορές) προδιαγεγραμμένη αρνητικά μετέπειτα πορεία του φοιτητή.
αυτά βέβαια, αν μας ενδιαφέρει να κρατήσουμε τον φοιτητή στο τμήμα κι όχι να τον διώξουμε.
ο ανοιχτός τομέας θα μπορούσε να είναι μια
δεύτερη ευκαιρία που δίνει το ίδιο το τμήμα στον φοιτητή.
3)αντί να βιαστούμε να διώξουμε τον φοιτητή, δεν θα 'ταν καλύτερα να τον ρωτήσουμε τι έφταιξε?
και φυσικά, δεν νομίζω να αναφέρεται αυτό στα γενικού ενδιαφέροντος μαθήματα, ή έστω τα "δύσκολα" που όμως περνιούνται.
εμένα μου φαίνεται ότι μιλαει περισσότερο για τα μαθήματα όπου το ποσοστό επιτυχίας περνάει μετα βίας το 50%,
ή κάποιες φορές είναι και (αρκετά) κάτω από αυτό.
τρόποι να φύγει ο φοιτητής υπάρχουν πολλοί.
η αποτυχία του μαθητή όμως, αρκετές φορές δείχνει την αποτυχία μεθόδου διδασκαλίας/μεταδοτικότητας του δασκάλου.
δεν θεωρώ ότι κάποιο σύγγραμμα, όσο καλογραμμένο και τέλειο κι αν είναι, μπορεί να αντικαταστήσει τον διδάσκοντα.
γι' αυτό πριν βιαστούμε να μιλάμε για 3 φορές max, επιτροπές και κόντρα εξετάσεις,
καλό θα ήταν να "βελτιστοποιήσουμε" τον τρόπο διδασκαλίας.
γιατί αντ' αυτού, ας πούμε, δεν αναφέρει προόδους στο μάθημα? ή απαλλακτικές εργασίες (αντίστοιχες φυσικά του όγκου του μαθήματος) ?
5)οι
ανταποδωτικές εργασίες θα έχουν ανώτατο όριο 40 ώρες/μήνα. Με τι ωρομίσθιο?
δλδ, θα καλύπτεται ο φοιτητής, ή θα χρειάζεται επιπλέον part-time εργασία αλλού για να καλύψει τα έξοδά του?
θα είναι ανοιχτές για όλους όσους έχουν τέτοια ανάγκη? (το ρωτάω γιατι λέει
"σε διάφορες υπηρεσίες του πανεπιστημίου")
μήπως θα καταντήσουν σαν τις "εργασίες" που έχουν αναλάβει κατα καιρούς μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί?
μήπως θα είναι τελικά κανένα "επίδομα" για τους γνωστούς αυτών που θα καθορίζουν την ανάθεσή τους?
γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για την ελλάδα και το κατεστημένο της.
όσο για τα δάνεια.. τί σχόλιο να κάνω..?
θα το αφήσω (προς το παρόν) για να μην είναι μέρος της γενικότερης κινδυνολογίας.
edit:
αυτό είναι το μορφοποιημένο κείμενο χωρίς εμπάθειες

ζητώ συγνώμη από τα μέλη του φόρουμ για την προσωπική διένεξη με τον N3+tBu$+3R