• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 05:51:03 am

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία
  
  Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY
  
  Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther
  
Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 05:51:03 am

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by okan
[Today at 02:33:21]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Katarameno
[Today at 02:29:21]

[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[June 16, 2025, 22:46:54 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 19:49:00 pm]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 16:56:56 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by Λαμπτήρας
[June 16, 2025, 15:55:08 pm]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[June 16, 2025, 13:28:21 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:13:45 pm]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:01:53 pm]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by George_RT
[June 16, 2025, 10:22:18 am]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[June 16, 2025, 01:56:37 am]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by nmpampal
[June 15, 2025, 16:25:56 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by el mariachi
[June 14, 2025, 11:56:45 am]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 10:00:55 am]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 09:58:14 am]

Αλέξης Τσίπρας, η επιστρο...
by Yamal
[June 14, 2025, 04:42:23 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9960
Latest: valco08
Stats
Total Posts: 1426680
Total Topics: 31710
Online Today: 169
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 8
Guests: 109
Total: 117
Theislander
pipitsenko
iasonasl
gogolhs
sapounas
akoil
mixkats
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Πρόγραμμα Χειμερινής Εξεταστικής 2024-2025
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι > Επιστήμες (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot) > Οι δεινόσαυροι έτρωγαν (κουτo;;) χόρτο!!!!
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: [1] Go Down Print
Author Topic: Οι δεινόσαυροι έτρωγαν (κουτo;;) χόρτο!!!!  (Read 1414 times)
4Dcube
Veteran
Καταστραμμένος
******
Gender: Male
Posts: 9068


just.do.it.cut.carrots.


View Profile
Οι δεινόσαυροι έτρωγαν (κουτo;;) χόρτο!!!!
« on: November 20, 2005, 21:25:40 pm »

Ουάσιγκτον


Οι φυτοφάγοι δεινόσαυροι δεν τρέφονταν μόνο με φτέρες, κωνοφόρα και φοινικιές, αλλά και με χορτάρι, το οποίο εμφανίστηκε στη γη εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από ό,τι νόμιζαν οι παλαιοντολόγοι. Στην εντυπωσιακή αυτή ανακάλυψη οδήγησε η μελέτη απολιθωμένη κοπριάς τιτανόσαυρου.

Οι δεινόσαυροι βασίλευαν στη Γη 275 έως 65 εκατομμύρια χρόνια πριν, αλλά μέχρι σήμερα οι αρχαιότερες απολιθωμένες πόες που είχαν ανακαλυφθεί ήταν πολύ μεταγενέστερες, ηλικίας περίπου 55 εκατ. ετών. Οι επιστήμονες ήταν βέβαοι ότι την εποχή των δεινοσαύρων δεν υπήρχε γρασίδι -τα δόντια των ερπετών, εξάλλου, δεν ήταν εξειδικευμένα μάσηση χορταριού, όπως στα σημερινά ζώα που βοσκούν.

Τώρα, η Κάρολαϊν Στρόμπεργκ του Σουηδικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας αναφέρει στο περιοδικό Science ότι εντόπισε ίχνη πόας σε απολιθωμένη κοπριά δεινόσαυρου -ο επιστημονικός όρος είναι κοπρόλιθος- από την κεντρική Ινδία, ηλικίας 65 εκατ. ετών. Τα περιττώματα ανήκαν σε τιτανόσαυρο, την ομάδα των υπερμεγέθων ερπετών στους οποίους ανήκει και ο γιγάντιος διπλόδοκος.

Οι κοπρόλιθοι περιείχαν φυτόλιθους, μικροσκοπικά συσσωματώματα πυριτίου που σχηματίζονται μέσα στα κύτταρα των φυτών και δημιουργούν μια χαρακτηριστική υπογραφή. Οι φυτόλιθοι προέρχονταν από την οικογένεια των πόων, μεταξύ άλλων από συγγενείς του μπαμπού και του ρυζιού.

Επομένως οι πόες πρέπει να είχαν εμφανιστεί νωρίτερα, τουλάχιστον πριν από 80 εκατ. χρόνια, για να υπάρχει αυτή η ποικιλία. Πάντως η ερευνητική ομάδα τονίζει ότι ακόμα και στο τέλος της εποχής των δεινοσαύρων το χορτάρι σπάνιζε και είναι απίθανο να ήταν βασικό συστατικό της δίαιτας των ερπετών.

Ο παράγοντας που οδήγησε στην εξέλιξη των ποών ήταν πιθανότατα κάποιο μικρό είδος θηλαστικού που έβοσκε σε ανοιχτούς χώρους. Το χορτάρι παρουσιάζει το σημαντικό πλεονέκτημα ότι μεγαλώνει από τη ρίζα, και δεν πεθαίνει όταν τα ζώα κόψουν την κορυφή τους, όπως συμβαίνει στα περισσότερα δέντρα.

Οι πόες, ανθεκτικές στη βόσκηση, περιλαμβάνουν σήμερα πάνω από 100.000 είδη.
-www.in.gr


Ζήλεψα κι εγώ τις αντιγραφές από το in.gr και να 'μαι!

Ορίστε λοιπόν, τελικά οι δεινόσαυροι τρώγαν κι αυτοί χόρτο, ίσως και κουτόχορτο. Κι επειδή δεν είναι πιθανό να χειρίζονταν τη φωτιά, δε θα είχαν και άλλη χρήση γι' αυτό.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι αυτά τα πλάσματα έζησαν πάνω από 150 εκατομμύρια χρόνια (εμείς - τα πρωτεύοντα θηλαστικά - μετράμε μόνο κάτι χιλιαδούλες χρόνια). Μόλις όμως άρχισαν να τρώνε χόρτο-γρασίδι (τέλη Κρητιδικής περιόδου)... ΨΟΦΗΣΑΝ!!

Ύποπτο, δε συμφωνείτε;;;

Ηθικόν δίδαγμα για μένα τον αφελή λαουτζίκο:

ΜΗΝ ΤΡΩΣ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ!!!!!!
Logged

https://www.youtube.com/watch?v=6CAzdawCzhg
bakeneko
Veteran
Καταστραμμένος
******
Gender: Male
Posts: 7702


?


View Profile WWW
Απ: Οι δεινόσαυροι έτρωγαν (κουτo;;) χόρτο!!!!
« Reply #1 on: November 21, 2005, 16:46:03 pm »

Εμείς ίσως δε προλάβουμε να ζήσουμε τόσα πολλά χρόνια, όχι επειδή ήμαστε λιγότερο "έξυπνοι" από τους δεινοσαύρους αλλά επειδή ήμαστε τόσο έξυπνοι που μάλλον θα αυτοκαταστραφούμε!
Κάπου είχα ακούσει πριν λίγο καιρό ότι πλέον οι απόγονοι των "μεγάλων" δεινοσαύρων δε θεωρούνται οι σαύρες αλλά τα πουλιά. (βάσει του σκελετού) μάλιστα λέγεται ότι ο κοντινότερος ζωντανός συγγενής του τυρανόσαυρου είναι η... κότα!!
Logged

Alexkasgr
Honoured Member - Veteran
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr
**********
Gender: Male
Posts: 4577


Έτη φωτός μπροστά...


View Profile
Απ: Οι δεινόσαυροι έτρωγαν (κουτo;;) χόρτο!!!!
« Reply #2 on: November 21, 2005, 19:51:11 pm »

Quote from: Rattlehead on November 21, 2005, 16:46:03 pm
μάλιστα λέγεται ότι ο κοντινότερος ζωντανός συγγενής του τυρανόσαυρου είναι η... κότα!!
LOL!!!! Αν είναι δυνατόν!! Με αυτές τις επιστημονικές έρευνες δεν ξέρεις τι να πιστέψεις και τι όχι τελικά!!
Πάντως πιστεύω ότι ο πιο κοντινός στους δεινόσαυρους είναι ο κροκόδειλος. Αν δείτε τα πόδια του είναι τόσο ατροφικά που μόνο κατάλοιπο της εξέλιξης μπορεί να θεωρηθεί!  Grin Grin
Logged
4Dcube
Veteran
Καταστραμμένος
******
Gender: Male
Posts: 9068


just.do.it.cut.carrots.


View Profile
Re: Απ: Οι δεινόσαυροι έτρωγαν (κουτo;;) χόρτο!!!!
« Reply #3 on: November 21, 2005, 21:15:23 pm »

Quote from: Rattlehead on November 21, 2005, 16:46:03 pm
Εμείς ίσως δε προλάβουμε να ζήσουμε τόσα πολλά χρόνια, όχι επειδή ήμαστε λιγότερο "έξυπνοι" από τους δεινοσαύρους αλλά επειδή ήμαστε τόσο έξυπνοι που μάλλον θα αυτοκαταστραφούμε!

Αυτό και μόνο δείχνει πόσο πιο ηλίθιοι είμαστε!

Quote from: Alexkasgr on November 21, 2005, 19:51:11 pm
Quote from: Rattlehead on November 21, 2005, 16:46:03 pm
μάλιστα λέγεται ότι ο κοντινότερος ζωντανός συγγενής του τυρανόσαυρου είναι η... κότα!!
LOL!!!! Αν είναι δυνατόν!! Με αυτές τις επιστημονικές έρευνες δεν ξέρεις τι να πιστέψεις και τι όχι τελικά!!
Πάντως πιστεύω ότι ο πιο κοντινός στους δεινόσαυρους είναι ο κροκόδειλος. Αν δείτε τα πόδια του είναι τόσο ατροφικά που μόνο κατάλοιπο της εξέλιξης μπορεί να θεωρηθεί! Grin Grin

Ναι το έχω διαβάσει κι εγώ αυτό, ότι οι περισσότεροι επιστήμονες (που υποστηρίζουν τη θεωρία της εξέλιξης) δέχονται τα πτηνά (βλέπε κότα, περιστέρι) ως τους κοντινότερους συγγενείς των δεινοσαύρων και όχι τις σαύρες (βλέπε κροκόδειλος) λόγω της διάταξης των ποδιών τους.

-> Στις σαύρες τα πόδια "βγαίνουν" από τα πλάγια, κάτι που δε συμβαίνει με τα οστά των δεινοσαύρων που θέλουν τα πόδια να είναι κάθετα ως προς το σώμα, όπως στα πτηνά. Άσε που έχουν βρεθεί απολιθώματα από έναν δεινόσαυρο, τον γνωστό Αρχαιοπτέρυξ (ΟΧΙ Αστερίξ !!!!!!  Shocked  Cheesy ), ο οποίος έζησε στα τέλη Κρητιδικής και είχε φτερά!! Σημείωση, όλοι οι υπόλοιποι ιπτάμενοι πτερόσαυροι ΔΕΝ είχαν φτερά.
Logged

https://www.youtube.com/watch?v=6CAzdawCzhg
dictator23
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr
*****
Gender: Male
Posts: 612


Fat Bullshido oops... Aikido Mastah...


View Profile
Re: Οι δεινόσαυροι έτρωγαν (κουτo;;) χόρτο!!!!
« Reply #4 on: November 21, 2005, 23:00:33 pm »

Ξερετε oτι τα θηλαστικα εξελιχτηκαν απο τα ερπετα; (οπως τουλαχιστον λενε μεχρι τωρα και τα οποια ειναι μια πολυ ευρυτερη ομαδα απο τους δεινοσαυρους με παναρχαιες ριζες)
Logged
Verminoz
Veteran
Καταστραμμένος
******
Gender: Male
Posts: 8236


I smoke my friends down to the filter


View Profile WWW
Re: Οι δεινόσαυροι έτρωγαν (κουτo;;) χόρτο!!!!
« Reply #5 on: November 22, 2005, 00:34:00 am »

Η ομοιότητα των δεινοσαύρων με τα πτηνά εντοπίζεται και στους εγκεφάλους τους. Γενικώς η μελέτη των εγκεφάλων των ζωικών οργανισμών είναι ένας άλλος τρόπος προσέγγισης για να φανερώσουμε τα μονοπάτια της εξέλιξης. Εγκεφαλικά λοιπόν τα πτηνά μοιάζουν πάρα πολύ με τον τυραννόσαυρο και τους άλλους αρχαίους συγγενείς του.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως τα ερπετά είναι άσχετα εξελικτικά με τους δεινόσαυρους. Ένα πολύ σπάνιο ερπετό που ζει ακόμη στην εποχή μας είναι ο Δράκος του Κομοντό. Ζει στο ομώνυμο νησί του Ινδικού Ωκεανού (μπορεί να κάνω και λάθος γι αυτό) και θεωρείται ένα από τα τελευταία εν ζωή πλάσματα που θυμίζουν τις εποχές εκείνες. Τα σημερινά ερπετά δεν μοιάζουν και πολύ με τους δεινόσαυρους, αλλά έχουν τις ρίζες τους εκεί.
Logged



Englab - Open source scientific/engineering platform
Rebetologion - Contemporary/Experimental


Κακούργα ύπαρξις!
Pages: [1] Go Up Print
Jump to:  

Powered by SMF | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
Scribbles2 | TinyPortal © Bloc | XHTML | CSS
Loading...