Η πρακτική της αγαπητής μας υπουργού σίγουρα έχει ξεσηκώσει πολλά χαρακτηριστικά από την τακτική του ανταρτοπολέμου. Δεν γνωρίζω φυσικά τίποτε περί της θητείας της στους αντίστοιχους μαχόμενους κύκλους της εγγύς ανατολής ή της λατινικής δύσης. Αλλά οι κινήσεις της αυτό τουλάχιστον δείχνουν.
Πριν καλά καλά τελειώσει η συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή της βουλής και ενώ διάφοροι εκλεκτοί συνάδελφοι καταθέτουν τον οβολό των ευελπιστούμενων πλην μάταιων τροποποιήσεων στο 'ν. πλαίσιο' (νομίζω ότι κατά κοινή παραδοχή ο όρος κέρδισε τα ..αυτάκια του), ενώ δεν ξέρω πόσες σχολές και τμήματα είναι υπό κατάληψη, ενώ το άρθρο 16 είναι στον αέρα, ενώ ο ΓΓ έρευνας και τεχνολογίας έχει ένα έτοιμο, πλην όμως κρυφό επίσης, νομοσχέδιο για την έρευνα, η αγαπητή μας υπουργός μας ενημερώνει μέσω του καλά πληροφορημένου συγκροτήματος, ότι ο αγώνας ...τώρα δικαιώνεται. Και για όσους βιάστηκαν να ...επιστρέψουν στα μαθήματα και στις ..εξετάσεις ....

, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά....
Το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά.....
Και φυσικά, αν ο αγώνας μέχρι τώρα γίνονταν για τις ...επερχόμενες γενιές των συναδέλφων φοιτητών...(εσείς του 2006 οι εκδρομείς θα τελειώσετε μάλλον με τις μεταβατικές διατάξεις) τι να πει κανείς τώρα όταν βάζει χέρι στο προδιαγεγραμμένο σας μέλλον. ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΣΑΣ ΡΕ!
Εγώ απλά αντιγράφω. Εσείς...... avanti popolo!
Γρηγόρης Παπαγιάννης
ΥΓ Και αν νομίζετε ότι εδώ τελειώσαμε...

... μας 'χρωστάει' και μια ...Μπολώνια!
Βουλή
Αυτόνομα μεταπτυχιακά στα ΤΕΙ
Καθορίζεται ενιαία εθνική στρατηγική για τη μείωση του τεχνολογικού χάσματος με την ΕΕ
ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ
Ετοιμος είναι ο νόμος του υπουργείου Παιδείας που θα ρυθμίζει τις μεταπτυχιακές σπουδές στη χώρα μας και η προώθησή του στη Βουλή θα γίνει άμεσα. Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα αυτόνομων μεταπτυχιακών στα ΤΕΙ, τα οποία μέχρι τώρα μπορούσαν να οργανώσουν προγράμματα μόνο σε συνεργασία με ΑΕΙ. Η συνεργασία των πανεπιστημίων της χώρας μας με εκείνα του εξωτερικού με στόχο την έκδοση κοινών τίτλων, το «άνοιγμα» των μεταπτυχιακών σε συνεργασίες με διακεκριμένους ερευνητές και ειδικές κατηγορίες εμπειρογνωμόνων, αλλά και η διατήρηση των διδάκτρων υπό ορισμένες προϋποθέσεις (σε πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα εφαρμόζονται ήδη δίδακτρα) αποτελούν τη γενική φιλοσοφία του νομοσχεδίου για τις μεταπτυχιακές σπουδές. «Ευελιξία και προσαρμοστικότητα» υπόσχεται ο νέος νόμος στα πανεπιστήμια μέσω της απλούστευσης διαδικασιών. Σχετική πρόταση στην οποία και βασίστηκε το νομοσχέδιο είχε καταθέσει και η επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας που χειρίστηκε τα θέματα ανώτατης εκπαίδευσης. Στο νομοσχέδιο έχει περιληφθεί και η δυνατότητα αμοιβής υποψηφίων διδακτόρων από ερευνητικά έργα, αλλά και η δυνατότητα εκπόνησης τμήματος της διδακτορικής διατριβής σε ερευνητικά ιδρύματα (με υποτροφίες ή μερική μισθοδοσία).
Μια ερευνήτρια εργάζεται στο εργαστήριο του ερευνητικού κέντρου «Δημόκριτος». Το νέο νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή επιδιώκει ενιαία εθνική στρατηγική για την έρευνα και την τεχνολογία
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τις μεταπτυχιακές σπουδές, προβλέπεται:
* Η κατάρτιση εσωτερικών κανονισμών κάθε προγράμματος μεταπτυχιακών στα ΑΕΙ, οι οποίοι θα προβλέπουν και την τακτική αξιολόγησή τους. Ολες οι λεπτομέρειες οργάνωσης και λειτουργίας τους συμπεριλαμβανομένου του ορισμού των προσόντων των μεταπτυχιακών φοιτητών και του αριθμού τους θα καθορίζονται από τους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας των προγραμμάτων.
* Η αύξηση των οικονομικών πόρων των μεταπτυχιακών προγραμμάτων με συνδυασμό κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού, άλλων δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων κατόπιν εγκρίσεως των συλλογικών οργάνων των πανεπιστημίων, ερευνητικών πόρων από την Ευρωπαϊκή Ενωση και πρόβλεψης διδάκτρων υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Ακόμη προβλέπονται απευθείας υποτροφίες σε προπτυχιακούς σπουδαστές και ανταποδοτικές υποτροφίες.
* Συνεργασία μεταξύ τμημάτων πανεπιστημίων της χώρας μας και πανεπιστημίων του εξωτερικού (διατμηματικά και διαπανεπιστημιακά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών).
* Φοίτηση ελλήνων και αλλοδαπών σπουδαστών.
* Επιλογή γλώσσας μαθημάτων και διατριβής (ελληνική ή και άλλη ευρωπαϊκή γλώσσα).
* Διδάσκοντες που δεν θα είναι αναγκαστικά μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ εσωτερικού (αλλά και καθηγητές ΑΕΙ εξωτερικού, διακεκριμένοι ερευνητές με διδακτορικό ή ειδικές περιπτώσεις εμπειρογνωμόνων, π.χ. καλλιτέχνες ή άνθρωποι των τεχνών που θα διδάσκουν με συμβάσεις του άρθρου 407, κ.ά.).
Το θεσμικό πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών θα είναι κυρίως περιγραφικό και δεν θα εισέρχεται στην επιστημονική λειτουργία τους, δίνοντας αυξημένες αρμοδιότητες στα πανεπιστήμια. Η έγκριση των προγραμμάτων θα γίνεται από τα τμήματα ή τις σχολές των ΑΕΙ, ενώ για τα διατμηματικά και διαπανεπιστημιακά προγράμματα θα απαιτείται έγκριση από όλα τα τμήματα και τα ιδρύματα που συμμετέχουν σε αυτά. Πάντως, προτείνεται για τον καλύτερο συντονισμό της λειτουργίας των μεταπτυχιακών προγραμμάτων η ίδρυση στις πανεπιστημιακές σχολές Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Ολα τα μεταπτυχιακά προγράμματα θα υπόκεινται όπως και τα πανεπιστήμια σε εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση σε τακτικά διαστήματα, σύμφωνα με τις διαδικασίες που θα θεσπίσει η νέα Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Τα μεταπτυχιακά προγράμματα θα απονέμουν διπλώματα σε δύο επίπεδα: βασικών μεταπτυχιακών σπουδών (αντίστοιχα του Master's) και διδακτορικό. Στο επίπεδο των βασικών μεταπτυχιακών σπουδών τα διπλώματα θα είναι το Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (που αντιστοιχεί σε Master's, Μ.Α. ή MSc., στο αντικείμενο κάθε τμήματος) ή το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (που αντιστοιχεί σε Master's σε πιο εξειδικευμένους τομείς, π.χ. από διατμηματικά προγράμματα). Για αυτά θα απαιτούνται δύο τουλάχιστον εξάμηνα σπουδών, καθώς και πρωτότυπη μεταπτυχιακή εργασία. Στο διδακτορικό επίπεδο θα απονέμεται το διδακτορικό δίπλωμα. Για αυτό θα απαιτούνται τουλάχιστον τρία έτη μετά τον ορισμό του θέματος της διδακτορικής διατριβής για τη συμπλήρωση σπουδών, ενώ διδακτορικά προγράμματα που δεν προαπαιτούν Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ή Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης πρέπει να περιλαμβάνουν συμπλήρωση κύκλου μαθημάτων διαρκείας τουλάχιστον δύο εξαμήνων. Είναι δυνατόν μέρος των διδακτορικών σπουδών να πραγματοποιείται σε ερευνητικά ιδρύματα.
Εντός έτους από την έναρξη ισχύος του νόμου τα υπάρχοντα ΠΜΣ πρέπει να εναρμονισθούν πλήρως με τις νέες διατάξεις.
Το δεύτερο νομοσχέδιο που προωθείται άμεσα στη Βουλή είναι το νομοσχέδιο για την έρευνα, το οποίο έχουν συντάξει από κοινού τα υπουργεία Ανάπτυξης και Παιδείας. Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει συνεργασία πανεπιστημίων και ΤΕΙ με ερευνητικά κέντρα και παραγωγικούς φορείς, ενιαία εθνική στρατηγική για την έρευνα και την τεχνολογία, καθώς και μείωση του τεχνολογικού χάσματος με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μεταξύ άλλων προβλέπεται:
* Δημιουργία τριών οργάνων διοίκησης: Το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας και Τεχνολογίας, ανεξάρτητο όργανο που θα αναφέρεται απευθείας στον Πρωθυπουργό και θα συμβουλεύει την κυβέρνηση για τη χάραξη πολιτικής στην έρευνα και στην τεχνολογία. Η Διυπουργική Επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας με συμμετοχή δέκα υπουργείων (Οικονομίας, Αμυνας, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Παιδείας, Απασχόλησης, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Δημόσιας Τάξης), που θα χαράσσει την πολιτική και θα κατανέμει τα κονδύλια. Ο Εθνικός Οργανισμός Ερευνας και Τεχνολογίας που θα προκηρύσσει και θα διαχειρίζεται τα ερευνητικά προγράμματα και τα κονδύλια.
* Εισαγωγή νέου συστήματος αξιολόγησης όλων των ερευνητικών προτάσεων και προγραμμάτων, με κριτές ξένους επιστήμονες που θα επιλέγονται από τον Διεθνή Επιστημονικό Ιστό.
* Ετήσια υποχρεωτική αυτοαξιολόγηση των ερευνητικών κέντρων (με κριτήρια τη δημόσια και εξωτερική χρηματοδότηση, την επιστημονική και τεχνολογική προβολή) καθώς και εξωτερική αξιολόγηση από διεθνείς κριτές κάθε πέντε χρόνια.
Τέλος, θεσπίζονται τα κριτήρια και οι διαδικασίες για την ανάδειξη των διοικήσεων και των επιστημονικών συμβουλίων στα ερευνητικά κέντρα, καθώς και για την εξέλιξη του επιστημονικού προσωπικού.