Απαντάω παλιές ερωτήσεις θεωρίας για αρχειακούς λόγους:
1. Οι αεριοστρόβιλοι ειναι βάσης ή αιχμής και γιατί; Οι αεριοστροβιλικοι σταθμοί έχουν το πλεονέκτημα της γρήγορης εκκινησης και ρύθμισης ισχύος. Αρα μπορουν γρήγορα να καλύψουν μια αιχμή.
Επισης καινε καυσιμα τα οποια ειναι κατά κανόνα πιο ακριβα από τον εγχώριο λιγνίτη, οποτε δε συμφέρει να τους εχεις παντα σε λειτουργία.
2. Η αδιαβατικη θερμοκρασία φλόγας είναι μεγαλύτερη από την πραγματική θερμοκρασία θαλάμου. Γιατί;
Η αδιαβατικη θερμοκρασία φλόγας ειναι η θερμοκρασία που θα είχαν τα καυσαερια, αν δεν υπήρχαν απώλειες λόγω ακτινοβολίας προς τα τοιχώματα της εστίας. Επειδη στην πράξη υπάρχουν πάντα απώλειες λόγω ακτινοβολίας η πραγματικη θερμοκρασία θαλάμου είναι μικρότερη, παντως ειναι μεγαλύτερη η θερμοκρασια καυσαερίων από τη θερμοκρασία των τοιχωμάτων.
3. Τα καυσαέρια των ΑΗΣ χρησιμοποιουνται για κινηση στροβίλου, παραγωγη ατμού ή και τα 2; Ο στρόβιλος των ΑΗΣ κινείται με ατμό που παράγεται στο κύκλο του. Καυσαέρια για κίνηση στροβίλου χρησιμοποιούν οι αεριοστροβιλικοί σταθμοί.
Αντιθέτως, χρησιμοποιουν την υψηλή θερμοκρασία των καυσαερίων για την παραγωγή ατμού με στόχο οικιακές και εμπορικές εφαρμογές.
4. Αυξάνω την πίεση του λέβητα και η θερμοκρασία του είναι σταθερή. Τι θα συμβεί με την ποιότητα;Η ποιοτητα θα μειωθεί διότι αυξανοντας την πίεση, αυξάνεται και η θερμοκρασία κορεσμού, επομένος ο ατμός μας είναι πλεον πιο κοντα στο σημείο κορεσμού.
Για να αντισταθμίσουμε αυτη τη μείωση της ποιότητας χρησιμοποιουμε αναθερμανση.
5. Ποιοι σταθμοι αποθηκευουν ενέργεια. Εξηγηση; Προφανώς οι υδραντλητικοί. Μεγάλες ποσότητες ενέργειας μπορούν να αποθηκευτούν μόνο με μηχανικό τρόπο. Σε περιόδους χαμηλής ζήτησης ενέργειας από το φορτίο, οι υδραντλητικοί χρησιμοποιουν την περισσεια φτηνης ενεργειας για να ανεβάσουν νερό απο την κατάντι στην ανάντη λίμνη. Δηλαδή αποθηκεύουν την ενέργεια λόγω της υψομετρικής διαφοράς(δυναμική), αυξάνοντας την υδραυλικότητα. Σε περιόδους ζήτησης από αιχμές του φορτίου, λειτουργούν όπως οι συμβατικοί ΥΗΣ, αποδίδοντας πίσω την αποθηκευμενη ενέργεια.
6. Συγκριση ΑΗΣ και αεριοστροβιλικών.Οι ΑΗΣ χρησιμοποιουν ατμό για να κινήσουν το στρόβιλο. Οι αεριοστροβιλικοι χρησιμοποιουν τα καυσαερια. Πέραν αυτών οι αεριοστροβιλικοί παρουσιάζουν τα εξής πλεονεκτηματα σε σχέση με τους ΑΗΣ: μικρότερο κόστος εγκατάστασης, μικρότερες απαιτήσεις χώρους εγκατάστασης, μικρότερο κόστος συντήρησης. Ελάχιστες ή καθόλου απαιτήσεις σε ψυκτικό νερό, γρήγορη και ευκολη ρύθμιση ισχύος και εκκίνηση. Επίσης είναι πληρως αυτοματοποιημένοι και υπαρχει δυνατότητα τηλεχειρισμού. Υπάρχει μεγάλη ευελιξία ως προς τον τόπο εγκατάστασης και η μεταφορά τους είναι εφικτή. Τέλος, εχουν λιγότερες εκπομπές NOx. Το καύσιμο των ΑΗΣ ομως ειναι φθηνότερο, εγχώριο και ετσι ανεξάρτητο από τις διεθνείς συνθήκες.
7. Ποιος παράγοντας επηρεάζει κυρίως τη θερμοκρασία απόρριψης των καυσαερίων; Το σημείο δρόσου. Ψύξη σε χαμηλή θερμοκρασία και ιδιαίτερα σε χαμηλότερη από αυτό οδηγεί σε συμπύκνωση των καυσαερίων με αποτέλεσμα να εμφανίζονται οξέα στο συμπύκνωμα, τα οποία διαβρώνουν την καπνοδόχο και την εστία.
8. Ποιος ο ρόλος των πύργων ψύξης και γιατί χρησιμοποιούνται αντί για εναλλάκτες;
Οι πύργοι ψύξης χρησιμοποιούνται για να ψύξουν το ψυκτικό νερό του συμπυκνωτή.
Χρησιμοποιούνται αντί για εναλλάκτες διότι:
1. Η ατμοποίηση είναι πιο αποδοτικός μηχανισμός μεταφοράς θερμότητας από τη συναγωγή. Άρα, έχουμε μικρότερο όγκο από την περίπτωση των εναλλακτών.
2. Οι πύργοι ψύξης σχεδιάζονται ώστε το νερό στην εξοδο να έχει θερμοκρασία κατά 8 βαθμους μεγαλύτερη από τη θερμοκρασία υγρού της ατμόσφαιρας. Για να υπάρχει μεταφορά θερμοτητας απο το νερό στον αέρα, στην περίπτωση των εναλλακτών, απαιτείται θερμοκρασία εξόδου νερου μεγαλύτερη από τη θερμοκρασία ξηρού της ατμόσφαιρας.
10. Αυξουσα βαθμού απόδοσης: ΑΗΣ, συνδυασμενου κυκλου, συμπαραγωγη. Γιατί; Στον ΑΗΣ τα καυσαέρια αποβάλλονται σε υψηλη θερμοκρασία χωρίς να εκμεταλλευτούμε τη θερμότητα τους.
Στην περιπτωση συνδυασμενου κυκλου, εκμεταλλευομαστε μερικώς τη θερμότητα των καυσαερίων.
Στην περίπτωση της συμπαραγωγης οι απωλειες θερμοτητας στον συμπυκνωτη μηδενιζονται ή ελαχιστοποιουνται. Εχουμε την καλύτερη εκμεταλλευση του καυσίμου.
11. Γιατί ο ΑΗΣ Αγιου Δημητριου ειναι ο πιο ρυπογονος στην Ευρωπη;
Είναι ο μεγαλύτερος σε ισχύ λιγνιτικός σταθμός (5 μονάδες) και το καυσιμο του ειναι λιγνίτης χαμηλης θερμογόνου δύναμης.
12. Γιατί οι υδραυλωτοί λέβητες ειναι πιο αποδοτικοι από τους φλογαυλωτους;
Εχουν μεγαλύτερη επιφάνεια συναλλαγης, αρα μεγαλύτερη παροχή ατμού και μικρότερο χρόνο ατμοποίησης. Εχουν μεγαλύτερη πίεση ατμού λόγω της αντοχής των σωλήνων μικρής διαμέτρου και μικρού παχους. Επίσης μπορούν να φέρουν μεγαλύτερα θερμικά φορτία με ασφάλεια. Επομένος έχω πληρέστερη εκμεταλλευση καυσαεριων με αποτελεσμα καλύτερη απόδοση του λέβητα και επιπλεον ο ατμός υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας βελτιώνει το βαθμό απόδοσης όλου του κύκλου.
13. Πως αυξάνει η διαθέσιμη ενέργεια ενός ατμοστροβίλου;
Αυξάνει αν αυξηθεί η θερμοκρασία και η πίεση εισόδου ή αν μειωθει η πίεση λειτουργίας του συμπυκνωτή. (επηρεαζονται οι ενθαλπίες)
14. Ποιο εξαρτημα δεν απαιτειται σε εστίες με υπερπίεση;
Οι ανεμιστήρες ελκυσμού, διότι έχουμε φυσικό ελκυσμό λόγω μεγαλύτερης πίεσης στο εσωτερικό, αποτι στο εξωτερικό.
15. Γιατί βάζω περίσσεια αέρα κατά την καύση;Θεωρητικά η καύση γίνετια στοιχειομετρικά, αλλά τότε δεν εχουμε πλήρη ανάμειξη καυσίμου αέρα. Για να ειναι τελεια η καύση επομένως παρέχω περισσότερο αέρα.
16. Ποιοι ειναι οι εναλλακτες ενός ΑΗΣ;
1. οικονομητήρας: θερμαίνει το νερό που τροφοδοτείται στο λέβητα μέσω των καυσαερίων, ώστε να το φέρει λίγο πριν τον κορεσμό.
2. προθερμαντές: μέσω απομαστευσεων ατμού από τους στροβίλους, θερμενεται το νερό τροφοδοσίας του λέβητα.
3. Συμπυκνωτής: ψυχει τον χαμηλής πίεσης ατμό στην εξοδο της βαθμίδας ΧΠ του στροβίλου, με νερό που ψύχεται σε πύργο ψύξης.
4. Αναθερμαντες/υπερθερμαντες: μέσω της φλόγας στο λέβητα, ο ατμός γίνεται υψηλής ποιοτητας(πιεσης και θερμοκρασίας) για να μειωθει το υγρασιακό περιεχόμενο.
5. αεροθερμαντες: μέσω των καυσαερίων θερμένεται ο αέρας καύσης.
17. Ποιοι τύποι πύργων ψύξης υπάρχουν;Υγροί: αμεση αναμειξη νερού και αέρα με κύριο μηχανισμό την εξατμιση.
Ξηροί: ο αέρας και το νερό διαχωρίζονται απο θερμοαγώγιμη επιφάνεια και η μεταφορα θερμοτητας γινεται με αγωγή.
υγροί-ξηροί: συνδυάζουν τις μεθόδους
φυσικής κυκλοφορίας: ο αέρας κυκλοφορεί με βάση το φαινόμενο της άνωσης.
μηχανικού ελκυσμού: η κυκλοφορια του αέρα γινεται με τη βοηθεια ανεμιστήρων. Εχουμε αναλογα με τη θεση του ανεμιστηρα πυργους καταθλιψης ή ελκυσμου.
υβριδικοί: η φυσικη κυκλοφορια υποβοηθαται με χρηση ανεμιστηρων.
εχουμε τελος πυργους εγκάρσιας ροής ή αντιρροής.
18. Ποιος ο ρόλος του τυμπάνου και σε ποιο τύπο λέβητα δεν υπάρχει;1. διαχωρισμός ατμού- υγρού.
2. διανομή του νερού στους σωλήνες καθόδου.
3. περιέχει το μίγα ατμού-υγρού κατα τις μεταβολές του φορτίου, οι οποιες προκαλουν αλλαγη της παροχής ατμού.
4. απομακρύνει σωματίδια από τον ατμό και επίσης εκεί προστιθενται χημικά για να καθαριστεί το νερό.
Δεν υπαρχει στους πύργους εξαναγκασμένης ροής ή μιας διαδρομης, στους οποιούς δεν υπάρχει διαχωρισμός υγρού- ατμου, ωστε με τη διαφορα πυκνοτητων να υπαρχει φυσική κυκλοφορία.
19. Οι κύριοι ρύποι και πως τους αντιμετωπίζω;αιωρούμενα σωματίδια, τεφρα κ.α.: φίλτρα υφασμάτινα ή ηλεκτροστατικά, μηχανικά, υγρούς συλλεκτες, φίλτρα βαρυτητας.
SO2: με αποθειωση του καυσιμου, πριν ή κατα τη διαρκεια της καυσης ή αποθειωση των καυσαερίων. Πλύση μιας χρήσης ασβέστου/ασβεστόλιθου ή με ανακτητικες διαδικασίες ή με ξηρές διαδικασίες.
NOx: με χαμηλότερη θερμοκρασία φλόγας καύσης και καύση κατά βαθμίδες.
20. Πως αυξάνω την απόδοση του Rankine;
1. μείωση της πίεσης λειτουργίας συμπυκνωτή.
2. αυξηση βαθμου υπερθερμανσης στο λεβητα.
3. με αναθερμανση.
4. αυξηση πίεσης του λέβητα.
21. Ο βαθμός απόδοσης ενος ΑΗΣ αυξάνει το χειμώνα, το καλοκαίρι, ειναι σταθερός;
το χειμωνα εχουμε μικροτερο Τsat,αρα μικροτερη πιεση στον συμπυκνωτη αρα μεγαλυτερο βαθμο αποδοσης (απαντηση από διπλανό τόπικ
https://www.thmmy.gr/smf/index.php?topic=44483.0)
22. Ποιες ειναι οι απώλειες μιας εστίας; (extra)
Οι απώλειες οφειλονται:
1. απωλειες καυσίμου που διαφευγει απο τα διακενα της σχάρας προς την τεφροδοχο χωρις να καει.
2. απώλειες τέφρας πυθμένα
3. απωλειες ιπτάμενης τέφρας
4. απωλειες λόγω περιεκτικοτητας καυσαεριου σε αερια που προηλθαν απο το καυσιμο λόγω ατελους καυσης
5. απωλειες λόγω υψηλης θερμοκρασίας καυσαερίων.
6. απωλειες λόγω θερμοκρασίας στερεων καταλοιπων καυσης
7. απωλειες λόγω ακτινοβολιας και μεταφορας θερμοτητας εξω απο το λέβητα.
23. Τι αντικατεστησε τους υδραυλους;Το υδροτοίχωμα! Ετσι πετυχαινουμε ψύξη τοιχωμάτων εστίας και ατμοποίηση νερού τροφοδοσίας λόγω ακτινοβολίας που απορροφουν οι σωλήνες.
24. Γιατι το νερό πύργων ψύξης θέλει αντικατάσταση;
Αν και το κύκλο ψύξης του συμπυκνωτη ειναι κλειστό, υπαρχουν απωλειες νερου που κυκλοφορει στο σύστημα. Ενα μέρος λόγω εξάτμισης, ενα μέρος λόγω απομαστευσης για καθαρισμό του νερού απο στερεά, ενα μέρος λόγω το οτι παρασυρονται σταγονιδια απο τον αέρα.
25. Ποιες εστίες χρησιμοποιουμε σήμερα και γιατι;Κονιοποιημένου καυσίμου διότι:
1. εχουμε υψηλή απόδοση του λέβητα
2. εχουμε δυνατότητα καύσης ποικιλιας καυσιμου
3. μπορουμε να καψουμε υγρα ή αερια ή συνδυασμους
4. εχουμε γρηγορη αποκριση στις μεταβολες φορτίου
5. εχουμε μικρότερη ισχυ ανεμιστηρων
6. εχουμε λιγότερη ποσότητα παρεχομενου αερα
7. εχουμε μειωση απωλειων λόγω ακαυστων και αρα μεγαλυτερη ατμοπαραγωγη.
26. Ποιοι τύποι ανεμιστήρων υπάρχουν; α. ανεμιστηρες καταθλιψης: ωθουν αερα μεσα στο συστημα διαχειρησης καυσιμου και στο λεβητα
β. ανεμιστηρες ελκυσμου: απωθουν τον αερα εξω απο το λέβητα και την καπνοδόχο.