Show Posts
|
Pages: [1] 2 3 ... 58
|
5
|
Αίθουσα Υποδοχής / Πληροφορίες για τους πρωτοετείς / Re: Ποδήλατα στο campus
|
on: October 07, 2022, 12:06:51 pm
|
Το κυλικείο είναι (ή τουλάχιστον ήταν) κλασσικό σποτ που κλέβουν ποδήλατα, παρότι έχει πολύ κόσμο. Στη ράμπα του φουαγιέ ίσως είναι καλύτερα γιατί είναι μπροστά στο φύλακα. Φυσικά, αν έχεις cable lock δεν έχει νόημα η συζήτηση γιατί μπορούν να στο κόψουν κυριολεκτικά σε 3" με εργαλεία χειρός. Οπότε σε κάθε περίπτωση αξίζει να επενδύσεις σε ένα καλό U-lock (>60 ευρω). Ιδανικά θα έχεις κι ένα cable lock για να δένεις ρόδες/σέλα μεταξύ τους για να αποτρέψεις οπορτουνιστικές κλοπές ροδών/σέλας (συμβαίνει δυστυχώς και αυτό). Επίσης, μην αφήνεις φωτάκια και άλλα αξεσουάρ επάνω. Μπόνους tips: https://thebestbikelock.com/how-to-lock-your-bike/#tab-con-10
|
|
|
9
|
Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία / Εσωτερικά Θέματα / Re: ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΓΣ
|
on: April 22, 2021, 09:44:17 am
|
2) Εγω δεν πιστευω οτι υπαρχει υποκινηση απο τη ΔΑΠ. Αν υπαρχει σε καποιο βαθμο υποκινηση ειναι απο το μεηλ της Δουλγερη στο μαθημα της ρομποτικης που ζηταγε να "κατακλυσετε το thmmy.gr με μηνυματα η να οργανωθειτε και να εκδωσετε ψηφισμα εναντια στην καταληψη". Αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα τωρα. Το πραγματικο ζητημα ειναι οτι αυτη τη στιγμη η ΔΑΠ τριβει τα χερια της διοτι ξερει οτι αυτες οι κινησεις ειναι ο,τι πρεπει για να την βοηθησουν να περασει την πολιτικη της αντζεντα και να παψουν να υπαρχουν αντιστασεις. Για σκεφτειτε οτι υπαρχουν κι αλλες καταληψεις μεσα στο απθ αυτη τη στιγμη και καθε πεμπτη γινονται πορειες στις οποιες καλουν περιπου 25 συλλογοι. Σκεφτειτε σε καθε σχολη να υπαρξει αντιστοιχη κινηση που να ζηταει απλα τη ληξη της καταληψης. Εστω οτι αυτες οι κινησεις παιρνουν τις συνελευσεις στις σχολες αυτες. Τοτε οι συλλογοι απλα θα λενε "δεν κανουμε καταληψεις". Δεν θα εκφραζουν αρα καμια αντιθεση προς τον νομο, καμια αποφαση για δραση. Ετσι δεν θα καλει κανενας συλλογος σε πορεια η γενικοτερα σε δραση, πραγμα που κοινωνικα σημαινει οτι κανεις δεν αντιστεκεται στο νομο και μεταφραζεται απο την κυβερνηση και την δαπ ως "ολα καλα τους αρεσει ο νομος". Διοτι ο ισαποστακισμος και η μη δραση ετσι μεταφραζονται, ως συμφωνια με το υπάρχων.
Εγώ προσωπικά δεν ανήκω στους "αγανακτισμένους" αλλά διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της κατάληψης στην κόβιντ έκδοσή της. Αρχικά, είναι οξύμωρο να υπάρχει κατάληψη και τα μαθήματα να γίνονται κανονικά. Κατανοώ ότι εφόσον δε γινόταν να σπάσουν τα μαθήματα με παραδοσιακό τρόπο, πάρθηκε η απόφαση για μπλοκάρισμα της ερευνητικής δραστηριότητας ως μόνη διέξοδος. Κατά τη γνώμη μου, αν και πρόθεσή είναι να πιεστεί το Τμήμα, από την κίνηση αυτή πιέζεται κατά κύριο λόγο ένα μικρό κομμάτι των ΥΔ που χρειάζονται απαραιτήτως πρόσβαση στο εργαστήριό τους (εγώ δεν ανήκω σε αυτούς). Ήδη αυτή τη μορφή έμμεσης πίεσης προς το Τμήμα μέσω άμεσης πίεσης σε ένα σύνολο ανθρώπων που βρίσκονται στην ίδια βάρκα με εσάς, τη βρίσκω προβληματική, αφενός γιατί δε μου αρέσει η ιδέα των παράπλευρων απωλειών στο όνομα του αγώνα και αφετέρου επειδή, ακόμα κι αν πίστευα ότι θα δούλευε η έμμεση πίεση, το 90% των ΥΔ απλά εργάζεται από το σπίτι. Αυτό μας αφήνει με ενα 10% δικαιολογημένα σπασμένων ΥΔ και με κάποιους καθηγητές σαφώς εκνευρισμένους που χάσαν την πρόσβαση στα γραφεία τους, αλλά όχι πιο κοντά στο να πάρουν θέση ενάντια στο νόμο. Γενικά, το Τμήμα είναι ένα αρκετά ανομοιογενές σώμα πολιτικών απόψεων και δεν πιστεύω ότι το δόγμα "κατάληψη στο Δ μέχρι να αλλαξοπιστήσετε" θα δουλέψει. Αν μη τι άλλο, φοβάμαι πως θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, αλλά μακάρι να κάνω λάθος. Όσο για το τι διαφορετικό θα μπορούσε να γίνει πιστεύω ότι αν ο στόχος είναι να πάρει θέση το Τμήμα, τότε, εφόσον υπάρχει μία κρίσιμη μάζα, η μαζική αποχή από τα μαθήματα θα ήταν αποτελεσματικότερη.
|
|
|
11
|
Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία / Εσωτερικά Θέματα / Re: Δυνατότητα Ηλεκτρονικής Συμμετοχής και Ψηφοφορίας στη Συνέλευση Φοιτητών
|
on: April 20, 2021, 21:24:29 pm
|
Και μου δημιουργείται και εμένα το ίδιο ερώτημα που έθεσε πριν @GreekFreak. Εν τέλει θα ψηφίσουμε στον σύλλογο μια απόφαση που θα την υλοποιήσει ποιος; Μου φαίνεται ότι με όλον αυτόν τον ξεσηκωμό απλά ενοχλήθηκαν κάποιοι φοιτητές/καθηγητές/διδακτορικοί που θέλουν να συνεχίσουν τις δουλειές τους όπως πριν και κατα τα άλλα να αδιαφορούν για το νομοσχέδιο. Ελπίζω στην επόμενη ΓΣ να μαζευτεί περισσότερος κόσμος ώστε να εκφράζεται μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών, ωστόσο και πριν την πανδημία πάλι υπήρχε η ίδια αδιαφορία στις ΓΣ.
Δηλαδή μας λες ότι αν ο άλλος σπάζεται από τον τρόπο διαμαρτυρίας που επέλεξες, αυτό συνεπάγεται ότι αδιαφορεί για το νόμο;
|
|
|
12
|
Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία / Σύλλογος φοιτητών / Re: Ανακοίνωση συντονιστικής επιτροπής ΣΦ Ηλ-Μηχ
|
on: April 20, 2021, 10:10:30 am
|
Γι αυτό το λόγο προχωράμε σε εκ νέου κατάληψη της σχολής αυτή την εβδομάδα και ολικό μπλακ άουτ στην έρευνα. Αύριο από τις 10:00 μέχρι τις 12:00, προκειμένου να μην προκληθεί καμία υλική ζημιά στα εργαστήρια του κτηρίου Δ, καλούμε όποιον-α εργαζόμενο-η δουλεύει εκεί, να τερματίσει οποιαδήποτε διαδικασία ηλεκτρονικού εξοπλισμού καθώς θα ακολουθήσει ολικό μπλακ άουτ. Ύστερα από αυτό καλούμε τον οποιονδήποτε να σεβαστεί την απόφαση της γενικής συνέλευσης για κατάληψη της πολυτεχνικής και να στηρίξει τις δράσεις της.
Το "αύριο" είναι σήμερα (20/04) ή αύριο (21/04); Βάλτε μια ρημαδο-ημερομηνία στην απόφαση
|
|
|
13
|
Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία / Σύλλογος φοιτητών / Re: Συντονιστική επιτροπή ΣΦ Ηλ-Μηχ Δευτερα 19/4 12:00 Αιθριο Πολυτεχνείου
|
on: April 19, 2021, 18:16:05 pm
|
Τα ποσά από τα ερευνητικά προγράμματα προορίζονται για την βελτίωση της έρευνας. Πέρα από την άμεση χρηματοδότηση της (πχ πληρωμή μισθών, πληρωμή έξτρα χρεώσεων σε περιοδικά για δημοσιεύσεις κοκ) η αγορά νέου εξοπλισμού είναι ένας από τους τρόπους που αναβαθμίζεται η έρευνα. Με τα ποσά που κατά την γνώμη σου δεν καλυτερεύουν το πανεπιστήμιο, έχει αγοραστεί εξοπλισμός ο οποίος 1) χρησιμοποιείται στην έρευνα του πανεπιστημίου με ότι συνέπειες έχει αυτό, όπως ταχύτερα αποτελέσματα, πραγματοποίηση έρευνας που δεν ήταν δυνατή χωρίς τον εξοπλισμό, προβολής του πανεπιστημίου σε συνέδρια κλπ 2) χρησιμοποιείται από προπτυχιακούς φοιτητές κατά τη διάρκεια των διπλωματικών τους, δίνοντας τους πρόσβαση και εμπειρία χρήσης νέου εξοπλισμού κάτι το οποίο αυξάνει και την ποιότητα των αποφοίτων του τμήματος. Οπότε το ότι τα ποσά δεν βελτιώνουν το πανεπιστήμιο ή τις παροχές στους εκπαιδευόμενους είναι αναληθές.
Να προσθέσω σε αυτό κάτι αξιοσημείωτο που δεν το έχω δει να αναφέρεται σε καμία συζήτηση: Για κάθε έργο που διαχειρίζεται ο ΕΛΚΕ (δηλαδή όλα τα έργα που έχει το ΑΠΘ) κρατάει ~10% από ένα μέρος του προυπολογισμού. Αυτό συνολικά είναι ένα τεράστιο ποσό το οποίο καταλήγει να χρηματοδοτεί μεγάλο μέρος των λειτουργικών αναγκών του πανεπιστημίου. Οπότε μπορεί τα "υπέρογκα ποσά" να μην καλυτερεύουν το πανεπιστήμιο, αλλά σίγουρα το κρατάνε ζωντανό σε εποχές που η τακτική χρηματοδότηση είναι ανύπαρκτη.
|
|
|
14
|
Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία / Σύλλογος φοιτητών / Re: Συντονιστική επιτροπή ΣΦ Ηλ-Μηχ Δευτερα 19/4 12:00 Αιθρι
|
on: April 19, 2021, 13:48:21 pm
|
2)Κανένας διδακτορικός δεν κρύβεται πίσω από φοιτητές. Η απόφαση ήταν του συλλογου ΦΟΙΤΗΤΩΝ ηλ-μηχ. Ούτε παραγγελιές κάνουμε, ούτε κρυφά κέντρα διδακτορικών μας κατευθύνουν. Οι φοιτητές όμως είναι οι επόμενοι διδακτορικοι. Οι διδακτορικοί σε πολλές περιπτώσεις είναι οι ''καθηγητές'' των φοιτητών. Κάνουν μαθήματα. Επιβλέπουν/ ελέγχουν εργασίες. Λυνουν απορίες. Κάνουν εργαστήρια. Δεν είναι δα και τόσο διαχωρισμένες οι δυο ομάδες ώστε να μην έχουν και κανέναν λόγο οι φοιτητές για τα τεκταινόμενα στην έρευνα.
3)Ναι οκ, θέλουμε ανοιχτά πανεπιστήμια. Όχι όμως έτσι γιουργια. Ούτε στο βωμό του να ανοίξουν να τα ξεφτιλίσουμε όλα. Υπάρχουν κάποια πολύ σοβαρά ζητήματα. Μπάτσοι,πειθαρχικά,διαγραφές,εξίσωση πτυχίων, ελλειπης χρηματοδότηση, ιδιωτικοποίηση, κοκ. Και ναι θα πιέσεις με όποιον τρόπο μπορείς. Αν κάποιος δεν συμμερίζεται τις θέσεις ας πάει στις διαδικασίες να διαφωνήσει και να βγάλει διαφορετική απόφαση. Δεν μπορούμε να μυρίζουμε τα νύχια μας για το σε ποιο συγκεκριμένο σημείο μπορεί να διαφωνεί ο καθένας επι μέρους. Σε κάθε περίπτωση, κατάληψη σημαίνει μπλοκάρισμα των πάντων. Κατάληψη που δεν μπλοκάρει δεν έχει νόημα ούτε ουσία. Δεν το κάνουμε για τον συμβολισμό ούτε για τον χαβαλέ. Από εκεί και πέρα αν κάποιος θέλει να επιρρίψει τις ευθύνες στον συλλογο που εναντιώνεται και όχι στην κυβέρνηση που κάνει ότι της κατέβει εν μέσω πανδημίας είναι επιλογή του και κρίνεται. Η κυβέρνηση έχει κλειστά τα πανεπιστήμια 1+ χρόνο αλλά φταίνε οι 5 μέρες κατάληψη για τα μη ανοιχτά πανεπιστήμια. Είναι κάπως περίεργη προσέγγιση.
Δεν είπε κανείς ότι φταίει η κατάληψη που είναι κλειστά τα πανεπιστήμια (κανείς λογικός ενιγουει). Αυτό που σου λέει όμως είναι ότι αυτό που αποκαλείτε "μπλοκάρισμα ερευνητικών δραστηριοτήτων" ενδεχομένως να γαμάει την έρευνα κάποιων Υποψήφιων Διδακτόρων (ΥΔ). Και ναι εδώ ενδεχομένως να είναι σημαντικές οι 5 μέρες. Αρκετά σκατά τρώει ένας/μία ΥΔ, δε χρειάζεται κι αυτό. Για το ζήτημα της ανασφάλιστης/απλήρωτης εργασίας προχωράνε εδώ και ένα χρόνο οι διαδικασίες για να δημιουργηθεί πανελλαδικο σωματείο των εργαζόμενων στην έρευνα που θα διεκδικήσει ακριβώς αυτά τα πράγματα. Ένα μπλοκάρισμα της έρευνας, το οποίο μάλιστα δεν αποφάσισαν καν οι φορείς της, πώς ακριβώς εξυπηρετεί το σκοπό αυτό; Εν πάσει περιπτώσει οι ΥΔ έχουν δικό τους σύλλογο και μπορούν να αποφασίσουν σε τι κινητοποιήσεις θα προβούν μόν@ τους. Το επιχείρημα πως "οι σημερινοί φοιτητές είναι οι μελλοντικοί ΥΔ" οπότε μπορούν να αποφασίσουν αν πρέπει να πραγματοποιείται ερευνητική δραστηριότητα αυτές τις μέρες, το βρίσκω έωλο. Γενικά είναι υπέροχο αυτό που συμβαίνει αυτές τις βδομάδες στο ΑΠΘ, αλλά αυτό με την έρευνα, σχωρνάτε με, μου φαίνεται χαζό. Από τη μια κατανοώ ότι πρέπει να πιεστεί το Τμήμα και να πάρει θέση για το Νόμο, από την άλλη δεν πιστεύω ότι είναι πράγματι το Τμήμα αυτό που ζορίζεται από τη μη πρόσβαση των ΥΔ στα εργαστήριά τους.
|
|
|
15
|
Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία / Διπλωματική / Re: Παρουσίαση θεμάτων διπλωματικών εργασιών της Ομάδας Κατανόησης Πολυμέσων
|
on: April 07, 2021, 15:55:32 pm
|
Oχι αλλα πιστευω οτι ο εκαστοτε καθηγητης αν θελει να εκσυγχρονισει τις διπλωματικες του καλα θα κανει να εκσυγχρονισει και τα μαθηματα του και να προετοιμαζει τους φοιτητες για αυτα που θα δουν.
Συμφωνώ φουλ με αυτό. Αυτό που ίσως θα μπορούσε να γίνει είναι να αρχίσει ένα shift από MATLAB σε python για τις εργασίες κάποιων μαθημάτων που ενδείκνυνται. Ωστόσο, αν κι εγώ προσωπικά θα ήθελα πολύ να το δω να γίνεται, πιστεύω ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να υλοποιηθεί σε μεμονωμένα μαθήματα και εκτός προγράμματος σπουδών. Επίσης πολλές φορές το αντικείμενο των μαθημάτων δε συμπίμπτει με τα ερευνητικά ενδιαφέροντα κάποιου καθηγητή, οπότε η εναρμόνιση των δύο δεν είναι δυνατή. Δηλαδη πιστευω οι φοιτητες αν δεν εχουν ασχοληθει μονοι τους, ουτε python εχουν δει, ουτε tensorflow(ουτε αλλο framework εστω), ουτε σοβαρο theory για αρχιτεκτονικες νευρωνικων και πως δουλευεις πρακτικα με αυτες(πως αλλωστε αν δεν ξερεις καν python). Αυτο μου μοιαζει πιο πολυ για δουλεια για οσους εχουν τα προσοντα και οχι για εκπαιδευτικη διαδικασια.
Πιστεύω ότι η εξοικείωση με τέτοια αντικείμενα (σαφώς με κατάλληλη καθοδήγηση) δεν είναι ασύμβατη με τη διαδικασία εκπόνησης διπλωματικής. Γενικά όμως χρειάζεται μια αναδιατύπωση του όρου "Απαιτούμενες γνώσεις" σε "Γνώσεις που θα αποκτηθούν".
|
|
|
|