Μπορεί οι Ελλαδίτες που πάνε Κύπρο ΙΣΩΣ να είναι ίδιοι σε απόλυτο αριθμό αλλά εδώ μιλάμε πως οι Κύπριοι που πάνε να σπουδάσουν εκτός Κύπρου είναι το 50% (ΟΙ ΜΙΣΟΙ, ένας στους δυο πως να το πω αλλιώς) των κυπριων φοιτητών. Τεράστια ποιοτική διαφορά.
Νομίζω δεν έχεις καθόλου καλή αίσθηση των αριθμών και λογικό. Στην Κύπρο σπουδάζουν 20,5 χιλιάδες Ελλαδίτες και 23,8 Κύπριοι (νούμερα του 20-21). Κάθε χρόνο στις ΠΕΠ (Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης) δίνουν περίπου στους 5 με 5,5 χιλιάδες. Φυσικά, δεν περνάνε όλοι σε πανεπιστήμιο. Ξέρεις πόσοι έρχονται στην Ελλάδα? ούτε 9 χιλιάδες ήταν το 10-11 (από εκεί βρήκα στοιχεία). Όσοι περίπου και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν είναι καθόλου κοντά στο 50-50 που λες. Οπότε αρκετά άτοπο το σχόλιο.
Νούμερα:
https://www.kathimerini.gr/society/562145350/pos-kerdisan-to-stoichima-ta-kypriaka-panepistimia/
https://cyprustimes.com/koinonia/idou-ta-apotelesmata-ton-pagkyprion-exetaseon-poioi-exasfalizoun-thesi/
https://www.kathimerini.gr/society/23711/kypros-stin-ellada-oi-perissoteroi-foitites-poy-spoydazoyn-sto-exoteriko/H αποδόμηση του επιχειρήματός σου βρίσκεται στο ίδιο το επιχείρημα σου... Βουλγαρία, Σλοβακία, Ρουμανία ήδη υπάρχουν...Είναι χώρες της ΕΕ. Η Σλοβακία και με ευρώ. Πιο κοντά από την Ελλάδα στην πιο πλούσια κεντρική Ευρώπη. Παρόλαυτα κανένα σοβαρό πανεπιστήμιο δεν άνοιξε παράρτημα...Ακόμα και νοίκια πιο χαμηλά από την Ελλάδα έχουν αυτές οι χώρες., όπως και φορολογία. Γιατί εξακολουθεί η ποιότητα των πανεπιστημίων τους να είναι αυτή που είναι? Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι στην Ελλάδα θα έρθει κάποιο καλύτερο? Επειδή έχουμε ήλιο? Ειλικρινά δεν παρέθεσες κανένα επιχείρημα, στοιχείο, ιδιαιτερότητα που να κάνει την Ελλάδα πιο ελκυστική από άλλες με ήδη υπάρχουσα νομοθεσία.
Ε καλά ή μας κοροϊδεύεις ή μας θεωρείς χαζούς και χαζές. Αν είχες να διαλέξει ανάμεσα στην Σλοβακία και στην Ελλάδα πάνε εσύ Σλοβακία... Συγκρίνονται αυτά τα δύο; Τι θα προτιμούσε ο Ιταλός φοιτητής; Επίσης όπως είπα το target group δεν είναι τόσο η δυτική Ευρώπη όσο η Μέση Ανατολή.
Όσον αφορά τα νοίκια δεν ισχύει αυτό που λες. Μιλάς για την προηγούμενη δεκαετία. Τα τελευταία 10 χρόνια υπάρχει τεράστια πτώση των ενοικίων στην χώρα σε σχέση με την άνοδο στα Βαλκάνια. Το μέσο ενοίκιο στην Αθήνα για ένα δωμάτιο είναι το ίδιο με το Βουκουρέστι και 250 ευρώ χαμηλότερο από την Μπρατισλάβα. Επισυνάπτω την πηγή μου παρακάτω. Όσον αφορά τα ποιο σοβαρό πανεπιστήμιο θα ανοίξει στην Ελλάδα παράρτημα... Έχει ήδη ενδιαφερθεί το Yale πχ. Το Yale έχει ήδη Study Center στην Αθήνα όπου φοιτητές σπουδάζουν εκεί για ένα ακαδημαϊκό έτος. Ας ακολουθήσουμε το άλλο ερώτημά σου. Άνοιξε παράρτημα κάποιο ξένο πανεπιστήμιο σε αυτές τις χώρες; Ναι. Το Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Βουλγαρίας άνοιξε από το Πανεπιστήμιο του Μέιν. (Δημόσιο Αμερικάνικο) Ενώ στην Κύπρο επίσης έχει ανοίξει το AUB. Το AUB είναι θέση 226 παγκοσμίως ενώ το ΑΠΘ είναι 530. Και αυτά τα σκέφτηκα χωρίς να ψάξω ποιος είναι πίσω από το κάθε πανεπιστήμιο της Κύπρου και κάθε άλλης χώρας.
Γιατί θα έρθουν στην Ελλάδα; Πολύ απλό. Γιατί είναι πιο ελκυστική για τους φοιτητές, ναι ο ήλιος, από την μέση Βαλκανική χώρα. Γιατί δεν έχει ιδιαιτερότητες σαν την Κύπρο όπου η μισή είναι υπό κατοχή, γιατί έχει παράδοση σε κάποιους τομείς πχ ναυτιλιακά, γιατί έχει ιστορία σε κάποιους τομείς, πχ αρχαιολογία. Αν αυτά δεν αρκούν τότε μάλλον πρέπει να δεις τι ψάχνουν οι Ιταλοί φοιτητές στην Σόφια. Φτηνές σπουδές που αναγνωρίζονται στην χώρα τους ενώ ταυτόχρονα δεν θα πάνε στην άλλη άκρη του κόσμου. Δεν το συζητάω καν για τους Λεβαντίνους. Ήδη έρχονται να σπουδάσουν πολλοί από αυτούς με άλλες ευκαιρίες.
Νούμερα:
https://preview.redd.it/6aetpqu0ess71.png?width=1080&crop=smart&auto=webp&s=de5ec2734886982af75abe6750f55641d68c0fbc επίσης πολύ σημαντικό. Αν το θέμα είναι να προσελκύσεις ξένους φοιτητές δεν υπάρχει λόγος να περάσεις το νομοσχέδιο. Ήδη υπάρχουν προπτυχιακά με δίδακτρα ξενόγλωσσα εδώ και χρόνια (πχ Ιατρική).
Χρόνια. 3ος έτος πήγε η πρώτη φουρνιά. Το θέμα δεν είναι να προσελκύσεις ξένους φοιτητές. Είναι να προσελκύσεις Και ξένους και Έλληνες και να φέρεις λεφτά στην χώρα. Όταν ο Έλληνας, ο Ιταλός και ο Γερμανός φοιτητής πάει Φιλιππούπολη και αφήνει 8-9 χιλιάρικα τον χρόνο σε δίδακτρα, 500 ευρώ τον μήνα σε νοίκι, πόσα λεφτά σε διασκέδαση και άλλα έξοδα, γιατί να μην τα άφηνε εδώ πέρα; Κακό θα έκανε στην χώρα; Αν αυτό δεν είναι θετικό.. ε στραβά αρμενίζουμε. Ο γιαλός μια χαρά είναι.
Περιμένω δικό σου επιχείρημα γιατί μόνο με προβοκατόρικες ερωτήσεις απαντάς. Τι φοβάται το Ελληνικό Πανεπιστήμιο; Τον ανταγωνισμό; Θα του κλέψουν τους φοιτητές; Θα του κλέψουν τους καθηγητές; Θα του κλέψουν τα προγράμματα; Ε με καθηγητές επιπέδου ΣΔΟΚ, καδή, Μητράκος, Αντωνόπουλος, Λιτσαρδάκης, Πιτσιάνης και Πιτσούλης.. .δεν υπάρχει κίνδυνος. Περιμένω τις δικές σου θέσεις. Γιατί φοβάσαι τα ιδιωτικά; Αν ο κόσμος δεν πάει εκεί πέρα γιατί τα θεωρεί κατώτερα τότε δεν μας ενοχλεί να ψηφιστεί. Αν φοβάσαι πως τα πλουσιόπαιδα θα αγοράζουν πτυχίο, όπως και οι 9 χιλιάδες Κύπριοι φοιτητές το κάνουν ήδη σε καλά πανεπιστήμια της Αγγλίας από μόνοι τους. Δεν περιμένουν το παράρτημα στην Ναυαρίνου και την Δωδεκανήσου για να πληρώσουν. Δεν είναι αυτή η απειλή.